Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
- Jolpaz
#1126 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
Био сам ту сво вријеме! Била су наша два тенка што су рокала. Гдје мислиш и када да смо могли отети тај оклоп?[/quote][/quote][/quote]
A praga koja je kroz veliku rupu na hali sa vaše strane rokala u halu?
A praga koja je kroz veliku rupu na hali sa vaše strane rokala u halu?
-
PM72
#1127 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
A to da vas je bilo malo u rovovima po Grbavici smo znali.Vjerovao ti meni ili ne.Imali smo te podatke i znam da su vam starci čuvali linije.Samo,strah i koze čuva-stara je poslovica.Dok bi se naši organizovali i nakanili da udare,mogli ste se komotno vratiti sa Nišića.Sarajevsko ratište je bilo kao sremski front,niko nigdje nije mogao mrdnuti bez ogromnih gubitaka.Ono što je do 1993 odrađeno,i sa jedne i sa druge strane,ostalo je do kraja rata.A bojali ste se svih naših jedinica,isto kao i mi vaših.Šta ti znaš ko je sa one strane.Kod nas je bila šuplja kako uvijek napadaju niški specijalci sa pancirima do koljena (a pouzdano znam da njih nije bilo na ovom ratištu osim u Kerimovoj mašti).
- agent_zero
#1128 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
Gdje je tačno ta betonara o kojoj pričate?
- Jolpaz
#1129 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
М
Kakvo je bilo vrijeme tada, jel bilo pljuskova?[/quote]
Ха, ха,ха.... Добар си друже само мало спор у исправљању свог поста!
Већ сам прочитао да си написао да је тад падала јака киша
Јел то хоћеш да ми спуцаш контру за онај снијег у марту???
Ma ne ako se dobro sječam noć ili dvije prije toga bio je jak pljusak...
Ово друго да смо довели прагу на положај удаљен од вас 20 метара и пуцали кроз халу више него смијешно ![/quote]
Niste pucali kroz halu na nas nego u halu, mislim da je to bilo drugi ili treći dan kada u onom bunkeru sa naslaganim vrećama u doljem uglu prema vama nije bio niko od vaših.
Kakvo je bilo vrijeme tada, jel bilo pljuskova?[/quote]
Ха, ха,ха.... Добар си друже само мало спор у исправљању свог поста!
Већ сам прочитао да си написао да је тад падала јака киша
Јел то хоћеш да ми спуцаш контру за онај снијег у марту???
Ma ne ako se dobro sječam noć ili dvije prije toga bio je jak pljusak...
Ово друго да смо довели прагу на положај удаљен од вас 20 метара и пуцали кроз халу више него смијешно ![/quote]
Niste pucali kroz halu na nas nego u halu, mislim da je to bilo drugi ili treći dan kada u onom bunkeru sa naslaganim vrećama u doljem uglu prema vama nije bio niko od vaših.
- Repetitor
#1130 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
U pravu si,outbox-uChmoljo wrote:misliš, outboxu...Repetitor wrote:Imam neki problem sa PP,jel i kod vas ili samo kod mene???Nece da odlaze PP,stoje u inboxu po par sati
-
Seawolf
#1131 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
43stepena 50minuta 16sekundi sjeverne geografske širine;agent_zero wrote:Gdje je tačno ta betonara o kojoj pričate?
18stepeni 19minuta 50 sekundi istočne geografske dužine.
Između sadašnje ulice Kurta Šorka i sjeverozapadne ograde nekadašnje kasarne u Neđarićima.
- Jolpaz
#1132 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
Provirio unutra;-)trokadero wrote:Мислио сам на оно кога смо навише респектовали код вас, мада то ништа не мора да значи јер некад и они обични војници могу урадити више него били какви специјалци.Није нас било мало само на Грбавици већ у читавом граду.Недостатак војске је био озбиљан проблем.Можда смо се и могли вратити са Нишића брзо али са Трескавице баш и не.Априла 1994 нас 300 са Илиџе, Хаџића, Илијаша.. мјесец дана били на Мајевици баш подалеко.PM72 wrote:A to da vas je bilo malo u rovovima po Grbavici smo znali.Vjerovao ti meni ili ne.Imali smo te podatke i znam da su vam starci čuvali linije.Samo,strah i koze čuva-stara je poslovica.Dok bi se naši organizovali i nakanili da udare,mogli ste se komotno vratiti sa Nišića.Sarajevsko ratište je bilo kao sremski front,niko nigdje nije mogao mrdnuti bez ogromnih gubitaka.Ono što je do 1993 odrađeno,i sa jedne i sa druge strane,ostalo je do kraja rata.A bojali ste se svih naših jedinica,isto kao i mi vaših.Šta ti znaš ko je sa one strane.Kod nas je bila šuplja kako uvijek napadaju niški specijalci sa pancirima do koljena (a pouzdano znam da njih nije bilo na ovom ratištu osim u Kerimovoj mašti).
