VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
JanuaryJones

#1126 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?

Post by JanuaryJones »

ilkbahar wrote:
JanuaryJones wrote:
ilkbahar wrote:Molim majke.djece sa autizmom da napisu poslije koje vakcine i u kojem.djetetovom dobu su primjetile promjene na djetetu?
Nisi ni rodila još a već si odlučila da vakcine uzrokuju autizam? :shock:
Nisam ja nista odlucila...vec zelim da se informisem na vrijeme a poucena iskustvima majki iz moje okoline. Svako drugo.dijete koje.poznajem ima neku posljjedicu od vakcine ili poremecaj...
Researchers say they've found clear and direct evidence that autism begins during prenatal brain development. ... A new study provides physical evidence that autism spectrum disorder (ASD) has roots in prenatal development.
Ako još malo istražiš i pročitaš koji medicinski članak vidjećeš da hormonalni disbalans majke tokom trudnoće utiče uvelike na neurološki razvoj fetusa (policistični jajnici, štitna, kortizol). Ako tome dodamo prečestu upotrebu hormonalnih terapija kod mladih žena (kontracepcija), loš kvalitet hrane i životne sredine (zrak, voda) i preosjetljivost muškog fetusa (u odnosu na ženski) dobiješ što dobiješ, djecu sa poremećajima u razvoju (neurološki) koji su započeli u maternici a ne sa vakcinom.
triconja

#1127 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?

Post by triconja »

sadie_forever wrote:Mislim da osobe koje osjecaju potrebu da vrijedjaju sa "ne lazi budala" i "mars budalo" duboko u sebi i nisu sigurni u to da su u pravu ali iz nekog razloga ne zele ili nemaju hrabrosti da povjeruju u drugi stav,mozda je dijete vec vakcinisao npr
Bosanci su u svemu najbolji i najjaci. Cak i u onome u cemu nisu. Tolerancija u Bosanaca prsti na sve strane :izet:
sadie_forever

#1128 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?

Post by sadie_forever »

triconja wrote:
sadie_forever wrote:Mislim da osobe koje osjecaju potrebu da vrijedjaju sa "ne lazi budala" i "mars budalo" duboko u sebi i nisu sigurni u to da su u pravu ali iz nekog razloga ne zele ili nemaju hrabrosti da povjeruju u drugi stav,mozda je dijete vec vakcinisao npr
Bosanci su u svemu najbolji i najjaci. Cak i u onome u cemu nisu. Tolerancija u Bosanaca prsti na sve strane :izet:

Ma ovo mene podsjeca na svadju sa seljakom pa kad seljak vidi da je onaj drugi u pravu zavrsi sa "ma mrs u pm sta ti znas" :D
triconja

#1129 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?

Post by triconja »

JanuaryJones wrote: Ako još malo istražiš i pročitaš koji medicinski članak vidjećeš da hormonalni disbalans majke tokom trudnoće utiče uvelike na neurološki razvoj fetusa (policistični jajnici, štitna, kortizol). Ako tome dodamo prečestu upotrebu hormonalnih terapija kod mladih žena (kontracepcija), loš kvalitet hrane i životne sredine (zrak, voda) i preosjetljivost muškog fetusa (u odnosu na ženski) dobiješ što dobiješ, djecu sa poremećajima u razvoju (neurološki) koji su započeli u maternici a ne sa vakcinom.
Haj to bosnji reci da nije u redu sto pusi ko turcin i pije ko smuk a hoce da pravi djecu pa ces vidjet sta ce rec. I zaboravio sam da jos dodas da treba paziti sta jede i pije prije samog cina produzenja vrste i vidjet ces kako te poredi sa najgorim ljudima koji su postojali.

Musko ko musko, ali haj ti zensku reci da nije u redu da u trudnoci dobije 100 kila i uz to da pusi i pije, uz raznu losu hranu, opet isto.

Na kraju bude sta bude. Onda pocne kuku lele, vodi djete hodzi da neki zapis napravi, hrani djete vocem i povrcem... Kuca se pravi od temelja a ne od krova, a najlakse je krivicu svaliti na drugog, u tom smo prvaci.
triconja

#1130 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?

