Pardon dva stana
Novogradnja u Sarajevu?
- bilic
#1126 Re: Novogradnja u Sarajevu?
U potpisu - ponosan vlasnik prelijepog stana sa prelijepim pogledom u Tibri
Pardon dva stana

Pardon dva stana
- KatarinaKosaca
- Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova
#1127 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Nije me nitko ništa ni pitao. Doduše ja sam rijetko tamo pa se nisam ni udubljivala u problem. Kad sam kupila stan rekli mi treba još ugovor sa elektrom mi to možemo umjesto tebe, koliko para, toliko, izvolite i priključena struja. Iako mi još uvijek nije jasno što u stanu ne iskoče osigurači, nego se silazi dole i uzima ključićbilic wrote:hahahahahaha HAHHAHAAAAA
JA SLUCANO RADIM NA TIM SATOVIMA OD STRUJE U EDS...
ZNACI UPLATITE 1150 KM I dobijete brojilo sa limitacijom od 4,2 KW. to je rerna i usisivac .... i gotovo
ako hocete vecu snagu u kilovatima uplatite prikljucak struje 1650 KM PA DOBIJETE oko 7 kw ...
Nego svi su se zaletili i uplatili najjjjjmanje. Sto je Stevan iz Tibre trebao da Vam naglasi...
On je radio za kupce uplate po zeljama a nije im objasnio , a RAJA KO RAJA daj najjjjeftinije ....JBG
Sad, da mi netko ovdje govori kako je Tibra luksuz i ljepota i Poljine
- MeanMachine
#1128 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Prvo si napisao ovo:
Čuj "kupi osigurač sa većom vatažom"
Ako se u neku materiju ne razumiješ previše najbolje se ne upuštati u diskusiju, a naročito nije preporučljivo drugima držati predavanje na tu temu. Potrošnju ne limitira obični osigurač, već limitator koji samo fizički izgleda kao obični osigurač, ali funkcionalno se značajno razlikuju. I za razliku od osigurača koji možeš kupiti u nekoj trgovini i ugraditi sam (pametnije je naravno prepustiti to stručnom električaru), limitator ne smiješ sam ugrađivati, sa njim smije manipulisati samo nadležna elektrodistribucija (u nekim zemljama ti je čak u potpunosti onemogućen pristup limitatoru, pa kad isključi moraš zvati elektrodistribuciju da dođu i ponovo ga uključe, a ako se za kratko vrijeme desi da limitator nekoliko puta isključi tvoje domaćinstvo onda ti elektrodistribucija odbija ponovo uključiti struju dok ne zakupiš naredni veći nivo angažovane snage). Da ne pričamo sad o novijim brojilima, tzv. "smartmeter", koji u sebi ima integrisanu funkciju limitacije potrošnje, kako ćeš tu "kupiti osigurač veće vataže"? Ipak, to je već druga tema, ali ovo sam napisao da neko ne pročita ovo što si ti napisao i ne pomisli da tek tako sebi može "kupiti osigurač veće vataže" i povećati angažovanu snagu domaćinstva, a da se tu nadležna elektrodistribucija ništa ne pita - ne ide to baš tako 
a zatim, "kao veliki poznavalac elektrotehnike", napišeš sljedeće:Svicko wrote: Katarina, pojma ti o životu nemaš.
Što je još gore, neki će pročitati ove tvoje nebuloze i steći pogrešan dojam.
To što si ti neandertalka koja ne zna izračunati potrošnu snagu svojih aparata...
U potpisu - ponosan vlasnik prelijepog stana sa prelijepim pogledom u Tibri
Svicko wrote: ...kupiti sebi osigurač sa većom vatažom
Čuj "kupi osigurač sa većom vatažom"
Last edited by MeanMachine on 14/10/2013 23:36, edited 2 times in total.
- bilic
#1129 Re: Novogradnja u Sarajevu?
EL . DISTRIBUCIJA po novim pravilima ISO 9001 postavlja digitalne satove sa limitacijama , tako da imate mogucnost da povecate LIMITACIJU NA SVOM BROJILU tako da doplatite oko 450 km te povecate snagu .
A TO ZNACI NA SVIM NOVIM ZGRADAMA U GRADU JE TAKO ISTOOOO postavljaju se ova BROJILA ...
Koliko para toliko muzike
A TO ZNACI NA SVIM NOVIM ZGRADAMA U GRADU JE TAKO ISTOOOO postavljaju se ova BROJILA ...
