ako stavis dvopredmetni studij, to ti je jedan index na dva odsjeka, sto znaci ne mozes ili tamo ili vamo. To je isto kao da dva faxa upises. Iskreno, tesko je studirati jos nesto sa germanistikom, jer germanistika zahtjeva dosta paznje... No, eto vidi..tickica wrote:ćaoo...pitanje...vidjela sam da na filozofskom na odsjeku za germanistiku za jednopredmetni prima 20 bez,20 s plaćanjem,i 20 vanredno...a ako je dvopredmetni 2 bez,2 s plaćanjem i 2 vanredno...
pa me zanima...ako ja sad stavim dvopredmetni,i ne upadnem na jedan,jel ja svejedno ulazim u razmatranje za onaj drugi što sam stavila (gdje ih prima 20)...
i ako mi možete reć jel teško upast?!
ako neko bilo šta zna,bila bi jaaako zahvalna
Filozofski fakultet u Sarajevu - procitati prvi post
-
Cibra
#1126 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu
-
volume
#1127 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu
a pored prijemnog sta se jos ubraja u bodove na odsjeku historija konkretno
-
naikalt
#1128 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu
Cibra wrote:Tacno, sve ispite mozes izlaziti parcijalno i mozes dolaziti cak i na sva predavanja i ucestvovati na vjezbama. Sve sto je potrebno da kazes za ucestvovanje na vjezbama je da zelis da te tretiraju kao redovnog. (medjutim pripazi se, posto ima tu dodatnih odgovornosti..) A mozes se prenijeti ILI 6 etcs bodova ILI jedan predmet.naikalt wrote:Ja se upisujem vanredno na anglistiku, pa me zanima da li je tacno da vanredni mogu izlaziti na parcijalne ispite zajedno sa redovnima, i koliko se bodova moze prenijeti u sljedecu godinu, unaprijed hvala
Hvala puno, pretpostavljam da onda moram ganjati potpise itd? ma meni su samo bitne parcijale , nadam se da za njih ne moram imati taj redovni tretman ?? P.S. da li se odrzava i ljetna skola na filozofskom fakultetu?
-
naikalt
#1129 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu
selmischka wrote:naikalt wrote:Ja se upisujem vanredno na anglistiku, pa me zanima da li je tacno da vanredni mogu izlaziti na parcijalne ispite zajedno sa redovnima, i koliko se bodova moze prenijeti u sljedecu godinu, unaprijed hvala
a polazes li prijemni ako se vanredno upisujes ili samo platis i upisan si??
Polaze se prijemni, isto kao i redovni , nema razlike.
-
naikalt
#1130 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu
Opet ja
jos jedno pitanjce
receno mi je da paralelni placaju 1200, a vanredni 800 je li to tacno?
-
tickica
#1131 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu
aha...hvala punoCibra wrote:ako stavis dvopredmetni studij, to ti je jedan index na dva odsjeka, sto znaci ne mozes ili tamo ili vamo. To je isto kao da dva faxa upises. Iskreno, tesko je studirati jos nesto sa germanistikom, jer germanistika zahtjeva dosta paznje... No, eto vidi..tickica wrote:ćaoo...pitanje...vidjela sam da na filozofskom na odsjeku za germanistiku za jednopredmetni prima 20 bez,20 s plaćanjem,i 20 vanredno...a ako je dvopredmetni 2 bez,2 s plaćanjem i 2 vanredno...
pa me zanima...ako ja sad stavim dvopredmetni,i ne upadnem na jedan,jel ja svejedno ulazim u razmatranje za onaj drugi što sam stavila (gdje ih prima 20)...
i ako mi možete reć jel teško upast?!
ako neko bilo šta zna,bila bi jaaako zahvalna
a zna li netko možda kakve su mi šanse?!od 40 bodova općeg uspjeha imam 29,a prosjek predmeta koji su mi potrebni je 5...znači,svi predmeti koji se gledaju su mi 5...jel se više gleda prijemni ili ocjene...i može li mi išta bodova donijet diploma s natjecanja glazbene škole...ako može,koliko?!
ne znam isplati li mi se,kad znam da ima štele i ne vjerujem da ću upast...
- alica.k
#1132 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu
ne moras potpise ganjat, ti si vanredan student i ne trebaju ti potpisi.naikalt wrote:Hvala puno, pretpostavljam da onda moram ganjati potpise itd? ma meni su samo bitne parcijale , nadam se da za njih ne moram imati taj redovni tretman ?? P.S. da li se odrzava i ljetna skola na filozofskom fakultetu?
medjutim, kad im kazes da te tretiraju kao redovnog to ti ukljucuje pisanje eseja, polaganje nekakvih kvizova i tako. konkretno iz savremenog moras raditi seminarski koji ukljucuje 4 teme, 10 000 rijeci. nije to toliki problem, ali zna biti tlaka.
