Ko je smjestio Deda Mrazu

Rasprave o vjerskim temama.
Locked

Zelimo li Deda Mraza u zivotima nase djece i djece drugih?

Da, definitivno, idemo zajedno po poklone ( ho!ho!ho! )
196
71%
Ne, niposto, smrt crvenom potkupljivcu i njegovim jatacima!
14
5%
Ne u zivotu mog djeteta, ali ne zabranjujem drugima
45
16%
Svejedno mi je
20
7%

Total votes: 275

Abacija

#1126 Re: Ko je smjestio Deda Mrazu

Post by Abacija »

lord-executioner wrote:Donio sam odluku da vise uopce ne postiram na ovoj temi, ali pregledah ovaj skec Nadrealista iz ( mislim ) 1991., pa nisam nikako mogao izdrzati, a da ga ne postiram danas, na kraju 2008. g., kako bi se jos jednom podvukla predvidljivost bh. nacionalistickih, fundamentalistickih i fasistickih skupina i njihovih retorickih doskocica kojima umjesto pruga i puteva grade nove generacije, koje ce jednog dana, svjeze indoktrinirane i lisene cistog djetinjstva, pojuriti pod svojim maticnim zastavama da brane srpstvo, bosnjastvo i hrvatstvo, jer su ih umjesto Deda Mraza u obdanistima mnogo redovnije pohodili Stjepan, Uros i Hamo.

Ovo je danasnja situacija, danasnje razmisljanje, danasnji potezi, danasnja politika, danasnji sistem. :x

Hepek time! :dance:
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Kaze "teta": Mi smo iz Ministarstva za kulturu, prosvjetu i genetski inzenjering..." Pa ne samo da lici na Biljanu Plavsic, nego kao i Plavsicka, zloupotrebljava genetiku u svojoj retorici. :-)
Abacija

#1127 Re: Ko je smjestio Deda Mrazu

Post by Abacija »

TheOne wrote:Evo nacitah se ja poprilicno... Ceteres' i kusur "stranica"... Mos mislit? :D Vragu malo bilo... Nego prije svega, respecta selecta MIRCERKA! A sada, osvrt na istipkane misli. Neki malo ga kake, pa opet kake, pa malo piske, pa opet piske, sto je ok, cak stavise legitimno, ali pitam se what a faaaaak is goin' on? Nema vise onog neceg, onog neceg... Jel se ono multi-kulti tolerancionne zvase? Povrsinski, svi ogrnuti u bijeli pekskir laznog morala, lafo na hodocascu zivota, jednaki pred Bogom, a unutra, iskonski odron generiran krvlju nevinih majki da bi ga se i Juda postidio! Divi sto dobro kombiniram religije! Na kraju se sve svede na to da smo mi, balkanci... Ustvari, ma kakvi balkanci... Bosanci i Hercegovci, srbi, bosnjaci, hrvati, svi iz Bosne i Hercegovine etc etc, gamad koju je za dobrobit nas samih trebalo sprovest u gasnu komoru! Long, long time ago! Pitam se, Vazdusni, kakav ces ti ili bilo tko od nas trag ostaviti koji ce biti relevantan u globalnim razmjerima? I prije smo pljuvali izdanke koji su nam svjetlali obraz, pocev od Andrica, Preloga... "Pisac adj nam napisi nesto!?" "Arrane bil' nam iskemijao nesto?!?" Sta to dade Travnik Ivi mom? Ulicu? Jeah right! Sta dade Sarajevo Vladimiru mom? Ulicu!? Gdje?! Ahaaaa, tako znaci... A u nebesa smo dizali one manje zasluzne! Ili nismo?
Nisam mogao a da ne zapazim quote-anje odredjenog postulata "svima nam dragog predsjednika Alije"! - Ima li i jedan quote o Ravnom na ovom forumu?
Evo jednog - "To nije nas rat!"???????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????? Yeah right!!!
Vazdusni, cekam te ovdje! Obrazlozi nam svima o cemu pricam, jer djeca ne znaju, a ja imam linkove koje postam nakon tvog odgovora! :D Ti ces to bolje svakako??? Neka ti bijeli peskir bude zvijezda vodilja dok pises!
No da se mi vratimo na Mrazeka... Svi nesto, kake, piske, iznose svoja neka vidjenja, sto je, kao sto sam vec rekao legitimno, ali da ja sviha vas nesto pitam! Koliko je vas/nas pitalo tu istu djecu kojih se ovo najvise tice, sto oni misle o tome? Uistinu bi vam bio zahvalan na odgovoru! Hvala!
Mozda si propustio ovaj dio ali vec je utvrdjeno da
Djeca su tu samo kolateralne žrtve. :arrow: http://www.jutarnji.hr/j2/clanak/art-20 ... ,143640.jl
TheOne

