Irish
Evo samo kratko da napišem, juče na pregledu, moj dječak se baš zbucko, sad na 30+3 imamo pune 2 kg
Ja sam dojenje dobro prostudirala, informisala se, teoretski obradila sve moguće komplikacije i sad samo čekam praksu.
Moderator: anex
ma ja sam s njom prosla sve, ali bilo davno pa pola pozaboravljala, a i ja bila mlada i luda, pa nisam nesto bila ni zainteresovana, ali je i ponesto ostalo u glaviwewa wrote:super je da si imala priliku vidjeti nekog (pa jos bliskog) da doji, danas to ispada rijetkost. zato ne sumnjam da ces ti s dojenjem uspjeti aBdniko_niko_kao_ja wrote:ja se sjecam da je moja seka sa obojicom sinova cim ih pocne dojiti toliko znala ozedniti, da je to za nepovjerovati, odmah u toku dojenja je morala popiti casu ili dvije vode, a kasnije da ne pricam.![]()
minderpuza wrote:Cestitke @Felidae, takodje da se tuspasimo, rodila se 1. Decembra Nahla teska 4 kg, i mi se borimo sa dojenjem ali polahko))
svaka cast za trud! polagano, sve je jos novo i tebi i bebacu, ustelicete seFelidae wrote:boza je odvratna, ali je pijem, sta cu, bradavica skoro i nemam, pa su mi jos u porodilistu rekli da nabavim te silikonske.maltretiram i sebe i malog od kako smo se upoznalii sad bi mogla zaplakati od muke jer sam ga izgleda drzala vise gladnim nego sitim. danas mi je bila patronazna i fino mi objasnila da ja fakat nemam mlijeka, imam nesto sto nije ni priblizno dovoljno da nahranim bebaca. a ja sam tako forsirala to dojenje da smo on i ja zajedno znali plakati, a onda kad muz ode napraviti hapu, ja jednostavno nisam mogla gledati kako je on slatko jede.
ocito mi treba puno vise vremena da se oporavim od sekcije nego sto sam to mislila, a stvarno konzumiram sta stignem za to nadolazenje mlijeka, i onda kad mali zaspe ja jos uzmem izdajalicu pa se cijedim...ali to je sve tako slabo, cuvam svaku kap u frizideru.
sve u svemu moram ga prehranjivati, ali ga naravno i dalje stavljati na grudi, puno je lijepse gledati u njega nego u onu izdajalicu, ali sta se mora nije tesko![]()
i ja nakon 15 min. dojenja budem malaksala, ono nikad u zivotu nisam osjetila, od stojeci bi mogla zaspati, ali vrijedi...
draga moja, vratila si me u one dane u trenu... ja se i emotivno i fizicki dajem da beba podoji barem nekoliko kapi a ona cim vidi flasicu ozari se srecom i pocne halapljivo da jede. ne muci sebe, to su mnoge majke prosle i nije nista strasno. najbitnije je strpljenje i tvoj odmor. tvoje tijelo nakon odmora je spremnije za produkciju mlijeka a i za mazenje s bebicomFelidae wrote:boza je odvratna, ali je pijem, sta cu, bradavica skoro i nemam, pa su mi jos u porodilistu rekli da nabavim te silikonske.maltretiram i sebe i malog od kako smo se upoznalii sad bi mogla zaplakati od muke jer sam ga izgleda drzala vise gladnim nego sitim. danas mi je bila patronazna i fino mi objasnila da ja fakat nemam mlijeka, imam nesto sto nije ni priblizno dovoljno da nahranim bebaca. a ja sam tako forsirala to dojenje da smo on i ja zajedno znali plakati, a onda kad muz ode napraviti hapu, ja jednostavno nisam mogla gledati kako je on slatko jede.
ocito mi treba puno vise vremena da se oporavim od sekcije nego sto sam to mislila, a stvarno konzumiram sta stignem za to nadolazenje mlijeka, i onda kad mali zaspe ja jos uzmem izdajalicu pa se cijedim...ali to je sve tako slabo, cuvam svaku kap u frizideru.
sve u svemu moram ga prehranjivati, ali ga naravno i dalje stavljati na grudi, puno je lijepse gledati u njega nego u onu izdajalicu, ali sta se mora nije tesko![]()
i ja nakon 15 min. dojenja budem malaksala, ono nikad u zivotu nisam osjetila, od stojeci bi mogla zaspati, ali vrijedi...
