Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
JThomas

#1126 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?

Post by JThomas »

a nemojte je dirati, duša draga :D :lol:

ko je vama kriv što niste na vrijeme zamijenili partijske članskim od IZ, a tomove kapitala sklonili iz regala i na najvidnija mjesta stavili kur'an, takvime i zbirke dova :D vi ste samo ljubomorni na ljude koji su se "snašli" u ratu i poratnom periodu, pa sad piju kafe i s ambasadorima, a ne k'o vi, ljubomorna, lijena, kjafirska fukara, frizeri i fizikalci :D ha ja :D krivo vam vidjeti da vjernici uspijevaju u životu, i to sve po zakonu, a kako drukčije :D

staljinisti jedni i boljševici, ko je to vidio, čuj da se vjeronauk održava u vjerskim objektima, zna se da u svakoj demokratskoj državi imamo vjeronauku u državnim obdaništima :D jer ako nije u državnom obdaništu, onda je naše pravo ugroženo, nije bitno što ima sijaset institucija gdje se ono može ostvariti :D i to je sve po zakonu, a kako drukčije, anarhisti jedni i huligani :D
IrRAcionalanZivot

#1127 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?

Post by IrRAcionalanZivot »

JThomas wrote:a nemojte je dirati, duša draga :D :lol:

ko je vama kriv što niste na vrijeme zamijenili partijske članskim od IZ, a tomove kapitala sklonili iz regala i na najvidnija mjesta stavili kur'an, takvime i zbirke dova :D vi ste samo ljubomorni na ljude koji su se "snašli" u ratu i poratnom periodu, pa sad piju kafe i s ambasadorima, a ne k'o vi, ljubomorna, lijena, kjafirska fukara, frizeri i fizikalci :D ha ja :D krivo vam vidjeti da vjernici uspijevaju u životu, i to sve po zakonu, a kako drukčije :D

staljinisti jedni i boljševici, ko je to vidio, čuj da se vjeronauk održava u vjerskim objektima, zna se da u svakoj demokratskoj državi imamo vjeronauku u državnim obdaništima :D jer ako nije u državnom obdaništu, onda je naše pravo ugroženo, nije bitno što ima sijaset institucija gdje se ono može ostvariti :D i to je sve po zakonu, a kako drukčije, anarhisti jedni i huligani :D
Izkopleksiran si na kvadrat, te tvoje sarkasticne implikacije nek ti ostanu za utjehu, pa ti idalje se tjesi, peace.
HAVANA

#1128 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?

Post by HAVANA »

IrRAcionalanZivot wrote:

Izkopleksiran si na kvadrat, te tvoje sarkasticne implikacije nek ti ostanu za utjehu, pa ti idalje se tjesi, peace.

E nek si mu odbrusio da je iZkoPleksiran :D
JThomas

#1129 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?

Post by JThomas »

jesam, iZkoPleksiran sam i idalje ću se tješiti :lol:

ovi što se više busaju u prsa vjerom i nacijom sve slabije znaju pravopis maternjeg jezika :lol: slučajno ili ne, ko bi ga znao, krhko je znanje :D :lol:
Jara

#1130 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?

Post by Jara »

JThomas wrote:jesam, iZkoPleksiran sam i idalje ću se tješiti :lol:

ovi što se više busaju u prsa vjerom i nacijom sve slabije znaju pravopis maternjeg jezika :lol: slučajno ili ne, ko bi ga znao, krhko je znanje :D :lol:
fakat, i ja primijetih :-?
uvjek dobar gost

#1131 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?

Post by uvjek dobar gost »

Ovo su više satirični komentari koji pogađaju u sridu....
No otišli su kadrovi pređašnjeg sistema i korak ispred...

Ko nije sa nama protiv nas je.. u glas viču oni koji se pozivaju na tabuizaciju mnogih tema u ovoj zemlji... usput koriste se metodama totalitarizma u svakom pogledu.. ,a sve skrivaju nekim zagarantovanim ustavnim pravom, a da pri tome svjesno i izuzetnobahato gaze sva ostala prava... no štaš valjda tako grah pao ! Opet vode nas tom logikom oni koji se ni za šta nikad izborili nisu... a mi ko mi... lakše je čekati da neko drugi nešto kao promijeni. .. . .
Nur40

#1132 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?

