Bolonja,diplome,zakon o radu ALL ABOUT

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
Alhemicarkaa

#1126 Re: Bolonja,diplome,zakon o radu ALL ABOUT

Post by Alhemicarkaa »

Čitam ovu odluku i nešto mi nije jasno u ovoj uporednoj tabeli stari-novi sistem: Ako je VSS izjednačen sa masterom, to znači da stari VSS može odmah ići na doktorat? I ko će odgovarati za pare koje su mahnuli za upis na magistarski studij po starom sistemu, a koji još uvijek traje?
CaCO3

#1127 Re: Bolonja,diplome,zakon o radu ALL ABOUT

Post by CaCO3 »

Alhemicarkaa wrote:Čitam ovu odluku i nešto mi nije jasno u ovoj uporednoj tabeli stari-novi sistem: Ako je VSS izjednačen sa masterom, to znači da stari VSS može odmah ići na doktorat? I ko će odgovarati za pare koje su mahnuli za upis na magistarski studij po starom sistemu, a koji još uvijek traje?
Hajd i to nekako, ali apsurd: ako je stari magistar sada doktor,jel to znaci da oni automatski ne moraju ici na doktorat i odmah mogu imati status profesora na fakultetima,sto znaci da imamo nekekve administraivne prekonocne doktore!?Prdacili smo se sa onima sto su preko noci diplomirali, ali ljudi preko noci DOKTORIRASE i to da i ne znaju??
Dalje, sta je sa starim doktorima, ljudi dali po 30.000 maraka da doktoriraju, a sad ispade da nisu trebali.
Ovo ljudi Incko treba ponistiti, sve su spustili za kolonu dole koju nisu trebali :lol:
marketleader

#1128 Re: Bolonja,diplome,zakon o radu ALL ABOUT

Post by marketleader »

CaCO3 wrote:
Alhemicarkaa wrote:Čitam ovu odluku i nešto mi nije jasno u ovoj uporednoj tabeli stari-novi sistem: Ako je VSS izjednačen sa masterom, to znači da stari VSS može odmah ići na doktorat? I ko će odgovarati za pare koje su mahnuli za upis na magistarski studij po starom sistemu, a koji još uvijek traje?
Hajd i to nekako, ali apsurd: ako je stari magistar sada doktor,jel to znaci da oni automatski ne moraju ici na doktorat i odmah mogu imati status profesora na fakultetima,sto znaci da imamo nekekve administraivne prekonocne doktore!?Prdacili smo se sa onima sto su preko noci diplomirali, ali ljudi preko noci DOKTORIRASE i to da i ne znaju??
Dalje, sta je sa starim doktorima, ljudi dali po 30.000 maraka da doktoriraju, a sad ispade da nisu trebali.
Ovo ljudi Incko treba ponistiti, sve su spustili za kolonu dole koju nisu trebali :lol:
Ovako nesto samo postoji kod nas. Da ovaj dokument nisam nasao na stranici ministarstva civilnih poslova kontao bih da je neka sala, neka zeza. Tabela nije ni objasnjena. Izgleda kao neki seminarski rad nekog brucosa.
Nema sta, drzava nam je za 10 :bih: :bih: :bih: :bih: :bih:
Alkos

#1129 Re: Bolonja,diplome,zakon o radu ALL ABOUT

Post by Alkos »

A sto su se samo dobro oprale pare na raznim magistarskim programima, a politicari sebi nastelili titulu magistara :mrgreen:

Moze li neko potvrditi koliko je ovaj dokument validan, tj zasto je prosao tako neprimjetno u javnosti?
Meni i dalje nije jasno sta je sa ljudima koji su zavrsili visu skolu, a sta ce biti sa bolonjcima koji su zavrsili 3 godine?! :shock: Mozda se ne mogu porediti stari i novi sistem, ali je apsurd svrstati te 3 godine u visu strucnu spremu.

Eto idealnog razloga studentima da izadju na ulice, a sa njima i prenzioneri i borci i ostale socijalno ugrozene kategorije stanovnistva :mrgreen:
Bosanski_kralj

#1130 Re: Bolonja,diplome,zakon o radu ALL ABOUT

Post by Bosanski_kralj »

Ako izjednače moje 4 godine studiranja sa višom školom, koljem nekoga - druge nema. Sutra idem do fakulteta, da sa njima pokušam popričati, znaju li oni neke stvari bolje. Ova odluka ili šta već je tako tiho usvojena, a toliko je ovo bitno pitanje, koje se na ovakav način se smije rješavati.
L@BuD

