dr.Gonzo wrote:Moram priznati da mi ovaj put poenta tvog posta nije sasvim jasna. Opet sugeriras da ljudi na cije si se postove osvrnuo, ukljucujuci i mene, seru da bi ispali pametni i razliciti i na taj nacini skupljali neke poene(valjda kod samih sebe?!). Naravno, ti imas pravo na takvo misljenje, samo sto ono nije osnova za dijalog. I to ne samo zbog toga sto nije konstruktivno, vec jer se koncentrise na karikiranje i kritiku imaginarnih teza, za koje nisam primjetio da ih bilo ko zastupa.
Moja jedina teza u citavoj prici je da je svjetska politika prvenstveno sluzi ekonomskim interesima, i ta je tu narod potrosna roba. Tako je od vajkada. Borba za demokratiju i slicne floskule su moderna ambalaza u kojoj se prodaje borba za strateske interese. Nigdje nista pozitivno nisam rekao niti o Rusima, ni o Kini, ni o komunizmu, ni o Gadafiju, ni o Izraelu, ni o Iranu. Pa ako imas nesto konkretno na to da kazes, bujrum.
Konstruktivno i konkretno velis;
Pocelo je tako sto moje karikiranje prozoves za crno-bijelu sliku. Bravo. To i jeste sustina karikature.
Nebuloze koje su me ponijele nisi ti potegao, istina, nisi se cak ni izjasnio o njima.
Nisam ih ni ja izmislio, a ako prelistas temu i imas zdrav vid tesko da ce ti promaci, i ko ih zastupa.
Vjerovatno vec na ovoj stranici teme mozes naci postove gdje npr. skori ekonomski kolaps zapada i medjunarodna obavjestajno-korporacijsko-politicka konspiracija objasnjavaju zlocinacku agresiju na Libiju.
Nisu te imaginacije slobodoljubljivih forumasa "imaginarne" samo zato sto ih ti ne vidis ili nisi nasao za shodno primjetiti.
Tvoja "jedina teza" je skolski primjer tzv. anti-stava, retoricka tehnika koju koriste recimo pri politickim press-sluzbama.
"Politika je instrument ekonomije a narod potrosna roba, odvajkada".
Ta opservacija priznajem nudi daleko nijansiraniju sliku od moje crno-bijele.
Odlicna "osnova za dijalog".
Evo da nastavim sa dedukcijom; ...a nafta je isto tako bitna sirovina i trazena roba, i onda se oni zlocesti belosvetski striceki tamo malo tuku oko nje a narod postane potrosna roba..."
Ide li sad red fotki unesrecenih civila, cisto da potkrijepimo argumentaciju?
Imas i toga na temi, nije moja imaginacija.
"Borba za demokratiju i slicne floskule su moderna ambalaza u kojoj se prodaje borba za strateske interese"
Ma naravno, dje ce demokratija znaciti ista drugo nego kompleksna konspiracija.
Eventualno definiciji pridodati mogucnost da bez rizika po zivot ili slobodu tako nesto i javno napises ili stanes na trg i urlices u megafon.
Mozda tebi ne znaci puno, ali ima ljudi koji su zivot rizikovali i izgubili za taj princip.
Milioni njih trenutno u juznom pojasu sredozemlja.