ilkbahar wrote:
Ja koliko znam kod nas ne postoji vakcina protiv meningokokne sepse....znam nekokiko slucajeva smrtj...
upravo je tuzno sto nam djeci truju vakcinama protiv zausnjaka, od koje vise stete nego korisit, a protiv ovako jedne teske i smrtne bolesti vakcine jos nemamo!
Razmišljaš li uopšte prije nego klikneš submit?
Neke od komplikacija zaušnjaka (izmedju ostalog i meningitis):
Orhitis ili upala testisa. Dolazi do oticanja jednog ili oba testisa, a pojavljuje se kod otprilike jedne četvrtine tinejdžera ili odraslih osoba oboljelih od mumsa. Ponekad može uzrokovati i sterilnost.
Upala gušterače. Ova bolest uzrokuje oticanje gušterače. Simptomi upale gušterače uključuju bol u gornjem dijelu trbuha, mučninu i povraćanje.
Encefalitis ili upala mozga. Predstavlja upalni proces u mozgu uzrokovan nekim virusom, među njima i virusom mumsa. Može uzrokovati neurološke simptome i čak postati opasnim po život.
Meningitis. Predstavlja infekciju i upalu moždane ovojnice i tekućine koja okružuje mozak leđnu moždinu. Može se pojaviti ako se virus mumsa proširi kroz krvotok i zarazi središnji živčani sustav.
Upala jajnika. Manifestira se bolom u donjem dijelu trbuha kod žena. Prema dosad poznatim podacima, ne uzrokuje neplodnost.
Gubitak sluha. Mums je nekada predstavljao čest uzrok gubitka sluha.