Kakvi smo sa Akvaristikom

Za sve koji vole ta divna stvorenja...

Moderator: anex

Post Reply
Bekir_SA

#1126 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by Bekir_SA »

Terminator

Image

upraćen preksinoć... kad sam mu ubacio salate poludio je :lol:
uradi sam

#1127 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by uradi sam »

Bekir_SA wrote:Terminator

Image

upraćen preksinoć... kad sam mu ubacio salate poludio je :lol:
hahahahahhaha... :thumbup: svasta
holowey

#1128 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by holowey »

gdje kupiti sijamskog algojeda (Crossocheilus siamensis)? znaci ne lisicu (Epalzeorhynchos kalopterus) ili Crossocheilus oblongus ili Garra cambodgiensis nego bas Crossocheilus siamensis...

imam problem sa crnom cupavom algom (sve mi biljke k'o vukodlaci :( ), pokusao sam razne varijante ali ne prolazi pa pokusavam da se uhvatim za slamku :sad:
Bekir_SA

#1129 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by Bekir_SA »

Massalah sto smo aktivni :lol: :oops: :lol:
holowey wrote:gdje kupiti sijamskog algojeda (Crossocheilus siamensis)? znaci ne lisicu (Epalzeorhynchos kalopterus) ili Crossocheilus oblongus ili Garra cambodgiensis nego bas Crossocheilus siamensis...

imam problem sa crnom cupavom algom (sve mi biljke k'o vukodlaci :( ), pokusao sam razne varijante ali ne prolazi pa pokusavam da se uhvatim za slamku :sad:
probaj kod Armana???? Vidio sam neki dan da ima ima i jednog odraslog, svoje sam uzeo kod njega odlicno rade ono za sta sluze :skoljka:

Image

Još nešto, kad sam imao probleme sa "zelenom vodom" prije 5-6 mjeseci, kupio sam UV lampu TETRA 5W, riješila je problem za 1h...
Posljednjih mjesec dana pustio sam je da radi pola sata po danu i pola sata u noći...
šta vi mislite o tome, nepotrebno??? predugo??? prekratko???
uradi sam

#1130 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by uradi sam »

holowey wrote:gdje kupiti sijamskog algojeda (Crossocheilus siamensis)? znaci ne lisicu (Epalzeorhynchos kalopterus) ili Crossocheilus oblongus ili Garra cambodgiensis nego bas Crossocheilus siamensis...

A imas i kod brane...Ali daj boze da sta pomognu, moji jedino sto su mi smlatili je FlameMoss :lol:
uradi sam

#1131 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by uradi sam »

Još nešto, kad sam imao probleme sa "zelenom vodom" prije 5-6 mjeseci, kupio sam UV lampu TETRA 5W, riješila je problem za 1h...
Posljednjih mjesec dana pustio sam je da radi pola sata po danu i pola sata u noći...
šta vi mislite o tome, nepotrebno??? predugo??? prekratko???[/quote]

A bekire ja znam jedino da ona sprzi sve a boga mi i pozitivne bakterije.. jedino to sto je njena mana.
U glavnom ja bih je palio jednom sedmicno nekih sat vremena... u koliko primjetis neke promjene..i to je to nemas potrebe za vise..stim da ta lampa ima i rok trajanja ogranicen u satima....lp
holowey

#1132 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by holowey »

uradi sam wrote:

A imas i kod brane...Ali daj boze da sta pomognu, moji jedino sto su mi smlatili je FlameMoss :lol:
arman je onaj na grbavici, a taj brano? gdje se on nalazi?
holowey

#1133 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by holowey »

Bekir_SA wrote:Massalah sto smo aktivni :lol: :oops: :lol:

probaj kod Armana???? Vidio sam neki dan da ima ima i jednog odraslog, svoje sam uzeo kod njega odlicno rade ono za sta sluze :skoljka:
kod armana sam vidio samo lisice u prodaji, u velikom akvariju ima par sijamaca ali nisu na prodaju :cry:

cuo sam da se spominju jos neka dva lika, neki u vogosci i neki u hotonju, ima li neko kontakte?
uradi sam

#1134 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by uradi sam »

Ima kod Brane kolodvorska Svijet kucnih ljubimaca :thumbup: Znaci Algar sijamac ima crnu crtu sa donje strane stomaka od usta do cmara..i zatim bocna crna linija u repu zavrsava u spic. :run:
uradi sam

#1135 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by uradi sam »

[quote="Bekir_SA"]Massalah sto smo aktivni :lol: :oops: :lol:

Bekire da te pitam sta ti imas od podloge....
holowey

#1136 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by holowey »

uradi sam wrote:Ima kod Brane kolodvorska Svijet kucnih ljubimaca :thumbup: Znaci Algar sijamac ima crnu crtu sa donje strane stomaka od usta do cmara..i zatim bocna crna linija u repu zavrsava u spic. :run:
oki, tnx, svraticu da pogledam...
uradi sam