Јолпаз
Јеси ли ти био у Бетонари?
Jeste imali problema sa kućom(na samom uglu) do hale (gledano sa naše strane lijevo od hale, a sa vaše desno )?
-
Seawolf
#1133 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
@trokadero
Da li vam je za prebacivanje teških oklopnih vozila iz sjevernog u južni dio zone neđarićkog bataljona, bio od koristi široki betonski most napravljen preko rijeke Dobrinje (na poziciji 43stepena 50minuta 01sekunda sj.geo.šir; 18stepeni 20minuta 15sekundi ist.geo.duž.), napravljen (navodno) za tramvajsku liniju koja je trebala ići od okretišta petice do naselja Dobrinja?
Da li vam je za prebacivanje teških oklopnih vozila iz sjevernog u južni dio zone neđarićkog bataljona, bio od koristi široki betonski most napravljen preko rijeke Dobrinje (na poziciji 43stepena 50minuta 01sekunda sj.geo.šir; 18stepeni 20minuta 15sekundi ist.geo.duž.), napravljen (navodno) za tramvajsku liniju koja je trebala ići od okretišta petice do naselja Dobrinja?
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#1134 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
poruka je poslana.Repetitor wrote:U pravu si,outbox-uChmoljo wrote:misliš, outboxu...Repetitor wrote:Imam neki problem sa PP,jel i kod vas ili samo kod mene???Nece da odlaze PP,stoje u inboxu po par sati
a zato što je onaj kome si je poslao, nije pročitao, razlog je da ostaje u outboxu. kada je pročita/kada otvori poruku, prelazi automatski u "send".
-
obelix1
#1135 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
redbul
fakat bi se mogči naći u kingu,bio sam sinoć,večeras fakat nisam mogao mogli bi zovnuti i repetotora mislim da i on blizu stanuje.
imam staža u kingu nemožeš ni zamisliti koliko
fakat bi se mogči naći u kingu,bio sam sinoć,večeras fakat nisam mogao mogli bi zovnuti i repetotora mislim da i on blizu stanuje.
- Dozer
#1136 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
S ovim prvim dijelom se djelimicno slazem. Znali smo uvijek da oni imaju hronicni manjak ljudstva. To su, naravno, vrlo uspjesno nadoknadjivali enormnim viskom MTS-a. Kod njih je bilo suprotno nego kod nas - tri puske/oruja na jednog covjeka, a kod nas jedna na 3 covjeka, ili cak i vise.PM72 wrote:
A to da vas je bilo malo u rovovima po Grbavici smo znali.Vjerovao ti meni ili ne.Imali smo te podatke i znam da su vam starci čuvali linije.Samo,strah i koze čuva-stara je poslovica.Dok bi se naši organizovali i nakanili da udare,mogli ste se komotno vratiti sa Nišića.Sarajevsko ratište je bilo kao sremski front,niko nigdje nije mogao mrdnuti bez ogromnih gubitaka.Ono što je do 1993 odrađeno,i sa jedne i sa druge strane,ostalo je do kraja rata.A bojali ste se svih naših jedinica,isto kao i mi vaših.Šta ti znaš ko je sa one strane.Kod nas je bila šuplja kako uvijek napadaju niški specijalci sa pancirima do koljena (a pouzdano znam da njih nije bilo na ovom ratištu osim u Kerimovoj mašti).
Medjutim, s drugim dijelom o "organizovanju i nakani" se nikako ne mogu sloziti iz prostog razloga sto je netacno. Organizovanje i nakana nisu bili problem, ali politika jeste. Dugo sam i vrlo pomno analizirao mnoge poteze tokom rata, vremena primirja, akcija i njihove svrhe, i na kraju - naredjenja s vrha. Kad se sve to poslozi, hronoloski, ja sam zakljucio da bilo kakva deblokada nije ni bila cilj tokom cijelog rata. Ali, da ne idemo u politiku...
