Gdje putujete, kako vam je bilo?

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
Vitezanin

#1126 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by Vitezanin »

Pravi smo svjetski putnici. :D
staradis

#1127 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by staradis »

Da li znate neku agenciju gdje se putovanje moze placati na rate :D
Eborg

#1128 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by Eborg »

Bio sam nedavno u Munchenu i, iskreno, očekivao sam više. Možda to i nije najsretnija riječ, više bi išlo možda - drugačije.

Stoji da sam bio samo jedan dan i da sam se vrtio uglavnom po starom dijelu grada oko Marienplatza no moj prethodni utisak o tom gradu i očekivanja iz svih priča su bila da je daleko moderniji, napucaniji grad i to. Možda sam ja baš potrefio i prošao kroz dijelove koji to nisu ali očekivao sam neke visoke zgrade makar u daljini, sve da vrvi od auta i ljudi (kada se isključe turisti) i da je to neki super-moderan grad. Dobio sam neki miran grad koji ne djeluje tako zastrašujuće no opet mi nije dao tu specifičnu težinu i duh metropole koje sam očekivao.

Isto kao da mi neko sada kaže da se silni instituti, moderne inovacije i dešavanja dešavaju u Lukavcu, jednostavno mi iz te jednodnevne starogradske perspektive nema te težine o kojoj sam toliko slušao.
VenomousV

#1129 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by VenomousV »

u minhenu moras biti makar 10 dana da ga iskusis kako treba :D

marienplatz i odeonsplatz su bas ono za turiste, da vidis taj dio, recimo kao kod nas bascarsija a u biti nista posebno, onak' za fotkanja i sopinga
cinjenica je da je kod njih tokom sedmice prilicno mrtvo sto se tice nocnog zivota osim ako te neko ne uputi u neki dobar koktel bar ili nes slicno... u svakom slucaju kunstpark ost iliti kultfabrik je obavezan za posjetiti, pogotovo jer ce raditi jos samo 2 godine a takvo nesto se mora dozivjeti :D

idi opet, barem 7 dana i promjenit ces misljenje :D
Eborg

#1130 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by Eborg »

Ma vjerujem, ali bio sam recimo i u Londonu, Koelnu i nekim drugim gradovima samo na jedan dan pa opet imam daleko bolje mišljenje o tim gradovima. Najveće razočarenje od tih jednodnevnih posjeta je ubjedljivo Bratislava no to je već jedna druga priča. :)

BTW, taj dio oko Marienplatza je meni pljunuti Beč, imao sam osjećaj da sam sve vrijeme tamo. :)

Ima li Munchen onda "moderni" dio ili je sve na onaj fazon - niske zgrade, mali kafići i restorani, radnje i turski restorani malo podalje, hotel do hotela, dosadno sve, i tako to?
VenomousV

#1131 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by VenomousV »

paaaa recimo da ima, onaj tamo dio kod olimpijskog tornja ali ni to nije nesto wow... ja sam bila 3 sedmice pa nisam pola stvari vidjela :D tako da je moguce da ima i taj neki ekstra super moderni dio :D

ubjedljivo mi je najjaca schillerstr. striptiz klub, turska radnja s nargilama, striptiz klub, turska radnja sa nargilama, hotel, striptiz klub... itd itd :D
touch brain

#1132 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by touch brain »

ti bas volis striptiz klub :D
VenomousV

#1133 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by VenomousV »

ni u jedan nisam usla :D

nego mi je to bilo smijesno :-D
Eborg

#1134 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by Eborg »

Bio sam i tu, hahah, tu si u pravu! :lol: Iza ćoška arkadaši nešto raspravljaju a ulica pored puna starohana koji krajičkom oka mjerkaju te izloge. :lol:

Naravno da je bilo naših seljobera sa narodnjacima u autu do daske no to je valjda za očekivati. Iznenadio sam se koliko se grčki govori u metrou, nisam znao da ih toliko ima. S obzirom da je Jugoslovena više i od Turaka, Albanaca, Talijana i ostalih, začudilo me što sam tako malo naših ljudi sreo.
Last edited by Eborg on 11/05/2012 23:28, edited 1 time in total.
touch brain

#1135 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by touch brain »

evo jedna iz mog albuma

Image

Image
GandalfSivi

#1136 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by GandalfSivi »

Za koju kompaniju radis?
touch brain

#1137 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by touch brain »

GandalfSivi wrote:Za koju kompaniju radis?
tko? ja?

trenutno ni za jednu :) radio nas na princess i royal caribbean...ganjam posao na nekoj jahti 8-)
GandalfSivi

#1138 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by GandalfSivi »

touch brain wrote:
GandalfSivi wrote:Za koju kompaniju radis?
tko? ja?

