Kvalifikacije za SP 2014

Fudbal/nogomet, Premijer liga, Liga prvaka, svjetska i evropska prvenstva...

Moderators: Charuga, Tomahawk11

Locked
bahonnen

#1126 Re: Kvalifikacije za SP 2014

Post by bahonnen »

Da razjasnimo:
Ne kažem da se ne treba pričati o tome, ali ova tema je tako opširna (jer praktično obuhvata sve reprezentacije svijeta, osim domaćina i prvaka, koji su direktno tamo) da bi stvarno bilo previše.
Ne vidim zašto se ne bi otvorila tema "Slovačka liga" ili bar "Ostale evropske lige", gdje bi se to moglo diskutovati.

Zašto ovo pišem: I sam preskačem teme koje me ne interesuju. Ne kažem da me ta neće interesovati, ali sigurno ima takvih.

Neka se neko od ekipe foruma izjasni ako treba.
just principe

#1127 Re: Kvalifikacije za SP 2014

Post by just principe »

i prvak mora igrati kvalifikacije tj Spanija ( u grupi s francuzima )
hljebarnik

#1128 Re: Kvalifikacije za SP 2014

Post by hljebarnik »

Americka Samoa je upravo povela ! Galopiraju prema drugoj pobjedi. :mrgreen:
bahonnen

#1129 Re: Kvalifikacije za SP 2014

Post by bahonnen »

just principe wrote:i prvak mora igrati kvalifikacije tj Spanija ( u grupi s francuzima )
Aha, da... zaboravio sam da je to uvedeno... Hvala na ispravci... :D
Eto, tema je šira i za Španiju.
cyprus

#1130 Re: Kvalifikacije za SP 2014

Post by cyprus »

OFC - 2. kolo Prvog kruga kvalifikacija

Drugo kolo je donijelo dva nerješena ishoda od po 1:1, pri čemu su Tonga i Kukova Ostrva teoretski otpali iz trke za prvo mjesto, a ono će biti odlučeno u duelu zadnjeg kola između Samoe i Američke Samoe. Američka Samoa je nakon prve pobjede u historiji, jučer odigrala i svoj prvi remi, i to sa Kukovim Ostrvima. U drugoj utakmici je Tonga odigrala mnogo bolje nego u prvom kolu i izborila bod remizirajući sa remizirajući sa Samoom.

Američka Samoa - Kukova Ostrva 1:1
S. Luani 24' / Luvu 62'

Samoa - Tonga 1:1
Easthope 43 / Taufahema 81'

Zadnje kolo će se igrati za neka 24 sata, a u njemu ćemo dobiti odgovor da li Američka Samoa može napraviti još jedan podvig i pobjedom nad svojim zapadnim rivalima, koji su ih u dosadašnjim susretima ubjeljivo poražavali, napraviti ogromno iznenađenje i plasman u narednu fazu kvalifikacija.
cyprus

#1131 Re: Kvalifikacije za SP 2014

Post by cyprus »

Još da kažem nešto više od jednom duelu od prije 10-tak dana iz CONCACAF zone. Radi se o utakmici Portoriko - Sent Lucija. Značaj ove utakmice nije bio veliki, s obzirom da je od ranije bilo poznato da je objema selekcijama ovo zadnji nastup u ovim kvalifikacijama, a da dalje iz ove grupe ide Kanada. S obzirom da sam prenosio utakmicu pretkvalifikacija u kojoj je Sent Lucija izborila ovu fazu, mislim da nije loše dati analizu završne utakmice kvalifikacija ove male karipske države, za koju dosta ljudi ovdje nije ni čulo. S druge strane, također se vrlo malo zna i o fudbalu na Portoriku, jer to ipak nije najpopularniji sport na ovom ostrvu.

Portoriko svoje utakmice obično igra na svom glavnom stadionu u Bayamonu, ali su za promjenu ovu utakmicu odlučili igrati na drugom kraju ostrva, u gradu Mayaguezu. Razlog ove odluke je vjerovatno to što je Sent Lucija prepustila domaćinstvo utakmice koja se igrala 4 dana ranije između ove dvije reprezentacije Portoriku. Ta utakmica se igrala u Bayamonu, iako je Sent Lucija bila službeni domaćin. U tom meču je Portoriko imao lagan zadatak i slavio sa 4:0. Sličan scenario se očekivao i u ovoj utakmici, gdje je Portoriko bio domaćin i de iure i de facto. Sve je i proteklo prema očekivanjima, iako je Sent Lucija sada pružila jači otpor. Ipak, primili su gol relativno rano, a strijelac je bio mladi Hector Ramos u 13. minuti, koji je bio dvostruki strijelac u prethodnoj utakmici. Nakon toga je Portoriko nastavio sa prilikama, ali lopta nije htjela ponovo u gol, sve do pred kraj utakmice, kada je Ramos ponovo postao dvostruki strijelac potiv Sent Lucije. Taj gol je pao u 85. minuti. Portorikanci su iskoristili zbunjenost protivnika drugim golom pa su vrlo brzo postigli i treći. Ovaj put je strijlac bio 18-godišnji Joseph Marrero, čime je postavljen konačni rezultat, ili kako je to ranije bila duša reći našim komentatorima - stavljena je tačka na i.