#1137 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by uradi sam »

holowey wrote:
uradi sam wrote:Ima kod Brane kolodvorska Svijet kucnih ljubimaca :thumbup: Znaci Algar sijamac ima crnu crtu sa donje strane stomaka od usta do cmara..i zatim bocna crna linija u repu zavrsava u spic. :run:
oki, tnx, svraticu da pogledam...
Ako on nema ja sam svoje kupio kod onog lika ispod Uniprometa ona ulica ravno..sad da me ubijes ne znam kako se zove..u glavnom mala je radnjica sa desne strane ima dosta ptica....sjetih se :-D Dragan..kod njega su ti 100% sijamci u koliko ih jos ima...
uradi sam

#1138 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by uradi sam »

Evo koja slicica ovog malog 100 litrasa...
Filtracija ex-700, co2 Diy preko ljestvi ,
lampa 1kom Sylvana daylight 18W drugu cu pokrenuti slijedece sedmice,
Makro i mikro dva puta u sedmici po 10 ml,
zamjena vode jednom sedmicno 20lit.
Riba nema niti ce ih biti do daljnjeg...experimentisem malo sa ovim akvarijem...
bilje: Stargrass, flamemoss, AnubaiaNana, sagitarija, i jos neke dvije tri ne znam ime..pa ako ima ko da sta mjenja, proda, pokloni.. itd..neka se javi...

Slike:

Image

Image

Image

Image

Image
Bekir_SA

#1139 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by Bekir_SA »

uradi sam wrote:Evo koja slicica ovog malog 100 litrasa...
Filtracija ex-700, co2 Diy preko ljestvi ,
lampa 1kom Sylvana daylight 18W drugu cu pokrenuti slijedece sedmice,
Makro i mikro dva puta u sedmici po 10 ml,
zamjena vode jednom sedmicno 20lit.
Riba nema niti ce ih biti do daljnjeg...experimentisem malo sa ovim akvarijem...
bilje: Stargrass, flamemoss, AnubaiaNana, sagitarija, i jos neke dvije tri ne znam ime..pa ako ima ko da sta mjenja, proda, pokloni.. itd..neka se javi...

Slike:

Image
kako volim ovu svjetlo zelenu boju u DC-u uh puzevi iskacu iz aqvarijuma spasavaju zive glave :)))))))

btw. sto se podloge tice kod mene je JBL supstrakt + zemlje za cvijece one iz kesa samo sam je malo potopio u vodu i pomjesao sa supstraktom...
uradi sam

#1140 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by uradi sam »

To Bekir: Dodajes li makro i mikro..A puzevi Adio :-D
Bekir_SA

#1141 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by Bekir_SA »

samo JBL 24Feropol sa m i m nisam probao još, gdje ima uzeti i šta???

za 24feropol kaže:

Svakodnevna hrana za bujne akvarijske biljke. Optimum, ciljana skrb, pruža sve vitalne elemente u tragovima koji se ne mogu osigurati dugoročno sa gnojivima. Promovira bujnu rast, čak i za osjetljive akvarijske biljke. Sprječava nedostatake. Bez fosfata i nitrata. Optimum uspjeha zajedno sa JBL Ferropol (prilikom promjene vode) i JBL AquaBasis plus (šljunčanaom podlogom).

a imam i ovu shemu

makro
33g kno3
33g k2so4
7.2g kh2po4
pomješano u 2,5 dl destilirane vode

mikro
10g cms+b
pomješano u 2,5 dl destilirane vode

makro dodaješ 5ml na 50 litara
mikro dodaješ 2.5ml na 50 litara

ponedjeljak-mikro
utorak-makro
srijeda-mikro
četvrtak-makro
petak-mikro
subota-odmor
nedjelja-promjena vode

Ali gdje naci sastojke :?
Last edited by Bekir_SA on 01/11/2010 00:51, edited 1 time in total.
uradi sam

#1142 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by uradi sam »

Bekir_SA wrote:samo JBL 24Feropol sa m i m nisam probao još, gdje ima uzeti i šta???

za 24feropol kaže:

Svakodnevna hrana za bujne akvarijske biljke. Optimum, ciljana skrb, pruža sve vitalne elemente u tragovima koji se ne mogu osigurati dugoročno sa gnojivima. Promovira bujnu rast, čak i za osjetljive akvarijske biljke. Sprječava nedostatake. Bez fosfata i nitrata. Optimum uspjeha zajedno sa JBL Ferropol (prilikom promjene vode) i JBL AquaBasis plus (šljunčanaom podlogom).
Druze ja sam ga koristio on je sr..e imas ProFito od Easy-life a imam i semu za makro...ako si za na pp.
rumit

#1143 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by rumit »

Bekire fin ti je akvarijum. Opet si ga ubiljio. Reci mi gdje si neonke uzeo. Koliko su?
I ja planiram 10-15 neonkica uzeti, a nemam vremena da hodam po radnjama.
Sto se makro tice ja koristim PPS-pro sistem. Nesta kao ovaj tvoj, samo blazi i manji postotak fosfata.
Bolje je poceti sa manjom kolicinom pa postepeno dodavati.
Za mikro samo dodajem Feropol.
Za sada dobro ide, iako jos eksperimentisem.
Ja ti imam nesto kh2po4, a ako naletis na ostalo javi.