Post by Nur40 »

Raz wrote:ja se izvinjavam, al' da ja opet ponovim, neki ljudi nikako da odgovore...
Raz wrote:34 strane postova, i jos uvijek neki ljudi nikako da skontaju u cemu je problem.
Ministarstvo ima para za 1 (jedan) specijalizirani program. Pod specijaliziranim programom u zakonu podrazumjeva se ono sto je vec neko naveo na ovoj temi (vjeronauka, strani jezik, gluma, lutkarstvo...). Dalje, posto se promijenio nacin finansiranja dosadasnjeg specijaliziranog programa (vjeronauke) i sada se placa iz djepova svih gradjana kantona pa bi posteno (i po zakonu) bilo napraviti anketu koja bi glasila:
Za koji specijalizirani program bi se Vi odlucili (napisati redoslijed izbora, 1, 2, ...):
1. vjeronauka (i koja)
2. strani jezik (i koji)
3. gluma
4. lutkarstvo
...
(izbor specijaliziranih programa napraviti nakon nalazenja kompetentnih "predavača" za svaki od ponuđenih programa, da ne bi došli u situaciju da se odabere neki specijalizirani program pa da poslije nema predavača za isti)
U slučaju da Ministarstvo kaže da ima para i za više od jednog programa to navesti u anketi. Odabrati one programe koji su dobili najviše glasova. Ostale programe takođe obezbjediti uz uslov da roditelji plaćaju (kao što je i do sada slučaj) po 10KM za pohađanje dodatnih programa koje ne bi finansiralo Ministarstvo.
Anketirati sve roditelje čija djeca pohađaju bilo koje javno obdanište na području kantona Sarajevo.
Istu anketu raditi pocetkom svake "obdanišne" godine jer se svake godine pojavljuju novi roditelji (djeca) kojima treba omogućiti da učestvuju u izboru specijaliziranog programa.
Ja stvarno ne vidim niti jedan problem u ovom gore navedenom. Niko ovdje ne zabranjuje nekom da svoje dijete šalje na vjeronauku, ples, glumu, strani jezik... Čak štaviše, daje se izbor roditeljima da odluče (svake godine) šta će se finansirati iz đepova svih građana kantona pri čemu se ne ukida i organizovanje ostalih specijaliziranih programa pod uslovom da se dodatno plaćaju.
DINO111, NUR40 - moze li ovako? nije li ovo najpostenije? molim jasan odgovor
Ne znam u kojem se to zakonu vjeronauka tretira kao specijalizirani program. Znam da postoji zakon koji je tretira kao pravo za one koji žele da je pohađaju u predškolskim i školskim ustanovama. Naglasak je na pravu, koje nije ograničeno samo na islamsku vjeronauku, nego i na druge. Znači ko želi može, a ko ne želi ne mora. Ko želi vjeronauku bujrum, ko želi vjerobauku bujrum. Ali ne može onaj ko je za vjerobauku, osporavati pravo onima koji su za vjeronauku. Svakome svoje pravo.
A da bih dao jasan odgovor - nisam za ovakav prijedlog jer ne znam na kojem je to pravu i zakonu utemeljeno. Ne može se porediti pravo na vjeru i nekakav specijalni program. Ne može se porediti jedno od glavnih prava čovjeka, i obučavanje za neku vještinu.
A meni je jasno odavno šta je ovdje na stvari. Zabraniti vjeronauku makar je i zakon dozvoljavao. A potom... Tome služe i ovakvi prijedlozi tipa specijalni programi.
Nur40

#1133 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?

Post by Nur40 »

