Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Za sve koji vole ta divna stvorenja...

Moderator: anex

Post Reply
buxxx

#1126 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by buxxx »

hahahaha PRELUUUD JEEEE DRAMAAAA. Ništa ga ne opominji nek laje, reži i neka skače, toliko je sladak da ima svako pravo. :evil: :evil: :evil: :evil:
frfi.

#1127 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by frfi. »

:-D :-D :-D kazem ja, opasan je u ovom koznjaku al skroz :D
oki i ja se zahvaljujemo na komplimentima :kravata: :kiss:
zengi

#1128 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by zengi »

frfi. wrote:postavila sam vec na jednoj temi, pa cu istu prekopirati ovdje posto mi se ne da drugu da trazim sa ovog racunara :)
Image

opasan skroz u ovom koznjaku :D :D :D

Ne znam zasto me u ovom koznjaku podsjeca na Kevina Kostnera? :lol: :lol:

Lafcina, nema sta. :thumbup:
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#1129 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by Truba »

koliko košta mali haski?

kojeg psa izabrati za čuvanje kuće i imanja :?
naja22

#1130 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by naja22 »

Black swan wrote:koliko košta mali haski?

kojeg psa izabrati za čuvanje kuće i imanja :?
Imas haskie po 100,150,200 km pa na vise. A sto se tice cuvanja kuce i imanja tu su vjerovatno najbolji njemacki ovcari, mada mogu i rotvajleri, pitbullovi...
Truba

#1131 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by Truba »

njemački ovčar nam je san od 1985 :cry: :roll:
ali meni se haski više sviđa :cry:
Moljito

#1132 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by Moljito »

Black Swan imaš gospodina u Živinicama , koji prodaje nejmačke ovčare obučene za čuvanje objekata ili osoba .
naja22

#1133 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by naja22 »

Black swan wrote:njemački ovčar nam je san od 1985 :cry: :roll:
Znam prelijepi su, ali su nikakvi za cuvanje.. Ako vec gledas da izgleda ko haski, aljaski malamut ti izgleda kao haski, samo je dosta veci i moze biti odlican cuvar :thumbup:
Cholina_Lokica

#1134 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by Cholina_Lokica »

I keru jadnom u 7-8 mjesecu nije do zivota a ne do cuvanja necega :-)
pakica_

#1135 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by pakica_ »

Black swan wrote:njemački ovčar nam je san od 1985 :cry: :roll:
nemoj me pogresno shvatit, ali ako biras psa po izgledu, mozes se dosta zajedandva.. znam da su njegove plave oke neodoljive, ali puno vise faktora tu ima osim njegovih ociju.. (pretpostavljam da nisi tuta-mozak i da ce sve sto napisem biti mozda i bespotrebno, ali moram hihi)
prvo, karakter haskija je malo.. hm.. treba mu cvrsta ruka.. jako jako.. iako izgledaju k'o da su rodjeni s cipom u kojem je ukuckano sve sto trebaju znati, jaaaaaaaaaako su tvrdoglavi i ako se njemu nesto ne radi, 'ladno ti okrene dupence i mozes se slikat hehe.. i bas mi (dakle meni, moje misljenje, ako se ko ne slaze, ima pravo hehe) oni nekako nisu za cuvanje, jer su (kao i vecina pasa) "coporativna" zivuljka, i nije mu bas fino kad je sam.. i jos nesto.. razmisli o haskiju bas bas dobro, jer ako zelis da je cuvar, pretpostavljam da ce vani, a ne znam koliko ce jadnik moc opstat na +45 stepeni, kol'ko se kod nas zna desit, i plus, posto ima gusce krzno jer je polarni pas, krpelji su veliki problem, jer se zakace, i onda nek ti je Bog na pomoci da ga nadjes pod onom silnom dlakom, a krpelji cesto puta budu smrtonosni za pese.. uvijek sam za varijantu da ljudi imaju pse, ali mislim da bi jedan avlijaner bio dovoljno dobar (cak mozda i bolji) cuvar negoli haski..
iskreno, meni srce puca kad vidim haskija ljeti kako se vuce iza gazde s jezikom do poda. nije mu jadniku do zivota, a gazda ponosno shetka svog plavookog.. ne znam.. opet kazem, odluka je na tebi, ali moras bas bas puno o njima citat, pitat, istrazivat da bi i vi u kuci, a i on bili zadovoljni..
Truba

