Kupio bih nesto sa eBay-a

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
motorola01

#1126 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by motorola01 »

Bio sam jutros u posti i podigao paket.Odem prvo u postu gdje inace dizem pakete i kojoj ja pripadam i tamo mi trazili zuti papiric.Kazem nemam,ali imam licnu i znam da je stigao paket.Uzme mi licnu i pogleda tamo i nema.
Ali zaboravio sam vam reci sta je bilo prije toga kod kuce sto me je i nagnalo da odem u postu inace ne bih danas otisao.
Stigao postar i donio penziju mami.Pitam ga ima li ista za mene,kakav paket(posto mi non stop donosi neke paketice,pa se vise i znamo) i kaze nisam nista dobio jutros.Pita kakav bi paket trebao doci i odakle i ja mu kazem,ali mu isto tako kazem da imam tracking number i da sam vidio da je paket jucer stigao u nasu postu.Covjek rece nije nista jutros dobio i kazem ok,valjda ce doci u ponedjeljak.Usput mu objasnim kako paket iz US dodje u Bosnu za 9-10 dana,a kod nas se zadrzi skoro isto toliko dok dodje do narucioca.Kaze i on znam sve,ima jos jedan momak koji isto ovako pocesto narucuje i isto mi je rekao.I tako on meni da penziju i dovidjenja prijatno.
Ja nakon desetak minuta upalim racunar samo da vidim da nema novi update posiljke kad imam sta vidjeti.Pise paket stigao u moj grad i prva isporuka(jutros) je bila neuspjesna :shock:
Gledam i ne mogu da vjerujem.Sad pricao sa covjekom i kaze nema nista,a na netu pise neuspjela isporuka.Tlak mi odmah skocio i odmah u auto i pravac posta.Culi ste sta je tamo bilo i nakon sto mi je receno da nije nista stiglo,ja ih pitam imaju li net(trebali bi imati izlaza na net na svojim racunarima),kazu nemaju.Rekoh imam broj za pracenje posiljke pa da samo vidite sta tamo pise.Kazu obje nemamo i smao okrenuse glavu kao da me ni nema vise i usutise se.I sta cu vidim koliko je sati i krenem u glavnu postu jer sam onda znao da je dole paket smao je pitanje hoce li mi dati da podignem.Dok sam izlazio zaustavi me momak sto radi u brzoj posti i cuo je sve sto sam pricao sa ovim zenama dole na salteru i kaze pusti njih idi dole u glavnu postu i trazi seficu i pita koji je postar u pitanju.Kazem mu necu da covjeku problem stvaram i da ima problema zbog mene.Otici cu samo do saltera,pa tamo sta bude.Odem dole do poste,dam licnu i kazem da je stigao paket.Pita odakle i nadje ga tamo.Onda sam i njemu rekao sta je bilo,sta pise na netu i on mi kaze da to on mora :roll: tako napisati prvi dan(ako ne laze).Ali kako god,dobio sam paket i platio samo 9,5KM :)
Chuckie

#1127 eBay - Vaša iskustva

Post by Chuckie »

Super, vidis da se moze dici bez papirica posiljka ali one zbljohe sto rade na salterima obicno nemaju pojma o zivotu, ne znaju sta je tracking broj i kako uopste mi znamo da je paket dosao ako nemamo papirica. Tako da su price o zutom papiricu i podizanje paketa tek od sutra za malu djecu. Drago mi je da si prosao bez carine kao i ja. :)

Sent from my iPhone
motorola01

#1128 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by motorola01 »

Chuckie wrote:Super, vidis da se moze dici bez papirica posiljka ali one zbljohe sto rade na salterima obicno nemaju pojma o zivotu, ne znaju sta je tracking broj i kako uopste mi znamo da je paket dosao ako nemamo papirica. Tako da su price o zutom papiricu i podizanje paketa tek od sutra za malu djecu. Drago mi je da si prosao bez carine kao i ja. :)

