Macke: pitanja/odgovori i savjeti
Moderator: anex
- VenomousV
#1126 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
Tranquilizer, sve to sam vec znala ali ipak hvala 
- Tranquilizer
#1127 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
VenomousV wrote:Tranquilizer, sve to sam vec znala ali ipak hvala
- SinjaD
#1128 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
VenomousV ako se tvoje pitanje odnosi na to kako da joj pomogneš ukoliko ima još mačića u njoj mislim da bi bilo najbolje da nazoveš veterinara, da ne čekaš da se na forumu nađe neko ko zna šta činiti u takvoj situaciji.
Jer zaista je čudno da je samo jedno mače rođeno.
To joj je vjerovatno prvi okot pa se ne snalazi.
Jer zaista je čudno da je samo jedno mače rođeno.
To joj je vjerovatno prvi okot pa se ne snalazi.
- VenomousV
#1129 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
izasli su svi macici na vrijeme, nije bilo to u pitanju =) ja nisam vidjela drugo jer je bilo pod njom a nisam htjela da je diram i micem jer je u svojoj kutijici sa njima =)
crni su i preslatki i fino papaju =)
maca je jela, prosetala, i zasad je hvala Bogu sve ok =)
eto bice macica za udomljavanje za 2 mjeseca =)
hvala vam
hvala vam
- SinjaD
#1130 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
Sretno! Uživaj sa slatkišimaVenomousV wrote:izasli su svi macici na vrijeme, nije bilo to u pitanju =) ja nisam vidjela drugo jer je bilo pod njom a nisam htjela da je diram i micem jer je u svojoj kutijici sa njima =)
hvala vam
-
Angie.
#1131 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
Mojoj maci je opala dlaka skroz ispod vrata, te je smrsala :/ to se dogdilo zadnjih 3 dana?? jel neko zna o cemu je rijec, .. helpp
(nisu u pitanju "kucne" mace)
- jaca-maca
#1132 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
Moja maca ima 7 godina i imam osjecaj da je bole zubi kad jede. Veterinar mi je rekao da se nista ne moze uciniti
Da li ima neko savjet kako da joj umanjim bol ili kojom hranom da je hranim?
Hvala
Hvala
- SinjaD
#1133 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
Vet je rekao da ništa ne može učiniti ali da li je rekao zašto je bole zubi?jaca-maca wrote:Moja maca ima 7 godina i imam osjecaj da je bole zubi kad jede. Veterinar mi je rekao da se nista ne moze uciniti![]()
Hvala
Čime je inače hranite-tvrdom ili mekom hranom? Da li je bole zubi kad jede bilo šta ili samo kad jede tvrdu hranu?
- SinjaD
#1134 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
Angie, uzroci mogu biti različiti, tim više što nije u pitanju kućna maca.Angie. wrote:Mojoj maci je opala dlaka skroz ispod vrata, te je smrsala :/ to se dogdilo zadnjih 3 dana?? jel neko zna o cemu je rijec, .. helpp![]()
![]()
Mislim da bi bilo najbolje da je odneseš veterinaru da on utvrdi tačan uzrok!
- jaca-maca
#1135 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
Mislim da je rekao nesto u smislu, starija je pa je to normalnoSinjaD wrote:Vet je rekao da ništa ne može učiniti ali da li je rekao zašto je bole zubi?jaca-maca wrote:Moja maca ima 7 godina i imam osjecaj da je bole zubi kad jede. Veterinar mi je rekao da se nista ne moze uciniti![]()
Hvala
Čime je inače hranite-tvrdom ili mekom hranom? Da li je bole zubi kad jede bilo šta ili samo kad jede tvrdu hranu?
Hranimo je i sa tvrdom i sa mekom hranom. Lakse i brze jede gnjecavu granu nego onu mekanu hranu od komadica. A kada jede suhu hranu, polako i duze jede
- Skyfox
#1136 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
moja 8-godisnja avlijanerka zadnja 3dana jede jako malo. Inace obozava hranu iz kesice sad samo malo lizne 2-3x i ostavi, a stalno trazi od nas jos... Jede suhu hranu iz kutije, pije vodu i koiko vidim ide normalno na WC, ima i trave na raspolaganju... ali opet skroz neobicno za nju da tako malo jede, gotovo nikako. Nisam primjetio promjene u ponasanju ili neke druge simptome. Nije zainteresovana za kuhanu piletinu ali nikad nije ni volila nista drugo osim njene hrane... Razmisljam da zovnem veterinara...
