Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Nass wrote:Danas Covic gostovao na Krugu 99 (!), i kaze, po prvi put koliko ja znam, kako se zalaze za 4 multietnicke regije. Istina jos uvijek zbori o legitimnim predstavnicima, ali ovo je napredak, cini mi se.
Hrvatska demokratska zajednica BiH (HDZBiH) učinit će sve da naša zemlja bude onakva kakvu smo željeli kada smo prije 19 godina izašli na referendum, kazao je u nedjelju u Sarajevu prije početka redovne sesije "Kruga 99" predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović
Dodao je da BiH danas nije takva i da se do rješenja koje podrazumijeva ravnopravnost svih naroda u BiH može doći isključivo zajedno. Rješenje za BiH i hrvatsko pitanje, smatra Čović, jeste ono koje se temelji na četiri federalne jedinice, odnosno četiri multietničke regije.
Itd. - [url=http://www.**%20No%20links%20**.ba/front/cetiri-federalne-jedinice-rjesenje-su-za-bih-i-hrvatsko-pitanje]Link[/url]
Ako je to nesto na ovaj kalup, Dodik tesko da to prihvati. Ali ako Covic misli na podjelu FBiH u kojoj bi Sarajevo bilo cetvrta administrativna jedinica, to je uvodjenje treceg entiteta na mala vrata i to SDP nece prihvatiti. No receno je jos nesto interesantno ...
"Mi tek treba da se okrenemo budućnosti i promijenimo Ustav BiH. To moramo uraditi u naredna dva-tri mjeseca. Na kraju, to smo i obećali visokom predstavniku u BiH Valentinu Inzku i zamjeniku državnog sekretara SAD-a Jamesu Steinbergu", izjavio je Čović.
Nass wrote:Danas Covic gostovao na Krugu 99 (!), i kaze, po prvi put koliko ja znam, kako se zalaze za 4 multietnicke regije. Istina jos uvijek zbori o legitimnim predstavnicima, ali ovo je napredak, cini mi se.
Hrvatska demokratska zajednica BiH (HDZBiH) učinit će sve da naša zemlja bude onakva kakvu smo željeli kada smo prije 19 godina izašli na referendum, kazao je u nedjelju u Sarajevu prije početka redovne sesije "Kruga 99" predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović
Dodao je da BiH danas nije takva i da se do rješenja koje podrazumijeva ravnopravnost svih naroda u BiH može doći isključivo zajedno. Rješenje za BiH i hrvatsko pitanje, smatra Čović, jeste ono koje se temelji na četiri federalne jedinice, odnosno četiri multietničke regije.
Itd. - [url=http://www.**%20No%20links%20**.ba/front/cetiri-federalne-jedinice-rjesenje-su-za-bih-i-hrvatsko-pitanje]Link[/url]
Samo da napomenem, Covic vec duze vrijeme pokusava prodati treci entitet pod krinkom cetvrte (multietnicke) administrativne jedinice. O takvom se rjesenju govorilu u Prudu, da bi se ispostavilo kako Covic pod tim podrazumjeva podjelu FBiH na dva dijela uz transformaciju Sarajeva u distrikt. Sasvim je moguce (cak je i vjerovatno) da ovo nije nikakav Covicev zaokret.
1gorstak wrote:Samo da napomenem, Covic vec duze vrijeme pokusava prodati treci entitet pod krinkom cetvrte (multietnicke) administrativne jedinice. O takvom se rjesenju govorilu u Prudu, da bi se ispostavilo kako Covic pod tim podrazumjeva podjelu FBiH na dva dijela uz transformaciju Sarajeva u distrikt. Sasvim je moguce (cak je i vjerovatno) da ovo nije nikakav Covicev zaokret.
Čović je lik kojem nije problem skočiti samom sebi u usta tri puta u jednom danu. Ipak bolje ga je imati makar i nominalno na svojoj strani... a koliko će njegov kredibilitet među Hrvatima pretrpjeti štete, vidjećemo. Skontaće vjerovatno i oni da ih HDZ pali pa gasi već 20 godina.
