Bosanska dolina piramida

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
winnie

#1126 Re: Bosanska dolina piramida

Post by winnie »

Superhik_ wrote:a vidiš, pukotine na ovoj slici idu ravno no kraja. dok pukotine u visokom idu cik cak, tj nije moguće da prirodna pukotina skreće pod pravim uglom i tako svakih 30ak cm
misliš ovako?
Image
Orkney Islands, Scotland, UK
ili ovako? :D
Image
Stoer Bay, Scotland, UK
Last edited by winnie on 25/01/2013 13:55, edited 1 time in total.
winnie

#1127 Re: Bosanska dolina piramida

Post by winnie »

superhiče, haj' malo prelistaj onaj link što sam stavio. nema smisla da ja čitam za tebe :)
Pismonosa

#1128 Re: Bosanska dolina piramida

Post by Pismonosa »

...
Last edited by Pismonosa on 25/01/2021 15:51, edited 1 time in total.
odr0n

#1129 Re: Bosanska dolina piramida

Post by odr0n »

Superhik_ wrote:
odr0n wrote:[q

Jao koliko samo ovih wikifobijaša ima, koji i ne pogledaju na osnovu kojih referenci je napisano to na wikipediji, jesi li pogledao reference mozgu ?
Bibliography

Academic books
Feder, Kenneth. (2010). Frauds, Myths, and Mysteries: Science and Pseudoscience in Archaeology. London: McGraw Hill.
Wallis, Robert J. (2003). Shamans/Neo-Shamans: Ecstasy, Alternative Archaeologies and Contemporary Pagans. London: Routledge.

Academic anthology articles
Fagan, Garrett G. (2006a). "Preface". Archaeological Fantasies: How Pseudoarchaeology Misrepresents the Past and Misleads the Public (Ed: Garrett G. Fagan) (Abingdon, UK and New York: Routledge): pp. xvii-xix.
Fagan, Garrett G. (2006b). "Diagnosing Pseudoarchaeology". Archaeological Fantasies: How Pseudoarchaeology Misrepresents the Past and Misleads the Public (Ed: Garrett G. Fagan) (Abingdon, UK and New York: Routledge): pp. 23-46.
Feder, Kenneth (1984). "Irrationality and Popular Archaeology". American Antiquity (Society of American Anthropology.): pp. 525-541.
Sebastion, Tim (2001). "Alternative archaeology: has it happened?". A Permeability of Boundaries?: New Approaches to the Archaeology of Art, Religion and Folklore (Oxford: British Archaeological Reports.): pp. 125-135.
Flemming, Nic (2006). "The Attraction of Non-Rational Archaeological Hypotheses: The Individual and Sociological Factors". Archaeological Fantasies: How Pseudoarchaeology Misrepresents the Past and Misleads the Public (Ed: Garrett G. Fagan) (Abingdon, UK and New York: Routledge): pp. 47-70.
Harrold, Francis B. and Eve, Raymond A. (1987). "Preface". Cult Archaeology & Creationism: Understanding Pseudoarchaeological Beliefs about the Past (Iowa: University of Iowa Press): pp. ix-xii.
Renfrew, Colin (2006). "Foreword". Archaeological Fantasies: How Pseudoarchaeology Misrepresents the Past and Misleads the Public (Ed: Garrett G. Fagan) (Abingdon, UK and New York: Routledge): pp. xii-xvi.
Sebastion, Tim (2001). "Alternative archaeology: has it happened?". A Permeability of Boundaries?: New Approaches to the Archaeology of Art, Religion and Folklore (Oxford: British Archaeological Reports.): pp. 125-135.
Schadla-Hall, Tim (2004). "The Comforts of Unreason: The importance and relevance of alternative archaeology". Public Archaeology (Ed: N. Merriman) (London: Routledge Press): pp. 255-271.
Stiebing Jr., William H. (1987). "The Nature and Dangers of Cult Archaeology". Cult Archaeology & Creationism: Understanding Pseudoarchaeological Beliefs about the Past (Iowa: University of Iowa Press): pp. 01-10.
Williams, S. (1987). "Fantastic archaeology: What should we do about it?". Cult Archaeology & Creationism: Understanding Pseudoarchaeological Beliefs about the Past (Iowa: University of Iowa Press).