- SinjaD
#1137 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
Ako inače više jede meku hranu da se nije nakupio kamenac na zubima (ako joj jače smrdi iz usta moglo bi biti to)? Kamenac ne mora biti vidljiv okom.jaca-maca wrote:
Mislim da je rekao nesto u smislu, starija je pa je to normalno![]()
Hranimo je i sa tvrdom i sa mekom hranom. Lakse i brze jede gnjecavu granu nego onu mekanu hranu od komadica. A kada jede suhu hranu, polako i duze jede
Možda je boli meso, a ne zubi? Koje su joj boje desni? Ne valja ako su suviše blijede ili suviše crvene. Trebaju biti roze.
Sad mi možemo bezveze nagađati - valjda bi taj vet primjetio da je nešto od ovoga.
Imaš mokru hranu Royalovu baš za starije mačke koje imaju probleme sa zubima.
- jaca-maca
#1138 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
Ma nesto mi nije taj veterinar pouzdan. Smrdi joj iz usta, a desni joj nisam gledala. Sad sam pokusala ali se sakrila negdjeSinjaD wrote:Ako inače više jede meku hranu da se nije nakupio kamenac na zubima (ako joj jače smrdi iz usta moglo bi biti to)? Kamenac ne mora biti vidljiv okom.jaca-maca wrote:
Možda je boli meso, a ne zubi? Koje su joj boje desni? Ne valja ako su suviše blijede ili suviše crvene. Trebaju biti roze.
Sad mi možemo bezveze nagađati - valjda bi taj vet primjetio da je nešto od ovoga.
Imaš mokru hranu Royalovu baš za starije mačke koje imaju probleme sa zubima.
Pa sta da sad radim i kako ukloniti taj kamenac?
Je li skupa ta hrana Royal?
- SinjaD
#1139 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
Ne znam stvarno koliko košta. Zvrcni neki pet shop ili vetlife pa upitaj za cijenu. Mislim da se zove Oral Mature. I konsultuj još nekog veta da se maca džaba ne pati. Jeste maca starija ali mora postojati neki način da joj se bar olakša. Smješno je što nije ponudio nikakvo rješenje.jaca-maca wrote:Ma nesto mi nije taj veterinar pouzdan. Smrdi joj iz usta, a desni joj nisam gledala. Sad sam pokusala ali se sakrila negdjeSinjaD wrote:Ako inače više jede meku hranu da se nije nakupio kamenac na zubima (ako joj jače smrdi iz usta moglo bi biti to)? Kamenac ne mora biti vidljiv okom.jaca-maca wrote:
Imaš mokru hranu Royalovu baš za starije mačke koje imaju probleme sa zubima.![]()
Pa sta da sad radim i kako ukloniti taj kamenac?
Je li skupa ta hrana Royal?
Što se tiče uklanjanja kamenca - nemam iskustva s tim. Nadam se da će se javiti neko ko zna više.
Koliko znam skida se kod veta, pod narkozom. A možda imaju i neki gelovi ili sl. što samo možemo mazati macama.
- jaca-maca
#1140 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
Maca je iz TuzleSinjaD wrote: Ne znam stvarno koliko košta. Zvrcni neki pet shop ili vetlife pa upitaj za cijenu. Mislim da se zove Oral Mature. I konsultuj još nekog veta da se maca džaba ne pati. Jeste maca starija ali mora postojati neki način da joj se bar olakša. Smješno je što nije ponudio nikakvo rješenje.
Što se tiče uklanjanja kamenca - nemam iskustva s tim. Nadam se da će se javiti neko ko zna više.
Koliko znam skida se kod veta, pod narkozom. A možda imaju i neki gelovi ili sl. što samo možemo mazati macama.
Znas li mozda koliko kosta to uklanjanje kamenca? Moram i cuku i macu voditi da im se to uradi.
