Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post Reply
krkos3

#1126 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by krkos3 »

Menkic1235 wrote:Koju svoju? Armija BiH je bila vojska svih koji su zelijeli da se bore za BiH. To je bar jasno. Svrha HVO-a je bila Herceg Bosna na prvom mjestu.
arbih je bila muslimanska vojska nevjerujes valjda u ono sto je alljo prico?

svi moji su bili u arbih niko se nije dobro proveo toliko o vojsci BiH.

sto se tice hvo tu si u pravu to je bila vojska hb ali isto tako je armija bih bila muslimanska vojska, o srbima netraba govorit.

jedini problem je bio sto cu cete znale da se bore za veliku srbiju, hrvati su znali da se bore za banovinu, jedino aljo nije htio reci da se bori za islamsku bosnu (ili dio nje jer je i on htio dijelit) to je problem jer da se to znalo svi mi koji smo za BiH koja je bila prije rate smo fino mogli otici i zivjet negdje drugo i ganjat koke.
Menkic1235

#1127 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by Menkic1235 »

krkos3 wrote:
Menkic1235 wrote:Koju svoju? Armija BiH je bila vojska svih koji su zelijeli da se bore za BiH. To je bar jasno. Svrha HVO-a je bila Herceg Bosna na prvom mjestu.

sto se tice hvo tu si u pravu to je bila vojska hb ali isto tako je armija bih bila muslimanska vojska, o srbima netraba govorit.

jedini problem je bio sto cu cete znale da se bore za veliku srbiju, hrvati su znali da se bore za banovinu, jedino aljo nije htio reci da se bori za islamsku bosnu (ili dio nje jer je i on htio dijelit) to je problem jer da se to znalo svi mi koji smo za BiH koja je bila prije rate smo fino mogli otici i zivjet negdje drugo i ganjat koke.
Armija BiH se se pretvorila vecim dijelom u muslimansku vojsku tek od druge polovine 1993. A to je se tek desilo kada su se Franjo i milosevic dogovorili. Nakon sto je Tudjman dosao u Ljubuski i u medjugorje sa njegovim famoznim govorima itd. itd.

To su bar neke cinjenice. Da su svi Hrvati od pocetka bili za BiH nebi bilo potrebe za osnivanje HVO-a. Istina je da je mozda 15% Hrvata bilo za BiH a ostatak protiv.
Last edited by Menkic1235 on 18/07/2012 19:29, edited 1 time in total.
Tacticus

#1128 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by Tacticus »

krkos3 wrote:

Armija jeste islamizirana (prevedeno na taj nacin ucinjeno da bude lojalnija i podloznija SDA), ali do kraja rata ipak je bila jedina vojna sila koja se (dobrim djelom) borila i zalagala za sve narode i drzavu BiH
i inace u 2 korpusu je bilo jos dosta hrvata
krkos3

#1129 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by krkos3 »

Menkic1235 wrote:
krkos3 wrote:

Armija BiH se se pretvorila vecim dijelom u muslimansku vojsku tek od druge polovine 1993. A to je se tek desilo kada su se Franjo I Tudjman dogovorili. Nakon sto je Tudjman dosao u Ljubuski i u medjugorje sa njegovim famoznim govorima itd. itd.

To su bar neke cinjenice. Da su svi Hrvati od pocetka bili za BiH nebi bilo potrebe za osnivanje HVO-a. Istina je da je mozda 15% Hrvata bilo za BiH a ostatak protiv.
drug njofra i slobo su se dogovorili davno prije pocetka rata stim sto je njofra mislio da ce aljo da bude njegov piun.
isto to je i aljo znao i mogao je fino reci a ne pricat o multietnickoj a stvart islamsku. iskreno da se razumijemo ja nemam nista protiv sto je to bila muslimanska vojska jer da niste imali vojsku nebi vise ni muslimana bilo.

a ovo sve sto sam napisao napisao sam kao sarajlija i neznam sta je negdje drugo bilo ali znam da svi koji su ostali u sarajevu su ostali zato sto us htjeli BiH kao prije rata i nije bio red da ih se tuce, zatvara, ubija i progoni ako je aljo htio etnicki cist grad mogao je reci i potrpat nas u autobuse vjeruj mi bio bih sretniji.
Menkic1235

#1130 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by Menkic1235 »

Alija nije bio mudar politicar on je bio za hodzu. Ali tako nam grah pao.