De kad ste tako pametni svi i sve znate sta ce bit pomozite meni sta da stavim na kladionici danas,ev obecavam da cu podijelit pare ako dobijem s onim ko mi pomogne
Co0l wrote:De kad ste tako pametni svi i sve znate sta ce bit pomozite meni sta da stavim na kladionici danas,ev obecavam da cu podijelit pare ako dobijem s onim ko mi pomogne
Ja sam toliko pametna da ti mogu reci da se okanes corava posla, cak i ako sad dobijes, nastavit ces se kockati, dok ne dodjes u minus.
Popij sok, kupi voca
Svi koji govore o četiri ''multietničke'' regije, misle na ''srpsku, hrvatsku, bošnjačku + Sarajevo'', samo nemaju hrabrosti da to kažu javno.
Kako god okreneš, uvijek je 4 = 3 + Sarajevo, govorili o tome Tihić, Čović ili Dodik, svejedno, isto misle i o istom se radi - RS + Sarajevo + bošnjačka + hrvatska. Samo ga drugačije umotaju ...
Last edited by Banksy on 27/02/2011 14:31, edited 1 time in total.
Co0l wrote:De kad ste tako pametni svi i sve znate sta ce bit pomozite meni sta da stavim na kladionici danas,ev obecavam da cu podijelit pare ako dobijem s onim ko mi pomogne
Ja sam toliko pametna da ti mogu reci da se okanes corava posla, cak i ako sad dobijes, nastavit ces se kockati, dok ne dodjes u minus.
Popij sok, kupi voca
Ma cija si ti tako pametna
P.S.Kakav ja i kladionica
Svi koji govore o četiri ''multietničke'' regije, misle na ''srpsku, hrvatsku, bošnjačku + Sarajevo'', samo nemaju hrabrosti da to kažu javno.
Kako god okreneš, uvijek je 4 = 3 + Sarajevo, govorili o tome Tihić, Čović ili Dodik, svejedno, isto misle i o istom se radi - RS + Sarajevo + bošnjačka + hrvatska. Samo ga drugačije umotaju ...
Gdje ima kupit tih regija,posto su?Jel to neka rasprodaja pa se svi sicaju regijama na sve strane?Hocu i ja sebi jednu da nabavim pa ako ima gdje povoljno...
50 maraka mjesecno (koliko vecina vas koji kockate mjesecno potrosite na kladionice) puno znaci svakom od ove djece po BiH koja pokusava studirati na nikakvom budzetu. Pomozi nekom od njih sa kirijom/hranom/prevozom umjesto sto se kreveljis po forumu sa glupim komentarima.
Banksy wrote:
Ma nije problem koliko ce biti regija...nego koja ce opstina u koju regiju ..oko toga se ne mogu dogovorit
jer da su se mogli dogovorit 1993 nebi bilo sukoba izmedju Bosnjaka i Hrvata...
Nisam protivnik 3 ni 4 ni 50 regije ako ce sve biti uredjene na isti nacin i ako ce se svakome garantovati ista prava na svakom pedlju drzave
Prijedlog biskupske konferencije je zasnovan na ovoj karti ...
"Kao jedan od modela ponuđen je ustroj četiri kantona odnosno regije: Sarajevski, Banjolučki, Mostarski i Tuzlanski kanton gdje bi svaki narod imao minimum 30 posto udjela u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti čime bi se ujedno izbjegla mogućnost preglasavanja prestavnika bilo kojeg naroda."
Banksy wrote:Svi koji govore o četiri ''multietničke'' regije, misle na ''srpsku, hrvatsku, bošnjačku + Sarajevo'', samo nemaju hrabrosti da to kažu javno.
Za vrijeme Pruda su govorili o 4 federalne jedinice... multietničke regije su nešto drugo.
Multietničke - znači nisu ekskluzivno srpske, hrvatske, bošnjačke.
Regije - upravne jedinice determinirane geografijom ili ekonomijom, a ne etnicitetom. Kad pogledaš kartu PC nikako ne može biti regija...
