Terenci, SUV, 4X4, AWD - sve o tome

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
zoxi

#1126 Re: Terenci i mehanika

Post by zoxi »

Valjda je dijagnoza dobra,u svakom slucaju provjericu visko ali iskren da budem nisam dovodio visko u vezi sa grijanjem.Ali me onda cudi kad ljeti pocne da se dize temperatura motora do odredjene granice pretpostavljao sam da se visko ukljuci i on je spusti na normalu.Mislio sam da visko samo spusta temperaturu a da sa grijanjem nema veze,premda nije sramota ne znati,covjek se uci dok je ziv ;)
kreso_atac

#1127 Re: Terenci i mehanika

Post by kreso_atac »

Ako je termostat OK, ja bih prvo krenuo sa čišćenjem hladnjaka. Možeš po netu potražiti heater core flushing ili nešto tako, ili ako si nekad radio nije neki problem, ispustiš tekućinu, uzmeš neko dobro sredstvo sipaš, par puta u svim smjerovima kompresorom duvati, zna tu biti svega, pogotovo ako je kad se motor ugrije jedna strana hladnjaka topla, jedna hladna, ili ako je ta razlika u temperaturama velika. ili ako se to slabije grijanje javilo nakon izmjene antifriza, vrlo vjerovatno treba ozračiti cijeli sistem. dalje, jesi li primijetio da možda sa strana i u staklo puše toplo, a u sredini ili u nekim drugim ventilacijskim otvorima slabije? meni lično ne liči na visko, jer tada bi imao problema i sa temperaturom motora. je li imaš električni ili visko ventilator, ili oba?

@limited: zavisi od eksploatacije diferencijala i vozila generalno, neko mijenja lamele u LSD-u nakon 80 000 milja, neko nakon 150, neko ne zamijeni ni nakon 300 000. svakih 45 000 km kvalitetno ulje sipaj i ne bi trebalo biti problema, ipak je to Dana. Kada lamele počnu da otkazuju osjetit ćeš, i tad je vrijeme za pripremu zamjene istih.
Bakir1

#1128 Re: Terenci i mehanika

Post by Bakir1 »

kreso znas kakva je balkanska skola,kada strada ziva onda ljudi jednostavno zavare visko,a on jelte treba da se vrti brze od motora kada je temperatura velika,ovako se stalno vrti brze od motora nema se motor kada ugrijati.
naravno redosljed je termostar,mali hladnjak,veliki hladnjak pa tek onda visko.
kreso_atac

#1129 Re: Terenci i mehanika

Post by kreso_atac »

Eh to je onda druga priča, i nisam nikad čuo da neko zavari visko :shock:
zoxi

#1130 Re: Terenci i mehanika

Post by zoxi »

Kolege hvala za savjete.Auto je uvezen iz Nemacke tako da visko nije zavaren,a to je danas utvrdio majstor koji je u isto vrijeme pogledao termostat,veliki hladnjak(kako se, odnosno da li je ravnomjerno zagrijan),sva crijeva koja dovode i odvode tecnost do velikog,malog hladnjaka,bloka motora.Sugestiju da mozda ima vazduha u sistem nije iskljucio,posebno, kako on rece, posto hladnjak nije original(nesto je kraci)a mozda i "visina" ulaznih i izlaznih cijevi nije ista kao kod original malog hladnjaka pa isti ne moze da se potpuno napuni sa tecnoscu, a kao nije ozracen kad je montiran.(Sad i ne mozemo doci do malog hladnjaka bez velikog posla,a svako ko je to radio zna sta je to).Premda je i posuda od vode bila malo naprsla(pa je malo gubuo tecnost,koja je redovno nadoknadjivana).I nju smo danas zamjenili.On misli da zbog naprsline posude u sistemu se stvarao(mozda)vazdusni dzep a u isto vrijeme nije ni bilo dovoljno pritiska kako bi tecnost dobro cirkulisala.Sad smo dobili dosta dobro grijanje ali posto nisam isao na malo vecu udaljenost ne znam da li je opravka uspjela.To cu uraditi u nekoliko sledecih dana,pa cu javiti da li je kvar otklonjen ili nije jer ovo moje iskustvo,mozda, nekom moze pomoci a dobre poznavaoce mehanike postaci na razmisljanje :wink:
Kiberluskoni