S trecim dijelom se takodjer necu sloziti jer nislije jesu bile 100% u Sarajevu, kao i "kornjace", iako ne znam jesu li to bile nislije. A znam iz dva primjera:
1. 02/03.05.'92., jedinica koja je krenula iz Doma JNA prema predsjednistvu je bila kompletan vod Niske specijalne. TO (Jez) ih je zaustavila kod Narodnog pozorista, u Teatru i kinu Djuro Djakovic (danas BKC), nakon cega je stiglo i nas sest. Teritorijalci su ih drzali samo iz pravca BB-a i danasnjeg Sirana, dok je obala bila otvorena. Nas trojica smo se trkom prebacili pored Teatra na obalu, i pri tom sprintu pored stakala Teatra unutra smo prasili s boka i ubacili par kasikara, cisto da se pokrijemo jer nam je receno da su oni unutra, u onoj manjoj krajnjoj prostoriji. Rekli su nam i da im je transporter u prolazu s obale, ali smo ih mi pogresno razumjeli i mislili smo da je u prolazu kod Drvenije (preko puta mosta, gdje je ona metalna kapija), i tamo smo i krenuli da ga blokiramo. Sreca je bila da smo u punom sprintu protrcali ispred prolaza kod Akademije, s malim medjusobnim razmakom, a mala nesreca u toj sreci je da sam ja trcao treci u nizu (k'o ovca...). Nesreca iz razloga sto BOV nije bio u donjem, nego u tom prolazu. Opleo je PAM-om taman kad sam ja pretrcavao, a kako je bio udaljen cijelih 4-5 metara, lijepo mi je desna strana lica bila crna od baruta. Kasnije tog dana sam shvatio da mi je po 1 metak prosao kroz obe nogavice...
2. Zaista se ne sjecam tacnih datuma, ali znam da je bilo toplo, '92, mozda juli ili august, a mozda i neki kraj maja... Ne zamjerite, ali u tom periodu smo se toliko naletali na sve strane da vise jednostavno nemam datumsku hronologiju.
Poslani smo u studentske domove jer je bila info da ce uslijediti napad iz kasarne u Nedjaricima. I uslijedio je. Montirao sam se u pozarno stubiste lijeve zgrade, na predzadnjem spratu (mislim da je bio 7.) i kroz one okrugle otvore sam imao odlican pregled duz cijele ceste, sve do iza kasarne. Vidio sam kako se prebacuju izmedju kuca, tamo se rafalalo na sve strane, a tenk je pleo iz kasarne po kucama. U jednom momentu, iza kuca ispred kasarne, pojavilo se 6 likova koji su se kretali vrlo sporo, po 3 na obe strane ceste i sa po 5-6m razmaka. U prvom momentu mi je bilo pravo cudno, a onda sam ih malo bolje pogledao - u panciru od glave do cizama, bukvalno. Kretali su se brzim "misjim" koracima, sa puskama ispred prsa. Do njih je bilo 400-450m. Vidio sam da su panciri s plocama, ali svejedno
Taj dan smo imali jos jedan slucaj neaktiviranja OSA-e, opet na krajnjoj efikasnoj daljini. Tenk koji je der'o iz kasarne nas PO je strpljivo cekao iz zadnje sobe u nizu jer je samo iz nje mogao da ga jasno vidi kada dovoljno izadje. Tenk je poceo derat' nas sprat, i to sobu po sobu, a krenuo je od najblize nama jer mu je to bilo najpogodnije, a da se ne izlaze potpuno nego je samo isturao cijev. Kako je "rjesavao" sobu za sobom, tako se morao i sve vise i vise pojavljivati iza kuce da bi mogao nanisaniti narednu sobu. Kad je stigao do seste, u kojoj ga je cekao nas PO, oba su opalili istovremeno. OSA se samo odbila od kupole, a nas PO je zajedno sa svim namjestajem iz te sobe "preseljen" kroz hodnik u sobu preko puta
- desperate housewife
#1137 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
Ma sve najljepse o Violini, dobri su cevapi bili, pogotovo nakon 1-2 godine sto ih niko nije ni okusio na Dobrinjihamza_sa wrote:Nemoj tako "to onaj violina". Jos mu nadimak pises malim slovom.desperate housewife wrote:To onaj violina sto je otvorio cevabdzinicu u onom gradilistu kod bolnice, jos tokom rata?hamza_sa wrote:Danas se je proslavljao dan brigade.