Sent from my iPhone
Ili nisu otvarali paket ili su jednostavno pustili :) .Za tracking number ne zna ni postar,jer me je pitao kako znam da je stigao paket i sta je taj tracking number i gdje sam ja to provjerio.Sad cu se malo i ja smiriti oko ovih narudzbi iz inostranstva.Malo malo nesto narucim i uvijek si nekako napet hoce li doci,u kakvom stanju itd...
Android Knego

#1129 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by Android Knego »

Chuckie wrote:Eto vidis onda imas neekspeditivnu poslovnicu poste, ja uvijek dignem prije nego li dobijem zuti papiric, na kojem nikad nije pisalo OD SUTRA, već samo imate pošiljku iz XY, treba platiti XY KM i to je to.

Jesi li ikad probao otići na šalter i zahtjevati paket prije nego ti je poštar donio obavijest?
jarane, jedva mi nadju paket kad im papiric odnesem :D , a bez njega sumnjam da bi se i pocesali. mozda u nekoj drugoj posti...
zilla_

#1130 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by zilla_ »

U našoj pošti putem tracking-a evidentiraju se jedino paketi koji dolaze iz vana, ostalo ništa... Tu kad dođu paketi sa aerodroma ubace se u jednu prostoriju i onda dvojica radnika svaki paket vagaju (da vide dali se podudaraju mase jer se dešava da neko ukrade nešto iz paketa) i ako se sve podudara onda se taj paket evidentira u računar, zatim ti paketi koji su prošli se šalju na carinu... Manji paketi se stavljaju u kolica i voze dole u prizemlje a za velike pakete dođu carinici iz prizemlja na prvi sprat i tu otvaraju jedan po jedan paket...

Problem je što većina pošiljaka koje mi naručimo uopće nisu u kategoriji paketa pa zbog toga nema evidencija kad je stiglo... Paket je pošiljka preko 2 kg...

Što se paketa tiče po pravilima pošte i carine svaki paket se mora otvorit i svaki se evidentira...

Zbog carine uvijek treba gledat da pošiljka ide kao obična jer veća je mogućnost da je neće otvorit... Isto tako dobro je ako se stavi na pošiljci šta je unutra i koliko košta jer ako ne vide vrijednost na pošiljci otvore je da vide šta je unutra... Isto tako običnih pošiljaka dođe puno više pa ovi radnici jednostavno ne mogu sve kontrolisat kako bog zapovijeda... One manje odma puštaju na dostavu a one veće malo poledaju, poneku otvore i tako to...

Ja kad sam bio u izmjeničnoj pošti (na praksi) iznenadio sam se koliko malih paketića dođe iz hong konga... Ogromna količina...
Chuckie

#1131 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by Chuckie »

zilla_ wrote:Problem je što većina pošiljaka koje mi naručimo uopće nisu u kategoriji paketa pa zbog toga nema evidencija kad je stiglo...
Ja kad kupim nešto vrijedno/veliko kao kutija šibica iz USA npr, ako platim USPS Priority mail sa tracking brojem CP, CJ, CW ono će biti uredno skenirano u Sarajevu, a ako kupim nešto vrijedno/veliko kao tenk, a bude mi poslano USPS First Class mailom sa tracking brojem koji počinje sa L, neće biti skenirano. Dakle, sve zavisi koju uslugu platimo.

Ne mora da se radi o paketu. Mogu i pismo platiti da mi bude dostavljeno gore navedenim Priority mailom (tracking broj sa početnim slovom C) i biti će skenirano uredno.
zilla_

#1132 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by zilla_ »

Kad sam ja prije godinu bio u pošti rečeno nam je da tracking sistem fercera samo na paketima... Ne znam dali se šta u međuvremenu promijenilo... Meni taj tracking i ne igra neku ulogu jer većinom se desi da se ne evidentira...