#1131 Re: Terenci i mehanika

Post by Kiberluskoni »

Pitanje za Krešu, ali i ostale koji se susreću sa istim problemom:
Na Cherokee-u imam gume 31" (Cooper Discoverer HT 265/75 R15). Zima ide, a na snijegu su ove gume loše (uz to im je treća sezona). Da li je zbog preširoke gume na laganom vozilu? Da li ići sa užom 16" gumom i kojom? Ja sam se prilično navikao na vožnju, ali bilo ko drugi da vozi, to je već problem (zadnji kraj pleše opasno, a i kočenje je diskutabilno).
Alternative su:
225/75 r16 (dođe oko 30"),
235/75 r15 (oko 29")
235/75 r16 (30", ali je nemoguće naći),
245/75 r16 (taman 31" ali je 400 KM+ po komadu, a i nije nešto puno uža od 265).

Jedan koristan link za sve. U pitanju je kalkulator veličine guma: http://www.miata.net/garage/tirecalc.html
Zbog cijene i činjenice da bi mi ovo bio treći set točkova (imam i MT), razmišljam o:

http://www.phenixgume.com/1_3_Terenski-program-4x4.html

Profili B i E su kopije poznatih guma, a poznajem ljude koji ih koriste i zadovoljni su. Ja imam ove sa MT profilom i sasvim su ok, za cijenu od 160 KM po komadu. Eh, sada za polovne 16" felge bih morao dodati još 300 KM što ide u kalkulaciju.

Dakle, gdje nabaviti zimsku gumu za terenca, a da ne dižeš kredit :)?
kreso_atac

#1132 Re: Terenci i mehanika

Post by kreso_atac »

ja na grandu zimi imam 235/75 R16, a za Cherokeeja bi moglo i 225 ići da ne brineš. naravno pazi da uzmeš dobru gumu, recimo michellin cross terrain ako misliš voziti cijelu godinu da ne mijenjaš, ili bfg winter slalom.
iceman ze

#1133 Re: Terenci i mehanika

Post by iceman ze »

Veceras sam imao problem sa zakljucavanjem GC. Na daljinski pritisnem dugme, medjutim, brave ne odrade svoje, ne zakljucaju vrata. Morao sam zakljucati vrata kljucem i to je jedini nacin da zakljucam auto. Radi li se o nekom problemu iz domena elektrike, svi savjeti su dobro dosli.
kreso_atac

#1134 Re: Terenci i mehanika

Post by kreso_atac »

Mozda je smijesno, ali jesi li mijenjao bateriju u daljinskom? Jer ako kljucem mozes zakljucati ocigledno da aktuatori rade. Probaj i ostale tipke na daljinskom da li rade i na kojoj daljini, npr panic ili paljenje na daljinski ukoliko imas taj modul. Trebalo bi da na 15-20 metara radi ok.
iceman ze

#1135 Re: Terenci i mehanika

Post by iceman ze »

kreso,

ne rade mi zbog toga ni podizaci stakala, imam rezervni kljuc na poslu sa novim daljinskim pa cu probati sutra, i ta mi je opcija pala na pamet ali nisam stigao danas to provjeriti.
Uglavnom kad sa daljinskim pokusam zakljucati, dobijem zvucni signal sirene; sva vrata budu zakljucana osim vozacevih vrata.
Vidim na netu da je potraznja za aktuatorima velika, cesto mu crkavaju, na netu mi takodjer rece lik da mu je ovo 3x kako ga mijenja :-) .
kreso_atac

#1136 Re: Terenci i mehanika

Post by kreso_atac »

