krkos3 wrote:parabellum_9mm wrote:@"krkos3"
sto se tice 50dm ako je mene moj jaran slagao i ja lazem tebe iskreno nisam isao sa njim u dzamiju i nisam vidio da mu je hodza dao 50km. neznam sto bi mi lagao ali eto ostavimo to kao opciju
koliko znam katolička crkva u Bosni je jako mnogo preko svojih organizacija pomagala Hrvate u Bosni, znam slučajeve kada su Bošnjaci recimo 1993 patili od gladi dok je katolička crkva dolmila Hrvate Tuzle, Sarajeva ili nekih drugih mijesta..znači li to da su HVO katolička krstaška vojska ?

po tvojoj logici jesu..
dabogda ti zivio od sarajevskog karitasa , mislim da sam ti tim rekao sve
a sto se tice hvo on je bio krstasko-fasisticka-vojska dok je arbih bila
islamisticko-fasisticka sto jje a mislim velika razlika
a da ne zaboravimo vsr ona je bila hmm jbga sad hristacko-fasisticka-vojska
jesi sad skonto ili treba da crtam?
da je bila kakva je opisuju nije
ali da je bila kako je ti opisujes e pa to nije isto
bila je vojska naroda koji se borio za opstanak sto zivota na ovim prostorima sto za golu egzistenciju i mi si nismo mogli ni prijustiti da radimo stvari koje je radila VRS tako i HVO jer smo zavisili od medjunarodne simpatije da obraca paznju na nas, a ne da nam se desi cecenija gdje su mogli izraziti zaljenje ali faticki nista nisu uradili i da se tako nesto desilo sigurno bi nas srbija i njene tvorevine predvodjene milosevicem i hrvatska i njena tvorevina predvodjeni franjom toliko stisli da bi ili (u najboljem slucaju) prihvatili sve sto traze ili opcija odozgod izgon i/ili smrt zbog jednostavne geografske cinjenice da su nas okruzivale i mogle su jednostavno da nas iskrvave na smrt odredjenim intezitetom borbe i gladju
tako da ABiH NIJE bila islamisticko-fasisticka pogotovu sto ponavljam u njoj su se i dalje SVOJEVOLJNO borile hiljade srba i hrvata (bilo je i slucajeva na suprotnim stranama ali u desetinama ili ne svojevoljno)
tako sada bi te zamolio da nepravis paralele izmedju
vidis franjo je napravio 2 krucijalne greske kada je zapoceo rat sa ABiH:
prva je to sto je potcjenio zestinu reakcije nekih medjunarodnih faktora (pogotovu USA i Njemacke) sto mu je onemogucilo masovno koristenje HV-a u tom sukobu jer je tako bilo ocigledno da je rijec o agresiji na drugu zemlju cime bi rizikovao sankcije odmah na nivou onih sto je imala srbija (ona ih je dobivala u periodu od skoro godine) sto hrvatska jos sa svjezim ratnim ranama i sa 1/4 teritorie u neprijateljskim rukama nije mogla priustiti, mada je opet na kraju tako i zavrsilo, a sve zbog cinjenice da je do tada hrvatska smatrana zrtvom
a druga je bila sto je podcjenio ABiH jer je mislio da onako (u tom periodu) ocajno organizovana, operemljena i obucena nema snagu da se efikasno odbrani na 2 fronta, samo je ocigledno zaboravio da kada se covjek nadze bez izlaza onda se bori grcevito za svoj zivot, a on nije imao toliku premoc da moze skrsiti takav otpor
inace da se rat ABiH I HVO-a nastavio postojali su planovi za masovnu ofanzivu na enklave radi proste cinjenice da bi se njihovom eliminacijom oslobodio veliki broj ljudi i sredstava koji bi se opet mogli iskoristiti za daljnje pogorsanje situacije HVO-a, a u tom momentu ABiH je vec skocentrisala perko 10 000 ljudi mislim na vitesku enklavu koju je u tom momentu branilo manje od 3 000 i bas radi tih cinjenica i zbog gore u tom momentu vec realnih sankcija franjo je na vrijeme skontao da se treba sto prije pomiriti prije nego sto izvuce deblji kraj i vojno i politicki