Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Alfons Kauders

#1126 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Alfons Kauders »

novi.dan.nova.nafaka wrote:
Canton wrote:Tebi je problem što vlada na čelu sa SDPom gradi autoput u BiH, jačim intezitetom nego prošla vlada na čijem je čelu bila SDA. To je tvoj problem i problem većine vas koja osporava na ovaj ili onaj način gradnju autoputa.
Vidi, da nemaš toliko predrasuda shvatio bi da desetine ljudi u ovoj zemlji ipak nisu toliko glupi kao što se tebi čini. Masa tih ljudi ne glasa ni za SDA ni za SDP zato što su najbolji, već zato što NEMAJU ALTERNATIVU. Koliko god to zvučalo bezveze, tako je.
Ja bih, kao SDA član i simpatizer, sutra glasao za Demokršćansku partiju koju vodi Merkel - samo neka osnuju podružnicu. Razlog je valjda više nego očit - ti ljudi bi itekako znali napraviti ekonomski plan ne samo izgradnje autoputeva, već plan razvoja cjelokupne privrede, donijeti odgovarajuće zakone itd. I bio bih najveći kreten na svijetu ako bi bio u prilici da takve ljude izaberem, a ne uradim to - jer bi bio i protiv sebe, i protiv svoje djece, jednom riječju protiv svih koje znam i volim!
Daj Bože da nam na čelo dođu ljudi koji će biti primjer savjesnog i profesionalnog odnosa prema svom poslu - a ne kao sada, gdje god i koji god projekat da pogledaš vazda nešta smrdi. Jal' je posao dobila firma od visokopozicioniranog funkcionera neke stranke, jal' je sumnjiv izbor ponuđača, jal' je u pitanju prenapuhana cijena projekta itd. Koliko god se ovdje pojedinci upirali da kažu kako je sve OK sa tenderom, znajući za mnoge projekte u državnim firmama (što direktno, što posredno), imamo osnova da sumnjam da će se neko naći u čitavoj priči. I hajde što će se naći, što reče Alfons, samo neka se uradi kako Bog zapovijeda.
No, ima tu i nastavak priče - nemoj mi sad autoputem mazati oči, a ovamo nemaš plan i viziju razvoja ni u narednih 10 godina (SDP, SDA, SBB...). To je naša tuga i nevolja. Najlakše je nadizati kredita, srokati ih u infrastrukturu u nedođijama nekakvim, i onda čekati investitore da u vrijeme krize i recesije dođu sami od sebe ulagati. A iovako opterećen budžet velikim ratama prema MMF-u opteretiti još više...
ps
a) koliki je tačno iznos mjesečne rate prema MMF-u koji vraćamo i koliko smo to kredita podigli.
b) kolika bi rata kredita bila da se podigne recimo 2 milijarde Eura od EBRD-a prema uslovima koje je neko na stranici ranije opisao ?
hvala.
MMF aranzman (originalni, ne ovaj reprogramirani) je trebao biti gotov vec za par godina, vracalo bi se par stotina miliona godisnje. EBRD je davala grace period skoro iste duzine. Nakon njega, ta sredstva bi se vracala u roku od 15 godina, ili vise.

Dakle, cak da ne idemo dublje, to se jednostavno ne moze porediti, sto rece kolega prije mene.

A ako cemo ici u detalje... Sve do zadnjeg feniga iz MMF aranzmana ide na potrosnju, da se servisiraju drugi dugovi i da se finansira javni sektor. Sve. Nece se izgraditi ni metar pruge, ceste ili dalekovoda. Dakle taj novac se nece dugo "vrtiti" u nasoj privredi, jer ce jednostavno iscuriti na uvoz potrosnih roba koji ce raja placati tim parama, svi pomalo. Tu smo dobri samo PDV.

S druge strane ako uzmes isti iznos na 3-4 puta duzi rok, ako se sve investira u konkretne projekte, angazujes desetine velikih firmi, stotine malih dobavljaca, hiljade radnika, i sve to traje godinama, a dosta love se vrti i reinvestira, onda imamo potpuno dugu pricu.
elixiaboy

#1127 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by elixiaboy »

zlajaBHF wrote:Norveska je do pronalaska nafte bila najsiromasnija skandinavska zemlja....ili najmanje razvijena.