Ishod ovih kvalifikacija je i za jedne i za druge očekivan i u granicama njihovih mogućnosti. Portoriku je trebala ova pobjeda da izbije na drugo mjesto iza Kanade, a ispred Sent Kitsa i Sent Lucije, što je i njihovo objektivno mjesto po kvaliteti. U 6 utakmica su doživjeli samo jedan poraz, a uspjeli su se neporaženi vratiti iz Kanade. To je rezultat sa kojim trebaju biti zadovoljni. Ipak, ostaje činjenica da nisu uspjeli pobjediti Sent Kits, za čim mogu da žale, jer sa dvije pobjede u ovim utakmicama su mogli da ugroze i prvo mjesto Kanade. Što se tiče budućnosti, mislim da Portoriko ima solidne preduslove da postane ozbiljna karipska selekcija, ali je za to potrebna veća popularizacija fudbala ovdje. Sent Lucija je osvojila samo 1 bod u grupi, također u šest utakmica, što nije neki impresivan rezultat, ali teško da se više i moglo, s obzirom na skroman igrački kapacitet kojim ona raspolaže.

PORTORIKO Image - ARUBA Image 3:0

Image

Datum: 14. 07. 2011.
Vrijeme: 20:00 (UTC-4)
Stadion: Mayagüez Athletic Stadium (Mayagüez - Portoriko)
Gledalaca: 1050
Sudija: Bryan Willett (ATG)

PORTORIKO: B. Saldana, J. Krause, C. Arrieta, A. Rivera, S. Horta, N. Delgado (90' A. Betancourt), A. Cabrero , G. Figueroa (71' G. Rivera), A. Perez, H. Ramos (90' A. Oikkonen), J. Marrero. Selektor: Jeaustin Campos (CRC)

SENT LUCIJA: I. Cassius, A. Willie, F. Joseph, K. Frederick, V. Abbott, N. Justin, E. George, R. Augustin, T. John (88' C. Simon), T. Paul, G. Valcin. Selektor: Alain Providence

1:0 Hector Ramos (13')
2:0 Hector Ramos (85')
3:0 Joseph Marrero (87')
Jeff Bingham

#1132 Re: Kvalifikacije za SP 2014

Post by Jeff Bingham »

prenosio utakmicu? :)
Lakat Jebić

#1133 Re: Kvalifikacije za SP 2014

Post by Lakat Jebić »

Igrač Američke Samoe
Johnny Saelua prvi transeksualac u kvalifikacijama za SP
http://www.sarajevo-x.com/sport/nogomet ... /111126048

evo cypruse, jesil znao za ovo? :D
cyprus

#1134 Re: Kvalifikacije za SP 2014

Post by cyprus »

Lakat Jebić wrote:Igrač Američke Samoe
Johnny Saelua prvi transeksualac u kvalifikacijama za SP
http://www.sarajevo-x.com/sport/nogomet ... /111126048

evo cypruse, jesil znao za ovo? :D
Na Travel čenlu sam vidio da su ove fafafine pravo popularne na Samoi (očito i Američkoj), al stvarno ne znadoh da neke od njih igraju fudbal :D
El_comadante

#1135 Re: Kvalifikacije za SP 2014

Post by El_comadante »

kad vec pricamo o slabijim reprezentacijama evo malo i o Antigva i Barbuda jer su oni prosli grupu i eliminisali Haiti koji je bio favorit. oni su stegli nezavisnost od Velike britanije 1981 godine i po povrsini su 195 zemlja na svijetu 440 kvadratnih km. a po stanovnistvu su 191 i ima ih 86.754. naravni kao sto im ime govori sastoje se od dva otoka veceg Antigva i manjeg Barbuda. prvu utakmicu su igrali 1971 protiv trinidata i tobaga i izgubili 11-1 sto im je i najveci poraz, a najveca pobjedda je protvi amreickih djevicanskih otoka 10-0 u ovim kvalifikacijama. najbolji na fifinoj rang listi su 88 na najnovijoj fifinoj listi a najgori su bili 170 novembra 2003. najbolji rezutat im je na caribskom kupu gdje su bili 4. trenutno najvise nastupa u ekipi ima George dUBLIN 42. a najbolji strijelac je Peter Byers sa 23 gola a on je igrac los Andjeles Bluza. imaju par igraca u nizim engleskim ligama u klubova kao npr. Cardif city, Oldham athledic, Reading fc i Cambridge united.liga im se zove kao i nasa odnosno premier liga i imaju 10 klubova a aktuelni sampion im je Parham
cyprus

#1136 Re: Kvalifikacije za SP 2014

Post by cyprus »

Nakon što je završio drugi krug kvalifikacija u CONCACAF-u, trebo bih prokomentarisat grupe u trećem krugu, koji inače nije posljednji, ali u njemu učestvuju i one najjače reprezentacije ove zone. Takmičenje je koncipirano u tri grupe od po četiri tima. Iz svake grupe po dva najbolja idu dalje, u finalni krug kvalifikacija. Jeste da ova faza počinje tek u junu, al eto da probam šta prognozirat, vako iz daleka :D

Grupa A
Sjedinjene Američke Države
Jamajka
Gvatemala
Antigva i Barbuda

U ovoj grupi je gotovo sigurno samo da SAD idu dalje. Po meni je drugi favorit Gvatemala, zato što su kroz prethodnu grupu maestralno protutnjali i čine mi se kao relativno ozbiljna selekcija. Jest da su im ovo sad dosta teži protivnici, ali mislim da oni ovdje komotno mogu do drugog mjesta. Daleko od toga da je Jamajka bez šansi, ja bih lično volio da oni budu drugi, ali sa objektivne strane prednost dajem Gvatemali. Antigva i Barbuda važi za autsajdera grupe, ali ako su mogli iznenaditi Haiti, i protivnici u ovoj grupi bi trebali bit oprezni. Moja prognoza je dakle, dalje idu: SAD i Gvatemala.