Moramo shvatiti da je 30% Bosnjaka prije rata bilo 100% komunist i za yugoslaviju. Kada je moja vlastita nana govorila gledajuci dnevnik kako "nasa JNA" ide da brani drzavu od neprijatelja 1991. (kada je isla u Hrvatsku JNA) onda je sve jasno.

Jedino oko cega je Alija mogao okupiti te ljude je Islam jer svaki komunista; pa jeo on i svinjetinu i bio pjan svaki dan; ipak mu je deda bio musliman na kraju krajeva. Nacionalna neka ideologija nije postojala. Da je postojala nebi bilo potreba za takvo nesto prevazidjeno sto nam je Alija i SDA nudila. Ono sto je SDA pokazala je neki "maksimum" u datim okolnostima.
krkos3

#1131 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by krkos3 »

Menkic1235 wrote:Alija nije bio mudar politicar on je bio za hodzu. Ali tako nam grah pao.

Moramo shvatiti da je 30% Bosnjaka prije rata bilo 100% komunist i za yugoslaviju. Kada je moja vlastita nana govorila gledajuci dnevnik kako "nasa JNA" ide da brani drzavu od neprijatelja 1991. (kada je isla u Hrvatsku JNA) onda je sve jasno.

Jedino oko cega je Alija mogao okupiti te ljude je Islam jer svaki komunista; pa jeo on i svinjetinu i bio pjan svaki dan; ipak mu je deda bio musliman na kraju krajeva. Nacionalna neka ideologija nije postojala. Da je postojala nebi bilo potreba za takvo nesto prevazidjeno sto nam je Alija i SDA nudila. Ono sto je SDA pokazala je neki "maksimum" u datim okolnostima.
drug bez uvrede ali 93 su hodze pocele hodat po jedinicam, ljudi su se poceli sahranjivati ko sehidi, crne zastave sa gujama su se pocele nosati umjesto ljiljana to je muslimanska vojska ja sa slazem da je 70% ljudi u toj vojsci bilo za multietnicku BiH ali oni su bili u rovovima i ginuli a onih 30% su komandovali i pravili islamsku bosnu. isto tako ti je bilo i u hvo i vrs 70% ljudi je bilo u rovivima i borilo se 30% je pravilo zlocine sto vjerovatno nikad linije nisu vidili.

ali opet se sve svodi sta je politika htjela jer vojska se bori za ono sto politacari hoce. ja nikad necu krivit nekog pripadnika arbih jer su se borili i za mene jer da cu cete usle u sarajevo isto bi mi bilo ko i drugim ali aljo nemogu ko ni njofru i slobu i nemogu price svi su radili zlocine osim arbih jer arbih su bili "partizani" to nepije vode.
Gojeni H

#1132 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by Gojeni H »

93 se pocelo dijeliti dijeci 50km ako idu u dzamiju
Apsolutna neistina!
Djeca poginulih boraca/sehida jesu dobijala od neke humanitarne organizacije po 50 DEM, ali ne mogu se sjetiti u kojem periodu.

Jadan ne bio, u to vrijeme u mojoj mahali djeca ne bi izlazila iz dzamije za 50 marona. :-)
krkos3

#1133 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by krkos3 »

Gojeni H wrote:
Apsolutna neistina!
Djeca poginulih boraca/sehida jesu dobijala od neke humanitarne organizacije po 50 DEM, ali ne mogu se sjetiti u kojem periodu.

Jadan ne bio, u to vrijeme u mojoj mahali djeca ne bi izlazila iz dzamije za 50 marona. :-)
moj jaran iso i dobijo. a tad 50km je bilo ko danas milion pa ti vidi (mjesecno da se razumijemo)
i niko mu nije poginuo u ratu
kaplar13

#1134 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by kaplar13 »

Nemoze biti svih pod paravnom je to bilo jer zapovjedni kadar cinili su Muslimani ono sto je dato Siberu i onako nije smio pustiti avaza za nesto...koliko su bili adekvatni pokazalo se na bojistima zali boze mladosti...
Gojeni H

#1135 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by Gojeni H »

Otici cemo u offtopic ali moram reagovati.

