Ma ja, bolje je prekinuti vlast Gadafija sa demokratskim naoruzanim rebelima i demokratskim zracnim bombardovanjem(protiv Libijske vojske, koja napada demokratske naoruzane rebele, A NE CIVILE), nego sa masovnim protestima samih Libijaca. Pitam se samo u ovom slucaju, kome je toliko hitna Libijska demokratija, vecini Libijaca, ili kome?michio wrote:Mi ne znamo sta ce Libijci sa naftom nakon Gadafija. Ne razumijem zasto bi neko dobrovoljno odustao od ugodnosti.AliceInChains wrote:
Izvinjavam se. Nevoljena greska. Al' uporedivati Libiju sa Bosnom, je u najmanju ruku smijesno? Pogotovo, kad hoces sa tim da se sluzis kao kontraargumentom.
Al' eto, da odogovorim. Jeste Libija ima nafte. I jeste, ekonomsko stanje u Libiji je bolje, pogotovo zbog nafte. Pa sta? Sve, dok se pare od nafte ulazu u drzavu i sa tim u narod, koji je vlasnik te nafte, ja u tome ne vidim nista lose. Mozemo diskutovati o nacinu ulaganja, i dali je taj nacin dugorocno pametan ili ne? Ali to je sasvim druga tema, a pogotovo smrdi kao argumenat protiv Gadafija
DEŠAVANJA U ARAPSKOM SVIJETU
- AliceInChains
#1126 Re: DEŠAVANJA U ARAPSKOM SVIJETU
- nosara
#1127 Re: DEŠAVANJA U ARAPSKOM SVIJETU
jeza u ledja wrote:
Pa upravo je problem u tome sto ti nesto citas izmedju redova, odnosno interpretiras nesto kako odgovara tvom misljenju zasnovanom na pogresnim premisama. NIJE TACNO da je "gusenje demokratije" koristeno kao izgovor za UN rezoluciju. Djelovanje UN ima veze sa zastitom civilnog stanovnistva, ne sa promocijom demokratije. Nije tacno da glasaci u SAD i EU misle da je njihova "komsicka misija" da sire demokratiju i slobodu, to ti tako pogresno interpretiras. Ako sta misle gradjani SAD i EU onda misle da je njihova duznost kao najjaceg da stite one najslabije.
Ti si bas cudak...
-
Enticer
#1128 Re: DEŠAVANJA U ARAPSKOM SVIJETU
Libija bez Gadafija je propala drzava. On je dolaskom na vlast naftu dao Libijcima, tacnije 90% Libijcima, a 10% zapadua, a kralj Idris je svu naftu davao zapadu i to djaba.
1 LYD = 1,2 KM (prije ovih problema) natoci se 5 litara benzina, dok je dizel jos jeftiniji pa vi vidite! Nek mi neko kaze u kojoj drzavi je nafta jeftinija od Libije!
1 LYD = 1,2 KM (prije ovih problema) natoci se 5 litara benzina, dok je dizel jos jeftiniji pa vi vidite! Nek mi neko kaze u kojoj drzavi je nafta jeftinija od Libije!
- jeza u ledja
#1129 Re: DEŠAVANJA U ARAPSKOM SVIJETU
Gdje i kad? Ne lazi bogati.nosara wrote: Koliko ti imas lica...? Do jucer si odbacivao "naftu" kao motiv vojne intervencije, sad je vec skriveni motiv br.1...
Smijesan si...
Ja sam odbacivao vojnu intervenciju uopste, pogotovo onu a la Irak. Nisam nigdje rekao da nafta nije No. 1 motiv za bilo kakvu reakciju koja dolazi sa Zapada, cak sta vise.
- Bosnolog
- AliceInChains
#1131 Re: DEŠAVANJA U ARAPSKOM SVIJETU
Zasto uopste reakcija iz Zapada? Zato sto je LEGITIMNA Libijska vojska napala naoruzane rebele, tj. samoproglasene demokrate?jeza u ledja wrote:Gdje i kad? Ne lazi bogati.nosara wrote: Koliko ti imas lica...? Do jucer si odbacivao "naftu" kao motiv vojne intervencije, sad je vec skriveni motiv br.1...
