nosara wrote:madner wrote:Pa necu ja placat svoje grijanje i jos subventionirat nekome da se grije preko Toplana. Necu ja placat gorivo i jos studentim da daju karta za 4 kifle godisnje.
Drzava za (radnog) covjeka, ne za parazite.
Ne znam o cemu pricas...?
Placamo preskupu struju, vodu, prevoz (koji je na struju, vecinom), a struja i voda su nasi resursi...
"sdp" guli covjeka u ovom kantonu, ne znam sta ti nije jasno...!?
jesi li se ikada zapitao zasto placamo vosoke reezije. pa u svakom preduzecu je bar od 300-500 viska radnika. puta 1000 kam plate pa plus davanja drzavi za PIO, koliko je to mjesecno ap koliko je to godisnej. e to mi sve placamo. upravni odbori nisu toliki problem i njihove naknade. veci je problem sto se godina uhljebljavao glasacki kadar SDA i SBIH. pare se trosile i niakda se nije investiralo u infrastruktureu. znas li koliki su dugovi komunalnih preduzeca u kantonu svake godine i koliki su narasli do sad. i SDP je za to kriv garant. jos uvijek ne mogu zboig kocnica u SDA da naprave rezove. sdp je spreman za promjene, a sda naravno bi da vlada po starom sistemu.
ljudi okrenite se oko sebe. tolika je kriza i finasisjka provalija da je piotanje hocemo li se ikada izvuci.
zalite se na rezije i nase resurse. pa uglavnom svaka zemlja ima svoje resurse.
nigjd eu svijetu nema da se mozes voziti skoro 15 km za 1,60 KM. to ima samo kod nas. i to nam je skupo. u minhenu da se ode na aerodorom koji je isto udalje od centra grada kao i nas kosta oko 7 eura. sada cete mi reci pa koliki je njihov standard, plate. nisu ni njihove bas tolike koliko se misli da jesu. ko ima 2000 eura ima odlicnu platu. ali oni od te cijene karte tacno znaju koliko ide za plate, koliko za troskove a koliko za popravku i nabavku novih vozila. kada je kod nas nabavljeno neko novo vozilo. pa ne moze se ni nabaviti jer cijena karte ne moze da pokrije ukupne troskove. a troskovi nisu opravdani samim tim sto GRAS ima viska zaposlenih, koji pojedu eventualnu dobit koja bi se mogla uloziti u infrastrukturu. ista je situacija sa VIK-om, sve pare odu na plate, i naravno nema za zamjenu azbestnih ciejevi. zante li da zbog dotrajalih cijevi u zemlji, kako sam negdje cuo, gubitak vode je 70% ili cak i vise.
hej mozete misliti kakve su cijevi kada od vrela bosne do grada ispari 70 % vode. ljudi treba da nam bude jasno nema nista mukte. ali takodje ne treba ni niko da nas dere. treba formirati relane cijene, i onaj ko ima neka toi plati a socijalni slucajevi trebaju da budu subvencionirani od drzave (kantona) a ne da se subvencioniraju kopmletna preduzeca.
evo jedan primjer. grijanje. nije isto kada se subvencioniraju Toplane iz budzeta. onda smo svi socijalni slucajevi i drzava nas subvencionira i onoga ko ima 5000-10000 KM plaei i onaj koji sastavlja kraj sa krajem od one jadne penzije 300 i nesto KM. ovaj prvi treba da plati ekonomsku cijenu a ovaj drugi treba da plati koliko moze a ostatak da mu plati drzava. ili da mu drzava plati cio iznos. to je socijaldemokratija. nije socijaldemokratija da se daje onome ko ima i previse.
po meni treba napraviti prvo analizu i studiju komunalnih preduzeca i na osnovu toga predloziti mjere i formirati cijenu usluge koja mora biti odrziva.