HAVANA wrote:
Nur40 wrote:
HAVANA wrote: Djeca u tim godinama mogu itekako nešto naučiti a to nešto je ono što je primjereno njihovom uzrastu.
Stvoritelj nije sigurno.
Razlika u ljudima je da li su dobri ili loši , kraj priče.
Razlike su bogatstvo i ja sam najsretniji u takvom okruženju a nosim se sa njima već 38g , vi se ne znate nositi sa njima.
Jasno da su razlike bogatstvo, ali ti se boriš protiv toga. Ti ne samo da želiš da budemo svi isti (što je nemoguće, jer nas je Bog takvim raličitim stvorio), već tražiš da budemo svi kao ti i da svi mislimo kao ti. To je nemoguće. Ipak će ti trebati malo više vremena da se naučiš da tolerišeš razlike, a da ih poštuješ možda je to za tebe nedostižno. Ja tebe ne mislim mijenjati, samo ti pokušavam kazati da bi valjda i drugačiji od tebe trebali imati nekakva prava nezavisno od toga da li ih ti odobravaš ili ne, jer ih odobravaju međunarodne konvencije i domaći zakoni. Ali ti ništa ne poštujuš što se ne uklapa u tvoj način razmišljanja.
Đe si Kosmopolita,nisam te prepozno :lol:
Nema veze, ja sam tebe prepoznao.
Cinizam i sarkazam i nisu baš neke ljudske vrline, a pokazuju i nedostatak argumenata. Kada se nema šta smisleno reći, nije loše ni podrugljivo se odnositi prema svome sugovorniku - to je izgleda tvoj način. Ali on će više reći o tebi nego o tvome sugovorniku.
Kupalo

#1134 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?

Post by Kupalo »

Ovo je sažetak svega napisanog do sada:

Razlog uvođenja vjeronauka u vrtiće:

Rana indoktrinacija

Argument:

Imamo pravo da odgajamo djecu u svojoj vjeri na svojoj zemlji.

Kontraargument:

Ako mislite da imate pravo na nešto drugo sami sebi platite mi smo u većini i to je demokratija. A ako slučajno mislite na drugi način onda ugrožavate naša prava po UN-ovoj konvenciji.

Po Kohlbergovoj teoriji moralnosti ovakav stav spada u I stepen u predkonvencionalnu fazu.
Htjeli mi to ili ne 80% ljudi spada u ovu fazu i nameću svoje nerazvijene infantilne pruzete stavove. Stav "mi smo u pravu jer nas je više" spada u prvi razred osnovne škole. Predhodi mu , a i slijedi stav "zemlja je ravna ploča" i "sunce se okreće oko zemlje". Prostora za raspravu i nema , jer jednostavno ne raspravljamo sa istih pozicija stav o slobodi "slobodan si da radiš što hoćeš sve dok ne ugrožavaš prava i život drugih" je prenapredan jer 80% ljudi nije dovoljno evoluiralo i oni zahtjevaju od nas stav "šuti i trpi".
seln

#1135 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?

Post by seln »

Nur40 wrote: A da bih dao jasan odgovor - nisam za ovakav prijedlog jer ne znam na kojem je to pravu i zakonu utemeljeno. Ne može se porediti pravo na vjeru i nekakav specijalni program. Ne može se porediti jedno od glavnih prava čovjeka, i obučavanje za neku vještinu.
A meni je jasno odavno šta je ovdje na stvari. Zabraniti vjeronauku makar je i zakon dozvoljavao. A potom... Tome služe i ovakvi prijedlozi tipa specijalni programi.
Naravno da postoje izvjesna neotudjiva prava, pitanje je samo njihove implementacije. Ja sam za drzanje vjere izvan javnih ustanova, kako vrtica tako i skola.
Ako privatni vrtici i skole zele, bujrum. Uostalom, ne poznajem ni jednu evropsku drzavu gdje postoji vjeronauka u vrticima, javnim ili privatnim.
Cak i prava su povezana sa mogucnoscu subjekta da ih realizira. Pravo odraslog covjeka je da smije pusiti, ali niko to nece dozvoliti djeci u predskolskom uzrastu.
dr.gog
Grijem se na: briketi kanabisa
Horoskop: Vodolija

#1136 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?

Post by dr.gog »

Kupalo,ima u toj dumini istine...
Nur40

#1137 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?

Post by Nur40 »

