Sarajevska zicara?

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply

Kad ce radovi na zicari poceti?

2011
14
5%
2012
18
6%
2013
8
3%
2014
6
2%
2015
46
16%
nikad
197
68%

Total votes: 289

criticos

#1126 Re: Sarajevska zicara?

Post by criticos »

un1ted wrote:
criticos wrote: Žičara je luksuz i turistička atrakcija, a ista se ne može smatrati prevoznim sredstvom da se stigne svakodnevno do cilja.
Da bi nešto bio luksuz, valjda ti mora nuditi nešto? Šta ti luksuzna žičara od Vijećnice do Trebevića nudi? Koji sadržaj na Trebeviću smatraš luksuznim pa da je i prevozno sredstvo do istog luksuzno? Je li ti, i slični tebi shvatate da sa mojim luksuznim automobilom, gdje se ne gužvam, gdje ne čekam red i gdje dođem i odem gdje hoću. Nisam ograničen kretanjem automobilom, ili no drive zonom, pa zašto bi i šta se smatra luksuzom?

Turitička atrakcija? Kakva? Isto pitanje i za luksuz?
Luksuz je u odnosu na autobus, tramvaj, automobil, taxi. Imaš mogućnost da sjedneš u jedan od prevoznih sredstava i dođeš na lokaciju, platiš prevoz, gorivo, parking ili šta već. Hoćeš biciklom, pješke - tvoja stvar. Luksuz je, jer ćeš iz srca grada za 8 min biti na vrhu. Ako ti je karta skupa, ti slobodno minibusom idi, svojim autom. Ovdje plaćaš i cijenu brzine dolaska (zato se i zove luksuz). Ja ne branim žičaru i potencijalno skupu kartu, već iznosim opravdanost skuplje karte za naše uslove i da se ne može očekivati da povratna bude do 5KM kako neki sanjanju.
Luksuz turistički? Kada budemo više cijenili pogled na grad, samu vožnju žičarom, čarolijom zelenila i planinskog zraka na domak suhog centra, onda ćeš shvatiti i šta je turistička ponuda. Na Trebeviću ima i sadržaja, a samom izgradnjom žičare, ista će postati primamljiva za investitore, a sadržaja u budućnosti neće nedostajati (što je po meni prijetnja za Trebević a ne dobra stvar).
un1ted
Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676

#1127 Re: Sarajevska zicara?

Post by un1ted »

Karta mi nije skupa, VEC NIJE PRISTUPACNA! Daj jbenom OBICNOM COVJEKU mogucnost da ODE IZ JBENOG GRADA, za normalnu cijenu. Vi stvarno pričate neke bajke i živite u paralelnim svjetovima.

Nana i dedo (ili neki par u srednjim godinama) da ode 3 vikenda, trebalo bi im 60-70KM po vašem. Znate li vi koji je to novac za neke ljude u gradu?

Žičara izgrađena od donacije i poreznih sredstava grđana, istim tim građanima MORA BITI NA USLUZI uz neku simboličnu cijenu koja je manjeviše svima dovoljna.
Logovan

#1128 Re: Sarajevska zicara?

Post by Logovan »

un1ted wrote:Karta mi nije skupa, VEC NIJE PRISTUPACNA! Daj jbenom OBICNOM COVJEKU mogucnost da ODE IZ JBENOG GRADA, za normalnu cijenu. Vi stvarno pričate neke bajke i živite u paralelnim svjetovima.

Nana i dedo (ili neki par u srednjim godinama) da ode 3 vikenda, trebalo bi im 60-70KM po vašem. Znate li vi koji je to novac za neke ljude u gradu?

Žičara izgrađena od donacije i poreznih sredstava grđana, istim tim građanima MORA BITI NA USLUZI uz neku simboličnu cijenu koja je manjeviše svima dovoljna.
:thumbup: Sreća pa se pojedinci ne pitaju.

Pristupačne cijene i popusti za škole. :thumbup:
Haris.ba

#1129 Re: Sarajevska zicara?

Post by Haris.ba »

un1ted wrote:Karta mi nije skupa, VEC NIJE PRISTUPACNA! Daj jbenom OBICNOM COVJEKU mogucnost da ODE IZ JBENOG GRADA, za normalnu cijenu. Vi stvarno pričate neke bajke i živite u paralelnim svjetovima.