#1136 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by Truba »

ima debelu hladovinu šta još oće :D

krpelje skidam mačkama ko stručnjak postao sam rutiner :mrgreen: doduše pas je veći površinom ali princip je isti :cry:
a vidjet ću to na ljeto ili krajem godine
nisam još skontao šta i kako
Cholina_Lokica

#1137 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by Cholina_Lokica »

Jos ce ti husky pobit sve kokoske ako ih ima u komsiluku... Sekunda nepaznje i on je par sati sa ilidze na carsiji, bjeze k'o ludi... Patnja ljeti... Cuvari nisu... Dobro rece pakica, bolji cuvar je bilo koji avlijaner od njih
Truba

#1138 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by Truba »

ako sam dobro planirao
bit će na uzdi :D koja je navezana na dva stuba između kojih je žica :mrgreen: tako da ima veću slobodu kretanja :D

i molim da mi ne pričate o ljudskim pardon psećim pravima

odustat ću od haskija biće nemački ovčar garant
Cholina_Lokica

#1139 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by Cholina_Lokica »

Onda u tom slucaju stavljas sajlu a ne zicu obicnu :D
Ma to je ok, sajla i dugacak povodac da moRe hodati... Pustis ga kad je neko i avliji, nema ti ko sta za to pricati :D
Ali svejedno ti husky i dalje nije za toga, to su hiperaktivni psi, kojima takva situacija ne odgovara nikako, i samo ces sebi problem praviti
pakica_

#1140 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by pakica_ »

Black swan wrote:ima debelu hladovinu šta još oće :D

krpelje skidam mačkama ko stručnjak postao sam rutiner :mrgreen: doduše pas je veći površinom ali princip je isti :cry:
a vidjet ću to na ljeto ili krajem godine
nisam još skontao šta i kako
ma ne bih nikome da se petljam u odluke, samo sam imala potrebu da kazem sta mislim :P
i nije problem skinuti krpelj sa haskija, problem ga je naci :-)
sretno u svakom slucaju, i javi nam sta si odlucio :D
the_raven

#1141 Basset Hound

Post by the_raven »

Ne znam da li vec ima tema ali eto..

Par pitanja...Da li netko ima ovog psa?Kavi su po karakteru?Koliko košta štene Basset Hound-a i slično...sve informacije su dobro došle.. :D :D :D
Amer3000

#1142 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by Amer3000 »

Tornjak -kupujmo domace! :-D
zengi

#1143 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by zengi »

Black swan wrote:ako sam dobro planirao
bit će na uzdi :D koja je navezana na dva stuba između kojih je žica :mrgreen: tako da ima veću slobodu kretanja :D

i molim da mi ne pričate o ljudskim pardon psećim pravima

odustat ću od haskija biće nemački ovčar garant

Drug, nema potrebe da ista nabavljas....široke ti ulice šeher Sarajeva.
Kud god maknes vidis prekrasne pse.

Kad setas ulicom prvi koji ti pridje, pomili ga po glavi i ako krene za tobom povedi ga kuci.
Ovo ti je bolje nego da uzmes vučijaka od naj boljeg uzgaivaca.
Nemoj da gledas koja je rasa, koliki je i kako izgleda, nego kakav je pas mentalno i fizicki.

Ima i vucijaka po ulicama samo sa njima moras biti brz i cim ga ugledas odmah ga vodi kuci jer kod nas ima dosta seljaka koji kad vide uspravne usi... a jos djaba... odmah ga vode da ga kod sebe svezu na jedno metar lanca, ostave ga da crkava i hvale se kako imaju pravog njemackog ovcara.
Nasi seljaci znaju dvije vrste pasa. Jedno su njemacki ovcari, a sve ostalo misle da je toranjak. :lol: :lol:

Pas koji stekne dom poslije jada i bijede na ulici... cuva taj dom do zadnje kapi krvi.
Boljeg cuvara neces naci a ja znam dosta njemackih ovcara kojima mozes ukrasti i kucicu i njih a da oni ni repom ne mrdnu.

Po tvom prvom izboru (haski) vidim da nisi iskusan sa psima pa nije zgoreg da ti napomenem.
Ako neces sa psom provoditi u setnji (ili igri na otvorenom prostoru) kvalitetno vrijeme makar dva puta dnevno onda ga nemoj nabavljati i kupi sebi alarm.
Sajla na kojoj on moze da hoda gore dole je dobra ideja da pas moze malo da seta dok je svezan ali to nije dovoljno niti je to zamjena za setnju ili igru.
Hodanje, njuskanje i zapisavanje drveca, promjena sredine, te mentalni i fizicki izazov, je neophodno za zdrav mentalni i fizicki zivot psa.