Koliko para toliko muzike
- Skyfox
#1130 Re: Novogradnja u Sarajevu?
cini se ovdje svi vlasnici preljepih stanova sa preljepim pogledima u tibri

- bilic
#1131 Re: Novogradnja u Sarajevu?
MeanMachine
JE TO SUPER OPISAO . Meni je mrsko kucati .
Znaci ista ova brojila mogu se limitirati od 4,2 kw pa sve do 12 kw..
Uz to imaju funkciju daljinskog ocitavanja , iskljucenja na daljinski, ponovnog ukljucenja , te nastimavanja tacnog vremena na samom brojilu . U trafo stanici je vec ugradzen koncetrator ( UREDZAJ ZA PRACENJE BROJILA te vezu sa EDS ) i to funkionise u svim novim zgradama .
Te u naredne tri godine potrebno je da se ugrade u skoro komplet Sarajevo ...
Jos imaju funkciju , da ako neko skine poklopac sa brojila dobijamo signal u EDS
Uz to imaju funkciju daljinskog ocitavanja , iskljucenja na daljinski, ponovnog ukljucenja , te nastimavanja tacnog vremena na samom brojilu . U trafo stanici je vec ugradzen koncetrator ( UREDZAJ ZA PRACENJE BROJILA te vezu sa EDS ) i to funkionise u svim novim zgradama .
Jos imaju funkciju , da ako neko skine poklopac sa brojila dobijamo signal u EDS
- P308
#1132 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Skyfox wrote:cini se ovdje svi vlasnici preljepih stanova sa preljepim pogledima u tibri![]()
- amaretto
#1133 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Mene je Stevan uredno obavjestio za zakupljenu snagu i odlučio sam se za osnovni paket snage 4,2kW jer mi više i ne treba.
Kako mi reče kolega iz elektrodistribucije postoji mali novi tolerancije a takođe je za izračun opterećenja uzeta voltaža 220V, a kako je ona obično oko 230V dobijamo i tu malo. Eto neku noć pegla, bojler i kolo na ploči uredno bez iskakanja.
Na starim satovima su se valjda ta preopterećenja dodatno naplaćivala bez iskakanja jer limitatora nije bilo ali je uredno iskakao glavni osigurač kad se uključi par velikih potrošača.
P.S. Ja nemam baš neki lijep otvoren pogled al kad poželim odem na neku planinu
Kako mi reče kolega iz elektrodistribucije postoji mali novi tolerancije a takođe je za izračun opterećenja uzeta voltaža 220V, a kako je ona obično oko 230V dobijamo i tu malo. Eto neku noć pegla, bojler i kolo na ploči uredno bez iskakanja.
Na starim satovima su se valjda ta preopterećenja dodatno naplaćivala bez iskakanja jer limitatora nije bilo ali je uredno iskakao glavni osigurač kad se uključi par velikih potrošača.
- KatarinaKosaca
#1134 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Mene fakat nijeamaretto wrote:Mene je Stevan uredno obavjestio za zakupljenu snagu i odlučio sam se za osnovni paket snage 4,2kW jer mi više i ne treba.
Dakle, koje je sad najbrže rješenje da ne isključujem bojler ako pravim kafu?
- amaretto
#1135 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Ama nema potrebe da sad paničiš radi toga, nije šećer u voduKatarinaKosaca wrote:Mene fakat nijeamaretto wrote:Mene je Stevan uredno obavjestio za zakupljenu snagu i odlučio sam se za osnovni paket snage 4,2kW jer mi više i ne treba.
P.S. Ja nemam baš neki lijep otvoren pogled al kad poželim odem na neku planinuNisam ni upoznala Stefana. Dejo mi pri dogovoru oko cijene rekao preostaje još priključenje elektru kad bude, došla od notara sa Munibom (jel se tako zove onaj pravnik?), kažem trebam još struju platiti, kaže ima dečko koji to radi, dala dečku keš i struja priključena.
Dakle, koje je sad najbrže rješenje da ne isključujem bojler ako pravim kafu?Odnosno šta mi je učiniti da ne mislim o iskakanju i silaženju po ključić u ovim visokokvalitetnim stanovima? Pošto se ne razumijem u struju, molim odgovor. Ovo me zateklo neki dan, nikad mi se u život nije desilo
Možeš dokupiti naknadno veći paket, doplatiš oko 500-550KM. Nema Tibra više veze sa strujom, sve je u nadležnosti elektroprivrede. Znači evo primjer ako ti recimo pegla troši 1kW, rerna 2,2kW, i malo kolo na šporetu 1kW to je ukupno 4,2kW i ti si dostigla limit i sad uključiš usisivač ili par sijalica rasvjete iskače ti limitator.
