Da, a ovi na testu su puno manji motori?madner wrote:Jao logike, pa logicno je da je veci motor i tezi motor.
Ono je test sa upravo tim automobilom i mjerenjem upravo tog modela. S tim da vjerovatno ima par dodataka koje ga cine tezim od ovog na slici (flexride i slicno) ali ne dramaticno.
Auto salon Kramar - vasa iskustva
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
ado-šampion
#1126 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva
- madner
#1127 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva
Ja govorim o konkretnim modelima. To sto je 2.0 tezi 200 kg nije bitno, 1.3 sa ovim motorom nije.
-
direstraits0078
#1128 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva
Astra 1.3 CDTi Ecoflex 5V, masa vozila spremnog za voznju 1.393 kg, Golf 1.6 TDI 3V, masa vozila spremnog za voznju 1.364 kg, s 5 vrata je ta masa 1.403 kg. Astra ima snagu od 70 kW, Golf ima snagu od 66 kW. Podaci preuzeti iz njemackog krovnog drustva TÜV.
Sad ocekujemo javljanje likova koji ne znaju dva dvocifrena broja sabrati i ne razlikuju prosjecnu od trenutne potrosnje.
Sad ocekujemo javljanje likova koji ne znaju dva dvocifrena broja sabrati i ne razlikuju prosjecnu od trenutne potrosnje.
Last edited by direstraits0078 on 13/03/2015 11:50, edited 1 time in total.
-
emko1234
#1129 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva
Od kramara smo došli do poređenje astre J s golfom IV.
Prvo i osnovno, nijedna astra J ne ide kako treba do jačih dizela i benzinaca. Imao sam prilike da se vozim u onoj 1.4 turbo sa 140ks, žalosno je koliko to auto ne ide, pogotovo naspram 1.4tsi golfa s isto konja. Ko hoće tu astru koja iole ide, treba mu 2.0dizel sa 160ks. Iz jednostavnog razloga, što je kilaža i kilav mjenjač ubijaju.
Da se vratimo na poređenje, golf 4 sa 90ks je raketa za astru sa 95ks. Kilaža, bolji mjenjač, više momenta, veći motor. Katalog kaže da je razlika u ubrzanju 2 sekunde na strani golfa. O ostalom ne treba ni pričati.
Prvo i osnovno, nijedna astra J ne ide kako treba do jačih dizela i benzinaca. Imao sam prilike da se vozim u onoj 1.4 turbo sa 140ks, žalosno je koliko to auto ne ide, pogotovo naspram 1.4tsi golfa s isto konja. Ko hoće tu astru koja iole ide, treba mu 2.0dizel sa 160ks. Iz jednostavnog razloga, što je kilaža i kilav mjenjač ubijaju.
Da se vratimo na poređenje, golf 4 sa 90ks je raketa za astru sa 95ks. Kilaža, bolji mjenjač, više momenta, veći motor. Katalog kaže da je razlika u ubrzanju 2 sekunde na strani golfa. O ostalom ne treba ni pričati.
- Ned071
#1130 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva
vidis, moje je iskustvo potpuno suprotno... ja sam se zacudio kako taj 1.4 ide. puno bolje od vw tsi. ocito je stvar dozivljajaemko1234 wrote:Od kramara smo došli do poređenje astre J s golfom IV.
-
direstraits0078
#1131 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva
Sta ti rekoh...
12.4-12=0.4-0

http://www.autoevolution.com/carcompare ... 0&id2=3541
Ajd procitaj pa javi koliko je brza uporediva Astra. Ako budes imao problema s oduzimanjem dvocifrenih brojeva, da ti pomognem:emko1234 wrote:Od kramara smo došli do poređenje astre J s golfom IV.
12.4-12=0.4-0
-
emko1234
#1132 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva
Vjerovatno zato što se nisi vozio u 1.4tsi, ili si se vozio s nekim ko ne zna voziti.Ned071 wrote:vidis, moje je iskustvo potpuno suprotno... ja sam se zacudio kako taj 1.4 ide. puno bolje od vw tsi. ocito je stvar dozivljajaemko1234 wrote:Od kramara smo došli do poređenje astre J s golfom IV.
Možda, ali ovdje smo poredili astru 1.3dizel sa 1.9tdi četvorkom. I boga mi je četvorka debelo brža. A obzirom da se praviš pameta, možda da tu dti astru staviš u usporedbu s četvorkom od 110ks pa da vidimo onda ko je brži.direstraits0078 wrote:Sta ti rekoh...![]()
Ajd procitaj pa javi koliko je brza uporediva Astra. Ako budes imao problema s oduzimanjem dvocifrenih brojeva, da ti pomognem:emko1234 wrote:Od kramara smo došli do poređenje astre J s golfom IV.