trenutno ni za jednu :) radio nas na princess i royal caribbean...ganjam posao na nekoj jahti 8-)
Pitam, jer sam radio jedno ljeto za princezu, Golden Princess, ono zajebancije radi. Uber dobro bilo (pogotovo sto sam imao oficirske privilegije :)

Poslije sam puno putovao kao putnik, ali sve sto je pod Carnivalom, tako da na Royalu nisam bio...
touch brain

#1139 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by touch brain »

GandalfSivi wrote:
Pitam, jer sam radio jedno ljeto za princezu, Golden Princess, ono zajebancije radi. Uber dobro bilo (pogotovo sto sam imao oficirske privilegije :)

Poslije sam puno putovao kao putnik, ali sve sto je pod Carnivalom, tako da na Royalu nisam bio...
radit u deck departmentu je banja 8-) skoro nista nerade a kupe dobru lovu..ja sam nazalost poceo i zavrsio rad u hotel departmentu :roll: :roll: ali slazem se, super je iskustvo
fakat

#1140 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by fakat »

Aruba

Pitomo i malo ostrvo, veoma prijatno. Ima dvije strane, jedna je okrenuta otvorenom okeanu i slabo nastanjena izuzev nesto lokalaca, sa nemirnim morem, ostrim hridima, a druga je okrenuta Venecueli i ta je strana nacickana hotelima a voda je mirna, plitka, plaze pjescane, itd. Vjetar stalno puse pa nema vreline. Nema se nesto puno vidjeti osim plaza, nemaju ni neki jak lokalni folklor, ali je zato super za odmoriti se. Imaju jedan dio sa luksuznim velikim hotelima ispred kojih se danju kupa a iza kojih nocu ima kvart sa trgovkama i restoranima pa se ima gdje fino prosetati. Svi pricaju engleski, holandski jedva da sam igdje cuo (bili su holandska kolonija), mozda zbog toga sto je vecina turista iz SAD.

Savana, savezna drzava Dzordzija (SAD)

Jako cudan grad, mistican, ima neki umjetnicki ili dekadentni smek. Pun je starih kuca u kolonijalnom stilu od kojih mnoge djeluju da imaju duhove jer su tako stare i mracne, pomalo depresivno. Definitivno grad uronjen u istoriju, ko voli takve stvari, ali vrlo autentican i pun karaktera. Na ulicama je ogromno drvece sa kojeg visi neka mahovina i pravi debeli hlad a grad je inace na americkom jugu gdje zna biti gadno vruce. Ne znam da li bih volio tamo zivjeti ali je definitivno jako zanimljivo ga posjetiti. Nema neko mjesto koje bih posebno preporucio, dovoljno je setati tim starim ulicama i razgledati.
missko

#1141 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by missko »

Eborg wrote:Ma vjerujem, ali bio sam recimo i u Londonu, Koelnu i nekim drugim gradovima samo na jedan dan pa opet imam daleko bolje mišljenje o tim gradovima. Najveće razočarenje od tih jednodnevnih posjeta je ubjedljivo Bratislava no to je već jedna druga priča. :)

BTW, taj dio oko Marienplatza je meni pljunuti Beč, imao sam osjećaj da sam sve vrijeme tamo. :)

Ima li Munchen onda "moderni" dio ili je sve na onaj fazon - niske zgrade, mali kafići i restorani, radnje i turski restorani malo podalje, hotel do hotela, dosadno sve, i tako to?
Minhen nema neki super moderni dio i stambene zgrade su im sve u principu do 6 spratova drze tu neku tradiciju, greska je sto svi Minhen koji nisu bili dozivljavaju kroz oktoberfest i tada ima onaj miris svjetske natrpane metropole a ince je grad medju top 5 destinacija za lijep ugodan i siguran zivot. Minhen nije prenatrpan, u gradu zivi mozda oko milion i po ljudi ali ima blizu Alpe ima mali milion jezera sto u gradu sto u blizoj okolici tako da se na neki odmor ljeti i zimi ne treba nigdje drugo ni putovati, elitna ulica je maximillianstrasse ali sve je u skladu sa tradicijom i modernizam se i izgradnji ne osjeti. Minhen ima BMW i Minhen ima Fc Bayern i ima masu pivara koje proizvode extra pivu i Oktoberfest, ima i Englischegarten park koji je velik mal te ne ko Sarajvo u sred grada Minhena.. Ukratko Berlin je metropola ali Minhen je grad za smekere i ljude dobrog ukusa.
Vitezanin

#1142 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by Vitezanin »

Evo da podijelim jos koju slikicu iz Kanade.