Gledaj Cezara i sretno sa izborom.
Ne ustrucavaj se da pitas ako te sta zanima.
Pas se nabavlja na period od 10-15 godina i treba dobro paziti. :thumbup:
frfi.

#1144 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by frfi. »

nas oki-bivsi ulicni pas koji je nas, tj. klasicni avlijaner :D je fantastican cuvar, opasan je skroz kad zalaje, jako je glasan cim cuje nekoga u avliji osim u jednoj situaciji..... kad mu dodje crna kujica ne cuje se ziv, a skacu po terasi, igraju se, pojede mu ona svu hranu :lol: to se vjerovatno danima desava, mi smo tek jutros-rano ujutro skontali :-D oko 5-6 se sastaju :-D

@black swan ja sam prije mozda mjesec-dva vidjela na parku napustenog vucijaka, izgledao je fantasticno, postavila sam i sliku na temu Izgubljeno-nadjeno.. vidim ga opet nedavno na mejtasu, mislim da je to taj isti, 3 puta se prepolovio pas, tuga... :( kad bi takvog psa udomio i pomogao mu da se oporavi, to bi bilo wow... ocito-ja se slazem sa zengiem, sto se tice udomljavanja i to :)
naravno ne zelim da namecem, i u jednu ruku razumijem ako zelis haskia ali npr ja nisam niiista znala o cukama prije nego smo sasvim slucajno ovog udomili, sad znam da je bas preogromna odgovornost.. jos oki i nije zahtjevan pas, dok sam od dosta ljudi cula da su haskiji jako teski, i to je njihova karakterna crta...
mislim, boli okia briga sto ja sutra imam ispit ili sto me glava boli :-D najbolje bi ti bilo da se raspitas sa nekim vlasnikom haskia-ali pazi sa kakvim vlasnikom, pokusaj s nekim ko stvarno voli i razumije pse, i ko ga je odgojio-a ne samo pomilkio kad mu se da.. posto si pametan sigurno ces skontati razliku :-D u svakom slucaju sretno :thumbup:

edit: eh da, nas oki je dok je zima i dok je u kucici ima samo par metara lanca-izvodimo ga jednom-dva-tri puta dnevno, zavisi od nasih obaveza.. inace dok je ljeto opet je na lancu u basti-lanac je dug 5 m i nakacen je na sajlu koja je duga 6 m koja je zakacena izmedju 2 drveta, i to je super.. ne mozemo ga pustati jer je otvorena avlija, tj. ima rupa kroz koje se moze provuci onda on izadje i na ulici pravi belaje.. :-) ugl. ovaj fazon sa sajlom je odlican :D
lakijemalonervozan

#1145 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by lakijemalonervozan »

nas laki je je cistokrvni bosanski avlijaner. :-D pronasla sam ga u srebrenici dok je bio malo stene, oko dva mjeseca star, vjerovatno odvojen od mame i doveden u srebrenicu iz nekog od okolnih sela zajedno sa svojom malom sestricom, koja, nazalost nije imala srece kao laki. sestricu je pregazilo auto, a laki je sjedio i plakao nad njom kad sam ja naisla. jeddnostavno sam ga morala ponijeti kuci. srecom ljudi s kojima ssam putovala nisu imali nista protiv da se stene u kutiji vozi s nama.
laki bez ikakve dresure cuva nasu kucu i avliju i jos susjedne dvije avlije, laje i rezi kao lud kad neko nepoznat dolazi i kod nas i kod komsija. zivi u basti, u boks ga zatvorimo kad nismo tu jer voli da pravi razne belaje, a onda se pravi lud kad mi to otkrijemo :run:
zna milion trikova, od daj lijevu, pa onda desnu sapu, preko nosanja poslastica na svom nosu dok mu ne dozvolis da je pojede, do donosenja bas onog predmeta koji mu trazis. za ove trikove smo se naravno potrudili :)
dakle, sta pokusavam reci, odnosno ponoviti ono sto su kolege vec ranije rekle - niko predanije, zahvalnije i bolje ne cuva kucu od udomljenog psa.
Kućni Ljubimci

#1146 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by Kućni Ljubimci »

Nema boljeg nego kada netko udomi psa koji sam nebi imao nikakve šanse, zato je to gesta vrijedna svake zahvale !
lakijemalonervozan