Grupa B
Meksiko
Kostarika
El Salvador
Gvajana

Ovo je najteža grupa od ove tri. Meksiko bi trebo opravdati ulogu nesumnjivog favorita, osim ako se ne desi nešto nepredviđeno. Istina, u prošlim kvalifikacijama su u ovoj fazi zamalo ispali (gol-razlika ih spasila). Očekujem veliku borbu između Kostarike i El Salvadora za drugo mjesto i plasman u četvrti krug. Kostarika ima kvalitet i iskustvo na svojoj strani pa im dajem prednost, ali neće im biti lako. Gvajana je ovdje autsajder i ja im ne dajem previše šanse. Da li će ipak skupiti snage za iznenađenje, vidjećemo. Dakle, prolaze: Meksiko i Kostarika.

Grupa C
Honduras
Kuba
Kanada
Panama

Ova grupa možda nije najjača, ali je po meni najneizvjesnija. Honduras, Kanada i Panama su gotovo izjednačeni po šansama, iako bi se Kanadi dala prednost zbog igračkog kadra, Hondurasu zbog tradicionalno dobrih rezultata u kvalifikacijama, a Panami zbog trenutno najbolje forme. Kuba tu ipak zaostaje po sva tri kriterija. Ja mislim da se učesnik prošlog prvenstva, Honduras, ovaj put neće dočepat završne faze kvalifikacija i da u nju idu Panama i Kanada. Kanada je već odavno selekcija sa prilično solidnim igračima za CONCACAF-ove prilike, ali još nikada nisu zaigrali onako kako se od njih očekuje. Moguće da će sad proradit. Dakle, mogli bi dalje: Kanada i Panama.

Dakle, ako se moje prognoze ostvare u četvrtom krugu kvalifikacija CONCACAF-a za SP će igrat: SAD, Meksiko, Kanada, Gvatemala, Kostarika i Panama. Ja se ipak nadam da ću malo ofulit i da će tu uletit bar jedna ostrvska reprezentacija.
cyprus

#1137 Re: Kvalifikacije za SP 2014

Post by cyprus »

OFC - 3. kolo Prvog kruga kvalifikacija

Posljednje kolo je donijelo dvije utakmice koje su odlučene u samom finišu, kao i odluku o pobjedniku ove neke vrste pretkvalifikacija. To je očekivano Samoa, ali ono što je neočekivano, to je teškoća sa kojom su došli do prvog mjesta, jer dvije pobjede obezbjedit u 90. minuti daju zapravo da se kaže: jedva. Iako nije prošla dalje, Američka Samoa je hit ovog kruga, jer je pod vodstvom novog selektora Thomasa Rongena napokon postala reprezentacija koja neće služiti samo za popravljanje gol razlike reprezentacijama iz Okeanije. Pobjeda i remi su zaista historijski napredak za ovu selekciju, koja je došla i na korak do plasmana u drugi krug, ali ipak njihov protivnik imao više snage i koncentracije. Tonga je završila druga, ali i pored te očekivane pozicije, ovo je mislim neuspjeh, jer su upravo oni prva poražena reprezentacija od strane Američke Samoe. Kukova Ostrva idu kući sa jednim bodom. I oni su vjerovatno nezadovoljni, jer su računali da će biti bar ispred Američke Samoe.

Tonga - Kukova Ostrva 2:1
Maamaaloa 27', Falafatau 90+1' / Harmon 35'

Samoa - Američka Samoa 1:0
Malo 90'

Image

Sljedeći krug kvalifikacija se igra u junu sljedeće godine, a on ustvari ujedno predstavlja i prvenstvo Okeanije u fudbalu (OFC Nations Cup), koje će se održati na Fidžiju.
cyprus

#1138 Re: Kvalifikacije za SP 2014

Post by cyprus »

Evo i kratka prognoza grupa okeanijskog prvenstva ili drugog kruga kvalifikacija:

Grupa A
Vanuatu
Nova Kaledonija
Samoa
Tahiti

Već preliminarni dio kvalifikacija je pokazao da su se fudbalske snage u Okeaniji većinom približile kvalitetom. U ovoj grupi bi Nova Kaledonija trebala bit favorit i ja ih očekujem na jednoj od prve dvije pozicije, ali neće biti lako pored Tahitija i Vanuatua. Ipak, je vjerovatnije da će baš duel ove dvije selekcije odredit drugo mjesto koje ide dalje. Tu prednost dajem Tahitiju, tako da mislim da dvije frnacuske kolonije idu dalje. Samoa nije baš briljirala u mnogo slabijoj konkurenciji u tek završenom krugu, pa teško da će moći bit ispred bar dvije od ostale tri selekcije u grupi. Istina, nikad ne reci nikad, ali moja prognoza je da dalje idu: Nova Kaledonija i Tahiti.

