F1 2008, 2009, 2010 and counting
Moderators: _BataZiv_0809, Charuga, Tomahawk11
- beco
#1126 Re: F1 2008, 2009 and counting
Meclaren HA HA HA HA! Ovo je stvarno jadno!
- JohnnyS
- shalla
#1128 Re: F1 2008, 2009 and counting
Extra ideja, najviše zbog ove rečenice: Njezin bi forte trebao biti veća količina rizika i atrakcije tijekom utrka; dosad su vozači često kalkulirali ciljajući mjesta koja će im samo donijeti zadovoljavajući broj bodova
- Neelix
#1129 Re: F1 2008, 2009 and counting
svidja mi se ideja, mada ima i mana
cini mi se npr da ove sezone ima 17 trka, sta ako nakon 12 trka jedan vozac ostvari 9 pobjeda? ostalih 5 se ne moraju ni vozit
cini mi se npr da ove sezone ima 17 trka, sta ako nakon 12 trka jedan vozac ostvari 9 pobjeda? ostalih 5 se ne moraju ni vozit
- JohnnyS
#1130 Re: F1 2008, 2009 and counting
Otkad se šumaher povukao, mislim da takav scenarij nije izgledan. Ima dosta podjednakih vozača. Mislim da bi Ferrari mogao ovdje bit u prednosti jer imaju dosta nestabilan bolid i čudnu ekipu u boksu... Lakše je Massi pobijedit 6-7 utrka (to bi bilo više nego dovoljno za osvojit), nego 14 njih biti u bodovima...Neelix wrote:svidja mi se ideja, mada ima i mana
-
Gost1515
#1131 Re: F1 2008, 2009 and counting
Loše.
1. Teoretski, vec na pola sezone možemo imati prvaka, dakle nezanimljivo.
2. Vozači mogu zaboraviti na ravnopravnost u timovima, sad će se otvoreno forsirati samo jedan. Ferari npr će se morati odlučiti Kimi/Massa? Teži izbor nego u npr McLarenu.
3. Nema nagrade za konstantnost, opet teoretski 9 pobjeda i 8 nezavršenih utrka ispadaju bolje od 8 pobjeda i 9 drugih mjesta. Niđe veze.
Iskreno, bolji je bio prijedlog o sistemu 12-9-7-5-4-3-2-1 ili stari 10-6-4-3-2-1.
Uostalom, prateći F1 forume, očigledno je veliko nezadovoljstvo fanova ....
1. Teoretski, vec na pola sezone možemo imati prvaka, dakle nezanimljivo.
2. Vozači mogu zaboraviti na ravnopravnost u timovima, sad će se otvoreno forsirati samo jedan. Ferari npr će se morati odlučiti Kimi/Massa? Teži izbor nego u npr McLarenu.
3. Nema nagrade za konstantnost, opet teoretski 9 pobjeda i 8 nezavršenih utrka ispadaju bolje od 8 pobjeda i 9 drugih mjesta. Niđe veze.
Iskreno, bolji je bio prijedlog o sistemu 12-9-7-5-4-3-2-1 ili stari 10-6-4-3-2-1.
Uostalom, prateći F1 forume, očigledno je veliko nezadovoljstvo fanova ....
- -LIBERO-
- Čiča Gliša
- Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.
#1132 Re: F1 2008, 2009 and counting
Sada mi nije jasno sta dobija ovaj 2 na trci.
Sta ako neko bude drugi ili treci 15 puta,ne bude ni jednom prvi...a ovaj drugi pobjedi 3 trke,ali zato sve druge trke ne zavrsi uopste
Znaci pobjednik sezone CIJELEEE,je ovaj sto je odvezao 3 trke i 3 puta pobjedio,a ovaj sa 17 odvezenih trka i sa 15 postolja nista.
Slazem se da se treba bodovanje promijeniti,da se puno vise boduje prvo mjesto,neka bude razlika u bodovanju 7-8 bodova,ali ovo sto su uveli je bezveze totalno.