Zamjenik komandanta 2 korpusa je bio Hrvat.
U samoj komandi totalno neravnomjeran broj ne-Bosnjaka.
Pomocnik komandanta za bezbjednost u mojoj bivsoj brigadi (dok sam bio linijas) je bio Hrvat.
Komandir 1 eskadrile u RV je bio Hrvat.
108 brigada HVO je sasvim slobodno operisala na podrucju slobodnih brcanskih teritorija pa su cak kasnije proglasili i hrvatsku opcinu.
HVO Banovici su postojali.
HVO Sokolovi Zivinice je takodje postojala. Cini mi se da su kasnije otisli u 108.
Komandir POC-a u Gradachcu je bio Hrvat kao i dosta drugih komandira.

Ono sto je probadalo oci je neravnomjeran broj Hrvata i ostalih ne-Bosnjaka u raznim policijama, logistikama, komandama.
Ovo ne znaci da ih nije bilo na linijama i da se nisu borili. Jaran mi je dobar dio rata odvalio na Majevici i Brckom.
Medjutim, od duplih pasosa (citaj 93-a) broj vojno sposobnih muskaraca Hrvata na teritoriji 2 korpusa znatno pada. Zao mi je sto su rijetki Hrvati koji ovo javno kazu. Jer su i oni (rijetki) ostali s nama i ratovali i borili se da cetnicka noga ne udje u Tuzlu, Lukavac, Zivinice, itd.

Jedini razlog sto sam ovo napisao je zato sto smatram da se i nase pogreske trebaju iznijeti ali nemojmo sada praviti bajke o ucescu ili neucescu ne-Bosnjaka u Armiji i odbrani BiH.
Gojeni H

#1136 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by Gojeni H »

krkos3 wrote:
Gojeni H wrote:
Apsolutna neistina!

moj jaran iso i dobijo. a tad 50km je bilo ko danas milion pa ti vidi (mjesecno da se razumijemo)
i niko mu nije poginuo u ratu
Hajde ovako
Nisam cuo ni za jedno dijete koje je dobilo 50 DEM zato sto je islo u dzamiju ni u jednom trenutku tokom rata.
krkos3

#1137 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by krkos3 »

Hajde ovako
Nisam cuo ni za jedno dijete koje je dobilo 50 DEM zato sto je islo u dzamiju ni u jednom trenutku tokom rata.[/quote]

ako nisi razumio ja govorim o ratu u sarajevu i samo sarajevu sta je gdje drugo bilo neznam.

sto se tice 50dm ako je mene moj jaran slagao i ja lazem tebe iskreno nisam isao sa njim u dzamiju i nisam vidio da mu je hodza dao 50km. neznam sto bi mi lagao ali eto ostavimo to kao opciju
parabellum_9mm

#1138 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by parabellum_9mm »

@"krkos3"
sto se tice 50dm ako je mene moj jaran slagao i ja lazem tebe iskreno nisam isao sa njim u dzamiju i nisam vidio da mu je hodza dao 50km. neznam sto bi mi lagao ali eto ostavimo to kao opciju
koliko znam katolička crkva u Bosni je jako mnogo preko svojih organizacija pomagala Hrvate u Bosni, znam slučajeve kada su Bošnjaci recimo 1993 patili od gladi dok je katolička crkva dolmila Hrvate Tuzle, Sarajeva ili nekih drugih mjesta..znači li to da su HVO katolička krstaška vojska ? :-) po tvojoj logici jesu..
Last edited by parabellum_9mm on 18/07/2012 22:44, edited 1 time in total.
krkos3

#1139 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by krkos3 »

parabellum_9mm wrote:@"krkos3"
koliko znam katolička crkva u Bosni je jako mnogo preko svojih organizacija pomagala Hrvate u Bosni, znam slučajeve kada su Bošnjaci recimo 1993 patili od gladi dok je katolička crkva dolmila Hrvate Tuzle, Sarajeva ili nekih drugih mijesta..znači li to da su HVO katolička krstaška vojska ? :-) po tvojoj logici jesu..
dabogda ti zivio od sarajevskog karitasa , mislim da sam ti tim rekao sve

a sto se tice hvo on je bio krstasko-fasisticka-vojska dok je arbih bila islamisticko-fasisticka sto jje a mislim velika razlika

a da ne zaboravimo vsr ona je bila hmm jbga sad hristacko-fasisticka-vojska

jesi sad skonto ili treba da crtam?
parabellum_9mm

#1140 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by parabellum_9mm »