Academic journal articles
Cole, John R. (1980). "Cult Archaeology and Unscientific Method and Theory". Advances in Archaeological Method and Theory Vol. 3: pp. 01-33.
Fagan, Garrett G. and Feder, Kenneth L. (2006). "Crusading against straw men: an alternative view of alternative archaeologies: response to Holtorf". World Archaeology Vol. 38(4) (Abingdon, UK): pp. 718-729.
Holtorf, Cornelius (2005). "Beyond crusades: how (not) to engage with alternative archaeologies". World Archaeology Vol. 37(4) (Abingdon, UK): pp. 544-551.
Moshenka, Gabriel (2008). "'The Bible in Stone': Pyramids, Lost Tribes and Alternative Archaeologies". Public Archaeology Vol. 7(1): pp. 5-16.
Da imaš znanje bar o osnovama naučne metode, bilo bi ti i više nego jasno šta može predstavljati nauku, a šta ne, odnosno pseudo-nauku. Nego ko priča o nekakvim vanzemaljcima, super svemirskim energijama i sličnim sci-fi stvarima se automatski diskreditovao kao validan naučnik, naročito u slučaju Osmanagića i njegovog sci-fi djela o nepostojećim piramidama za koje isto tvrdi.
jesi li ti provjerio ove reference, je li ova literatura zaista korištena i citirana?
Na osnovu poznavanja razlike između nauke i pseudonauke jasno se može vidjeti koje su literature rađene po naučnoj metodi, a koje ne, napisao u sam u zadnjem pasusu, a na navednoj wiki stranici o pseudoarheologiji i klasifikaciji Osmanagićevog pseudo-naučnog djela, nema sumnje da je navedena literatura korištena.
Pismonosa

#1130 Re: Bosanska dolina piramida

Post by Pismonosa »

...
Last edited by Pismonosa on 25/01/2021 15:50, edited 1 time in total.
Pismonosa

#1131 Re: Bosanska dolina piramida

Post by Pismonosa »

...
winnie

#1132 Re: Bosanska dolina piramida

Post by winnie »

Superhik_ wrote:
ne kontam... dao si link na google search za slike?
ja ti dajem konkretne slike a ti meni link na pretragu.

bio sam tamo desetine i više puta. i meni je bilo fascinantno na prvi put, poslije sam malo čitao, informisao se i ponovo išao i gledao. svaki put kad odem više sam ubijeđen da je ono nastalo prirodnim putem.
ako nekad budeš išao autoputem prema zenici, nekih 7-8 km poslije kaknja na desno obrati pažnju na jedan usjek gdje se vide kameni blokovi, tako pravilnog oblika za ne povjerovat'. a opet niko ne obraća pažnju jer svi znaju da je ipak to priroda napravila.
mousstapha

#1133 Re: Bosanska dolina piramida

Post by mousstapha »

Nemoj te samo porediti Teslu i Osmanagica. :-)
odr0n

#1134 Re: Bosanska dolina piramida

Post by odr0n »

Pismonosa wrote:
odr0n wrote: Da imaš znanje bar o osnovama naučne metode, bilo bi ti i više nego jasno šta može predstavljati nauku, a šta ne, odnosno pseudo-nauku. Nego ko priča o nekakvim vanzemaljcima, super svemirskim energijama i sličnim sci-fi stvarima se automatski diskreditovao kao validan naučnik, naročito u slučaju Osmanagića i njegovog sci-fi djela o nepostojećim piramidama za koje isto tvrdi.
Pa ti si valjda svjestan da papir trpi svašta i da se može ispisati, po bilo kojem pitanju, i masa pro i kontra argumenata. Naučne metode koje spominješ, Odronu, uključuju upravo to, naučno metodološko istraživanje. Što je i urađeno u ovom slučaju. Na rasvjetljavanju i definiranju ovoga fenomena u Visokom su radili poznati svjetski sedimentolozi, mineralozi, istoričari, geodeti, geografičari. Dakle, sve ljudi od struke i kojima je u opisu posla baratanje sa osnovama naučne metode. I niko od njih nije ni pomislio slučaj povezati sa nacizmom i nacionalizmom lokalnog življa :)
Izgleda da ne poznaješ koliko je pseudonauka (grč. pseudos - neistina, laž, varka) rasprostranjena, što znači svako ko je sudjelovao u korist Osmanagićeve tvrdnje je ujedno pseudo-naučnik, te nikakve veze nema sa naučnom metodom nego bajkom, a jedini cilj je profit. Niko ne bi bio protiv ovoga da se klasifikuje pod nekakvu generalno zabavnu domenu, da se napravi biznis, marketing, ali pošto cilja direktno na nauku i naučni metod ovo je krivično djelo. Ama kakav nacionalizam, misli se na nacionalni status, kad neko kaže nacionalno blago ili nacionalna geografija jel se misli na nacionalizam. :-)
Last edited by odr0n on 25/01/2013 14:28, edited 2 times in total.
winnie

