Apple Mac - All about

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
Richard Peti

Post by Richard Peti »

.
Last edited by Richard Peti on 15/04/2015 13:52, edited 1 time in total.
Better Man

#1127 Re: Apple MAC all about

Post by Better Man »

AMD wrote:Pa slušaj, do tebe je lično to da li se isplati... Sa strane stabilnost i sigurnosti da, ali finansijski i ne baš :D . Ali uzmeš sada dobar "Win laptop" i kada recimo, hipotetički, izađe Win 10 taj OS će ti ići ekstremno sporo, dok kod Apple-a nije tako.
Gledam sada je došao novi MacBook white, košta oko 2300KM u Sarajevu. On je 13.3" ali je ipak dosta isplatniji od MBP(jeftiniji je od 15" MBP za oko 1500KM). Smatram da ta cifra nije toliko strašna za razliku od MBP. Ja sam imao Acer 17" i za 2 dana sam se navikao na ovaj manji display. Idi u ZIS ili Mekline pa probaj i odluči....
Vani, npr, u Engleskoj novi Macbook white bi ste platili oko 500 KM jeftinije nego ovdje i još kad dodate povrat poreza to je još dodatnih 180-200 KM. Gledajući ovu cijenu za MacBook Pro od 15 incha od 3800 KM kod nas, vidim da sam kupovinom istog u Londonu uštedio 885 KM. Zaista mi nisu jasni naši trgovci i njihovo nabijanje cijena.
Yamahalac

#1128 Re: Apple MAC all about

Post by Yamahalac »

Evo izasao novi mac mini unibody sa hdmi, lijep ko lutka

http://www.apple.com/macmini/
Sunrise00

#1129 Re: Apple MAC all about

Post by Sunrise00 »

Better Man wrote:
AMD wrote:Pa slušaj, do tebe je lično to da li se isplati... Sa strane stabilnost i sigurnosti da, ali finansijski i ne baš :D . Ali uzmeš sada dobar "Win laptop" i kada recimo, hipotetički, izađe Win 10 taj OS će ti ići ekstremno sporo, dok kod Apple-a nije tako.
Gledam sada je došao novi MacBook white, košta oko 2300KM u Sarajevu. On je 13.3" ali je ipak dosta isplatniji od MBP(jeftiniji je od 15" MBP za oko 1500KM). Smatram da ta cifra nije toliko strašna za razliku od MBP. Ja sam imao Acer 17" i za 2 dana sam se navikao na ovaj manji display. Idi u ZIS ili Mekline pa probaj i odluči....
Vani, npr, u Engleskoj novi Macbook white bi ste platili oko 500 KM jeftinije nego ovdje i još kad dodate povrat poreza to je još dodatnih 180-200 KM. Gledajući ovu cijenu za MacBook Pro od 15 incha od 3800 KM kod nas, vidim da sam kupovinom istog u Londonu uštedio 885 KM. Zaista mi nisu jasni naši trgovci i njihovo nabijanje cijena.
evo sad sam gledala da je u Engleskoj novi MacBook white je 849 funti, to ispadne oko 1900 KM. Ovdje je 2300. Kako ide to sa vracanjem poreza? Cula sam da se mora platiti carina, pa se na kraju opet dodje na isto?
Better Man

#1130 Re: Apple MAC all about

Post by Better Man »