ja bih ti ipak preporucila da ides na vjezbe i predavanja (ako se sostaricka vrati sljedece godine za historiju i knjizevnost, a prica se da se vraca, onda predavanja pod obavezno! ako ostane khan, on se i tak samo vecinom zahebava na predavanjima, al ga je milina slusat jer pametne stvari prica covjek), i da pokusas biti sto redovnija.
kod nekih naravno ne moras ici, npr kod bilbije, doduse ne znam za fonetiku al ono sto je meni predavala mogla sam komotno da ne dolazim.
a sto ti se parcijala tice, na njih mozes normala izlazit bez obzira dal dolazila il ne dolazila. vec je radi tebe bolje da dolazis na predavanja jer se te stvari mogu vecinom na predavanjima naucit (npr morfologija kod natase).
vanredni ti placaju 900KM, s tim da ako obnovis onda placas 100 x broj predmeta koji ti je ostao nepolozen.
-
naikalt
#1133 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu
alica.k wrote:ne moras potpise ganjat, ti si vanredan student i ne trebaju ti potpisi.naikalt wrote:Hvala puno, pretpostavljam da onda moram ganjati potpise itd? ma meni su samo bitne parcijale , nadam se da za njih ne moram imati taj redovni tretman ?? P.S. da li se odrzava i ljetna skola na filozofskom fakultetu?
medjutim, kad im kazes da te tretiraju kao redovnog to ti ukljucuje pisanje eseja, polaganje nekakvih kvizova i tako. konkretno iz savremenog moras raditi seminarski koji ukljucuje 4 teme, 10 000 rijeci. nije to toliki problem, ali zna biti tlaka.
ja bih ti ipak preporucila da ides na vjezbe i predavanja (ako se sostaricka vrati sljedece godine za historiju i knjizevnost, a prica se da se vraca, onda predavanja pod obavezno! ako ostane khan, on se i tak samo vecinom zahebava na predavanjima, al ga je milina slusat jer pametne stvari prica covjek), i da pokusas biti sto redovnija.
kod nekih naravno ne moras ici, npr kod bilbije, doduse ne znam za fonetiku al ono sto je meni predavala mogla sam komotno da ne dolazim.
a sto ti se parcijala tice, na njih mozes normala izlazit bez obzira dal dolazila il ne dolazila. vec je radi tebe bolje da dolazis na predavanja jer se te stvari mogu vecinom na predavanjima naucit (npr morfologija kod natase).
vanredni ti placaju 900KM, s tim da ako obnovis onda placas 100 x broj predmeta koji ti je ostao nepolozen.
Hvala puno , puno
-
jeca fleetwoodmac
#1134 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu
Ima li netko od vas koji već studirate informaciju koliko je otrpilike ljudi do sada prijavilo pedagogiju,ja sam danas prijavila i zanima me imam li šanse,jer akoih je 200...:S...molim odg ako netko zna
-
mRva_4
#1135 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu
Bilo bi mi drago kad bi i meni netko dao informaciju, od onih koji studiraju, da li znaju ima li ih puno prijavljenih iz germanistike???
-
Barcafan
#1136 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu
Nije to za svakog, posebno ne onako kako si napisala jer ako sebe uvjeriš da si primljena a ne budeš primljena onda jedino što se može desiti je totalni šok i depresija jer ti si primljena bila zar ne???studentica_ wrote:De, šta vam je... Upravo čitam knjihu The Secret, treba privući svu pozitivuZnači, samo razmišljati i ponašati se u smjeru "Bit ću primljena, bit ću primljena, sve će biti ok..."
, i onda će biti, aBd.
Vidimo se na bosanskom
U tom slučaju pretjerani optimizam donosi neizbježno razočarenje ili ti prijeti opasnost da postaneš jedan od ovih mnogobrojnih PR-ova koji svaki dan sami sebe, sa smješkom na licima, slažu po stotinu puta, toliko sami sebe lažu da su se uvjerili da to što sebe lažu ustvari nije laž nego istina
Ali u biti to jeste ključ uspjeha znati da nešto možeš samo, da bi se tako osjećao, moras imati određenu podlogu koja će ti omogućiti da se tako osjećaš...
Sretno na prijemnom/upisu svima
-
zikshe
#1137 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu
volume wrote:a pored prijemnog sta se jos ubraja u bodove na odsjeku historija konkretno
za historiju ti se boduje iz srednje skole Historija ili Filozofija, a za Hist. umjetnosti boduje se Likovna kultura ili Hist. umjetnosti, zavisi sta si imao u srednjoj skoli, onda ti se boduje BHS jezik i strani jezik...
-
mRva_4
#1138 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu
Eh ovako
cula sam maloprije od prijateljice koja je prosle godine bila druga na popisu iz germanistike.. da je iz njemackog bilo na zadatcima prvo primjer jedan i odna da ti sam ostatak tog zadatka uradis ...iskreno, to je meni kao krizaljka
ona se meni smije sto ucim.. jer ja njemacki jako dobro znam.. i rekla mi je kao da ona nije nista ucila..germanistika joj je bila druga opcija.. i bila je primljena..
haha mozda mislite da se tjesim
hah ali puno ucim i vjezbam za prijemni .. i vise ludim..
pa eto da vidim je li tocno kako ona kaze za te zadatke iz njemackog 
haha mozda mislite da se tjesim
-
hyunsoung
#1139 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu
Ta pozitiva je za samopouzdanje, zdravlje i ostale realne faktore.