Grupa B
Fidži
Novi Zeland
Solomonska Ostrva
Papua Nova Gvineja

Ovo je nesumnjivo dosta kvalitetnija grupa. Novi Zeland, Fidži i Solomonska Ostrva zasigurno spadaju u ponajbolje reprezentacije ove zone. Ipak, Novi Zeland je za nekoliko klasa iznad ostalih i njihov plasman dalje ne bi trebo doć u pitanje. Oni su ubjedljivo najveći favorit kako za osvajanje OFC kupa, tako i za odlazak u interkontinentalni baraž iz ove zone. Da li im neko može pomrsiti račune ostaje da se vidi. Fidži bi trebo iskoristit prednost domaćeg terena i biti drugi iz ove grupe koji će proć, ali šanse između njih i Solomonskih Ostrva su približne, te je ova moja prognoza daleko od sigurne. Ne treba otpisati unaprijed ni Papuu Novu Gvineju, geografski najveću državu iz ove fudbalske zone, međutim njena reprezentacija nije odigrala nijedne utakmice ima već 4 godine, tako da mislim da u ovakvoj konkurenciji neće moć ići dalje. Dalje idu: Novi Zeland i Fidži.
cyprus

#1139 Re: Kvalifikacije za SP 2014

Post by cyprus »

Sad ima malo više posla oko prognoze za afričke kvalifikacije... Oni počinju sljedeću fazu također u junu i rastegnuće je do 2013. godine. Samo pobjednici grupa idu u treću fazu.

Grupa A
Južnoafrička Republika
Bocvana
Centralnoafrička Republika
Etiopija

Mislim da je Južna Afrika prilično dobro prošla u žrijebu i da ne bi trebala imati većih problema u ostvarivanju prvog mjesta. Istina, u Africi zna biti dosta iznenađenja, a nije nemoguće da neko od preostale tri selekcije prođe dalje, ali ja ipak ne vjerujem u to.

Grupa B
Tunis
Kap Verde
Siera Leone
Ekvatorijalna Gvineja

Tunižani su ovdje favoriti, ali druge reprezentacije im itekako mogu pomrsiti račune. Prvenstveno tu mislim na Kap Verde. Siera Leone i Ekvatorijalna Gvineja su kvalitetom ispod ova dva favorita, ali postoje i neke njihove šanse. Iako vjerujem da im neće biti lako, Tunis bi trebao proć dalje.

Grupa C
Obala Slonovače
Maroko
Gambija
Tanzanija

Vrlo jaka grupa. Šteta za Maroko što je nabasao na Obalu Slonovače, koja je bar po imenima najjača u Africi. Duel ove dvije selekcije će vjerovatno odlučiti prvo mjesto, a ja prednost dajem Obali Slonovače. Gambija je selekcija u usponu, ali teško da može biti ispred favoriziranog dvojca. Isto se odnosi i na Tanzaniju.

Grupa D
Gana
Zambija
Sudan
Lesoto

Gana ima naizgled laganu grupu, ali Zambija i Sudan su mnogim selekcijama znali napraviti problem. Ja ću se napravit lud i prgonzorizat iznenađenje ovdje, tj. prolaz Zambije, pa šta bude. Lesotu će svaki eventualni bod bit uspjeh.

Grupa E
Burkina Faso
Gabon
Niger
Kongo

Ovo je možda i najneizvjesnija grupa. Sve četiri reprezentacije imaju svoje šanse. Burkina Faso je favorit i nosioc, ali ja ću prednost dati Gabonu, djelom i zbog vrlo dobrih partija u prošlim kvalifikacijama. Niger i Kongo također mogu do prvog mjesta, ali njima će trebati više sreće za takav poduhvat. Ipak, mislim da je najsigurnija prognoza da će ovo biti vrlo izjednačena grupa.

Grupa F
Nigerija
Malavi
Kenija
Nambija

Jednostavno, Nigerijci su levati veliki ako propuste da u ovoj grupi budu prvi. Dakle, prognoziram sigurno prvo mjesto Nigerije. Al opet, ko će mu ga znat... Afrika je to. Kenija ima određeni potencijal da iznenadi, ali teško.

Grupa G
Egipat
Gvineja
Zimbabve
Mozambik

Jedna kvalitetna grupa u kojoj se Egipat izdvaja kao glavni favorit. Iako znajući njihove blijede performanse u kvalifikacijama sa SP ne bi bilo čudo da opet podbace, ja ću prognozira da će se ipak domoći treće faze. Ipak, Mozambik, Zimbabve i pogotovo Gvineju moraju shvatit vrlo ozbiljno.

Grupa H
Alžir
Mali
Benin
Ruanda

Vahin tim je favorit na papiru, ali mislim da Mali ima također velike šanse da bude prvi. Ako adekvatno poslože redove (što dosad nije bio slučaj), reko bih da su čak i jači od sjevernih susjeda, a ja ću im prognozirat prolaz dalje. Prolazak Benina i Ruande bi već bilo iznenađenje.

Grupa I
Kamerun
Libija
Togo
DR Kongo

Kamerun je naravno favorit, ali to je reprezentacija koja odavno ne postiže dovoljno dobre rezultate s obzirom na ogroman igrački potencijal koji ima. Ja ću im prognozirat prvo mjesto, ali nije isključeno da ih ostale reprezentacije mogu ugrozit. Prvenstveno DR Kongo.