Post by triconja »

sadie_forever wrote:
triconja wrote:

Ma ovo mene podsjeca na svadju sa seljakom pa kad seljak vidi da je onaj drugi u pravu zavrsi sa "ma mrs u pm sta ti znas" :D
Ili ti kazu ja ti glave ko cocin bubanj, ili pa lahko je tako, knjigu procitat i znat. E, ja knjige u zivotu nisam procito a sve znam bolje od tebe. Zivotna skola je najbitnija. (ovo drugo vecinom stariji koriste :lol: )
Zux

#1131 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?

Post by Zux »

Evo argumenti, bez "vidi ti glave" i "budalo": https://www.unicef.org/bih/ba/Razumijev ... akcine.pdf

Hoćete li ih usvojiti (mislim na ove antivakcinaše)?

Eh kad se sve nacrta, objasni, ubjeđuje i nema rezultata, kako onda nazvati takve ljude?

Bojim se da nestaje lijepih riječi. I to ne zato što neko takve ljude ne voli, mrzi ili prezire "njihov izbor" nego zato što nevakcinisana djeca direktno ugrožavaju drugu djecu. Poštujem izbor ako živiš u šumi, divljini, ne školuješ dijete ili ga od kuće školuješ, ali ovako je to katastrofa. Treba li crtati kako nevakcinisana djeca ugrožavaju drugu djecu? http://www.motherjones.com/environment/ ... s-exposure. Ima ovaj tekst i na našim jezicima.

Ja sumnjam da će iko od nerazumnih teoritačara zavjere i pročitati bilo šta od ovog što sam postavio, ali eto nek jednu takvu personu ubijedi i urazumi, dobro je.
triconja

#1132 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?

Post by triconja »

Zux wrote:Evo argumenti, bez "vidi ti glave" i "budalo": https://www.unicef.org/bih/ba/Razumijev ... akcine.pdf

Eh kad se sve nacrta, objasni, ubjeđuje i nema rezultata, kako onda nazvati takve ljude?

Bojim se da nestaje lijepih riječi. I to ne zato što neko takve ljude ne voli, mrzi ili prezire "njihov izbor" nego zato što nevakcinisana djeca direktno ugrožavaju drugu djecu. Poštujem izbor ako živiš u šumi, divljini, ne školuješ dijete ili ga od kuće školuješ, ali ovako je to katastrofa. Treba li crtati kako nevakcinisana djeca ugrožavaju drugu djecu? http://www.motherjones.com/environment/ ... s-exposure. Ima ovaj tekst i na našim jezicima.

Ja sumnjam da će iko od nerazumnih teoritačara zavjere i pročitati bilo šta od ovog što sam postavio, ali eto nek jednu takvu personu ubijedi i urazumi, dobro je.
Lijepa rijec i gvozdena vrata otvara, a glavu otvara gvozden topuz. Nacin da "natjeras" ljude koji imaju drugacija misljenja o zivotu i djeci od tebe ce mnogi nazvati fasizmom. Preostaje samo moliti boga da ne izbije kakva bolescura i da ne fasujemo katil ferman svi kolektivno.
sadie_forever

#1133 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?

Post by sadie_forever »

Zux wrote:Evo argumenti, bez "vidi ti glave" i "budalo": https://www.unicef.org/bih/ba/Razumijev ... akcine.pdf

pa ako vakcinises dijete,sto se sekiras?
hladan.preminger

#1134 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?

Post by hladan.preminger »

Science does not care about your feelings.
easy

#1135 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?

Post by easy »

sadie_forever wrote:
Svaka vakcina ima donju granicu dobi djeteta od koje se smije davati. Takodjer postoji odredjeni plan davanja vakcina, a ne sve odjednom. Pored toga postoje djeca koja radi oslabljenog imunog sistema i nekih drugih bolesti ne smiju uopce da prime vakcinu. Samim tim, roditelji djece kada odluce nevakcinisati svoje dijete, ne dovode samo svoju djecu u opasnost nego i onu koja ne smiju ili jos nisu imali priliku primiti vakcinu. Eto sto se primarno sekiramo. Uostalom steta je da ijedno dijete nastrada radi neznanja i javasluka svojih roditelja, zato se sekiramo i radi djece kojima roditelji uskarte vakcinu.