Calgary u proljece:

Image

Detalj iz nacionalnog parka Banff. Apsolutno vrijedno svake pozornosti:

Image

Ove zivotnje su svuda uokolo:

Image

Takkaaw vodopad, 275 metara visok. Veoma lijepo i hladno. :D

Image

Jezero kojem sam zaboravio ime. :D

Image

Johnston kanjon. Divlje i samo divlje. :thumbup:

Image

Moraine jezero. :run: :run: :run: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup:

Image

Jos jedna:

Image

Jezero Louise, najposjecenije jezero ovdje. Kazu svi najljepse mada ja glasam za Moraine:

Image

Zaboravio sam kako se zove ova tura kojom smo planinarili, ali u svakom slucaju veoma je divlje i dok smo se pentrali gore 3 lavine su negdje sletile uokolo. :D :skoljka:

Image

Pozelis se kupati u ovome i onda shvatis da si u Kanadi i da je voda samo 2 stupnja iznad nule tijekom cijele godine. Hotel u pozadini je elitno mjesto i najjeftinija soba van sezone kosta 269 dolara za noc. Ja sam spavao u kampu :D :D :D :thumbup: :thumbup: :thumbup: :

Image

Malo zajebancija po jezeru:

Image

I za kraj dorucak na kanadski nacin:

Image

Imam jos milijun slika, ali ovo je nekakav presjek. Sta reci- Kanada je divna zemlja. Moje avanture po Kanadi su skoro pri kraju, za 20 dana se vracam u Bosnia and Herzegovina. :D :bih:
butterfly_01

#1143 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by butterfly_01 »

:thumbup: super fotografije. uspomena na Kanadu mislim da je puno vise od ovih fotografija.
hvala sto si dijelio slike sa nama koji nismo tamo bili :-D
Vitezanin

#1144 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by Vitezanin »

Za 10ak dana idem na Nijagarine vodopade pa cu i to podijeliti s masom. :D
Billy Doe

#1145 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by Billy Doe »

Mene zanima Sicilija.Posto idem s prijateljima u vlastitom aranzmanu najradije bi unajmili neki apartman ili kucu.Nismo se jos odlucili za mjesto, pa eto ako neko ima predlog bilo bi super :).Isplati li se ici autom ili je ipak avion bolja varijanta.Hvala :)
semirizsvemira

#1146 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by semirizsvemira »

Slažem se s ovim boldiranim! Ali primjetio sam ogromnu razliku FRancuska mi je generalno među najdražim zemljama u kojima sam bio i svaki put bih rado opet, ali je ubjedljivo najskuplja zemlja koju sam posjetio (sendvič.obični na Charles de Guellu u Parizu; 9 Eura :? :? :? :? )[/quote]
Pa dobro si prosao ja na Jelisejskim poljima platio 15 eura :lol: Ali ima se fala Bogu . Inace Norveska je jedna os najskupljih zemalja u kojoj sam bio a da ima onakve lose puteve . Pa put Mostar - sarajevo zenica je autoput sa cetri trake u usporedbi sa norveskim seoskim putevima . Cigare , ko pusi , 80 kruna norveskih , hrana uzasno skupa , najobicnija pica u nekoj rupi 50 maraka a naplacaju prolazak kroz mala mjesta tipa Visoko i Kakanj . ne znam sta naplacuju kad puteva ni nemaju osim nekoliko tunela . To se u danskoj i Svedskoj kao i Njemackoj nista ne placa .
Pitarrr82

#1147 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by Pitarrr82 »

Jel neko bio u Sofiji, prijedlog za smjestaj 4-5 osoba i slicno?

Ako je neko isao autom, kuda je najbolje i tako to :D?
Michun

#1148 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by Michun »

Valencija - tips? Mjesta za jesti dobro i jeftino :D
Posjetiti nesto obavezno i sl?

Hvala
Last edited by Michun on 03/07/2012 11:29, edited 1 time in total.
ljubičica1

#1149 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by ljubičica1 »

Billy Doe wrote:Mene zanima Sicilija.Posto idem s prijateljima u vlastitom aranzmanu najradije bi unajmili neki apartman ili kucu.Nismo se jos odlucili za mjesto, pa eto ako neko ima predlog bilo bi super :).Isplati li se ici autom ili je ipak avion bolja varijanta.Hvala :)
Bila sam prošle godine na Siciliji. Ne znam koliko vas ide, mi smo išle automobilom. Imaš trajekt od Dubrovnika do Barija, a onda autouput do Sicilije. Preporuka za mjesto je Giardini Naxos, Taormina je lijepa ali je mnogo visoko (sva njihova bolja turistička mjesta su visoko na brdu ali imaju odlične žičare do mora). Ja sam bila u Giardini Naxos, lijepo mjesto, preko interneta rezervisali smještaj, nije bilo skupo, doduše bilo je van sezone. Obiđi i Cataniu, nažalost nisam stigla do Palerma.
Mjesanac

#1150 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by Mjesanac »

Pitarrr82 wrote:Jel neko bio u Sofiji, prijedlog za smjestaj 4-5 osoba i slicno?

Ako je neko isao autom, kuda je najbolje i tako to :D?
Samo cu te savjetovati parkiraj na dobro vidljivo mjesto, privlace ih strane tablice.
Post Reply