Cijene stanova All about

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
zonbirile

#1126 Re: Cijene stanova All about

Post by zonbirile »

blueblue wrote:Troskovi koje Milos ima su vjerovatno oko 1200KM po m2. On sada nudi po 2200 KM/m2. Ne pada mu na pamet da gadja 10% profita. Za te pare bi preko noci sve rasporodao.
Niko ne moze reci sta je ispravno, moze se pokazati za godinu da ih ne moze prodati ni za 1200 KM/m2, mada cisto sumnjam. Mislim da jos uvije gradi nove objekte na istoj lokaciji.
Ja i dalje mislim da cijene mogu pasti jos najvise 100-200 KM/m2, ako se nesto drasticno ne promijeni na politickom planu. A, od 2011 blagi rast.
-----------------------------------------
normalno,jer će Bosna imati veliki privredni uzlet,daj ne kakajte više ,Bosna je dekintirana,a tih godina počinje i vračanje kredita MMF-u.Dobro cilj i jeste svaljati zemlju i pokupiti resurse,ali šta vrijedi priča,ni meni ne bi vrijedila da uz put uzmem koji miliom eura.
edvin

#1127 Re: Cijene stanova All about

Post by edvin »

darprirode

#1128 Re: Cijene stanova All about

Post by darprirode »

Ja sam juce zvala da pitam za jedan stan u Hrasnom 36 kvadrata-70000, isti takav stan u zgradi pored je prije 3 mjeseca bio 75000, a prije godinu 83000, dakle cijene lagano padaju. Samo ja mislim da ce sad doc do stagnacije do ljeta, kad ce opet porasti.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#1129 Re: Cijene stanova All about

Post by Truba »

ja mislim da dugo vremena neće rasti cijene...
mogu padati...

čitao sam da recesija i pad vrijednosti nekretnina u svijetu traju i po 10 godina...
SA 071

#1130 Re: Cijene stanova All about

Post by SA 071 »

Malo da neke stvari ipak utvrdimo.

Da li je neko kupovao stan u posljednje vrijeme? Neki moji poznanici jesu.

Tako je jednome poreznik koji mu je dosao na procjenu rekao da je opet pocela prodaja, da se osjeti po broju procjena i da su pocele lagano i cjene da rastu.

Mislim, da sto se cijena tice i njihovog pada da je to pri kraju. Moguce su jos neke blage korekcije u kratkom vremenu, ali je otprilike ovo neko dno sa kojeg ce ponovo poceti da rastu prema gore. Ne vjerujem da ce rast biti vrtoglav kao prije par godina, ali da ce biti konstantan u to sam skoro pa siguran.

Neko ko je planirao kupiti stan, pa doslo do krize moze pricekati godinu-dvije, ali deste ne moze. Prodje mu cetvrtina samostalnog zivota. Dakle, on ce nakon godinu-dvije-tri ipak gledati da kupi neki stan, sto ce prije ili kasnije dovesti do povecanja potraznje, a samim tim i rasta cijene...
semmy

#1131 Re: Cijene stanova All about

Post by semmy »

darprirode wrote:Ja sam juce zvala da pitam za jedan stan u Hrasnom 36 kvadrata-70000, isti takav stan u zgradi pored je prije 3 mjeseca bio 75000, a prije godinu 83000, dakle cijene lagano padaju. Samo ja mislim da ce sad doc do stagnacije do ljeta, kad ce opet porasti.

za 70000 km mozes sada na dobrinji kupiti skoro 60m2
Alfons Kauders

#1132 Re: Cijene stanova All about

Post by Alfons Kauders »

semmy wrote:
darprirode wrote:Ja sam juce zvala da pitam za jedan stan u Hrasnom 36 kvadrata-70000, isti takav stan u zgradi pored je prije 3 mjeseca bio 75000, a prije godinu 83000, dakle cijene lagano padaju. Samo ja mislim da ce sad doc do stagnacije do ljeta, kad ce opet porasti.

za 70000 km mozes sada na dobrinji kupiti skoro 60m2
Tesko, najnize sto sam cuo je 1300KM, i to za stan nesto vece kvadrature, 60 i kusur cini mi se...