Interesuje me sekiraju li se antivaxxeri radi svojih odluka, bar malo!
apsidejzi

#1136 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?

Post by apsidejzi »

Samo se vi igrajte i mudrujte pa kad se desi nesto ovako onda panika... Dijete je umrlo od bolesti za koju ima vakcina a sva ostala djeca iz okruzenja koja nisu vakcinisana su sada ugrozena...

https://www.klix.ba/vijesti/bih/direkto ... /170313072
easy

#1137 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?

Post by easy »

apsidejzi wrote:Samo se vi igrajte i mudrujte pa kad se desi nesto ovako onda panika... Dijete je umrlo od bolesti za koju ima vakcina a sva ostala djeca iz okruzenja koja nisu vakcinisana su sada ugrozena...

Tuzno. Ne znam koji je soj meningokoka u pitanju u ovom slucaju, ali za one koji su najrasprostanjeniji u Evropi postoji vakcina. Nisam siguran bas da je u BiH ukljucena u program vakcinacije, ali tacno je da postoji.
ilkbahar

#1138 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?

Post by ilkbahar »

apsidejzi wrote:Samo se vi igrajte i mudrujte pa kad se desi nesto ovako onda panika... Dijete je umrlo od bolesti za koju ima vakcina a sva ostala djeca iz okruzenja koja nisu vakcinisana su sada ugrozena...

Ja koliko znam kod nas ne postoji vakcina protiv meningokokne sepse....znam nekokiko slucajeva smrtj...upravo je tuzno sto nam djeci truju vakcinama protiv zausnjaka, od koje vise stete nego korisit, a protiv ovako jedne teske i smrtne bolesti vakcine jos nemamo!
JanuaryJones

#1139 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?

Post by JanuaryJones »

ilkbahar wrote:

Ja koliko znam kod nas ne postoji vakcina protiv meningokokne sepse....znam nekokiko slucajeva smrtj...upravo je tuzno sto nam djeci truju vakcinama protiv zausnjaka, od koje vise stete nego korisit, a protiv ovako jedne teske i smrtne bolesti vakcine jos nemamo!
Razmišljaš li uopšte prije nego klikneš submit?

Neke od komplikacija zaušnjaka (izmedju ostalog i meningitis):

Orhitis ili upala testisa. Dolazi do oticanja jednog ili oba testisa, a pojavljuje se kod otprilike jedne četvrtine tinejdžera ili odraslih osoba oboljelih od mumsa. Ponekad može uzrokovati i sterilnost.
Upala gušterače. Ova bolest uzrokuje oticanje gušterače. Simptomi upale gušterače uključuju bol u gornjem dijelu trbuha, mučninu i povraćanje.
Encefalitis ili upala mozga. Predstavlja upalni proces u mozgu uzrokovan nekim virusom, među njima i virusom mumsa. Može uzrokovati neurološke simptome i čak postati opasnim po život.
Meningitis. Predstavlja infekciju i upalu moždane ovojnice i tekućine koja okružuje mozak leđnu moždinu. Može se pojaviti ako se virus mumsa proširi kroz krvotok i zarazi središnji živčani sustav.
Upala jajnika. Manifestira se bolom u donjem dijelu trbuha kod žena. Prema dosad poznatim podacima, ne uzrokuje neplodnost.
Gubitak sluha. Mums je nekada predstavljao čest uzrok gubitka sluha.
triconja

#1140 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?