I ja se slazem. Ali to znaci da svi poreznu obveznici. Citaj realni sektor placa i za sebe i za druge da odu na Trebevic. Jer neko mora platiti struju.

Nije lose. Cak i pohvalno i pozitivno sa zdravstvene strane.

Samo sto ima jedan problem. Ista ta logika je dovela do stanja u Grasu, vodovodu, zdravstvu.... nakaci na budzet, i uzivaj.

Stvar je sto nista ne mora. I usluga nije iz have. Neko mora platiti na kraju.
trambusek88

#1130 Re: Sarajevska zicara?

Post by trambusek88 »

Treba napraviti dobru procjenu, da cijena nebi bila ni preskupa za građane, ali opet da može pokriti što više troškova održavanja.

Ne zaboravite da prijeratna žičara nikad nije poslovala u plusu, osim prve 3 godine.

Treba naći neki balans da održavanje nebi ispaštalo.

Možda bi bilo OK nekih 6,50-7,00 KM, a već su najavljene povoljnije studentske, penzionerske, porodične...

Možda bi opet bilo OK da bude skuplja za vrijeme ljetne turističke sezone, a jeftinija zimi kad je zrak zagađen, i možda čak sa vanrednim popustima u periodima kada se proglašavaju mjere zbog velikog zagađenja.
drag_gost

#1131 Re: Sarajevska zicara?

Post by drag_gost »

Taj "jbeni OBICNI COVJEK", kako ga ti nazivas, svakog vikenda moze uzeti minibus. Ide ot Latinske Cuprije i karta je oko 2KM. Skroz do Brusa. Pa se onda proseta do Vidikovca.

Ja sam za kartu od 15 KM, idealna. Neka je u Dubrovniku 2KM.
__Phoenix__

#1132 Re: Sarajevska zicara?

Post by __Phoenix__ »

drag_gost wrote:

Taj "jbeni OBICNI COVJEK", kako ga ti nazivas, svakog vikenda moze uzeti minibus. Ide ot Latinske Cuprije i karta je oko 2KM. Skroz do Brusa. Pa se onda proseta do Vidikovca.

Pošteno, ali taj minibus ide ujutru u 9 i vraća se u 4, treba povećati broj vožnji...
drag_gost

#1133 Re: Sarajevska zicara?

Post by drag_gost »

__Phoenix__ wrote:
drag_gost wrote:

Pošteno, ali taj minibus ide ujutru u 9 i vraća se u 4, treba povećati broj vožnji...
To je drugi par cipela i slazem se. Ali, moze se. Pa ebem mu misa, nisam jednom u 9 i 30 bio na Brusu tim minibusem. Cak je i bolje nego u 1 popodne doci. Do pola 11 doslovno nema nikoga, a zrak svjez, cist. Kasnije se to prepuni.
oldtajmer

#1134 Re: Sarajevska zicara?

Post by oldtajmer »

bio sam dijete pa se ne sjecam koliko je bila karta prije rata pa ako se neko sjeca :?:
mislim da bi nekako bilo ok da je povratna karta cener,uglavnom bi ljudi sebi mogli to da priuste,a ove nebuloze o cijeni od 20 maraka bi znacile da sad nas petero hoce na trebevic i treba izvaliti stoju za to jbg :lol: mada opet ko zna :D
mayab

#1135 Re: Sarajevska zicara?

Post by mayab »

oldtajmer wrote:bio sam dijete pa se ne sjecam koliko je bila karta prije rata pa ako se neko sjeca :?:
mislim da bi nekako bilo ok da je povratna karta cener,uglavnom bi ljudi sebi mogli to da priuste,a ove nebuloze o cijeni od 20 maraka bi znacile da sad nas petero hoce na trebevic i treba izvaliti stoju za to jbg :lol: mada opet ko zna :D
Da, zna li ko koliko je bila karta 1990.godine???
Tada je 1 KM bilo 7 dinara, čini mi se
Haris.ba

#1136 Re: Sarajevska zicara?

Post by Haris.ba »

Mislim da Skoplje ima isti broj kabina na žičari na Vodno (skopljanski Trebević) ko žičara u Sarajevu.

I povratna karta je 4KM.
Vožnja 4 minuta.
insomnia78

#1137 Re: Sarajevska zicara?

