Nur40 wrote:uvjek dobar gost wrote:... Logika koja motiviše jedan dio populacije je materijalna korist, što veća korist u što kraćem vremenu. tu svoju logiku sakrivaju ispod priča o vijerskim slobodama i na neki način jeste putem indokrinacije i podijela nadaju se da će njihovo vrijeme trajati vječno.
Njihova logika može uskoro dovesti do gašenja pravne države u stvari ne do gašenja jer mi još uvijek nemamo istu, no dovesti će do pokopavanja svake nade da će na ovim prostorima pravna država ikad zaživiti !
možemo se mi šatrirati ili pravdati nekim ljudskim pravima... no vjerujte mi na riječ da smo postali rupa u svakom smislu a u isto vrijeme oaza za mešetare i prevarante jer iz godine u godinu imamo sve više nepismenih ali podobnih... podobnih i šutljivih koji govore samo dobro je šuti pusti biće kako bude... imamo oko sebe većinu koja nije vidjela niti navikla na bolje..i ako mislite da ova priča moja nema veze sa uvođenjem vjeronauke u obdaništima... sačekajte još koju godinu !
Tu gdje ti vidiš logiku nema je nikako. Tvoja "logika" su čiste predrasude i podmetanja. Stalno provlačiš neistine i predrasude kao normalan način razmišljanja. Negiraš zagarantovana prava i slobode jer se ne slažu sa tvojim mišljenjem. Ko si ti da osporavaš nekome njegova prava? Kažeš da "njihova logika može uskoro dovesti do gašenja pravne države". E stvarno ti je logika - poštovanje zakona države će dovesti do gašenja pravne države, a nepoštovanje i osporavanje neće. Ovo bi bilo smiješno da nije žalosno i to provlačiš kao normalan pristup. Ma hajde molim te.
Stalno provlačiš da su oni koji vjeruju (u ovome ko zastupa mišljenje za vjeronauku u obdaništu) kriminalci ili imaju veze sa kriminalcima. Za tvoju informaciju vjera ima veze sa kriminalom tako što ga smatra za grijeh. Ako to tebi ne odgovara, nisam ti ja kriv.
Ovakvo stanje u našoj državi nije rezultat toga što je vjeronauka uvedena u vrtiće ili škole. Još se od tih koji su imali vjeronauku niko ne pita.
Pitaju se oni koji je nisu imali, koji su u školi učili marksizam i nadali se odumiranju države.
E takvi vode državu, bez obzira kako se sada izjašnjavali, oni su napajani na tom izvoru.
Ja nisam niko i ne osporavam nikom ništa, piskaram po forumu kao i ti i mnogi drugi i na taj način valjda se liječim ili naprosto izbacujem iz sebe crnjake... pored toga nastojim ljde oko sebe natjerati snagom argumenata da se zapitaju i nekad preispitaju...
Ja ne generaaliziram, moja nana je bila vijernik u doba komunizma, moj pradedo je bio Hodža ali moj otac je imao svoje pravo i slobodu da odluči šta i kako, meni ne odgovara da se sve generalizira da se forsira ono što se ne smije forsirati, mene boli to što mi od rođenja početi ćemo dijeliti djecu da se nikad više ne sretnu sem eventualno preko nišana da se gledaju. Boli me što se moj stari borio za neko drugo sarajevo, boli me što je Davorin pjevao nekom drugom gradu, boli me što su ljudi izginuli za nešto sasvim drugo ! To je moja logika !
Vjeronauka u obdaništima nije uzrok to znamo ona je posljedica podobnih a ne sposobih, posljedica je to sprovođenje onoga za šta su se zalagali oni koji su u Hagu ili bi tamo trebali biti. Oni koji su učili u školi Marksizam sada i uvode vjeronauku u obdaništa oni su ti elemenati koji su navikli na jedoumlje i na totalitarizam oni su samo presvukli dresove i krenuli dalje, to su oni koji su sebe postavili za doživotne predsjednike institucija, stranaka, ustanova.
Ja sam odmah rekao svoj stav, ja sam za sekularnu i pravnu državu, nisam da vjera bude profesija ni sredstvo napretka na ljestvici bilo kojoj. Niti sam da vjera bude nešto kao dominantna kategorija u bilo čemu ja sam da se vjeronauka uči u kući i u vjerskim institucijama, u privatnim školama i vrtićima ali NIKAKO ne u javnim ustanovama, državnim školama i vrtićima. Nisam za to jer vidim oko sebe šta se zbiva, vidim šta su nam donijele dvije škole pod jednim krovom, vidim šta su nam donijele laži i obmane....
Ja sam da se djeci pruži sloboda, da im se pruži obrazovanje na nivou 21 vijeka... a ne da ih se vraća u srednji vijek i da ih se nastoji oblikovati prema lažnim uzorima i lažnim zaštitnicima.... ja sam da se djeci pruži sve ono što mi imali nismo, što su nama eventualno zabranjivali ili što mi nismo zbog agresije mogli spoznati...
Ja kao pojedinac nemam pravo da sudim nikome, imam pravo da osuđujem ili procijenjujem na osnovu sopstvenog iskustva i onog što sam proživio il naučio... vidio čak... i sve što sada oko sebe vidim nema veze sa napretkom i 21. vijekom... sve ovo što vidim podsjeća me na neka istorijska štiva vezana za srednji vijek. .. nama je pred vratima "inkvizicija" u svakom pogledu nemojmo se praviti da je ne vidimo !
Bio je jedan grafit na M. Dvoru koji je ubrzo prekrtečen... na njemu je pisalo " Šaju za vjeroučitelja....." to je ono što nam nude uzoriti gospodin Reis i uzorita gospođa Arzija... ljutili se Vi na mene ili ne ja to tako vidim ! Znači ja im ne sudim ima ko će njima suditi... ja mogu samo da im zamjerim, kao što zamjeram nama generalno što smo miševi.
U potpunosti se slažem sa boldiranim dijelom tvog posta, tu si skroz u pravu, sve ostalo je posljedica !
Djeca su razlog.. ona se rađaju čista nevina... nešto kao prazna ploča... možeš misliti kako im ova naša stvarnost za tili čas ubije snove, nadanja... kako ih dočeka kao malj u glavu !