@"krkos3"

da Bog da ti živio od 50 KM mjesečno, i to u ratnim okolnostima kada je samo kilogram šećera bio 60 KM.. mislim da sam ti rekao time sve..

ne znam kako je tih eventualnih 50 KM djeci poginulih boraca moglo utjecati da Armija BiH postaje islamska .. :roll:
možeš li pojasniti
krkos3

#1141 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by krkos3 »

da Bog da ti živio od 50 KM mjesečno, i to u ratnim okolnostima kada je samo kilogram šećera bio 60 KM.. mislim da sam ti rekao time sve..

ne znam kako je tih eventualnih 50 KM djeci poginulih boraca moglo utjecati da Armija BiH postaje islamska .. :roll:
možeš li pojasniti
?????????????????????????

procitaj iznad ziv bio

a u sarajevu je bio 100km
Tacticus

#1142 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by Tacticus »

krkos3 wrote:
koliko znam katolička crkva u Bosni je jako mnogo preko svojih organizacija pomagala Hrvate u Bosni, znam slučajeve kada su Bošnjaci recimo 1993 patili od gladi dok je katolička crkva dolmila Hrvate Tuzle, Sarajeva ili nekih drugih mijesta..znači li to da su HVO katolička krstaška vojska ? :-) po tvojoj logici jesu..

a sto se tice hvo on je bio krstasko-fasisticka-vojska dok je arbih bila islamisticko-fasisticka sto jje a mislim velika razlika

a da ne zaboravimo vsr ona je bila hmm jbga sad hristacko-fasisticka-vojska

jesi sad skonto ili treba da crtam?
da je bila kakva je opisuju nije
ali da je bila kako je ti opisujes e pa to nije isto
bila je vojska naroda koji se borio za opstanak sto zivota na ovim prostorima sto za golu egzistenciju i mi si nismo mogli ni prijustiti da radimo stvari koje je radila VRS tako i HVO jer smo zavisili od medjunarodne simpatije da obraca paznju na nas, a ne da nam se desi cecenija gdje su mogli izraziti zaljenje ali faticki nista nisu uradili i da se tako nesto desilo sigurno bi nas srbija i njene tvorevine predvodjene milosevicem i hrvatska i njena tvorevina predvodjeni franjom toliko stisli da bi ili (u najboljem slucaju) prihvatili sve sto traze ili opcija odozgod izgon i/ili smrt zbog jednostavne geografske cinjenice da su nas okruzivale i mogle su jednostavno da nas iskrvave na smrt odredjenim intezitetom borbe i gladju
tako da ABiH NIJE bila islamisticko-fasisticka pogotovu sto ponavljam u njoj su se i dalje SVOJEVOLJNO borile hiljade srba i hrvata (bilo je i slucajeva na suprotnim stranama ali u desetinama ili ne svojevoljno)
tako sada bi te zamolio da nepravis paralele izmedju

vidis franjo je napravio 2 krucijalne greske kada je zapoceo rat sa ABiH:
prva je to sto je potcjenio zestinu reakcije nekih medjunarodnih faktora (pogotovu USA i Njemacke) sto mu je onemogucilo masovno koristenje HV-a u tom sukobu jer je tako bilo ocigledno da je rijec o agresiji na drugu zemlju cime bi rizikovao sankcije odmah na nivou onih sto je imala srbija (ona ih je dobivala u periodu od skoro godine) sto hrvatska jos sa svjezim ratnim ranama i sa 1/4 teritorie u neprijateljskim rukama nije mogla priustiti, mada je opet na kraju tako i zavrsilo, a sve zbog cinjenice da je do tada hrvatska smatrana zrtvom
a druga je bila sto je podcjenio ABiH jer je mislio da onako (u tom periodu) ocajno organizovana, operemljena i obucena nema snagu da se efikasno odbrani na 2 fronta, samo je ocigledno zaboravio da kada se covjek nadze bez izlaza onda se bori grcevito za svoj zivot, a on nije imao toliku premoc da moze skrsiti takav otpor

