Dolazi zima - zimske gume

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
daxon

#1126 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by daxon »

Qler wrote:Vidi, u zakonu ti stoji da moras imati lance, Procitaj dobro. I sa zimskim i bez.
Ova tvrdnja nije tačna, a to možemo vidjeti iz gore citiranog člana zakona pravilnika o saobraćaju u zimskim uvjetima.

Ukoliko na točkovima imamo odgovarajuće zimske gume čija dubina šare nije manja od 4 mm, u tom slučaju, ne moramo imati lance, međutim, na dionici puta, gdje je postavljen znak "obavezna upotreba lanaca", dakle, u određenim okolnostima kada vladaju zimski uslovi, službeno ovlašteno lice, vozilima koja u svojoj opremi nemaju lance, bez obzira na odgovarajuće zimske gume, može zabraniti prolazak tim dijelom puta, odnosno, vratiti ih nazad, a nikako ih ne može kazniti za neposjedovanje zimske opreme.
Jedini slučaj kada policija može kazniti vozača zbog neposjedovanja lanaca i onda kada ima odgovarajuće zimske gume, je u slučaju kada takav vozač, a zbog nepovoljnih zimskih uslova, svojim vozilom uzrokuje zastoj na dionici puta koja je označena znakom "obavezna upotreba lanaca".
U svakom slučaju, pored odgovarajućih zimskih guma, u gepeku nikad nije viška imati i lance jer nikada ne znamo kada nam mogu zatrebati.
Romeo 80
Grijem se na: Džemper
Vozim: Azijsku nakazu

#1127 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Romeo 80 »

daxon wrote:
Qler wrote:Vidi, u zakonu ti stoji da moras imati lance, Procitaj dobro. I sa zimskim i bez.
Ova tvrdnja nije tačna, a to možemo vidjeti iz gore citiranog člana zakona pravilnika o saobraćaju u zimskim uvjetima.

Ukoliko na točkovima imamo odgovarajuće zimske gume čija dubina šare nije manja od 4 mm, u tom slučaju, ne moramo imati lance, međutim, na dionici puta, gdje je postavljen znak "obavezna upotreba lanaca", dakle, u određenim okolnostima kada vladaju zimski uslovi, službeno ovlašteno lice, vozilima koja u svojoj opremi nemaju lance, bez obzira na odgovarajuće zimske gume, može zabraniti prolazak tim dijelom puta, odnosno, vratiti ih nazad, a nikako ih ne može kazniti za neposjedovanje zimske opreme.
Jedini slučaj kada policija može kazniti vozača zbog neposjedovanja lanaca i onda kada ima odgovarajuće zimske gume, je u slučaju kada takav vozač, a zbog nepovoljnih zimskih uslova, svojim vozilom uzrokuje zastoj na dionici puta koja je označena znakom "obavezna upotreba lanaca".
U svakom slučaju, pored odgovarajućih zimskih guma, u gepeku nikad nije viška imati i lance jer nikada ne znamo kada nam mogu zatrebati.

Ovo je tačno, ali ne stoji tvrdnja da ukoliko imaš lance u gepeku možeš u sred zime voziti na ljetnim gumama!
goran16v

#1128 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by goran16v »

beco wrote:Moze li mi neko objasniti kakve su performanse zimskih guma sa lancima na njima? Da li gube performanse zbog gubitka povrsine ili se trakcija povecava? Da li zimske se gume ostete koristeci lance?
Svojom konstrukciom (uglavnom) lanci preuzimaju od gume komplet dodir sa podlogom tako da od preformansi gume nema nista i svejedno je da ih stavljas na zimsku ili ljetnu gumu. Svrha lanca je smanjenjem dodirne povrsine i obratno proporcionalno povecanje specificnog pritiska kg/cm2 cime se povecava trakcija. Pravilno montiran lanac ne bi trebao bitno stetiti gumi.
@emko1234
Buduci da nikad nisi postavio lance za predpostaviti je nikad nisi dospio u situaciju da trakcija zimskih guma jednostavno nije dovoljna cak i sa AWD pogonom i onda se lanci stavljaju i na zimske gume, tako da je ono sto si napisao da nema potrebe za lancima kad imas zimske gume, bez obzira sto nije zakonski obavezno, besmisleno. Vise puta sam na Toyotu LC bez obzira na zimske gume stavljao par lanaca, a '99 kad smo se na molbu Hitne pomoci probijali po bolesnika negdje iznad Nahoreva smo na 2 Toyote stavili lance na sva 4 tocka da se probijemo kroz cijelac.
slobodni armirach