#1128 Re: Ko je smjestio Deda Mrazu

Post by TheOne »

Abacija... Abacija... Jesi li bas bas sigurica da sam nesto propustio? Ili su drugi propustili? Ti prvi? Ili nisi?
Last edited by TheOne on 05/12/2008 01:46, edited 1 time in total.
Fair Life

#1129 Re: Ko je smjestio Deda Mrazu

Post by Fair Life »

I Djeda Mraz je bas poput djece pao kao kolateralna zrtva naci(onali)zma (klerofasizma) u BiH...

Image
istocnjak

#1130 Re: Ko je smjestio Deda Mrazu

Post by istocnjak »

piupiu wrote::lol: Jest', boga mi, sad imam podvojenu licnost, pa ti ne ukini DM-a! :lol:
Shvatam te ... ipak su to traume ... http://www.sarajevo-x.com/clanak/081204041 Zar ne? :D
popajic

#1131 Re: Ko je smjestio Deda Mrazu

Post by popajic »

@TheOne
Koliko je vas/nas pitalo tu istu djecu kojih se ovo najvise tice, sto oni misle o tome? Uistinu bi vam bio zahvalan na odgovoru! Hvala!
He,sto ces ista pitati onoga ko je u citavoj prici najmanje bitan!? :(
Zar se ovdje zaista radi o malisanima?
Deda Mraz je postao sinonim za sve anti Bosnjake,islamofobe,a samim tim i sredstvo (jedno od mnogih)kojim ce se na prefrigan,djelimicno kamufliran nacin doci do zeljenog,dugo prisutnog,a nikad javno izrecenog cilja.
I kakve sad veze imaju djeca sa ovim?
Svim i svacim opterecene mame i tate modeliraju za sva vremena male djecije mozgove.
A djeca rastu!
Prebrzo.
zonbirile

#1132 Re: Ko je smjestio Deda Mrazu

Post by zonbirile »

popajic wrote:
@TheOne
Koliko je vas/nas pitalo tu istu djecu kojih se ovo najvise tice, sto oni misle o tome? Uistinu bi vam bio zahvalan na odgovoru! Hvala!
He,sto ces ista pitati onoga ko je u citavoj prici najmanje bitan!? :(
Zar se ovdje zaista radi o malisanima?
Deda Mraz je postao sinonim za sve anti Bosnjake,islamofobe,a samim tim i sredstvo (jedno od mnogih)kojim ce se na prefrigan,djelimicno kamufliran nacin doci do zeljenog,dugo prisutnog,a nikad javno izrecenog cilja.
Svim i svacim opterecene mame i tate modeliraju za sva vremena male djecije mozgove.
A djeca rastu!
Prebrzo.
pa nije da nije ,cilj se znao i otvoreno iznjeti,nekad u vidu probnog balona,a nekad kao literalno ostvarenje
sarajevac071

#1133 Re: Ko je smjestio Deda Mrazu

Post by sarajevac071 »

Djed Mraz ima korijene u paganskim religijama i tradiciji naroda sjeverne evrope i nema ništa sa čistom vjerom Islama

Djed Mraz je kriminalac u službi modrenih robovlasnika tj. velikih korporacija koje gledaju samo profit