Post by triconja »

JanuaryJones wrote:
ilkbahar wrote:

Orhitis ili upala testisa. Dolazi do oticanja jednog ili oba testisa, a pojavljuje se kod otprilike jedne četvrtine tinejdžera ili odraslih osoba oboljelih od mumsa. Ponekad može uzrokovati i sterilnost.
Upala gušterače. Ova bolest uzrokuje oticanje gušterače. Simptomi upale gušterače uključuju bol u gornjem dijelu trbuha, mučninu i povraćanje.
Encefalitis ili upala mozga. Predstavlja upalni proces u mozgu uzrokovan nekim virusom, među njima i virusom mumsa. Može uzrokovati neurološke simptome i čak postati opasnim po život.
Meningitis. Predstavlja infekciju i upalu moždane ovojnice i tekućine koja okružuje mozak leđnu moždinu. Može se pojaviti ako se virus mumsa proširi kroz krvotok i zarazi središnji živčani sustav.
Upala jajnika. Manifestira se bolom u donjem dijelu trbuha kod žena. Prema dosad poznatim podacima, ne uzrokuje neplodnost.
Tri dana ujutro prije sabaha proucis djetetu ezan na uho i to ti je to. Kakve vakcine, kakvi bakraci. To ako ne pomogne onda moras topit olovo i masicama preko glave u ponoc triput.
ilkbahar

#1141 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?

Post by ilkbahar »

JanuaryJones wrote:
ilkbahar wrote:

https://www.klix.ba/vijesti/bih/direktor-skole-u-ib arnautima-potvrdjena-meningokokna-sepsa-kod-preminule-ucenice/170313072

A je si ti neki doktor ili sta? Ja nisam al eto znam da zausnjaci ne izazivaju meningitis vec meningokoka! Kako bilo.od zausnjaka se ne umire od.meningitisne sepse da i to u mukama. Koliko.jos znam posljedice zausnjaka koje si naveo javljaji se kod odraslih uglavnom.i nisu tako.ceste. Ukoliko se preboluju u djetinstvu posljedica nema. Moja.generacija.nije.cijepljena.protiv zausnjaka.pa evo ne znam nikog.da.je imao.ove strasne posljedice, a bilo je slucajeva obolijevanja u skoli.
triconja

#1142 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?

Post by triconja »

ilkbahar wrote: A je si ti neki doktor ili sta? Ja nisam al eto znam da zausnjaci ne izazivaju meningitis vec meningokoka! Kako bilo.od zausnjaka se ne umire od.meningitisne sepse da i to u mukama. Koliko.jos znam posljedice zausnjaka koje si naveo javljaji se kod odraslih uglavnom.i nisu tako.ceste. Ukoliko se preboluju u djetinstvu posljedica nema. Moja.generacija.nije.cijepljena.protiv zausnjaka.pa evo ne znam nikog.da.je imao.ove strasne posljedice, a bilo je slucajeva obolijevanja u skoli.
Dajder da ja pokusam objasniti u ceteri oka.

Statistika je problem. Neka ima 100 ljudi koji boluju od neke nove bolesti. Nek 33 dobiju zatajenje bubrega, a 20 izgubi vid. Dodju ljudi na teren, zapisu, probace kroz statistiku i dobiju da trecina dobija zatajenje bubrega ili 1 u 3 i da 1 u 5 izgubi vid.

Dodje do sirenja bolesti. Imas sansu da izgubis vid ili da ti zataje bubrezi. Ne more znaciti da ce ti se to desiti, cak se moze u gradu od milion stanovnika desiti da niko ne dobije ovo dvoje. Isto tako moze se desiti da svi dobiju to dvoje. To ti je statistika i njena upotreba u medicini.

Ovo isto vazi za vakcine. Crna kuga je pobila hejbet ljudi. Bilo je mjesta koja su opustosena i onih gdje niko nije umro. Uzme se citava populacija i vidi se sta je kome bilo i statisticki pokazes to.
Zux

#1143 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?

Post by Zux »

sadie_forever wrote:

Nevjerovatno! Opet ću odabrati da te ne vrijeđam, nego ću ti još slikovitije objasniti, iako sam bio dovoljno jasan, ali se nisi potrudila da pročitaš šta piše na linkovima u mom postu. Recimo dijete ima 8 mjeseci, a tvoje nije vakcinisano, a ima krzamak/morbile, može i da ne zna (inkubacija). Vakcina za morbile, MMR/MRP se dobija oko 12-13 mjeseci. I beba od 8 mjeseci dobije bolest koja je jako ozbiljna, a pročitaj kakve može posljedice ostaviti na duži period. Malo jasnije sad? Pročitaj ovaj drugi link, pismo oca, bolesnog djeteta kojem je naudilo nevakcinisanje, pa će ti još jasnije biti.
O'zone
Globalni moderator

#1144 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?