Smijesan si...
Ja sam odbacivao vojnu intervenciju uopste, pogotovo onu a la Irak. Nisam nigdje rekao da nafta nije No. 1 motiv za bilo kakvu reakciju koja dolazi sa Zapada, cak sta vise.
- jeza u ledja
#1132 Re: DEŠAVANJA U ARAPSKOM SVIJETU
Htio bi nesto reci, ali ne znas sta, jelde?nosara wrote:jeza u ledja wrote:
Pa upravo je problem u tome sto ti nesto citas izmedju redova, odnosno interpretiras nesto kako odgovara tvom misljenju zasnovanom na pogresnim premisama. NIJE TACNO da je "gusenje demokratije" koristeno kao izgovor za UN rezoluciju. Djelovanje UN ima veze sa zastitom civilnog stanovnistva, ne sa promocijom demokratije. Nije tacno da glasaci u SAD i EU misle da je njihova "komsicka misija" da sire demokratiju i slobodu, to ti tako pogresno interpretiras. Ako sta misle gradjani SAD i EU onda misle da je njihova duznost kao najjaceg da stite one najslabije.![]()
Ti si bas cudak...
- jeza u ledja
#1133 Re: DEŠAVANJA U ARAPSKOM SVIJETU
Zasto mene to pitas? Ja se protivim ovoj vojnoj reakciji. Reakcija je trebala stici jos davno i trebala se odnositi na blokadu protoka nafte, odnosno zabranu kupovine iste u EU.AliceInChains wrote:Zasto uopste reakcija iz Zapada? Zato sto je LEGITIMNA Libijska vojska napala naoruzane rebele, tj. samoproglasene demokrate?jeza u ledja wrote:Gdje i kad? Ne lazi bogati.nosara wrote: Koliko ti imas lica...? Do jucer si odbacivao "naftu" kao motiv vojne intervencije, sad je vec skriveni motiv br.1...
Smijesan si...
- AliceInChains
#1134 Re: DEŠAVANJA U ARAPSKOM SVIJETU
Molim te, objasni ovo podebljano? Koga stiti Amerika u ovom slucaju? Ko su ti najslabiji? NAORUZANI, malobrojni rebeli? Ili civile poput onih cetrdesetak, koji su poginuli tokom zracnih napada?jeza u ledja wrote:Htio bi nesto reci, ali ne znas sta, jelde?nosara wrote:jeza u ledja wrote:
Pa upravo je problem u tome sto ti nesto citas izmedju redova, odnosno interpretiras nesto kako odgovara tvom misljenju zasnovanom na pogresnim premisama. NIJE TACNO da je "gusenje demokratije" koristeno kao izgovor za UN rezoluciju. Djelovanje UN ima veze sa zastitom civilnog stanovnistva, ne sa promocijom demokratije. Nije tacno da glasaci u SAD i EU misle da je njihova "komsicka misija" da sire demokratiju i slobodu, to ti tako pogresno interpretiras. Ako sta misle gradjani SAD i EU onda misle da je njihova duznost kao najjaceg da stite one najslabije.![]()
Ti si bas cudak...
Last edited by AliceInChains on 21/03/2011 19:35, edited 1 time in total.
- AliceInChains
#1135 Re: DEŠAVANJA U ARAPSKOM SVIJETU
Na sta je trebala stici reakcija?jeza u ledja wrote:Zasto mene to pitas? Ja se protivim ovoj vojnoj reakciji. Reakcija je trebala stici jos davno i trebala se odnositi na blokadu protoka nafte, odnosno zabranu kupovine iste u EU.AliceInChains wrote:Zasto uopste reakcija iz Zapada? Zato sto je LEGITIMNA Libijska vojska napala naoruzane rebele, tj. samoproglasene demokrate?jeza u ledja wrote:
Gdje i kad? Ne lazi bogati.