Gledaj da baš ne moraš sve to uključiti istovremeno ili ćeš onda morati doplatiti za veći paket.
- KatarinaKosaca
#1136 Re: Novogradnja u Sarajevu?
MOram uzeti onda taj veći paket. Meni je bojler stalno uključen kad smo tu, imam dugodlakog psa usisivač je stalno u ruci, a i u pećnici je uvijek nešto.. Dakle u Elektro, Dobar dan, dobar dan, vi ste ta i ta, ja sam ta i ta,amaretto wrote:Ama nema potrebe da sad paničiš radi toga, nije šećer u vodu![]()
Možeš dokupiti naknadno veći paket, doplatiš oko 500-550KM. Nema Tibra više veze sa strujom, sve je u nadležnosti elektroprivrede. Znači evo primjer ako ti recimo pegla troši 1kW, rerna 2,2kW, i malo kolo na šporetu 1kW to je ukupno 4,2kW i ti si dostigla limit i sad uključiš usisivač ili par sijalica rasvjete iskače ti limitator.
Gledaj da baš ne moraš sve to uključiti istovremeno ili ćeš onda morati doplatiti za veći paket.
Hvala na odgovoru. Nisam ni znala da kod nas postoje ove dvije tarife.
- amaretto
#1137 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Možeš otići do Stevana lakše ti je jer on već ima tvoju punomoć a i momak će to odraditi bez čekanja u redu za razliku od tebe kad te počnu razvlačiti od kancelarije do kancelarijeKatarinaKosaca wrote:MOram uzeti onda taj veći paket. Meni je bojler stalno uključen kad smo tu, imam dugodlakog psa usisivač je stalno u ruci, a i u pećnici je uvijek nešto.. Dakle u Elektro, Dobar dan, dobar dan, vi ste ta i ta, ja sam ta i ta,amaretto wrote:Ama nema potrebe da sad paničiš radi toga, nije šećer u vodu![]()
Gledaj da baš ne moraš sve to uključiti istovremeno ili ćeš onda morati doplatiti za veći paket.doplatim i imam
Hvala na odgovoru. Nisam ni znala da kod nas postoje ove dvije tarife.
Imaš i veći paket od 7kW ali ne znam njegovu cijenu. Vjerujem da je žara
- KatarinaKosaca
#1138 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Hvala, neće mi biti potreban taj najveći, a nije nistan od 200m2, nego kako oni kažu 50m2 trosobanamaretto wrote:Imaš i veći paket od 7kW ali ne znam njegovu cijenu. Vjerujem da je žara
- un1ted
- Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676
#1139 Re: Novogradnja u Sarajevu?
E svasta, cuj ogranicavanje struje na peglu i bojler
Pa sta se jos nece dosjetiti da pocnu naplacivati. Ne znam zasto nije normalno omoguciti da se povuce dovoljno struje za nesmetan radi pegle,bojlera, ves masine i masine za sudje ( uz tv, comp i sijalice), pa pobogu, ti ces i platiti tu struju.
Ja ne bih mogao zamisliti da evo veceras kada rade dvije masine, racunar i TV uz elektricnu pec, moram nesto iskljuciti da bih ispeglao sebi kosulju
Ja ne bih mogao zamisliti da evo veceras kada rade dvije masine, racunar i TV uz elektricnu pec, moram nesto iskljuciti da bih ispeglao sebi kosulju
-
iceman2010
#1140 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Sve je to fino, jos samo da ovi u elektroprivredi imaju ta brojila. Meni nakon duzeg cekanja (nisam se ljutio jer sam koristi struju koju nisam placao i nije bilo limitatorabilic wrote:MeanMachine
Sent from my LT18i using Tapatalk 2
- KatarinaKosaca
#1141 Re: Novogradnja u Sarajevu?
A ako isključiš, onda ti sve prestane cik, pa onda u stanu ne možeš riješiti ništa, pa hodaš po neboderu da pitaš, pa ti kažu da siđeš u prizemlje, otvoriš neko sanduče, uzmeš ključ, nađeš svoj stan na brojilima, neko dugme pritisneš, ali malo i onda imaš struju, pa u lift pa kućiun1ted wrote:E svasta, cuj ogranicavanje struje na peglu i bojler![]()
![]()
Pa sta se jos nece dosjetiti da pocnu naplacivati. Ne znam zasto nije normalno omoguciti da se povuce dovoljno struje za nesmetan radi pegle,bojlera, ves masine i masine za sudje ( uz tv, comp i sijalice), pa pobogu, ti ces i platiti tu struju.