Grupa J
Senegal
Uganda
Angola
Liberija

Senegalu neće biti lako, ali ja vjerujem u njihov plasman dalje. Međutim, svakako i Angola ima svoje šanse. Ni Uganda i Liberija koje imaju igrački ujednačen potencijal, samo je pitanje kakav će pokazati timski kvalitet, nisu potpuno odsječeni od šansi, ali ipak će ovdje u prvom planu biti duel Senegala i Angole.

Dakle, ako budem 100% upravu, treći krug će vidjeti: Južna Afrika, Tunis, Obala Slonovače, Zambija, Gabon, Nigerija, Egipat, Mali, Kamerun i Senegal, s tim što se u Africi ipak može očekivati najviše iznenađenja...
todd_smith

#1140 Re: Kvalifikacije za SP 2014

Post by todd_smith »

znaci Samoa, 2 utakmice 4 boda :mrgreen: Koliko jos imaju da igraju?
bahonnen

#1141 Re: Kvalifikacije za SP 2014

Post by bahonnen »

todd_smith wrote:znaci Samoa, 2 utakmice 4 boda :mrgreen: Koliko jos imaju da igraju?
Mogu misliti naslov u "Samoanskom Havazu": "Još jedna historijska utakmica naše reprezentacije" :D
odesveuhonduras
Location: Ne interesuje me vaše mišljenje o deklinaciji Edinovog prezimena. FaLa :)

#1142 Re: Kvalifikacije za SP 2014

Post by odesveuhonduras »

ispali su, zijanili su od ovih imenjaka :D
todd_smith

#1143 Re: Kvalifikacije za SP 2014

Post by todd_smith »

bahonnen wrote:
todd_smith wrote:znaci Samoa, 2 utakmice 4 boda :mrgreen: Koliko jos imaju da igraju?
Mogu misliti naslov u "Samoanskom Havazu": "Još jedna historijska utakmica naše reprezentacije" :D
uzbudljiva vremena :mrgreen: :lol:
Romanista 101%

#1144 Re: Kvalifikacije za SP 2014

Post by Romanista 101% »

u Africi navijam za Alzir :D
cyprus

#1145 Re: Kvalifikacije za SP 2014

Post by cyprus »

Image

A sada priča o dvije Samoe. Ona veća je nezavisna i ponekad se naziva Zapadnom Samoom, dok ona manja i istočnija ima status saveznog teritorija SAD-a, pa se tako naziva Američka Samoa. Samoanci, uostalom, kao i mnogi drugi narodi Okeanije, zbog svoje prirodno korpulentne građe su mnogo uspješniji u ragbiju, koji je ovdje daleko najpopularniji sport. A što se tiče fudbala, obje Samoe spadaju među najslabijih reprezentacija svijeta. Dok Samoa predstavlja po kvaliteti jednu selekciju blizu okeanijskog prosjeka, ali bez naznaka prelaska u kvalitetniju polovinu ove zone, Američka Samoa je važila za samo dno svjetskog fudbala, koja je u duelima sa svim protivnicima doživljavala debakle, od kojih je najpoznatiji onaj historijski, 31:0 od Australije prije 10 godina. I kvalifikacije za prošlo SP su protekle u sličnom tonu, doživljeni su porazi od Solomonskih Ostrva 12:1, ove iste Samoe 7:0, Vanuatua 15:0 i Tonge 4:0. Ipak, po Američku Samou, ove kvalifikacije su protekle u značajno drugačijem svijetlu od dosadašnjih. Iako je fudbalska javnost (bar onaj mali dio koji prati fudbal u ovom dijelu svijeta) očekivala novo trpanje njihove mreže, prva dva susreta kvalifikacija su završila sa samo dvije lopte iza leđa golmana Nickya Salapua. Uz to pala je prva pobjeda u historiji, nad Tongom 2:1, a onda i prvi remi, sa Kukovim Ostrvima 1:1.

Iako je Samoa bila veliki favorit prvog kruga kvalifikacija, u zadnje kolo ove dvije selekcije su ušle bodovno poravnate. Istina, Samoa je postigla više golova, pa je pobjeda u ovom susretu trebala njihovim komšijama za osvajanje prvog mjesta i prolazak dalje. Naravno, za Američku Samou su već prethodni rezultati bili veliki napredak i uspjeh, a pobjeda i u ovoj utakmici bi značila senzaciju. Ipak, Samoa je i dalje bila ogromni favorit, a zanimljivo da je sa klupe vodi baš trener sa Američke Samoe, Tunoa Lui (onaj koji je doživio poraz od 31:0). Sami tok susreta je protekao prema očekivanjima. Samoa je nizala prilike, a Američka Samoa se grčevito branila, iako je njoj trebala pobjeda. Ipak na poluvrijeme se odlazi bez golova, a glavni krivac za to je golman Američke Samoe, Salapu (isti onaj koji je od Australije prije 10 godina primio 31 gol), koji je i pored nekoliko nespretnih intervencija uspio spasiti i neke vrlo teške udarce. U drugom poluvremenu slična situacija, s tim što je sada Američka Samoa počela igrati otvorenije. Najbolju priliku za njih je imao Diamond Ott, koji je sredinom drugog poluvremena izašao sam pred golmana domaćih Toetua, ali je pogodio stativu. Tada su se svi njegovi saigrači uhvatili za glavu, a neki pali i na zemlju. Međutim, i pored ovakvih izleta, Samoa je nastavila svoju dominaciju u igri. Svoju mnogo bolju igru Samoa je krunisala tek u zadnjoj minuti, kada je Fa'aiuaso prodorom i asistencijom sa desne strane terena izbacio trojicu protivničkih igrača, što je iskoristio Silao Malo koji se našao sam pred Salapuom te ga matirao za ovjeru plasmana Samoe na Kup Okeanije, koji je ujedno i drugi krug kvalifikacija.