Hvala ti na info
- terra_incognita
#1141 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
Doslo mi je jedno mace, dolinjalo
prije dva dana..... srednje velicine, mozda pola godine staro. Zenka je i ima jako cuda glas kada mjauce, kao promukao. Ali pravo cudno, nekako kao da nije maca. Pored toga, njuskica i desni su joj toliko blijedi pa nisam sigurna je li bolesna ili neuhranjena ili sta ? Ako neko zna ....Hranim je i umiljata je i prede i mazi se, nije onemocala ali ove dvije stvari su mi pravo cudne ?@?@?@
- SinjaD
#1142 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
Blijede desni znak su anemije, slabog imuniteta. Ako joj je glas čudan možda je nekad pojela i nešto otrovno negje na ulici ili sl. Trebala bi je odnijeti veterinaru ako si u mogućnosti i to što prije! Pošto očito ima života u njoj, mazi se i prede (mada mačka prede i kad je nešto boli, npr. kad rađa mačiće) ima i nade za nju! Brzo veterinaru!terra_incognita wrote:Doslo mi je jedno mace, dolinjaloprije dva dana..... srednje velicine, mozda pola godine staro. Zenka je i ima jako cuda glas kada mjauce, kao promukao. Ali pravo cudno, nekako kao da nije maca. Pored toga, njuskica i desni su joj toliko blijedi pa nisam sigurna je li bolesna ili neuhranjena ili sta ? Ako neko zna ....Hranim je i umiljata je i prede i mazi se, nije onemocala ali ove dvije stvari su mi pravo cudne ?@?@?@
-
Angie.
#1143 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
Ako si iz Tz imas veterinarsku u "Bukinju" oni su super sto se tice tih cuka i macajaca-maca wrote:Maca je iz TuzleSinjaD wrote: Ne znam stvarno koliko košta. Zvrcni neki pet shop ili vetlife pa upitaj za cijenu. Mislim da se zove Oral Mature. I konsultuj još nekog veta da se maca džaba ne pati. Jeste maca starija ali mora postojati neki način da joj se bar olakša. Smješno je što nije ponudio nikakvo rješenje.
Koliko znam skida se kod veta, pod narkozom. A možda imaju i neki gelovi ili sl. što samo možemo mazati macama.pa ne znam gdje se tamo ima kupiti Royal Canin, raspitacu se.
Znas li mozda koliko kosta to uklanjanje kamenca? Moram i cuku i macu voditi da im se to uradi.![]()
Hvala ti na info
a hranu provjeri gore u Pet shopu kod Doma (Palme)
-
Angie.
#1144 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
Pocela je da jede jucerSinjaD wrote:Angie, uzroci mogu biti različiti, tim više što nije u pitanju kućna maca.Angie. wrote:Mojoj maci je opala dlaka skroz ispod vrata, te je smrsala :/ to se dogdilo zadnjih 3 dana?? jel neko zna o cemu je rijec, .. helpp![]()
![]()
Mislim da bi bilo najbolje da je odneseš veterinaru da on utvrdi tačan uzrok!
gledala sam joj vrat daj gdje je dlaka opala, pocela je rast nova
vidjet cemo kako ce se danas ponasat, inache ide doktoru
- jaca-maca
#1145 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
Mislim da je to jedina veterinarska stanica u TuzliAngie. wrote: Ako si iz Tz imas veterinarsku u "Bukinju" oni su super sto se tice tih cuka i maca
a hranu provjeri gore u Pet shopu kod Doma (Palme)
U pet shopu kod Palme nema Royal za mace
- terra_incognita
#1146 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
Ova prede kad joj se obratim i taba sapicama od srece kad je uzmeme i uvija glavicu... znam da predu kad ih nesto boli ali tada se scucure, imala sam jednu koja je bila povrijedjena i to je radila... U ovoj zivota ima i potrazicu pomoc jer za sada nece da jede nista osim onih slatkisa za cuke, sto mi je najcudnije u svemu.SinjaD wrote:Blijede desni znak su anemije, slabog imuniteta. Ako joj je glas čudan možda je nekad pojela i nešto otrovno negje na ulici ili sl. Trebala bi je odnijeti veterinaru ako si u mogućnosti i to što prije! Pošto očito ima života u njoj, mazi se i prede (mada mačka prede i kad je nešto boli, npr. kad rađa mačiće) ima i nade za nju! Brzo veterinaru!terra_incognita wrote:Doslo mi je jedno mace, dolinjaloprije dva dana..... srednje velicine, mozda pola godine staro. Zenka je i ima jako cuda glas kada mjauce, kao promukao. Ali pravo cudno, nekako kao da nije maca. Pored toga, njuskica i desni su joj toliko blijedi pa nisam sigurna je li bolesna ili neuhranjena ili sta ? Ako neko zna ....Hranim je i umiljata je i prede i mazi se, nije onemocala ali ove dvije stvari su mi pravo cudne ?@?@?@