- P308
#1142 Re: Novogradnja u Sarajevu?
KatarinaKosaca wrote:A ako isključiš, onda ti sve prestane cik, pa onda u stanu ne možeš riješiti ništa, pa hodaš po neboderu da pitaš, pa ti kažu da siđeš u prizemlje, otvoriš neko sanduče, uzmeš ključ, nađeš svoj stan na brojilima, neko dugme pritisneš, ali malo i onda imaš struju, pa u lift pa kućiun1ted wrote:E svasta, cuj ogranicavanje struje na peglu i bojler![]()
![]()
Ja ne bih mogao zamisliti da evo veceras kada rade dvije masine, racunar i TV uz elektricnu pec, moram nesto iskljuciti da bih ispeglao sebi kosuljuTako mi se juče razliše hurmašice. Onda dođu kao biber po pilavu ovi što mi pričaju kako ustvari imamo visokokvalitetne stanove
![]()
- un1ted
- Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676
#1143 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Opet kazem da mi je nevjerovatno jer se ne radi o prevelikoj potrosnji, i ne radi se o potrosnji koju neces platiit
Sto je najgore ja prvi put cujem za ovu praksu limitiranja na ovako mizeran iznos struje 
- KatarinaKosaca
#1144 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Evo pitala ovdje pa mi jedan rekao da sam glupaP308 wrote:Nevjerovatno. Pa zovi nekoga, napadni ... ovo je fkt strasno.
Ma, Tibra ko god ima malo više para neka zaobiđe, iz prve ruke i odgovorno kažem. Kome je ovo kvalitetan stan, taj je odrastao u baraci valjda.
- P308
#1145 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Pa je li kod sviju tako? Da nije samo kod vas neki kvar ili nesto slicno? Moja sestra ima u Tibri (Nedzarici - ona prva Tibra sto je napravljena), nije joj se to nikada desilo. Oni samo s vlagom i dan danas imaju problema. Zeleni im zidovi doslovno.KatarinaKosaca wrote:Evo pitala ovdje pa mi jedan rekao da sam glupaP308 wrote:Nevjerovatno. Pa zovi nekoga, napadni ... ovo je fkt strasno.
i da on ima divan stan
![]()
. Ne, fakat valjda je izvoditelj radova trebao obavjestiti da postoje dvije tarife, mene fakat nije, koliko mi je tražio para ja dala i imala struju.Kako tri godine nikako nisam tu bila, samo da pokupim račune 1x mjesečno, tak onisam ni znala, dok u nedelju nisam ostala bez struje. Ali, strašnije mi je od svega što ne možeš hladno u kući podići osigurač nego se lunjaš po haustoru i to dole radiš.
Ma, Tibra ko god ima malo više para neka zaobiđe, iz prve ruke i odgovorno kažem. Kome je ovo kvalitetan stan, taj je odrastao u baraci valjda.
- KatarinaKosaca
#1146 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Da, prva tibra, gdje ti je sestra. Vjerojatno je na nižim katovima, oni imaju problema sa vlagom. Ja sam nebu pod oblacima, pa to srećom nemam. Reče mi danas etažni predstavnik da se to svima uredno desilo, pa da su sad svi dresirani kad peglaju da ne gledaju tv ili kad imaju bojler da ne kuhaju. Meni je ovo ponizno i mizerno, jer nisam nikad bila bogata, ali sam uvijek imala stalno uključen bojler. Možda ti je sestra znala za ove dvije mogućnosti uplate, za koje ja prvi put saznadoh na forumu večeras, pa je odmah platila veću tarifu.P308 wrote:Pa je li kod sviju tako? Da nije samo kod vas neki kvar ili nesto slicno? Moja sestra ima u Tibri (Nedzarici - ona prva Tibra sto je napravljena), nije joj se to nikada desilo. Oni samo s vlagom i dan danas imaju problema. Zeleni im zidovi doslovno.