Post by O'zone »

Banned user for reason “Kršenje pravila foruma-vrijeđanje”
» hladan.preminger

15 dana
easy

#1145 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?

Post by easy »

ilkbahar wrote: A je si ti neki doktor ili sta? Ja nisam al eto znam da zausnjaci ne izazivaju meningitis vec meningokoka! Kako bilo.od zausnjaka se ne umire od.meningitisne sepse da i to u mukama. Koliko.jos znam posljedice zausnjaka koje si naveo javljaji se kod odraslih uglavnom.i nisu tako.ceste. Ukoliko se preboluju u djetinstvu posljedica nema. Moja.generacija.nije.cijepljena.protiv zausnjaka.pa evo ne znam nikog.da.je imao.ove strasne posljedice, a bilo je slucajeva obolijevanja u skoli.
ja nisam doktor, pa znam da to sto pises apsolutno nije tacno! Pa jesi li bar pokusala da ukucas "zausnjaci komplikacije" u google prije nego si napisala ovaj post u kojem tako sigurno tvrdis da zausnjaci ne uzrokuju meningitis?!

Jedna od komplikacija kod zausnjaka je itekako meningitis. To mozes veoma laganom pretragom u google-u da nadjes na x site-ova, pa cak i na nasem jeziku:
https://bs.wikipedia.org/wiki/Zau%C5%A1njaci
http://www.plivazdravlje.hr/aktualno/cl ... -Mums.html
http://www.maminsvijet.com/zdravlje/zdr ... mplikacije

Bakterije meningokoke su samo jedan od uzrocnika meningitisa. Meningitis mogu da uzrokuju i druge bakterije, kao sto su npr. pneumokoke, pa i virusi. Meningitis je upala mozdane ovojnice i nije bolest koja je usko povezana sa specificnim uzrocnikom, vec moze da nastane i kao komplikacija uslijed neke druge bolesti.

BTW, ovo je tacno ta povrsnost s kojom ljudi prilaze problematici vakcinacije i koja dovodi do nesmotrenih odluka.
O'zone
Globalni moderator

#1146 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?

Post by O'zone »

ilkbahar wrote:
hladan.preminger wrote:
ilkbahar wrote: Nisam ja nista odlucila...vec zelim da se informisem na vrijeme a poucena iskustvima majki iz moje okoline. Svako drugo.dijete koje.poznajem ima neku posljjedicu od vakcine ili poremecaj...

Ne laži budalo jedna.
Molim.administratore da banuju ovu nekulturnu osobu.
Razloga za laganje i pretjerivanje nemam. U mom okruzenju, drustvu, komsiluku i porodici svako drugo dijete ima problem i sve su majke uvjerene da su to.posljedice vakcine, sve djeca rodjena od 2005. pa do danas. U neposretnoj mojoj blizini dva autisticna djeteta, dva?! Za pojam autisticnog djeteta nisam ni znala niti sam.imala priliku sresti takvo dijete, dok taj poremecaj nije utvrdjen mom necaku a deset godina potom i sinu najbolje prijateljice. Hocete da nabrajam jos? Distrofija misica, epilepsija, gnojni cirevi ispod ruku neposrendo nakon primanja vakcine, alergije, celijakija, problemi sa hipofizom i hormonima, frasovi......mogu na prste jedne ruke nabrojati zdravu djecu!
Nisam kompetentna da ja utvrdjujem da li je od vakcine ili ne, ali.ocigledno da nas nesto ili neko truje!
Vidiš zadnja rečenica je stvarna istina. Nisi kompetentna da utvrđuješ ali si već kroz svoje postove prilično sigurna da je to najveći (da ne kažem jedini) razlog nastanka raznih poremećaja kod djece. Isto tako sve ovo može nastati i od dugogodišnjeg trovanja zemljišta, izvora i zraka teškim metalima i hemiklijama. Zračenjima koje prave dalekovodi, RTV i predajnici za mobilnu telefoniju, pa čak i određene gentske promjene koje nnastanu u određenom periodu u određenim mjestima.