#1135 Re: Bosanska dolina piramida

Post by winnie »

Pismonosa wrote:Neko jednostavno ne želi da vidi činjenice.

Image
ja sam ovo sa strane ipak naposljetku skinuo :D
Pismonosa

#1136 Re: Bosanska dolina piramida

Post by Pismonosa »

...
Last edited by Pismonosa on 26/01/2021 09:38, edited 1 time in total.
Pismonosa

#1137 Re: Bosanska dolina piramida

Post by Pismonosa »

...
winnie

#1138 Re: Bosanska dolina piramida

Post by winnie »

Pismonosa wrote:Djela stvaranja majke prirode, u momentima kad je bila na speedu :dance:
prijatelju, pročitaj molim te ovaj članak. to je samo 10 min. tvog vremena
http://irna.lautre.net/Geologija-piramida.html
odr0n

#1139 Re: Bosanska dolina piramida

Post by odr0n »

Pismonosa wrote:
odr0n wrote:Niko ne bi bio protiv ovoga da se klasifikuje pod nekakvu generalno zabavnu domenu, da se napravi biznis, marketing, ali pošto cilja direktno na nauku i naučni metod ovo je krivično djelo. Ama kakav nacionalizam, misli se na nacionalni status, kad neko kaže nacionalno blago ili nacionalna geografija jel se misli na nacionalizam. :-)
Pa jebiga, da ne budem sad ja taj koji će da tumači kako se oni mislili "misli". Evo, neka svako izvuče zaključak po svom nahođenju.

Nationalistic pseudoarchaeology

The belief, commonly held by European Americans until the late nineteenth century, that the mound builders were a long vanished non-Native American people thought to have come from Europe, the Middle East, or Africa.[44][45]
The Kensington Runestone of Minnesota held to prove Nordic Viking primacy in discovery of the Americas.
Nazi archaeology, the Thule Society, and expeditions sent by the Ahnenerbe to research the existence of a mythical Aryan race.
The Bosnian pyramids project, which has projected that natural geological hills in Visoko are ancient pyramids.
The theory by British Israelists that the Hill of Tara in Ireland, contained the Ark of the Covenant. They excavated the hill in an attempt to prove the Irish were part of the Lost Tribes of Israel.
Piltdown man.
Neolithic hyperdiffusion from Egypt being responsible for influencing most of the major ancient civilizations of the world in Asia, the Middle East, Europe, and particularly the ancient Native Americans. This includes Olmec alternative origin speculations.
Jovan I. Deretić's serbocentric claims in the ancient history of the Old World.
Romanian Protochronism also uses pseudoarchaeological interpretations; for more pieces of information, see the Tărtăria tablets, the Rohonc Codex's Daco-Romanian hypothesis, or the Sinaia lead plates.
Tzv. piramide su postale nacionalni ponos našeg naroda, Osmanagićeve tvrdnje da je baš na našem prostoru kolijevka civilizacije je stvorilo sliku našeg naroda da je supercivilizacija, a svako ko bi tvrdio drukčije bi se okarakterisao kao anti-Bosanac ili nacionalist.
Pismonosa

#1140 Re: Bosanska dolina piramida

Post by Pismonosa »

...
Last edited by Pismonosa on 25/01/2021 15:49, edited 1 time in total.
Pismonosa

#1141 Re: Bosanska dolina piramida

Post by Pismonosa »

...
Pismonosa

#1142 Re: Bosanska dolina piramida

Post by Pismonosa »

...
winnie

#1143 Re: Bosanska dolina piramida

Post by winnie »

Pismonosa wrote:
winnie wrote:
Pismonosa wrote:Neko jednostavno ne želi da vidi činjenice.