maybelline wrote:Čitam, čitam i čitam... I razmišljam u koju zemlju svijeta bi se mogla što prije ispaliti... Bila u jednoj, pa se vratila, starci, kao htjeli da grade temelje nove, bolje države...Pitam se sada jesu li razmišljali imalo mozgom tada ili je srce samo vuklo kući, pa pod svakom izlikom... I kako ja danas sutra da u ovoj državi rađam i odgajam djecu za koju ne želim da budu ni muslimani ni katolici ni pravoslavci ni jevreji već samo da VJERUJU da postoji neka Viša sila? Kako moje dijete, koje će, ako Bog da biti iz tzv. nam "mješanog braka" (naziv sklepan samo da para uši ovim ovdje našim vođama) treba da živi u ovoj državi? Dokle nas je sve dovela institucionalizacija religije, Bože dragi!
Zanima me mišljenje i iskustva parova iz "mješanih" brakova u ovoj zemlji - kako odgajate djecu? U koje vrtiće idu, moraju li se opredjeljivati za B ili H ili S jezik, gledaju li ih poprijeko "oni drugi" i kako se vi kao roditelji osjećate u svom ovom haosu? Inače lično smatram da vrtić nije mjesto za vjeru, bilo koju. U osnovnim školama to bi se moglo realizovati pod predmetom Kultura religija ili tako nešto, i kao što neko prije spomenu to bi predavao neki historičar ili sociolog, možda i u srednjoj da toga bude, ali kao što je latinski ili filozofija, da bude samo jednu godinu. O fakultetu da i ne govorim.
Ne znam...žao mi je samo ove dječice... Ako je naša sadašnjost ovakva, kakva li će tek njihova budućnost biti ostanu li u ovakvoj "državi".... :sad:
Odgajanje djece i prije je bilo, a i sada je teško jer roditelji uvijek žele bolje za svoje dijete, čak i bolje nego što su oni imali. I meni je to u redu. Poštujem da želiš svoje dijete odgajati kako misliš da je za njega najbolje, ali uvijek treba dozvoliti da i drugi roditelji imaju to pravo - da odgajaju svoju djecu za njih najbolji način. Koliko god mi mislili da je naš način najbolji ne treba ga svima nametati, na kraju svako će za sebe odgovarati.
A u vezi tzv. miješanih brakova - nitu su bolji niti su gori od onih koji to nisu, niti su prednost niti mahana.
Nur40

#1138 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?

Post by Nur40 »

Kupalo wrote:Ovo je sažetak svega napisanog do sada:
Razlog uvođenja vjeronauka u vrtiće:
Rana indoktrinacija

Argument:
Imamo pravo da odgajamo djecu u svojoj vjeri na svojoj zemlji.
Kontraargument:
Ako mislite da imate pravo na nešto drugo sami sebi platite mi smo u većini i to je demokratija. A ako slučajno mislite na drugi način onda ugrožavate naša prava po UN-ovoj konvenciji.
Po Kohlbergovoj teoriji moralnosti ovakav stav spada u I stepen u predkonvencionalnu fazu.
Htjeli mi to ili ne 80% ljudi spada u ovu fazu i nameću svoje nerazvijene infantilne pruzete stavove. Stav "mi smo u pravu jer nas je više" spada u prvi razred osnovne škole. Predhodi mu , a i slijedi stav "zemlja je ravna ploča" i "sunce se okreće oko zemlje". Prostora za raspravu i nema , jer jednostavno ne raspravljamo sa istih pozicija stav o slobodi "slobodan si da radiš što hoćeš sve dok ne ugrožavaš prava i život drugih" je prenapredan jer 80% ljudi nije dovoljno evoluiralo i oni zahtjevaju od nas stav "šuti i trpi".
Veoma je teško onome ko ne vjeruje ili ne smatra vjeru za nešto pozitivno navesti razloge. Jer nijedan razlog takvim osobama nije dobar. Zašto bi neko želio nešto što je nazadno? A pogotovo za svoju djecu. Ali ako poštujemo jedni duge, trebamo i poštovati i njegovo pravo da vjeruje ili da ne vjeruje bez obzira da li je većina ili manjina. A poštujemo jedni druge ako svoj svjetonazor ne želimo nametati. I slažem se da naša sloboda bude ograničena slobodom drugog ili kao što si rekao "slobodan si da radiš šta hoćeš sve dok ne ugrožavaš prava drugih" (ovo o životu mi je malo pretjerano, nije valjda da bi dotle došlo). I sa moje pozicije: ugrožavanje slobode za ljude koji ne misle kao ja bilo bi nametanje onoga šta ja mislim da je ispravno i njima. I obratno. Nametanje od drugih meni. Sve dok se ima pravo na izbor u redu je.
A ono o čemu se malo govorilo jeste: roditelji koji ne žele vjeronauku za svoje dijete - šta žele za alternativu. I po meni nije problem, pa čak je i poželjno da se i ta alternativa finansira iz budžeta. I na taj način svi bi korisitili svoja prava.
uvjek dobar gost

#1139 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?