Iako poraženi, igrači Američke Samoe nisu imali razloga da budu nezadovoljni, ipak je ovo bio nevjerovatan napredak, za koji je možda i najzaslužniji novi selektor, Holanđanin Thomas Rongen. On je inače dosada trenirao mladu selekciju SAD-a, te nekoliko klubova iz MLS-a. Samoa, s druge strane nastavlja kvalifikacije, al s obzirom da nisu ostavili neki upečatljiv dojam u ovoj slaboj konkurenciji prvog kruga, teško je očekivati da mogu nešto više učiniti protiv Vanuatua, Tahitija i Nove Kaledonije.

SAMOA Image - AMERIČKA SAMOA Image 1:0

Image

Datum: 26. 11. 2011.
Vrijeme: 17:30 (UTC-10)
Stadion: Toleafoa J.S. Blatter Complex (Apia - Samoa)
Gledalaca: 800
Sudija: Peter O'Leary (NZE)

SAMOA: K. Toetu, C. Bell, V. Faalogo, S. Malo (90' M. Saofaiga Foai), J. Sale, A. Setefano, L. Taylor , J. Curtis (90' P. Tumua), S. EasthopeImage, D. Fa'aiuaso, L. Gosche (84' J. Hoeflich). Selektor: Tunoa Lui (ASA)

AMERIČKA SAMOA: N. Salapu, S. Luani, D. TaumuaImage, L. AmisoneImage, U. Heleta (32' S. Uelese), J. Mana'o, R. Masania'i, T. Luvu (73' C. Uhrle), R. Ott, J. Saelua, F. Tapui (55' D. Ott). Selektor: Thomas Rongen (NED)

1:0 Silao Malo (90')

Image

cyprus

#1146 Re: Kvalifikacije za SP 2014

Post by cyprus »

A za one koje zanima kako je izgledala prva pobjeda Američke Samoe u historiji, evo :D :

Eto, od mene dosta za ovu godinu. Neću više smarat do nastavka kvalifikacija :D
jeza u ledja

#1147 Re: Kvalifikacije za SP 2014

Post by jeza u ledja »

cypruse, jedan poznati fudbaler koji igra....u jednoj od liga Petice ...je svojevremno igrao za mladu reprezentaciju Samoe. O kojem se igracu radi? :oops:

:D
cyprus

#1148 Re: Kvalifikacije za SP 2014

Post by cyprus »

That's easy - Cahill :D , a buraz mu je reprezentativac Samoe :D samo ne znam što sad nije igro :?
hrle1976

#1149 Re: Kvalifikacije za SP 2014

Post by hrle1976 »