Image
ja sam ovo sa strane ipak naposljetku skinuo :D
Ma vidim ja nešto si mi se proljepšao, a i pametniji si nekako :D

Šalim se, ja poštujem tvoj stav. Samo mislim da bi bila šteta ovo ne istražiti kvalitetno i do kraja, stopirati i popljuvati sve čisto onako samo zbog inata.
naravno da je ljepše :D
meni su piramidaši bili dragi na početku, ali poslije ih je odnijelo na agresivu.
čitam komentare na ovom blogu/stranici što sam linkao, ljudi samo pucaju parole, a svaki članak natenane objašnjava sve.
vidio sam zaista raznih oblika u prirodi, brda, stijena, drveća itd. ali jednostavno to je priroda i nema ničeg epohalnog.
pa sjeti se samo priče o halkama na nekim stijenama, niđe ni jedne jedine...
pa orbovi, viskovi i ostale "naučne" metode.... nema smisla to.
ako je građevina, valjda je ispod bloka drugi blok a ne stijena ili zemlja. pa onda nije to nego je brdo preoblikovano u piramidu?!
pa sad zadnje, njakva metalna ploča ispod piramide... sve hipoteze koje treba godinama dokazivat i razglabat umjesto da se zabuši koliko treba u dubinu i pokaže da ima ili nema te ploče itd.
Pismonosa

#1144 Re: Bosanska dolina piramida

Post by Pismonosa »

...
Last edited by Pismonosa on 25/01/2021 15:48, edited 1 time in total.
GAU8

#1145 Re: Bosanska dolina piramida

Post by GAU8 »

Pismonosa wrote: Uglavnom, nisam niiki ekspert po ovom pitanju, rekao sam skoro sve što sam imao. Povlačim se iz dalje rasprave.
Upravo zato jer nisi ekspert, ne možeš biti toliko siguran da si upravu i da ono u Visokom nije samo geološka formacija.
I ja lično bih bio presretan da je u Visokom zaista nešto više od brda sa ostacima starog grada na vrhu.
Zato nemaš pravo označavati "skeptike" kao nepatriote. Nije ovo nešto poput Gospe, pa da je dovoljno slijepo vjerovati.
Ovo je materijalna stvar, koja ili je tu, ili nije tu. Sve što sam lišno vidio do sada, nije bilo ni najmanje uvjerljivo.
Semir je ili đon obraz, ili blago rečeno "zanesenjak" pa ne hebe ničije mišljenje. Na žalost, to mu prolazi kod nekolicine koja pokušava na račun ublehe izvući korist.
winnie

#1146 Re: Bosanska dolina piramida

Post by winnie »

Superhik_ wrote:
winnie wrote:[q
naravno da je ljepše :D
meni su piramidaši bili dragi na početku, ali poslije ih je odnijelo na agresivu.
čitam komentare na ovom blogu/stranici što sam linkao, ljudi samo pucaju parole, a svaki članak natenane objašnjava sve.
vidio sam zaista raznih oblika u prirodi, brda, stijena, drveća itd. ali jednostavno to je priroda i nema ničeg epohalnog.
pa sjeti se samo priče o halkama na nekim stijenama, niđe ni jedne jedine...
pa orbovi, viskovi i ostale "naučne" metode.... nema smisla to.
ako je građevina, valjda je ispod bloka drugi blok a ne stijena ili zemlja. pa onda nije to nego je brdo preoblikovano u piramidu?!
pa sad zadnje, njakva metalna ploča ispod piramide... sve hipoteze koje treba godinama dokazivat i razglabat umjesto da se zabuši koliko treba u dubinu i pokaže da ima ili nema te ploče itd.
pa dobro, a kako onda objašnjavaš pukotine pod pravim uglom,koje idu do jedne ploče, tu se prekida, i onda opet poslije nje nastavlja istim pravcem, i sve tako......
nature my friend...
nema smisla da se ponavljam opet, pa lijepo je objašnjeno u http://irna.lautre.net/Geologija-piramida.html

"...Jezerski sedimenti iz srednjeg Miocena (M2 na karti) karakteristični sa utjecajem finih sedimenata (gline ili posebno lapora) sa nekoliko naslaga pješčara kao i sa nastankom slojeva listića, objašnavajući to sa paleo-okolišem jezera male dubine sa čestim izmjenama suša i poplava (tipa lagune ali u slatkim vodama). Ove stijene su dobro predstavljene na uščima Bosne i Fojnice, a posebno one koje sačinjavaju sloj brda Plješevica, a koje se pojavljuju na nivoima gdje su vršena glavna iskopavanja, u podnožju brda"