Eh onda prijatelju ja tebe prvi put nisam razumio, ja mislio ne zaključaju se nijedna, tj ne reaguje na daljinski nikako. To je aktuator vozačevih vrata onda, pogotovo ako čuješ kratki zvuk kao proklizavanja plastičnih zupčanika. Skini tapacirung vrata i pogledaj malo konektore, ali otprilike ot je to. Zaista slaba im je to tačka, ja sam na svom grandu kad sam ga kupio mijenjao jedan zadnji, jer nije radio kod starog vlasnika, i sada od suvozačevih vrata nekad slaže, znači i on je pri kraju. Već sam jednom i na ovoj temi čini mi se pisao da im je to pored gumica na staklima jedna od slabih tačaka.
mad max

#1137 Re: Terenci i mehanika

Post by mad max »

pozdrav svima...
imao sam problema sa jeep-om, grand cherokee 2001 godiste...
naravno kreso mi je davao odgovore na moja pitanja i bio je tacan...
reduktor quadra trac II, bez prednjeg pogona- kvar je bio u lameli i pumpi u reduktoru, sve zajedno sa uljem 200eu...
cijenu navodim zbog toga da svi neupuceni znaju da to nije nikakav bauk, nego ako imaju probleme iste da to i nije skupo...
sad kad sam sredio i trap i amortizere ( ostala jos desna gumica ili kako se vec zove, balans stange) mogu reci sledece: jeep je djavo od auta, moze da zadovolji i trkaca zbog svoje snage i covjeka koji voli teren...
prvi put na otvorenom pod tempomatom 100 km/h trosi 12l plina iz prve ruke pisem, to je smijesno vise trosi cvaja golf kad preracunas dizel i plin...
isao sam u srbiju na servis tacnije u valjevo, svi koji zele broj majstora neka se jave, veoma usluzni i dobri ljudi prvenstveno...
sva ulja, od masine, reduktora, diferencijala i mijenjaca sam promijenio....
HVALA KRESI sto nas je sve edukovao, da nismo levati i da znamo barem teoretski sta treba nasim masinama...
i naravno pozdrav svima koji imaju jeep-ove...
prvi put se ne slazem sa onom konstatacijom iz domaceg filma- vise volim rusko g...o nego americku pitu...
po mom vise volim americkog jeep-a od q7 najnovijeg...( nemam uporediti granda sa ruskim ekvivalentom ) tako ja, a znam i vecina forumasa
nije ovo pitanje kao ukusi i ko sta voli, brate uvezi audija u teren gdje i granda, ne ide...
a u gradu lijep ko slika onako nabildan sam od sebe, jos ako ima gume ko kresin onda nema price...
pozdrav svim ljubiteljima jeep-a
kreso_atac

#1138 Re: Terenci i mehanika

Post by kreso_atac »

Drago mi je da si rijesio to, nista nije problem i skupo rijesiti kad se zna bar otprilike gdje je problem, da se ne luta bezveze. A sto se potrosnje tice, to je to otprilike sto se granda sa 4.0 tice, 12-13 litara otvorene voznje, 15ak kombinovane i 17-18 gradske. Naravno ukusi su razliciti, ali ja se apsolutno slazem s tim sto si rekao u vezi Jeepova, ja licno recimo ne bih ni pogledao u ne znam koliko novijeg q7, touarega ili sta vec pored granda, jer znam da ovaj moze daleko vise nego oni. I kako sam vec pisao sa grandom mozes cijeli dan po blatu se vozikati, i navece sa njim pred pozoriste, jednostavno ima takvu liniju :-D Ako si radio kod Gorana u Valjevu, mogu ti reći samo da si dobro izabrao, jer na jednom mjestu imaju sve, od pumpi, lamela, do kompletnih reduktora, mjenjača, motora itd. Jesu li mu oni testirali pogone kad su napravili? Mislim ovako za "obicne" vozace Jeepova fino je da sjedu sa njim na test voznju, da vide sta ustvari taj jeep moze, jer on ce ga sigurno natjerati gdje ovako obicni ne bi nikada ni pomislili. Kao sto miso kaze "daj ga ovamo da vidis kako musa dere jarca" :-D
mad max

#1139 Re: Terenci i mehanika

Post by mad max »

ma bice ti kreso smijesno a i ostalima, nisam dao da ga tuku po terenu samo na jednu brinu ga malo navezao i vidio radi li, kazem ja njima nemojte to da mi radite od auta, ja to necu raditi, oni se smiju... po asfaltu ga tuce brate i po krivinama ko malo auto... jedva sam docekao da sjedem i da idem za banja luku :)
vrhovny