#1129 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by slobodni armirach »

Jaguar84 wrote:da i ja prekinem raspravu i da pohvalim yokohama w drive 903....znači kida i cepa brate...vozio sam ranije na ug 7 ali one su mala maca za ovu gumu!
Gdje si ih nabavio?
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#1130 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Bobi »

Emko 2 tjedna out :!:
frngla

#1131 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by frngla »

slobodni armirach wrote:
Jaguar84 wrote:da i ja prekinem raspravu i da pohvalim yokohama w drive 903....znači kida i cepa brate...vozio sam ranije na ug 7 ali one su mala maca za ovu gumu!
Gdje si ih nabavio?
ac quattro je ovlasteni dobavljac i distributer guma yokohama
vukojebina

#1132 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by vukojebina »

hahha, ne mogu da vjerujem da je nekome policija naplatila kaznu sto nema lance a ima sve 4 zimske gume...hahaha..kako bi ja volio da mi pokusa napisat tu kaznu :) al dok je ovaca, bice i vune :)
goran16v

#1133 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by goran16v »

Evo u ovom trenutku na BHT gledam "strucnjaka" za sigurnost saobracaja koji objasnjava da zimska oprema podrazumjevaju i zimske gume na pogonskim tockovima i lance, ali on preporucuje zimske gume na svim tockovima... :D
jefferson

#1134 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by jefferson »

emko1234 wrote:
beco wrote:Moze li mi neko objasniti kakve su performanse zimskih guma sa lancima na njima? Da li gube performanse zbog gubitka povrsine ili se trakcija povecava? Da li zimske se gume ostete koristeci lance?
zimske gume nemaju nikakve performanse s lancima.lanci sve poniste,zato u zakonu pise il zimske il ljetne s lancima.znaci ako mozes stavit lance na ljetne i vozit,guma nema vise nikakvu funckiju.
ja iskreno nisam nikad stavio lance,nisu mi trebali jer kad je bas gusto ne vozim al sad kako imam AWD i ne trebaju mi.nisam nigdje stao jos ni jednom.ima momenta kad osjetis da gume malo vrte u prazno dok ne ufate dovoljno al to ne traje nikad duze od par sekundu.
sto se tice ovih penjanja,ja sam vidjao ljude koji se penju bez problema uz podhrastove,staju pa krecu isto bez problema al sam vidio lika doduse koji se rikvercom popeo uz budakovice na podhrastovima i imao je lance,audi 90 je bio upitanju.sinoc se raja bez problema penju iz dalmatinsku bez lanaca.
Tebe u svemu ovome zeza rodni list, i to jebeno!
respo

#1135 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by respo »

emko1234 wrote:nisam se naljutio,ti si ispao glup i sad okreces na zajebanciju.fino ti pise.il sve cetri zmiske,il sve cetri M+S il sve cetri ljetne s tom dubinom sare i u tom slucaju obavezni lanci u gepeku da se mogu stavit na pogonske tockove.
tvoja prica nema logike,jer po tebi ispade da se zimi moze vozat samo s ljetnim gumama ako imaju dovoljnu dubinu sare.neki dan me drot zaustavio,prije snijega.kakve su gume?reko,zimske.pogledo,i vratio papire,nije pitao za lance.al da sam rekao da su ljetne i da sam rekao da imam lance isto bi bilo.tako da ubudce ne letes pred rudu,nemoj grlom u jagode.
indijanac CITAJ
ili ove ili one ili desete gume kao i lance
nema veze koje gume
samos to ti za zimske do skoro cini mi se nije trebala dubina sare a ostalo sve dubina 4mm i vozi
a lance ionako stavljas ako ti znak tako pokaze da ne znam koje imas gume ili logicno ako ne mozes voziti nikako bez lanaca

bas me zanima jesi li ikad bio vani posebno u planinskim dijelovima u toku zime
i tamo gdje ima znag za lance
da imas ne znam kakve gume ako nemas lanaca ostajes na parkingu i cekaj proljece
goran16v