Sunrise00 wrote:
Better Man wrote:
evo sad sam gledala da je u Engleskoj novi MacBook white je 849 funti, to ispadne oko 1900 KM. Ovdje je 2300. Kako ide to sa vracanjem poreza? Cula sam da se mora platiti carina, pa se na kraju opet dodje na isto?
Evo da ti objasnim na svom primjeru. Kupio sam MacBook Pro od 15 incha U John Lewisu u Londonu. Razlog što sam kod njih uzeo,a ne u Apple-u je taj što oni pored 1 godine garancije koju daje Apple, daju dodatno od sebe još jednu godinu garancije. Osnovno što sam provjerio prije kupovine dali rade za izvoz. Obzirom da rade kupio sam Mac i otišao sam u jednu kancelariju u sklopu radnje gdje su mi napravili povrat poreza. Ponio sam sam sa sobom pasoš, popunio jedan formular sa svojim podacima i onda su mi oni napravili papir na kojem su pisali moji podaci i novčani iznos koji se meni vraća i ispod ima skica mjesta, tj. šaltera (da ne morate lutati na aerodromu) na kojem se to radi. Nakon čekiranja karte odem prvo na jedan šalter da mi udare pečat na taj papir da bi mogao dobiti novac nazad. Nakon toga prođem pasošku kontrolu i kad sam došao u dio gdje čekam na let odem na šalter na kojem se vrši povrat poreza i predam papir, službenik otkine dio dadne meni da se potpišem izbroji novac i dadne mi moj dio papira. Mac zapakovan je bio uz mene da ga mogu pokazati službeniku, ako bude trebalo prilikom povrata poreza, ali mi nije tražio da mu ga pokažem. Kad sam sletio u Sarajevo niko me nije ništa pitao ni tražio, a i da jeste samo bi mu rekao da ga imam od prije i da sam ga ponio da ga korisitim. Dakle da ponovim da ovdje nisam platio nikakvu carinu i da me niko nije provjeravao na areodromu. Da su me provjeravali i pitali za Mac, rekao bi da ga imam od prije i da sam ga nosio sa sobom radi upotrebe. Samo sam račun stavio sa sobom da nije sa Mac-om nakon što su mi vratili porez. Mac je Koštao 1499 funti (3300 KM) + 70 funti (154 KM) za Iwork, a iznos poreza koji su mi vratili je 175 Funti (385 KM).
DYD666

#1131 Re: Apple MAC all about

Post by DYD666 »

multi_korg wrote:da li možda neko od vas ima iMac pa da mi onako iz prve ruke prenese utiske, bio bih zahvalan.

ah da, i ako se neko od vas razumije u samu arhitekturu da mi pojasni koja je to velika razlika između PC-a i Mac-a.
Ovako; radio sam (grafika, video, audio, svakodnevne stvari pa i igram)...na oba vec deceniju i kusur i zakljucak je: da moram birati samo jedno - uvijek bih uzeo Mac prije. Odnosno, vec skoro 2 god zapravo i nemam PC uopste ali ne mogu reci da mi je ikad vise zafalio za bilo sta.

E sad, nije stvar tako ni jednostavna i crno-bijela. U periodu kad je Apple izbacio G4 procesore te dok nije presao na Intel, zaista su imali drasticno bolje performanse, stabilnost i sigurnost, ali je i cijena bila...onako...

Danas sa Intelom, s obzirom da slicne ako ne i identicne procesore mozes naci i u PC-iju, sama razlika performansi ne dolazi vise toliko iz hardware-a nego je ostala vezana za OS i software. Ali ima je i dalje da se razumijemo. Vec sam napisao ranije, ne postoji citavo more sitnih programcica za svaku banalnost od kojih mozda jedan zaista valja za ozbiljnu svakodnevnu upotrebu plus sto trazeci medju njima ono sto hoces vrlo vjerovatno mozes fasovati i virus, tako da covjek se u svemu tome izgubi cesto na Win. A ono sto ima 3rd party progama za Mac su najcesce i bolje optimizirani pa se odatle to odrazi i na performanse.
U sustini, danas mislim da samo postoje 3 prave razlike; virusi, igre i multi OS mogucnost.
Sve drugo se vidi tek ispod haube.
Dakle na Macu si miran sto se tice virusa ali i ostalih stvari tipa da ti se masina tek tako bez najave restartuje sama od sebe jer je pretoplo itd itd, sve one sitnice koje pilaju zivce i strefe te kad tad na PC-iju ma kako da je jaka konfiguracija, te padanje sistema i rusenje programa, ali zato ima manje igara. Pa sad, kome je sta vaznije.
Ali i sam OS X je zasta po 99% toga ispred bilo cega drugog, od krupnih stvari do nekih svakodnevnih sitnica koje su suptilno vec tu u sistemu i nemas potrebu ni roviti po hrpi 3rd party programa za nesto banalno. Tako da se to sve odrazi na ukupno iskustvo pa i brzinu rada. A opet sad upravo zbog Intela, sve vise je igara za Mac, i to velikih naslova sa Win, i ono trece; na Mac sasvim normalno mozes instalirati i cak vrtiti paralelno Win, ako je bas dotle doslo, dok obratno - malo je reci da nije slucaj, tako da fakticki kupovinom Maca, dobijes 2 masine u jednoj takodje. Danas i RAM za iMac mozes kupiti u bilo kojoj radnji kod nas po vrlo niskim cijenama i sam ugraditi...bitno je samo da odgovara model ali ide sve od Kingstona pa na dalje.
Last edited by DYD666 on 15/06/2010 12:42, edited 3 times in total.
Sunrise00