12.4-12=0.4-0
-
direstraits0078
#1133 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva
Razlika u masi, otuda je sporija. Ali zato trosi manje goriva i ima lanac koji se ne isteze.
- madner
#1134 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva
Nisam siguran, ali mislim da Opel kod ovog 1.3 nije bas optimizirao stvari za ubrzanje.
Isto da je to opcija za ljude koji bas ne preticu previse.
Isto da je to opcija za ljude koji bas ne preticu previse.
-
ado-šampion
#1135 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva
Ja kakav si ti lik, s tobom pricati o Opelu je ko da ide u borbu koja je unaprijed izgubljena.madner wrote:Ja govorim o konkretnim modelima. To sto je 2.0 tezi 200 kg nije bitno, 1.3 sa ovim motorom nije.
Ako cemo malo performanse, crno na bijelo, moze i to (svi podaci s testa):
0-100: Golf 11,7 s, Opel 12,6 s
80-120: Golf 8,8 s, Opel 10 s
Potrosnja: Golf 5,5 l, Opel 6,4 l
Ta sekunda razlike u ubrzanju znaci da Opelu treba motor od 120 i vise konja da bude na razini Golfa od 105 konja. I opet bi razlika u potrosnji bila veca od ovih 0,9 litara.
Ti kad dajes argument koji odgovaraju Opelu, sve hoces crno na bijelo, onda su ti bitni centimetri, kilogrami, km/h, qrci-palci, a kad ti neko da crno na bijelo kontra Opela, onda imas 1000 zasto-zato. Tako ispade razlika u slalomu Opela i drugog auta od 2 km/h je bitna, a razlika od 200 kila je nista jer "1.3 je isto tezak".
Inace, ja sam jedno vrijeme razmatrao Astru i kad sam vidio da zbog njene tezine da je motorizujem adekvatno ispadne skuplja od BMWa koji je isto tako adekvatno motorizovan odmah je ispala iz racunice.
- madner
#1136 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva
Kralju i sahu logike, konteksta i racunica, covjek je postavio sliku astre 1.3 cdti. Ljudi mu govore da je pretesko auto za taj motor, no postavljaju podatke 1.7 modela.
Zato sam rekao da je nebitno, jer to koliko je 1.7 model tezak je nebitno za 1.3 model.
Covjeka samo zanima da li sa tim motorom moze normalno da se vozi od tacke A do B. Posto su ljudi imali auta tih tezina i tih performansi, ocito je da moze.
Ne znam fakat sta si ti gledao, samo se nadam da ces ubrzo naci dovoljno para da kupis tog BMWa.
Zato sam rekao da je nebitno, jer to koliko je 1.7 model tezak je nebitno za 1.3 model.
Covjeka samo zanima da li sa tim motorom moze normalno da se vozi od tacke A do B. Posto su ljudi imali auta tih tezina i tih performansi, ocito je da moze.
Ne znam fakat sta si ti gledao, samo se nadam da ces ubrzo naci dovoljno para da kupis tog BMWa.
- mali_milojica
- Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.
#1137 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva
Dok skupi pare,BMW 1 ce se moci naci iskljucivo sa prednjim pogonommadner wrote:Kralju i sahu logike, konteksta i racunica, covjek je postavio sliku astre 1.3 cdti. Ljudi mu govore da je pretesko auto za taj motor, no postavljaju podatke 1.7 modela.
Zato sam rekao da je nebitno, jer to koliko je 1.7 model tezak je nebitno za 1.3 model.![]()
- madner
#1138 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva
To sam mu vec rekao, ali evo ako treba napravit cemo neku akciju humanitarnog karaktera. 
-
Pirija
#1139 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva
16 kg po ps je ima astra j 1.3
golf 4 tdi je bio oko 13 kg po ps
golf 4 tdi je bio oko 13 kg po ps
-
ado-šampion
#1140 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva
Pa sahu kralju, prica je bila kako nije 90 KS malo u Golfu 4, a 95 KS jeste u Astri J, a argument je da je Astra previse teska, odnosno kako navedoh oko 200 kila teza od konkurencije kad je izasla. To je sve. Ja imam pri ruci neke testove kojim sam mogao dokazati te tvrdnje, a nemam od Golfa IV da dokazujem da je laksi od Astra J 1.3 CDTi, mada iz svega sto sam naveo nije tesko izvuci zakljucak, ali eto bitna je filozofija.madner wrote:Kralju i sahu logike, konteksta i racunica, covjek je postavio sliku astre 1.3 cdti. Ljudi mu govore da je pretesko auto za taj motor, no postavljaju podatke 1.7 modela.
