Snajperisti u Sarajevu..

Post Reply
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#1126 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Chmoljo »

neki wrote:
PM72 wrote:Nikad mi niko nije mogao odgovoriti na kojim se to vojnim akademijama proučavaju naša prepucavanja? :lol: Četnici odavno tumače kako se njihov proboj koridora proučava na "svetskim vojnim akademijama" a nigdje podatka gdje i kad.I naši su preuzeli četničku politiku kako sto puta ponovljena laže postaje istina tako da su i naši počeli tumačiti o vojnim akademijama koje se ibrete našem otporu :lol:
Ta je mitomanija na ovim prostorima prisutna stoljecima...I 'Sutjeska' i 'Neretva' su se decenijama izucavale na West Point-u :-)
pretjera ga vala... :)

da ne pominjem da je, recimo, Francuski pokret otpora imao sličnu bitku, dosad bi imao 16 ekranizacija u Fr i 3 holivudske.

ali hajde...
PM72

#1127 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by PM72 »

Ne znam što se moderator "nađe" uvrijeđenim i po čemu to pretjerujemo ako kažemo da je najobičnija laž da se ijedna naša bitka proučavala na svjetskim vojnim akademijama? Pričamo o periodu 1992-1995. U Danskoj je pokret otpora bio toliko "jak" da su pružali otpor nacistima i prilikom tog "otpora" :lol: poginulo ih je ukupno 16.O njima se uči u školama,postoje muzeji koji govore o danskom "otporu" ali gdje je Danska a gdje smo mi? U nas je dnevno ginulo toliko ljudi...
Dozer

#1128 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Dozer »

Bilo je nasih momenata koji su dobacili i do West Pointa. Samo, nije valjda da se nadate da cete info o tim stvarima naci na netu?!

Recimo, jedan od slucajeva za koje zasigurno znam da su bili, a vjerovatno su i sada, dio obuke na WP jeste nasa akcija na Proskoku, kada je okruglo 100 ljudi s Bjelasnice uslo 5km u dubinu njihove teritorije, iznad Trnova, i kada im je "pociscen" IKM. Mislim da je to bilo nekad '94. Tada su na SRNA-i kukali kako im je napadnuta bolnica (cuj, bolnica usred sume, na par kilometara od Trnova, i to jos puna ranjenika :D :D :D), ali nisu kukali predugo jer ih je satr'o izvjestaj SAS-ovaca, koji su akciju prikriveni pratili od pocetka do kraja, nakon cega je tadasnja komanda IFOR-a, ali i UN, rekla da se nije radilo o bolnici, nego o vojnom objektu, a u izvjestaju SAS-a je pisalo da je to bila jedna od najboljih akcija u dotadasnjem BH ratu. Koliko se sjecam, 22 ili 23 oficira su im zaginula tu, kao i jedna medicinska sestra, dok je druga uspjela pobjeci. I to je bilo sve od medicinskog osoblja koje se tu nalazilo.
Dozer

#1129 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Dozer »

Tacno. I izucava se na vojnim akademijama, i to ne samo americkim. A izucava se i jedna i druga strana, i oni koji su opsjedali, i oni koji su se branili.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#1130 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Chmoljo »

PM72 wrote:Ne znam što se moderator "nađe" uvrijeđenim i po čemu to pretjerujemo ako kažemo da je najobičnija laž da se ijedna naša bitka proučavala na svjetskim vojnim akademijama? Pričamo o periodu 1992-1995. U Danskoj je pokret otpora bio toliko "jak" da su pružali otpor nacistima i prilikom tog "otpora" :lol: poginulo ih je ukupno 16.O njima se uči u školama,postoje muzeji koji govore o danskom "otporu" ali gdje je Danska a gdje smo mi? U nas je dnevno ginulo toliko ljudi...
"našao" se uvrijeđenim kada spomenu Sutjesku i Neretvu. to sasvim sigurno nisu bile bitke za potcjenjivanje. bile one proučavane ili ne.
PM72

#1131 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by PM72 »

E onda je sve OK.Sutjeska i Neretva su nešto drugo a ove naše "akcije",brat - bratu ,nisu vrijedne pomena na bjelosvjetskim vojnim akademijama.Kad se već pominje akcija sa Treskavice,nije ubijeno nikakvih 22-23 oficira VRS nego vojnici koje su naši iznenadili na spavanju i šatorima.Moj kolega je učesnik iste i ispričao mi je sve do u detalj.Prošli su im iza leđa kroz "demilitarizovanu "zonu.Preživjelo je samo par četnika dok su naši gubici bili dva borca.Kakav West Point i prikriveni SAS-ovci.To su odradili diverzanti bošnjačke brigade a inače su sa tih područja pa su znali teren do u detalje.Da sad ne lupam tačnu cifru zaginulih četalja ( a ako treba mogu to sutra saznati) a sjećam se vrlo dobro da je UN protestovao kod Alije radi te akcije jer su iskoristili DMZ na Igmanu a Alija lupao k'o Maksim po diviziji jer veze nije imao šta se uopšte desilo ,uostalom,kao i sa svim drugim dešavanjima na terenu.

