Bášča

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

Post Reply
Oticon

#1126 Re: Bášča

Post by Oticon »

Sta sve dodje u tom setu, 100 m crijeva, spojnice, cesmice, filter i cep.Jel taj cep moze na okiten crijevo? Koliko kosta to okiten crijevo? za sta sluzi taj filter, i moze li bez njega? 100 m crijava mi je puno, zato mi je ovaj set nekako skup, znam da ce se sve to isplatiti, ali imao sam dosta troskova oko plastenika, najlon, bure, sistem navodnjavanja, tako da ako nesto ustedim mogu kupiti presade, jer sam svojom nezadovoljan. Hvala na savjetima i izvini sto peglam
Da, u setu dođe sve to, i taj čep i filter odgovaraju za okiten crijevo. Što se tiče cijene okiten crijeva...stvarno se ne sjećam, ali ja sam uzela 15 metara tako da mi i to nije bilo baš jeftino. Voda kada stoji u cisternoj stvara talog...filter služi da zadržava taj talog da ne ide u crijeva jer bi začepio sitne rupice za navodnjavanje i treba ga povremeno skinuti i očistiti. Ne bih ti baš znala reći da li baš mora imati filter...ali obzirom da su pravo male rupice na crijevu, skoro nevidljive...onda mi i ima logike da treba filter. Ovo govorim zato što ako uzmeš samo crijeva i spojnice...moraš naći neko rješenje za zatvarnje drugog kraja okiten crijeva... a i bez filtera bi vjerovatno došlo do čestog začepljenja rupica na crijevu. Znam da si imao troškove oko plastenika i da bi pokušao da uštediš... ako skontaš neko drugo jeftinije rješenje javi. A, to da ti je 100m crijeva puno...zato sam i rekla da uzmeš duže okiten crijevo...dokupiš još par spojnica i iskoristiš i za zaljevanje otvorenog vrta..jer ti je cisterna od 1000l ionako prevelika za plastenik... ako nemaš regulator ili tajmer kad da zaustaviš istek vode...sve će ti biti previše zaliveno u plasteniku. I ne brini...ne peglaš...tu smo da nešto naučimo i pomognemo jedni drugima. Ja ću kad budem pravila plastenik...kod tebe na obuku :wink:
armin_jocker

#1127 Re: Bášča

Post by armin_jocker »

Oticon wrote:
Sta sve dodje u tom setu, 100 m crijeva, spojnice, cesmice, filter i cep.Jel taj cep moze na okiten crijevo? Koliko kosta to okiten crijevo? za sta sluzi taj filter, i moze li bez njega? 100 m crijava mi je puno, zato mi je ovaj set nekako skup, znam da ce se sve to isplatiti, ali imao sam dosta troskova oko plastenika, najlon, bure, sistem navodnjavanja, tako da ako nesto ustedim mogu kupiti presade, jer sam svojom nezadovoljan. Hvala na savjetima i izvini sto peglam
Da, u setu dođe sve to, i taj čep i filter odgovaraju za okiten crijevo. Što se tiče cijene okiten crijeva...stvarno se ne sjećam, ali ja sam uzela 15 metara tako da mi i to nije bilo baš jeftino. Voda kada stoji u cisternoj stvara talog...filter služi da zadržava taj talog da ne ide u crijeva jer bi začepio sitne rupice za navodnjavanje i treba ga povremeno skinuti i očistiti. Ne bih ti baš znala reći da li baš mora imati filter...ali obzirom da su pravo male rupice na crijevu, skoro nevidljive...onda mi i ima logike da treba filter. Ovo govorim zato što ako uzmeš samo crijeva i spojnice...moraš naći neko rješenje za zatvarnje drugog kraja okiten crijeva... a i bez filtera bi vjerovatno došlo do čestog začepljenja rupica na crijevu. Znam da si imao troškove oko plastenika i da bi pokušao da uštediš... ako skontaš neko drugo jeftinije rješenje javi. A, to da ti je 100m crijeva puno...zato sam i rekla da uzmeš duže okiten crijevo...dokupiš još par spojnica i iskoristiš i za zaljevanje otvorenog vrta..jer ti je cisterna od 1000l ionako prevelika za plastenik... ako nemaš regulator ili tajmer kad da zaustaviš istek vode...sve će ti biti previše zaliveno u plasteniku. I ne brini...ne peglaš...tu smo da nešto naučimo i pomognemo jedni drugima. Ja ću kad budem pravila plastenik...kod tebe na obuku :wink:
hvala na info, zaista mi pomazes, meni maximalno treba 5 m tog okiten crijeva, ma nesto cu skontati, javicu st asam uradio, a ja sam uvijek na raspolaganju i pomoci koliko mogu i znam :mrgreen:
safran