Post by insomnia78 »

Image
Vakk u Grenoblu. Povratna 8,20 jedan smjer 5,60€
Pa onda imas kategorije
-Djeca od 5-15, stariji od 75, nezaposleni i hendikepirani
-Studenti, srednjoskolci, bivsi vojnici, poslovni partneri, porodice sa puno clanova
-tarifa za ekipe od 6 do 14 clanova
-karta za sest voznji
-godisnja sa neogranicenim brojem voznji
-cuko 2€
supercali

#1138 Re: Sarajevska zicara?

Post by supercali »

5 voznji godisnja
Nekako mi to nije logicno al ajde
Tesla Edison

#1139 Re: Sarajevska zicara?

Post by Tesla Edison »

Nemješteni tenderi, nije ništa transparentno,skupa karta a još cijene nisu ni objavljene, gondole nemaju wifi, ne valja ne možeš biciko zakačiti, zašto su gondole baš onih boja, sajla je pretanka,....

Ma sve srušiti i vratiti u prijašnje stanje.

Jebo ti nas....
Matijevic_Vlado
Location: Da sam prazna glava, potpuno zdrava, ne bih više ništa učio za badava..

#1140 Re: Sarajevska zicara?

Post by Matijevic_Vlado »

Image
Bice ovako nesto
Edin H.

#1141 Re: Sarajevska zicara?

Post by Edin H. »

Sjecam se o onoj staroj se mogao donji dio otvoriti, odlican fol. :D

Ja u kabini kad nekav frajer iz zajebancije poce otvarati - valjda je to bilo za slucaj spasavanja ako stane.

Hoce li moci i ovoj novoj da se prosire vidici. :D
problemnatravunu

#1142 Re: Sarajevska zicara?

Post by problemnatravunu »

insomnia78 wrote:Image
Vakk u Grenoblu. Povratna 8,20 jedan smjer 5,60€
Pa onda imas kategorije
-Djeca od 5-15, stariji od 75, nezaposleni i hendikepirani
-Studenti, srednjoskolci, bivsi vojnici, poslovni partneri, porodice sa puno clanova
-tarifa za ekipe od 6 do 14 clanova
-karta za sest voznji
-godisnja sa neogranicenim brojem voznji
-cuko 2€
'vako nekako bi moglo biti i kod nas samo umjesto € , KM , samo, na cuke zaboravi :mrgreen:
petunija

#1143 Re: Sarajevska zicara?

Post by petunija »

Eki godišnja 42€ pa to skoro kao jedan prolaz kroz tunel Frejus :D
shake69

#1144 Re: Sarajevska zicara?

Post by shake69 »

Fakat bi bilo dobro imati posebnu tarifu za zimske mjesece kada je grad najzagadjeniji pa da raja vise ide na cist zrak. Sta fali tada postaviti cijenu 10 KM za familiju s dvoje djece?
DaffyDuck

#1145 Re: Sarajevska zicara?

Post by DaffyDuck »

Haris.ba wrote:

I ja se slazem. Ali to znaci da svi poreznu obveznici. Citaj realni sektor placa i za sebe i za druge da odu na Trebevic. Jer neko mora platiti struju.

Nije lose. Cak i pohvalno i pozitivno sa zdravstvene strane.

Samo sto ima jedan problem. Ista ta logika je dovela do stanja u Grasu, vodovodu, zdravstvu.... nakaci na budzet, i uzivaj.

Stvar je sto nista ne mora. I usluga nije iz have. Neko mora platiti na kraju.
Nije problem odrzavanje i struja, vec je pravo pitanje koliko zaposlenih ce biti u JP Sarajevo. To je dotuklo i Gras i ostala JP. Isle pare na plate viska ljudi a ne na odrzavanja i ulaganja.
trambusek88 wrote:Treba napraviti dobru procjenu, da cijena nebi bila ni preskupa za građane, ali opet da može pokriti što više troškova održavanja.

Ne zaboravite da prijeratna žičara nikad nije poslovala u plusu, osim prve 3 godine.

Treba naći neki balans da održavanje nebi ispaštalo.

Možda bi bilo OK nekih 6,50-7,00 KM, a već su najavljene povoljnije studentske, penzionerske, porodične...

