Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
-
miki.ba
#1126 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
Kakva je situacija trenutno u Sarajevu ne bi me cudilo da kvadrat stana bude 300 €.
Samo me još zanima kako hoteli deveraju sa gostima, predpostavljam da se ljudi žale.
Samo me još zanima kako hoteli deveraju sa gostima, predpostavljam da se ljudi žale.
- sheilak
#1127 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
zna li neko sta je to sinoc bilo? pa bez najave da iskljuce vodugrunt wrote:evo pakasi i na mojmilu zavrnuli vodu,taman dosao kuci i krenuo da se istusiram kad prc
moram se vratiti starom dobrom serpiranju
- Zatamnjena stakla
#1128 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
Ja mislim da oni imaju vodu 24hmiki.ba wrote:Kakva je situacija trenutno u Sarajevu ne bi me cudilo da kvadrat stana bude 300 €.
-
miki.ba
#1129 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
Kako to izvesti, recimo cijeloj carsiji iskljuciti vodu u 12 h, a hotelima ostaviti, ja mislim da je to teško izvodljivo.
- grunt
- Location: Ne budi med da te raznesu,ni otrov da se od tebe truju.
#1130 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
najavili su neki dan u novinama da ce haman po citavom gradu gasiti vodu,ubrzo ce garant i dnevne redukcijesheilak wrote:zna li neko sta je to sinoc bilo? pa bez najave da iskljuce vodugrunt wrote:evo pakasi i na mojmilu zavrnuli vodu,taman dosao kuci i krenuo da se istusiram kad prc
moram se vratiti starom dobrom serpiranjuko je odgovoran u slucaju kvara bojlera ili masine?
@sheilak pa ko je to u ovoj zemlji za bilo sta odgovoran,jbg paliti masine i bojler preko dana nema nam druge
obzirom da su gubitci vode oko 70 % dobro je ikako i imamo,a inace na mojmilu jako rijetko nocu zavrnu vodu tako da s obzirom da su je poceli i kod nas zavrtati ocito je da je situacija sa kolicinom vode veoma losa
- Dozer
#1131 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
U svemu ovome s vodom, mene samo zanima gdje su svi ti "strucnjaci", "planeri" i "stratezi"...?
Vec prije 10-ak godina je bilo ocito da ce Sarajevo imati problema s pitkom vodom. Sta je tada uradjeno da bi se problem prevenirao? Ukratko - nista.
Slicna je stvar i sa precistacem otpadnih (fekalnih) voda u Butilama, koji ni dan-danas ne funckionise, iako je to postrojenje jedan od elementa eko paketa za pristup EU. Opet - nema ni stratega, ni planera ni strucnjaka. Tacnije, ima, ali ih zaboli neka stvar. Rezultat je izljevanje svih sarajevskih fekalnih otpada direktno u Miljacku, a nakon 50m u Bosnu.
I umjesto da je vec prije 10 godina postojao plan prosirenja kapaciteta vodozahvata pitke vode, sto je sasvim realno i logicno da postoji s obzirom da je evidentno da grad raste, mi danas ne da nemamo ni plan, o fizickim radovima na problematici da i ne pricamo, nego cak imamo i zagadjenje postojecih izvora pitke vode. Bacevo je vec zatrovano fekalijama, isto kao i samo vrelo Bosne, a sve radi stihijske i megalomanske gradnje kojekakvih luksuzarija za goozonje po Bjelasnici. Naravno, i sve to je islo neplanski, bez adekvatnog kanalizacionog sistema (koji je bio preskup da se spaja na gradske odvode prema Butilama), a rezultat je da danas na cesmama imamo ogromni rizik od pandemijske zaraze eserihijom, salmonelom i slicnim bakterijama kojih sada u vodi ima 10 puta vise nego je dozvoljeno i po najliberalnijim propisima.
Sada je samo pitanje vremena kada ce filteri u vodovodu doci u fazu da vise jednostavno ne mogu precistiti sve to, a taj period je sada vrlo blizu jer se blizi zimska sezona i hiljade goozica koje ce se istovarati po Bjelasnici, a sve to ce se kroz neadekvatnu kanalizaciju apsorbovati u zemlju, a nadalje u podzemne vode koje se crpe na Bacevu.
