O'zone wrote:Opet udarate po pogrešnim.
Policija ovakava kakva jeste je prilično uspješna u svom radu i riješavnju krivičnih dijela doduše fali im ona vaspitno popravna gdje bi ove mlade kabadahije učinkovito odmakli od svijeta kriminala. Nekada su djecu plašili sa milicajcem sad kad kažeš policajac svi se smiju.
Mjesto gdje treba udarati je tužilaštvo i sud i to napraviti takav pritisak na njih da ne znaju bil prije sr..li ili pi..li. Na njima je da zahtjevaju od zakonodavne vlasti da donesu zakone kako bi oni mogli uspješno odraditi svoj posao. Prekjuče je izrečena kazna Mehdi Muhoviću za ubistvo TROJE ljudi 20 godina jer je to maksimalna kazna (i ako ja mislim da je 40 godina) i to po 12 godina za svako ubistvo ali sud na kraju to sve skupio u 20 to je 16 godina umanjena kazna! Primjer dva žena juče nađena mrtva na Trgu Heroja je optužena za ubistvo čovjeka u svom stanu kojeg je kasnije izbacila u lift dobila 2 godine zatvora! Pa više se dobije za posjedovanje "zelene zeljaste materije koja svojim izgledom asocira na marihuanu".
U našem zakonu trenutno stoji čini mi se više tačaka o olakšavajućim okolnostima nego o kaznenim mjerama jer za svako krivično djelo imate minimalno tri olakšavajuće okolnosti.
Nama ne treba ni BOPA ni RICO imamo mi sasvim sposobne momke u policiji kojima su vezane ruke više nego kriminalcima koje sprovode, nama trebaju tužioci i sudije koji imaju m..da da izričnu i zahtjevaju maksimalne kazne da određuju kazne društveno korisnog rada da traže od države izgradnju novih pritvorskih jedinica kao i izmjene zakonskih odrednica za koje smatraju da su previše blage prema određenim djelima.
Trebamo se i mi kao građanstvo uključiti u te zahtjeve (znam da samo sanjam jer ja to neću nikad doživjeti) i izvršiti pritisak na gore navedene subjekte.
Do tada nek nam je Bog na pomoći jer miševi kolo vode.
SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.2
- Creasy
#1126 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.2
- amrica
#1127 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.2
uglavnom se slazem sa tobom, ali ovo je jad i tuga, ona nije normalana, a i on je bio invalid, smetljar u mom kraju, ozenjen....O'zone wrote:Opet udarate po pogrešnim.
Policija ovakava kakva jeste je prilično uspješna u svom radu i riješavnju krivičnih dijela doduše fali im ona vaspitno popravna gdje bi ove mlade kabadahije učinkovito odmakli od svijeta kriminala. Nekada su djecu plašili sa milicajcem sad kad kažeš policajac svi se smiju.
Mjesto gdje treba udarati je tužilaštvo i sud i to napraviti takav pritisak na njih da ne znaju bil prije sr..li ili pi..li. Na njima je da zahtjevaju od zakonodavne vlasti da donesu zakone kako bi oni mogli uspješno odraditi svoj posao. Prekjuče je izrečena kazna Mehdi Muhoviću za ubistvo TROJE ljudi 20 godina jer je to maksimalna kazna (i ako ja mislim da je 40 godina) i to po 12 godina za svako ubistvo ali sud na kraju to sve skupio u 20 to je 16 godina umanjena kazna! Primjer dva žena juče nađena mrtva na Trgu Heroja je optužena za ubistvo čovjeka u svom stanu kojeg je kasnije izbacila u lift dobila 2 godine zatvora! Pa više se dobije za posjedovanje "zelene zeljaste materije koja svojim izgledom asocira na marihuanu".
U našem zakonu trenutno stoji čini mi se više tačaka o olakšavajućim okolnostima nego o kaznenim mjerama jer za svako krivično djelo imate minimalno tri olakšavajuće okolnosti.