Sta ako neko bude drugi ili treci 15 puta,ne bude ni jednom prvi...a ovaj drugi pobjedi 3 trke,ali zato sve druge trke ne zavrsi uopste
Znaci pobjednik sezone CIJELEEE,je ovaj sto je odvezao 3 trke i 3 puta pobjedio,a ovaj sa 17 odvezenih trka i sa 15 postolja nista.
Slazem se da se treba bodovanje promijeniti,da se puno vise boduje prvo mjesto,neka bude razlika u bodovanju 7-8 bodova,ali ovo sto su uveli je bezveze totalno.
- van Basten
#1133 Re: F1 2008, 2009 and counting
Bernie je odavno pogubio kompas, a nikako da shvati kako majka nije Muju karala što se kockao nego što se vadio, pa se vadi i vadi a ustvari samo više zaglibljuje u blato gluposti kojima prijeti da uništi formulu 1 do kraja.
- JohnnyS
#1134 Re: F1 2008, 2009 and counting
U ovom tvom zamišljenom slučaju sam na Bernijevoj strani. Rađe bi da je prvak netko tko je završio samo dvije trke koje je usput i pobijedio nego netko tko je 17 puta bio drugi. Kakav je to svjetski prvak koji nije nijednu utrku dobio? To sam nedavno govorio za Kostelića koji je do zadnje 4 utrke bio u igri da bude svjetski prvak, a nema nijednu pobjedu u sezoni?! Alo, kakav je to šampion koji ne može utrke dobit? Možda sam broj pobjeda nije neki kriterij, ali treba puno više nagradit pobjedu... Neka bodovanje bude 20-5-4-3-2-1-LIBERO- wrote:Sada mi nije jasno sta dobija ovaj 2 na trci.
Sta ako neko bude drugi ili treci 15 puta,ne bude ni jednom prvi...a ovaj drugi pobjedi 3 trke,ali zato sve druge trke ne zavrsi uopste![]()
![]()
-
MCMLXXV
#1135 Re: F1 2008, 2009 and counting
Slažem se sa @LIBERO, kao i sa ogromnom većinom Fan-ova koji su ne zadovoljni ovim novim maFIA sistemom. Sramotno je to obezvređivanje kontinuirano dobrih rezultata i pouzdanosti bolida, no kao i svemu ostalom što su nam "mozgovi" maFIA-e posljednjih godina pripremili tako i u ovom novom ispadu i ne treba trošiti energiju tražeći logiku u cijeloj stvari. Da bi razumjeli o čemu se zapravo radi moramo sagledati činjenično stanje kao i interese onih koji nameću pravila mimo svih prijedloga i želja kako timova tako i fanova. Dakle, činjenica je da kroz pedesetosmogodišnju povijest F1 do danas niko nije osovio titulu prvaka a da nije ostavrio pobjedu u toj sezoni. Vrlo blizu tom remek-dijelu bio je Keke Rosberg 1982. godine ali je i on u toj sezoni imao makar onu jednu obligatornu pobjedu i na kraju, sasvim zasluženo, slavio naslov prvaka. Također je činjenica i da je vozač koji je prošle godine najviše rizikovao i samim time gledaocima ponudio "nešto" na stazi upravo zbog takvog stila vožnje ne mali broj puta bio javno kritiziran pa i kažnjavan upravo od strane te maFIA-e koja se sada tobože "bori" za više akcije na stazi i novim sistemom dodjele titule želi potaći vozače da "više rizikuju" prilikom preticanja! Primjećujete već, ironiji nikad kraja...
Dakle kada obrazloženja o motivu reforme megalomana Eccelstone-a i mazohiste Mosley-a odbacimo kao ne tačna, preostaje nam samo da uvidimo da je cijela stvar zamišljena kako bi dvojica pomenutih "gospodina" imali još lakšu mogućnost manipulacije prvenstva. Za dobar primjer ovoj tvrdnji ne treba gledati predaleko u prošlost, evo uzmimo samo prošlogodišnju utrku u Spa i zamislimo kakve bi posljedice, takva intriga, imala na prvenstvo da je se prvak odlučivao po broju osvojenih pobjeda a ne poena?! Dakle u budučnosti će biti dovoljno izreći jednu kaznu prolaska kroz box i na taj način odlučiti prvenstvo (!) a koliko teško maFIA-inim stewart-ima "pada" izreka jedne takve neutemeljene kazne, imali smo priliku vidjeti u toku prošle sezone.