-
nijavic
#1136 Re: DEŠAVANJA U ARAPSKOM SVIJETU
Zar nije Gadafi zaprijetio svakom onome ko izađe na ulice da će sasuti metkovima po njemu.Što nije pustio narod da izađe na ulice pa bi se videlo za koga su i šta hoće.Kada je narod video da su demonstracije nemoguće -nakon hiljada žrtava i bombardovanja iz aviona- naoružao se i krenuo se boriti za svaki grad jedan po jedan.Zar nije zaprijetio da će dovesti strane plaćenike da ''očisti'' Libiju od kako on reče drogiranih članova Al-Kaide.Zar nisu pofatani strani državljani među gadafijevim trupama i cio svijet ih je vidio i njihove legitimacije.Zar nije nagomilao na svojim ličnim računima preko 100 milijardi dolara.Zar neometa linije stranih medija dok njegovi mediji rade bez problema.Zar neubija novinare Al Džazire...
I opet se neko pita šta se to tamo dešava.I šta je to kome Gadafi skrivio.
-
nijavic
#1137 Re: DEŠAVANJA U ARAPSKOM SVIJETU
Ta cijena je u svakoj naftom bogatoj zemlji.Enticer wrote:Libija bez Gadafija je propala drzava. On je dolaskom na vlast naftu dao Libijcima, tacnije 90% Libijcima, a 10% zapadua, a kralj Idris je svu naftu davao zapadu i to djaba.
- AliceInChains
#1138 Re: DEŠAVANJA U ARAPSKOM SVIJETU
nijavic wrote:Zar nije Gadafi zaprijetio svakom onome ko izađe na ulice da će sasuti metkovima po njemu.Što nije pustio narod da izađe na ulice pa bi se videlo za koga su i šta hoće.Kada je narod video da su demonstracije nemoguće -nakon hiljada žrtava i bombardovanja iz aviona- naoružao se i krenuo se boriti za svaki grad jedan po jedan.Zar nije zaprijetio da će dovesti strane plaćenike da ''očisti'' Libiju od kako on reče drogiranih članova Al-Kaide.Zar nisu pofatani strani državljani među gadafijevim trupama i cio svijet ih je vidio i njihove legitimacije.Zar nije nagomilao na svojim ličnim računima preko 100 milijardi dolara.Zar neometa linije stranih medija dok njegovi mediji rade bez problema.Zar neubija novinare Al Džazire...
Mislis na onu medijsku kucu iz Katara...onu drzavu, kaja je poslala par aviona za napad na Libiju?Zar neometa linije stranih medija dok njegovi mediji rade bez problema.Zar neubija novinare Al Džazire...
Inace, sve bi to bilo OK, sto si ti napisao.......ALI SAMO, kad bi GADAFI zaprijetio demonstracijama i eventualnim demonstrantima, PRIJE nego sto su naoruzani rebeli zauzeli sve strateske gradove.
- jeza u ledja
#1139 Re: DEŠAVANJA U ARAPSKOM SVIJETU
Sta znaci "ekonomski najjaca zemlja"???AliceInChains wrote:Evo malo, da osvjezim temu putem dva FAKTA:
1. Libija je je ekonomski najjaca Africka zemlja, a izmedu najjacim zemljama Arapskog svijeta. Samo da malo popljujem najruznijeg i najbrutalnijeg diktatora, kojeg je ova zemlja danasnjih dana vidjela![]()
.
Libija je ekonomski patuljak u odnosu na recimo Juznu Afriku, Egipat, Nigeriju ili Alzir. Cak sta vise, libijska ekonomija je najmanja u sjevernoj Africi, jer i Maroko i Tunis i Sudan imaju veci GDP nego Libija. Libija je najjaca (ili jedna od najjacih) u Africi u GDP per capita, odnosno u standardu zivljenja, no to ih ne cini ekonomski najjacom zemljom, jer bi onda po toj logici Luksemburg bio "ekonomski najjaca zemlja" u EU.