Organizatori su bili veliki heroji odbrane Dobrinje, Bota i Violina.![]()
Detaljnije vam napisem malo kasnije, dok mi drug isprica sta i kako je bilo.![]()
Ipak se radi o jednom od najvecih sinova i heroja Dobrinje.
A, vala i jesi se zakacio za tu cevabdzinicu, Bogami kao da je imao restoran, a ne obicnu cevabdzinicu.![]()
Sta ima veze sto je bio rat, pa moralo se od necega ziviti.![]()
![]()
![]()
To je tako nespretno samo bilo napisano...
- desperate housewife
#1138 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
juzna_strana wrote:Kako si ti fancy,cool.. Vjerovatno si ti Hana Hadziavdagic,mrak dernek ovo onogocc wrote:nesto kontam...
47 stranica postova, puta ca deset po stranici, ispadne... ma, bruka postova. Jest da su se neki upalili k'o zub na temu i odgovorni su za veci dio od ove bruke postova, al' ipak, masa ljudi je ucestvovala do sada u ovoj temi. I svi se nesto sjecate, kao ono, bili ste tu, ucestvovali ste, gledali s balkona itd. Posto se radi o dogadjajima od prije 20 god znaci da vi sto tipkate imate minimalno 35-40 god. E sad, nakon ove uvodne analize sa kojom morate da se slozite, slijedi i pitanje... Da li je normalno da ovoliko ljudi u tim godinama, koji bi trebali imati pametnija posla, sjedi i truni o ovome o cemu vi trunite?? Rat bio, rat prosao... ne kontam... Dobrinja i dalje dio grada u koji se ne ide ako se ono, BAS ne mora, nekome na saucesce ili ako je neki mrak dernek...
Fakat, 20 god je proslo... Time to go on??![]()
Sudeci po ovom boldiranom,vjerujem da si stara Sarajevska porodica,
nastanjeni od 1997-e.. Opstina centar..
Jasta, STARA SARAJEVSKA
- desperate housewife
#1139 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
Sta god da se pricao Ismetu, nit ga branim niti ga zelim braniti ali jedni je 100% evidentno, taj covjek nikakve narucite materijalne koristi sebi prikupio nije.smurf wrote:A zar Ismet Hadzic nije u pocetku predvodio vojnu policiju?
Ne mislim da umanjim njegov doprinos za organizovanje otpora i opcenito zivota na Dobrinji ali nesto se ne sjecam da je isti Ismet sprijecio neku "facu" da se materijalno okoristi, cak sto vise...
Kad bi znali u kolikom stanu zivi i u kakvom mu je stanju porodica, nebi ga vise niko u kontekstu ratnog profiterstva spomenuo.
-
The 51st State
#1140 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
trokadero sto si cetnik bio, mislim to je jedini kontekst obrazli da mozes pisati, ako je prisutan.
inace, mudonje svaka Vam cast, malo je rijeci za opisati sve cestite branitelje.
Repetitor, ne daj se smesti, ipak je ovo virtuelni prostor mimo realnih vrednota.
inace, mudonje svaka Vam cast, malo je rijeci za opisati sve cestite branitelje.
Repetitor, ne daj se smesti, ipak je ovo virtuelni prostor mimo realnih vrednota.
- Repetitor
#1141 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
Znaš koga ćemo zvati,ali to bi mogli za koji dan,pošto se on vraća tad iz Njemačke. 100% ga znaš,volio pokera dole razbaciti,mada bio u onoj grupi redovnih gubitnika poput Pende E.obelix1 wrote:redbul
-
PM72
#1142 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
Dozer,
Niški specijalci su bili pripadnici 63-će padobranske brigade a koliko sam ja pratio,jedina njihova akcija u Bosni je spašavanje ljudstva iz kasarne u Čapljini,aprila 1992,kada su helkopterima izvršili uspješan desant i evakuisali svo ljudstvo.Oni što su ga "popušili" na Skenderiji nisu bili niški specijalci nego vojni policajci Druge armijske oblasti tzv.JNA.Oni su imali opremu sličnu niškim specijalcima ali to nisi bile "nišlije".U 63-će padobranske brigade su bile drugačije uniforme,šljemovi,oznake...od ovih Kukanjčevih specijalaca,mada su i oni bili spremniji od nas branilaca.