Ukratko, mi, tj. Sarajevo, sada vise nemamo problem samo sa kolicinom pitke vode, nego i sa zagadjenoscu iste. Cak i da jesu prosirili kapacitete vodozahvata (a nisu ni pomislili na to), opet nam to ne igra ulogu jer je sva ta voda vec zagadjena.
Vec prije 10-ak godina je bilo ocito da ce Sarajevo imati problema s pitkom vodom. Sta je tada uradjeno da bi se problem prevenirao? Ukratko - nista.
Slicna je stvar i sa precistacem otpadnih (fekalnih) voda u Butilama, koji ni dan-danas ne funckionise, iako je to postrojenje jedan od elementa eko paketa za pristup EU. Opet - nema ni stratega, ni planera ni strucnjaka. Tacnije, ima, ali ih zaboli neka stvar. Rezultat je izljevanje svih sarajevskih fekalnih otpada direktno u Miljacku, a nakon 50m u Bosnu.
I umjesto da je vec prije 10 godina postojao plan prosirenja kapaciteta vodozahvata pitke vode, sto je sasvim realno i logicno da postoji s obzirom da je evidentno da grad raste, mi danas ne da nemamo ni plan, o fizickim radovima na problematici da i ne pricamo, nego cak imamo i zagadjenje postojecih izvora pitke vode. Bacevo je vec zatrovano fekalijama, isto kao i samo vrelo Bosne, a sve radi stihijske i megalomanske gradnje kojekakvih luksuzarija za goozonje po Bjelasnici. Naravno, i sve to je islo neplanski, bez adekvatnog kanalizacionog sistema (koji je bio preskup da se spaja na gradske odvode prema Butilama), a rezultat je da danas na cesmama imamo ogromni rizik od pandemijske zaraze eserihijom, salmonelom i slicnim bakterijama kojih sada u vodi ima 10 puta vise nego je dozvoljeno i po najliberalnijim propisima.
Sada je samo pitanje vremena kada ce filteri u vodovodu doci u fazu da vise jednostavno ne mogu precistiti sve to, a taj period je sada vrlo blizu jer se blizi zimska sezona i hiljade goozica koje ce se istovarati po Bjelasnici, a sve to ce se kroz neadekvatnu kanalizaciju apsorbovati u zemlju, a nadalje u podzemne vode koje se crpe na Bacevu.
Ukratko, mi, tj. Sarajevo, sada vise nemamo problem samo sa kolicinom pitke vode, nego i sa zagadjenoscu iste. Cak i da jesu prosirili kapacitete vodozahvata (a nisu ni pomislili na to), opet nam to ne igra ulogu jer je sva ta voda vec zagadjena.
- sheilak
#1132 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
da, tih svakodnevnih redukcija se i plasim. a zaista nisam vidjela to upozorenje neki dan, ne citam novine, a i tv gledam rijetko. imala sam sinoc isti problem, dosla sam kuci, vode nema. nisam cak imala ni onu za pice, pa sam pila-mlijekogrunt wrote:najavili su neki dan u novinama da ce haman po citavom gradu gasiti vodu,ubrzo ce garant i dnevne redukcije
@sheilak pa ko je to u ovoj zemlji za bilo sta odgovoran,jbg paliti masine i bojler preko dana nema nam druge
obzirom da su gubitci vode oko 70 % dobro je ikako i imamo,a inace na mojmilu jako rijetko nocu zavrnu vodu tako da s obzirom da su je poceli i kod nas zavrtati ocito je da je situacija sa kolicinom vode veoma losa
shvatam da postoji problem sa vodosnabdijevanjem u SA, ali me ljute selektivne redukcije. neko je vec spomenuo hotele u kojima voda sigurno nije iskljucena, a sumnjam da je i jedan od nasih vrlih "zasluznih gradjana" (mislim prije svega na politicku, ekonomsku, estradnu "elitu"), ostao u toku dana/noci bez vode. ili oni imaju separatni, privatni/osigurani sistem snabdijevanja?
Last edited by sheilak on 30/09/2012 13:48, edited 1 time in total.
- Zatamnjena stakla
#1133 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
A znaš i sve kako je u našoj lijepoj državi.. Sve se možemiki.ba wrote:Kako to izvesti, recimo cijeloj carsiji iskljuciti vodu u 12 h, a hotelima ostaviti, ja mislim da je to teško izvodljivo.