#1132 Re: Apple MAC all about

Post by Sunrise00 »

Better Man wrote:
Sunrise00 wrote:
Better Man wrote:
Evo da ti objasnim na svom primjeru. Kupio sam MacBook Pro od 15 incha U John Lewisu u Londonu. Razlog što sam kod njih uzeo,a ne u Apple-u je taj što oni pored 1 godine garancije koju daje Apple, daju dodatno od sebe još jednu godinu garancije. Osnovno što sam provjerio prije kupovine dali rade za izvoz. Obzirom da rade kupio sam Mac i otišao sam u jednu kancelariju u sklopu radnje gdje su mi napravili povrat poreza. Ponio sam sam sa sobom pasoš, popunio jedan formular sa svojim podacima i onda su mi oni napravili papir na kojem su pisali moji podaci i novčani iznos koji se meni vraća i ispod ima skica mjesta, tj. šaltera (da ne morate lutati na aerodromu) na kojem se to radi. Nakon čekiranja karte odem prvo na jedan šalter da mi udare pečat na taj papir da bi mogao dobiti novac nazad. Nakon toga prođem pasošku kontrolu i kad sam došao u dio gdje čekam na let odem na šalter na kojem se vrši povrat poreza i predam papir, službenik otkine dio dadne meni da se potpišem izbroji novac i dadne mi moj dio papira. Mac zapakovan je bio uz mene da ga mogu pokazati službeniku, ako bude trebalo prilikom povrata poreza, ali mi nije tražio da mu ga pokažem. Kad sam sletio u Sarajevo niko me nije ništa pitao ni tražio, a i da jeste samo bi mu rekao da ga imam od prije i da sam ga ponio da ga korisitim. Dakle da ponovim da ovdje nisam platio nikakvu carinu i da me niko nije provjeravao na areodromu. Da su me provjeravali i pitali za Mac, rekao bi da ga imam od prije i da sam ga nosio sa sobom radi upotrebe. Samo sam račun stavio sa sobom da nije sa Mac-om nakon što su mi vratili porez. Mac je Koštao 1499 funti (3300 KM) + 70 funti (154 KM) za Iwork, a iznos poreza koji su mi vratili je 175 Funti (385 KM).
hvala :thumbup:
to bi mi fakat odgovaralo, jer laptop i kupujem za upotrebu u UK :D elem, vidjet cu da jeftinije prodjem tako sto ce mi prijatelj uzeti MacBook u Americi :D

samo me zanima zna li neko 100% placa li se carina kad se donosi iz amerike? :D
Better Man

#1133 Re: Apple MAC all about

Post by Better Man »

Ma, samo ga pronese kao da je njegov lični, tj. da ga nosi sa sobom da ga koristi. I ako te niko ništa nepita dali imaš šta za carinu i sl. samo lud čovjek može reči imam i prijaviti.
febo_acm

#1134 Re: Apple MAC all about

Post by febo_acm »

Ostaviš kutiju u USA i ne plaćaš ništa, provjereno xD I to na više artikala :-D

Ja sam nedavno iz Njemačke donio veliki digitalac i jedan laptop, samo na granici(s autom) rekao da je za ličnu upotrebu. Torbu koju nosiš sa sobom u avionu ne gledaju, u nju može stati svašta ;)
taxi_driver

#1135 Re: Apple MAC all about

Post by taxi_driver »

'Vako, kupio sam neki dan macbook i sad bih ga zelio skopcati sa tv-om.Za video mi nije problem ali za ton ne znam koji kabal da uzmem.Juce sam nasao kabal ali kad ga prikljucim na macbook ,ton i dalje cujem preko njegovih zvucnika.A kad stavim slusalice sa Iphone-a onda zvuk samo cujem preko slusalica.Ne kontam do cega je.
taxi_driver

#1136 Re: Apple MAC all about

Post by taxi_driver »

AMD wrote:Ostaviš kutiju u USA i ne plaćaš ništa, provjereno xD I to na više artikala :-D

Ja sam nedavno iz Njemačke donio veliki digitalac i jedan laptop, samo na granici(s autom) rekao da je za ličnu upotrebu. Torbu koju nosiš sa sobom u avionu ne gledaju, u nju može stati svašta ;)