Naravno ija sam uvijek pozitivan, nema nista lose u tome
, ali nece to pomoci ako netreba pomoci
.
Ono nerealno sta stvarno odredjuje rezultat cu objasnit kad jos unaprijedim svoj rijecnik
Naravno ija sam uvijek pozitivan, nema nista lose u tome
Ono nerealno sta stvarno odredjuje rezultat cu objasnit kad jos unaprijedim svoj rijecnik
-
Barcafan
#1140 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu
Bravo, zasad ti dobro idehyunsoung wrote:Ta pozitiva je za samopouzdanje, zdravlje i ostale realne faktore.
Naravno ija sam uvijek pozitivan, nema nista lose u tome, ali nece to pomoci ako netreba pomoci
.
-
sunshine_AK
#1141 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu
ej, raja da vas jos nesto priupitam...
zna li neko ima li gdje kakva kopirnica u kojoj se mogu naci primjeri prijemnih ispita za anglistiku? ili barem neke skrpite, probni testovi i sl.?
thanks
zna li neko ima li gdje kakva kopirnica u kojoj se mogu naci primjeri prijemnih ispita za anglistiku? ili barem neke skrpite, probni testovi i sl.?
thanks
- medeja
#1142 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu
Svi polažu pravopis. To je prelagano. Samo malo čitaj Pravopis bosanskoga jezika Senahida Halilovića i neće biti problema.doticna wrote:Mmuummii wrote:Jel sad mi englezi polažemo jedan dan prvo bosanski, pa sutradan engleski????? I kad je taj prijemni, ja nisam uočila datum i koliko sati????
Zar se polaže uopšte Bosanski za anglistiku?
Last edited by medeja on 25/06/2010 14:15, edited 2 times in total.
- Privatna poruka
- Location: Papci, sjetite se tu je nekad bila Olimpijada prije tebe i tvog stada!
#1143 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu
Medeja znamedeja wrote:doticna wrote:Mmuummii wrote:Jel sad mi englezi polažemo jedan dan prvo bosanski, pa sutradan engleski????? I kad je taj prijemni, ja nisam uočila datum i koliko sati????
Svi polažu pravopis. To je prelagano. Samo malo čitaj Pravopis bosanskoga jezika Senahida Halilovića i neće biti problema.
- medeja
#1144 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu
Vjerujem da znaš i ti. 
- Privatna poruka
- Location: Papci, sjetite se tu je nekad bila Olimpijada prije tebe i tvog stada!
#1145 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu
Znam...medeja wrote:Vjerujem da znaš i ti.
U svakom slucaju obratiti paznju na navodnike, zareze, sastavljeno i rastavljeno pisanje rijeci. Koliko se ja sjecam tog pravopisnog testa, i da, veliko i malo slovo.
(medeja, ovo da ne bude offtopic)
- medeja
#1146 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu
Privatna poruka wrote:Znam...medeja wrote:Vjerujem da znaš i ti.
U svakom slucaju obratiti paznju na navodnike, zareze, sastavljeno i rastavljeno pisanje rijeci. Koliko se ja sjecam tog pravopisnog testa, i da, veliko i malo slovo.
(medeja, ovo da ne bude offtopic)
Zaboravio si najvažnije: afrikati (č, ć, dž, đ).
- minjonja
#1147 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu
ima li neko da studira njemacki i francuski da mi kaze jesu li vjezbe i predavanja uskladjena?
-
tonystonem
#1148 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu
Eh, sad da nesto pitam
: na prijemnom imamo 45 min za esej?
-
sunshine_AK
#1149 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu
ej, ljudi, pls nek mi neko odgovori, ko zna, ovo mi je fakat bitno.
mogu li ove godine upisati normalno (redovno) anglistiku, a sljedece takodjer redovno nesto drugo, npr francuski, uz anglistiku? i da onda tako budem druga godina anglistike, a prva francuskog?
hvala ko god odgovori.
mogu li ove godine upisati normalno (redovno) anglistiku, a sljedece takodjer redovno nesto drugo, npr francuski, uz anglistiku? i da onda tako budem druga godina anglistike, a prva francuskog?
hvala ko god odgovori.
-
doticna
#1150 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu
Hvala na odgovoru, ali sam odustala. Neću ni ići na prijemni.medeja wrote:Svi polažu pravopis. To je prelagano. Samo malo čitaj Pravopis bosanskoga jezika Senahida Halilovića i neće biti problema.doticna wrote:Mmuummii wrote:Jel sad mi englezi polažemo jedan dan prvo bosanski, pa sutradan engleski????? I kad je taj prijemni, ja nisam uočila datum i koliko sati????