Ja sam prošle godine naručio leviska iz USA, dobio tracking broj i kad sam ga provjeravao samo je jednom bio evidentiran i to kad je pošiljka poslta iz USA... leviske dobio na kućna vrata a naša pošta uopće nije evidentirala da je stigla pošiljka...

Ma jad im znaj na kraju krajeva u onoj pošti na Željezničkoj se ne zna ko pije a ko plaća... Opća zbrka :-)
Chuckie

#1133 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by Chuckie »

zilla_ wrote:Kad sam ja prije godinu bio u pošti rečeno nam je da tracking sistem fercera samo na paketima... Ne znam dali se šta u međuvremenu promijenilo... Meni taj tracking i ne igra neku ulogu jer većinom se desi da se ne evidentira...
Klasična priča nesposobnih poštanskih uposlenika, koji pojma nemaju ni šta je tracking broj (ovi na šalteru).

Meni dolazi pismo poslano navedenim Priority mailom sa tracking brojem CW, poštar kaže imate paket podići, donosi mi žuti papir na kojem stoji PAKETSKA POŠILJKA CW XXXXXXXXXXX US iz US, ja na šalter ono pismo od 20 grama. I da, na trackingu je bilo skenirano, kontaš šta ti govorim? Kod njih je sve paket što moraju skenirati po međunarodnom poštanskom ugovoru, u ovom slučaju Priority mail pošiljke iz US.
Nermin_BH

#1134 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by Nermin_BH »

motorola01 wrote: @nermine : http://www.bhp.ba/track/1/0/36.html

I naravno moras imati tracking number.
Ukucam broj nema ništa wtf.
motorola01

#1135 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by motorola01 »

Nermin_BH wrote:
motorola01 wrote: @nermine : http://www.bhp.ba/track/1/0/36.html

I naravno moras imati tracking number.
Ukucam broj nema ništa wtf.
A ko vrsi dostavu posiljke?DHL,UPS,Royal Mail??Odakle ide posiljka?KAd je poslana?
tetkapersa

#1136 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by tetkapersa »

Prije dva mjeseca sam kupio nešto na ebayu, međutim, nije mi stiglo. Zakasnio sam da otvorim case, ali sam kontaktirao prodavca. On mi je pristao refundirati, ali mi traži moj paypal account. Na moju opasku da već ima moje podatke jer sam mu platio proizvod paypalom, on mi odgovara there is the protection by paypal account.we could not see. Šta da radim i, uostalom, šta da mu pošaljem?
Mommy's_little_ Monster

#1137 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by Mommy's_little_ Monster »

tetkapersa wrote:Prije dva mjeseca sam kupio nešto na ebayu, međutim, nije mi stiglo. Zakasnio sam da otvorim case, ali sam kontaktirao prodavca. On mi je pristao refundirati, ali mi traži moj paypal account. Na moju opasku da već ima moje podatke jer sam mu platio proizvod paypalom, on mi odgovara there is the protection by paypal account.we could not see. Šta da radim i, uostalom, šta da mu pošaljem?
Mislim da mu je dovoljan samo mail sa kojim si registrovan na paypal-u
Chuckie

#1138 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by Chuckie »

Nije mu ništa potrebno, ima tvoju transakciju samo klikne refund. Klasična ložiona onih koji neće da vrate pare.
edulle

#1139 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by edulle »

pozz
htjeo bih da kupim sat preko ebay-a ,, sat je u vrijednosti od 180 KM ,,, znam da je prag za carinu i porez 50 KM ,,, postoji li nacin da se izbjegne plaćanje carine i poreza?? jer do sad sam kupovao dosta stvari cija je vrijednost preko 150 KM a neke stvari i preko 200 KM ,,, kupovao sam pc tablet-e , vise od 30 komada i platio sam carinu i porez za samo 4 tablet-a ,,,, sad me intersuje iskustvo od onih koji su kupovali satove preko ebay-a ???
tetkapersa

#1140 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by tetkapersa »

