Internet kupovina iz inostranstva

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
shibonja

#1126 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by shibonja »

alica.k wrote:jel se kome desilo da mu blokiraju karticu zbog previse transakcija/pokusaja? hocel mi je sami nekad odblokirat il cu ih morat zvat (ne treba mi odma, pa ako odblokiraju sami za sedmicu-dvije, nema potrebe da ih zovem)? radi se o rf banci.

Zovi ti njih odmah ,jer ne znaci da su svi pokusaji bili tvoji !!
alica.k

#1127 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by alica.k »

ma jesu :) vec su mi jednom to uradili jer sam previse transakcija u jedan dan napravila al sam zaboravila pitat ako ih ne zovem da li ce sami odblokirat....

ajde, sacu zvat.

edit: evo, odblokirano :D na kraju mjeseca se samo resetuje, heh :D
kOmpir

#1128 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by kOmpir »

alica.k wrote:ma jesu :) vec su mi jednom to uradili jer sam previse transakcija u jedan dan napravila al sam zaboravila pitat ako ih ne zovem da li ce sami odblokirat....

ajde, sacu zvat.

edit: evo, odblokirano :D na kraju mjeseca se samo resetuje, heh :D
Možemo li znati magični broj transakcija na kojem kartica tilt-uje? :roll:

Ja sam max. do sada 5 transakcija na dan obavio, isto kartica u Rf.e
alica.k

#1129 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by alica.k »

ma kakvi 5 :D asosova stranica je imala nekih maintenance problema pa paypal digne pare i odma ih vrati jer narudzba nije prosla, a njima se to pika kao transakcija, tj tkz. pokusaji. sad cu ti rec dok otvorim paypal - 18 sveukupno tog dana kad su mi blokirali (ali samo 7 narudzbi je proslo). kao to je njima u slucaju da je neko ukrao karticu il info pa blokiraju...nakon 18 pokusaja :S moze mi sve pare uzet.
sa obzirom na...

#1130 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by sa obzirom na... »

Nikad vise DHL ,od sad samo UPS rules
Ljudi bjez'te od UPS-a, odrali su za me carinu, cak i njihovu postarinu ( koja je skupa ,oko 55 dolara iz USA ) uracunali u osnovicu za carinu, carina me dosla 55% vrijenosti paketa ( a narucio sam neke herbal stvari za jacanje imuniteta )
poznanik

#1131 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by poznanik »

sa obzirom na... wrote:
Ljudi bjez'te od UPS-a, odrali su za me carinu, cak i njihovu postarinu ( koja je skupa ,oko 55 dolara iz USA ) uracunali u osnovicu za carinu, carina me dosla 55% vrijenosti paketa ( a narucio sam neke herbal stvari za jacanje imuniteta )
:-)

A je li taj proizvod prošao kontrolu zdravstvene, fito i tržišne inspekcije?
sa obzirom na...

#1132 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by sa obzirom na... »

Time mi je prijetio carinik nadajuci se da cu mu baciti koju da pusti ( i vjerovatno bi ali nisam iz SA pa sam nisdam mogao)

Tek za tvoju informaciju, proizodi su čuvene firme Solgar,znaci nije neki ilegalni proizvodjac ,razlog sto sam narucio iz USA jer su kod nas bezobrazno skupi (u nasoj apoteci pakovanje od 60 tbs Solgar Calcium citrate 32 KM, u USA pakovanje od 150 TBS 11 dolara ! )

Ono sto me je iznerviralo nije sto su me ocarinili, neko sto su me zavlacili sedam dana, ja sam svaki dan zvao, rjecnik im je ko od policajaca koji ocekuju mito, ono u smislu, znas 8 od deset carinika bi to pustilo ali...( citaj izmedju redova, baci 20 KM i sredicemo)

Kako nisam iz SA nisam mogao nista uraditi telefonom i pravo su mi ocarinili :x

Ono sto me je posebno iznerviralo jeste carinski list gdje u troskovima osim carine je jos i nekih 30 km bezveze troskova ( neka lezarina, carinski pregled 12 KM :? , administrativna taksa 10 KM :-) i onda na to pdv od 17% )
poznanik