Daj nama njihovu naftu i mi cemo biti razvijena zemlja, bez mreze autoputeva...
daj nam njihovu naftu i bilo bi opet rata... i bilo bi 5 ultrabogatasa i 2,5 miliona siromasnih. znaci situacija otprilike kao i danas. eno ti nigerija primjer, nismo nista bolji od njih... :(
jefferson

#1128 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by jefferson »

elixiaboy wrote:
zlajaBHF wrote:Norveska je do pronalaska nafte bila najsiromasnija skandinavska zemlja....ili najmanje razvijena.

daj nam njihovu naftu i bilo bi opet rata... i bilo bi 5 ultrabogatasa i 2,5 miliona siromasnih. znaci situacija otprilike kao i danas. eno ti nigerija primjer, nismo nista bolji od njih... :(
Ja fakat ne mogu vjerovat da ima i danas ljudi koji govore da nam ne treba auto-put.
Resursi? japan nema ni r od resursa, ima ih vise BiH nego japan, pa su treca najveca ekonomija na svijetu!
Jebo te resursi.
Znas sta je problem u BiH? To sto djevojscica u Gluhoj Bukovici ne ide u skolu i sto su nam visokoskolske ustanove leglo kriminala, korupcije i nepotizma!
abortus

#1129 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by abortus »

Pošto je dosta planina i brda u BiH nama trebaju jake firme za kopanje tunela. ;-) :bih:

Od presudnog je značaja povezati glavni grad i Tuzlu tunelima ispod Karaule.
Nek je Tuzla povezana na VC preko Žepča ali direktna veza autocestom mora postojati.
novi.dan.nova.nafaka

#1130 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by novi.dan.nova.nafaka »

Alfons Kauders wrote:A ako cemo ici u detalje... Sve do zadnjeg feniga iz MMF aranzmana ide na potrosnju, da se servisiraju drugi dugovi i da se finansira javni sektor. Sve. Nece se izgraditi ni metar pruge, ceste ili dalekovoda. Dakle taj novac se nece dugo "vrtiti" u nasoj privredi, jer ce jednostavno iscuriti na uvoz potrosnih roba koji ce raja placati tim parama, svi pomalo. Tu smo dobri samo PDV.
Da, ali MMF krediti će se izgleda dizati i dalje, bilo izgradnje autoputa ili ne. Toliku administraciju valja podmiriti. A ono što mislim da može biti problematično je da na postojeće tranše MMF kredita dodamo ogromne tranše rata drugih kredita (EBRD,...). Zato mislim da treba dozirati sa ovim drugim kreditima - ili braco moj, naći koncesionare pa nek ljudi rade...
155_mm wrote:da su biraci poslije dva izborna ciklusa poslali SDA na hladjenje u opoziciju a doveli SDP danas bi i politicko i ekonomsko stanje bilo sasvim drugacije. i obje stranke bi mnogo ozbiljnije radile svoj posao u interesu biraca. tako da mislim da nije izdaja i katastrofa da SDA ode malo u opoziciju ali izgleda da je nemoguca mislija poslati SDA u opoziciju...
Čekaj malo, SDA je izgubila opšte izbore 2010 i došao je SDP. A trebam li sad nabrajati sve nepotističke afere, mito, protivzakonito djelovanje DJL-a Zlatka Lagumdžije, koje se još i SDP-om zove!? Ono što je naš najveći problem jeste da osim 2 nabrojane stranke, praktično još uvijek nemamo ozbiljan politički projekat. 2010. sam mislio sam i nadao se da će to Fahro biti, jer je uključio dosta mladih eksperata, koje sam lično znao, u svoj projekat - na kraju se to ipak drugačije pokazalo...
VjecitiStudent

#1131 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by VjecitiStudent »

Sta je to pogrijesiti za desetak milioncica?
S obzirom na to da je u tenderskoj ponudi turska kompanija Cngiz Insaat, kojoj je posao dodijeljen, dostavila cijenu 172 miliona eura za Vlakovo - Lepenicu, a ugovor potpisan na 178 miliona, Karić je ustvrdio da je 6,9 miliona eura greška u računanju.
http://www.oslobodjenje.ba/ekonomija/au ... -na-gorivo

A u Sloveniji premijera tjeraju zbog 200 000 eura neutvrđenog porijekla.
Melami

#1132 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Melami »

Nema te nafte koja ce nas razviti.
tec

#1133 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by tec »

VjecitiStudent wrote:Sta je to pogrijesiti za desetak milioncica?
S obzirom na to da je u tenderskoj ponudi turska kompanija Cngiz Insaat, kojoj je posao dodijeljen, dostavila cijenu 172 miliona eura za Vlakovo - Lepenicu, a ugovor potpisan na 178 miliona, Karić je ustvrdio da je 6,9 miliona eura greška u računanju.

