Suze su se odnosile na navijace. Sa druge strane uprava tacno zna sta treba, ali valja se nakon dresova upustiti u avanturu sa stadionom. Mislim da je ovo oko referenduma za izgradnju stadiona samo suplja za siroke narodne mase, jer Sandro&Co znaju da ljubav ne donosi pare.LSD wrote:Pa zar nije sam Rosell govorio da je njemacki model spas za španski fudbalascari wrote:Negdje je bio podatak da u prosjeku ljudi na Allianz areni tokom jedne utakmice izlete 50e (hrana, pice i ostale mirodjije). Za takvo poslovanje je potreban i prilagodjen objekat. Sa druge strane ljudi liju suze za Nou Campom, dok na njemu ne postoji cak ni VIP zona (osim ono malo tribine oko predsjednicke loze), kafe bar i slicno...LSD wrote: Npr. Bayern ima najjeftinije godišnje karte u evropi (od ovih najvecih klubova) , a na kraju sezone najvece prihode od svih klubova u evropi![]()
ljudi znaju raditi posao.
baš je Bayern uzeo kao primjer.
Imaju najbolji stadion u Evropi (ili među 3 najbolja), a najjeftini ulaznice....ljudi poštuju svoje navijace, ne gule im kožu i zato im je stadion vazda pun (i Borusiji i svi redom stadionu po Bundesu)....nemaju dugova i konstantno posluju u plusu.
I dobro je rekao covjek kad su ga pitali za novi stadion - Hocete novi Nou Camp, a klub u dugovima preko 300 miliona....e jbg, to je ono hljeba preko pogace.
La Liga Santander
Moderators: Charuga, Tomahawk11
- ascari
#1126 Re: Spanska liga ( Primera División )
- skenderija04
#1127 Re: Spanska liga ( Primera División )
To su trazili ali televizije nece ni da cuju. Cak su im odredili i ove nove termine odigravanja utakmica. Od ove godine i kup ce biti vikendom ...Ko placa gazduje. A da bi trebalo smanjiti na 18 je ociglednogroove wrote:dobro bi bilo smanjiti ligu na 18 klubova.
-
LSD
#1128 Re: Spanska liga ( Primera División )
Prije par mjeseci Bilbao napravio novi stadion.
- skenderija04
#1129 Re: Spanska liga ( Primera División )
Espanyol prije tri godine i Almeria prije 4 Murcia prije 5....uskrsno_respo wrote:prije toga?
Stadioni nisu krs, problem je sto je tendencija prije 20-tak godina bila da se grade u samom gradu jer je posjeta bila najznacjnija u budzetu. Danas to nije slucaj i gleda se da ima komercijalnog prostora i oko stadiona.
-
LSD
#1130 Re: Spanska liga ( Primera División )
Espanyol....Cornella je extra stadion....ko bombonauskrsno_respo wrote:prije toga?
- BHF_Manijak
#1131 Re: Spanska liga ( Primera División )
Dzaba novi stadioni kad je posjeta qrac. Spanija debelo kaska za Engleskom, a jos vise za Njemackom. Prosjecna posjeta u Njemackoj je oko 43 hiljade, malo vise, u Spaniji oko 28-29.
Italiju da ne spominjem... Ne znam otkud tolika nezainteresivanost. Pa nije zar da su karte toliko skupe. Gledam nekad i kad ekipama gostuju Madrid i Barca, to opet bude "onako" popunjeno. 
- burek_in_space
#1132 Re: Spanska liga ( Primera División )
Ekonomska kriza.
Shpanija ima nekih 20-30% nezaposlenih, bar po onome shto sam ja nekad prije par mjeseci chitao, a to je ogroman procenat za EU.
Shpanija ima nekih 20-30% nezaposlenih, bar po onome shto sam ja nekad prije par mjeseci chitao, a to je ogroman procenat za EU.
- skenderija04
#1133 Re: Spanska liga ( Primera División )
U sljedecu nedjelju Almeria- R.Madrid.BHF_Manijak wrote:Dzaba novi stadioni kad je posjeta qrac. Spanija debelo kaska za Engleskom, a jos vise za Njemackom. Prosjecna posjeta u Njemackoj je oko 43 hiljade, malo vise, u Spaniji oko 28-29.Italiju da ne spominjem... Ne znam otkud tolika nezainteresivanost. Pa nije zar da su karte toliko skupe. Gledam nekad i kad ekipama gostuju Madrid i Barca, to opet bude "onako" popunjeno.
