@Lud
Jesi li ikada radio na računaru koji nije formatiran godinama? Koliko dugo tvoj sistem nije formatiran? Ne znam zašto uopće o ovom pitanju raspravljamo, kad nije moguće dovesti u pitanje potrebu formatiranja makar jednom godišnje. Nije riječ o savjetima stručnjaka, već iskustvu. Nakon godine dana bez formatiranja dođe mi da bacim računar kroz prozor. Još ga ja održavam skoro svakodnevno.
Šta je problem s promjenom arhitekture ili povratkom na 7? Ne razumijem pitanje.
Realno, sedmica nije uopće bila drastična promjena u odnosu na vistu, kao što ni osmica nije drastična promjena u odnosu na sedmicu. Ipak, na sedmicu svi svršavaju, a osmica kao "nije donijela mnogo toga novog".

Men'se čini da je problem u tome što je većina preskočila vistu, pa je onda sedmica bila šok nakon XP-a.
Uglavnom, već je navedeno koje su prednosti osmice. Meni lično najznačanije: već pomenuti refresh, korisniji windows explorer, integracija sa ms accountom, odnosno sinhronizacija, brže bootanje i brži sistem generalno, redizajniranje task managera i uključivanje startup kolone u isti, znatno brža instalacija. Ako uzmeš u obzir da je osmica = sedmica + navedeni noviteti, da će imati značajno dužu podršku u odnosu na 7 i sve to za $15 - brate dragi, najbolja ponuda microsofta ikad.