inace da se rat ABiH I HVO-a nastavio postojali su planovi za masovnu ofanzivu na enklave radi proste cinjenice da bi se njihovom eliminacijom oslobodio veliki broj ljudi i sredstava koji bi se opet mogli iskoristiti za daljnje pogorsanje situacije HVO-a, a u tom momentu ABiH je vec skocentrisala perko 10 000 ljudi mislim na vitesku enklavu koju je u tom momentu branilo manje od 3 000 i bas radi tih cinjenica i zbog gore u tom momentu vec realnih sankcija franjo je na vrijeme skontao da se treba sto prije pomiriti prije nego sto izvuce deblji kraj i vojno i politicki
krkos3

#1143 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by krkos3 »

bila je vojska naroda koji se borio za opstanak sto zivota na ovim prostorima sto za golu egzistenciju i mi si nismo mogli ni prijustiti da radimo stvari koje je radila VRS tako i HVO jer smo zavisili od medjunarodne simpatije da obraca paznju na nas, a ne da nam se desi cecenija gdje su mogli izraziti zaljenje ali faticki nista nisu uradili i da se tako nesto desilo sigurno bi nas srbija i njene tvorevine predvodjene milosevicem i hrvatska i njena tvorevina predvodjeni franjom toliko stisli da bi ili (u najboljem slucaju) prihvatili sve sto traze ili opcija odozgod izgon i/ili smrt zbog jednostavne geografske cinjenice da su nas okruzivale i mogle su jednostavno da nas iskrvave na smrt odredjenim intezitetom borbe i gladju
tako da ABiH NIJE bila islamisticko-fasisticka pogotovu sto ponavljam u njoj su se i dalje SVOJEVOLJNO borile hiljade srba i hrvata (bilo je i slucajeva na suprotnim stranama ali u desetinama ili ne svojevoljno)

prva je to sto je potcjenio zestinu reakcije nekih medjunarodnih faktora (pogotovu USA i Njemacke) sto mu je onemogucilo masovno koristenje HV-a u tom sukobu jer je tako bilo ocigledno da je rijec o agresiji na drugu zemlju cime bi rizikovao sankcije odmah na nivou onih sto je imala srbija (ona ih je dobivala u periodu od skoro godine) sto hrvatska jos sa svjezim ratnim ranama i sa 1/4 teritorie u neprijateljskim rukama nije mogla priustiti, mada je opet na kraju tako i zavrsilo, a sve zbog cinjenice da je do tada hrvatska smatrana zrtvom
a druga je bila sto je podcjenio ABiH jer je mislio da onako (u tom periodu) ocajno organizovana, operemljena i obucena nema snagu da se efikasno odbrani na 2 fronta, samo je ocigledno zaboravio da kada se covjek nadze bez izlaza onda se bori grcevito za svoj zivot, a on nije imao toliku premoc da moze skrsiti takav otpor

inace da se rat ABiH I HVO-a nastavio postojali su planovi za masovnu ofanzivu na enklave radi proste cinjenice da bi se njihovom eliminacijom oslobodio veliki broj ljudi i sredstava koji bi se opet mogli iskoristiti za daljnje pogorsanje situacije HVO-a, a u tom momentu ABiH je vec skocentrisala perko 10 000 ljudi mislim na vitesku enklavu koju je u tom momentu branilo manje od 3 000 i bas radi tih cinjenica i zbog gore u tom momentu vec realnih sankcija franjo je na vrijeme skontao da se treba sto prije pomiriti prije nego sto izvuce deblji kraj i vojno i politicki
slusaj ja se ne prepirem ko je jaci i prosto me k...c zaboli ja samo kazem mogo je fino aljo reci da je to muslimanska vojska koja se bori za islamsku drzavu a ne prospat suplje price o multi eticnosti, do 93 to jest bila vojska BiH od 93 je bila muslimanska ili alijina ili zovi kako hoces, problem je sto to neki ljudi nece da shvate. iskreno ja bi najsretniji bio da nisam glumio patriotu i da sam se ispalio poslije prvih barikada ali jbg budala bio ko i vecina sarajlija.