Najjeftinija 150 eura
Pitaju predsjednika Almerie u stilu "da li si ti normalan, da ode troclana porodica 500 eura " on odgovara: " Za 250 eura mozete biti pretplatnik Almerie. Ko hoce samo Cristiana i Messia neka plati"
Mozda ima i istine u tome sto kaze ali tako nikada nece daleko dogurati. Starinski nacin vodjenja klubova.
-
LSD
#1134 Re: Spanska liga ( Primera División )
pa naravno...nemoguce je porediti ta dvije države, kao prvo - a samim tim i lige....kod švaba su najbolji i najnoviji stadoni, najbolje posjete u evropi, svi stadioni puni....jbg, jaca država, jace društvo, zdravija liga....sve je to neminovo povezano.uskrsno_respo wrote:pa eto ne mozete porediti njemacku i spaniju kad su u zadnjih 20 godina u spaniji napravili cca 5 stadiona
u njemackoj skoro sve ili napravljeno ili renovirano zbog 06-e
onda uzmimo da su drugaciji profili stadiona u njemackoj i spaniji
u njemackoj je da kazemo all inclusive dok je u spaniji ajmo samo stolice i to je to (ne bukvalno)
zato sada i real i barca hoce da renoviraju stadione da bi prosirili kapacitete za prodaju dodatnih stvari
nije sve tako crno bijelo kao sto izgleda
ima tu i do mentaliteta i cega sve ne a i do klime ako cemo iskreno
U Španiji se napravilo 3-4 stadiona u zadnjih 20 godina, ostali nemaju para....evo Valencija pokušava napraviti novu Mestallu, napravilo 70% stadiona i onda stali....nema para i to stoji vec nekoliko godina....citava Španija je u banani, što se tice ekonomije.
Teško da ce Barca praviti novi stadion....to je trenutno nacuno-fantasticna prica.
- skenderija04
#1135 Re: Spanska liga ( Primera División )
Tacno. 26%, ali karte su strasno skupe.burek_in_space wrote:Ekonomska kriza.
- MOSALJOZE
#1136 Re: Spanska liga ( Primera División )
Pa švabo je pametan i snizio cijenu karata kako bi uvijek imao konstantnost,i nije na gubitku,a ovamo ima malo i do ekonomske krize,ali karte su stvarno preskupe.
-
groove
#1137 Re: Spanska liga ( Primera División )
proslu godinu je bilo 50% stanovnistva do 25 godine bez posla.burek_in_space wrote:Ekonomska kriza.
- burek_in_space
#1138 Re: Spanska liga ( Primera División )
Pa bash zato shto je losha ekonomska situacija, koliko paradoksalno zvuchalo, mislim da to upravo i nabija cijenu karata.skenderija04 wrote: Tacno. 26%, ali karte su strasno skupe.
Shvabo je skontao recept, bolje nizhe cijene, ali imam konstantnu popunjenost stadiona, dok Spanci rade obrnuto. I pritom hajde shto suzhavaju krug ljudi koji mozhe gledati te utakmice, josh od lige napravishe pravi mali vashar, sa samo dva takmaca za prvu poziciju, a ostali statiraju i pokushavaju krpice pokupiti.
EDIT: mrvice, kakve krpice
- BHF_Manijak
#1139 Re: Spanska liga ( Primera División )
A TV prava su im prava komedija. Koliko ono, oko 70% uzese Real i Barca, a ostali dijele ostatak! Kakvi likovi!
Kako se ne pobune ostali nije mi jasno???
Znam da je u Bundesligi bila razlika izmedju npr. Bayerna i Augsburga. Bunili se ovi vodeci, ali nece da pristaju da im daju veliku razliku u odnosu na "male".
Znam da je u Bundesligi bila razlika izmedju npr. Bayerna i Augsburga. Bunili se ovi vodeci, ali nece da pristaju da im daju veliku razliku u odnosu na "male".
-
fixer
#1140 Re: Spanska liga ( Primera División )
Europski prosjek.groove wrote:proslu godinu je bilo 50% stanovnistva do 25 godine bez posla.burek_in_space wrote:Ekonomska kriza.
-
LSD
#1141 Re: Spanska liga ( Primera División )
Kod švaba su stadioni puni i u "cvjati"burek_in_space wrote:Pa bash zato shto je losha ekonomska situacija, koliko paradoksalno zvuchalo, mislim da to upravo i nabija cijenu karata.skenderija04 wrote: Tacno. 26%, ali karte su strasno skupe.