#1128 Re: Bášča

Post by safran »

Oticon wrote:
Što ti je rijeti dobra provkacija, u 1:00 u jutro safran pisala poruku. :D
Sa ženom kontam u Sarajevo jednom na izlet pa mogo bi kakve hedije ponijeti. :)
Ili još bolje nahajcovati pun auto i gor na baščaršiji koju paru zarditi. :D :D
A kakvi su to rundavi paradajzi u tebe? :lol:
:lol: :lol: :lol: Vidi Mumina...umjesto da kaže Bujrum Safran...on se fino njoj najavi u goste :wink:
E jesi vidjela - bogami se i ja bujrumu nadala a on ko da je Hercegovac :lol: :lol: :lol: :lol: A safran ti u 1:00 piše jer čeka mašinu za veš da završi. Sedam dana me nema i moji muški sve povade iz ormara i presele u kupatilo.
A ove rundave su mi tomatofestovci poslali kad sam naručivala sjemena - ko biva od njih da probam. Evo šta kaže
http://store.tomatofest.com/Angora_Supe ... f-0024.htm

imam svega 4 sadnice (1 mi dijete satralo) - pa vidjećemo .... a sjemenki ima još 20-ak za dogodine
Mu'min

#1129 Re: Bášča

Post by Mu'min »

Ma bujrum Safran u Tuzlu samo javi kad ćeš doći da i ja budem. :D
Oticon

#1130 Re: Bášča

Post by Oticon »

quote="Mu'min"]Ma bujrum Safran u Tuzlu samo javi kad ćeš doći da i ja budem. :D
:lol: :lol: :lol: Ma daj Mumine...možeš li barem pokazati malo veselja uz ovaj bujrum...ovo kao da si reda radi napisao. Safran u Tuzlu, Mumin :run: iz Tuzle :lol: :lol: :lol:
Nego Safran...Bujrum kod mene...nema pipuna ali ćemo nešto već organizovati :wink:
Mu'min

#1131 Njih dvije a ja i vrtlar sami

Post by Mu'min »

Što je rijet žeMskinje. :D
Pa ni vrtlara nema da me brani od ženske većine (njih dvije, ja sam). :lol:
Doće vakat kad ćete vas dvije vidjeti kako ste griješile dušu na meni. :)

Danas me strefi belaj, oškrino zastakljen balkon, da reko uđe malo zraka sadnicama dok sam na poslu.
Kad nije Allah dao isušenje. Uletio golub i nije znao izaći. :(
Tek žena poslije otvorila kad je došla da izađe.
Velim ja sebi, sabur, nema druge. 8-)
Oticon

#1132 Re: Njih dvije a ja i vrtlar sami

Post by Oticon »

Mumine halali...ali morala sam onakav poziv prokomentarisati :lol: :lol:
Danas me strefi belaj, oškrino zastakljen balkon, da reko uđe malo zraka sadnicama dok sam na poslu.
:x :x :x Nadam se da golub nije sve uništio :sad:
Mu'min

#1133 Re: Bášča

Post by Mu'min »

Bil hajr, valjda mi je iman vredniji od nekoliko sadnica.
Ako Bog da bi će u redu.
Daleka je sezona od sjemena do ploda pa valja svašta računati, i ono ružno.
pemanapemani

#1134 Re: Bášča

Post by pemanapemani »