#1133 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by poznanik »

sa obzirom na... wrote:
Time mi je prijetio carinik nadajuci se da cu mu baciti koju da pusti ( i vjerovatno bi ali nisam iz SA pa sam nisdam mogao)
Tek za tvoju informaciju, proizodi su čuvene firme Solgar,znaci nije neki ilegalni proizvodjac ,razlog sto sam narucio iz USA jer su kod nas bezobrazno skupi (u nasoj apoteci pakovanje od 60 tbs Solgar Calcium citrate 32 KM, u USA pakovanje od 150 TBS 11 dolara ! )
Ono sto me je iznerviralo nije sto su me ocarinili, neko sto su me zavlacili sedam dana, ja sam svaki dan zvao, rjecnik im je ko od policajaca koji ocekuju mito, ono u smislu, znas 8 od deset carinika bi to pustilo ali...( citaj izmedju redova, baci 20 KM i sredicemo)
Kako nisam iz SA nisam mogao nista uraditi telefonom i pravo su mi ocarinili :x
Ono sto me je posebno iznerviralo jeste carinski list gdje u troskovima osim carine je jos i nekih 30 km bezveze troskova ( neka lezarina, carinski pregled 12 KM :? , administrativna taksa 10 KM :-) i onda na to pdv od 17% )
Ja mislim da ti nemaš razloga za ljutnju, štaviše - izbjegao si nekako i troškove kontrole kvaliteta (bez obzira na eminentnog proizvodžača. Naš zakon, kao i u svim drugim državama, je jasan - kontrola na robu u uvozu se mora sprovesti...), iako nije u praksi tako striktno sprovodiv. Ovdje je carinik na pregledu robe grubo pogriješio, nije smio pustiti robu bez uvjerenja o kvaliteti, a vjerovatno je pogriješio i carinik na prijemu dokumenata, izuzev da mu je špediter krivo prijavio robu kroz dvosmislen trgovački naziv ili tarifni broj.
Ne znam šta si ugovorio, koje troškove, prilikom narudžbe i plaćanja te robe, to je bitno u određenju svih troškova kod uvoznog carinjenja.
Savjetujem te da slijedeći put napraviš konsultacije prije uvoza da ne bi ponovo imao slične troškove.
kOmpir

#1134 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by kOmpir »

poznanik wrote:
sa obzirom na... wrote:

A spada li i čaj pod takvu vrstu kontrole ? :D
njonjica

#1135 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by njonjica »

Argh :x ne mogu da vjerujem.....
PayPal sad nece da prihvati onu karticu sa kojom sam prvi put vrsila placanje istog artikla (prodavac mi vratio lovu na racun).....sta sad da radim?

Kako da rijesim sad ovu zavrzlamu?
Zna li neko?
poznanik

#1136 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by poznanik »

sa obzirom na... wrote: Ljudi bjez'te od UPS-a, odrali su za me carinu, cak i njihovu postarinu ( koja je skupa ,oko 55 dolara iz USA ) uracunali u osnovicu za carinu, carina me dosla 55% vrijenosti paketa ( a narucio sam neke herbal stvari za jacanje imuniteta )
poznanik wrote: A je li taj proizvod prošao kontrolu zdravstvene, fito i tržišne inspekcije?
kOmpir wrote: A spada li i čaj pod takvu vrstu kontrole ? :D
Da, zdravstvena i tržišna inspekcija je u obavezi da izvrši kontrolu kvaliteta, najprije organoleptičku, a po potrebi i laboratorijsku. Ukoliko "čaj" (biljka) nije termički obrađena tretmanom pod visokim temperaturama, onda i fistosanitarna inspekcija treba da izvrši kontrolu.
kOmpir

#1137 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by kOmpir »

poznanik wrote: Da, zdravstvena i tržišna inspekcija je u obavezi da izvrši kontrolu kvaliteta, najprije organoleptičku, a po potrebi i laboratorijsku. Ukoliko "čaj" (biljka) nije termički obrađena tretmanom pod visokim temperaturama, onda i fistosanitarna inspekcija treba da izvrši kontrolu.
E sad si me malo zbunio: Neki od čajeva koje uzimam/sam uzeo, je na neki način termički obrađen - pečen u woku kako bi se odstranila voda, ili izložen parenju. Da li to spada pod termin "termička obrada tretmanom pod visokim temperaturama"? Ako ne, da li to znači da imam sreće dok još ni jednom nisam morao plaćati za provjere istih kod nas? Naravno, nikada nisam uzimao velika pakovanja (do 50g), ali planiram uskoro naručiti oko 500g čaja, za što bi mogao biti slučaj da cijena pređe 50KM.
poznanik

#1138 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by poznanik »

kOmpir wrote:
poznanik wrote: Da, zdravstvena i tržišna inspekcija je u obavezi da izvrši kontrolu kvaliteta, najprije organoleptičku, a po potrebi i laboratorijsku. Ukoliko "čaj" (biljka) nije termički obrađena tretmanom pod visokim temperaturama, onda i fistosanitarna inspekcija treba da izvrši kontrolu.
E sad si me malo zbunio: Neki od čajeva koje uzimam/sam uzeo, je na neki način termički obrađen - pečen u woku kako bi se odstranila voda, ili izložen parenju. Da li to spada pod termin "termička obrada tretmanom pod visokim temperaturama"? Ako ne, da li to znači da imam sreće dok još ni jednom nisam morao plaćati za provjere istih kod nas? Naravno, nikada nisam uzimao velika pakovanja (do 50g), ali planiram uskoro naručiti oko 500g čaja, za što bi mogao biti slučaj da cijena pređe 50KM.