Iako smatram da je stalna promjena pravila u F1 velika greška koja nasuprot tobožnjim nastojanjima maFIA-e da snizi troškove natjecanja godinama već uzaludno odnosi ogromna finaciska sredstva, mogao sam nekako i shvatiti izmjenu u sistemu bodovanja koji je predložila FOTA u kojem bi slučaju pobjednik osvajao 12, drugoplasirani 9 i ostali ne promjenjen broj bodova. Ovo što je sada maFIA objavila totalno je iluzorno riješenje i još jedan dokaz i onim posljednim skepticima među nama da se maFIA bori isključivo za vlastite interese te da se za interese timova kao i fanova apsolutno ne interesira.
Još jedna stvar koja ovdje nije pomenuta a koja je prošla "u paketu" sa ovim izmjenama oko bodovanja je i uvođenje ograničenja budžeta za timove od 2010. godine koje bi po naumu nesposobnjakovića iz Paris-a za svaki tim trebao da bude limitiran na cca. 33 € Mio. (!!!) Uzme li se u obzir da sami vozački honorari u top timovima iznose više, dobiva se dojam o tome koliko su "objektivni" gorepomenuti eksperti koji su "radili" na ovim reformama. No naš dragi Max, velikodušan kakav jeste, dao je timovima na izbor da sami odluče žele li u prvenstvu učestvovati sa ograničenim budžetom ili ne. U slučaju pristanka na ograničenje ponudio je veće slobode na nekim poljima tehničkog razvoja bolida koje onim timovima koji ne ograničenja budžeta ne pristanu namjerava značajno otežati! Upitan o tome kako si zamišlja funkcioniranje takvog prvenstva odgovorio je, zitat:
"No, we will make sure these advantages do no more than balance the disadvantages the cost-capped teams will have because of their very restricted budgets. As said, we will balance the median performances by adjusting the cost-capped cars should this prove necessary."
Max Mosley
Po meni ovo je još jedno javno priznanje manipulacije prvenstva i upletanja maFIA-e u performanse timova. Ne smrdi li to na WTCC? Želimo li mi zaista takvo stanje u F1? Šta je sljedeće? Dodatni balast za one brže kako bi sporiji imali šansu? Nakon utrke u Spa prošle godine napisao sam da za mene skraćenica "F1" od tog dana, pa sve dok se kadar maFIA-e temeljito ne očisti znači, ne znači ništa više do "Farsa 1" no nakon ovih najnovijih dešavanja značenje bi vrlo brzo moglo prerasti u "Fuj 1"!
I na kraju dvije stvari koje su me, pa hajmo' reći pozitivno, iznenadile. Zaista nisam očekivao da će prva dva šefa timova koji će se negativno oglasiti o ovim reformama biti Luca di Montezemollo i Flavio Briatore. Luca koji se od 2006. godine i ne uspijeha Schumacher-a da osvoji naslov u oproštajnoj sezoni, permanentno javno žali kako smatra da je ne pravda što vozač sa najviše pobjeda u toku sezone istu ne završi kao prvak i Flavio koji je takoreći idejni otac ograničenja budžeta timovima F1 prvi su stali na barikade protiv reformi koje manje-više donose upravo ono što su oni sami pomovirali! Ako je to neki dokaz ozbiljnosti unutar članova FOTA-e onda zaista se zaista radujem sljedečem potezu u sada već očitom konfliktu na relaciji maFIA vs. FOTA. Za nadati se samo da to neće biti "deja vu" iz 2005. godine te da se ovaj put nijedan tim neće osječati "više vrijednim" i prodati dušu vragu za 80 $ Mio. (godišnje)...