@armin_jocker
Crne plastične cijevi imaju orginalne čepove. Kako se koriste u vodosnabdijevanju, opremu za njih je poprilično lako naći.
Na navedene cijevi idu plastične česmice (originalni ventili namjenjeni za sistem KPK), a na česmice crijeva za navodnjavanje. Za postavljanje česmica je potreban borer 15 mm (uz pažljivu upotrebu i teflon traku može poslužiti i borer od 14 mm).
Ne znam da li je ispravno, prvo sam postavio okiten crijevo, zatim razvukao crijeva sa rupicama i onda se uhvatio bušilice. Prije postavljanja česmica, pustio sam mlaz vode zbog ostataka od bušenja.
Sistem sa okiten cijevima je jednostavan za postavljanje, nema narezivanja cijevi, a svi dijelovi potrebni za sistem "kap po kap" se mogu postaviti bez posebnih alata.

Prošle godine sam svu potrebnu opremu kupio u Merkuru na Stupu (okiten crijevo, glavi ventil sa filterom - ide direktno na bure sa vodom, a na njega okiten i česmice - u ponudi su bile plave i crvene, s tim da su se crvene pokazale puno kvalitetnije).
safran

#1135 Re: Bášča

Post by safran »

Oticon wrote:
quote="Mu'min"]Ma bujrum Safran u Tuzlu samo javi kad ćeš doći da i ja budem. :D
:lol: :lol: :lol: Ma daj Mumine...možeš li barem pokazati malo veselja uz ovaj bujrum...ovo kao da si reda radi napisao. Safran u Tuzlu, Mumin :run: iz Tuzle :lol: :lol: :lol:
Nego Safran...Bujrum kod mene...nema pipuna ali ćemo nešto već organizovati :wink:
Što se sijelilo sijelilo se - od danas sunce, rad, red i disciplina. Valja nadoknaditi propušteno.
huxley

#1136 Re: Bášča

Post by huxley »

Jedno tehničko pitanje ako ima neko da je spajao ovo;

Imam 2 rezervoara/bureta, jedno je obično, sa otvorom gore, od 200L, bez izvoda. Drugi je onaj rezervoar u armaturi od 1000L, sa izvodom (mislim od 1 cola): kao ovaj:

http://www.pik. ba/artikal/3156761/bure-za-vodu/

Na jedno od ova dva bih spojio sistem kap-po-kap i navodnjavao onaj ranije spominjani plastenik. E sad, pošto nisam tu tokom sedmice, naručio sam ovaj timer:

http://www.ebay. co.uk/itm/ELECTRONIC-AUTOMATIC-WATER-TIMER-GARDEN-WATERING-IRRIGATION-SYSTEM-/120891226653?pt=UK_Home_Garden_GardenEquipment_HandTools_SM&hash=item1c25adba1d

Ali koliko vidim, to je onaj manji fi od ove okiten cijevi, koja je 1 col. Da li ne jeko spajao ovo, i kako?

Hvala.
Banksy

#1137 Re: Bášča

Post by Banksy »

Maslačak okasnio,
taman da se zabavite za 1. maj,
Zdrav i ukusan, odličan za grlo i pluća,
kao med ili sirup za sokove.

MED (SIRUP) OD MASLAČKA

300 cvjetova maslačka
1 l vode
1 limun, 2 naranče
1,2 kg nerafiniranog smeđeg šećera

Maslačke brati na mjestima gdje je čista priroda, daleko od prometnica i industrijskih postrojenja, najboje ujutro dok je još rosa,
Cvjetove maslačka ostaviti preko noći potopljene u vodi,
Drugi dan sve zajedno kuhati pola sata,
Zatim ocijediti i baciti gusti dio, pa ono što je ostalo tekućine opet kuhati pola sata uz postepeno dodavanje šećera, stalno miješajući dok se ne zagusti,
Pri kraju smanjiti vatru, pa dodati naranču i limun izrezane na kockice, zajedno s korom, i još malo kuhati (oko 10 minuta) na laganoj vatri,
Preliti u teglice i čuvati na hladnom i tamnom mjestu,
Ponekad se dogodi da se med nakon nekoliko mjeseci počne kristalizirati, no to ne umanjuje njegovu djelotvornost,
Vrijedi godinu dana.
vrtlar

#1138 Re: Njih dvije a ja i vrtlar sami

Post by vrtlar »

