Planinarenje (pomoc, savjeti....)

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

Post Reply
baja

#1126 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)

Post by baja »

coek wrote:Sto se tice vešOva, hajde da još malko serem: pamuk je smrt, jose je obrazložio. Dri plus je puno bolji - jes da smrdi ko đavo. A najbolji, i to daleko najbolji je vuneni. Jes da je skup, ali vrijedi svake marke/eura. Ali i tu trebate paziti da ne dobijete neki 'flis papir' koji se podere za sekundu. Isprobano najbolji je Dilling i to merino. Pa kad vam bude dolazila tetka iz inostranstva, nek vam donese :mrgreen:
:D jetrvična iz koldinga ak naleti nek ponese gaća :izet:
Vuna je fkt vrh al ljeti je ne mogu prevruće je. Idem s kvalitetnijim dry plus iako dismr užas.
Od vune je Falke dobar, bilo u brezi kod onog specijalca. Al je i on uozbiljio poso pa i digo cijene
coek

#1127 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)

Post by coek »

Ma i govoriim za zimu. Ljeti mores i gologuz, a i brate kratko traje to ljeto :)
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#1128 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)

Post by JoseMujica »

glede materijala svako ima svoj kont i šta mu paše pa nek nosa

ja van planine plastiku nemrem ni očima pogledati a kamol obući na sebe....i hodao sam iz početka tako u pamučnim majicama i moglo se, al sve dok bubrezi ne nisu počeli handriti...pa vi vidite..eto takvo je moje iskustvo bilo

sada samo ove plastikanere navlačim i ne nosam presvlake (osim što uvijek jednu full ostavim u autu za svaki slučaj...da znate to je praktičnije nego nosati kabanice pod kojima svakako budeš u goloj vodi) i tačno je da se udanfaš od njih al ima na kraju ova presvlaka u autu i tuš kod kuće :D
Bloo
Globalna šefica

#1129 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)

Post by Bloo »

JoseMujica wrote:glede materijala svako ima svoj kont i šta mu paše pa nek nosa

ja van planine plastiku nemrem ni očima pogledati a kamol obući na sebe....i hodao sam iz početka tako u pamučnim majicama i moglo se, al sve dok bubrezi ne nisu počeli handriti...pa vi vidite..eto takvo je moje iskustvo bilo

sada samo ove plastikanere navlačim i ne nosam presvlake (osim što uvijek jednu full ostavim u autu za svaki slučaj...da znate to je praktičnije nego nosati kabanice pod kojima svakako budeš u goloj vodi) i tačno je da se udanfaš od njih al ima na kraju ova presvlaka u autu i tuš kod kuće :D
Jbg bubrezi ljeti...ne budi penzioner :mrgreen:
Ja uvijek imam jednu majicu i dodatne carape i helanke. Nije ni pola kile.
Kabanica je smrt. Nisam je nijednom iskoristila
JoseMujica

#1130 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)

Post by JoseMujica »

vjerovala ili ne al desilo se.....ebga čitav dan mokra krpa na leđima a vjetrić pirka, a ni meni nije dvaes godina
she+

#1131 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)

Post by she+ »

baja wrote:Čarape dobre vunene imate u Singin roku, Otoka Bingo centar, drugi sprat. ima Vune oko 80% što je bolje odovih gore uslikanih. oko 20 su bile,al ima popust na člansku planinarsku iskaznicu.
hvala, provjerim. ove su bile sa najvećim postotkom vune u northlandu i ako me sjećanje dobro služi 25KM :skoljka:
JoseMujica wrote:to je normalno sa novom obućom i kad po gradu hodaš a kamo li satima po gudurama...zato dvoje čarape obavezno, upravo zbog žuljanja
meni je normalno da me nažuljaju peta ili prsti, ne cjevanica povragu :lol:
Bloo wrote:Tokom uspona svezi perle tako da ti noga moze uraditi nagib u cipeli odnos o dio noge iznad gleznja
Kada se spustas, onda fiksiraj zglob
nagib od koliko stepeni? :D

a ne, ima smisla, samo što mi je najgore bilo hodati, kako da to kažem.. paralelno u strani? :lol:
užas.. e ovako
Image
šta onda s pertlama? :D
Bloo
Globalna šefica

#1132 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)

Post by Bloo »

she+ wrote: nagib od koliko stepeni? :D

a ne, ima smisla, samo što mi je najgore bilo hodati, kako da to kažem.. paralelno u strani? :lol:
užas.. e ovako
Image
šta onda s pertlama? :D
Stas tamo jebogaja...silaziodatle :lol:
Bloo
Globalna šefica