Nama ne treba ni BOPA ni RICO imamo mi sasvim sposobne momke u policiji kojima su vezane ruke više nego kriminalcima koje sprovode, nama trebaju tužioci i sudije koji imaju m..da da izričnu i zahtjevaju maksimalne kazne da određuju kazne društveno korisnog rada da traže od države izgradnju novih pritvorskih jedinica kao i izmjene zakonskih odrednica za koje smatraju da su previše blage prema određenim djelima.
Trebamo se i mi kao građanstvo uključiti u te zahtjeve (znam da samo sanjam jer ja to neću nikad doživjeti) i izvršiti pritisak na gore navedene subjekte.

- O'zone
- Globalni moderator
#1128 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.2
To nam i jeste problem što se izvršioci krivičnih dijela (ne govorim za ovaj slučaj znam da je žena patila od PTSP-a) vade na razne olakšavajuće okolnosti il ga mati nije voljela kao dijete,otac ga tukao,nešto mu sa glavom nije baš OK,maloljetan...etc.amrica wrote:uglavnom se slazem sa tobom, ali ovo je jad i tuga, ona nije normalana, a i on je bio invalid, smetljar u mom kraju, ozenjen....O'zone wrote:Opet udarate po pogrešnim.
Za ljude koji imaju mentalne probleme postoje ustanove većina ih je registrovana ali su opet na ulici,za maloljetnike postoje ustanove ali su i za najokorejlije te ustanove otvorenog tipa izađu i uđu kad hoće, zatvori umjesto da vrše funkciju edukacije i resocijalizacije štičenika šluže kao spa centri sa 1001 privilegijom do toga da odlaze van kruga na posao svaki dan i vraćaju se uvečer, ne postoji strah od zatvora od čelije 2x3 metra sa krevetom prljavom wc šoljom i umivaonikom te dnevno sat ili dva šetnje po krugu nego se na zatvor misli više ono domine,šah,PS, dobra klopa, nema rintanja ako nećeš lezi, sjedi, jedi.
- chuchumbamayumbe
#1129 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.2
Ovako ta rade na demokratskom i slobodnom zapadu.
Kod nas najgori šljam može opaliti šamar policajcu, ovaj mu ne smije vratiti.
LIKE, a vi sada nastavite.
p.s. slažem se da mu nije trebao složiti 10 komada, i 2-3 bi ga primirila.
Kod nas najgori šljam može opaliti šamar policajcu, ovaj mu ne smije vratiti.
LIKE, a vi sada nastavite.
p.s. slažem se da mu nije trebao složiti 10 komada, i 2-3 bi ga primirila.
- Mikado
#1130 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.2
Zakon o krivičnom postupku FBiHO'zone wrote:U našem zakonu trenutno stoji čini mi se više tačaka o olakšavajućim okolnostima nego o kaznenim mjerama jer za svako krivično djelo imate minimalno tri olakšavajuće okolnosti.
Član 3. Pretpostavka nevinosti i in dubio pro reo
(1) Svako se smatra nevinim za krivično djelo dok se pravomoćnom presudom suda ne utvrdi njegova krivnja.
(2) Sumnju u pogledu postojanja činjenica koje čine obilježja krivičnog djela ili o kojima ovisi primjena neke odredbe krivičnog zakonodavstva, sud rješava presudom na način koji je povoljniji za optuženog.
Krivični zakon FBiH
Član 49.
Opća pravila za odmjeravanje kazne
(1) Sud će učinitelju krivičnog djela odmjeriti kaznu u granicama koje su zakonom propisane za to krivično djelo imajući u vidu svrhu kažnjavanja i uzimajući u obzir sve okolnosti koje utiču da kazna bude manja ili veća (olakšavajuće i otežavajuće okolnosti), a naročito: stepen krivice, pobude iz kojih je djelo učinjeno, jačinu ugrožavanja ili povrede zaštićenog dobra, okolnosti pod kojima je djelo učinjeno, raniji život učinitelja, njegove osobne prilike i njegovo ponašanje nakon učinjenog krivičnog djela, te druge okolnosti koje se odnose na osobu učinitelja.