Mu'min wrote:Što je rijet žeMskinje. :D
Pa ni vrtlara nema da me brani od ženske većine (njih dvije, ja sam). :lol:

MA Mumine znas ono ko se svadja taj se i voli.Tako i ove nase dame one tebe najvise vole.
vrtlar

#1139 Re: Bášča

Post by vrtlar »

Oticon wrote:

.
Hvala na odgovoru...ja već 3 godine pokušavam da nađem sjeme ali gdje god sam tražila nemaju. Moram se više potruditi za narednu sezonu...sada sam zakasnila.
Što se tiče rasada...osim pijace ništa mi drugo ne pada na pamet...ustvari čini mi se da je Armin jocker..spominjao neki rasadnik u Hotonju...pa možda se on javi sa više informacija.

Evo slike mog Boba danas slikao

Image

Prvi put sadim bob i vidjecemo kako ce sve ispasti raspitivao sam se kod ljudi koji ga gaje dugo tako da sam ponesto naucio.Ali teorija jedno praksa drugo.
suncokret_1984

#1140 Re: Bášča

Post by suncokret_1984 »

Danas jedem grasak domaci, i nekakav neukusan, kontam koji da kupim ove godine i da posijem, pa mi naumpadoste vi, znam ko ce mi dat savjet :D

Prosle godine sam sijala neki u kutiji, kupila u poljoprivrednoj, kad bih vidjela kutiju znala bih koji je u pitanju, ovako bas i nisam sigurna, uglavnom stvarno je neukusan, stabljike su mu bile nekako visoke, isto kad proraste, ali grasak je bio normalne velicine kad je rodio, i stavrno je fino rodio, ali...neukusan, nikakav, prvo sam pomislila da je do mene, mozda sam reko zaboravila kako se pravi :lol: kupim ledov, ma odlican, a moj domaci nikakav :(

Imate li kakav savjet i prijedlog?
pemanapemani

#1141 Re: Bášča

Post by pemanapemani »

huxley wrote:Jedno tehničko pitanje ako ima neko da je spajao ovo;

Imam 2 rezervoara/bureta, jedno je obično, sa otvorom gore, od 200L, bez izvoda. Drugi je onaj rezervoar u armaturi od 1000L, sa izvodom (mislim od 1 cola): kao ovaj:

http://www.pik. ba/artikal/3156761/bure-za-vodu/

Na jedno od ova dva bih spojio sistem kap-po-kap i navodnjavao onaj ranije spominjani plastenik. E sad, pošto nisam tu tokom sedmice, naručio sam ovaj timer:

http://www.ebay. co.uk/itm/ELECTRONIC-AUTOMATIC-WATER-TIMER-GARDEN-WATERING-IRRIGATION-SYSTEM-/120891226653?pt=UK_Home_Garden_GardenEquipment_HandTools_SM&hash=item1c25adba1d

Ali koliko vidim, to je onaj manji fi od ove okiten cijevi, koja je 1 col. Da li ne jeko spajao ovo, i kako?

Hvala.
Ne mogu otvoriti sliku, ali je vjerovatno riječ o 1/2 cola. Postoje nastavci (kao u slučaju metalnih vodovodnih cijevi) pomoću kojih možeš spojiti različite veličine bez problema.

Naravno, uvijek možeš improvizirati na svoju ruku (silikon, teflon traka, izolir traka, kudelja, unutrašnja guma od bicikla...). Nekad bude bolje nego orginal :) .
armin_jocker

#1142 Re: Bášča

Post by armin_jocker »