... Logika koja motiviše jedan dio populacije je materijalna korist, što veća korist u što kraćem vremenu. tu svoju logiku sakrivaju ispod priča o vijerskim slobodama i na neki način jeste putem indokrinacije i podijela nadaju se da će njihovo vrijeme trajati vječno.
Njihova logika može uskoro dovesti do gašenja pravne države u stvari ne do gašenja jer mi još uvijek nemamo istu, no dovesti će do pokopavanja svake nade da će na ovim prostorima pravna država ikad zaživiti !

možemo se mi šatrirati ili pravdati nekim ljudskim pravima... no vjerujte mi na riječ da smo postali rupa u svakom smislu a u isto vrijeme oaza za mešetare i prevarante jer iz godine u godinu imamo sve više nepismenih ali podobnih... podobnih i šutljivih koji govore samo dobro je šuti pusti biće kako bude... imamo oko sebe većinu koja nije vidjela niti navikla na bolje..i ako mislite da ova priča moja nema veze sa uvođenjem vjeronauke u obdaništima... sačekajte još koju godinu !
uvjek dobar gost

#1140 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?

seka wrote:djeciji vrtici bi trebali biti oaze zajednickog djecjeg smjeha, (ponekad i placa) druzenja, igrica, izleta, priprema za skolu, prvih crtanja, pjesmica...sve ono sto spada pod djeciji svijet...gdje bi se razlikovali samo po kikicama, cupercima, kratkoj kosi, dugoj kosi, pjegicama...ne dijelite ih, zivi bili, imat cete kad :(
Ima ona pjesma stara... da sam ja neko.....
zonbirile

#1141 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?

Post by zonbirile »

polako ,ali sigurno koprena jednoumlja pada i pokriva grad.
Nur40

#1142 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?

Post by Nur40 »

uvjek dobar gost wrote:... Logika koja motiviše jedan dio populacije je materijalna korist, što veća korist u što kraćem vremenu. tu svoju logiku sakrivaju ispod priča o vijerskim slobodama i na neki način jeste putem indokrinacije i podijela nadaju se da će njihovo vrijeme trajati vječno.
Njihova logika može uskoro dovesti do gašenja pravne države u stvari ne do gašenja jer mi još uvijek nemamo istu, no dovesti će do pokopavanja svake nade da će na ovim prostorima pravna država ikad zaživiti !
možemo se mi šatrirati ili pravdati nekim ljudskim pravima... no vjerujte mi na riječ da smo postali rupa u svakom smislu a u isto vrijeme oaza za mešetare i prevarante jer iz godine u godinu imamo sve više nepismenih ali podobnih... podobnih i šutljivih koji govore samo dobro je šuti pusti biće kako bude... imamo oko sebe većinu koja nije vidjela niti navikla na bolje..i ako mislite da ova priča moja nema veze sa uvođenjem vjeronauke u obdaništima... sačekajte još koju godinu !
Tu gdje ti vidiš logiku nema je nikako. Tvoja "logika" su čiste predrasude i podmetanja. Stalno provlačiš neistine i predrasude kao normalan način razmišljanja. Negiraš zagarantovana prava i slobode jer se ne slažu sa tvojim mišljenjem. Ko si ti da osporavaš nekome njegova prava? Kažeš da "njihova logika može uskoro dovesti do gašenja pravne države". E stvarno ti je logika - poštovanje zakona države će dovesti do gašenja pravne države, a nepoštovanje i osporavanje neće. Ovo bi bilo smiješno da nije žalosno i to provlačiš kao normalan pristup. Ma hajde molim te.
Stalno provlačiš da su oni koji vjeruju (u ovome ko zastupa mišljenje za vjeronauku u obdaništu) kriminalci ili imaju veze sa kriminalcima. Za tvoju informaciju vjera ima veze sa kriminalom tako što ga smatra za grijeh. Ako to tebi ne odgovara, nisam ti ja kriv.
Ovakvo stanje u našoj državi nije rezultat toga što je vjeronauka uvedena u vrtiće ili škole. Još se od tih koji su imali vjeronauku niko ne pita. Pitaju se oni koji je nisu imali, koji su u školi učili marksizam i nadali se odumiranju države.
E takvi vode državu, bez obzira kako se sada izjašnjavali, oni su napajani na tom izvoru.
vjesticanametli

#1143 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?