#1133 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)

Post by Bloo »

JoseMujica wrote:vjerovala ili ne al desilo se.....ebga čitav dan mokra krpa na leđima a vjetrić pirka, a ni meni nije dvaes godina
Dok si mokar i kreces se...dobro je. Cim stanes...jakna!
Kozuh...gunj :mrgreen:
Dabogda ti nama pozivijo jos sto godina i Paklijes sto puta osvojio! :kiss:
JoseMujica

#1134 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)

Post by JoseMujica »

JoseMujica wrote:to je normalno sa novom obućom i kad po gradu hodaš a kamo li satima po gudurama...zato dvoje čarape obavezno, upravo zbog žuljanja
meni je normalno da me nažuljaju peta ili prsti, ne cjevanica povragu :lol:
nije čudno ....ako se nosi tvrda obuća na tvrdoj podlozi nastrada ono najmekše...čarapa ili noga...desilo se i meni to jednom...obukao u sred ljeta tvrde Planikine gojze, koju su za zime i snijega, da hodam po kamenjaru...cjevanica bila ko išmirglana...sreća pa imali onih elastičnih zavoja da zamotam da mogu sići
JoseMujica

#1135 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)

Post by JoseMujica »

Bloo wrote:
JoseMujica wrote:vjerovala ili ne al desilo se.....ebga čitav dan mokra krpa na leđima a vjetrić pirka, a ni meni nije dvaes godina
Dok si mokar i kreces se...dobro je. Cim stanes...jakna!
Kozuh...gunj :mrgreen:
Dabogda ti nama pozivijo jos sto godina i Paklijes sto puta osvojio! :kiss:
Allah te čuo :lol:

ma nisam ja u filmu osvajanja vrhova....al da volem hodati i biti vani...volem :D i crepoljsko je dobro
Bloo
Globalna šefica

#1136 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)

Post by Bloo »

Isprobala sam i 100% vunenu carapu, na pamucnu, ali od fine mekane vune i mogu reci da je zakon. Nisam osjetila Bjelasnicu i snijeg.
triconja

#1137 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)

Post by triconja »

Bloo wrote:Isprobala sam i 100% vunenu carapu, na pamucnu, ali od fine mekane vune i mogu reci da je zakon. Nisam osjetila Bjelasnicu i snijeg.
Ma kazem ja, treba vidjet cija majka crnu vunu prede pa kupit i oplest, nema nista bolje za brdskoplaninske zajebancije.

Bonus je to sto se ne udanfa cak i nakon duze upotrebe, znaci more se prat jednom svake prestupne :D
sandzokan

#1138 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)

Post by sandzokan »

Vidi što je tema oživila...baš na vrijeme :-D
Daj preporučite mi koji dobar planinarski dom, da je uredan i prostran i da mu se može autom prići. Kontamo nas šestorica da provedemo noć-dvije na planini, po prvi put. :oops:
Bloo
Globalna šefica

#1139 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)

Post by Bloo »

triconja wrote:
Bloo wrote:Isprobala sam i 100% vunenu carapu, na pamucnu, ali od fine mekane vune i mogu reci da je zakon. Nisam osjetila Bjelasnicu i snijeg.
Ma kazem ja, treba vidjet cija majka crnu vunu prede pa kupit i oplest, nema nista bolje za brdskoplaninske zajebancije.

Bonus je to sto se ne udanfa cak i nakon duze upotrebe, znaci more se prat jednom svake prestupne :D
Jarane jel to planiras vunene gace nosat...
Bloo
Globalna šefica

#1140 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)

Post by Bloo »

sandzokan wrote:Vidi što je tema oživila...baš na vrijeme :-D
Daj preporučite mi koji dobar planinarski dom, da je uredan i prostran i da mu se može autom prići. Kontamo nas šestorica da provedemo noć-dvije na planini, po prvi put. :oops:
Za prvi put preporucujem kod Sene na Tusilima..
MarlboroGold

#1141 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)

Post by MarlboroGold »

https://planinarenje.ba/planinarski-ime ... ski-domovi

Ako planirate na Konjuh, preporučujem PD Konjuh ili Javorje. Visim na Konjuhu tako da znam da nema boljih. Organizuju ture i na drugim planinama... naročito Konjuh, pa čak i u inostranstvu.
Bloo
Globalna šefica

#1142 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)

Post by Bloo »