Da, "tvoji" čajevi ne podliježu kontroli fitosanitarne inspekcije jer su prethodno upotrebi termički obrađeni. Međutim, podliježu kontroli zdravstvene i tržišne inspekcije, i ne bi smjeli proći kontrolu dokumentacije bez priloženih uvjerenja o kontroli. Osim ako je špediter podnio prijavu za carinjenje s neispravno unesenim trgovačkim nazivom proizvoda (obmana carine).
vmario

#1139 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by vmario »

Pozzzzz :-D

Ak može par pitanja :D

-Ako roba podliježe carinjenju što zavisi od raspoloženja carinika i ako utvrdi carinu -gdje onda podižem taj paket na carini ili ga vraćaju na poštu :?
-Gdje i kako plaćam carinu :?
-Kolika je cijena otvaranja i zatvaranja pošiljke ako carina utvrdi da nije za carinjenje.

Pa ako netko ima volje nek odgovori :thumbup:
dark side of the moon

#1140 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by dark side of the moon »

vmario wrote:Pozzzzz :-D

-Ako roba podliježe carinjenju što zavisi od raspoloženja carinika i ako utvrdi carinu -gdje onda podižem taj paket na carini ili ga vraćaju na poštu :?
-Gdje i kako plaćam carinu :?
-Kolika je cijena otvaranja i zatvaranja pošiljke ako carina utvrdi da nije za carinjenje.

Paket dodje na postu i u posti placas sve dadzbine ako ih ima...ako ne platis ne mozes podic paket. Ja mislim da su meni svaki paket otvorili i uglavnom nista se ne placa (ako nema carine i poreza)...par puta sam platio 2-3km ne znam ni ja zasto...
blue033

#1141 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by blue033 »

Ako paket/pismo stigne običnom poštom obično se ne plati ništa za manje vrijednosti ili one sa oznakom gift, ja sam za veće pakete plaćao 3,5 KM "nekih" troškova. Inače sve platiš kod njih na šalteru.

Ako ti paket stigne DHL-om, u tom slučaju je situacija komplikovanija. Praktičan primjer: Naručio sam predmet u vrijednosti 11$, igrom slučaja je stigao DHL-om, to je otišlo na carinu. DHL mi je tražio 78 KM dodatnih troškova. Pretpostavljam da je tu bila carina PDV i vjerovatno troškovi špedicije.
DHL treba uvijek izbjeći ako je predmet male vrijednosti jer vam se može desiti da na vrijednost od 5$ platite višestruko veći iznos. Kontaktirao sam druga na carini i on kaže da oni mogu cariniti sve. U tom slučaju DHL uzima novac na špediciji što im je extra profit.
poznanik

#1142 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by poznanik »

vmario wrote:Pozzzzz :-D

-Ako roba podliježe carinjenju što zavisi od raspoloženja carinika (Sva roba koja pristigne u BiH mora proći carinski postupak, za neku će biti utvrđeno plaćanje carine, za neku oslobađanje od plaćanja, zavisno od uslova, i postupak carinjenja ne zavisi od raspoloženja carinika. Može biti samo njegova procjena potrebe ili korisnosti postupka carinjenja) i ako utvrdi carinu - gdje onda podižem taj paket na carini ili ga vraćaju na poštu :? (U BiH postoje tri "poštanske" carinske ispostave - Pošte carinjenja: Sarajevo, Mostar i Banja Luka, i u njima se vrši carinjenje svih roba pristiglih poštom. Nakon okončanog postupka (zavisno od ugovora o transportu, zaključenog prilikom kupoprodaje i plaćanja robe) robu možeš preuzeti osobno na šalteru pošte ili je dočekati na svojoj adresi kad ti je donesu posšatnski službenici)
-Gdje i kako plaćam carinu :? (Carinu i pdv plaćaš u banci ili pošti, prema uputama koje dobiješ od špeditera - službenika u pošti carinjenja, uplatnicom u koju moraš unijeti podatke o osobi koja plaća, svrhu plaćanja i broj JCI - carinske prijave za uvoz)
-Kolika je cijena otvaranja i zatvaranja pošiljke ako carina utvrdi da nije za carinjenje. (Svaka špediterska firma, pa i pošta ima svoj cjenovnik. Više informacija možeš dobiti ovdje: http://www.bhp.ba/stranica/1/24/41.html#Paketske_usluge )

shibonja

#1143 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by shibonja »