Doduse, s cjenkanjem to ide na 1200KM... :D
Arc_Angel

#1133 Re: Cijene stanova All about

Post by Arc_Angel »

mene zanima postoji li kod nas opcija "public housing" kao sto postoji u drugim zemljama,
http://en.wikipedia.org/wiki/Public_housing

ako vec govorimo o cijenma stanova, i trzistu nekretnina u "nas" nam ja mislim da je svima jasno da je ovo bio klasicni
"bubble" znaci napuhalo se privremeno, bez razloga, uslova, i puklo i sada je problem kako ponovo vjestacki dici cijene stanova.

jbg.. ako jedna Francuska moze vec 60 godina da konstantno intervenise na svom trzistu nekretnina, trebali su i ovi nasi do sada za ovih 15 godina iza rata, ja koliko razumijem opcija "public housing" i jeste protuteg upravo ovakvim spekulacijama na tarzistu nekretnina i protuteg stvaranju "bubble" na ovom trzistu.

na kraju kad skontas opet smo mi krivi, mi biramo nesposobnjakovice konstantno, oni nista nerade uzimaju pinku, boli ih guzica.

P.S.

stvarno ako ima neko da zna ima li ta opcija public housing-a neka kaze da se odmah prijavim, ozbiljno
zonbirile

#1134 Re: Cijene stanova All about

Post by zonbirile »

SA 071 wrote:Malo da neke stvari ipak utvrdimo.

Da li je neko kupovao stan u posljednje vrijeme? Neki moji poznanici jesu.

Tako je jednome poreznik koji mu je dosao na procjenu rekao da je opet pocela prodaja, da se osjeti po broju procjena i da su pocele lagano i cjene da rastu.

Mislim, da sto se cijena tice i njihovog pada da je to pri kraju. Moguce su jos neke blage korekcije u kratkom vremenu, ali je otprilike ovo neko dno sa kojeg ce ponovo poceti da rastu prema gore. Ne vjerujem da ce rast biti vrtoglav kao prije par godina, ali da ce biti konstantan u to sam skoro pa siguran.

Neko ko je planirao kupiti stan, pa doslo do krize moze pricekati godinu-dvije, ali deste ne moze. Prodje mu cetvrtina samostalnog zivota. Dakle, on ce nakon godinu-dvije-tri ipak gledati da kupi neki stan, sto ce prije ili kasnije dovesti do povecanja potraznje, a samim tim i rasta cijene...
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
ti procjenitelji su đubrad,koja su istjerana da skupe pare,a i sami kontaju 5% nije puno.Imao sam iskustvo u opštini Centar sa njima,Sve jad do jada,poslije svi popadali na procjeni Gašiju i sličnima.Vjerovatno je kod njih cijena iz najskupljeg perioda.Tvoje špekulacije o rastu su djetinje,nema rasta bez ekonomskog rasta,a Bosna je ekonomski propala zemlja samo još nije obznanjeno.
mehmedbey

#1135 Re: Cijene stanova All about

Post by mehmedbey »

Ma generalno ovi nasi prodavci jos uvijek gaje nade u brz oporavak trzista. Jedino jos to drzi cijene na ovom nivou na kojem su sada, koji je jos uvijek nerealan. Jos uvijek se trose neke ustedjevine i cekaju bolja vremena. Medjutim ova godina bi mogla biti najteza. Tek sad cemo osjetiti prave efekte krize. A to za prodavce nekretnina znaci jos najmanje jedna godina bez zarade... Kad ustedjevine nestane onda ce biti daj sta das. Kao sto vec rekoh, mnoge bi moglo iznenaditi koliki ce pad cijena nastupiti...
ružmarin-a

#1136 Re: Cijene stanova All about

Post by ružmarin-a »

a li neko koje su cijene novogradnje u Vogošći, u Jošaničkoj ulici i da li su cijene koje su objavljene na agencijema za prodaju nekretnina one po kojima se zaista prodaju stanovi ili su i one prenapuhane i to u stvarnosti ide niže?
Hvala na odgovorima :)
mehmedbey

#1137 Re: Cijene stanova All about

Post by mehmedbey »

Ah cuj pa kakav bi to prodavac bio kad bi odmah stavio realnu cijenu :D
Qu-sky

#1138 Re: Cijene stanova All about

Post by Qu-sky »

ako neko zna kupovina stana novogradnja na ilidži da se kupi putem kredita od prodavatelja (firme), dakle da firma kreditira kupovinu stana a ne da ide preko proklete banke??
hvala
Truba

#1139 Re: Cijene stanova All about

Post by Truba »

ajmo se udružiti i davati lažne oglase sa nižim cijenama...

kako su se prodavači mogli udružiti sa fantomskim oglasima kad su sizane cijene :? :? :? :?
HAVANA

#1140 Re: Cijene stanova All about

Post by HAVANA »

Qu-sky wrote:ako neko zna kupovina stana novogradnja na ilidži da se kupi putem kredita od prodavatelja (firme), dakle da firma kreditira kupovinu stana a ne da ide preko proklete banke??
hvala

To je onaj Inta :? zaboravio sam kako se firma zove.On drži i one automatske praonice.
Qu-sky

#1141 Re: Cijene stanova All about

Post by Qu-sky »

jeli to ovaj Ismet, sto je zavrsio ovu zgradu u Pejtonu??
HAVANA

#1142 Re: Cijene stanova All about

Post by HAVANA »

Qu-sky wrote:jeli to ovaj Ismet, sto je zavrsio ovu zgradu u Pejtonu??