2) Kad sud odmjerava kaznu učinitelju za krivično djelo učinjeno u povratu, posebno će uzeti u obzir je li ranije djelo iste vrste kao i novo djelo, jesu li oba djela učinjena iz istih pobuda i koliko je vremena proteklo od ranije osude ili od izdržane ili oproštene kazne.
(3) Pri odmjeravanju novčane kazne, sud će uzeti u obzir i imovno stanje učinitelja, vodeći računa o visini njegove plaće, njegovim drugim prihodima, njegovoj imovini i o njegovim obiteljskim obavezama.
- O'zone
- Globalni moderator
#1131 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.2
Elem ako ispunjavaš više uslova iz tački 1) 2) i 3) možeš poslije trostrukog ubistva i izaći na slobodu ha ja!Mikado wrote:Zakon o krivičnom postupku FBiHO'zone wrote:U našem zakonu trenutno stoji čini mi se više tačaka o olakšavajućim okolnostima nego o kaznenim mjerama jer za svako krivično djelo imate minimalno tri olakšavajuće okolnosti.
Član 3. Pretpostavka nevinosti i in dubio pro reo
(1) Svako se smatra nevinim za krivično djelo dok se pravomoćnom presudom suda ne utvrdi njegova krivnja.
(2) Sumnju u pogledu postojanja činjenica koje čine obilježja krivičnog djela ili o kojima ovisi primjena neke odredbe krivičnog zakonodavstva, sud rješava presudom na način koji je povoljniji za optuženog (Ovo je debilno).
Krivični zakon FBiH
Član 49.
Opća pravila za odmjeravanje kazne
(1) Sud će učinitelju krivičnog djela odmjeriti kaznu u granicama koje su zakonom propisane za to krivično djelo imajući u vidu svrhu kažnjavanja i uzimajući u obzir sve okolnosti koje utiču da kazna bude manja ili veća (olakšavajuće i otežavajuće okolnosti), a naročito: stepen krivice, pobude iz kojih je djelo učinjeno, jačinu ugrožavanja ili povrede zaštićenog dobra, okolnosti pod kojima je djelo učinjeno, raniji život učinitelja, njegove osobne prilike i njegovo ponašanje nakon učinjenog krivičnog djela, te druge okolnosti koje se odnose na osobu učinitelja.
2) Kad sud odmjerava kaznu učinitelju za krivično djelo učinjeno u povratu, posebno će uzeti u obzir je li ranije djelo iste vrste kao i novo djelo, jesu li oba djela učinjena iz istih pobuda i koliko je vremena proteklo od ranije osude ili od izdržane ili oproštene kazne.
(3) Pri odmjeravanju novčane kazne, sud će uzeti u obzir i imovno stanje učinitelja, vodeći računa o visini njegove plaće, njegovim drugim prihodima, njegovoj imovini i o njegovim obiteljskim obavezama.
Ako ste fini,pametni,oženjeni/udati,primjeran građanin kojeg je malo stislo u životu ova recesija i stanje u Libiji a prvi put odlučite da roknete nekoga još uz to radite sami u tročlanoj porodici-slobodno nemojte se ustručavati zakon Vas štiti od prekomjernih sankcija.
- Better Man
#1132 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.2
Danas poslije 4 kad sam išao kući s posla haos uz Kobilju Glavu, Grasov duplak koi je vozio prema Vogošći izazvao sudar tako što se zabio u drugi takođe Grasov duplak koji je vozio ispred njega, tačnije zakačio čošak busa. Sve to je dovelo do opće gužve, tj. velike kolone u oba pravca, jer je dio ceste io blokiran Grasovim busem koji se morao zaobilaziti, a putnici iz oba busa su nastavili pješke.
- cigara
#1133 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.2
jest... samo sto kad izadjes joystick i igrice za plejku mozes u supku nositiMiki123 wrote:Dobro, mislim da se rata gulio isti broj godina za KD, kao sad. Vrlo je to lako provjeriti.