Uradi sam, jesil to napao manji akvarijum :). Fino ti zasad izgleda. Gdje nabavi Nutrafinove stepenice.
Ako ti je mikro ono sto smo muckali, previse ti je da dodajes 10ml. Pogotovo sada na pocetku kada nemas puno zelenisa. Mogu ti alge poceti mahnitati. Za ovaj akvarijum bi ti trebalo najmanje 3 lampe od 18W.
Sta ti je sa velikim akvarijumom?
uradi sam

#1144 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by uradi sam »

Uradi sam, jesil to napao manji akvarijum :). Fino ti zasad izgleda. Gdje nabavi Nutrafinove stepenice.
Ako ti je mikro ono sto smo muckali, previse ti je da dodajes 10ml. Pogotovo sada na pocetku kada nemas puno zelenisa. Mogu ti alge poceti mahnitati. Za ovaj akvarijum bi ti trebalo najmanje 3 lampe od 18W.
Sta ti je sa velikim akvarijumom?

Sa velikim polako gubim bitku ostala je samo valanserija nana..koja se drzi jako dobro stim da tamo nemam nista od potrebne opreme co2,makro, mikro, itd...ovo sto mi je ostalo da ista vrjedi je sada u malom.. i on je nafljen do max...sa svim i svacim..a lampu cu ovo koji dan postaviti jos koju...situaci ja jako dobra, alge nema, stargrass ide pravo dobro ona mi je kao naj zahtjevnija pa se po njoj ravnam...A za Makro elemente evo ti na pp.
Bekir_SA

#1145 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by Bekir_SA »

rumit wrote:Bekire fin ti je akvarijum. Opet si ga ubiljio. Reci mi gdje si neonke uzeo. Koliko su?
I ja planiram 10-15 neonkica uzeti, a nemam vremena da hodam po radnjama.
Hvala ;) neonke uzimao prvo kod Armana 5 komada, nista popadale...
onda sam uzeo kod Dragana ispod Mercatora dole kad prodjes kod one skole... kako nemam karenten aqv i ove su prebolovale ich ali su prezivjele... svje je bilo zdravo u aqv osim neonkica jedno 3 dana...
uradi sam

#1146 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by uradi sam »

do duse ja sam svoje kupio u Drustvu ok..dok su im zebrice Beton samo malo gutave hahahahhaa
uradi sam

#1147 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by uradi sam »

Nabavljani Makro elementi.... :-D uhhh cijena 58 KM :x
znaci u ovu cijenu ide: k2SO4-500gr, KNO3-500gr, i KH2PO4 - 100gr...

Image[/url]

Semikem preko puta Autopraonice slon.
uradi sam

#1148 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by uradi sam »

naj novije desavanje: u 300 lit..sve je ok valanserija raste nema alga na njoj, stanovnici uzivaju..mali experimentalni akvarij 110 litarski..ok bilje raste,nema alge, nema riba ,ali sam zato dobio vodenbuhe ili vam (Dafnije vodeni racici) kako i odkuda u Akvariju to zna samo gospodar svjetova...uz njih se sepure jos i puzevi kojih ima lijep broj i necu ih vise rokat sa CO2, ja mislim da su vise korisni nego sto su stetni.. :thumbup:
Qler

#1149 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by Qler »

uradi sam wrote:Nabavljani Makro elementi.... :-D uhhh cijena 58 KM :x

Image[/url]

nije nas vezano za akvaristiku, ali jesi vidio direktora :) ne znam kakav je bio kad si dosao, inace je lud ko struja, psuje ko' kocijas, galami, onim curama nema sta ne govori... ali zna posao
Bekir_SA

#1150 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by Bekir_SA »

Qler wrote:
uradi sam wrote:Nabavljani Makro elementi.... :-D uhhh cijena 58 KM :x

Image[/url]

nije nas vezano za akvaristiku, ali jesi vidio direktora :) ne znam kakav je bio kad si dosao, inace je lud ko struja, psuje ko' kocijas, galami, onim curama nema sta ne govori... ali zna posao
Juče sam i ja uzeo Makro elemente :)
direktor je onaj sa cvikama heheheh ko struja je čojek :run:
Post Reply