Mislim da jeste.Pravio je nešta u pejtonu a prije toga ono prema blažuju i na kraju male aleje...
Ima ta neka mogučnost samo paziiii...
Qu-sky

#1143 Re: Cijene stanova All about

Post by Qu-sky »

da pazim, na sto??
HAVANA

#1144 Re: Cijene stanova All about

Post by HAVANA »

Na sve JBG...
Kakav je ugovor,prenos vlasništva,šta,kako ,sigurno da nećeš moći prevesti stan na sebe dok ga ne otplatiš... :-)
Qu-sky

#1145 Re: Cijene stanova All about

Post by Qu-sky »

koliko Ja znam,i kako sam cuo daje se 30% ucesca a ostalo kod njega na kredit uz kamatu kao u banci..na 10 godina..
ako neko zna moze li potvrditi ovo??
Haris.ba

#1146 Re: Cijene stanova All about

Post by Haris.ba »

Qu-sky wrote:ako neko zna kupovina stana novogradnja na ilidži da se kupi putem kredita od prodavatelja (firme), dakle da firma kreditira kupovinu stana a ne da ide preko proklete banke??
hvala
A koja je zgrada. One pored podvožnjaka za Otes, na obali Željeznice.

A za Intu ti govori da paziš - paaaa ukucaj njegovo ime u google. :D

Ona zgrada pored visokonaponskih stubova je čudo arhitekture (blizu samouslužnih autopraonica). Mislim da ni danas nema papira za tu zgradu(250.000 mu je ferk/elektroprivreda tražio za izmještanje stubova - mada ne znam da li je to i moguće, al eto).
jazzer

#1147 Re: Cijene stanova All about

Post by jazzer »

Malo sam off topic ali da ne otvaram novu temu..

Blizu sam kupovine stana (ukoliko mi banka kreditom to dozvoli :) ) pa me interesuje
postoji li mogucnost nekih komplikacija glede papira vlasnika stana? Moze li ZK izvadak biti
falsifikovan? Na sta treba posebno obratiti paznju kod ovakve transakcije? Ako neko ima iskustva
po ovom pitanju dobro bi mi dosao svaki savjet.

Hvala vam..
Truba

#1148 Re: Cijene stanova All about

Post by Truba »

mome poznaniku se desilo da je kupio stan jeftino ali je neki podstanar imao stanarsko pravo...
sada je stan prazan zapečačen ako se ne varam...status quo
taj levat ima pravo da živi unutra (a neće oće pare)
a njihov je stan po pravu ali ne mogu živjeti unutra :D
metar_drva

#1149 Re: Cijene stanova All about

Post by metar_drva »

jazzer wrote:Malo sam off topic ali da ne otvaram novu temu..

Blizu sam kupovine stana (ukoliko mi banka kreditom to dozvoli :) ) pa me interesuje
postoji li mogucnost nekih komplikacija glede papira vlasnika stana? Moze li ZK izvadak biti
falsifikovan? Na sta treba posebno obratiti paznju kod ovakve transakcije? Ako neko ima iskustva
po ovom pitanju dobro bi mi dosao svaki savjet.

Hvala vam..
notarova obaveza je da to sve provjeri i da svojim potpisom, kao i imovinom, garantuje za ispravnost dokumenata.
jazzer

#1150 Re: Cijene stanova All about

Post by jazzer »

[/quote]notarova obaveza je da to sve provjeri i da svojim potpisom, kao i imovinom, garantuje za ispravnost dokumenata.[/quote]

Ne mislim da su ovi ljudi koji zive u stanu nesto shuhveli ali posto dajem puno para,
a svjestan sam u kakvoj drzavi zivim,nije naodmet raspitati se malo. Vjerovatno zvucim pomalo
paranoicno ali mogu li oni zajebati notara pa da se ja poslije sudski zajebavam sa notarom?
Post Reply