Post by vjesticanametli »

jadna nam majka kad se ispranomozgovici budu nesto pitali
zonbirile

#1144 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?

Post by zonbirile »

@nur 40

u sekularnoj državi pravo je ispred vjere.Znači zagarantovana ljudska prava i slobode su ispred želje i volje grupe,ma koliko ih bilo.Sakrivanje svojih želja iza nekih zakona i prava,koji se kose sa načelom i Ustavom je samo vješta mimikrija.Pored toga priča je materijalnom aspektu i hiperprodukciji kadra i stvaranju staleža klera,nepoznato savremenim društvima.
HAVANA

#1145 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?

Post by HAVANA »

uvjek dobar gost wrote:
seka wrote:djeciji vrtici bi trebali biti oaze zajednickog djecjeg smjeha, (ponekad i placa) druzenja, igrica, izleta, priprema za skolu, prvih crtanja, pjesmica...sve ono sto spada pod djeciji svijet...gdje bi se razlikovali samo po kikicama, cupercima, kratkoj kosi, dugoj kosi, pjegicama...ne dijelite ih, zivi bili, imat cete kad :(
Ima ona pjesma stara... da sam ja neko.....

:thumbup:

pozvao bih sve dječake
dao bih im igračke i
pustio bih da se cijeli dan
igraju i jure

radili bi divne stvari
prekratki bi bili dani
voljeli bi svoje škole đaci
da sam ja netko

svim majkama bih izbrisao bore
učinio da očevi ih vole
davnu ljubav da im vrate
i da mirno žive svoje sate
da sam ja netko
nebi nebi ljudi život
proklinjali
sve bi ruže zemlji
poklanjali
kako bi se živjelo
i kako bi se pjevalo i kako
bi dobro bilo
da sam ja netko :(
uvjek dobar gost

#1146 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?

Nur40 wrote:
uvjek dobar gost wrote:... Logika koja motiviše jedan dio populacije je materijalna korist, što veća korist u što kraćem vremenu. tu svoju logiku sakrivaju ispod priča o vijerskim slobodama i na neki način jeste putem indokrinacije i podijela nadaju se da će njihovo vrijeme trajati vječno.
Tu gdje ti vidiš logiku nema je nikako. Tvoja "logika" su čiste predrasude i podmetanja. Stalno provlačiš neistine i predrasude kao normalan način razmišljanja. Negiraš zagarantovana prava i slobode jer se ne slažu sa tvojim mišljenjem. Ko si ti da osporavaš nekome njegova prava? Kažeš da "njihova logika može uskoro dovesti do gašenja pravne države". E stvarno ti je logika - poštovanje zakona države će dovesti do gašenja pravne države, a nepoštovanje i osporavanje neće. Ovo bi bilo smiješno da nije žalosno i to provlačiš kao normalan pristup. Ma hajde molim te.
Stalno provlačiš da su oni koji vjeruju (u ovome ko zastupa mišljenje za vjeronauku u obdaništu) kriminalci ili imaju veze sa kriminalcima. Za tvoju informaciju vjera ima veze sa kriminalom tako što ga smatra za grijeh. Ako to tebi ne odgovara, nisam ti ja kriv.
Ovakvo stanje u našoj državi nije rezultat toga što je vjeronauka uvedena u vrtiće ili škole. Još se od tih koji su imali vjeronauku niko ne pita. Pitaju se oni koji je nisu imali, koji su u školi učili marksizam i nadali se odumiranju države.
E takvi vode državu, bez obzira kako se sada izjašnjavali, oni su napajani na tom izvoru.
Ja nisam niko i ne osporavam nikom ništa, piskaram po forumu kao i ti i mnogi drugi i na taj način valjda se liječim ili naprosto izbacujem iz sebe crnjake... pored toga nastojim ljde oko sebe natjerati snagom argumenata da se zapitaju i nekad preispitaju...

Ja ne generaaliziram, moja nana je bila vijernik u doba komunizma, moj pradedo je bio Hodža ali moj otac je imao svoje pravo i slobodu da odluči šta i kako, meni ne odgovara da se sve generalizira da se forsira ono što se ne smije forsirati, mene boli to što mi od rođenja početi ćemo dijeliti djecu da se nikad više ne sretnu sem eventualno preko nišana da se gledaju. Boli me što se moj stari borio za neko drugo sarajevo, boli me što je Davorin pjevao nekom drugom gradu, boli me što su ljudi izginuli za nešto sasvim drugo ! To je moja logika !