Da dodam i to da je u toj akciji sudjelovalo 25 ljudi,kakvih 100...
felsh

#1132 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by felsh »

Sto se nebi izucavale akcije kad se izucavalo ponasanje civila,dosta toga je mnogima pomoglo oko osvajanja Bagdada itd itd gradova prepunih civila(ono da koliko da doziraju silu i stegu pa da od insana naprave tele).E sad sto se tice akcija koliko su ih oni smatrali odlicnim ili ne znate strance jbg Jedan je Rambo :-D :-D :-D
felsh

#1133 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by felsh »

PM72 wrote:E onda je sve OK.Sutjeska i Neretva su nešto drugo a ove naše "akcije",brat - bratu ,nisu vrijedne pomena na bjelosvjetskim vojnim akademijama.Kad se već pominje akcija sa Treskavice,nije ubijeno nikakvih 22-23 oficira VRS nego vojnici koje su naši iznenadili na spavanju i šatorima.Moj kolega je učesnik iste i ispričao mi je sve do u detalj.Prošli su im iza leđa kroz "demilitarizovanu "zonu.Preživjelo je samo par četnika dok su naši gubici bili dva borca.Kakav West Point i prikriveni SAS-ovci.To su odradili diverzanti bošnjačke brigade a inače su sa tih područja pa su znali teren do u detalje.Da sad ne lupam tačnu cifru zaginulih četalja ( a ako treba mogu to sutra saznati) a sjećam se vrlo dobro da je UN protestovao kod Alije radi te akcije jer su iskoristili DMZ na Igmanu a Alija lupao k'o Maksim po diviziji jer veze nije imao šta se uopšte desilo ,uostalom,kao i sa svim drugim dešavanjima na terenu.

Da dodam i to da je u toj akciji sudjelovalo 25 ljudi,kakvih 100...
PM 72
buraz citaj pojasnice ti direktni ucesnik nadam se vrlo bzo :D
PM72

#1134 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by PM72 »

Sarajmen je u pravu ali moram ovom felšavom da kažem da je vođa tih bošnjačkih diverzanata i direktni učesnik pomenute akcije moj kolega iz firme i dobar prijatelj a nije posjetilac niti interneta niti ovakvih sajtova.Mene je jako zanimalo šta i kako je bilo a učesnik je diverzantske akcije iz zime 1992 kada su sa Igmana došli ,preko Crnog vrha,do iznad Brusa.Jako mi je žao što takva svjedočenja nisu nigdje zabilježena.Ti se šegači do mile volje a kad bi slušao šta je sve momak preturio preko glave - zanijemio bi.
felsh

#1135 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by felsh »

PM72
Ja tebe postujem kao naravno i ostalu ekipu,nema potrebe to felsavi i segacenje,na kraju svi koji smo ovdje prevalili smo toga dosta preko ledja jedna nas je briga morila u to vrijeme pakla.
PM72

#1136 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by PM72 »

Ja tvoj post nisam protumačio kao poštivanje mene kao suborca,dobrovoljca i patriote ove zemlje.
felsh

#1137 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by felsh »

PM72
Sorry do mene je,nisam tvoj suborac jedan sam od onih koji su u vas gledali i nisu disali od odusevljenja,nisam imo namjeru da protumacis pogresno,jos jednom izvini.
Dozer

#1138 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Dozer »

Haj' sta se koljete ba :)
Akcija bilo more, radili razni ljudi i jedinice zajedno, a da cak nisu ni bili svjesni ko je sve tu, tako da nema potrebe za bilo kakvih off komentarima.

Stizalo se i do Brusa, i Zlatiste je bilo poklapano, ali, kao i u vecini akcija, ako ne i svim u kojima smo negdje progulili, uvijek je dolazilo naredjenje za povlacenje. Po pravilu - iz vrha. Indikativno. Bar meni.