Banksy wrote:
Prijedlog biskupske konferencije je zasnovan na ovoj karti ...
"Kao jedan od modela ponuđen je ustroj četiri kantona odnosno regije: Sarajevski, Banjolučki, Mostarski i Tuzlanski kanton gdje bi svaki narod imao minimum 30 posto udjela u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti čime bi se ujedno izbjegla mogućnost preglasavanja prestavnika bilo kojeg naroda."
Odlična je ta karta, i poštena, da je iko hoće ...
RS je ''neupitna'', Hrvati hoće treći, a i mucavi Tihić, kad ga se pritisne, preplašen prizna da je zapravo u pitanju 3 + Sarajevo ...
Banksy wrote:
RS je ''neupitna'', Hrvati hoće treći, a i mucavi Tihić, kad ga se pritisne, preplašen prizna da je zapravo u pitanju 3 + Sarajevo ...
Pa svo se vrijeme ide ka tome... Nek prica sta ko hoce od rata na ovamo se svjesno islo na opstruiranje povratka
na svim stranama da bi se u demografskom smislu stvorila tri teritorija koja bi kasnije postala entiteti...
Nesto je pokusano sa drzavnim institucijama da se rasporede na tuzla, banja luka, mostar, sarajevo kako je i normalno da bude ... medjutim ideja o takvom uredjenju je utopija
Banksy wrote:
Pa svo se vrijeme ide ka tome...
Steta po pobornike etnicke podjele pa to ipak nece proci.
1gorstak wrote:
Do cega nece doci?
"Nek prica sta ko hoce od rata na ovamo se svjesno islo na opstruiranje povratka na svim stranama da bi se u demografskom smislu stvorila tri teritorija koja bi kasnije postala entiteti..."
Eto do cega nece doci. Nema treceg entiteta jer je nemoguce doci do dogovora oko podjele teritorije.
1gorstak wrote:
Do cega nece doci?
"Nek prica sta ko hoce od rata na ovamo se svjesno islo na opstruiranje povratka na svim stranama da bi se u demografskom smislu stvorila tri teritorija koja bi kasnije postala entiteti..."
Eto do cega nece doci. Nema treceg entiteta jer je nemoguce doci do dogovora oko podjele teritorije.
Pa nemoguce je sada ... ali pogledaj cinjenicu da se o njemu sada prica a jel se pricalo prije desetak godina
pogotovo nakon samouprave...
I pogledaj demografsku strukturu kako god Bosnjaci gube RS, Hrvati gube srednju Bosnu ... pocelo od Novog Travnika,
Jajca, Busovace a za koju godnu vjerovatno Vitez i Zepce...
U BiH je svaka teritorijalna podjela etnicka jer ce svako negdje imati vecinu
1gorstak wrote:
Do cega nece doci?
Fali još jedno 5-6 godina ovog laganog iseljavanja i preseljavanja, koje i dalje traje, a o kojem se ne govori, da SVE teritorije u BiH budu 90% etnički čiste. 5-6 god max. E, onda će ta ''teritorijalna podjela'' doći kao logičan slijed, biće to tek formalnost, potvrda realnosti u kojoj svakako živimo.
A kad i dođe do toga, zapamti, niko se neće ni počešat'.
Banksy wrote:
Fali još jedno 5-6 godina laganog iseljavanja i preseljavanja da SVE teritorije u BiH budu 90% etnički čiste. 5-6 god max. E, onda će ta ''teritorijalna podjela'' doći kao logičan slijed, biće to tek formalnost, potvrda realnosti u kojoj svakako živimo.
Banksy wrote:
Fali još jedno 5-6 godina laganog iseljavanja i preseljavanja da SVE teritorije u BiH budu 90% etnički čiste. 5-6 god max. E, onda će ta ''teritorijalna podjela'' doći kao logičan slijed, biće to tek formalnost, potvrda realnosti u kojoj svakako živimo.
To je ono sto i ja govorim
S tim da sam ja Dodik i Sopta i Čović i IM Jović, pa me nije strah reći Ne znam kako se to tebi omaklo.