#1136 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by goran16v »

Romeo 80 wrote:
Ovo je tačno, ali ne stoji tvrdnja da ukoliko imaš lance u gepeku možeš u sred zime voziti na ljetnim gumama!
Ima razlike izmedju imati zimsku opremu i koristiti zimsku opremu. Lanci u gepeku a ljetne gume na autu su imanje a ne koristenje, dok su zimske gume automatski i koristenje i kad su proglaseni zimsku uslovi, i kad znak izricite naredbe B45 "Zimska oprema" naredi koristenje onaj ko vozi na ljetnim gumama mora stati i montirati lance da bi nastavio dalje i voziti na njima do prestanka sve i da je narednih 2000 km suho k'o barut dok onaj ko vozi na zimskim gumama pici bez zaustavljanja. U zavisnisti od uslova na cesti policija moze traziti da svi, bez obzira na gume, montiraju lance da bi nastavili voznju ili im zabranuje prolaz s tim sto ce onaj ko do patrole dodje na ljetnim gumama i bez lanaca platiti kaznu i biti vracen, a ko dodje na zimskim gumama bez lanaca biti samo vracen bez kazne.
goran16v

#1137 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by goran16v »

respo wrote:
emko1234 wrote: indijanac CITAJ

bas me zanima jesi li ikad bio vani posebno u planinskim dijelovima u toku zime
i tamo gdje ima znag za lance
da imas ne znam kakve gume ako nemas lanaca ostajes na parkingu i cekaj proljece
Mislim da je jaran emko u banovicima :?
respo

#1138 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by respo »

moze citati trebat ce mu kad se bude vracao iz istih
vukojebina

#1139 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by vukojebina »

vidi respe jes namazan, pokuso bit pametan dok nema emke da mu kaze da konverziacija opet nije na njegovom intelektualnom nivou :D :D :D
respo

#1140 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by respo »

ma nisam ni vidio da je otisao da kopa snijeg u banovicima nego sam isao redom pa odgovorio
onda sam vidio da testira u kreki nove zimske gume
hogar strasni

#1141 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by hogar strasni »

Mali rezime, sad ce me mozda neki oplest koji koriste gume skupih razvikanih brendova, koje boze sacuvaj da omalovazavam. Al hocu rec da sa fazonom koliko si dug toliko se i pokrij, odnosno da sam ja na svojim Tigar vinter gumama, prosao ovo nase super ocisceno Sarajevo, pritom stavljajuci akcent na padinske dijelove, Bistrik, Vratnik, Bjelave, pa onda Kosevo Hrasno i Mojmilo itd...znaci nigdje stao nisam, slajdra nedje jebajga al ne ostavlja. Eto uglavnom i ove gume od 80 i kusur kerma, cupaju, vade i ne ostavljau, ko ve vjeruje bujrum sa mnom.
donsedin

#1142 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by donsedin »

hogar strasni wrote:Mali rezime, sad ce me mozda neki oplest koji koriste gume skupih razvikanih brendova, koje boze sacuvaj da omalovazavam. Al hocu rec da sa fazonom koliko si dug toliko se i pokrij, odnosno da sam ja na svojim Tigar vinter gumama, prosao ovo nase super ocisceno Sarajevo, pritom stavljajuci akcent na padinske dijelove, Bistrik, Vratnik, Bjelave, pa onda Kosevo Hrasno i Mojmilo itd...znaci nigdje stao nisam, slajdra nedje jebajga al ne ostavlja. Eto uglavnom i ove gume od 80 i kusur kerma, cupaju, vade i ne ostavljau, ko ve vjeruje bujrum sa mnom.
Ma za normalnu upotrebu nije bitan proizvodjac, al eto ponekad se mora i divljat pa ove skupe te (trebale bi)vade iz sranja koje si napravio svojim neiskustvom. Moze i tigar 190km/h na papiru al nije to to, jer o nije bas pravljen za takvih brzina, al zato ako hoces jurcat doplatis dodatnih 100 km po gumi i eto po nekima si siguran. Al pazi ne do Bog da ti zvizne guma na recimo 150 km/h nema te gume koja ce te ostavit u jednom komadu (na auto mislim).
hogar strasni