MarlboroGold wrote:https://planinarenje.ba/planinarski-ime ... ski-domovi

Ako planirate na Konjuh, preporučujem PD Konjuh ili Javorje. Visim na Konjuhu tako da znam da nema boljih. Organizuju ture i na drugim planinama... naročito Konjuh, pa čak i u inostranstvu.
Nisam nikad hodila Konjuh planinom, kakav si kao vodic :mrgreen:
MarlboroGold

#1143 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)

Post by MarlboroGold »

Bloo wrote:
MarlboroGold wrote:https://planinarenje.ba/planinarski-ime ... ski-domovi

Nisam nikad hodila Konjuh planinom, kakav si kao vodic :mrgreen:
Znam samo jedan pravac od Đurđevika/Živinica preko PD Drenik. Izađeš na Zlaću na kraju puta. Ostalo slabo. Imam druga koji je nekad bio profesionalni vodič, ali nije više... pa se s njim dogovorimo i odemo. Taj zna sve na Konjuhu. Na vrh se najlakše dođe preko Kladnja, konkretno preko Muške vode... za 3 sata se dođe gore i tu sam bio jedno 3 puta. Može se i sa druge strane, ali je potrebno noćiti.

Prije smo stalno išli, ali sad nešto slabije... oženili/udale se, ne daju žene i muževi :D
MarlboroGold

#1144 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)

Post by MarlboroGold »

Image

Ovo ti je PD Drenik... dok je Tuzla bila pod smogom i maglom kao sad, ovako je vrijeme gore bilo.
Slika je od prošle godine.
Bloo
Globalna šefica

#1145 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)

Post by Bloo »

MarlboroGold wrote:Image

Ovo ti je PD Drenik... dok je Tuzla bila pod smogom i maglom kao sad, ovako je vrijeme gore bilo.
:shock:
Suma Striborova
:sretan:

Prelijepo
Bloo
Globalna šefica

#1146 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)

Post by Bloo »

MarlboroGold wrote:
Prije smo stalno išli, ali sad nešto slabije... oženili/udale se, ne daju žene i muževi :D
Treba zajedno planinariti..cak i sa djecom.
Nemjerljivo iskustvo. Bolje od sjedenja po kafaMa.
MarlboroGold

#1147 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)

Post by MarlboroGold »

Bloo wrote:
MarlboroGold wrote:Image

:shock:
Suma Striborova
:sretan:

Prelijepo
Tako dobro da me glava izbolila kao nikad u životu zbog čistog zraka i smole :D
Šta mi u gradovima udišemo... nismo ni svjesni...
Profesionalni planinari su veoma susretljivi... zovu na roštilj, jagnjetinu, rakiju itd :D

I slažem se vezano za djecu. Od malih nogu treba učiti ovim stvarima. Mnogi prave izlete u prirodu. Kad je sezona u proljeće ovo bude puno...
baja

#1148 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)

Post by baja »

Bloo wrote:
Ili dom malo polje preko puta skakaonica na igmanu...pd prijatelj prirode na web ima
anchor85

#1149 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)

Post by anchor85 »

she+ wrote:Upozorenje na Intersport!

Usput, ja sam također početnik i imam poglup problem sa Alpininim Tibet. Morala sam na kraju uzeti muške broj veći jer ženskih mog broja nije bilo. Uglavnom, na prvoj turi uspjela sam nekako nažuljati dio iznad gležnjeva. :-? Malo sam čaprkala po netu, kao il sam previše stegnula pertle ili imam neki zdravstveni problem. Nisam od tada nigdje hodala, ali definitivno moram malo eksperimentisati sa pertlanjem na kraćim relacijama. Ako ko ima šta pametnije za preporučit, slušam. :)
Meni se čini da su one tebe ogulile jer su nove. Meni se isto desilo, pa mi je mama na kratke sportske čarape naplela od vune dio (ljeto bilo pa nisam mogla vunene čarape nosit) koji je štitio dio iznad članaka dok nisam razgazila gojze. Nakon trećeg ili četvrtog nošenja nisam više trebala te čarape. Probaj naći nešto dovoljno mekano da ti zaštiti nogu.
anchor85

#1150 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)

Post by anchor85 »

Bloo wrote:
:thumbup:
Samo malo upozorenje na Senu: Dobra je žena, ono baš, ali voli da zvoca i da galami. Samo je nemojte slušati :D Ali dom je super i čist, lokacija ekstra, parkiraš baš pored doma, i imaš gdje prohodati.
Post Reply