Pa opet izbori pa opet nove laži. Jooj, trebamo vode tražit a ne nove ceste i mostove
- grunt
#1134 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
svakako je mlijeko zdravosheilak wrote:
da, tih svakodnevnih redukcija se i plasim. a zaista nisam vidjela to upozorenje neki dan, ne citam novine, a i tv gledam rijetko. imala sam sinoc isti problem, dosla sam kuci, vode nema. nisam cak imala ni onu za pice, pa sam pila-mlijeko. ali ok, nije to toliko bitno, vec su nam bojler i masina bili ukljuceni, a vode nema
.
shvatam da postoji problem sa vodosnabdijevanjem u SA, ali me ljute selektivne redukcije. neko je vec spomenuo hotele u kojima voda sigurno nije iskljucena, a sumnjam da je i jedan od nasih vrlih "zasluznih gradjana" (mislim prije svega na politicku, ekonomsku, estradnu "elitu"), ostao u toku dana/noci bez vode. ili oni imaju separatni, privatni/osigurna sistem snabdijevanja?
znas i sama da na mojmilu barem jedanput u mjesec/dva bude neka havarija sa vodom pa je ne bude u naselju,tako da je kod mene masina ili bojler upaljen samo kada je neko u stanu
a obzirom da "ko se u mlijeko opece poslije i u jogurt puse" ja odavno imam u rezervi nekih 100 l vode,zlu ne trebalo
ako ti nekada zatreba ,bujrum
- Goldyna
#1135 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
i na Šipu su poceli zavrtati, ccc 
-
amko76
#1136 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
Nisi nikad čuo za hidrofor?miki.ba wrote:Kako to izvesti, recimo cijeloj carsiji iskljuciti vodu u 12 h, a hotelima ostaviti, ja mislim da je to teško izvodljivo.
Btw ja imam drugi problem, svaki put poslije tuširanja me svrbi koža zbog hlora, kojeg očito stavljaju u nenormalnim količinama.
- Dozer
#1137 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
Jer moraju. Kako vec rekoh - voda koja se crpi na Bacevu je zagadjena fekalijama, a to trenutno mogu rijesiti samo hlorisanjem/klorisanjem u ogromnim kolicinama. Sada smo vjerovatno na samoj gornjoj granici kolicine hlora koja se smije koristiti, a vrlo moguce i da smo je vec prekoracili.
Izbor nam je, znaci, lak - ili da se potrujemo eserihijom, slamonelom i ko zna cime jos sve ne, ili da nas pozdere hlor, sto preko koze, sto iznutra.
Izbor nam je, znaci, lak - ili da se potrujemo eserihijom, slamonelom i ko zna cime jos sve ne, ili da nas pozdere hlor, sto preko koze, sto iznutra.
-
amko76
#1138 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
Da, znam to, imam prijatelja koji se bavi geologijom i istraživanjima i znam da su zagadili vodu gradnjom na Bjelašnici i Igmanu i u vodozaštitnoj zoni. Ali me zanima jel i vas svrbi?Dozer wrote:Jer moraju. Kako vec rekoh - voda koja se crpi na Bacevu je zagadjena fekalijama, a to trenutno mogu rijesiti samo hlorisanjem/klorisanjem u ogromnim kolicinama. Sada smo vjerovatno na samoj gornjoj granici kolicine hlora koja se smije koristiti, a vrlo moguce i da smo je vec prekoracili.
Mada se ubjeđujem da je to iluzija i da to Srbi rade, gdje će braća Bošnjaci. Pa oni me ubjeđuju da će velike sile da vode ratove zbog naše vode.
To je iluzija ili je Dodik to uradio.
- BlackStone
#1139 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
Hajde vi s Mojmila, ne kukajte. Ja sam tamo živio 2 i po godine p nikad vode nije nestalo. Da hoće i tim hotelima ukinuti vodu pa da svijet priča koji smo primitivci i koja je ovo zabit. Nek se zna gdje živimo. A ne urbano ovo ono, **** ti sarajevsku urbanost kad vode nema u 21. vijeku.
-
kojeime
#1140 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
"**** ti sarajevsku urbanost kad vode nema u 21. vijeku."