Ako ces taj dio postaviti onda postavi u sta pise paragrafu prije.
On je dodao kako je kasnila poddionica Vlakovo - Lepenica zbog problema oko evaluacije ponuda. Dodao je kako je ponuda italijanskog konzorcija Impresa Pizzarotti & Salini S. p. A. morala biti odbačena jer jer je u ponudi dostavljena metodologija izgradnje mostova suprotna projektnoj dokumentaciji. Naime, Italijani nisu uračunali mostove u cijenu dionice, nego bi ih naknadno radili i naknadno naplatili, što bi poskupjelo izgradnju ove poddionice. Italijani su se žaliliEvropskoj investicijskoj banci , koja je poslala svoje eksperte i oni su utvrdili da bi to bila skuplja ponuda.
VjecitiStudent

#1134 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by VjecitiStudent »

tec wrote:
VjecitiStudent wrote:Sta je to pogrijesiti za desetak milioncica?

Ako ces taj dio postaviti onda postavi u sta pise paragrafu prije.
On je dodao kako je kasnila poddionica Vlakovo - Lepenica zbog problema oko evaluacije ponuda. Dodao je kako je ponuda italijanskog konzorcija Impresa Pizzarotti & Salini S. p. A. morala biti odbačena jer jer je u ponudi dostavljena metodologija izgradnje mostova suprotna projektnoj dokumentaciji. Naime, Italijani nisu uračunali mostove u cijenu dionice, nego bi ih naknadno radili i naknadno naplatili, što bi poskupjelo izgradnju ove poddionice. Italijani su se žaliliEvropskoj investicijskoj banci , koja je poslala svoje eksperte i oni su utvrdili da bi to bila skuplja ponuda.
De jos objasni kakve ovo gore ima veze sa razlikom iznosa nagradjene ponude i iznosa potpisanog ugovora?
tec

#1135 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by tec »

novi.dan.nova.nafaka wrote: Da, ali MMF krediti će se izgleda dizati i dalje, bilo izgradnje autoputa ili ne. Toliku administraciju valja podmiriti. A ono što mislim da može biti problematično je da na postojeće tranše MMF kredita dodamo ogromne tranše rata drugih kredita (EBRD,...). Zato mislim da treba dozirati sa ovim drugim kreditima - ili braco moj, naći koncesionare pa nek ljudi rade...
Ili se pravis da ne razumijes ili stvarno ne uspjevas svatiti. STA imaju veze rate MMF sa ratama za EBRD ne dolaze iz istih sredstava.
MMF je kredit koji se placa iz budzeta drazave (odnosno fbih i rs) i njega u totalnosti pojede domaca administarcija. A kredit EBRD placa JP AUTOCESTE(fbih i rs) iz svojih prihoda NE VLADA ILI BUDZETI.
Koncesije kao rijesenji uspijevaju u bogatijim zemljama i nemaju mnogo uspjeha u BiH i drugim zemljama u okruzenju. Za autoputeve ih je koristila Hrvatska ali u svim slucajevima morala je vlada uskociti da obezbjedi kredite i dodatne prihode. Znaci nija bas prava koncesija. U ostalim zemljama okruzenja i u BiH su koncesije jako lose prosle pogotovo za autoputeve.
Jp autoceste je odlucila traziti pomocu konsulenata za formiranje PPP (private,public,partnership) za izgradnju vecinu preostalih dionica. Da bi mogli pristupiti takvom sistemu gradnje potrebno je imati nesto izgradeno (ili finacisko pokrice). Bez ovakvog sistema za dalju gradnju ili ce se, nakon zavrsetka sadasnjih dionica, morati graditi usporeno ili dizati akcize na naftu (ili nesto drugo).
tec

#1136 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by tec »