Shvabo je skontao recept, bolje nizhe cijene, ali imam konstantnu popunjenost stadiona, dok Spanci rade obrnuto. I pritom hajde shto suzhavaju krug ljudi koji mozhe gledati te utakmice, josh od lige napravishe pravi mali vashar, sa samo dva takmaca za prvu poziciju, a ostali statiraju i pokushavaju krpice pokupiti.
EDIT: mrvice, kakve krpice![]()
U Španiji niti jedan tim iz Primere nema pun stadion (jedino kad je derbi Clasico), a da ne pricam sa Segundu.
Nabili cijene bezobrazne.
- skenderija04
#1142 Re: Spanska liga ( Primera División )
Dva su razlogaburek_in_space wrote:Pa bash zato shto je losha ekonomska situacija, koliko paradoksalno zvuchalo, mislim da to upravo i nabija cijenu karata.skenderija04 wrote: Tacno. 26%, ali karte su strasno skupe.
1. Cijene karata.
Razlog su stadioni Ima pravo @uskrsno_respo kada kaze da su stadioni napravljeni da prodaju samo stolicu. Ti npr. na Nou Campu ne mozes sjesti u neko restoran ili popiti sjedeci pice. Zarada je od karata.
2. Satnica
Najgore satnice u Evropi. Utakmica nedjeljom u 23 :00
-
LSD
#1143 Re: Spanska liga ( Primera División )
50/50....Barca i Real - pola....ostatak lige polaBHF_Manijak wrote:A TV prava su im prava komedija. Koliko ono, oko 70% uzese Real i Barca, a ostali dijele ostatak! Kakvi likovi!![]()
Kako se ne pobune ostali nije mi jasno???
-
fixer
#1144 Re: Spanska liga ( Primera División )
Tv prava su ogroman izvor prihoda. Ne sjecam se tacno cifri, ali od prava inkasiraju trocifren iznos, a od reklama na dresu oko 20. Barca cini mi se 35. Ako uzmes da su prihodi oko 500 Realu, procenat tv prava u budzetu je dobrih 25%.
Ono sto je meni interesantno je koliki ce prihodi biti Reala iduce godine. Puno su prodavali, te ako se to uzima kao prihod, a trebalo bi jer stvara novcani priliv- koliko bi prihodi Reala trebali biti?
Ono sto je meni interesantno je koliki ce prihodi biti Reala iduce godine. Puno su prodavali, te ako se to uzima kao prihod, a trebalo bi jer stvara novcani priliv- koliko bi prihodi Reala trebali biti?
-
5 0 5
#1145 Re: Spanska liga ( Primera División )
malorikina gostujuca svlacionica poslije utakmica sa barcelonom i madridom.

- ascari
#1146 Re: Spanska liga ( Primera División )
Koliko se sjecam, Barca i RM uzimaju po 120mil.fixer wrote:Tv prava su ogroman izvor prihoda. Ne sjecam se tacno cifri, ali od prava inkasiraju trocifren iznos, a od reklama na dresu oko 20. Barca cini mi se 35. Ako uzmes da su prihodi oko 500 Realu, procenat tv prava u budzetu je dobrih 25%.
-
fixer
#1147 Re: Spanska liga ( Primera División )
http://www.klix.ba/sport/nogomet/thiago ... /131119045
Sve sam sigurniji da ce Messi i ove godine osvojiti Zlatnu loptu. Komedija.
Ma i treba da je uzme, pa da se unisti i ono malo kredibiliteta ove nagrade, ako vec nije.
Sve sam sigurniji da ce Messi i ove godine osvojiti Zlatnu loptu. Komedija.
- ultima_palabra
#1148 Re: Spanska liga ( Primera División )
Who cares? To je u rangu onih nagrada za menadžera godine u BiH ili Arzijinog orla iz Madrida 
- skenderija04
#1149 Re: Spanska liga ( Primera División )
Bice gusto. Jebo Thiaga Silvu, sta on zna o fudbalu. Pravi znalci su progovorili. Selektor Zelenortskih Ostrva je svoj glas dao Cristianu. Dok je struke i postenih ljudi bice i zlatne loptefixer wrote:http://www.klix.ba/sport/nogomet/thiago ... /131119045
Sve sam sigurniji da ce Messi i ove godine osvojiti Zlatnu loptu. Komedija.Ma i treba da je uzme, pa da se unisti i ono malo kredibiliteta ove nagrade, ako vec nije.
http://www.sport.es/es/noticias/balon-o ... ro-2849510
-
fixer
#1150 Re: Spanska liga ( Primera División )
De ba skenderija, uozbilji se. Messi ove godine nije medju tri igraca. Velik dio sezone fula zbog povrede, a onda i nevidjivost u velikim tekmama.