Ne branim ViK niti vlast, gubi se 70% vode zbog starih cijevi i niko da pocne rjesavati taj problem, i ko zna sta su jos ukakili, ali sjeti se kada je pala zadnja "postena" kisa. Nema veze sto je 21. vijek, ako je susa, tehnologija tu ne moze puno pomoci. Mozes pumpati najsavremenijjom pumpom, ali ako je izvor prazan, dzaba.
Ne branim ViK niti vlast, gubi se 70% vode zbog starih cijevi i niko da pocne rjesavati taj problem, i ko zna sta su jos ukakili, ali sjeti se kada je pala zadnja "postena" kisa. Nema veze sto je 21. vijek, ako je susa, tehnologija tu ne moze puno pomoci. Mozes pumpati najsavremenijjom pumpom, ali ako je izvor prazan, dzaba.
- grunt
#1141 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
ja sam mislio na olimpijsko selo,ti si mozda zivio negdje na brduBlackStone wrote:Hajde vi s Mojmila, ne kukajte. Ja sam tamo živio 2 i po godine p nikad vode nije nestalo. Da hoće i tim hotelima ukinuti vodu pa da svijet priča koji smo primitivci i koja je ovo zabit. Nek se zna gdje živimo. A ne urbano ovo ono, **** ti sarajevsku urbanost kad vode nema u 21. vijeku.
-
rudy81
#1142 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
kojeime wrote:"**** ti sarajevsku urbanost kad vode nema u 21. vijeku."
dobar dio sarajeva je imao redukcije i zimus
uglavnom, kod mene nikad redukcije nije bilo, ni po noci, al sad evo krenulo
- Dozer
#1143 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
Moze se pricati sta ko hoce, medjutim cinjenice su sljedece:
- Par godina unazad je jasno da se klima mijenja i da ce ljeta biti sve susnija. Da li je bilo ko u VIK-u ili vlastima ijednog momenta pomislio da sjedne i uradi analizu stanja, a zatim i plan prevencije nestasica vode? Naravno, odgovor je - NIJE. Takav plan niti postoji, niti se planira.
- Od '99 se zna da je vodovodna mreza u katastrofalnom stanju, pogotovo u Starom gradu, kao i da su tada gubici vode u mrezi bili oko 50%. Ni tada, ni kasnije, a ni danas niko prstom nije mrdnuo da se to sanira ili obnovi, a problem je naarstao i sada se gubi i 70%. Kako je VIK u vlasnitvu i nadleznosti kantonalnih vlasti, sto znaci SDA, sasvim je jasno ko je jedini krivac za sve ovo. Samo jedan detalj upravo iz te '99 - tada je Mujezinovic, kao guverner kantona ispred SDA, hladno odbio japanskih 100 miliona DEM koje je vlada kantona i trazila za sanaciju i prosirenje vodozahvata Crna rijeka, cime bi se dugorocno rijesili problemi vodosnabdijevanja Starog grada, a i Centra. A sve samo zato sto japanci nisu htjeli dati pare na upravljanje kantonu, tj. SDA.
- Bjelasnica je sada dugorocni izvor zagadjenja i zaraze pitke vode na Bacevu, i ovdje vise ne postoji brzi nacin sanacije. Jedino rjesenje jeste obustava koristenja kanalizacije na Bjelasnici, a to znaci zatvaranje svih kapaciteta na bar dvije godine, za koje vrijeme bi se izgradila kanalizacija po svim pravilima i najkvalitetnijim filterima. Naravno, ovo se nece desiti.
Dakle, pocnite se navikavati na ogromne kolicine hlora u vodi, a budite spremni i na otkazivanje bubrega, bolesti crijeva, cireve na zelucu, porast oboljelih od raka na svemu i svacemu i sl.
I, da, i ja imam svakodnevni svrab nakon kupanja.
- Par godina unazad je jasno da se klima mijenja i da ce ljeta biti sve susnija. Da li je bilo ko u VIK-u ili vlastima ijednog momenta pomislio da sjedne i uradi analizu stanja, a zatim i plan prevencije nestasica vode? Naravno, odgovor je - NIJE. Takav plan niti postoji, niti se planira.