Isto tako, ovaj čovjek bi u svim zemljama u okruženju za ovo trostruko ubistvo dobio ili max. kaznu zatvora, kao kod nas, ili dugotrajni zatvor do 25 god, dakle u pet deka je sve.
Ono po čemu se razlikuje ovo sad vrijeme i ono prije je, to što kad čovjek prije rata ode u Zenicu na 12 godina (krečo hakija), kad izađe nakon odslužene kazne nije ni za sliku na zidu pričuvati.
Ali danas, imaju play station, plazme, eno na zenicablog.com imate šta jedu, i vjerujte da je ponuda bolja nego u pola motela sa 3 zvjezdice, ne zajebavam se.![]()
Isto tako, onaj u Finskoj kad ode u zatvor njemu se doslovno svijet sruši. Na slobodi je imao sve, i stvaro treba tamo bit debil pa odležat zbog nake krađe i godinu, kad ti država pruža apsolutno sve. tu kad odeš u zatvor baš si na gubitku.
S druge strane, opet se vratimo na ono play station i jelovnik u zatvoru, većini ovih klošara bude bulje unutra nego vani. Prvo, ima gdje spavat, hrana dobra, a džabana, ako neće radit ne mora, ako hoće još i zaradi + usavršavanje krim. zanata, tako da kad izađe bude još gori.
- Cholina_Lokica
#1134 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.2
http://www.sarajevo-x.com/bih/radivojev ... /120126062
Naprosto smo svi odusevljeni kako ljudi srcano i dobro rade svoj posao... Za nepovjerovati
Naprosto smo svi odusevljeni kako ljudi srcano i dobro rade svoj posao... Za nepovjerovati
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#1135 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.2
Dile, ovo se odnosi na Sud BiHCholina_Lokica wrote:http://www.sarajevo-x.com/bih/radivojev ... /120126062
- Cholina_Lokica
#1136 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.2
Ma znam ba, samo komentarisem sve u globalu, ruzno se izrazih, puna mi kapa svegaChmoljo wrote:Dile, ovo se odnosi na Sud BiHCholina_Lokica wrote:http://www.sarajevo-x.com/bih/radivojev ... /120126062
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#1137 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.2
mislim, slažemo se, samo znaš da su ove izjave političke, i da u suštini treba podržavati ovaj Sud
on se ionako ne bavi stvarima koje pogađaju većinu stanovništva, iako zbog toga ne znači da je manje značajan.
najveći problem je nepostojanje institucija, nepostojanje ustanova koje poštujemo.
kako ih upropaštavaju oni koji se neprestano izvlače na račun toga, oni koji su zaduženi da provode politike tih institucija, tako ih upropasti i običan građanin izrazima: je*em ti ovu državu, država je truhla, po*erem se na Tužilaštvo i sl.
recimo, ja sam uvijek poštovao policijsku uniformu, jer je i moja. nisam poštovao onog policajca koji je skrnavi. meni je to bitna razlika...
najveći problem je nepostojanje institucija, nepostojanje ustanova koje poštujemo.
kako ih upropaštavaju oni koji se neprestano izvlače na račun toga, oni koji su zaduženi da provode politike tih institucija, tako ih upropasti i običan građanin izrazima: je*em ti ovu državu, država je truhla, po*erem se na Tužilaštvo i sl.
recimo, ja sam uvijek poštovao policijsku uniformu, jer je i moja. nisam poštovao onog policajca koji je skrnavi. meni je to bitna razlika...
-
Alfa159-1.7Turbo
#1138 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.2
Sasvim je vidljivo da su gradjani izgubili vjeru u pravosudni sistem,sto se tice problema krminialiteta, ali vidim da u dosta postova gore pisu kako je bolje u zatvoru nego vani,vjerovatno od navedenih gore nije niko bio u npr. u KPZ Zenica, ovdje citam da se gore bolje jede nego u restoranima,to moze samo napisati neko ko nije nikada bio u zatvoru, da vidite samo kakva je hrana uzasna, da ne kazem da se nemoze disati od onih sredstava za dezinfekciju, pa stalne tuce, i jednsotavno taj neki osjecaj da si zatvoren unutra, ne zna neko ko nije bio kako je grozno...bolje uvjete i ne treba dati po mome misljenju, samo nije tacno da se imaju plazme i playstationi...pa dajte udjite u zatvor pa pogledajte..A tek one celije posebnog odljenja,kako ga u KPZ Zenica zovu "zatvor unutar zatvora"!