Takodje, ni GDP per capita nije dobar pokazatelj kvaliteta zivota u nekoj zemlji (Ekvatorijalna Gvineja, Sejseli, Gabon u Africi imaju veci GDP per capita nego Libija), jer u nekim zemljama sav novac ide u ruke elite (tipa Ekv. Gvineja).
- jeza u ledja
#1140 Re: DEŠAVANJA U ARAPSKOM SVIJETU
Demonstranti protiv Gadafija.AliceInChains wrote: Molim te, objasni ovo podebljano? Koga stiti Amerika u ovom slucaju? Ko su ti najslabiji? NAORUZANI, malobrojni rebeli? Ili civile poput onih cetrdesetak, koji su poginuli tokom zracnih napada?
Kojih cetrdesetak civila?
Usput, spanski, italijanski, belgijski i kanadski avioni su se pridruzili francuskim, britanskim, americkim i danskim u ovoj akciji.
- ultima_palabra
#1141 Re: DEŠAVANJA U ARAPSKOM SVIJETU
Uporedite ovu situaciju sa Irakom, pa ćete dobiti neke odgovore... čitav svijet se protivio napadima na Irak, iako je i Saddam bio bolesni diktator kao i Gaddafi.jeza u ledja wrote:Usput, spanski, italijanski, belgijski i kanadski avioni su se pridruzili francuskim, britanskim, americkim i danskim u ovoj akciji.
- jeza u ledja
#1142 Re: DEŠAVANJA U ARAPSKOM SVIJETU
Na suzbijanje antivladinih demonstracija silom, i to prije desetak dana.AliceInChains wrote: Na sta je trebala stici reakcija?
Znaci sankcije u vidu potpune obustave izvoza nafte iz Libije, odnosno izlaska tankera iz njenih luka. Obustava proizvodnje stranih kompanija u EU i zabrana poslovanja bilo koga iz EU sa Libijom.
U stvari, to je trebalo davno uciniti, no eto. Kazem, vidjeceomo ishod ovih zracnih napada i da li ce se samo svesti na to, te koliko ce precizni biti tomahavci.
Inace, mislim da je jedan od razloga ovako brze intervencije strateska lakoca s kojom je NATO mogao dole navaliti. Neko rece sto nisu intervenisali u Burmi, pa bi kurac dole mogli prismrdit tako lako.
- jeza u ledja
#1143 Re: DEŠAVANJA U ARAPSKOM SVIJETU
Da, napad na Irak je bio nelegalan u svakom pogledu (mada i to medjunarodno pravo je smijurija al eto).ultima_palabra wrote:Uporedite ovu situaciju sa Irakom, pa ćete dobiti neke odgovore... čitav svijet se protivio napadima na Irak, iako je i Saddam bio bolesni diktator kao i Gaddafi.jeza u ledja wrote:Usput, spanski, italijanski, belgijski i kanadski avioni su se pridruzili francuskim, britanskim, americkim i danskim u ovoj akciji.
Druga, izuzetno bitna razlika je da se na Irak islo cizmom, na Libiju sumnjam, mada ko ce mu ga znati.
- quasar
#1144 Re: DEŠAVANJA U ARAPSKOM SVIJETU
jeza u ledja wrote: Pa upravo je problem u tome sto ti nesto citas izmedju redova, odnosno interpretiras nesto kako odgovara tvom misljenju zasnovanom na pogresnim premisama. NIJE TACNO da je "gusenje demokratije" koristeno kao izgovor za UN rezoluciju. Djelovanje UN ima veze sa zastitom civilnog stanovnistva, ne sa promocijom demokratije. Nije tacno da glasaci u SAD i EU misle da je njihova "komsicka misija" da sire demokratiju i slobodu, to ti tako pogresno interpretiras. Ako sta misle gradjani SAD i EU onda misle da je njihova duznost kao najjaceg da stite one najslabije.