- Od '99 se zna da je vodovodna mreza u katastrofalnom stanju, pogotovo u Starom gradu, kao i da su tada gubici vode u mrezi bili oko 50%. Ni tada, ni kasnije, a ni danas niko prstom nije mrdnuo da se to sanira ili obnovi, a problem je naarstao i sada se gubi i 70%. Kako je VIK u vlasnitvu i nadleznosti kantonalnih vlasti, sto znaci SDA, sasvim je jasno ko je jedini krivac za sve ovo. Samo jedan detalj upravo iz te '99 - tada je Mujezinovic, kao guverner kantona ispred SDA, hladno odbio japanskih 100 miliona DEM koje je vlada kantona i trazila za sanaciju i prosirenje vodozahvata Crna rijeka, cime bi se dugorocno rijesili problemi vodosnabdijevanja Starog grada, a i Centra. A sve samo zato sto japanci nisu htjeli dati pare na upravljanje kantonu, tj. SDA.
- Bjelasnica je sada dugorocni izvor zagadjenja i zaraze pitke vode na Bacevu, i ovdje vise ne postoji brzi nacin sanacije. Jedino rjesenje jeste obustava koristenja kanalizacije na Bjelasnici, a to znaci zatvaranje svih kapaciteta na bar dvije godine, za koje vrijeme bi se izgradila kanalizacija po svim pravilima i najkvalitetnijim filterima. Naravno, ovo se nece desiti.
Dakle, pocnite se navikavati na ogromne kolicine hlora u vodi, a budite spremni i na otkazivanje bubrega, bolesti crijeva, cireve na zelucu, porast oboljelih od raka na svemu i svacemu i sl.
I, da, i ja imam svakodnevni svrab nakon kupanja.
-
amko76
#1144 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
Vidim da si upućen u to, a i ja sam. Sve je tačno, nažalost.
-
cvrcak i mrav
#1145 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
Ma imam zastekano, ali polijevanje iz kanistera mi budi neugodna, ratna sjecanja.BlackStone wrote:Čuj ovog... pa zar nemaš 10 litara negdje zaštekano.cvrcak i mrav wrote:Bilo bi pozeljno da neko objasni radnicima ViKa i nadleznim /ako se zna ko je nadlezan/ da ima ljudi koji rade i nedjeljom pa bi trebali u 6.30 barem zube oprati prije odlaska na posaoTi bogami ko da živiš u normalnom gradu pa očekuješ vodu u 6:30
Dobro je, ne puca.....
- nermin.padez
#1146 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
Hocete svi da zivite u vecem gradu. Nekad to zna i losije biti. Jos kad pola sandzaka se nakrca, nece biti ni 3h na dan 
- Dozer
#1147 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
Ne bih da se zamjeram...ali komentar je u kategoriji - "nidje veze".
Koliko god da je ljudi u gradu, i bez obzira ko su, sta su i odakle su, vode jednostavno mora biti.
New York ima 17 miliona stanovnika, Istanbul 20, Las Vegas (koji je povrh svega u pustinji) takodjer uvijek ima vode, i da ne nabrajam dalje.
Sarajevo, koje je usred Bosne i oko kojeg vode ima na sve strane (dovoljno je iskopati rupu od 2-3 metra i za 24h je puna vode), nema kapaciteta da zadovoljni potrebe 600.000 stanovnika? Dajte...
Ne, nego Sarajevo, kao i cijela BiH, ima totalno nekompetentne i nedorasle vlasti, koje ne razmisljaju ni o cemu drugom osim o vlastitim finansijskim interesima. Zato za samo godinu dana i imamo porast od 20 dodatnih multimilionera (onih koji imaju preko 30 miliona)...
Kaze, trenutno ih je u BiH 85. E hajde, kojih je to 85 firmi u BiH koje posluju tako dobro da mogu proizvesti 85 osoba koje imaju na racunu preko 30 miliona (recimo KM, da ne bude EUR)?
Koliko god da je ljudi u gradu, i bez obzira ko su, sta su i odakle su, vode jednostavno mora biti.
New York ima 17 miliona stanovnika, Istanbul 20, Las Vegas (koji je povrh svega u pustinji) takodjer uvijek ima vode, i da ne nabrajam dalje.
Sarajevo, koje je usred Bosne i oko kojeg vode ima na sve strane (dovoljno je iskopati rupu od 2-3 metra i za 24h je puna vode), nema kapaciteta da zadovoljni potrebe 600.000 stanovnika? Dajte...