#1131 Re: Bolonja,diplome,zakon o radu ALL ABOUT

Post by L@BuD »

marketleader wrote:
bubavi1 wrote:
marketleader wrote:Ova tabela je smijesna. Ovo se ne moze ni smatrati pokusajem da se sredi ovaj haos oko obrazovanja kod nas. Nema ni starog sestog stepena, ni novih ili starih doktora, niti objasnjenja u dokumentu vezano za tabelu,cccc.
Ta tabela barem navodi sledece:
Master=Magistru , 7 stepen
Bachelor je visoko obrazovanje
Pa nek sad svak tumaci kako hoce
Ja sam ovako skontao.
6.stepen - Bachelor (VŠS)
7.1 stepen - Fakultet osnovne studije VŠS (kontam da su ovo oni sa 4.godine-stari sistem)
7.1 stepen - Magistar specijalist ( Master - 5godina 3+2)
7.2 stepen - Magistar nauka (ovo su oni koji su po starom sistemu magistrirali- pise jos u fus noti = U nivou 8 kvalifikacija magistar nauka ne može se koristiti za predlaganje sticanja novih kvalifikacija, već samo za prepoznavanje postojećih kvalifikacija, te onih koje su se stekle ili će se steći u inostranstvu)
8. stepen - Doktor nauka (sad ne znam misli se na doktore po starom sistemu ili sad po novom)

Sad postavlja se pitanje gdje svrstavaju raju koja je zavrsila VŠS po starom sistemu 2 godine. Nije logično neko ima isti stepen stručne spreme, a nakon Više je upisao jos jednu godinu i završio - diplomirao.
I sad znaci moras ici 5 godina da bi imao isti 7.1 stepen kao i oni koji su zavrsili po starom sistemu 4godine??
Ovo je jos jedno u nizu super iznenadjenja nase drage enciklopedijske :bih: :x
http://www.mcp.gov.ba/doc/osnove_kvalif ... bh_bos.doc
pa u šta ti gledaš jedno je Viša jedno Visoka
7.1 stepen znači oni po starome Visoka stručna sprema VSS
L@BuD

#1132 Re: Bolonja,diplome,zakon o radu ALL ABOUT

Post by L@BuD »

Bosanski_kralj wrote:Ako izjednače moje 4 godine studiranja sa višom školom, koljem nekoga - druge nema. Sutra idem do fakulteta, da sa njima pokušam popričati, znaju li oni neke stvari bolje. Ova odluka ili šta već je tako tiho usvojena, a toliko je ovo bitno pitanje, koje se na ovakav način se smije rješavati.
Viša je bachelor.Fino piše stari sistem VII1 jednak visokoj stručnoj spremi (VSS) znači nije viša i ima taj master ko specijalizacija ako hoćeš studirati još dva semestra barem kad je u pitanju ekonomija vjerovatno je i sa drugim fakultetima.Po meni očekivane kvalifikacije kao što su uradili i u susjedstvu.
perfect_guy

#1133 Re: Bolonja,diplome,zakon o radu ALL ABOUT

Post by perfect_guy »

L@BuD wrote:
Bosanski_kralj wrote:Ako izjednače moje 4 godine studiranja sa višom školom, koljem nekoga - druge nema. Sutra idem do fakulteta, da sa njima pokušam popričati, znaju li oni neke stvari bolje. Ova odluka ili šta već je tako tiho usvojena, a toliko je ovo bitno pitanje, koje se na ovakav način se smije rješavati.
Viša je bachelor
Fino piše stari sistem VII1 visoka stručna sprema(VSS) to ti je fakultet nije viša i ima taj master ko specijalizacija ako hoćeš studirati još dva semestra barem kad je u pitanju ekonomija vjerovatno je i sa drugim fakultetima
nekome 2, nekome 4 semestra za master ;-)
L@BuD

#1134 Re: Bolonja,diplome,zakon o radu ALL ABOUT

Post by L@BuD »

perfect_guy wrote:
L@BuD wrote:
Viša je bachelor
Fino piše stari sistem VII1 visoka stručna sprema(VSS) to ti je fakultet nije viša i ima taj master ko specijalizacija ako hoćeš studirati još dva semestra barem kad je u pitanju ekonomija vjerovatno je i sa drugim fakultetima
nekome 2, nekome 4 semestra za master ;-)
u svakom slučaju prioritetniji je za ove po novom sistemu nego za stari zbog stepena obrazovanja
marketleader

#1135 Re: Bolonja,diplome,zakon o radu ALL ABOUT

Post by marketleader »