#1140 Re: Terenci i mehanika

Post by vrhovny »

Pozdrav ekipi!!! Kreso danas su dosle lamelice i original su za moj diff tako da je sve OK!!!! hvala ti jos jednom na pomoci oko ovoga svega i mogu ti reci tek kad sam vidio ove nove da mi je sad jasno da su moje mnogo potrošene!!!!
E sad cu te jos zamoliti ako imas sliku ili da mi, a i ostalim usmeno objasnis redoslijed redanja lamelica i ostalog sto ide? Meni se cini da do malog zupcanika ide tanjirasta sajba i onda lamelice naizmejnicno i da na kraju dolazi zadnja lamelica koja se naslanja na tijelo fiffa?! Bojim se da nesto ne okrenem naopako jer ovi prije mene su bili veliki strucnjaci pa se bojim da nisu okrenuli raspored dijelova!!!!! Pozdrav
eh da i ako ti nije problem da objasnis na kojem principu funkcionise ovaj LSD i zasto sluzi ona tanjirasta podloška sto je meni popucala?
limited5,9

#1141 Re: Terenci i mehanika

Post by limited5,9 »

pozdrav svima evo da vam prestavim najbolji auto od jeep ikad
http://www.zaslike.com/viewer.php?file= ... 69hj01.jpg
imam ga 8 godina i nikad mu nista prije ovog imo jos tri komada i samo rjeci hvale al ovo proljece uzmem i granda i on ko kakvo dijete uvjek mu nesta te ovo te ono ali,kocka XJ 4,0 HIGH OUTPUT mogu preporucit svima
ovaj sa ralicom radi ko pravi radni stroj
i pitanje kreso za granda zj trebali bi mi oni osiguraci sto drze osovine zadnje kad i ocu izvadit ima sad ono tocak malo lufta pa imal to po austriji kupit orginal da ne pravim vamo dole

hvala
BISCANIN2

#1142 Re: Terenci i mehanika

Post by BISCANIN2 »

Nakon mjesec dana praćenja potrošnje ,po gradu mi uzima 20 l po mojoj racunici dodouse do posla imam 2.2 kilometra pa se bukvalno ne ugrije dok dodjem i vratim se sa posla znaci uvijek je pod cokom.
Pitanje za Igora kakva je potrošnja plina po gradu ?

I znali ko koliko bi me stajala ugradnja xenon svijetala uzeo bi kakv brend ,imali ko kakvo iskustvo sa naknadnim ugrađivanjem xenon svijetala ,dali su stvarno efikasnija po noći i dali je to u opšte dobra investicija .
cucamonga

#1143 Re: Terenci i mehanika

Post by cucamonga »

imam ja fabricke xenonke i nista znacajno burazeru - ako ti je stalo do dobrog osvjetljenja a vjerujem da jest - nadji sebi bolje sijalice sa vecom rasvjetnom moci i zamijeni ih - takodjer i pregledaj ogledalo unutar fara pokusaj ga ukoliko je moguce isprat i ocistit i to je sve sto bih ti ja preporucio bez zajebavanja sa novim xenon svjetlima...
BISCANIN2

#1144 Re: Terenci i mehanika

Post by BISCANIN2 »

cucamonga wrote:imam ja fabricke xenonke i nista znacajno burazeru - ako ti je stalo do dobrog osvjetljenja a vjerujem da jest - nadji sebi bolje sijalice sa vecom rasvjetnom moci i zamijeni ih - takodjer i pregledaj ogledalo unutar fara pokusaj ga ukoliko je moguce isprat i ocistit i to je sve sto bih ti ja preporucio bez zajebavanja sa novim xenon svjetlima...
Hvala ,sjenila su dobra ,sad trazim ono sredstvo da ih ispoliram,treba ih ispolirati.Znaci xenon nista .Vidjecu kad ispoliram kakv ce biti rezultat ,na starom xj i pajeru su svijetla bila bolja .
kreso_atac

#1145 Re: Terenci i mehanika

Post by kreso_atac »

@ vrhovny:

prije svega, te nove lamelice i ostalo trebaš 20ak minuta potopiti u tzv "friction modifier", kod nas mozes nabaviti kao aditiv za LSD ili slicno. Ispupčena strana tanjiraste ide nasuprot zupčanika. Onda naizmjenično stavljaš lamelice i šajbe. Ako stignem večeras ću ti skenirati šemu.