"... Različiti oblici pukotina, kao i važna razlika u veličini tako «odrezanih blokova» drže glavnu razliku slojeva : taj fenomen je poznat geolozima, što su slojevi finiji, mreža pukotina je sve gušća ; u vrlo debelim slojevima, kao što je slučaj konglomerata sa Visočice, pukotine su rjeđe i proređene, a one su naprotiv mnogobrojnije u slojevima tanjih pješčara na Plješevici.
Međutim, raspored u više ili manje pravokutne mreže tih pukotina, vezan je za različite slijedove tektonskih djelovanja, za vrijeme kojih su se smjerovi djelovanja mjenjali. Postoje mnogi drugi primjeri «pukotina polja» koji stvaraju prave «pločnike»"

"... Ove prirodne ploče mogu lako neiskusnom oku izgledati kao da su vještačke, kao što o tome svjedoći avantura ovog «prehistorijskog pločnika» iz Kolorada, na kojem su se prevarili i sasvim ozbiljni arheolozi iz 30-tih godina prošlog stoljeća..."
Pismonosa

#1147 Re: Bosanska dolina piramida

Post by Pismonosa »

...
Last edited by Pismonosa on 25/01/2021 15:47, edited 1 time in total.
thea

#1148 Re: Bosanska dolina piramida

Post by thea »

love bosnien pyramides
winnie

#1149 Re: Bosanska dolina piramida

Post by winnie »

Superhik_ wrote:možda nisam pažljivo čitao, ali nisam primjetio objašnjenje za ono što sam pitao, a to je, prekid pukotine, pa poslije druge ploče nastavak u istom pravcu, i sve tako, od ploče do ploče.
evo ponovo, nije problem :)
"... Međutim, raspored u više ili manje pravokutne mreže tih pukotina, vezan je za različite slijedove tektonskih djelovanja, za vrijeme kojih su se smjerovi djelovanja mjenjali. Postoje mnogi drugi primjeri «pukotina polja» koji stvaraju prave «pločnike»"
ja sam pregledao onih par slika sa plješevice (piramida mjeseca) a i gledao sam ih i uživo, tačno se vidi da je ispucala ploča, sediment.... maksimalno tebi u prilog je par cenata pomaknuta pukotina i to je plafon. otiđi na lice mjesta i pogledaj, to što ti navodiš su sporadični slučajevi pomicanja ko zna zbog čega i toga nema ni 3% na iskopanom
winnie

#1150 Re: Bosanska dolina piramida

Post by winnie »

Superhik_ wrote:
winnie wrote:
Superhik_ wrote:možda nisam pažljivo čitao, ali nisam primjetio objašnjenje za ono što sam pitao, a to je, prekid pukotine, pa poslije druge ploče nastavak u istom pravcu, i sve tako, od ploče do ploče.
evo ponovo, nije problem :)
"... Međutim, raspored u više ili manje pravokutne mreže tih pukotina, vezan je za različite slijedove tektonskih djelovanja, za vrijeme kojih su se smjerovi djelovanja mjenjali. Postoje mnogi drugi primjeri «pukotina polja» koji stvaraju prave «pločnike»"
ja sam pregledao onih par slika sa plješevice (piramida mjeseca) a i gledao sam ih i uživo, tačno se vidi da je ispucala ploča, sediment.... maksimalno tebi u prilog je par cenata pomaknuta pukotina i to je plafon. otiđi na lice mjesta i pogledaj, to što ti navodiš su sporadični slučajevi pomicanja ko zna zbog čega i toga nema ni 3% na iskopanom
hajde gore pogledaj one slike što je pismonoša postavio, obrati pažnju na posljednju, i reci je li to par cm. a i da jeste, ali nije, i tih par cm ruše teoriju koju navodiš.

i da. pa niej se zar svaki neparni red povukao (i to svi redovi zajedno i jednako), a parni mirovao? e jedino ako se ovo dogodilo, to bi moglo objasniti nastanak onih ploča.
to su izuzeci koji potvrđuju pravilo da je nastalo prirodno. meni jest - tebi nije, zato ova tema i ima skoro 50 stranica :)
Post Reply