VjecitiStudent wrote:
De jos objasni kakve ovo gore ima veze sa razlikom iznosa nagradjene ponude i iznosa potpisanog ugovora?
O cemu sad? Nagradena ponuda je bila i ona koja je potpisana. Jer kada se vrsio pregled ponuda saznali su da u ponudi talijana nisu bili uracunati mostovi, vijadukti, i jos neke elemente koje su stavili kao dodatni radovi. Tako kada je EiB (ne jp autoceste) pregledao ponude ispalo je da turci i sa korekcijom su bili najjeftiniji. Zato je proces trajao 4 mjeseca,
sa svim zalbama i provjerama i dopunama. Da dodam da je jp autoceste ponudio a rade sve na prvobitnoj punudenoj cijeni i oni su to odbili. E zasto jedno ima veze sa drugim i da dodam da je trece plasirani nudijo 11mil skuplje od turaka.
Incubus

#1137 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Incubus »

Ovo da će se krediti vraćati iz JU Autoceste je istina, ali kad se ti krediti ne budu mogli vraćati iz tih sredstava (a tako je i u Sloveniji i u Hrvatskoj ne vidim razloga da ne bude i kod nas) će se povećavati akcize na gorivo + dolazit će do transfera sredstava iz budžeta.

Ja nisam protiv autocesta, ali mogli smo mi biti drugačiji pa onda građani koji vjeruju u profitabilnost tih autocesta neka ulažu u te iste autoceste, a oni koji ne vjeruju neka ne osjećaju to na svojim plećima kroz akcize i poreze.

Bi li bilo pošteno tako? Ulaži koliko hoćeš i preuzimaš XY % vrijednosti autoceste kroz dionice, ali si ti i odgovoran za dug.

Sada neka me napada ko god hoće, ali gledajući lokalno ja iz USK ne vidim nikakvu korist od tog koridora VC, a pogotovo jer mislim da je cijeli projekt neprofitabilan, preskup i pogrešan. Zašto bih ja morao plaćati tu autocestu?

p.s. Odgovori "to rade i druge države" nije odgovor jer me ne zanima šta rade druge države. A uostalom ne znam nijednu državu koja mora sklapati aranžmane s MMF-om da održi tekuće poslovanje, a gradi tako skupe autoceste.
Alfons Kauders

#1138 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Alfons Kauders »

novi.dan.nova.nafaka wrote:
Alfons Kauders wrote:A ako cemo ici u detalje... Sve do zadnjeg feniga iz MMF aranzmana ide na potrosnju, da se servisiraju drugi dugovi i da se finansira javni sektor. Sve. Nece se izgraditi ni metar pruge, ceste ili dalekovoda. Dakle taj novac se nece dugo "vrtiti" u nasoj privredi, jer ce jednostavno iscuriti na uvoz potrosnih roba koji ce raja placati tim parama, svi pomalo. Tu smo dobri samo PDV.
Da, ali MMF krediti će se izgleda dizati i dalje, bilo izgradnje autoputa ili ne. Toliku administraciju valja podmiriti. A ono što mislim da može biti problematično je da na postojeće tranše MMF kredita dodamo ogromne tranše rata drugih kredita (EBRD,...). Zato mislim da treba dozirati sa ovim drugim kreditima - ili braco moj, naći koncesionare pa nek ljudi rade...
Nisam bas u toku, ali mozes li mi pojasniti na sta si ovdje mislio? Ja ne znam da je dogovoreno dodatno zaduzivanje kod IMF-a, preko onog okvira dogovorenog jos prije cetiri godine. Radi se na reprogramiranju tog aranzmana, jer se ne moze vracati predvidjenom dinamikom, a nisu ni povucena sva sredstva. (Imam puno posla ovih dana, tako da sam mozda i profulo neku novu milijardicu kredita, ali sumnjam)

Sto se tice "dodavanja" ogromnih transi... Da se npr. danas zaduzimo 500 miliona kod EBRD-a, ta lova bi pocela dolaziti na naplatu tek nakon grace perioda, odnosno nakon sto se isplati IMF. I taj novac bi se vracao dvije decenije, ne 3-4 godine kao IMF standby (prema prvobitnom planu)

Na administraciju i javni sektor uopste necu da trosim rijeci, vec prezvakano. Nakon uvodjenja PDVa svima su napumpali plate s nase grbace, a sad kad im kresu desetak posto, prijete gradjanskim ratom. Nek se jebu, da se mene pita ja bi ih sutra sve vratio na plate iz 2006.
pestalozzi

#1139 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by pestalozzi »

sinoc cuo, probijanje vijenca trebalo bi biti za 1. mart.
Alfons Kauders

#1140 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Alfons Kauders »

tec wrote: Jp autoceste je odlucila traziti pomocu konsulenata za formiranje PPP (private,public,partnership) za izgradnju vecinu preostalih dionica. Da bi mogli pristupiti takvom sistemu gradnje potrebno je imati nesto izgradeno (ili finacisko pokrice). Bez ovakvog sistema za dalju gradnju ili ce se, nakon zavrsetka sadasnjih dionica, morati graditi usporeno ili dizati akcize na naftu (ili nesto drugo).