Vjeronauka u obdaništima nije uzrok to znamo ona je posljedica podobnih a ne sposobih, posljedica je to sprovođenje onoga za šta su se zalagali oni koji su u Hagu ili bi tamo trebali biti. Oni koji su učili u školi Marksizam sada i uvode vjeronauku u obdaništa oni su ti elemenati koji su navikli na jedoumlje i na totalitarizam oni su samo presvukli dresove i krenuli dalje, to su oni koji su sebe postavili za doživotne predsjednike institucija, stranaka, ustanova.

Ja sam odmah rekao svoj stav, ja sam za sekularnu i pravnu državu, nisam da vjera bude profesija ni sredstvo napretka na ljestvici bilo kojoj. Niti sam da vjera bude nešto kao dominantna kategorija u bilo čemu ja sam da se vjeronauka uči u kući i u vjerskim institucijama, u privatnim školama i vrtićima ali NIKAKO ne u javnim ustanovama, državnim školama i vrtićima. Nisam za to jer vidim oko sebe šta se zbiva, vidim šta su nam donijele dvije škole pod jednim krovom, vidim šta su nam donijele laži i obmane....

Ja sam da se djeci pruži sloboda, da im se pruži obrazovanje na nivou 21 vijeka... a ne da ih se vraća u srednji vijek i da ih se nastoji oblikovati prema lažnim uzorima i lažnim zaštitnicima.... ja sam da se djeci pruži sve ono što mi imali nismo, što su nama eventualno zabranjivali ili što mi nismo zbog agresije mogli spoznati...

Ja kao pojedinac nemam pravo da sudim nikome, imam pravo da osuđujem ili procijenjujem na osnovu sopstvenog iskustva i onog što sam proživio il naučio... vidio čak... i sve što sada oko sebe vidim nema veze sa napretkom i 21. vijekom... sve ovo što vidim podsjeća me na neka istorijska štiva vezana za srednji vijek. .. nama je pred vratima "inkvizicija" u svakom pogledu nemojmo se praviti da je ne vidimo !

Bio je jedan grafit na M. Dvoru koji je ubrzo prekrtečen... na njemu je pisalo " Šaju za vjeroučitelja....." to je ono što nam nude uzoriti gospodin Reis i uzorita gospođa Arzija... ljutili se Vi na mene ili ne ja to tako vidim ! Znači ja im ne sudim ima ko će njima suditi... ja mogu samo da im zamjerim, kao što zamjeram nama generalno što smo miševi.

U potpunosti se slažem sa boldiranim dijelom tvog posta, tu si skroz u pravu, sve ostalo je posljedica !

Djeca su razlog.. ona se rađaju čista nevina... nešto kao prazna ploča... možeš misliti kako im ova naša stvarnost za tili čas ubije snove, nadanja... kako ih dočeka kao malj u glavu !
uvjek dobar gost

#1147 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?

HAVANA wrote:

:thumbup:

pozvao bih sve dječake
dao bih im igračke i
pustio bih da se cijeli dan
igraju i jure

radili bi divne stvari
prekratki bi bili dani
voljeli bi svoje škole đaci
da sam ja netko

svim majkama bih izbrisao bore
učinio da očevi ih vole
davnu ljubav da im vrate
i da mirno žive svoje sate
da sam ja netko
nebi nebi ljudi život
proklinjali
sve bi ruže zemlji
poklanjali
kako bi se živjelo
i kako bi se pjevalo i kako
bi dobro bilo
da sam ja netko :(
maybelline

#1148 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?

Post by maybelline »