Ti si meni kralj. Svaki me dan sve vise iznenadjujes. Tako bih volio znati sta radis u zivotu i cime se bavis.
Izvini, uzecu ovaj tvoj citat da ga koristima kad mi zatreba. Ovo je predobro. Beton.
A u vezi sa tvojim tvrdnjama, mi se slomismo da te ubjedimo da ce biti ovo sto se zbiva sad, ali ti ne dade reci...
skokni na 38-39 stranu ove teme pa malo pogledaj sta si tad sve lupao.
Trolas brate, ali si jak. Svaka ti cast na ovoj izvali.
-
Enticer
#1145 Re: DEŠAVANJA U ARAPSKOM SVIJETU
jeza u ledja wrote:Ako sta misle gradjani SAD i EU onda misle da je njihova duznost kao najjaceg da stite one najslabije.
Da ja tebi kazem kako to ide u danasnjem vremenu. Kad neko vidi da dvojica biju jednoga, ma ubise hljeb u njemu, znas li sta ce taj promatrac uraditi? Prici ce i on da bije tog nesretnika...tako ti to danas ide moj pasa...
-
nijavic
#1146 Re: DEŠAVANJA U ARAPSKOM SVIJETU
Pročitaj još jednom prvu rečenicu u mom postu ona je dovoljna.Samo da napomenem da je ta njegova prijetnja izrečena još dok je sve bilo mirno i nije ni bilo demonstracija.Izrekao je to pod uticajem tuniške i egipatske revolucije.Ali kada su počele demonstracije u Benzagiju Gadafi je ispunio svoje obećanje.Ako hoćeš naći ću ti tu njegovu prijetnju da provjeriš.Sjećam se da je i Libijska državna televizija izvještavala prvih dana revolucije da se oružjem puca po demonstrantima nebi li tako medijima dodatno zastrašili narod.AliceInChains wrote:nijavic wrote:Zar nije Gadafi zaprijetio svakom onome ko izađe na ulice da će sasuti metkovima po njemu.Što nije pustio narod da izađe na ulice pa bi se videlo za koga su i šta hoće.Kada je narod video da su demonstracije nemoguće -nakon hiljada žrtava i bombardovanja iz aviona- naoružao se i krenuo se boriti za svaki grad jedan po jedan.Zar nije zaprijetio da će dovesti strane plaćenike da ''očisti'' Libiju od kako on reče drogiranih članova Al-Kaide.Zar nisu pofatani strani državljani među gadafijevim trupama i cio svijet ih je vidio i njihove legitimacije.Zar nije nagomilao na svojim ličnim računima preko 100 milijardi dolara.Zar neometa linije stranih medija dok njegovi mediji rade bez problema.Zar neubija novinare Al Džazire...
I opet se neko pita šta se to tamo dešava.I šta je to kome Gadafi skrivio.Mislis na onu medijsku kucu iz Katara...onu drzavu, kaja je poslala par aviona za napad na Libiju?Zar neometa linije stranih medija dok njegovi mediji rade bez problema.Zar neubija novinare Al Džazire...
Inace, sve bi to bilo OK, sto si ti napisao.......ALI SAMO, kad bi GADAFI zaprijetio demonstracijama i eventualnim demonstrantima, PRIJE nego sto su naoruzani rebeli zauzeli sve strateske gradove.
- jeza u ledja
#1147 Re: DEŠAVANJA U ARAPSKOM SVIJETU
quasar wrote:jeza u ledja wrote: Pa upravo je problem u tome sto ti nesto citas izmedju redova, odnosno interpretiras nesto kako odgovara tvom misljenju zasnovanom na pogresnim premisama. NIJE TACNO da je "gusenje demokratije" koristeno kao izgovor za UN rezoluciju. Djelovanje UN ima veze sa zastitom civilnog stanovnistva, ne sa promocijom demokratije. Nije tacno da glasaci u SAD i EU misle da je njihova "komsicka misija" da sire demokratiju i slobodu, to ti tako pogresno interpretiras. Ako sta misle gradjani SAD i EU onda misle da je njihova duznost kao najjaceg da stite one najslabije.![]()
Ti si meni kralj. Svaki me dan sve vise iznenadjujes. Tako bih volio znati sta radis u zivotu i cime se bavis.