Druga akcija u kojoj su učestvovali specijalci iz Srbije je bila ona na Betaniji ali i to nisu bili niški specijalci nego pripadnici 72-ge specijalne brigade iz Pančeva.
To što je za nas bio niški specijalac svaki četnik koji je imao uniformu,pancir,šljem i oružja do zuba je samo pokazatelj naše nenaoružanosti i nespremnosti jer mi se nismo spremali za ovaj rat - niti me je interesovao.Ali,kad su nas napali nije bilo više uzmicanja jer smo bili pribijeni uza zid nego daj šta daš,udri ga čim stigneš i još kad neko počne kenjati kako PASP nije bio dobar...
Niški specijalci su bili pripadnici 63-će padobranske brigade a koliko sam ja pratio,jedina njihova akcija u Bosni je spašavanje ljudstva iz kasarne u Čapljini,aprila 1992,kada su helkopterima izvršili uspješan desant i evakuisali svo ljudstvo.Oni što su ga "popušili" na Skenderiji nisu bili niški specijalci nego vojni policajci Druge armijske oblasti tzv.JNA.Oni su imali opremu sličnu niškim specijalcima ali to nisi bile "nišlije".U 63-će padobranske brigade su bile drugačije uniforme,šljemovi,oznake...od ovih Kukanjčevih specijalaca,mada su i oni bili spremniji od nas branilaca.
Druga akcija u kojoj su učestvovali specijalci iz Srbije je bila ona na Betaniji ali i to nisu bili niški specijalci nego pripadnici 72-ge specijalne brigade iz Pančeva.
To što je za nas bio niški specijalac svaki četnik koji je imao uniformu,pancir,šljem i oružja do zuba je samo pokazatelj naše nenaoružanosti i nespremnosti jer mi se nismo spremali za ovaj rat - niti me je interesovao.Ali,kad su nas napali nije bilo više uzmicanja jer smo bili pribijeni uza zid nego daj šta daš,udri ga čim stigneš i još kad neko počne kenjati kako PASP nije bio dobar...
- poznanik
#1143 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
Podsjeti nas na "Betaniju"...PM72 wrote:...Druga akcija u kojoj su učestvovali specijalci iz Srbije je bila ona na Betaniji ali i to nisu bili niški specijalci nego pripadnici 72-ge specijalne brigade iz Pančeva...
- smurf
#1144 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
De ba, sta se ti imas izvinjavati u necije ime, taman da ti je rodjeni brat. Svako ima svoje misljenje, to sto neki vole da lupaju kao maksim po diviziji je njihov problem.felsh wrote:Sta se cudite pa da pregledate sve srnine dnevnike u ratu i saberete pa sve ukupno nisu imali 34 poginula junaka 50 ranjenih od toga 15 samoranjavanja.Cuj dvije ose nikom nista,peglica,hendriks,cicak vidi se da su i kvalitetniju gandju imali u ratu.
Gocc
Vjeruj mi covjece mene za tebe sramota sta si napisao,eto ti nam reci ko sta da radi i kad i da je rat prosao.Zbog takvog razmisljanja takvih ko tih i nemamo spomenika BRANITELJIMA SARAJEVA.Kazu krst hoce iznad sarajeva da prave i neka ako BOG da da ga napreve kad smo mi majmuni kad su nama BILO PA PROSLO i zivoti i noge i ruke i suze.
Sramota me fakat za tebe i za sve vas kojima se jebe za ono sto je bilo,sramota me a neznam zasto.
IZVINITE LJUDI NE MISLIMO SVI KO OVAJ.
I da ga prosvijetlim, nije 10 vec dvadeset i pet (brojevima: 25) postova na jednoj stranici.
Ja nigdje ne vidjeh da je neko napisao da je on licno profitirao, a vala ne vidim ni zasto bi. Ono sto mu zamjeramo je sto je okretao glavu od mnogih stvari koje je vidio i znao. Ko je bio na Dobrinji u pomenutom periodu zna da je Ismet Hadzic upravljao cijelim naseljem i da je napravio drzavu u drzavi. Zahvaljujuci takvom stavu Dobrinja i jeste opstala i niko se nije smrznuo ili umro od gladi kao sto se desavalo u drugim dijelovima grada. Dobro, neke stvari nije mogao sprijeciti sto je razumljivo, ali ih je mogao sankcionisati. Ne, bili su sankcionisani oni koji su se zalili na anemiju pa otisli do hecima a ovaj sav sretan im preporucio da jedu vise kivija, grozdja, banana...desperate housewife wrote:Sta god da se pricao Ismetu, nit ga branim niti ga zelim braniti ali jedni je 100% evidentno, taj covjek nikakve narucite materijalne koristi sebi prikupio nije.smurf wrote:A zar Ismet Hadzic nije u pocetku predvodio vojnu policiju?