Zato sam rekao da je nebitno, jer to koliko je 1.7 model tezak je nebitno za 1.3 model.![]()
Najjace mi je kad ga pobijes argumentima, kaze ja nisam mislio na 1.7, nego 1.3.
Naravno tipicna seljacka politika, cim te neko pobije argumentima odmah ide vrijedjanje. Mozda bi bolje bilo da sam spomenuo Audi A3 umjesto BMW 1 jer i od njega je Astra J skuplja kad se pristojno motorizuje. Ne pada mi na pamet da ponovo postavljam brojke i cijene (dovoljno sam toga postavio u zadnje vrijeme), prije svega jer ce doci masa likova s linkovima s naftalina koji ce pokusati "dokazati" da to nije tako.
Jbg ja sam sirotinja, nikad necu skupiti za taj BMW ali za sta god da skupim sigurno necu kako kakav cigo visiti na forumu i hvaliti svog konja, kako bi sebe ubijedio da sam dobro prosao.
-
direstraits0078
#1141 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva
Kako će ovi s golfom istog godišta kao i astra 1.3 cdti uz Ivan, a imaju 50 kila viška i 5 konja manjka. Tačno mi ih žao bude.
- madner
#1142 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva
Jao lika, pa kakve veze ima sto je 200 kg teza od danasnje konkurencije u prosjeku kada se poredi konkretan model sa konkretnim modelom?
Golf V je imao model sa 68 ks
, ali gle cuda to nista ne znaci za ovo poredjenje.
Drugi forumas je postavio link na konkretno vozilo. To vozilo je 1.3 cdti. Nije 1.7, nije 1.6 nije 2.0.
Da sam znao da te toliko pogadja iz mog ugla lagana zeza ne bih se salio. Meni je smjesno kada neko ko vozi auto koje je tehnicki cetvrta liga govori drugome da ne uzima auto jer nije dovoljno brzo/jako.
Ako ne vidis ironiju, nije do mene.
Samo cesto sam vidio likove koji su tako mastali, pa su sebe vidjeli kao vozaca Mxxx ili Sxxx i davali savjete iz te tacke i ne mogu ih uzeti previse ozbiljno jer rijetko ko je zaista kupio M ili S.
Obicno ih zivot natjera da kupe nesto prakticno.
Golf V je imao model sa 68 ks
Drugi forumas je postavio link na konkretno vozilo. To vozilo je 1.3 cdti. Nije 1.7, nije 1.6 nije 2.0.
Da sam znao da te toliko pogadja iz mog ugla lagana zeza ne bih se salio. Meni je smjesno kada neko ko vozi auto koje je tehnicki cetvrta liga govori drugome da ne uzima auto jer nije dovoljno brzo/jako.
Samo cesto sam vidio likove koji su tako mastali, pa su sebe vidjeli kao vozaca Mxxx ili Sxxx i davali savjete iz te tacke i ne mogu ih uzeti previse ozbiljno jer rijetko ko je zaista kupio M ili S.
-
citroen xm
#1143 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva
Ja ne mogu vjerovati o čemu vi diskutujete skoro 3 strane. O snazi, o tome da li ide ili ne ide.
Pa svako će moderno auto preći svaki planinski prevoj sa 5 ljudi i popunjenim gepekom. Kako će ga prći i kojom brzinom to je već pitanje, a da li će ga neko kupiti sve zavisi od njegovih želja i potreba.
20000 KM nije nikako mala cifra, a ni rezervu snage nije nikako loše imati. Zato smatram da za ovaj novac ima daleko boljih izbora od ove Astre.
Pa svako će moderno auto preći svaki planinski prevoj sa 5 ljudi i popunjenim gepekom. Kako će ga prći i kojom brzinom to je već pitanje, a da li će ga neko kupiti sve zavisi od njegovih želja i potreba.
20000 KM nije nikako mala cifra, a ni rezervu snage nije nikako loše imati. Zato smatram da za ovaj novac ima daleko boljih izbora od ove Astre.
- madner
#1144 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva
Za Komija nema. 
-
citroen xm
#1145 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva
Može se i ćipovati, a ima i polu kožu unutra. 