Vakcinacija je spasila toliki broj života od trenutka kad je nastala da je njen benefit mnogostruko veći od komplikacija koje nastanu od iste. Da komplikacije se dešavaju, na žalost, kako sve od medikamenata ima nuspojave tako ih imaju i vakcine. Nekad dijete bude već oslabljenog imuniteta od neke preležane viroze ili uplale. Nekad se pojave alergijske rekacije koje se dešavaju 1 u 100 000 slučajeva ali sad informatičko vrijeme, informacija iz svake pripizdine do monitora stigne za maks par sati.

Generalizovati sve vakcine znajući da je do prije 100-ak godina a u nekim djelovima svijeta i danas dani gripa smrtonosna bolest nije smisleno. Gledati samo negativne strane a nikako pozitivne i nadasve širiti paniku među roditeljima je smijem reći neprijateljski. Treba se obrazovati, čitati, upoznati sa eventulanim komplikacijama u slučaju i primanja i ne primanja vakcina te nakon toga sjesti i odlučiti šta želiš za svoje dijete i koji mu rizik hoćeš priuštiti ali nikako i u nikom slučaju drugom nametati svoje mišljenje posebno u ovako osjetljivim stvarima.

Na kraju bez obzira na suprostavljene stavove i mišljenja molim Vas (odnosi se na sve učesnike na temi) da sugovrnike ne vrijeđate nego da diskutujete na kulturan i uljudan način.

Hvala
triconja

#1147 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?

Post by triconja »

easy wrote:
ja nisam doktor, pa znam da to sto pises apsolutno nije tacno! Pa jesi li bar pokusala da ukucas "zausnjaci komplikacije" u google prije nego si napisala ovaj post u kojem tako sigurno tvrdis da zausnjaci ne uzrokuju meningitis?!

Jedna od komplikacija kod zausnjaka je itekako meningitis. To mozes veoma laganom pretragom u google-u da nadjes na x site-ova, pa cak i na nasem jeziku:
https://bs.wikipedia.org/wiki/Zau%C5%A1njaci
http://www.plivazdravlje.hr/aktualno/cl ... -Mums.html
http://www.maminsvijet.com/zdravlje/zdr ... mplikacije

Bakterije meningokoke su samo jedan od uzrocnika meningitisa. Meningitis mogu da uzrokuju i druge bakterije, kao sto su npr. pneumokoke, pa i virusi. Meningitis je upala mozdane ovojnice i nije bolest koja je usko povezana sa specificnim uzrocnikom, vec moze da nastane i kao komplikacija uslijed neke druge bolesti.

BTW, ovo je tacno ta povrsnost s kojom ljudi prilaze problematici vakcinacije i koja dovodi do nesmotrenih odluka.
Ma pusti to, bitnije je sta ce bit sa Mackom veceras i sta ce bit na grand paradi.

99% ljudi na forumu su vakcinisani i nemaju autizam. Kako to kad svaki drugi dobije? Ovakva matematika nije bila u moje vrijeme.
triconja

#1148 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?

Post by triconja »

O'zone wrote:
Vidiš zadnja rečenica je stvarna istina. Nisi kompetentna da utvrđuješ ali si već kroz svoje postove prilično sigurna da je to najveći (da ne kažem jedini) razlog nastanka raznih poremećaja kod djece. Isto tako sve ovo može nastati i od dugogodišnjeg trovanja zemljišta, izvora i zraka teškim metalima i hemiklijama. Zračenjima koje prave dalekovodi, RTV i predajnici za mobilnu telefoniju, pa čak i određene gentske promjene koje nnastanu u određenom periodu u određenim mjestima.