Djed Mraz je marketinški trik CocaCole i simbol je modernog konzumerizma

Djed Mraz je plačenik i borac novog svjetskog poretka - prvi ešalon neborbene okupacije srca i duše nakon koje slijedi ekonomska i vojna okupacija

Djed Mraz je pijanica i lažljivac koji zloubotrebljava ljubav prema djeci da bi roditeljima uzeo i zadnji euro za preskupe poklone i tako omogučio svojim poslodavcima extra-profit

Djed Mraz samo želi vaš novac - keš kartice a bogami i čekove i uopšte ga nije briga za vašu djecu

Djed Mraz propagira potrošačko društvo i isprazni materijalizam i nikakve duhovnosti nema u njemu

Djed Mraz je psihopata koji plaši malu djecu i negativno utiče na njihovo mentalno zdravlje

Djed Mraz je protjeran iz Austrije i Njemačke - pametni ljudi šta drugo reči
nosara

#1134 Re: Ko je smjestio Deda Mrazu

Post by nosara »

"Djed Mraz ima korijene u paganskim religijama i tradiciji naroda sjeverne evrope i nema ništa sa čistom vjerom Islama"

Jel' to pocelo ukidanje svega sto nema veze sa " cistom vjerom islama" ma sta to bilo? Il' si ti malo popio, sve u najboljoj tradiciji bosnjackog nacina poimanja islama?
sarajevo63

#1135 Re: Ko je smjestio Deda Mrazu

Post by sarajevo63 »

sarajevac071 wrote:Djed Mraz ima korijene u paganskim religijama i tradiciji naroda sjeverne evrope i nema ništa sa čistom vjerom Islama

Djed Mraz je kriminalac u službi modrenih robovlasnika tj. velikih korporacija koje gledaju samo profit

Djed Mraz je marketinški trik CocaCole i simbol je modernog konzumerizma

Djed Mraz je plačenik i borac novog svjetskog poretka - prvi ešalon neborbene okupacije srca i duše nakon koje slijedi ekonomska i vojna okupacija

Djed Mraz je pijanica i lažljivac koji zloubotrebljava ljubav prema djeci da bi roditeljima uzeo i zadnji euro za preskupe poklone i tako omogučio svojim poslodavcima extra-profit

Djed Mraz samo želi vaš novac - keš kartice a bogami i čekove i uopšte ga nije briga za vašu djecu

Djed Mraz propagira potrošačko društvo i isprazni materijalizam i nikakve duhovnosti nema u njemu

Djed Mraz je psihopata koji plaši malu djecu i negativno utiče na njihovo mentalno zdravlje

Djed Mraz je protjeran iz Austrije i Njemačke - pametni ljudi šta drugo reči
Tobejarabi. Velahavle. I nek ti se dragi Bog smiluje. Amin.
vratnik

#1136 Re: Ko je smjestio Deda Mrazu

Post by vratnik »

Na ovoj temi se polako pomjeraju granice... Ne znam vise ni ko je ironican, ko je samo glup, ko je ne samo glup vec i zao..
Ali da ovi sto manje znaju vise pisu u to sam sasvim siguran..
istocnjak

#1137 Re: Ko je smjestio Deda Mrazu

Post by istocnjak »

popajic wrote:Deda Mraz je postao sinonim za sve anti Bosnjake,islamofobe,a samim tim i sredstvo (jedno od mnogih)kojim ce se na prefrigan,djelimicno kamufliran nacin doci do zeljenog,dugo prisutnog,a nikad javno izrecenog cilja.
Sve je ovo smiješno i providno, pa vidi samo ovaj dole post i sve će ti biti jasno.
shuriken wrote: dobra ideja!

zna li neko nekog Djeda Mraza? Znam da je Troka svojedobno to radio al vjerujem da bi to bilo poskupo.
Ucipimo se i iznajmimo Djeda Mraza da obidje vrtice u Sarajevu i podijeli neke cokoladice, sigurno bi neki proizvodjac donirao nesto.
I snimimo dokumentarac o multi kulti dimenziji Sarajeva.
Ako ga ne puste, dobijemo i neku nagradu za dokumentarac.

