ljubav_aha wrote:odgovor opet nije dovoljnokonkretan,a dio koji sam povecala,zaista drugim dijelom "izbjegava" konkretnost,najlakse se osloniti na filozoske misli,ipak sam mislila da ces bolje odgovoriti,hvalaBig Boy wrote:Sta je dovoljno a sta je dosta !? Dal' ijedan covjek uopste moze spoznati osjecaj da mu je neceg (lijepog) dosta ?
Ne bih se slozio da sve price nisu sretnog zavrsetka jer... dal' mi zaista znamo kako su te uopste zavrsile. Ako je covjek bice kome je obecana vjecnost, neki kraj na dunjaluku ne znaci svrsetak svega, vec tek ulaznicu za ahiret.
Zasto patnja, zasto bol... zasto svi nemamo identicne karte ?
Mozda zato sto za sve ljude vazi da se na muci poznaju junaci uz onu... daj covjeku malo vlasti pa ces brzo vidjeti kakav je covjek. U prevedenom znacenju, kako bi bilo ko mogao dokazati kakav je zaista ako ne prodje i testove i sva iskusenja ovog dunjaluka. Uzmi samo sljedeci primjer... boli te zub i logicno, otrcis zubaru da ti pomogne. A da bi ti on uopste i mogao pomoci on ti mora zabiti inekciju u meso da kasnije ne bi osjecala enormnu bol. I... sta covjek radi, svjesno pretrpi jednu malu bol jer vjeruje da ga inace ceka neuporedivo veca.
Ako je s jedne strane dzehenem a s druge dzennet... a mi na dunjaluku i patimo i uzivamo... ja tu vrlo lako nadjem i poneku paralelu za povuci.
Drugarice uciteljice... zao mi je vidjeti da moje misljenje ne bi konkretno u toj mjeri da se osjeti da je to samo moje misljenje a ne stav vjere ili religije.
Ti po meni brkas logiku i filozofiju pa pokusaj ovako da pretpostavis da su cinjenice pa da:
- ima Boga (Svemoguceg, Milostivog, Pravednog...),
- ako ima Boga, postoji ovaj i onaj svijet (dunjaluk i ahiret),
- ako je to tacno onda smo mi sada na dunjaluku a ceka nas ahiret koji se dijeli na dzennet i dzehenem,
- ako je to tacno onda svaka prica koja (prividno) zavrsi na dunjaluku svoj pravi kraj (ako takvog uopste ima) dobije na ahiretu.
Da bi sve ovo uopste bilo prihvaceno i odobreno, u startu ti je neophodna doza vjere da ima Boga ili bar otvorenosti da ispostujes onog ko tako razmislja. Ako takvo sto nemas onda ja zaista ne vidim kako cemo mi komunicirati o ovakvim stvarima. Jer, ako ti pitas a ja ti dam svoje misljenje (a ne onaj pravi i jedini odgovor) i dobijem od tebe neko omalovazavanje kao ja na testu, ti ulazes velike nade u mene... a ja omanem (zato poceh s drugarice uciteljice) i sad je to kao nedovoljno konkretno a mi tu od pocetka pricamo o totalno apstraktnim i implicitnim stvarima.
Da si me pitala dal' je more plavo zbog neba ili je nebo plavo zbog mora... pa odakle uopste ta plava boja mogao bi konkretno odgovoriti, al' u pitanju kako ko osjeti da ima Boga i koji su znaci njegove milosti ne postoji svima jasan odgovor. Samo neciji stav i misljenje.
S druge strane... ne kuzim zasto tako strastveno bjezis od svake diskusije. Bunis se kako mnogi odgovaraju na uvrnut i nejasan nacin bez da stavljaju sebe u svoje rijeci a ni ti ni po cemu nisi drugacija. Gdje su tvoji stavovi i razmisljanja u svim tim pitanjima koje postavljas. Samo se "il' slozis il' ne slozis" s nekim pa trkom na nova pitanja. Ok, prepoznao sam ja da ti ovdje samo istrazujes psihologiju i karaktere vjernika al' daj malo i sebe ukljuci u diskusije ako zelis da se iste uopste nastave.
Ovako, kako sad stvari stoje... ja vise uopste nemam zelje da s tobom diskutujem o bilo cemu sve dok svoje misli, zelje... stavove ostavljas samo za sebe.
Hvala !