-
ado-šampion
#1146 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva
Pa vidi kakve ima. Dakle, pitanje zasto 95 KS nije dovoljno u Astri J, a jeste u Golfu 4. Argument tezina. Onda se nadju likovi koji postavljaju podatke iz kataloga koji nisu ni blizu realnosti. Ja postavim podatke s testa, gdje je Astra teza 200 kg od konkurencije. Ako pretpostavimo da je jednako motoriziran Golf 4 tezak kao jednako motoriziran Golf 6 (u praksi, ne u katalogu), u sta cisto sumnjam (odnosno sestica je teza), dodjemo do zakljucka da je Astra J oko 200 kila teza od Golfa 4, i to u najboljem slucaju, kad je Golf 4 isto tezak kao Golf 6, sto svi znamo da realno nije slucaj.madner wrote:Jao lika, pa kakve veze ima sto je 200 kg teza od danasnje konkurencije u prosjeku kada se poredi konkretan model sa konkretnim modelom?
Golf V je imao model sa 68 ks, ali gle cuda to nista ne znaci za ovo poredjenje.
Samo cesto sam vidio likove koji su tako mastali, pa su sebe vidjeli kao vozaca Mxxx ili Sxxx i davali savjete iz te tacke, ne mogu ih uzeti previse ozbiljno jer rijetko ko je zaista kupio M ili S.
Pazi, moja stvar sta je vozim. Eto i mene nervira dodje lik koji masta od Alfi iz 97. godine i uzme nekog provocirati. Kod mene nema govora o provokaciji. Ja vozim auto iz cetvrte lige kao sto ti kazes, odnosno kompakt iz 97. godine, ali to ne znaci da ne smijem poredeci dva auta iz 2009. godine reci da je jedan losiji a drugi bolji. Ako ne smijem, onda 90% raje koja ovdje dolazi treba da se poklopi jer vozaju 10+ godina stara auta. I cisto za informaciju, moj Daihatsu s benzincem od 90 KS i jedva tonu tezine je brzi do te Astre 1.3 CDTI, prema tome itekako mogu reci da je ta Astra nejaka.
Sto se tice mastanja, ja definitivno nisam lik koji sanjari nesto, meni je super ovako kako je sad, makar nikad ne promijenio ovog sto sad vozam ja cu biti sretan jer jednostavno mi to nije prioritet u zivotu. Ali uvijek tezim ka boljem. Evo ako ti kazem da bih (ili da cu) radije dao pare da se preselim u Minhen (za sta brojem treba 10 k eura za pocetak i to minimalno) nego da kupim taj BMW, trebalo bi da ti sve bude jasno. A s obzirom da za nase uslove pravo dobro zaradjujem i da sam u struci gdje sam osigran da cu tako zaradjivati najmanje 5-6 narednih godina, nije mi nikakav problem otplacivati auto od 10 k eura.
- madner
#1147 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva
Ja bih ti rekao da te nista ne sprijecava da uzmes taj kredit za selidbu ili auto sada, pa ostvaris jedan od tih ciljeva. Narocito ako ti je dobra plata, mozes 20 000 odplatiti za dvije godine.
Mozes kredit i iz Minhena odplacivat.
Mada se nadam da neces dati tih 10 000 nekom salabajzeru, za namjestan stan i kauciju ti ne treba toliko.
Mozes kredit i iz Minhena odplacivat.
Mada se nadam da neces dati tih 10 000 nekom salabajzeru, za namjestan stan i kauciju ti ne treba toliko.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#1148 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva
opel je najjače vozilo
vi pričajte što želite
naravno po mogućstvu benzin i 4 vrata
detalji o kilobajtima
i naravno da lijepo izgleda
majke vam šta vam to ćipovanje znači
- golfiista
#1149 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva
177 Ks na 1700 kg, i opet bih volio da imam na raspolaganju jos bar 30-ak konja, ne toliko zbog realne potrebe, vec zbog uzitka voznje, a ako ta astra fakat ima takav omjer 14/1 i jos uz to prednji pogon...bojim se da je to ispod neke optimalne granice. Naravno u gradu se nece osjetiti, ali sve drugo je..
.Posebna prica je dosadasnja eksploatacija tog automobila, jer na autocesti sa takvim odnosom tezine i snage sigurno nije bila, eto mozda i to uzeti u obzir prilikom kupovine.
.Posebna prica je dosadasnja eksploatacija tog automobila, jer na autocesti sa takvim odnosom tezine i snage sigurno nije bila, eto mozda i to uzeti u obzir prilikom kupovine.
- madner
#1150 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva
Chipovanje je kada zamjenis kontrolnu jedinicu motora, ili joj promjenis rad da dobijes vise snage.
Normalno Opel je vrhunsko auto za cipovanje, jer ima odlicne motore.
Normalno Opel je vrhunsko auto za cipovanje, jer ima odlicne motore.