L@BuD wrote:
marketleader wrote:
bubavi1 wrote: Ta tabela barem navodi sledece:
Master=Magistru , 7 stepen
Bachelor je visoko obrazovanje
Pa nek sad svak tumaci kako hoce
Ja sam ovako skontao.
6.stepen - Bachelor (VŠS)
7.1 stepen - Fakultet osnovne studije VŠS (kontam da su ovo oni sa 4.godine-stari sistem)
7.1 stepen - Magistar specijalist ( Master - 5godina 3+2)
7.2 stepen - Magistar nauka (ovo su oni koji su po starom sistemu magistrirali- pise jos u fus noti = U nivou 8 kvalifikacija magistar nauka ne može se koristiti za predlaganje sticanja novih kvalifikacija, već samo za prepoznavanje postojećih kvalifikacija, te onih koje su se stekle ili će se steći u inostranstvu)
8. stepen - Doktor nauka (sad ne znam misli se na doktore po starom sistemu ili sad po novom)

Sad postavlja se pitanje gdje svrstavaju raju koja je zavrsila VŠS po starom sistemu 2 godine. Nije logično neko ima isti stepen stručne spreme, a nakon Više je upisao jos jednu godinu i završio - diplomirao.
I sad znaci moras ici 5 godina da bi imao isti 7.1 stepen kao i oni koji su zavrsili po starom sistemu 4godine??
Ovo je jos jedno u nizu super iznenadjenja nase drage enciklopedijske :bih: :x
http://www.mcp.gov.ba/doc/osnove_kvalif ... bh_bos.doc
pa u šta ti gledaš jedno je Viša jedno Visoka
7.1 stepen znači oni po starome Visoka stručna sprema VSS
Pogrijesio sam u tipkanju, sad sam vidio
znaci 7.1 stepen - Fakultet osnovne studije VSS (kontam da su ovo oni sa 4.godine-stari sistem)
A moglo se vala i skontati da nisam dvaput mislio na Višu.
Bosanski_kralj

#1136 Re: Bolonja,diplome,zakon o radu ALL ABOUT

Post by Bosanski_kralj »

L@BuD wrote:
Viša je bachelor.Fino piše stari sistem VII1 jednak visokoj stručnoj spremi (VSS) znači nije viša i ima taj master ko specijalizacija ako hoćeš studirati još dva semestra barem kad je u pitanju ekonomija vjerovatno je i sa drugim fakultetima.Po meni očekivane kvalifikacije kao što su uradili i u susjedstvu.
Pa ja sam dobio zvanje bachelora, iako sam išao 4 godine. Sad sam upisao II ciklus i dobiću zvanje magistra struke iz uže naučne oblasti.
Zbunjuje me ona druga tabela gdje piše da je bachelor=VŠS :-)
marketleader

#1137 Re: Bolonja,diplome,zakon o radu ALL ABOUT

Post by marketleader »

Bosanski_kralj wrote:
L@BuD wrote:
Pa ja sam dobio zvanje bachelora, iako sam išao 4 godine. Sad sam upisao II ciklus i dobiću zvanje magistra struke iz uže naučne oblasti.
Zbunjuje me ona druga tabela gdje piše da je bachelor=VŠS :-)
Ooo gdje si to isao na fax 4godine i dobio naziv Bachelor??? Da znam, da ovim buducim brucosima kazem da taj fax zaobidju :-D
Bosanski_kralj

#1138 Re: Bolonja,diplome,zakon o radu ALL ABOUT

Post by Bosanski_kralj »

marketleader wrote: Ooo gdje si to isao na fax 4godine i dobio naziv Bachelor??? Da znam, da ovim buducim brucosima kazem da taj fax zaobidju :-D
Na Univerzitetu u Bihaću svi studenti koji su upisali od 2006 godine nakon diplomiranja dobijaju zvanja bachelora.
perfect_guy

#1139 Re: Bolonja,diplome,zakon o radu ALL ABOUT

Post by perfect_guy »

marketleader wrote: Ooo gdje si to isao na fax 4godine i dobio naziv Bachelor??? Da znam, da ovim buducim brucosima kazem da taj fax zaobidju :-D
čak i po Sarajevu imaš dosta fakulteta (pravo između ostalog) koji su na 4+1
marketleader

#1140 Re: Bolonja,diplome,zakon o radu ALL ABOUT

Post by marketleader »

perfect_guy wrote:
čak i po Sarajevu imaš dosta fakulteta (pravo između ostalog) koji su na 4+1
Znam za pravo da je 4+1, ali nisam znao da i oni dobiju naziv bachelora. Kontao sam da dobiju diplomu sa starim nazivom. Eh svima je nama izgleda ici 5 godina, da se ne sikiram ovako u sitne sate radi nekog kvalifikacionog okvira i sl. :x
samaran