Možda bi opet bilo OK da bude skuplja za vrijeme ljetne turističke sezone, a jeftinija zimi kad je zrak zagađen, i možda čak sa vanrednim popustima u periodima kada se proglašavaju mjere zbog velikog zagađenja.
Odlican i konkretan prijedlog. Posalji mail gradskoj upravi :thumbup:
statixx

#1146 Re: Sarajevska zicara?

Post by statixx »

Sreca pa nema revizora, propali bi za dva mjeseca... :D
SmokingMan

#1147 Re: Sarajevska zicara?

Post by SmokingMan »

shake69 wrote:Fakat bi bilo dobro imati posebnu tarifu za zimske mjesece kada je grad najzagadjeniji pa da raja vise ide na cist zrak. Sta fali tada postaviti cijenu 10 KM za familiju s dvoje djece?
Drago mi je što će se žičara napokon pustit u promet,ali ja i dalje ne odustajem od svoje ideje pješačenja iz kotline na Trebević.

Radi nostalgije provozat ću se jednom,mada se bojim visine,da ne propadne tlo ispod mene. :D
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#1148 Re: Sarajevska zicara?

Post by bitanga_sa_otesa »

DaffyDuck wrote:
Nije problem odrzavanje i struja, vec je pravo pitanje koliko zaposlenih ce biti u JP Sarajevo. To je dotuklo i Gras i ostala JP. Isle pare na plate viska ljudi a ne na odrzavanja i ulaganja.
ma da, elektromotor ide na jogurt i na sklopu zicare nema potrosnih dijelova uopste :lol:
Thorgerson

#1149 Re: Sarajevska zicara?

Post by Thorgerson »

DaffyDuck wrote: Nije problem odrzavanje i struja, vec je pravo pitanje koliko zaposlenih ce biti u JP Sarajevo. To je dotuklo i Gras i ostala JP. Isle pare na plate viska ljudi a ne na odrzavanja i ulaganja.
Radnici.

To je fiksni i obicno i najveci trosak.

I ovo ce ja mislim biti problem. Jer gradjani vec sada nemaju uvid u JP Sarajevo. Gdje je bio konkurs? Ko je zaposlen tu? Na koji nacin? Znaci ovo mora biti transparentno. Kolike su plate tim ljudima? Sta ce raditi? Koliko ih ima. Te stvari se ne smiju kriti.

Bitna stvar JP Sarajevo upravlja i Vijecnicom. Sto znaci da npr zicara moze pravit lovu, Vijecnica ne, pa ce se morati prebijati. Moze bit i obratno. A moze bit da bude gubitka na obje strane...

http://www.sarajevodoo.ba

Na njihovoj stranici nema bas nekih informacija. Pokoja obavijest i tender.

Evo na polaznoj sta ce se konkretno nalaziti.
PROSTORI I NJIHOVA SVRHA:

DONJA POLAZNA STANICA - LOKACIJA HRVATIN

1 SUTEREN POLAZNE STANICE
1.1 Prostor ukupne površine 107,5 m2
Namjena: Podesan kao radni ili skladišni prostor.

1.2 Radni i dva magacinska prostora ukupne površine 132,50 m2
Namjena: Podesni kao radni ili skladišni prostor.

2 PRIZEMLJE POLAZNE STANICE
2.1 Prostor ukupne površine 90,5 m2
Namjena: Trgovina sa dva skladišna prostora.

2.2 Prostor ukupne površine 85,0 m2 sa priključkom na vodu i kanalizaciju
Namjena: Ugostiteljstvo

2.3 Prostor ukupne površine 5,0 m2
Namjena: Suvenirnica – trafika

2.4 Prostor ukupne površine 5,0 m2
Namjena: Suvenirnica – trafika
Thorgerson

#1150 Re: Sarajevska zicara?

Post by Thorgerson »

bitanga_sa_otesa wrote:
DaffyDuck wrote:
ma da, elektromotor ide na jogurt i na sklopu zicare nema potrosnih dijelova uopste :lol:
Problem je ako sarafcic il ekser bude kostao 50 KM.
I ako budu sebi nabijali plate nesrazmjerno poslovanju preduzeca.

Mada ja mislim da cemo mi na kraju placati zicaru i pored karte. Tj. sumnjam da ce imati takav promet da bude samoodrziva. Vidjet cemo.

Nadu daje veliki broj turista koji posjecuju Sarajevo. I zbog toga, ponavljam, ne ocekujte kartu od 5 KM.
Post Reply