Ovo je kljucni dio price koji malo ko pominje, nesto sam slicno vec rekao prije par stranica.

Niko nece uzeti koncesiju da radi neku "road to nowhere" koncesiju. Zasto bi neko uzeo da radi Ivan, Prenj i sl. ako ni mi sami ne znamo kada ce biti gotove ostale dionice na koje bi se te nove spajale? Da imamo sve od save to Tarcina, onda bi se mogao i traziti koncesionar, ali ovako, nema teorije.

Ljudi koji raspolazu milijardama najcesce ne pokazuju znakove mentalne retardacije...
Novi_Nick

#1141 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Novi_Nick »

Za cijeli autoput 5c nedostaju tri milijarde

MAJA RENER-SMAJOVIĆ - 31.01.2013 19:04

SARAJEVO - Ukupno 102 kilometra autoputa na koridoru 5c kroz FBiH trebalo bi da bude do kraja iduće godine u funkciji, a preostalih oko 180 kilometara autoputa kroz ovaj entitet najranije može biti izgrađeno do 2020. godine i to zavisi od obezbjeđenja novca.

Istakao je ovo danas Ensad Karić, direktor Javnog preduzeća "Autoceste FBiH", predstavljajući realizovane aktivnosti u prošloj i plan za ovu godinu.

Karić je naglasio da trenutno, sa PDV-om, ima nešto manje od milijardu KM vrijednih potpisanih ugovora te da nedostaju oko tri milijarde KM za cijeli autoput na koridoru 5c i stoga traže da prihodi "Autocesta" budu povećani.
"Predviđena cijena po kilometru je deset miliona eura. Za potez od Svilaja do Odžaka je sedam miliona eura, a Mostar Sjever - Tarčin 20 miliona eura. Ponude koje smo dobili posljednjih godinu dana to i potvrđuju", podsjetio je Karić.
U ovoj godini, kazao je Karić, planiran je početak gradnje 11 kilometara duge dionice Svilaj - Odžak, u koji je uključen granični prelaz Svilaj, za šta se ponude otvaraju 20. februara, zatim tri kilometra duge dionice Drivuša - Klopče i druga faza tunela Vijenac kod Zenice, do sada najvećeg infrastukturnog objekta.

Rekao je da za tender spremaju i dionica Tarčin - Konjic, dugu 20 kilometara, i u toku je eksproprijacija.
"Za tunel Vijenac su od Evropske investicijske banke i Evropske banke za obnovu i razvoj traženi takvi kriteriji da mogu aplicirati i domaće kompanije. Argumenti su nam bili da su dva puta gurali slovenačke kompanije i dobili smo što smo dobili. Mi sada preuzimamo odgovornost", dodao je Karić, podsjetivši da su "Primorje" i SCT otišli u stečaj što je uzrokovalo probleme u građenju.

Kada je u pitanju sarajevska obilaznica, otkupljeno je 56 kuća i dato 18 miliona KM
Obećao je da "Autoceste FBiH" ubuduće neće parčati dionice i da će raditi "najmanje od petlje do petlje" jer bi bila povoljnija cijena za dionicu Vlakovo - Tarčin da ovih 20 kilometara nije isparčano na tri poddionice. Cijela dionica, čiju je gradnju počeo turski "Cengiz", "teška" je više od 350 miliona eura.

Na pitanje novinara o poddionici Vlakovo - Lepenica i činjenici da je ugovorena veća cijena od procijenjene, što je Ured za žalbe ocijenio nepravilnim, Karić je odgovorio da se ne radi po proceduri javnih nabavki naše zemlje nego po sporazumu sa kreditorima, Evropskom investicijskom bankom (EIB) i Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD).

Odgovarajući na optužbe o neregularnosti kod izbora turskog 'Cengiza' za gradnju ove dionice, Karić je kazao da ponuda italijanskog konzorcija, koja je bila najjeftinija, nije sadržavala cijenu četiri mosta i da su dali alternativnu ponudu suprotnu projektnoj dokumentaciji što bi značilo skuplju gradnju. "Ponuda 'Cengiza' imala je računske greške i nakon računske kontrole je utvrđena razlika od skoro sedam miliona eura, što je poskupjelo ovu ponudu", priznao je Karić i napomenuo da u svakoj ponudi postoji greška i znala je poskupjeti ili pojeftiniti ponudu, ali nikada više od deset miliona KM zbog čega i vrše računsku kontrolu.