#1147 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by lakijemalonervozan »

zao mi je ako ovo postam na pogresnoj temi, ali nisam mogla naci odgovarajucu

pazi sad: na facebook-u se od jutros ili od sinoc, nebitno vrti link za ovaj video nad kojim pise: http://www.youtube.com/watch?v=QMY9b8eq ... ture=share
"dobrinja napad psa na djevojku"
nakon salve komentara kako treba stavljati otrov u hranu psima jer sintori ne rade i slicnih, dolazi i informacija da se zapravo radi o snimku iz Moskve, Rusije starom oko dvije godine: http://www.youtube.com/watch?v=GmtxCi7riAI

E moze li sad meni neko da objasni zasto se stalno siri negativna propaganda. Ne zatvaram ja oci pred ugrizima koji se ocigledno desavaju, ali ovakvom propagandom se matematickom progresijom povecava i broj ugriza, jer onaj ko ne istrazi malo, a vidi ovakav video izaci ce naredni put na ulicu i iako to nije ranije tako mislio ili radio sutnuce prvog psa lutalicu na kojeg naidje iz straha. dva-tri puta tako, taj pas ce poceti da se plasi ljudi, a samim tim da reaguje kako zivotinja to jedino zna i umije, dakle napadom (napad je najbolja odbrana, tu smo izreku smislili mi ljudi kopirajuci zivotinje).
Stvarno ne kontam kome je u cilju praviti bauk od pasa lutalica i to toliko da se laziraju video snimci, mislim imate li ljudi ista pametnije raditi u zivotu????
cupo_mo

#1148 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by cupo_mo »

lakijemalonervozan wrote:nas laki je je cistokrvni bosanski avlijaner. :-D pronasla sam ga u srebrenici dok je bio malo stene, oko dva mjeseca star, vjerovatno odvojen od mame i doveden u srebrenicu iz nekog od okolnih sela zajedno sa svojom malom sestricom, koja, nazalost nije imala srece kao laki. sestricu je pregazilo auto, a laki je sjedio i plakao nad njom kad sam ja naisla. jeddnostavno sam ga morala ponijeti kuci. srecom ljudi s kojima ssam putovala nisu imali nista protiv da se stene u kutiji vozi s nama.
laki bez ikakve dresure cuva nasu kucu i avliju i jos susjedne dvije avlije, laje i rezi kao lud kad neko nepoznat dolazi i kod nas i kod komsija. zivi u basti, u boks ga zatvorimo kad nismo tu jer voli da pravi razne belaje, a onda se pravi lud kad mi to otkrijemo :run:
zna milion trikova, od daj lijevu, pa onda desnu sapu, preko nosanja poslastica na svom nosu dok mu ne dozvolis da je pojede, do donosenja bas onog predmeta koji mu trazis. za ove trikove smo se naravno potrudili :)
dakle, sta pokusavam reci, odnosno ponoviti ono sto su kolege vec ranije rekle - niko predanije, zahvalnije i bolje ne cuva kucu od udomljenog psa.
sa ovom zadnjom recenicom se 100% slazem ,ja kada vidim svoga Dodz-a (domaca obicna dzukela) kako to iz petnih zila zeli da brani nasu kucu a on ima svoju listu na koje ne laje a to smo mi porodica i jedne komsije (od njih je cesto dovlacio stvari npr Cigare,ribacu cetku);ali mogu ovo samo reci evo ga vec 3 godine sanama da je veliki domuz ,kada mu nesto treba on ce te sve poslusati kazes mu gdje je konopac a on ga sam donese i jos te zeza ako se ne igras sa njim nije to nista ozbiljno nego sam dodje do tebe sa igrackom i kada hoces da mu je uzmes od otrci,a mi ga zezamo tako sto mu vrtim konop i on je skontao ako stane sapom na konop to sto mi vrtimo mu nece smetati i to mu je taktika ili stane sapom da jos bolje uhvati konop...ovo mi se neki dan desilo od kise mu je zdjelica sa vodom bila prvljava (blato ) i mi smo mu je prosluli i oprali ,ali je on ozednio i nije nam mogao reci da je zedan vec nam je ocima pokazivao na svoju zdjelicu.A sto se tice cuvanja tu mi je smijesan kada zauzme onaj opasni stav zadnje sape spusti podige rep i pocne rezati (a ustvari je velika kukavica sto mi je i drago jer ga ja odgajam da bude prijatelj na ne neki krvlocni pas kojeg cu se ja kao gazda plasiti :),a kada hoce da udje u podrum ,ispred podruma imamo odvod za vodu preko kojeg je postavljene sipke ustvari armatura zavarena kako resetke i razmak izmedju njih je max 2 cm a on kada to vidi samo preskoci jer mu je usvjesno da mu je kao malom tu jednom sapa zapela,a onda skupi hrabrosti i proviri a ja ga zeznem i kazem onako ozbiljno "Ahm" a on ko metak izleti iz podruma hahaha
ustvari 3 rijeci koje mogu opisti mog psa su:
1.maza
2.domuz
3.ulizica