i jos nesto nebranim ja ovjde ni hvo ni arbih ni vrs ja znam da je 70% ljudi bilo normalno i da su ratovali posteno problem je politike i politickih ciljeva koji su bili isti ocisti etnicki teritoriju i tu se nijedna politika nije razlikovala i onda mi je cudno sto neki ovdje glume pa nismo mi sami su. jest eto sami su ljudi isli jer im je bilo fino jes al u k...rcu
Tacticus

#1144 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by Tacticus »

krkos3 wrote:

slusaj ja se ne prepirem ko je jaci i prosto me k...c zaboli ja samo kazem mogo je fino aljo reci da je to muslimanska vojska koja se bori za islamsku drzavu a ne prospat suplje price o multi eticnosti, do 93 to jest bila vojska BiH od 93 je bila muslimanska ili alijina ili zovi kako hoces, problem je sto to neki ljudi nece da shvate. iskreno ja bi najsretniji bio da nisam glumio patriotu i da sam se ispalio poslije prvih barikada ali jbg budala bio ko i vecina sarajlija.

i jos nesto nebranim ja ovjde ni hvo ni arbih ni vrs ja znam da je 70% ljudi bilo normalno i da su ratovali posteno problem je politike i politickih ciljeva koji su bili isti ocisti etnicki teritoriju i tu se nijedna politika nije razlikovala i onda mi je cudno sto neki ovdje glume pa nismo mi sami su. jest eto sami su ljudi isli jer im je bilo fino jes al u k...rcu
a ja ti govorim da ABiH nije bila islamisticka vojska mada jeste ponavljam islamizirana do odrezenog nivoa, ali opet ponavljam sa ciljom da postane u sto vecoj mjeri vojska SDA sto opet do samoga kraja nikada nije u potpunosti bila jer u tuzli nisu sljepo izvrsavali alijine zelje i zapovjesti, u manjem odnosu je bila slicna situacija u okolini brckog i u samom sarajevu, a jos manjem odnosu i u bihackom djepu (zbog fizicke odvojenosti i autonomije)
govorim ti da je ipak imala neki minimum minimuma multietnicnosti (pogotovu kada je uporedimo sa ostalim vojskama) radi koje je i dalje bila najbliza definiciji drzavne vojske
i ponavljam ti najvazniju stvar, a to je da si mi nismo mogli prijustiti da postanemo jednonacionalna vojska kako zbog cinjenice gubitka medjunarodnih simpatija, tako sto bi izgubili legitimnost kao drzavna i kao ona koja se bori za drzavu
tako da zbog gore navedenog tako i zbog cinjenice da najveci dio bosnjaka NE ZELI muslimansku drzavu jer zna da ona nema sanse za opstanak nego zeli BiH, ABiH nikada nije bila ista kao HVO koji se 90% borio samo za politiku HDZ-a i franje
krkos3

#1145 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by krkos3 »

Tacticus wrote:
krkos3 wrote:

a ja ti govorim da ABiH nije bila islamisticka vojska mada jeste ponavljam islamizirana do odrezenog nivoa, ali opet ponavljam sa ciljom da postane u sto vecoj mjeri vojska SDA sto opet do samoga kraja nikada nije u potpunosti bila jer u tuzli nisu sljepo izvrsavali alijine zelje i zapovjesti, u manjem odnosu je bila slicna situacija u okolini brckog i u samom sarajevu, a jos manjem odnosu i u bihackom djepu (zbog fizicke odvojenosti i autonomije)
govorim ti da je ipak imala neki minimum minimuma multietnicnosti (pogotovu kada je uporedimo sa ostalim vojskama) radi koje je i dalje bila najbliza definiciji drzavne vojske
i ponavljam ti najvazniju stvar, a to je da si mi nismo mogli prijustiti da postanemo jednonacionalna vojska kako zbog cinjenice gubitka medjunarodnih simpatija, tako sto bi izgubili legitimnost kao drzavna i kao ona koja se bori za drzavu
tako da zbog gore navedenog tako i zbog cinjenice da najveci dio bosnjaka NE ZELI muslimansku drzavu jer zna da ona nema sanse za opstanak nego zeli BiH, ABiH nikada nije bila ista kao HVO koji se 90% borio samo za politiku HDZ-a i franje
arbih se borila za aljo u sarajevu makar ostatak moze bit da je kosto ti kazes ali cuo sam price iz krajine i pravo da ti kazem nijedan srbinn koji je osto u oslobodjenim gradovima nije se dobro proveo a vecina je pobijena (govorim o civilima) sto se tice arbih i hvo sukoba ista prica. moj otac je bio u arbih u sarajevu polovinom 93 je trebao da bude napad znas sta je njegov komandant uradio izdvoji srbe i hravte i rekao vi idete prvi ako se neko samo okrene prema nazad ja cu ga ubiti toliko o multietnicnosti i jos vise o jaranstvu. inace tog komadanta su postavili pocetkom 93 tu.