Ne mislim da umanjim njegov doprinos za organizovanje otpora i opcenito zivota na Dobrinji ali nesto se ne sjecam da je isti Ismet sprijecio neku "facu" da se materijalno okoristi, cak sto vise...
Kad bi znali u kolikom stanu zivi i u kakvom mu je stanju porodica, nebi ga vise niko u kontekstu ratnog profiterstva spomenuo.
- Bancho
#1145 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
Da li neko nesto zna o jedinici (ili mozda bolje reci vod) snajperista koji su se nalazili kod nas na D3B. Bili su smjestini na trgu u jednom stanu (blizu slasticarne KUP). Ostali su mi zapamceni po momku koji je izgubio citavu nogu, visok, crn mislim da se zove Sejo i da je sa D2 (u ovom dokumentarcu se vidi na 1:20:26 http://www.youtube.com/watch?v=l9q7hDFzL1Q) a komandir im je bio mislim sa D1.
E sad koliko se ja sjecam pojavili su se iznenada, a kako su se pojavili tako su i nestali nakon sto je ovaj momak ostao bez noge i mislim da je jos neko od njih bio ranjen (ali nisam siguran). Koliko su vremenski bili kod nas dole na D3B takodjer ne mogu da se sjetim. Da li je to bila godina ili pola godine ili cak manje ne znam.
Sta je bilo dalje sa ovom jedinicom (vodom)?
Da li su mozda premjesteni na neki drugi dio Dobrinje ili su rasformirani i smjesteni po raznim jedinicama na Dobrinji?
Nadam se da bar neko nesto zna, jer nikad nisam uspio saznati sta je bilo sa njima osim sto sam par puta vidjao ovog momka (bez noge) po Dobrinji (u toku i nakon rata).
E sad koliko se ja sjecam pojavili su se iznenada, a kako su se pojavili tako su i nestali nakon sto je ovaj momak ostao bez noge i mislim da je jos neko od njih bio ranjen (ali nisam siguran). Koliko su vremenski bili kod nas dole na D3B takodjer ne mogu da se sjetim. Da li je to bila godina ili pola godine ili cak manje ne znam.
Sta je bilo dalje sa ovom jedinicom (vodom)?
Da li su mozda premjesteni na neki drugi dio Dobrinje ili su rasformirani i smjesteni po raznim jedinicama na Dobrinji?
Nadam se da bar neko nesto zna, jer nikad nisam uspio saznati sta je bilo sa njima osim sto sam par puta vidjao ovog momka (bez noge) po Dobrinji (u toku i nakon rata).
- Dozer
#1146 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
PM72
Ovi kod Teatra su 100% bile nislije. Ne znam jesu li bili 63-ca, ali nislije sigurno jesu, po vlastitim priznanju. Svi do jednog Srbijanci, a predvodio ih je neki major, ne sjecam se imena, koji je i pregovarao u njihovo ime. Onako, nizi tip, crbena beretka, nabijen, dobro opremljen.
Za one u Nedzaricima ne tvrdim da su bili isti ovi (iako je moguce jer su ovi bili razmijenjeni nakon dan-dva).
Ovi kod Teatra su 100% bile nislije. Ne znam jesu li bili 63-ca, ali nislije sigurno jesu, po vlastitim priznanju. Svi do jednog Srbijanci, a predvodio ih je neki major, ne sjecam se imena, koji je i pregovarao u njihovo ime. Onako, nizi tip, crbena beretka, nabijen, dobro opremljen.
Za one u Nedzaricima ne tvrdim da su bili isti ovi (iako je moguce jer su ovi bili razmijenjeni nakon dan-dva).
- Repetitor
#1147 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
Sejo je mislim upravo ostao bez noge u Aerodromskom,a ne smijem se zakleti ali isto mislim da je bio u ekipi sa Gadafijem i ostalima...