Pa kupujel ko sta ,imal kakvih popusta ide bozic :D
marketleader

#1144 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by marketleader »

shibonja wrote:Pa kupujel ko sta ,imal kakvih popusta ide bozic :D
Mah kupuje. I ono sto sam kupio evo cekam skoro pa mjesec i nista. Nikad mi postansko sanduce nije duze vremena praznije bilo hahaha
Ina_

#1145 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by Ina_ »

Pozdrav,
htjela bih nesto naruciti preko ebay-a, ali sam naravno prije toga provjerila u sta se upustam. Koliko vidim i koliko sam procitala ovdje trebalo bi da se paketi do 100km, obicni paketi, ne carine. Ali interesuje me da li ti troskovi koji se pominju 8.5+1km, vaze za sve pakete. I koju uslugu dostave preporucujete, posto na koju sam god naletila, naletila sam i na nekog od vas koji nisu bili zadovoljni njom. Ja bih ipak sa ebay-a, narucivala jeftinije stvari. Vidim da su Kinezi povoljni, pa me zanima da li na robu iz Hong Konga idu posebne carine, jer znam da se njihova roba pri uvozu u zemlje Balkana, vecina, reketira a ne carini.
Hvala unaprijed
bullmastiff

#1146 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by bullmastiff »

Ina_ wrote:Pozdrav,
htjela bih nesto naruciti preko ebay-a, ali sam naravno prije toga provjerila u sta se upustam. Koliko vidim i koliko sam procitala ovdje trebalo bi da se paketi do 100km, obicni paketi, ne carine. Ali interesuje me da li ti troskovi koji se pominju 8.5+1km, vaze za sve pakete. I koju uslugu dostave preporucujete, posto na koju sam god naletila, naletila sam i na nekog od vas koji nisu bili zadovoljni njom. Ja bih ipak sa ebay-a, narucivala jeftinije stvari. Vidim da su Kinezi povoljni, pa me zanima da li na robu iz Hong Konga idu posebne carine, jer znam da se njihova roba pri uvozu u zemlje Balkana, vecina, reketira a ne carini.
Hvala unaprijed
sta naraucujes?

iz hong konga ne narucuj ja sam nesto narucio jednom..i nikad vise :D
Ina_

#1147 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by Ina_ »

http://cgi.ebay.com/B1658-Japan-Fashion ... 592wt_1020
Ovo! Zapocetak. Trebami nesto jeftino da vidim kako sve ovo radi.
E o tome ti pricam, uvijek neko ima lose iskustvo. Domace je najbolje :D
marketleader

#1148 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by marketleader »

Ina_ wrote:http://cgi.ebay.com/B1658-Japan-Fashion ... 592wt_1020
Ooo fina haljinica. Nema ti carine na ovako ovaj sitnis. Pogotovo iz Kine sta stize. Mislim i kad bi nesot vrijedno iz Kine narucili oni nebi carinili. Do sad mi je stiglo 30+ stvari i nsiam ni fening vise platio. Obicno iz Kine narucujem. Cekaces minimalno 2sed,a maksimalno = nece ti ni stici,zagubilo se. Kad ti ne stigne za mjesec kontaktiraj prodavaca i reci mu da nije stiglo,oni te inace pitaju hoces li lovu nazad ili hoces da ti posalje opet novu robu. Ali imas rok od 45dana da otvoris "case" - slucaj,pa ti to fino uradis i ako ne stigne ni drugi put kad posalju,onda ti vrate pare SILOMMM :evil: .
Inace ako te sta zanima samo nasvrljaj u temu pa valjda ce neko odgovoriti. pozzz :run:

BTW...ova plava haljinica je meni najbolja od ovih hehehe :thumbup:
poznanik

#1149 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by poznanik »

Ina_ wrote:Pozdrav,
htjela bih nesto naruciti preko ebay-a, ali sam naravno prije toga provjerila u sta se upustam. Koliko vidim i koliko sam procitala ovdje trebalo bi da se paketi do 100km, obicni paketi, ne carine...
Gdje si pročitala ovaj podatak?

Možda da još jednom "provjeriš" sve prije nego se odlučiš za kupovinu robe sa e-plaćanjem...http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... 38&t=80533
Last edited by poznanik on 13/12/2010 11:39, edited 1 time in total.
Zlocin&Kazna

#1150 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by Zlocin&Kazna »

Ina_ wrote:http://cgi.ebay.com/B1658-Japan-Fashion ... 592wt_1020
Mislim da ovdje neces nista dodatno placati. Prije mjesec dana sam ja narucio fudbalski dres sa istoka :D , cijena 20$, dostava 10$ (Economy Int'l Shipping). Stiglo za 15 dana, postar ostavio u sanduce... Dakle, nikakvih dodatnih rashoda :)
Post Reply