Nur40 wrote:
maybelline wrote:Čitam, čitam i čitam... I razmišljam u koju zemlju svijeta bi se mogla što prije ispaliti... Bila u jednoj, pa se vratila, starci, kao htjeli da grade temelje nove, bolje države...Pitam se sada jesu li razmišljali imalo mozgom tada ili je srce samo vuklo kući, pa pod svakom izlikom... I kako ja danas sutra da u ovoj državi rađam i odgajam djecu za koju ne želim da budu ni muslimani ni katolici ni pravoslavci ni jevreji već samo da VJERUJU da postoji neka Viša sila? Kako moje dijete, koje će, ako Bog da biti iz tzv. nam "mješanog braka" (naziv sklepan samo da para uši ovim ovdje našim vođama) treba da živi u ovoj državi? Dokle nas je sve dovela institucionalizacija religije, Bože dragi!
Zanima me mišljenje i iskustva parova iz "mješanih" brakova u ovoj zemlji - kako odgajate djecu? U koje vrtiće idu, moraju li se opredjeljivati za B ili H ili S jezik, gledaju li ih poprijeko "oni drugi" i kako se vi kao roditelji osjećate u svom ovom haosu? Inače lično smatram da vrtić nije mjesto za vjeru, bilo koju. U osnovnim školama to bi se moglo realizovati pod predmetom Kultura religija ili tako nešto, i kao što neko prije spomenu to bi predavao neki historičar ili sociolog, možda i u srednjoj da toga bude, ali kao što je latinski ili filozofija, da bude samo jednu godinu. O fakultetu da i ne govorim.
Ne znam...žao mi je samo ove dječice... Ako je naša sadašnjost ovakva, kakva li će tek njihova budućnost biti ostanu li u ovakvoj "državi".... :sad:
Odgajanje djece i prije je bilo, a i sada je teško jer roditelji uvijek žele bolje za svoje dijete, čak i bolje nego što su oni imali. I meni je to u redu. Poštujem da želiš svoje dijete odgajati kako misliš da je za njega najbolje, ali uvijek treba dozvoliti da i drugi roditelji imaju to pravo - da odgajaju svoju djecu za njih najbolji način. Koliko god mi mislili da je naš način najbolji ne treba ga svima nametati, na kraju svako će za sebe odgovarati.
A u vezi tzv. miješanih brakova - nitu su bolji niti su gori od onih koji to nisu, niti su prednost niti mahana.

Naravno da svako ima pravo da svoje dijete odgaja onako kako smatra najbolje, tu nema rasprave. Sto se religije, tj, vjere tice, mislim da njena prava sustina nije da provocira druge niti da nekoga forsira da postane njen praktikant, niti da uvodi peer pressure, sto neko ranije spomenu, a sto je gotovo neminovno medju djecom - religija je nesto cisto i duhovno, neoptereceno obicnim ljudskim tastim podjelama, makar bi takva trebala biti. Nazalost, kod nas se religija koristi samo da bi nas sto vise odvojila i mislim da poprima obilke svega onoga sto religija ne bi trebala biti. To ovi na visim polozajima vjesto koriste i u biti samo manipuliraju nama. Ako i budem htjela da moje dijete bude pripadnik iskljucivo jedne religije (ne nuzno i naroda, vec samo religije) necu to traziti zahtjevanjem religije u vrticima i skolama jer mislim da joj tamo zaista nije mjesto.
chuchumbamayumbe

#1149 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?

Post by chuchumbamayumbe »

Da li u obdanistima JU Djeca Sarajeva postoji obrok za djecu u kojem ima svinjskog mesa?
Ne postoji.
Zasto se mome djetetu namece da u toku jedne godine ne moze imati niti jedan obrok koji sadrzi svinjsko meso?!
Pitam ja vas...
maybelline

#1150 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?

Post by maybelline »

chuchumbamayumbe wrote:Da li u obdanistima JU Djeca Sarajeva postoji obrok za djecu u kojem ima svinjskog mesa?
Ne postoji.
Zasto se mome djetetu namece da u toku jedne godine ne moze imati niti jedan obrok koji sadrzi svinjsko meso?!
Pitam ja vas...

I evo ti odgovaramo: zato sto to tako pase nekima gore na vlasti. Pase im da nas dijele od starta odmah. Nazalost, glup smo mi narod, preopterecen glupostima... U sustini, koga bi trebalo biti briga ko sta jede i ko u sta vjeruje - nikoga! To je stvar, ili bi trebala biti stvar pojedinca. U vrticima bi se trebalo posvetiti djeci, njihovom sto boljem i uspjesnijem razvoju, brigom kako kupiti najbolju i najedukativniju opremu, imati sto bolji kadar i prihvatljivu sredinu za odgajanje tih malih ljudi, posvetiti se daljem obrazovanju tog kadra i ne plasiti se novog, boljeg, prosperitetnijeg.... Ovako je to samo jos jedan teren za prepucavanje.... Zalosno, zalosno... :sad:
Post Reply