pozdrav svima :*
cupo_mo

#1149 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by cupo_mo »

lakijemalonervozan wrote:zao mi je ako ovo postam na pogresnoj temi, ali nisam mogla naci odgovarajucu

pazi sad: na facebook-u se od jutros ili od sinoc, nebitno vrti link za ovaj video nad kojim pise: http://www.youtube.com/watch?v=QMY9b8eq ... ture=share
"dobrinja napad psa na djevojku"
nakon salve komentara kako treba stavljati otrov u hranu psima jer sintori ne rade i slicnih, dolazi i informacija da se zapravo radi o snimku iz Moskve, Rusije starom oko dvije godine: http://www.youtube.com/watch?v=GmtxCi7riAI

E moze li sad meni neko da objasni zasto se stalno siri negativna propaganda. Ne zatvaram ja oci pred ugrizima koji se ocigledno desavaju, ali ovakvom propagandom se matematickom progresijom povecava i broj ugriza, jer onaj ko ne istrazi malo, a vidi ovakav video izaci ce naredni put na ulicu i iako to nije ranije tako mislio ili radio sutnuce prvog psa lutalicu na kojeg naidje iz straha. dva-tri puta tako, taj pas ce poceti da se plasi ljudi, a samim tim da reaguje kako zivotinja to jedino zna i umije, dakle napadom (napad je najbolja odbrana, tu smo izreku smislili mi ljudi kopirajuci zivotinje).
Stvarno ne kontam kome je u cilju praviti bauk od pasa lutalica i to toliko da se laziraju video snimci, mislim imate li ljudi ista pametnije raditi u zivotu????
najvaznije ti se je ne plasti i malo pregledaj ovo Psi pitanja~ ima ti neko je od Cezara MIlana stavio clip kako pomoci covjeku koji se bolji psa i sve ce ti biti jasno zasto pas napada i sta ti je ciniti
a prilikom napada ti se moras znati ponasati
Pas ima takve oci da on ne zna procjetniti udaljenost imas ovu taktiku pravi sto vecu buku i blefiraj da te se prelase jer se tako ljudi od lavova brane npr kada ih u savani uhvate lavovi oni prave sto vecu buku da ih se preplase i nikako psu ne okrecat "ledja" jer ce ta onda napasti jer vidi da nisi 5 metara dug nego samo 30 cenata.
bilo je neki dan na radiju jedan je covjek rekao da su "ljudi nacinili vise zla nego sve zivotinje ovoga svijeta zajedno"
evo gledam ove moje lutalice gdje ja zivim to se jadno iskupi ispod jednog balkona i njih 5 na dekici lezi i smrzava se zajedno ,ali evo jedan primjer te iste lutalice se sa djecom igraju bez ikakvih problema
a za problem pasa lutalica smo mu ljudi iskljucivo krivi jer su ovo sve bili neciji psi vidi im se u ocima da su neciji bili da su umiljati i dobri ,ali sta ce moraju biti zlocasti jer zivot nikoga ne mazi ,primjetio sam da cesto laju na kmbije i napadaju auta npr golfove,dzipove i to taktikom copora jedan blokira metu dok ostali napadaju
Ajvi

#1150 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by Ajvi »

Molim Vas za pomoc, imam zenkicu Patterdale Terriera (kao Jack Russel, samo crni) stara skoro 3 godine. Citav mi dan mi je nikakva, prije sat je povratila a sad se po prvi put pokakila u kuci ( imam je otkad je bila stene).
Dobila je grozan proliv, pun sluzi :sad: . Odmah sam je izvela da piski i kaki (opet proliv) pa me strah da nije sta ozbiljno. Sad lezi i cvili. Je li ko imao slicnih problema sa cukicom? Ne znam da li da ga odmah vodim veterinaru ili da pricekam jos malo :(
Post Reply