i na kraju kad sada pogledamo BiH jel ona multieticna bilo gdje?
i jos bolje pitanje hoce li ikad vise biti?

i samo da kazem jos nesto sa ovakvim obrazovanjem kakvo sada imamo za 30-40 godina ce opet biti rat bez obzira usli u eu ili ne i onda se zapitaj hoces li poslati svoje dijete da se bori za "multienitcku BiH" ili ce smu reci razligu mali idi sta guzit na zapad ovo su sve ublehasi.
Tacticus

#1146 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by Tacticus »

uzimas neke slucajeve i od njih pravis pravilo
a vidis ja sam iz sarajeva i bio sam vecio dio rata tu i znam da dobar dio sarajlija nije nikada vidio aliju kao nepriksnovenog vodju, nego vise kao normalnog presjednika
takodjer u Armiji je bilo dosta vojnika ne muslimana i koji nisu imali taj treman, krenuvsi od npr. komsica, pa jednog sucura, vikica i jos nekih koje po imenu znam, ali ne zelim njihova imena iznositi na forume

i ponavljam ne kazem da je doslo do odredjenog nivoa islamizacije Armije, sto vise da me poznajes znao bi da sam vodio zestoke rasprave zato sto smatram da je BiH lose prosla radi mnogih alijinih gresaka, a medju najvecim je bila upravo ta islamizacija ali koja je najvise uradjena da bi se stvorila SDA lojalna armija, a ne sposobna ali daleko nezavisnija Armija i kako sam kritikovao dovodjenje delica umjesto sefera, sto je najveci BiH takticaru Divljak sklonjen sa operativnih duznosti na pisarske, sto je slicno ucinjeno sa Siber-om, ...

ali opet ponavljam nikada nije doslo do toga da je Armija izjednacena sa VRS i HVO-om
Armija je ostala, istina u daleko manjoj mjeri, drzavna vojska sa barem nekim nivom multietnicnosti

a sada ti mene i ostale mozes uvjeravati u suprotno, ali moje misljenje je bilo i ostalo sluzbeno misljenje State Department-a, sto je meni daleko vaznije
krkos3

#1147 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by krkos3 »

Tacticus wrote:uzimas neke slucajeve i od njih pravis pravilo
a vidis ja sam iz sarajeva i bio sam vecio dio rata tu i znam da dobar dio sarajlija nije nikada vidio aliju kao nepriksnovenog vodju, nego vise kao normalnog presjednika
takodjer u Armiji je bilo dosta vojnika ne muslimana i koji nisu imali taj treman, krenuvsi od npr. komsica, pa jednog sucura, vikica i jos nekih koje po imenu znam, ali ne zelim njihova imena iznositi na forume

i ponavljam ne kazem da je doslo do odredjenog nivoa islamizacije Armije, sto vise da me poznajes znao bi da sam vodio zestoke rasprave zato sto smatram da je BiH lose prosla radi mnogih alijinih gresaka, a medju najvecim je bila upravo ta islamizacija ali koja je najvise uradjena da bi se stvorila SDA lojalna armija, a ne sposobna ali daleko nezavisnija Armija i kako sam kritikovao dovodjenje delica umjesto sefera, sto je najveci BiH takticaru Divljak sklonjen sa operativnih duznosti na pisarske, sto je slicno ucinjeno sa Siber-om, ...