Hvala
-
wildflower
#1147 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
Ako se tako mazi, nadam se da bi to trebalo biti ok, vjerovatno samo neuhranjena i slaba. Veterinar ce najbolje znati, sigurno je treba ocistiti od parazita, onda bi trebalo i da se vrati apetit, a nakon toga dohranjivanje i malo pojacane hrane sa vitaminima i mineralima, i to bi trebalo biti ok. Ja znam da poneke macke cudno mjaucu kada ih boli stomak, ovaj moj prije nego sto izbaci furball mjauce bas nekako duboko i promuklo...terra_incognita wrote:Ova prede kad joj se obratim i taba sapicama od srece kad je uzmeme i uvija glavicu... znam da predu kad ih nesto boli ali tada se scucure, imala sam jednu koja je bila povrijedjena i to je radila... U ovoj zivota ima i potrazicu pomoc jer za sada nece da jede nista osim onih slatkisa za cuke, sto mi je najcudnije u svemu.SinjaD wrote:Blijede desni znak su anemije, slabog imuniteta. Ako joj je glas čudan možda je nekad pojela i nešto otrovno negje na ulici ili sl. Trebala bi je odnijeti veterinaru ako si u mogućnosti i to što prije! Pošto očito ima života u njoj, mazi se i prede (mada mačka prede i kad je nešto boli, npr. kad rađa mačiće) ima i nade za nju! Brzo veterinaru!terra_incognita wrote:Doslo mi je jedno mace, dolinjaloprije dva dana..... srednje velicine, mozda pola godine staro. Zenka je i ima jako cuda glas kada mjauce, kao promukao. Ali pravo cudno, nekako kao da nije maca. Pored toga, njuskica i desni su joj toliko blijedi pa nisam sigurna je li bolesna ili neuhranjena ili sta ? Ako neko zna ....Hranim je i umiljata je i prede i mazi se, nije onemocala ali ove dvije stvari su mi pravo cudne ?@?@?@
Hvala
-
smesko
#1148 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
VLASNICI British Shorthair javite se
Da li je moguce da niko u BH nema takvu macu.......i naravno da je blue

Da li je moguce da niko u BH nema takvu macu.......i naravno da je blue
- Partizzanka
#1149 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
situacija je ovakva
nasa maca je kucno poljska maca (vise kucna zimi, vise vani ljeti iako ne ide daleko od kuce ali eto)
i do prosle zime je vecinu (90%) svojih potreba wc-a obavljala iskljucivo vani!
cak i zimi kada je ovdje ispod -20C samo par dana kada je ono bas bas bas zima ona to radi u svojoj posudi
a onda smo joj kupili eto da joj tih par dana bude fino a i da nama bude lakse cistiti - kupili onaj pijesak sto se oko mokrace i izmeta zgrudva, i sto se samo prosije i sto neutralise mirise
posto je bila zima mislili smo da je to oki jer je stalno vrsila u kuci nuzdu
medjutim vjestica i sada kada je lijepo vrijeme vrsi nuzdu samo u kuci
po cijeli je dan nema ... dodje, piski i ode vani!
sta da radimo???
da joj ne ocistimo dan dva onaj pijesak mozda joj se bude gadilo???
bojim se da ce nam se samo poceti po kuci piskiti
nasa maca je kucno poljska maca (vise kucna zimi, vise vani ljeti iako ne ide daleko od kuce ali eto)
cak i zimi kada je ovdje ispod -20C samo par dana kada je ono bas bas bas zima ona to radi u svojoj posudi
a onda smo joj kupili eto da joj tih par dana bude fino a i da nama bude lakse cistiti - kupili onaj pijesak sto se oko mokrace i izmeta zgrudva, i sto se samo prosije i sto neutralise mirise
sta da radimo???
- jaca-maca
#1150 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
Imam isti problemPartizzanka wrote:situacija je ovakva
![]()
sta da radimo???
Moja maca bi radije umrla nego piskila u kuci. Najbolje bi bilo da maknete taj pjesak ili pustite da bude dva dana napolju