Zavisi od carinika.Meni su jednom upisali sta sam unijeo na licnu upotrebu u pasos,i onda kad sam izlazio molio boga da ne pregledaju pasos. :)
DYD666

#1137 Re: Apple MAC all about

Post by DYD666 »

taxi_driver wrote:'Vako, kupio sam neki dan macbook i sad bih ga zelio skopcati sa tv-om.Za video mi nije problem ali za ton ne znam koji kabal da uzmem.Juce sam nasao kabal ali kad ga prikljucim na macbook ,ton i dalje cujem preko njegovih zvucnika.A kad stavim slusalice sa Iphone-a onda zvuk samo cujem preko slusalica.Ne kontam do cega je.
Trebao bi biti isti OUT kao i za slusalice, tj. mislim da samo i imas taj izlaz "mala banana", sto se tice laptopa :)
Bice da ti je do tog kabla, da ne odgovara, ili nisi potrefio pravi IN na TV-u? Kakvi su ti sve audio ulazi na TV-u? Koja vrsta dzekova?
Sta ti stoji pod sys prefs-sound- output na Macu kad ga spojis tim kablom na TV?
taxi_driver

#1138 Re: Apple MAC all about

Post by taxi_driver »

evo sad imam i problem sa videom.nemoguce da je adapter od apple-a pokvaren.
ovako uzeo sam

mini displeyport to dvi adapter od apple-a
dvi to hdmi kabal
i audio stereo kabal
na macbooku mi ne pokazuje da prepoznaje externi ekran a kad stavim audio kabal i dalje ton ide preko njegovih ili externih zvucnika.
tv je sony bravia
ne kontam sad sta je jos sam na you tube gledao kako ga prikljuciti ali izgleda da je kod mene nesto u kvaru a sta ne znam.sad su radnje zatvorene pa ne mogu ici mijenjati
multi_korg

#1139 Re: Apple MAC all about

Post by multi_korg »

DYD666 wrote:
multi_korg wrote:da li možda neko od vas ima iMac pa da mi onako iz prve ruke prenese utiske, bio bih zahvalan.

ah da, i ako se neko od vas razumije u samu arhitekturu da mi pojasni koja je to velika razlika između PC-a i Mac-a.
Ovako; radio sam (grafika, video, audio, svakodnevne stvari pa i igram)...na oba vec deceniju i kusur i zakljucak je: da moram birati samo jedno - uvijek bih uzeo Mac prije. Odnosno, vec skoro 2 god zapravo i nemam PC uopste ali ne mogu reci da mi je ikad vise zafalio za bilo sta.

E sad, nije stvar tako ni jednostavna i crno-bijela. U periodu kad je Apple izbacio G4 procesore te dok nije presao na Intel, zaista su imali drasticno bolje performanse, stabilnost i sigurnost, ali je i cijena bila...onako...

Danas sa Intelom, s obzirom da slicne ako ne i identicne procesore mozes naci i u PC-iju, sama razlika performansi ne dolazi vise toliko iz hardware-a nego je ostala vezana za OS i software. Ali ima je i dalje da se razumijemo. Vec sam napisao ranije, ne postoji citavo more sitnih programcica za svaku banalnost od kojih mozda jedan zaista valja za ozbiljnu svakodnevnu upotrebu plus sto trazeci medju njima ono sto hoces vrlo vjerovatno mozes fasovati i virus, tako da covjek se u svemu tome izgubi cesto na Win. A ono sto ima 3rd party progama za Mac su najcesce i bolje optimizirani pa se odatle to odrazi i na performanse.
U sustini, danas mislim da samo postoje 3 prave razlike; virusi, igre i multi OS mogucnost.
Sve drugo se vidi tek ispod haube.
Dakle na Macu si miran sto se tice virusa ali i ostalih stvari tipa da ti se masina tek tako bez najave restartuje sama od sebe jer je pretoplo itd itd, sve one sitnice koje pilaju zivce i strefe te kad tad na PC-iju ma kako da je jaka konfiguracija, te padanje sistema i rusenje programa, ali zato ima manje igara. Pa sad, kome je sta vaznije.
Ali i sam OS X je zasta po 99% toga ispred bilo cega drugog, od krupnih stvari do nekih svakodnevnih sitnica koje su suptilno vec tu u sistemu i nemas potrebu ni roviti po hrpi 3rd party programa za nesto banalno. Tako da se to sve odrazi na ukupno iskustvo pa i brzinu rada. A opet sad upravo zbog Intela, sve vise je igara za Mac, i to velikih naslova sa Win, i ono trece; na Mac sasvim normalno mozes instalirati i cak vrtiti paralelno Win, ako je bas dotle doslo, dok obratno - malo je reci da nije slucaj, tako da fakticki kupovinom Maca, dobijes 2 masine u jednoj takodje. Danas i RAM za iMac mozes kupiti u bilo kojoj radnji kod nas po vrlo niskim cijenama i sam ugraditi...bitno je samo da odgovara model ali ide sve od Kingstona pa na dalje.
hvala Dyd666, sad su mi neke stvari jasnije.
febo_acm