Izvini, uzecu ovaj tvoj citat da ga koristima kad mi zatreba. Ovo je predobro. Beton.
A u vezi sa tvojim tvrdnjama, mi se slomismo da te ubjedimo da ce biti ovo sto se zbiva sad, ali ti ne dade reci...
skokni na 38-39 stranu ove teme pa malo pogledaj sta si tad sve lupao.
Trolas brate, ali si jak. Svaka ti cast na ovoj izvali.
"Ha ha ha" je izgleda omiljena uzrecica kad ne znate sta cete napisati. Sve vam smijesno.
Koje tvrdnje? Pa ti si sam napisao da se NATOu neda intervenisati u Libiji, jel tako? Tvrdis da ce se desiti novi Irak. To su te tvoje tvrdnje u koje si me ubjedjivao.
Ti se slomi da me ubjedis da se revolucija u Libiji desava ne jer narod tako hoce , vec sto je Zapad tako odlucio. Slomi se da me ubjedis da narod nece slobodu, jer imaju hljeba. Slomi se da me ubjedis da je demokratija i sloboda najveca ubleha i da su samo otrcane fraze u sluzbi zapadnih naftnih i industrijskih lobija. Slomi se da me ubjedis da ti lobiji mogu pokrenuti stotine hiljada ljudi da idu na tenkove i avione. Slomi se da me ubjedis da je narod Libije glup, jer ce im nakon Gadaffija biti gore, a ne bolje. Slomi se da me ubjedis da je za njih bolja diktatura nego demokratija, jer tako nesto ne postoji.
Slomi se jednostavno da me ubjedis da se tvoje znanje o svjetskoj politici svodi na stereotipe o americkom intervencionizmu i tulom kapitalizmu, nafti i laznoj demokratiji, stvorene citanju novinskih naslova ili slusanju Envera Marica, na jednom cinicnom i pesimisticnom pogledu na svijet koji tako savrseno odgovara stereotipu prdohana koji sjedi i pametuje kako u svijetu nista ne valja i kako smo mali, slabi i bez ikakvog uticaja da promjenimo bilo sta oko sebe.
PS: Boli te kurac cim se bavim.
Last edited by jeza u ledja on 21/03/2011 21:18, edited 1 time in total.
- jeza u ledja
#1148 Re: DEŠAVANJA U ARAPSKOM SVIJETU
Jel i ti tako pridjes da ubijes hljeb u nekom trecem?Enticer wrote:jeza u ledja wrote:Ako sta misle gradjani SAD i EU onda misle da je njihova duznost kao najjaceg da stite one najslabije.![]()
vala i mene si nasmijao, mada mi nije do smijeha kad vidim kako jaci rokaju one slabije u Libiji
.
Da ja tebi kazem kako to ide u danasnjem vremenu. Kad neko vidi da dvojica biju jednoga, ma ubise hljeb u njemu, znas li sta ce taj promatrac uraditi? Prici ce i on da bije tog nesretnika...tako ti to danas ide moj pasa...
-
Enticer
#1149 Re: DEŠAVANJA U ARAPSKOM SVIJETU
- jeza u ledja
#1150 Re: DEŠAVANJA U ARAPSKOM SVIJETU
Ja se nesto ne sjecam rucnih bacaca i kalasnjikova kad su demonstracije pocele.Enticer wrote:![]()
, a ti demonstranti su jako bili miroljubljivi, izlazili su na ulice, a u rukama su umjesto parola i natpisa nosili kalašnjikove i ručne bacače.