Ako ga uhapse, to ide na CNN kao breaking news :)
ili organizovanje "Queer festivala" u mjesecu Ramazanu. Evo sada ide Božić, vidjećemo da li će to organizovati u Banja luci i Zapadnom Mostaru kao što su to uradili u Sarajevu za ramazan? Ovo više nema smisla šta se radi.
Last edited by istocnjak on 05/12/2008 10:02, edited 1 time in total.
Fair Life

#1138 Re: Ko je smjestio Deda Mrazu

Post by Fair Life »

nosara wrote:"Djed Mraz ima korijene u paganskim religijama i tradiciji naroda sjeverne evrope i nema ništa sa čistom vjerom Islama"

Jel' to pocelo ukidanje svega sto nema veze sa " cistom vjerom islama" ma sta to bilo? Il' si ti malo popio, sve u najboljoj tradiciji bosnjackog nacina poimanja islama?
Za ovakve ludosti kriva je 1983. godina.
Last edited by Fair Life on 05/12/2008 10:03, edited 1 time in total.
JThomas

#1139 Re: Ko je smjestio Deda Mrazu

Post by JThomas »

evo da ne pišem opet:
za vjeronauku su se sami zadali, sproveli anketu i uveli vjeroučitelje, sve po službenoj dužnosti i od državnog novca...

a za jednu dugogodišnju već postojeću praksu, koja je apsolutno benigna, traje par sati po godini, čiji je jedini cilj obradovati djecu, e za nju odjednom od ove godine trebaju roditelji sami pokrenuti inicijativu, sve o svom trošku i svog slobodnog vremena i svega ostalog.

dvostruki kriterij? ma nikako, otkud vam ta ideja...
a što jee najgore, sve strogo po propisu i u baršunastim rukavicama...ne, niti je vjeronauka obavezna niti je deda mraz ukinut, to je "neprijateljska propaganda" i laž (primijetite da su čak i žargoni isti kao u "vrijeme mraka", samo se deklarativni temelj promijenio) oni "samo" imaju vrlo različit tretman u praksi.

ko ima uši, neka čuje.
nosara

#1140 Re: Ko je smjestio Deda Mrazu

Post by nosara »

Jedna od gosci sinoc kod jurisicke rece da je slijedeca, na spisku za ukidanje, Nova godina, ova medjunarodna 31.12., jer nije u tradiciji da se taj dan slavi kao praznik. Ili jeste? Ko ce ga znati?
Mislim, pisu se nove tradicije, pa reko'...Znal' ko?
sarajevac071

#1141 Re: Ko je smjestio Deda Mrazu

Post by sarajevac071 »

nosara wrote:"Djed Mraz ima korijene u paganskim religijama i tradiciji naroda sjeverne evrope i nema ništa sa čistom vjerom Islama"

u tome je problem znači ...
ovdje je riječ o borbi protiv nametanja paganskih običaja i tradicije muslimanima i to preko djece što je zaista nisko i perfidno
vama djeda mraz meni islam ne znam šta je problem u tom stavu ...
to sam ja

#1142 Re: Ko je smjestio Deda Mrazu

Post by to sam ja »

a ja sam sinoc shvatila da ja i kinezi imamo mnogo vise zajednickog neg sto sam mislila....jer kada je neko postavio pitanje sta je s djecom iz mjesanog braka pocelo se pricati o kinezima.....pa nesto sad kontam "holim riza" feicaha
istocnjak

#1143 Re: Ko je smjestio Deda Mrazu

Post by istocnjak »

nosara wrote:Jedna od gosci sinoc kod jurisicke rece da je slijedeca, na spisku za ukidanje, Nova godina, ova medjunarodna 31.12., jer nije u tradiciji da se taj dan slavi kao praznik. Ili jeste? Ko ce ga znati?
A jesi li primjetila kako je bio iznenađen onaj iz Banja luke kada ga je Jurišićka pitala za proslavu Bajrama? Kao da joj je htio reći, pa šta me to pitaš? To se podrazumjeva da nema proslave Bajrama.
vratnik