Vakcinacija je spasila toliki broj života od trenutka kad je nastala da je njen benefit mnogostruko veći od komplikacija koje nastanu od iste. Da komplikacije se dešavaju, na žalost, kako sve od medikamenata ima nuspojave tako ih imaju i vakcine. Nekad dijete bude već oslabljenog imuniteta od neke preležane viroze ili uplale. Nekad se pojave alergijske rekacije koje se dešavaju 1 u 100 000 slučajeva ali sad informatičko vrijeme, informacija iz svake pripizdine do monitora stigne za maks par sati.

Generalizovati sve vakcine znajući da je do prije 100-ak godina a u nekim djelovima svijeta i danas dani gripa smrtonosna bolest nije smisleno. Gledati samo negativne strane a nikako pozitivne i nadasve širiti paniku među roditeljima je smijem reći neprijateljski. Treba se obrazovati, čitati, upoznati sa eventulanim komplikacijama u slučaju i primanja i ne primanja vakcina te nakon toga sjesti i odlučiti šta želiš za svoje dijete i koji mu rizik hoćeš priuštiti ali nikako i u nikom slučaju drugom nametati svoje mišljenje posebno u ovako osjetljivim stvarima.

Na kraju bez obzira na suprostavljene stavove i mišljenja molim Vas (odnosi se na sve učesnike na temi) da sugovrnike ne vrijeđate nego da diskutujete na kulturan i uljudan način.

Hvala
Dobro rezonovanje. Ja cu samo dodati da termoelektrane ubiju vise ljudi nego sto je ubila vakcinacija od pocetka koristenja iste i to samo u jednom mjesecu. Znaci motaj kablove i zatvaraj elektrane?
easy

#1149 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?

Post by easy »

O'zone wrote:Treba se obrazovati, čitati, upoznati sa eventulanim komplikacijama u slučaju i primanja i ne primanja vakcina te nakon toga sjesti i odlučiti šta želiš za svoje dijete i koji mu rizik hoćeš priuštiti ali nikako i u nikom slučaju drugom nametati svoje mišljenje posebno u ovako osjetljivim stvarima.
Pri tome covjek mora biti na tom nivou da zna da ne odlucuje ne samo za svoje dijete nego i za djecu u okolini njegovog djeteta. Ali to je drugi par rukava, jer kod nas generalno skoro pa nema drustvene svijesti i savjesti.
sizifinho

#1150 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?

Post by sizifinho »

Vakcina je zrtva svog uspjeha.
Bas zato sto se godinama nismo susreli sa naletima nekih bolesti, poput polio i pertussisa, koje su odnosile doslovice milione zivota godisnje - skloni smo danas razmisljati o nekakvim veoma hrabrim tvrdnjama o autizmu i neznamtinijakakvim jos bolestima koje se pojavljuju u populaciji.
Za autizam, stvar je veoma jasna.

Znaci neadekvatnog psihosocijalnog razvoja se prepoznaju krajem prve pa do trece godine.

Buduci da smo mi, ljudi, sablonska bica, logicno je da se trazi uzrok autizma. Doktori, kao i svi naucnici, ne mogu palamuditi bezveze i bez dokaza, tako da oni obicno kazu "mi ne znamo konkretno sta je uzrok". To cini roditelje frustriranim.
Posto je vakcina jedina velika stvar u skorijem zivotu djeteta, logicno je da ce se posumnjati na nju. Ali ako na kraju dana nije bilo dokaza za tvrdnju da vakcinacija uzrokuje autizam - onda nije logicno nastaviti forsirati tvrdnju.

Naravno, najvise sljedbenika su ljudi koji nemaju nikakvo znanstveno obrazovanje. Tu i tamo se nadje jedna crna ovca od naucnika koja se prikljucuje njima zarad populistike i najvjerovatnije knjiga ili dokumentaraca snimljenih.

Ja studiram medicinu i naucio sam da se sa takvim ljudima ne isplati raspravljati jer sta znaci tvojih sest godina skole i kusur godina specijalizacije naspram nrkoliko sati citanja kvaziclanaka
Post Reply