Ne, nego Sarajevo, kao i cijela BiH, ima totalno nekompetentne i nedorasle vlasti, koje ne razmisljaju ni o cemu drugom osim o vlastitim finansijskim interesima. Zato za samo godinu dana i imamo porast od 20 dodatnih multimilionera (onih koji imaju preko 30 miliona)...
Kaze, trenutno ih je u BiH 85. E hajde, kojih je to 85 firmi u BiH koje posluju tako dobro da mogu proizvesti 85 osoba koje imaju na racunu preko 30 miliona (recimo KM, da ne bude EUR)?
- sheilak
#1148 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
reci mu, grunte, reci mu!grunt wrote:ja sam mislio na olimpijsko selo,ti si mozda zivio negdje na brduBlackStone wrote:Hajde vi s Mojmila, ne kukajte. Ja sam tamo živio 2 i po godine p nikad vode nije nestalo. Da hoće i tim hotelima ukinuti vodu pa da svijet priča koji smo primitivci i koja je ovo zabit. Nek se zna gdje živimo. A ne urbano ovo ono, **** ti sarajevsku urbanost kad vode nema u 21. vijeku.
@nermin padez
pa, sta da uradimo onda? prisilno raseljavanje u ruralna podrucja i progon onih koji nisu iz SA van granica kantona? Hoce li onda biti vode, redovno?
Ja, iskreno, ne pijem vodu iz slavine, od kada je pocela biti bijela. Kupujem je, ali, naravno, ni tu ne mogu biti sigurna da je voda ok.
- Dozer
#1149 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
Naravno da ne mozes biti sigurna, jer nemas pojma ni odakle se crpi, ni kakva je tehnologija preciscavanja, nista.
Recimo, bi nekada Bonaqua, pa onda nestade i pojavi se Olimpija. A radi se o identicnoj vodi, koja se puni u Hadzicima u Koka-Koli, i koja se crpi sa nekih par stotina metara dubine, a zatim preciscava. Ali, Bonaqua se nije proslavila u prodaji, pa se brze-bolje uradio rename branda i dodje olimija. Medjutim, koliko god da se preciscava, ona je i dalje bljutavog okusa i ima se osjecaj da se pije nekakvo razblazeno blato. Bar je moj osjecaj takav, pa je i ne pijem. I nema veze jel' obicna ili mineralna.
Da li je, recimo, iko ikada uzeo ove vode koje se kod nas prodaju i uradio nezavisnu analizu? Naravno - nije. I onda, ko uopste zna sta se pije i u tim vodama, pogotovo domace proizvodnje?
Ovo, naravno, nije nikakvo pankanje ili omalovazavanje domacih proizvoda, daleko od toga, ali s obzirom kako sve funkcionise u ovoj drzavi, mene nista ne moze iznenaditi.
Ako su u stanju da nas namjerno truju hlorom, a jesu i to uredno rade samo kako ne bi ugrozili svoje kapitale po planinama, onda...
Recimo, bi nekada Bonaqua, pa onda nestade i pojavi se Olimpija. A radi se o identicnoj vodi, koja se puni u Hadzicima u Koka-Koli, i koja se crpi sa nekih par stotina metara dubine, a zatim preciscava. Ali, Bonaqua se nije proslavila u prodaji, pa se brze-bolje uradio rename branda i dodje olimija. Medjutim, koliko god da se preciscava, ona je i dalje bljutavog okusa i ima se osjecaj da se pije nekakvo razblazeno blato. Bar je moj osjecaj takav, pa je i ne pijem. I nema veze jel' obicna ili mineralna.
Da li je, recimo, iko ikada uzeo ove vode koje se kod nas prodaju i uradio nezavisnu analizu? Naravno - nije. I onda, ko uopste zna sta se pije i u tim vodama, pogotovo domace proizvodnje?
Ovo, naravno, nije nikakvo pankanje ili omalovazavanje domacih proizvoda, daleko od toga, ali s obzirom kako sve funkcionise u ovoj drzavi, mene nista ne moze iznenaditi.
Ako su u stanju da nas namjerno truju hlorom, a jesu i to uredno rade samo kako ne bi ugrozili svoje kapitale po planinama, onda...
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#1150 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
ima pročišćivač najjeftiniji 700 eura pa si miran