#1144 Re: Ko je smjestio Deda Mrazu

Post by vratnik »

sarajevac071 wrote:

u tome je problem znači ...
ovdje je riječ o borbi protiv nametanja paganskih običaja i tradicije muslimanima i to preko djece što je zaista nisko i perfidno
vama djeda mraz meni islam ne znam šta je problem u tom stavu ...
Sekularna drzava. Ali dzaba se ponavljamo.
elSaik

#1145 Re: Ko je smjestio Deda Mrazu

Post by elSaik »

istocnjak wrote:
nosara wrote:Jedna od gosci sinoc kod jurisicke rece da je slijedeca, na spisku za ukidanje, Nova godina, ova medjunarodna 31.12., jer nije u tradiciji da se taj dan slavi kao praznik. Ili jeste? Ko ce ga znati?
A jesi li primjetila kako je bio iznenađen onaj iz Banja luke kada ga je Jurišićka pitala za proslavu Bajrama? Kao da joj je htio reći, pa šta me to pitaš? To se podrazumjeva da nema proslave Bajrama.
Ne shvatam najbolje, stavljaju se u istu ravan Bajram i Nova godina ili Bajram i podjela paketića od strane Djeda Mraza? :-?
kockica_kockica

#1146 Re: Ko je smjestio Deda Mrazu

Post by kockica_kockica »

elSaik wrote:
istocnjak wrote:
Ne shvatam najbolje, stavljaju se u istu ravan Bajram i Nova godina ili Bajram i podjela paketića od strane Djeda Mraza? :-?

sve to pa u krug... nikako ljudima dohafizat da je bajram vjerski praznik a Nova godina nije vjerski praznik.... cetrdest i kusur stranica oko toga... za ne vjerovati... :-)
istocnjak

#1147 Re: Ko je smjestio Deda Mrazu

Post by istocnjak »

elSaik wrote:
istocnjak wrote:
Sve vi shvatate a mi vas shvatamo.
ponosna_manjina

#1148 Re: Ko je smjestio Deda Mrazu

Post by ponosna_manjina »

sarajevac071 wrote: vama djeda mraz meni islam ne znam šta je problem u tom stavu ...
Nista nije problem, samo onda dajte da se uredno podijelimo, a ne da pricamo o nekoj sekularnoj i gradjanskoj zemlji. Dakle osim RS-a daj
da uredimo i HZHB, a vi otvoreno napravite vasu muslimaniju i nemojte se kriti iza nekih prica o multikulturalnoj BiH. MI kojima je pun kufer svih vas cemo odseliti ili se prilagoditi i sve o.k.
NIN

#1149 Re: Ko je smjestio Deda Mrazu

Post by NIN »

Bez obzira na povod gosce, nova godina koju mi slavimo je astronomski fenomen i nema nikakve veze sa bilo kojom tradicijom. To sto nam je drzava puna debila koji bi nesto pa makar i nazor bez da isto razumiju, to je vec druga i opstepoznata prica.
elSaik

#1150 Re: Ko je smjestio Deda Mrazu

Post by elSaik »

istocnjak wrote:
elSaik wrote:
istocnjak wrote:
Sve vi shvatate a mi vas shvatamo.
Nas, vas, ko smo mi, ko ste vi... Drug moj, brate moj, ništa ja nikog ne shvatam... i ne shvatam to (pretpostavljam - vaše) licemjerstvo, gdje se vjeronauka može nametati, a Djeda mraz ne... Podjela djece u prvim godinama života - ZA, djeca sa osmijesima na licima zbog primljenog paketića od osobe koju niko osim (pretpostavljam opet - vas) ne shvata kao prijetnu bilo čemu, a najmanje islamu i islamskim propisima - NE. Boli, bolan, dijete neka stvar ko mu daje poklone, njemu je do poklona, da dobije igračku neku, da pojede nešto slatko. ;-)

I nisam bio toliko ironičan u tom pitanju pa da mi se ne odgovori. Konkretno u tvom prethodnom postu, s čime se u istu ravan stavlja Bajram - Novom godinom ili Djeda Mrazom? :-?
Locked