I mislim da svugdje u sviejtu ima problem toga da cesto se zna desiti da osoba ode u zatvor i tamo stekne jos bolje vjestine u odredjenim poljima kriminala, zato postoje parapenalne mjere, kojima se pokusava to zibjeci, npr. drustveno koristan rad za blaza krivicna djela ili kucni pritvor(znam da je kod nas bila u toku nabavka onih ogrilca,ne znam dokle je to stiglo i tako,upravo da se ne bi maldje osobe dalje negatvino kao licnosti razvijale u tom negativnom okruzenju..
Mislim da je za sve kriva ekonomska situacija,sa vecom stopom siromastva,veca je i stopa kriminala, ako i skroz moralno degradirano drustvo i poremecen sistem vrijednosti...
Takodje,zaboravio sam napomenuti, u nekim pravosudnim sistemima, tuzilac ako u toku godine izgubi odredjen broj slucajeva prestaje biti tuzilac...To je jako bitna stvar...
Pozdrav, Alfa 159!
I mislim da svugdje u sviejtu ima problem toga da cesto se zna desiti da osoba ode u zatvor i tamo stekne jos bolje vjestine u odredjenim poljima kriminala, zato postoje parapenalne mjere, kojima se pokusava to zibjeci, npr. drustveno koristan rad za blaza krivicna djela ili kucni pritvor(znam da je kod nas bila u toku nabavka onih ogrilca,ne znam dokle je to stiglo i tako,upravo da se ne bi maldje osobe dalje negatvino kao licnosti razvijale u tom negativnom okruzenju..
Mislim da je za sve kriva ekonomska situacija,sa vecom stopom siromastva,veca je i stopa kriminala, ako i skroz moralno degradirano drustvo i poremecen sistem vrijednosti...
Takodje,zaboravio sam napomenuti, u nekim pravosudnim sistemima, tuzilac ako u toku godine izgubi odredjen broj slucajeva prestaje biti tuzilac...To je jako bitna stvar...
Pozdrav, Alfa 159!
- starii
#1139 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.2
kokuz_sa wrote:isti park izgleda opet i isti copor
http://www.sarajevo-x.com/bih/crnahroni ... /120126074
-
Mr. Brightside
-
nihil_
#1141 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.2
a jooj
Pa zar mogu nesto takvo da izjave
- holowey
#1142 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.2
kod nas se jos nije desilo da neko iz cista mira pobije stotinjak ljudi... kod nas to bude obicno jednocifrenonihil_ wrote:![]()
![]()
a jooj
Pa zar mogu nesto takvo da izjave
-
Mr. Brightside
#1143 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.2
imaju statistiku na njihovoj strani

-
bull21
#1144 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.2
Isto k'o djeca u osnovnoj kad se vade što su dobili dvicu. Pa ima ih i što su keca dobili... 
- starii
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#1146 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.2
kako javlja portal ubijen muškarac na baščaršiji 
- zateznistub
#1147 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.2
evo ima na portal, nozem u sred bijela danaBlack swan wrote:kako javlja portal ubijen muškarac na baščaršiji
- black
#1148 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.2
ma bez brige ba, pa kod nas je policija efikasnija od norveske, a sigurnosna situacija je na zavidnom nivou
toliko sigurno da cemo poceti nositi potkosulje od kevlara 
- snaga_znanja
#1149 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.2
Ma sta se sekirate. Da vidite zla u Norveskoj. Kod nas je mila majka...
- Cholina_Lokica
#1150 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.2
Ako ga nije ker izbo, ne znam zasto se uopste spominje ovdje