Patronazne ne znaju nista drugo nego reci da nemas mlijeka kao i majke, svekrve, tetke i ini... Ja se ponekad zapitam kako su zene prije dojile, u ta sretna vremena rjetke su bile one koje "nisu imale mlijeka". Danas kada se i nadje zena koja hoce da doji, svi je ubiju u pojam...Felidae wrote:danas mi je bila patronazna i fino mi objasnila da ja fakat nemam mlijeka, imam nesto sto nije ni priblizno dovoljno da nahranim bebaca.
ovo je zaista, nažalost, istina.. nisu sve patronažne iste, ali nažalost, većina ih je needucirana i iz onog su sistema kad je dojenje bilo raritet.sabanss wrote:Patronazne ne znaju nista drugo nego reci da nemas mlijeka kao i majke, svekrve, tetke i ini... Ja se ponekad zapitam kako su zene prije dojile, u ta sretna vremena rjetke su bile one koje "nisu imale mlijeka". Danas kada se i nadje zena koja hoce da doji, svi je ubiju u pojam...Felidae wrote:danas mi je bila patronazna i fino mi objasnila da ja fakat nemam mlijeka, imam nesto sto nije ni priblizno dovoljno da nahranim bebaca.
Zelja da dojis je pozitivna, samo vjeruj u sebe i uspjeces

Felidae wrote:zvat ce se Adin,
a sto se tice mlijeka, ne bi vjerovali sta sve konzumiram da nadodje, od boze, caja za dojenje,soka za dojenje, pa onda onih prirodnih kucnih pripravaka, a mlijeka i ima i nema, vala onako, ali mali lijen ko cuskija, na Jezeru ga navikli na flasicu i da sve samo ide, a kod mene se mora potruditi, pa je to citava borba sa njim.
hvala na cestitkama.....
Pivu popiti, i mlijeka na sve strane bude za par minutabetween wrote:Felidae wrote:zvat ce se Adin,
a sto se tice mlijeka, ne bi vjerovali sta sve konzumiram da nadodje, od boze, caja za dojenje,soka za dojenje, pa onda onih prirodnih kucnih pripravaka, a mlijeka i ima i nema, vala onako, ali mali lijen ko cuskija, na Jezeru ga navikli na flasicu i da sve samo ide, a kod mene se mora potruditi, pa je to citava borba sa njim.
hvala na cestitkama.....
Cestitam na rodjenju sina
Sto se dojenja tice kazu da pomaze kompot (provjereno od prijateljice) i bezalkoholna piva.
Meni mama nabavila vec suhi sljiva i smokava za nedaj boze ako bude trebalo)
meni niko nije vjerovao dok sam bila trudna ali ja sam se vise bojala problema oko dojenja nego poroda.putujucidzindas wrote:Iako smo mi jos daleko od dojenja, kad procitam sve ovo sto pricate, totalno me strah uhvati da ja to necu znati![]()
samo se nadam da imam jos uvijek vremena da se pripremim, da vas citam i ucim, i da ce dok dodje vrijeme za to sve izgledati manje komplikovano.
bebe koje jedu adaptirano duze spavaju iz prostog razloga sto ih opije jacina kravljih proteina - to je mlijeko od kojeg mala telad brzo napreduju, a ljudske bebe imaju ipak nesto drugacije potrebe... naravno, adaptirano je od koristi ako nema alternative, ali alternative ima u ogromnoj vecini slucajeva.yellow cat wrote:@Irish, baš mi je drago da ste se uhodale.. ma ići će to dojenje, moranisam ja džaba ovoliko sve prostudirala. Vidim da i tvoja a i od frendice mi beba dobro spavaju, a dojene su bebe. Mene jedino iritira to što svako govori da flašica- bebe bolje spavaju. Što mi je logično jer su na "koncentratu" jel. Ali vidim da to baš i nije tako.
Pa mozes ga ponekad i svekrvi ostavitiyellow cat wrote:e da, i to što kažeš, cica je uvijek dostupna i na izvolite.. mada kažu da ima neka spravica koja čuva toplotu bočice, pa je možeš napraviti prije spavanja da ne ustaješ naveče. Vidjela sam to u DM-u.
Jedino je kod dojenja još "problem" što niko ne može zamjeniti majku (osim ako se ne izdoji), ali svejedno planiram se sama baviti bebom i ne uvaljivati je nikome, tako da mi to neće teško pasti.
zvace te 10 puta u pola sataZoya wrote:Pa mozes ga ponekad i svekrvi ostavitiyellow cat wrote:e da, i to što kažeš, cica je uvijek dostupna i na izvolite.. mada kažu da ima neka spravica koja čuva toplotu bočice, pa je možeš napraviti prije spavanja da ne ustaješ naveče. Vidjela sam to u DM-u.
Jedino je kod dojenja još "problem" što niko ne može zamjeniti majku (osim ako se ne izdoji), ali svejedno planiram se sama baviti bebom i ne uvaljivati je nikome, tako da mi to neće teško pasti.![]()
ccccc... jesi zlobnicaZoya wrote:Jeste vjestice, odmah nesto protiv svekrvi