- P308
#1147 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Nemam pojma, nije nikada spominjala da su davali mogucnost izbora, bas cu je sutra pitati. Ona je u B1 ulazu na drugom spratu. Naravno, mogu misliti kako vam je, bas strasno. Eto srecom nemaju tih problema. Zalili su se na vlagu pa im rekose, citiram: "To je zato sto nikada niste otvorili prozor"KatarinaKosaca wrote:Da, prva tibra, gdje ti je sestra. Vjerojatno je na nižim katovima, oni imaju problema sa vlagom. Ja sam nebu pod oblacima, pa to srećom nemam. Reče mi danas etažni predstavnik da se to svima uredno desilo, pa da su sad svi dresirani kad peglaju da ne gledaju tv ili kad imaju bojler da ne kuhaju. Meni je ovo ponizno i mizerno, jer nisam nikad bila bogata, ali sam uvijek imala stalno uključen bojler. Možda ti je sestra znala za ove dvije mogućnosti uplate, za koje ja prvi put saznadoh na forumu večeras, pa je odmah platila veću tarifu.P308 wrote:Pa je li kod sviju tako? Da nije samo kod vas neki kvar ili nesto slicno? Moja sestra ima u Tibri (Nedzarici - ona prva Tibra sto je napravljena), nije joj se to nikada desilo. Oni samo s vlagom i dan danas imaju problema. Zeleni im zidovi doslovno.
- KatarinaKosaca
#1148 Re: Novogradnja u Sarajevu?
P308 wrote: Zalili su se na vlagu pa im rekose, citiram: "To je zato sto nikada niste otvorili prozor"
do 6. kata se svi žale i u mom ulazu. Brzo su se navodno gradile zgrade, pa se valjda nešto nije dovoljno osušilo. Opet kontam bolje i šarafati po haustoru
-
Ambrozija
#1149 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Moja prijateljica je kupila onaj aparat sto skuplja vlagu, mora ga desetak puta dnevno isprazniti koliko se vode nakupi. Pisala sam vec o tome ovdje, pa su me napali da nije istina, konacno neko ko shvata. I da, bolje je s iskakanjem osiguraca muku muciti, nego brinuti hoces li pokupiti kakvu bolest od tolike vlage, pa strahovat za dijete ukoliko imas. Uzas. Jedino vam preostaje da zamijenite to. Stvarno strasno.KatarinaKosaca wrote:P308 wrote: Zalili su se na vlagu pa im rekose, citiram: "To je zato sto nikada niste otvorili prozor"![]()
![]()
![]()
do 6. kata se svi žale i u mom ulazu. Brzo su se navodno gradile zgrade, pa se valjda nešto nije dovoljno osušilo. Opet kontam bolje i šarafati po haustorunego imati vlagu. Ma, ponosni vlasnici visokokvalitetnih stanova, yes how not.. nego koliko para toliko muzike i to treba priznati, a ne pričati kako je ovo elitno naselje i lijepi stanovi. Radijator u kupatilu se klima samo što nije otpao, kaže majstor, ma nije ništa. Poslije zemljotresa sva vrata sikočila, evo, čekam da mi poprave, ne tibra nego privatnici istekao rok garancije od godinu dana, a ja u tom momentu od nekih privatnih i profesionalnih obveza nisam mogla sjediti i čekati majstore.
- KatarinaKosaca
#1150 Re: Novogradnja u Sarajevu?
I mene su napali iako govorim iz prve ruke. Ja mogu razumjeti, kao što je bio i moj slučaj, da se nije imalo više para za više i bolje. I to je to. Tačka. Ali govoriti kako su ovo divni stanovi, mogu misliti gdje se onda odraslo i kakvi su se kriterijumi stvorili. Sad još fercera i lift i čistoća koliko toliko, ali će ovo godinama sve više padati i ruinirati se. Meni ovo nije stan za življenje, ali ga nemam namjeru ni izdavati, jer nije ni u tom pogledu investicija. U svakom slučaju, nikako trajno rješenje ne može biti. Nesigurnost je velika, pojavili su se lopovi u prvoj fazi ukrali neke bicikle, etažnog predstavnika pokušali napasti šarafcigerom, snimila ih kamere i naravno nije uhvatila. Puno praznih stanova, puno izdatih, ljudi ne znaju jezik neki stranci, ne može se ni dogovor ni sastanak.. pravi soliter Nelson Mendela Trotera iz serije Mućke.Ambrozija wrote:Moja prijateljica je kupila onaj aparat sto skuplja vlagu, mora ga desetak puta dnevno isprazniti koliko se vode nakupi. Pisala sam vec o tome ovdje, pa su me napali da nije istina, konacno neko ko shvata. I da, bolje je s iskakanjem osiguraca muku muciti, nego brinuti hoces li pokupiti kakvu bolest od tolike vlage, pa strahovat za dijete ukoliko imas. Uzas. Jedino vam preostaje da zamijenite to. Stvarno strasno.