ali opet ponavljam nikada nije doslo do toga da je Armija izjednacena sa VRS i HVO-om
Armija je ostala, istina u daleko manjoj mjeri, drzavna vojska sa barem nekim nivom multietnicnosti

a sada ti mene i ostale mozes uvjeravati u suprotno, ali moje misljenje je bilo i ostalo sluzbeno misljenje State Department-a, sto je meni daleko vaznije
moj rodjak dobrovoljac prijavio se u maju 92 izveden pred streljacki vod 93 sa jos jednim momkom jer nisu bili muslimani receno im je da je neki od njih dvojice kontaktirao unprofor da bi prebjegao srbima nisu ih streljali smo zato sto nisu znali koji, sutra su pusteni jer je taj neko prebjegao i bio iz druge jedinice znas sta su im rekli kad su ih pustali nemoj ovo da vam ikad vise ponovi. hoces o covjeku koji je bio naliniji dok god nije poginuo inace bio hrvat i za njega nije vazila smjna. hoces o srbima koji su odvodjeni i premlacivani i nekim koji se nikad nisu vratili. nemoj drug ako si bio u sarajevu znas a sda vojska je isto sto i muslimanska vojska i opet ponavljam 70% borac su bili obicni ljudi i ja znam da ni oni to nisu htjeli ali su marali jbg u ratu nema necu ili neslazem se. nakraju krajeva kad je rat zavrsio nije djabe pola sarajlija otislo iz sarajeva a to sigurno nisu uradili zbog srba .
sparky

#1148 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by sparky »

krkos3 wrote:neznam jel Sarajevo spada u srednju Bosnu ali evo malo razbijanja mitova,

1.ARBiH je bila vojsak BiH do 93 tada je postala muslimanska vojska (bar u Sarajevu za ostale regije neznam)
2.ARBiH je napala i razoruzala hvo u Sarajevu bez ikakve potrebe (ljude koje su zatekli u prostrijama komande hvo su pretuceni)
3.svi vojnici hvo su postali vojnici hravtske brigade ARBiH (ne svojom voljom)
4.ciijela linija nove Hrvatske brigade (drzala liniju na socijalnom prema grbavici) presla cetnicima
5.vecina ovih sto su presli cetama zavrsila u zatvoru kula

niko se u ovom ratu nije brotio za Bosanu i Hercegovinu nego su se borili za neke svoje fasisticko-religiozne drzavice u kojima nije bilo mijesta za neistomisljenike (cak i iz istog naroda)

p.s. ova brigada hvo je ucestvovala u oslobadjanju pofalica

bas odlicno samo ne znam cije mitove razbijas

1. Armija Republike Bosne i Hercegovine je branila drzavu Bosnu i Hercegovinu,za razliku od druge dvije vojne formacije koje su je unistavale i borile se za dobrobit samo naroda ciji predznak su imale u imenu

2. kad si toliko upucen onda bi trebao znati da te godine nije razoruzana samo hvo brigada nego i neke jedinice iz sastava ARBIH jer je bilo doslo vrijeme da se uvede red i stvori jedinstven sistem komandovanja

3. cuj ne svojom voljom :lol: mozda su trebali postati hrv brigada unprofora

4. tim cinom je zasluzila kolektivno strijeljanje. dezerterstvo u ratu=najkraci moguci postupak

5. zao mi je samo sto nisu i zavrsili na kuli
krkos3

#1149 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by krkos3 »

zaboravih ti reci ako su ih vec napali i razoruzali valjdu su ih trbali tretirat ko ratne zarobljenike a ne ko topovsko meso ili mozda grijesim prosvjetli me
sparky

#1150 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by sparky »

ocito je da je tebe nemoguce prosvijetliti.

posto ja inace ne pisem na ovim ratnim temama pa ce ovo biti i moj zadnji post barem za sada.

"topovsko meso" je plandovalo i svercovalo dok im te olaksice nisu ukinute. kad su im ukinute i kad su stavljeni pod komandu jedine legalne vlasti u Bosni i Hercegovini oni su dezertirali.
zbog toga i zbog jos mnogo toga,ko ih jebe!
Post Reply