EDIT:
Evo slikao sam, nadam se da se vidi, ako ne, mogu skenirati večeras, trenutno sam u garaži.

http://zaslike.com/files/sul175fc81egckmh0lm8.jpg
vrhovny

#1146 Re: Terenci i mehanika

Post by vrhovny »

Svaka cast!!! Sve otprilike kuzim ali jedino nisam siguran u pravac okretanja ove tanjraste sajbe pa ti saljem crtez da mi samo kazes jeli polozaj 1 ili 2..... http://i218.photobucket.com/albums/cc75 ... /kreso.jpg
i ima li neka posebna procedura pri montiranju ili se samo slozi kako je bilo, treba li nesto biti nategnuto ili slicno?
vrhovny

#1147 Re: Terenci i mehanika

Post by vrhovny »

1 ili 2....meni se cini da je bio kad sam skidqao u poziciji 2..
kreso_atac

#1148 Re: Terenci i mehanika

Post by kreso_atac »

Napisao sam ti u prethodnom postu, ali možda se nisam dobro izrazio. Ovako recimo da to ide:

zupčanik ( disk+podloška +disk+podloška +disk+podloška +disk+podloška +kućište

zagrada predstavlja tu tanjirastu, nadam se da razumiješ kako ćeš je okrenuti? Ispupčena nasuprot zupčanika. Ako sam razumio tvoju sliku dobro, onda je to dvojka. Što se tiče ostaloga, uglavnom obrnut proces od skidanja, pazi na osigurače i to je to
vrhovny

#1149 Re: Terenci i mehanika

Post by vrhovny »

kreso_atac wrote:Napisao sam ti u prethodnom postu, ali možda se nisam dobro izrazio. Ovako recimo da to ide:

zupčanik ( disk+podloška +disk+podloška +disk+podloška +disk+podloška +kućište

zagrada predstavlja tu tanjirastu, nadam se da razumiješ kako ćeš je okrenuti? Ispupčena nasuprot zupčanika. Ako sam razumio tvoju sliku dobro, onda je to dvojka. Što se tiče ostaloga, uglavnom obrnut proces od skidanja, pazi na osigurače i to je to
hahahah slatko sam se nasmijao na ova pojasnjavanja!!!Sad mi je sve jasno!!!Treba mi ovih dana doci i aditiv pa ti javim kako je to sve ispalo na kraju.....danas nesto sjedim na parkingu i uradim onaj sistem tri put kontak i da vidim da nema nekih kodova iako nemam problema a on mi izbaci 12 21 22 15 55 ja ih ponistim i vidim da mi je opet izbacio 12 15 55 sad znam da uvijek izbacuje 12 i 55 a ovaj 15 valjda senzor brzine i cini mi se da je mozda problem kad sam mjenjao reduktor a prebacio sam senzor s svog(ako je to senzor brzine koji bude na reduktoru)pa da mu nesto ne odgovara pa zato javlja gresku jer je senzor s 96 godista a novi reduktor s 94-tog....ali nemam pojma, sve vozi OK ali eto samo tu gresku izbacuje!
kreso_atac

#1150 Re: Terenci i mehanika

Post by kreso_atac »

55 nije greška, nego "marker" za uspješno očitanje grešaka, i taj kod se uvijek pojavi.

12 znači da je nekada u toku zadnjih 50 paljenja PCM izgubio napon, tj iskopčavan konektor sa PCMa, ili akumulator skidan.

15 je kao što si rekao senzor brzine, vjerovatno je neispravan ili loše spojen, ako je isti reduktor, isti je i senzor.
Post Reply