Uspio je, više mu ne mogu ostaviti ni negativan feedback :( Uglavnom, uzimao sam i ranije kod njega i sve je bilo uredu - dobra i jeftina roba, ali sad me razočarao. Ostaje da se nadam da će pošiljka stići i nakon dva mjeseca...
newklear

#1141 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by newklear »

Da li je neko nešto naručivao sa ebay.de? koliko treba da dođe do BiH - ako šalju ovamo...
casanova123

#1142 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by casanova123 »

ima li neko neku ideju sta da kupim na ebayu?
haha

al fkt.. nesto malo i da nije preko $30 i da je free shipping u BiH i da me ne uzmu na carini :D
Chuckie

#1143 eBay - Vaša iskustva

Post by Chuckie »

Lutku na napuhavanje za sex?

Sent from my iPhone using Tapatalk
casanova123

#1144 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by casanova123 »

ma gdje cu to.. haha

ubit ce me tata :D
Ko cega znat sta ce on pomislit haha :D
Chuckie

#1145 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by Chuckie »

Sakrij je od tate, reci pošaru da nikom neda paket osim tebi. :lol:
casanova123

#1146 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by casanova123 »

haj daj neku drugu ideju haha :D

fakta mi se nesto kupuje.. to ono samo da probam kako to ide :D
motorola01

#1147 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by motorola01 »

casanova123 wrote:haj daj neku drugu ideju haha :D

fakta mi se nesto kupuje.. to ono samo da probam kako to ide :D
Kupi neki kineski sat..Imas ih po par dolara :) .Nadji nesto za curu,sestru i poruči cisto da vidis kako to sve funkcionise..
casanova123

#1148 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by casanova123 »

eto.. kupio sam neki cd cleaner haha
$6 je bio.. vidjet cemo sada kada ce da dodje xD ja se nadam da ce skoro(za jedno 5-6 mjesec) :D
muhafuca

#1149 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by muhafuca »

casanova123 wrote:eto.. kupio sam neki cd cleaner haha
$6 je bio.. vidjet cemo sada kada ce da dodje xD ja se nadam da ce skoro(za jedno 5-6 mjesec) :D
Nadam se da ce doci - mada si pravu glupost izabrao - shta ce ti CD cleaner - zar to vise iko koristi
:D :D :D :D :D :D

No ako je to bilo cisto da vidis kako fercera internet kupovina i to - odmah da ti kazem - nikakav ti je to
pokazatelj - licno ne kupujem sa interneta - svi mi kolege kupuju

Kod nas barem to ti je bingo - mozes 5 puta proc super, bez carine, stigne brzo roba, sve je kako si narucio i kako je u opisu stajalo ... itd
6ti put milion problema

- uglavnom je sve u redu ali ne u tolikoj mjeri da se isplati rizikovat kupovina necega sto kosta
preko granice iznosa koji mozes halaliti ako se desi neki zaheb

- Imam kolegu koji je kupovao fotoopremu npr - i 7 puta mu je sve proslo OK
i ustedio je mnogo novca jer bi ga to izaslo puno skuplje ovde u BiH
8 put je toliko problema imao od zakinuli ga na carini (odvagali mu nenormalnu cifru)
hem sto kad je to sve rjesio (prvo nije htjeo da plati koliko su trazili prepucavao se danima sa njima
na kraju platio) skonto da nije to to sto je on narucio (tip sa ebay mu poslao nesto drugo)
onda se hebavao sa njim - onaj se pravio mutav ...

helem da ne duzim na kraju ga sve ukupno sve izaslo puno vise para i zivaca nego da je ovde kupovao

tj sve ti je to bingo :D
casanova123

#1150 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by casanova123 »

ma imam jednu igricu za xbox 360, pa se sva izgrebala a buraz mali navalio da mu to uzmem, pa rekoh hajd da vidimo kako ce i sta ce..

vjerovatno sam i lose prosao ali eto.. barem je free shipping i nece me uzet na carini jer je malo(poslat ce vjerovatno u koverti haha :D
Post Reply