Pozdrav svima, iskoristio sam ovo lijepo vrijeme ovih dana tako da sam uspio zavrsiti svoj plastenik-staklenik, pokriti najlonom,okreciti ga sa unutrasnje strane onako kako me je savjetovao neko sa ove teme, i cini mi se da to ima efekta, mnogo manje je toplote, one nepotrebne, svjetlosti ima dovoljno, temperatura odlicna. Prekopao sam zemlju rucno, pognojio djubrivom (stajskim, govedjim i ovcijim). Danas otisao kod cike u Hotonj, stvarno nije nikakva reklama, covjeka vidim jednom godisnje i nisam ga poznavao, ali odusevljen sam njegovim pristupom musteriji, ljubaznoscu i savjetima. Ukupno sam kupio oko 85 komada presade, 40 paprika, od toga 20 kom zute Istra paprije i 20 crvenih roga, 30 kom paradajza, 15 relly, 10 optime, i 5 meni najdrazih cheryy, 5 patlidzana i 10 krastavica. Uz svoju presadu koja ce za 15-ak dana biti sprema u zemlju, sasvim dovoljno, zar ne? Eh sad, on mi je dao savjet da paradajz ide nesto kao 6 cjetova, ili 6 redova cvjetova u visinu, pa pustis jos dvije grane iznad, i onda odsjeces vrh, ako sam dobro skontao? naravno, skidati zaperke, i grane do zemlje, jel tako? :D Eh sad, nesto mi je spominjao i oko zutih paprika, da se prvi sredisnji cvjeto oblamaju, kao da bi biljka mogla ici u visinu i da bi dala vise plodova,i jos nesto je pricao, nisam mogao sve pofatati :D , ja to prosle godine nisam radio, bas na tim sredisnjim cvjetovima su mi bili dobri plodovi, ali doduse nakon toga nije bilo nesto puno plodova! molim Vas da mi ko zeli kaze da li je ovo ispravno, i ako ima jos neki savjet oko paradajza, paprika, patlidzana i krastavica, te neke detalje, za bolji rast, razvoj i plod, hvala. Cim stigne postavicu slike plastenika i presade, jer presadu danas ne stigoh posaditi :D :D
armin_jocker

#1143 Re: Bášča

Post by armin_jocker »

Evo, vec sa pronasao nesto, metoda se zove pinciranje paprike, i ne idu samo cvjetovi kako sam ja skontao, nego unutrasnje grane, koje su u sredini, se oblamaju, a ostavljaju ove vanjske, da bi biljka dobila svjetlost, i da bi plodovi bilji bolji, valjda?
evo ima dobra tema pronadjoh je pa kome nije mrsko neka cita, pozdrav
safran

#1144 Re: Bášča

Post by safran »

Jeste li ovih dana zavirivali u Agricom? Ja jučer uletila da kupim sjeme tikvica i ostala :shock: Semenarna je na naše tržište izbacila nove sorte. Sreća pa sam djecu ostavila da se dinstaju u autu pa nisam mogla ostati dugo. Ovako izašla samo sa 5 kesica. Kupila sam i butternut tikvu da vidim kakvo je i to čudo. Inače, kod nas je još dosta mokra zemlja ali smo jedan dio prefrezali, uzemljili ostatak crvenog luka i rotkvice. Plan je da se za Praznik rada montira grašak, dio buranije i krompir. Tikvice, tikva, krastavci, dinja, brokula - sve je u posudama u toploj lijehi. Ali mi se rasad sneveselio - nikako mi se ne sviđa, oporavlja se ali nešto slabo. Ranijih godina smo ga sadili oko 1. maja ali ove godine ćemo sačekati barem 7 dana.
Sadi li iko prasu? Ja sam 2 puta uspjela uzgojiti ali mali broj struka - ali je bila ukusnaaaaaa. Ima li raštike na pijaci - rasada naravno?
Mu'min

#1145 Re: Bášča

Post by Mu'min »

Ja se ova 3 dana pravo naradio.
U petak poslije džume posadio paprike (110 kom), u subotu paradajze (98 kom) a jučer poubado oko paradjzi pritke da mogu vezati sadnica na njih kad narastu ako Bog da.
Samo da bude ugodna godina što se ti če padavina inače bez kiša je teško ručno navodnjavati.