#1140 Re: Apple MAC all about

Post by febo_acm »

10.6.4 je već par dana tu ;)

What's included?

General fixes and improvements

* improves compatibility with some Braille displays
* resolves an issue that causes the keyboard or trackpad to become unresponsive
* resolves an issue that may prevent some Adobe Creative Suite 3 applications from opening
* addresses issues copying, renaming, or deleting files on SMB file servers
* improves reliability of VPN connections
* resolves a playback issue in DVD Player when using Good Quality deinterlacing
* resolves an issue editing photos with iPhoto or Aperture in full screen view
* resolves an issue with Parental Controls Time Limits for Open Directory or Active Directory users
* resolves a display sleep issue with MacBook Pro (Early 2010) computers
* resolves an issue with MacBook Pro (Early 2010) computers in which the right speaker may sound louder than the left speaker
* includes Safari 5.0; for more information about Safari 5.0, see this webpage
* Security improvements; for information about the security content of this update, please visit this article

Fixes and improvements for Aperture 3

* adds tethered shooting support for additional digital camera models
* addresses IPTC metadata compatibility issues

Fixes and improvements for external devices

* RAW image compatibility for additional digital cameras
* resolves an issue with using third-party USB web cameras
* resolves an issue with noise when using some third-party FireWire audio devices
* resolves pairing issues with Apple remotes
haro2x

#1141 Re: Apple MAC all about

Post by haro2x »

Kolko limita pojede upgrejd na ios4 ??

sorry slucajno klikno htio sam na iphone temu :D
Richard Peti

Post by Richard Peti »

.
Last edited by Richard Peti on 15/04/2015 13:48, edited 1 time in total.
haro2x

#1143 Re: Apple MAC all about

Post by haro2x »

hvala dzemmo :D
montecristo

#1144 Re: Apple MAC all about

Post by montecristo »

Poštovani kreirana je Apple BiH grupa na Facebooku za sve Mac korisnike na području Bosne i Hercegovine, podražite je i pridružite se :)
Hvala
lijep pozdrav
Richard Peti

Post by Richard Peti »

.
Last edited by Richard Peti on 15/04/2015 13:46, edited 1 time in total.
montecristo

#1146 Re: Apple MAC all about

Post by montecristo »

dzemmo wrote:
montecristo wrote:Poštovani kreirana je Apple BiH grupa na Facebooku za sve Mac korisnike na području Bosne i Hercegovine, podražite je i pridružite se :)
Hvala
lijep pozdrav
pa daj nam link :)
Bice ubrzo link u guzvi sam malo :)
montecristo

#1147 Re: Apple MAC all about

Post by montecristo »

dzemmo wrote:
montecristo wrote:Poštovani kreirana je Apple BiH grupa na Facebooku za sve Mac korisnike na području Bosne i Hercegovine, podražite je i pridružite se :)
Hvala
lijep pozdrav
pa daj nam link :)
evo link za sve zainteresirane koje vole Apple proizvode :)

http://www.facebook.com/group.php?gid=127822393905580
febo_acm

#1148 Re: Apple MAC all about

Post by febo_acm »

Da li iko od vas Apple-ovaca xD koristi antivirus i koji?

Dobit ću AV koji izaberem besplatno, ali malo sam gledo po netu i u dilemi sam.
Pacificgirl

#1149 Re: Apple MAC all about

Post by Pacificgirl »

Sunrise00 wrote:
Better Man wrote:
Ja neki dan kupila u BBI, white je kod njih 1900 isto. :)
febo_acm

#1150 Re: Apple MAC all about

Post by febo_acm »

To je ova predzadnja serija kao i kod mene ;)
Post Reply