#1141 Re: Bolonja,diplome,zakon o radu ALL ABOUT

Post by samaran »

Kad zavrsis visu skolu takodjer dobijes zvanje Bachelor, tako da se to odnosi na to... dok VII stepen ostaje sedmi, jer zavrsio sam dodiplomski studij po bolonji (3 godine) i u radnoj knjizici sam VII stepen.
Alkos

#1142 Re: Bolonja,diplome,zakon o radu ALL ABOUT

Post by Alkos »

Bolonja je studij produžila, a ne skratila!

Bolonjska reforma ne znači nužno ni uvođenje stupidnih ABC testova kao ispitnog modela niti cijepanje jednog predmeta na tri... Bolonjska deklaracija je skup principa reforme visokog obrazovanja u Evropi, čiji je cilj transformirati visoko obrazovanje prema potrebama tržišta visokorazvijenih zemalja.

Sve najbolje smo propustili

Bosna i Hercegovina je zdušno prihvatila bolonjske principe, ali skoro nijednu pozitivnu vrijednost Bolonje naši studenti još uvijek ne uviđaju. Mobilnost studenata, stipendije i putovanja u druge zemlje, važnost diplome u drugim zemljama – sve ono što je Bolonja trebala riješiti i olakšati – još uvijek su najveći problemi visokog obrazovanja u BiH.

Evropeizacijavisokog obrazovanja u našoj je javnosti već prije šest godina, kada je na fakultete došla prva generacija bolonjaca, predstavljena banalno kao skraćivanje studija sa četiri na tri godine. Danas postaje jasno, kao što je i davno bilo jasno u evropskim zemljama, da se studij produžava sa četiri na pet godina i da famozni bakalaureat (bachelor) nema veza sa starim dipl. ing., niti je master nekadašnji magistar nauke.

U Bosni i Hercegovini već pet godina, dakle, traje rasprava o tome kakve kvalifikacije stiču studenti koji dodiplomiraju nakon treće godine, a kakve oni koji masteriraju nakon pet godina. Studenti, shodno onoj laži o skraćivanju studija, očekivali su da će nakon tri godine studija imati visoku stručnu spremu (VSS), kao i njihove kolege koje su završile četiri godine studija ranije. Godinama je trajala zbrka oko neusklađenosti zvanja, kvalifikacija, oglasa za posao, uredbi u zavodima za zapošljavanje.

Povratak VŠS?

Vijeće ministara, koje u tehničkom mandatu obavlja mnoštvo suštinski važnih stvari, usvojilo je krajem aprila dokument Osnove kvalifikacijskog okvira u Bosni i Hercegovini, čiji je cilj na terenu cijele države regulirati kvalifikacije koje građani stiču osnovnim, srednjim i visokim obrazovanjem.

Ovaj kvalifikacijski okvir zasnovan je u potpunosti na Evropskom kvalifikacijskom okviru, koji su 2008. godine usvojili Evropski parlament i Vijeće Evropske unije.

Prema ovom okviru, studenti koji završe prvi stepen, odnosno 3 godine studija, imat će samo višu stručnu spremu (VŠS). Premda nije sigurno kako će ta kvalifikacija tačno nazivati, jer još uvijek nema Pravilnika o korištenju akademskih titula, te sticanju naučnih i stručnih zvanja, jasno je da će biti ekvivalentna ranijoj VŠS.

U Hrvatskoj je student koji završi tri godine studija prvostupnik, a onaj koji završi i druge dvije godine – drugostupnik.

Međutim, iako su VSS i VŠS razgraničeni, u dijelu pomenutog dokumenta o generičkim deskriptorima, osoba koja završi ili tri ili pet godina studija – opisana je istim vještinama i mogućnostima!

Pri kraju bolonjizacije univerziteta

Istina, u dokumentu se napominje da je on potpuno okvirne prirode i da se priprema osnivanje interresorne komisije koja će provoditi i usklađivati kvalifikacione okvire na nižim nivoima i upotpuniti sistem kvalifikacija.

Ovaj dokument konačno stavlja jednu tačno na jedno i, na ono o kvalifikacijama. Međutim, ostaje tačka na i o zvanjima. I čeka nas rješavanje problema zvanja i kvalifikacija s druge strane, sa strane poslodavaca!