Ne kontam po kojoj osnovi je grupa, u kojoj je BiH, najlaksa za BiH? Koje su to argumentacije, da mogu potvrditi tu hipotezu? Jeli prica o nekoj hermaneutickoj imperij ili fenomenoloska euforija? Da je BiH (ralog zasto ne pisem nasa, je, jer sam Ceski drzavljanin i navijam za Cesku, ali to mi nebrani imati zelju da vidim BiH u Brazilu). Znaci, da je BiH na rangu sa Njemackom i da moze komktno napenaliti Holandiju jedno sa 3, 4 gola onda bi grupa sa te perspektive i cinjenice, bila najlaksa grupa za BiH reprezentaciju! Ali vako moje iskreno misljenje je; u grupi nema favorita. I nevidim nista u BiH reprezentaciji sto bi moglo imati temeljite indicije na plasman prve pozicije u grupi. I ako je Portugal pun dobrih igraca, to nije izvinjenje, da na cetri vazne utakmice (napominjem!) vrlo vazne utakmice, gdje prica nije bila o zadrzavanju druge pozicije u grupi nego gdje se je odlucivalo o prvom plasmanu reprezentacije na vazno takmicenje, da od cetri susreta bilans bude jedan remi (kojem se najvise moze zahvaliti Portugalska smotanost a ne spretnost igrati na terenu koji je vise licio oranici na sprema onom u Porttugalu), i tri poraza a gol ralika 2-8! Naravno, ja bi rado volio viditi BiH u Brazilu ali treba biti realan u neku ruku pa pogeldati sta to cini BiH reprezentaciju. Imati 4 iskusna pojedinca je super protiv protivmika poput Lihtenstajna ali protiv Grcke i Slovacke? Tu se trazi igra, timska igra, taktika i slozna komunikacija a to vam sve ovisi od trenera i koliko ce mediji forsirati nesto astronomsko. Grcka i Slovacka su jace od BiH i imaju vise iskustva kad su upitanju vazne utakmice, dok BiH kako sam vec naveo je bez iskustva. Otici na SP ili EP, nebitno, nije sve, terba na takmicenju pokazati da si ravnopravan clan. Evo kako ja vidim kada navijam za Cesku, kad ne odu na neko vaznije takmicenje naravno da sam 3 min. razocaran i to je to. A kada bi otisli, a tamo se pokazali uzasno, pa bolje i da nisu otisli. Moja ocekivanja od njih su da iz grupe A na EP 2012 odu u daljno takmicenje. Pitanje glasi: da li je BiH sposobna preziviti put do Brazila te dane u Brazilu? Siguran sam da ce BiH biti druga i igrati u barau, te sam isto tako siguran da ce se kvalifikovati preko baraza ali sam siguran da ce doziviti tamo veci poraz nego, da nije otisla! Zasto! Nije BiH reprezentacija spremna mentalno se sacuvati od pritiska. Slovenija je 2002 u Japanu i Juznoj Koreji donjela kuci tri poraza i potonula sve do prosle godine! Moze me :dance: svak ako nisu mnogi slovenci koji su otisli da ih uzivo gledaju, u sebi rekli, pa ovo sam mogao gledati za mnogo jeftinije pare kod kuce! Mislim, da ce utakmice u gostima za BiH biti najvaznije te odlucujuce. Druga stvar kada mnogin pocnu parirati BiH sa drugim protivnicima, jedan jako vazan faktor se zaboravi. Moze se neko jednoj Latviji smijati, ili se smijati jednoj Sloveniji, pa reci eto te dvije reprezentacije i nemaju nekog kvaliteta pa su bile na vecim takmicenjima pa to mozemo i mi, ja, ali cinjenica je da su oni bili i igrali a "mi" jos nismo! Zasto? Mislim da najveci problem stvara cinjenica da npr. Latviska reprezentacija igra za svoj narod i svoju zemlju! Isto tako je na zalost istina, da BiH reprezentacija igra ne za citavu Bosnu i Hercegovinu nego za jedan procentualni dio. Siguran sam da koliko god bio Dzeko profesionalan, da ipak to ima utjecaja na njega, a tako isto i na ostale igrace! Imati himnu uz koju nije moguce zapjevati a pogledajte samo kako danski navijaci slozno odpjevuse himnu, to je ipak veliki udar! Imam viziju da ce BiH zaigrati na SP 2014 u Brazilu ali preko baraza. Ali jako sam skeptican o opstanku na turniru! Iskreno receno, nebi bio iznenadjen kada bi npr. u nekoj grupi igrali protiv Argentine i izgubili jedno 4-0 ili 5-0.

Moje hipoteticne prognoze kvalifikaciskih grupa iz Uefe za Brazil 2014 su:

U grupi 1: Pvro: Belgija, a drugo: Hrvatska (u ovoj grupi vidim najvise remija)
U grupi 2: Prvo: Ceska, a drugo: Danska (siguran sam da ce Italiji uspjeti da samu sebe izbaci)
U grupi 3: prvo: Njemacka, a drugo: Irska
U grupi 4: prvo: Holandija, a drugo: Madzarska (madzarska ce profitirati od iskustva sa holandijom)
U grupi 5: prvo: Slovenija, a drugo: Norveska (slovenija ce profitirati jer prve dvi igra protiv najjacih, te spetnoscu Handanovica koji je po mojoj procjeni jedan od svjetskih golmana! Te mladom talentun Matavzu za kojeg ce se Barcelona boriti)
U grupi 6: prvo: Portugal, a drugo: Rusija
U grupi 7: prvo: Slovacka, a drugo: BiH (Slovacka ce profitirati na racun najboljeg iskustva, a Grcku ceka smjena generacije)
U grupi 8: prvo: Engleska, a drugo: Crna Gora (Poljska i Ukraina ce se toliko osramotiti na EP ju, zato pokusaje uefa da ibjegne tragediju Svicarske i Avstrije)
U grupi 9: prvo: Spanija, a drugo: Bjelorusija (Francuzi ce kleknuti ko Napoleon u zimskom periodu, a Spaci ce sa namjerom izubiti ako treba protiv Bjelorusa samo da Francuzi kleknu, latinska posla)
simonese

#1150 Re: Kvalifikacije za SP 2014

Post by simonese »