I @Bancho ovaj video sto si postavio,zgrada na 1:20:22 gdje se vide stanovi,na cetvrtom spratu,prozor gdje se vijori folija je bio stan Dragana Vikica.Stan iznad na petom spratu je bio stan Šilj Slavka,isto prijeratnog specijalca koji je zdušio na srpsku stranu početkom agresije.Eto čisto nek raja zna.
Dozer vjerovatno zna o kome govorim ako je prije 92-ge bio u specijalnoj...
I @Bancho ovaj video sto si postavio,zgrada na 1:20:22 gdje se vide stanovi,na cetvrtom spratu,prozor gdje se vijori folija je bio stan Dragana Vikica.Stan iznad na petom spratu je bio stan Šilj Slavka,isto prijeratnog specijalca koji je zdušio na srpsku stranu početkom agresije.Eto čisto nek raja zna.
Dozer vjerovatno zna o kome govorim ako je prije 92-ge bio u specijalnoj...
- Dozer
#1148 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
Nisam bio tamo prije frke nego sam stigao odmah u startu, ali znam o kome govoris jer sam ih poznavao masu i podugo prije svega.
Medjutim, ko je od tih koji su zbrisali tamo zaista nesto vrijedio, to su bili prvenstveno Milenko Karisik i Spaso Skoro. Skoro je odmah na pocetku "radio" s optikom po Vrbanji, i bio je stvarno dobar. Koristio je jedan od SG-ova koje su odnijeli sa sobom, a znao je s njim dizati cepove od flasa po ulici oko F.Rackog
.
Medjutim, koliko znam, nije to radio predugo...negdje do maja ili juna, kada ga je stigao neko od nas. Valjda po onoj staroj - ko od maca zivi, od maca ce i umrijeti. Ali, on nije zijanio, nego je bio dobro nagrdjen, kicma. Koliko smo culi, bio je dugo na VMA i jedva su ga uspjeli vratiti na noge. VIdio sam ga nekad '97 u Zvorniku. Malo se sporo kretao, ali je bio na nogama. Malo popricali, i vozdra-vozdra
Medjutim, ko je od tih koji su zbrisali tamo zaista nesto vrijedio, to su bili prvenstveno Milenko Karisik i Spaso Skoro. Skoro je odmah na pocetku "radio" s optikom po Vrbanji, i bio je stvarno dobar. Koristio je jedan od SG-ova koje su odnijeli sa sobom, a znao je s njim dizati cepove od flasa po ulici oko F.Rackog
Medjutim, koliko znam, nije to radio predugo...negdje do maja ili juna, kada ga je stigao neko od nas. Valjda po onoj staroj - ko od maca zivi, od maca ce i umrijeti. Ali, on nije zijanio, nego je bio dobro nagrdjen, kicma. Koliko smo culi, bio je dugo na VMA i jedva su ga uspjeli vratiti na noge. VIdio sam ga nekad '97 u Zvorniku. Malo se sporo kretao, ali je bio na nogama. Malo popricali, i vozdra-vozdra
- Bancho
#1149 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
@Dozer
Evo ih ovdje redom na 22:40 Milenko Karisik, Brdar Zlatko, Spaso Skoro...by Mico Stanisic
...http://www.youtube.com/watch?v=9RlDLzfY ... re=related
@Repetitor
Mislim da je upravo taj Gadafi kojeg spominjes bio komadir te jedinice.
Evo ih ovdje redom na 22:40 Milenko Karisik, Brdar Zlatko, Spaso Skoro...by Mico Stanisic
@Repetitor
- Repetitor
#1150 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
Jes,Gadafi bio komandir te jedinice.Bancho wrote:@Dozer
Evo ih ovdje redom na 22:40 Milenko Karisik, Brdar Zlatko, Spaso Skoro...by Mico Stanisic...http://www.youtube.com/watch?v=9RlDLzfY ... re=related
@Repetitor
Nikad dok sam ziv necu zaboraviti jednu anegdotu vezanu za njega.Kad ga je u Aerodromskom naselju,na samom početku rata zarobio jedan lik,a @ obelix ga je spominjao na ovoj temi,incijala Dž.P.
Naime krenuo Gadafi iz Dobrinje prema aerodromu da vidi kretanje cetnika odnosno rezervista JNA tad,mada isti je to k. po aerodromu,Gadafi imao snajpersku pusku,odijelo i bradu.Ovaj izleti iz kuce i na njega: STOOOJ,LEZIII na zemlju,baci pusku,drzi ne daj,vezi ga...