Jedno je ipak potpuno jasno: studij se nije skratio, nego produžio! Nakon pet godina, niste magistar, nego specijalista. Još samo da počnemo naplaćivati obrazovanje i bolonjska će reforma biti uspješno provedena. A studenti će na skupe fakultete ići sa besplatnim trolejbuskim i tramvajskim kartama.

Pocelo je pocelo! U firmi u kojoj sam se zaposlio vec mijenjaju zaposlenicima iz VSS u VŠS. Studenti su bas namagarceni!
makkaj

#1143 Re: Bolonja,diplome,zakon o radu ALL ABOUT

Post by makkaj »

hahaha majko moja....ja sam završio 4 godine pravnog fakulteta po staropm sistemu, i jesenas upisao jednogodišnji master studij-na kraju ko0jeg ću biti izjednačen sa VII stepenom, koji ustvari već imam hahahaah :bih: :thumbup: volim ovu državu, nikakva komedija nam nije ravna
Michun

#1144 Re: Bolonja,diplome,zakon o radu ALL ABOUT

Post by Michun »

makkaj wrote:hahaha majko moja....ja sam završio 4 godine pravnog fakulteta po staropm sistemu, i jesenas upisao jednogodišnji master studij-na kraju ko0jeg ću biti izjednačen sa VII stepenom, koji ustvari već imam hahahaah :bih: :thumbup: volim ovu državu, nikakva komedija nam nije ravna
ccccccccccccc...ja posavjetovana od str. prof i ne upisah.
samo bi dala pare djaba.
ChataDodajStaHoces

#1145 Re: Bolonja,diplome,zakon o radu ALL ABOUT

Post by ChataDodajStaHoces »

Dobio diplomu dipl.ing prosle godine (4god - 240ects), koji sam stepen po ovome? I npr trenutno sam na magistarskom vani koji traje 2god (120ects) i nakon cega bih trebao biti Master, sta cu biti po nasem nakon 6god studija - magistar nauka?

Kakvo sranje rade s ovim cccc
minjonja

#1146 Re: Bolonja,diplome,zakon o radu ALL ABOUT

Post by minjonja »

znaci ja cu nakon 4 godine studija biti VŠS koja je prije bolonje koliko trajala, dvije godine? meni nista nije jasno.
lerdi

#1147 Re: Bolonja,diplome,zakon o radu ALL ABOUT

Post by lerdi »

Ma usrali se političari da će ih ovi mladi sjebat dok kažeš keks, pa sebi štimaju kako im odgovara. S obzirom da ih je 70% diplome i magisterije dobijalo na osnovu članstava u strankama nije ni čudo. Ljudi se jednostavno boje svog neznanja. Ništa drugo nije posrijedi. Jebo te po ovome fakulteti nisu više visokoškolske već višeškolske ustanove. Smiješno.

Ovo ako prođe kod studenata, a vidim da se niko nije ni počešao kako treba, treba da se kolektivno samoubiju. Pa ljudi dragi malo se probudite. Popišaše se na kompletan naš rad bez da trepnuše.
marketleader

#1148 Re: Bolonja,diplome,zakon o radu ALL ABOUT

Post by marketleader »

Ovo je katastrofa. Nema se tu sta vise reci, nego sto je i prethodno neko rekao, politicari sebi namjestaju. Da mogu izjednacili bi stari VSS ili magistar nauka sa akademikom ili doktoratom. A nam drzave i k.... :bih:
L@BuD

#1149 Re: Bolonja,diplome,zakon o radu ALL ABOUT

Post by L@BuD »

Pa ne znam baš da su izmišljali toplu vodu kad je i u susjedstvu tako.Uvjek je postojala viša škola da su drugačije uradili bilo bi smješno svi bi bili "magistri".
Kod većine konkursa stavljaju da mogu konkurisati i ovi bachelor tako da to i nije neki veliki minus.Ovi što su po starom završili studirali su prosječno po 6 godina obzirom da je kod većine fakulteta prolaznost na ispitima bila znatno manja nego što je sad na bolonji tako da su ove kvalifikacije sasvim normalne i realne.
Alhemicarkaa

#1150 Re: Bolonja,diplome,zakon o radu ALL ABOUT

Post by Alhemicarkaa »

marketleader wrote:Ovo je katastrofa. Nema se tu sta vise reci, nego sto je i prethodno neko rekao, politicari sebi namjestaju. Da mogu izjednacili bi stari VSS ili magistar nauka sa akademikom ili doktoratom. A nam drzave i k.... :bih:
Pa po onoj uporednoj tabeli iz odluke magistar nauka po starom je izjednačen sa doktorom nauka po bolonji.
Mada ja mislim da to nije tako crno bijelo, ali vidjećemo.
Post Reply