PM72, iskreno, ne znam kako ti se kolega ne sjeca da smo na Proskok isli svi zajedno...
Na PM sam ti poslao kako je jedan od diverzanata ranjen. Posto je taj bio cijelih 30m od mene u tom momentu, ako ti kolega ne zna za to, onda...
PM72

#1139 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by PM72 »

Odgovorio sam ti na PP.Uglavnom,četalji su povaljani i to mi je drago.Da je Bogdo bilo 1000 drugih nego ovih 23. :lol:
felsh

#1140 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by felsh »

Citao sam forum suprotne strane,sad koliko lazu a ima i korektnih likova i objektivnih,uglavnom svi kukaju na snajpere koji su sa pocetka rata djelovali po njima.Od vogosce dobrinje grbavice trebevica itd itd...Bil se mogla uopste napraviti realna procjena koliko je bilo odprilike ljudi sposobnih da tako efektivno djeluju(naravno vojnicki i casno) te 92g.Mislim ovi sto pricaju sa druge strane i lazovi i iskreni vidim da su im je kako kazu oni *turski snajperi* bil vuna u usima i da su imali dosta efekta bar sto se tice njihovog demoralisanja i kur...a.
Pozzz ekipi
Dozer

#1141 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Dozer »

Derali su njih nasi sa svih strana. Realno, to je bio najjaci vid odbrane grada u to doba, jer drugo nismo ni imali. Ni artiljerije, ni tenkova, nista... Ono protivoklopa sto je bilo, bilo je, a i toga je nestalo nekad pocetkom '93...

U pocetku je tu bilo svega. Znam da je dosta nasih ljudi koji su bili na Grbavici, Ilidzi, Nedzaricima, Vogosci, itd., nagrabusilo od nasih snajpera. Puno ljudi je u to doba nosalo lovacke karabine, dosta ih je i bilo da jesu bili lovci i znali su to koristiti. Nazalost, puno njih nije ni gledalo, a ni razmisljalo u sta puca. Nesto trci - opleti. Kasnije skontaju da su pojeli govno...ali kasno je to.
Ipak, s nase strane je tamo pogodjeno neuporedivo manje civila nego s njihove ovamo. Cak mislim da je vecina pogodjenih civila na njihovoj strani i pogodjeno samo tokom prvih par mjeseci, dok se ljudi nisu izbirikali da uspjesno razaznaju sta je sta i ko je ko, u smislu vojnika i civila, ili radnog voda, a nakon toga se puno vise brinulo o tome upravo da se ne bi pogodio neko nas.
S njihove strane toga niej bilo i oni su pucali na sve sto se kretalo. Za njih su Srbi koji su ostali u Sarajevu bili izdajnici, a kao takve ih je trebalo eliminisati cak i prije nego muslimana.
Ripicipi

#1142 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Ripicipi »

Naletih na ovaj video, a nisam ga ranije vidio na ovom forumu, pa cu ovdje postaviti.
Napad Labudova na Spicastu stijenu i osvajanje bunkera :thumbup:

jalijas74

#1143 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by jalijas74 »

Image
felsh

#1144 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by felsh »

Jalijas
Jel ovaj sa sijacem gleda na jarcedole ?
felsh

#1145 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by felsh »

Ma nije lukavica,ovi je oko jarcedola sto posto nego ne kontam ono sto gleda jesu li jarcedoli ili je mozda neki nas poziro pa okreno prema col.kapi ne mogu da se tu orjrntisem.
pozz
felsh

#1146 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by felsh »

Ili je cak mozda zlatiste,gleda plato koji se vidi iz grada tj onaj drvored (sad prorjedjeni) na stjenama ljevo od debelog brda,on ga naravno gleda sa druge strane :?
PM72

#1147 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by PM72 »

Ovo je slikano na Zlatištu,tačnije,na parkingu pansiona Osmice.Ovaj četnik sa sijačem nišani na naše položaje prema Debelom brdu -ispod objekta MUP-a na Zlatištu gdje su se četalji ložili da naprave krst.Srećom pa su kokuzi.
felsh

#1148 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by felsh »

Ma ja zlatiste, tnx PM72,al je imo ko na dlanu onaj plato na stjenama a i dole ispod sebe prema Hambinoj carini i skoli.Jos optika na ceci,e onaj je senlucio kako je htjeo.
helpdesk1

#1149 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by helpdesk1 »

potres_mozga wrote:
Znate li kako se zove lik u plavoj jakni što pita momka na 25:30 jeli gladan :sad: , u plavoj jakni ? Mala pomoć, inicijali su S.Š.Ne gotivim ga, ali hajde da ga ne spominjemo samo po lošem.
Alive

#1150 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Alive »

helpdesk1 wrote:
potres_mozga wrote:
Znate li kako se zove lik u plavoj jakni što pita momka na 25:30 jeli gladan :sad: , u plavoj jakni ? Mala pomoć, inicijali su S.Š.Ne gotivim ga, ali hajde da ga ne spominjemo samo po lošem.

Zezas da je to on? Ne bih ga nikad poznao... ni kvrge one nema :D :D
Post Reply