hrle1976 wrote:Ne kontam po kojoj osnovi je grupa, u kojoj je BiH, najlaksa za BiH? Koje su to argumentacije, da mogu potvrditi tu hipotezu? Jeli prica o nekoj hermaneutickoj imperij ili fenomenoloska euforija? Da je BiH (ralog zasto ne pisem nasa, je, jer sam Ceski drzavljanin i navijam za Cesku, ali to mi nebrani imati zelju da vidim BiH u Brazilu). Znaci, da je BiH na rangu sa Njemackom i da moze komktno napenaliti Holandiju jedno sa 3, 4 gola onda bi grupa sa te perspektive i cinjenice, bila najlaksa grupa za BiH reprezentaciju! Ali vako moje iskreno misljenje je; u grupi nema favorita. I nevidim nista u BiH reprezentaciji sto bi moglo imati temeljite indicije na plasman prve pozicije u grupi. I ako je Portugal pun dobrih igraca, to nije izvinjenje, da na cetri vazne utakmice (napominjem!) vrlo vazne utakmice, gdje prica nije bila o zadrzavanju druge pozicije u grupi nego gdje se je odlucivalo o prvom plasmanu reprezentacije na vazno takmicenje, da od cetri susreta bilans bude jedan remi (kojem se najvise moze zahvaliti Portugalska smotanost a ne spretnost igrati na terenu koji je vise licio oranici na sprema onom u Porttugalu), i tri poraza a gol ralika 2-8! Naravno, ja bi rado volio viditi BiH u Brazilu ali treba biti realan u neku ruku pa pogeldati sta to cini BiH reprezentaciju. Imati 4 iskusna pojedinca je super protiv protivmika poput Lihtenstajna ali protiv Grcke i Slovacke? Tu se trazi igra, timska igra, taktika i slozna komunikacija a to vam sve ovisi od trenera i koliko ce mediji forsirati nesto astronomsko. Grcka i Slovacka su jace od BiH i imaju vise iskustva kad su upitanju vazne utakmice, dok BiH kako sam vec naveo je bez iskustva. Otici na SP ili EP, nebitno, nije sve, terba na takmicenju pokazati da si ravnopravan clan. Evo kako ja vidim kada navijam za Cesku, kad ne odu na neko vaznije takmicenje naravno da sam 3 min. razocaran i to je to. A kada bi otisli, a tamo se pokazali uzasno, pa bolje i da nisu otisli. Moja ocekivanja od njih su da iz grupe A na EP 2012 odu u daljno takmicenje. Pitanje glasi: da li je BiH sposobna preziviti put do Brazila te dane u Brazilu? Siguran sam da ce BiH biti druga i igrati u barau, te sam isto tako siguran da ce se kvalifikovati preko baraza ali sam siguran da ce doziviti tamo veci poraz nego, da nije otisla! Zasto! Nije BiH reprezentacija spremna mentalno se sacuvati od pritiska. Slovenija je 2002 u Japanu i Juznoj Koreji donjela kuci tri poraza i potonula sve do prosle godine! Moze me :dance: svak ako nisu mnogi slovenci koji su otisli da ih uzivo gledaju, u sebi rekli, pa ovo sam mogao gledati za mnogo jeftinije pare kod kuce! Mislim, da ce utakmice u gostima za BiH biti najvaznije te odlucujuce. Druga stvar kada mnogin pocnu parirati BiH sa drugim protivnicima, jedan jako vazan faktor se zaboravi. Moze se neko jednoj Latviji smijati, ili se smijati jednoj Sloveniji, pa reci eto te dvije reprezentacije i nemaju nekog kvaliteta pa su bile na vecim takmicenjima pa to mozemo i mi, ja, ali cinjenica je da su oni bili i igrali a "mi" jos nismo! Zasto? Mislim da najveci problem stvara cinjenica da npr. Latviska reprezentacija igra za svoj narod i svoju zemlju! Isto tako je na zalost istina, da BiH reprezentacija igra ne za citavu Bosnu i Hercegovinu nego za jedan procentualni dio. Siguran sam da koliko god bio Dzeko profesionalan, da ipak to ima utjecaja na njega, a tako isto i na ostale igrace! Imati himnu uz koju nije moguce zapjevati a pogledajte samo kako danski navijaci slozno odpjevuse himnu, to je ipak veliki udar! Imam viziju da ce BiH zaigrati na SP 2014 u Brazilu ali preko baraza. Ali jako sam skeptican o opstanku na turniru! Iskreno receno, nebi bio iznenadjen kada bi npr. u nekoj grupi igrali protiv Argentine i izgubili jedno 4-0 ili 5-0.

Moje hipoteticne prognoze kvalifikaciskih grupa iz Uefe za Brazil 2014 su:

U grupi 1: Pvro: Belgija, a drugo: Hrvatska (u ovoj grupi vidim najvise remija)
U grupi 2: Prvo: Ceska, a drugo: Danska (siguran sam da ce Italiji uspjeti da samu sebe izbaci)
U grupi 3: prvo: Njemacka, a drugo: Irska
U grupi 4: prvo: Holandija, a drugo: Madzarska (madzarska ce profitirati od iskustva sa holandijom)
U grupi 5: prvo: Slovenija, a drugo: Norveska (slovenija ce profitirati jer prve dvi igra protiv najjacih, te spetnoscu Handanovica koji je po mojoj procjeni jedan od svjetskih golmana! Te mladom talentun Matavzu za kojeg ce se Barcelona boriti)
U grupi 6: prvo: Portugal, a drugo: Rusija
U grupi 7: prvo: Slovacka, a drugo: BiH (Slovacka ce profitirati na racun najboljeg iskustva, a Grcku ceka smjena generacije)
U grupi 8: prvo: Engleska, a drugo: Crna Gora (Poljska i Ukraina ce se toliko osramotiti na EP ju, zato pokusaje uefa da ibjegne tragediju Svicarske i Avstrije)
U grupi 9: prvo: Spanija, a drugo: Bjelorusija (Francuzi ce kleknuti ko Napoleon u zimskom periodu, a Spaci ce sa namjerom izubiti ako treba protiv Bjelorusa samo da Francuzi kleknu, latinska posla)
divan post ali o fudbalu ti pojma nemas :thumbup:
Locked