Imali ko kakvih slika svojih radova? 8-)
Mu'min

#1146 Re: Bášča

Post by Mu'min »

armin_jocker wrote:Evo, vec sa pronasao nesto, metoda se zove pinciranje paprike, i ne idu samo cvjetovi kako sam ja skontao, nego unutrasnje grane, koje su u sredini, se oblamaju, a ostavljaju ove vanjske, da bi biljka dobila svjetlost, i da bi plodovi bilji bolji, valjda?
evo ima dobra tema pronadjoh je pa kome nije mrsko neka cita, pozdrav
Ovo još moram nastudirati. Za paradajze znam al za paprike nikad nisam pincirao.
Jesam na onim u posudama (čili) al tamo je bila druga priča. Rezultat u posudama je bio jako dobar mada ne znam koliko je pomoglo to što sam od zemlje prema vrhu jedan dio paprike komplet obrijao. :-D
Oticon

#1147 Re: Bášča

Post by Oticon »

Ja sam ove godine ... stvarno razočarana sa onim što sam napravila. Kao prvo baštu smo prekopali i izfrezali krajem marta...odmah nakon frezanja je krenula kiša...i do prije tri-četiri dana nije ni stala. Površinski dio bašte nekih 10 cm je " armirana betonska ploča" a ispod je blato. Opet je prekopavam ašovom i razbijam taj beton. Čak sam i "macolu" uvrstila u baštanski alat. Pune su mi ruke žuljeva...jedva sam uspjela za tri dana posaditi dvije lijehe luka i po jednu graška i tikvica. Što se tiče rasada koji sam sama pravila...nešto nikako nije uredu, nisam gajila "mini bonsai" ali mi je sve minijaturno...pravi zastoj u vegetaciji. :( Juče sam tri vrste paradajiza iznjela napolje ( preostalih pet su mi još uvijek u stanu) pa ako hoće nek krene ako neće onda se moram snalaziti za nabavku. Žao mi je što nemogu kupiti rasad onih sorti koje sam ja posadila...već se moram uklopiti u standard. Ništa bolje nisam prošla sa bijelim patlidžanom i fafaronama. Jedino se na par sadnica krastavica vidi nekakva promjena.
Safran
...što se tiče buternut tikve...ja sam je sadila prošle godine i meni je fantastično ukusna...čak malo ukus vuče na lješnjak...samo za nju ti treba dosta prostora jer je tikva koja ide na vriježu...nije žbunasta tikvica. Ja sada imam četiri vrste žbunastih tikvica zasađene, od toga dvije koje mi svake godine dobro uspjevaju zelena fiona i patišon ( vidjećemo šta će se desiti ove godine na mom "asfaltu")... a dvije nove za probu nemogu se sjetiti kako se zovu.
Vrtlar
... stvarno me izazivaš sa slikama boba...šteta što nisi bliže došla bih da ti pomognem kad bude sezona branja :wink:
Mumin
...ti si sa brojem sadnica krenuo u pravu proizvodnju...to više nije hobi :thumbup:
Mu'min

#1148 Re: Bášča

Post by Mu'min »

Oticon wrote:
Mumin
...ti si sa brojem sadnica krenuo u pravu proizvodnju...to više nije hobi :thumbup:
Dok sam čito ovo tvoje gornje pisanje, nekako mi bješe žao, da si bliže počupo bi ti posađene sadnice kod nas da ti mogu šta pokloniti. Al bil hajr bi će druge godine bolje, sada moreš i sa kupovnim sadnicama.
Predlažem ti da se malo pozanimaš kod ostale raje da li imaju išta drugo od onih 5 standard sorti (Volovsko srce, Novosadski jabučar, Relly, NoName Cherry i još jedan "dobri"). :)

Eto ja ću ti poslati ako Bog da (samo me podsjeti) kakve sorte sjemena paradajz na kraju sezone da imaš nešto nestandardno. ;)

ms
Mu'min
Oticon

#1149 Re: Bášča

Post by Oticon »

Mumin
Hvala moj FSR prijatelju što žališ skupa sa mnom...i ja sam se :x na onog goluba što je tebi napravio zijan na balkonu.
pemanapemani

#1150 Re: Bášča

Post by pemanapemani »

Nadam se da je uspio prvi pokušaj postavljanja slika.
Kad svi postavljaju sliku, hoću da se i sam okušam :-D

Image

Uploaded with ImageShack.us

Image

Uploaded with ImageShack.us

edit: delightful - samo da pomognem sa slikama
Last edited by pemanapemani on 30/04/2012 21:10, edited 1 time in total.
Post Reply