Osvrnuvši se na prošlu godinu, Karić je naglasio da je završeno deset kilometara od Kaknja do Bilješeva te da je u izgradnji 37 kilometara na sedam gradilišta.

Napomenuo je da je, kada je u pitanju sarajevska obilaznica, otkupljeno 56 kuća i dato 18 miliona KM i da je moguće da će u narednih nekoliko mjeseci na terenu biti mašine za dionicu Butile -Vlakovo.

Imali 80,6 miliona KM prihoda
Preduzeće "Autoceste FBiH" je u prošloj godini imalo 80,6 miliona KM prihoda i 9,6 miliona KM troškova te je 71 milion KM dobiti ostalo za reinvestiranje za eksproprijaciju i gradnju autoputa, rekao je direktor ove firme Ensad Karić.

Naveo je da je do kraja 2012. godine uloženo nekoliko puta više kredita evropskih banaka nego što je bilo uloženo do kraja 2010. godine pa je tako s krajem prošle godine ukupno uloženo 121,3 miliona KM kredita EBRD i 127,7 miliona KM kredita EIB.

http://www.nezavisne.com/posao/privreda ... 78025.html

Last edited by Novi_Nick on 01/02/2013 15:33, edited 2 times in total.
VjecitiStudent

#1142 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by VjecitiStudent »

tec wrote:
VjecitiStudent wrote:
O cemu sad? Nagradena ponuda je bila i ona koja je potpisana. Jer kada se vrsio pregled ponuda saznali su da u ponudi talijana nisu bili uracunati mostovi, vijadukti, i jos neke elemente koje su stavili kao dodatni radovi. Tako kada je EiB (ne jp autoceste) pregledao ponude ispalo je da turci i sa korekcijom su bili najjeftiniji. Zato je proces trajao 4 mjeseca,
sa svim zalbama i provjerama i dopunama. Da dodam da je jp autoceste ponudio a rade sve na prvobitnoj punudenoj cijeni i oni su to odbili. E zasto jedno ima veze sa drugim i da dodam da je trece plasirani nudijo 11mil skuplje od turaka.

Belaj je sav sto se iznos nagrađene ponude (172 miliona) i ugovoreni iznos (179 miliona) "malo" razlikuju, zasto?
http://www.seebiz.eu/viadukt-izgubio-po ... /ar-51405/
Ponude za gradnju dionice Vlakovo - Lepenica

"JV Impresa Pizzarotti & Salini S.p.A", Italija - 154.561.300 eura
"Cengiz Insaat", Turska - 172.601.280 eura
"Viadukt", Hrvatska - 190.197.747 eura uz popust od 3 posto
"Strabag", Austrija - 213.405.658 eura uz popust od 10 posto
VjecitiStudent

#1143 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by VjecitiStudent »

Novi_Nick wrote: Kada je u pitanju sarajevska obilaznica, otkupljeno je 56 kuća i dato 18 miliona KM
Preko 300 000km po jednoj kuci, i to bespravno izgradjenoj?????

Vjerujem da ce bespravni graditelji na ostatku trase iz ovoga izvuci prave pouke :D :(
Novi_Nick

#1144 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Novi_Nick »

VjecitiStudent wrote:
Novi_Nick wrote: Kada je u pitanju sarajevska obilaznica, otkupljeno je 56 kuća i dato 18 miliona KM

Vjerujem da ce bespravni graditelji na ostatku trase iz ovoga izvuci prave pouke
:D :(
Zar u prosjeku po kuci bez papira i dozvola odsteta od preko 300 000 KM nije premala?
ins

#1145 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by ins »

VjecitiStudent wrote:

Vjerujem da ce bespravni graditelji na ostatku trase iz ovoga izvuci prave pouke :D :(
I sta, na cijeloj dionici bile samo kuce, niti jedan komad zemljista bez izgradjene kuce? :-)

Nema sta, bas razmisljas dok izvodis zakljucke :run:
nineinchnails

#1146 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by nineinchnails »

Ima li ko kakvih novih fotografija sa trase da postavi?
udrch

#1147 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by udrch »

