cyprus wrote:Alfons Kauders wrote:prije svega, hvala na dobrom i opsirnom odgovoru... s vecinom stvari se slazem... ali uvijek je tu "ali"...
za pocetak, u opisu "bosnjackog cede" si naveo dosta stvari koje potvrdjuju ono sto sam rekao na pocetku price - da vec ima dosta takvih "ceda"...
vidis, dosta tih stvari zastupa trenutna vlast... ne neke marginalne stranke koje jedva prebace prag... a LDP je nazalost upravo to u Srbiji...
ratni zlocini? caco dobi metak u ledja... jos u po ratu... isto u ratu frajer u tz dobi 18 godina za ubistvo (jedini takav incident u tz koliko ja znam)... a ko je najvise pisao o zlocinima u sarajevu? ne racunajuci propagandne pamflete? upravo sarajevski mediji, dani, slobodna... i to daaavno, kad mnogi van sarajeva nisu ni znali sta su kazani... to jednostavno nije bio slucaj ni preko drine, ni u rs...
kritika lidera s pocetka devedesetih? ne znam sta ti tu fali? aliju se kritikovalo jos u ratu, i to momacki... kritikovali su se katastrofalni vojni potezi, dovodjenje bradonja, islamizacija arbih... i to se nije radilo u cetiri zida, vec javno... da i ne govorim o ostalim likovima iz te "reprezentativne" postave... a da se razumijemo, kakvi god negativci bili, koliko god bili nesposobni i kriminalizirani, ti supci nikad nisu bili ni blizu slobi i karadzicu, pa shodno tome i ne zasluzuju ni priblizno iste osude... ovi su uvodili selam kao pozdrav i krali humanitarnu, pa ih se javno prozivalo i od njih ogradjivalo, ovi su pokrenuli cetiri jebena rata i skrivili smrt 150,000 ljudi, pa ih evo ni danas od njih ne ogradjuje masa ljudi u srbiji... nije isto, ni blizu
sto se tice osudjivanja vjerskih vodja, ima i toga, i to od strane vlasti... nista slicno nismo nikad vidjeli u srbiji... ovo za satanizaciju cijelih naroda, prevenciju radikalizma i sl je suvisno i komentirati...
sta je po tebi satanizacija cijelog naroda? reci da je rs rezultat genocida? za mene jeste, i boli me kurac za politicku korektnost... svako ko opravdava stvaranje iste, od mene nece nikad cuti finu rijec - jer podrzava rat i masovne zlocine... je li to satanizacija cijelog naroda? za mene nije, taman i da 99% srba podrzava to sto je ucinjeno, ja nikad necu tako etiketirati onih 1%, u koje spada i dosta mojih prijatelja, rodbine... gle cuda, i oni im jebu majku...
a vjerski radikalizam... pa et... kad u sarajevu izadje bradonja da divlja, dobije metak u guzicu... kad slicne spodobe s drugim predznakom divljaju po beogradu - pola srbije navija za njih... isto kao sto su navijali i u ratu, kad su jos gore stvari radili po bosni...
ispada da "bosnjacki ceda" treba govoriti kako su svi isti... problem je sto nisu
Većinom se slažem s tobom

ALI...
Ti u cijelom postu iznosiš poređenje BiH i Srbije, FBiH i RS-a... Ja stvarno ne znam čemu tu, bar u prepisci sa mnom. Gdje sam ja tvrdio da je stanje isto i tamo i vamo? Ne trebaš meni objašnjavat ''da smo mi dobri, kakvi su oni''... To ipak ne znači ''da je problem samo u njima''... Možda odnos krivice u problemu jeste 90-10, ali Bošnjacima (ili kako je u zadnje vrijeme moderno reći
probosanskim snagama) je potreban i neko ko će se baviti sa ovih 10%. Nažalost, oni koji se time bave redovno bivaju etiketirani...
ne, nisi tvrdio da je stanje isto... ali upravo zato mi je nejasno sta bi taj "ceda" na ovim prostorima trebao zagovarati... ok objasnio si, s nekim stvarima se slazem, s dosta ne...
ne radi se o odnosima, nebitno je da li se radi o 51 - 49%, ili 1-99%... radi se o principu... ja tvrdim da se s tih "10%", ili koliko god, odavno bave ljudi... cak su se bavili u ljudi u desno orijentisanim strankama, ma sta mi o njima mislili...
problem nije samo u njima, to nisam ni rekao, ali kod nas se nema vise sta "cistiti u svom dvoristu"... sta ti mislis da treba? evo npr. sta po tebi trebaju uraditi tuzla i sarajevo da raskrste s naslijedjem rata? sta treba istraziti? kome treba suditi? od koje politike se treba ograditi?
Osobe koje imaju sve navedene stavove (od kojih si ti neke vrlo bitne svjesno ili nesvjesno propustio komentarisati) su jako rijetke... i u najvećem broju slučajeva nemaju muda kao Čedo... Zato kažem da ovdje ne postoji ČEDO, iako se vjerujem ti i dalje ne slažeš.
Ipak, na dva dijela tvog posta se moram posebno osvrnut:
nisam sve stigao komentarisati, vec sam napisao kilometar... i ne, ne slazem se...
sta je po tebi satanizacija cijelog naroda?
Nisam ja ni reko
satanizacija CIJELOG naroda, nego samo
naroda... A satanizacija naroda (konkretno srpskog) je: tvrdnja da većina Srba podržava zločine, da je većina Srba počinila ili je odgovorna za zločine, da je kod Srba odgoj zločinački, da su šajkača, ocili, trobojka i sl. fašistički simboli, da su svi koji podržavaju RS četnici itd. S time se ja ne mogu nikako složiti...
pa naroda i cijelog naroda, isti kurac...
ja sam svoj stav objasnio, zasnovan je na politickim uvjerenjima, a ne na prezimenu... i sta znaci "vecina"? vecina srba jeste podrzavala zlocinacku politiku devedesetih, inace ista nikad ne bi bila sprovedena u djelo... vecina svaba je podrzavala hitlera, pa sta sad? ispada da je osuda zlocina treceg rajha ili velikosrba zapravo osuda cijelih naroda... ako mene pitas nije... to je osuda politika koje su odgovorne za te zlocine... to sto te iste politike i danas uzivaju podrsku dijela srpskog ili njemackog naroda ne mijenja ama bas nista...
gle cuda, i oni im jebu majku...
Jebem i ja... al džaba, opet sam Dodikovac

ne sjecam se da sam to igdje rekao...