#1143 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by hogar strasni »

donsedin wrote:
hogar strasni wrote:Mali rezime, sad ce me mozda neki oplest koji koriste gume skupih razvikanih brendova, koje boze sacuvaj da omalovazavam. Al hocu rec da sa fazonom koliko si dug toliko se i pokrij, odnosno da sam ja na svojim Tigar vinter gumama, prosao ovo nase super ocisceno Sarajevo, pritom stavljajuci akcent na padinske dijelove, Bistrik, Vratnik, Bjelave, pa onda Kosevo Hrasno i Mojmilo itd...znaci nigdje stao nisam, slajdra nedje jebajga al ne ostavlja. Eto uglavnom i ove gume od 80 i kusur kerma, cupaju, vade i ne ostavljau, ko ve vjeruje bujrum sa mnom.
Ma za normalnu upotrebu nije bitan proizvodjac, al eto ponekad se mora i divljat pa ove skupe te (trebale bi)vade iz sranja koje si napravio svojim neiskustvom. Moze i tigar 190km/h na papiru al nije to to, jer o nije bas pravljen za takvih brzina, al zato ako hoces jurcat doplatis dodatnih 100 km po gumi i eto po nekima si siguran. Al pazi ne do Bog da ti zvizne guma na recimo 150 km/h nema te gume koja ce te ostavit u jednom komadu (na auto mislim).
Slazem se ja burazere s tim cinjenicama sasvim, al za jednu normalnu voznju, barem meni nista vise nije potrebno a evo ih druga godina tarem, da se razumijemo, da je dzep dublji obule bi se kvalitetnije, al ne gumo one politike sto se ovdje moze procitat, et ja ne bi tigra da ja za DŽ,smece i slicni atributi,guma je "vaka naka",na vlastitom iskustvu, znaci nit imam sta lagat, ni u dzep ni iz dzepa a bujrum sa mnom ko se nevjeruje, sasvim dobra guma za potrebe malog covjeka.
respo

#1144 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by respo »

pa ja sam na svom stavio tigar evo treca zima
kad sam kupovao felge dobio jednu besplatno i kupim jos 3 da ne bude raspar
normalna voznja po gradu ponekad na bjelasnicu i sve ok sto se tice gume
sad cu kad budem mjenjao ove staviti malo "kvalitetnije" (citaj malo bolji brand) cisto sigurnosti neke a ne zato sto su tigar smece
goran16v

#1145 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by goran16v »

@detomaso
Poenta cijele price je tvoja tvrdnja da ne trebaju lanci kad imas zimske gume pije vode samo kad se radi o postivanju zakona, a da je u praksi itekako pozeljno imati lance u gepeku sve i da imas 4 nove zimske gume. To sto ti nikad nisi imao potrebe da montiras lance je apsolutno nevazno osim sto se mozda moze zakljuciti da vozis na sigurno i kad je sigurno, jer se cesto desava, pa i meni, da na zimske gume stavljas lance da bi negdje prosao, pogotovo oni koji voze kad moraju a ne kad hoce. Sta bi uradio pred planinskim prevojem ispred koje policija pusta samo one sa lancima, im'o zimske gume - nem'o? Pogledaj ovih dana koliko ovih sto voze sa lancima ima zimske gume. Ja sam opisao ekstremnu situaciju koja se desila na asfaltnom putu u opstini Centar kuda ide gradski prevoz, nikakav off road.
hopi

#1146 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by hopi »

mogu li lanci za 195/65 R15 na gume 205/55 R16, ova je 1cm šira a obimom su tu negdje.
vnm

#1147 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by vnm »

zar ti ne pise na kutiji od lanaca?
hopi

#1148 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by hopi »

ma piše, ali mi lanci nisu tu, nego treba mi za drugo auto pa da ne idem džaba po moje ako ne mogu na 205/55 R16.
hopi

#1149 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by hopi »

ako iko ima lance neka pogleda dali 195/65 R15 pašu na 205/55 R16 da ne kupujem druge, treba mi do večeras da znam
Dr.Mr.Fr.

#1150 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Dr.Mr.Fr. »

Znaci brate ne mogu da vjerujem da u 21 vjeku neko na forumu trazi da mu pogledaju tablicu sa velicinom lanaca za gume....

Pa za sta taj google sluzi pobogu....

http://www.snowchains.com.au/sitebuilde ... chains.pdf

:roll:
Post Reply