"Ponuda 'Cengiza' imala je računske greške i nakon računske kontrole je utvrđena razlika od skoro sedam miliona eura, što je poskupjelo ovu ponudu", priznao je Karić i napomenuo da u svakoj ponudi postoji greška i znala je poskupjeti ili pojeftiniti ponudu, ali nikada više od deset miliona KM zbog čega i vrše računsku kontrolu.
ovi što brane ove levate kako komentiraju ovaj dio da svaka ponuda ima grešku..
kako može biti prihvaćena ponuda sa greškom, pogotovo na svoju štetu..
ja sam učestvovao na tenderima, i znalo se desiti da se ponudi manja cijena greškom..
dobiješ od ugovornog organa obavijest da je ponuda neprimjereno mala..imaš mogućnost da je potvrdiš i uradiš ili da se povučeš iz postupka..nema drugog izbora, nema korekcije cijene prema gore..
svejedno što ja navijam za Turke, ali ovih 7 miliona im se nije moglo priznati, po meni tender je mogao biti u najmanju ruku ponovljen, jer je cijena ostalih ponuda iznad predviđenih sredstava..
ovo ostavlja mogućnost favoritima da ponude manju cijenu, a kad se ponude otvore da je povećaju za dodatni iznos koji neće ugoziti prvo mjesto..
da je naša domaća firma u pitanju, ovaj način računanja bi mi bio OK, ali stranac je stranac, makar i turčin bio..
osim toga uvjeren sam da je turcima ostavljena mogućnost uzmi ili ostavi da bi prihvatili..
VjecitiStudent

#1148 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by VjecitiStudent »

Novi_Nick wrote:
VjecitiStudent wrote:

Zar u prosjeku po kuci bez papira i dozvola odsteta od preko 300 000 KM nije premala?
U BiH je cijena gradnje kuce i dalje ispod 1000 km/m2.
Osim toga, s obzirom na stanje gradnje oko Sarajeva, vrlo je mala vjerovatnoca da su te kuce legalno napravljene. U ostatku drzave i dalje na papiru stoji da se takve kuce trebaju rusiti i to o trosku graditelja.

Sad kad bi se ostali ilegalni graditelji ujedinili, tuzili drzavu zbog nejednakog tretmana građana pred zakonom, eto nam ili masovne legalizacije ili jos basnoslovnih odsteta svega, sto vjerovatno i jeste nekome bio cilj.
VjecitiStudent

#1149 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by VjecitiStudent »

ins wrote:
VjecitiStudent wrote:

I sta, na cijeloj dionici bile samo kuce, niti jedan komad zemljista bez izgradjene kuce? :-)

Nema sta, bas razmisljas dok izvodis zakljucke :run:
Sta pise gore, otkup kuca ili otkup kuca sa zemljistem?
Otkup zemljista svo vrijeme ide na cijeloj trasi, nikada se o tome posebno nije izvjestavalo.

Ko je sve i kako tu bio "dobar", valjda ce se odmotati nekad ...
155_mm

#1150 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by 155_mm »

abortus wrote:Pošto je dosta planina i brda u BiH nama trebaju jake firme za kopanje tunela. ;-) :bih:

Od presudnog je značaja povezati glavni grad i Tuzlu tunelima ispod Karaule.
Nek je Tuzla povezana na VC preko Žepča ali direktna veza autocestom mora postojati.
zelje su jedno a pozdravi su drugo. :-)

kada bi se se uspijelo u sto kracem roku povezati ZT sa ZE i SA preko zepca to bi bio plafon svega. jos da hoce da obezbjede i zemljiste za zeljeznicku prugu pored autoceste to bi tek bio uspijeh. a neka ozbiljnija saobracjanica preko olova i kladanja je jednostavno nemoguca misija za bosnu jer se "nejma para".

kad autoput dodje do zepca trebalo bi odmah nastaviti prema tuzli a radove prema doboju obustaviti sve dok ne pocnu radovi na dionici doboj-vukosavlje jer vjerjem da ce ta dionica biti zadnja izgradjena ako ne bude pritiska iz vana. jer za razliku od mogih kolega forumasa koji guslaju o suvisnosti koridora 5c za bosnjake i bosnu, politicari u manjem entitetu ce sve uraditi da dodje do sto kasnijeg zavrestka tog koridora i spajanja budimpeste sa sarajevom i jadranom.
Post Reply