Dakle kada obrazloženja o motivu reforme megalomana Eccelstone-a i mazohiste Mosley-a odbacimo kao ne tačna, preostaje nam samo da uvidimo da je cijela stvar zamišljena kako bi dvojica pomenutih "gospodina" imali još lakšu mogućnost manipulacije prvenstva. Za dobar primjer ovoj tvrdnji ne treba gledati predaleko u prošlost, evo uzmimo samo prošlogodišnju utrku u Spa i zamislimo kakve bi posljedice, takva intriga, imala na prvenstvo da je se prvak odlučivao po broju osvojenih pobjeda a ne poena?! Dakle u budučnosti će biti dovoljno izreći jednu kaznu prolaska kroz box i na taj način odlučiti prvenstvo (!) a koliko teško maFIA-inim stewart-ima "pada" izreka jedne takve neutemeljene kazne, imali smo priliku vidjeti u toku prošle sezone.
Iako smatram da je stalna promjena pravila u F1 velika greška koja nasuprot tobožnjim nastojanjima maFIA-e da snizi troškove natjecanja godinama već uzaludno odnosi ogromna finaciska sredstva, mogao sam nekako i shvatiti izmjenu u sistemu bodovanja koji je predložila FOTA u kojem bi slučaju pobjednik osvajao 12, drugoplasirani 9 i ostali ne promjenjen broj bodova. Ovo što je sada maFIA objavila totalno je iluzorno riješenje i još jedan dokaz i onim posljednim skepticima među nama da se maFIA bori isključivo za vlastite interese te da se za interese timova kao i fanova apsolutno ne interesira.
Još jedna stvar koja ovdje nije pomenuta a koja je prošla "u paketu" sa ovim izmjenama oko bodovanja je i uvođenje ograničenja budžeta za timove od 2010. godine koje bi po naumu nesposobnjakovića iz Paris-a za svaki tim trebao da bude limitiran na cca. 33 € Mio. (!!!) Uzme li se u obzir da sami vozački honorari u top timovima iznose više, dobiva se dojam o tome koliko su "objektivni" gorepomenuti eksperti koji su "radili" na ovim reformama. No naš dragi Max, velikodušan kakav jeste, dao je timovima na izbor da sami odluče žele li u prvenstvu učestvovati sa ograničenim budžetom ili ne. U slučaju pristanka na ograničenje ponudio je veće slobode na nekim poljima tehničkog razvoja bolida koje onim timovima koji ne ograničenja budžeta ne pristanu namjerava značajno otežati! Upitan o tome kako si zamišlja funkcioniranje takvog prvenstva odgovorio je, zitat:
"No, we will make sure these advantages do no more than balance the disadvantages the cost-capped teams will have because of their very restricted budgets. As said, we will balance the median performances by adjusting the cost-capped cars should this prove necessary."
Max Mosley
Po meni ovo je još jedno javno priznanje manipulacije prvenstva i upletanja maFIA-e u performanse timova. Ne smrdi li to na WTCC? Želimo li mi zaista takvo stanje u F1? Šta je sljedeće? Dodatni balast za one brže kako bi sporiji imali šansu? Nakon utrke u Spa prošle godine napisao sam da za mene skraćenica "F1" od tog dana, pa sve dok se kadar maFIA-e temeljito ne očisti znači, ne znači ništa više do "Farsa 1" no nakon ovih najnovijih dešavanja značenje bi vrlo brzo moglo prerasti u "Fuj 1"!
I na kraju dvije stvari koje su me, pa hajmo' reći pozitivno, iznenadile. Zaista nisam očekivao da će prva dva šefa timova koji će se negativno oglasiti o ovim reformama biti Luca di Montezemollo i Flavio Briatore. Luca koji se od 2006. godine i ne uspijeha Schumacher-a da osvoji naslov u oproštajnoj sezoni, permanentno javno žali kako smatra da je ne pravda što vozač sa najviše pobjeda u toku sezone istu ne završi kao prvak i Flavio koji je takoreći idejni otac ograničenja budžeta timovima F1 prvi su stali na barikade protiv reformi koje manje-više donose upravo ono što su oni sami pomovirali! Ako je to neki dokaz ozbiljnosti unutar članova FOTA-e onda zaista se zaista radujem sljedečem potezu u sada već očitom konfliktu na relaciji maFIA vs. FOTA. Za nadati se samo da to neće biti "deja vu" iz 2005. godine te da se ovaj put nijedan tim neće osječati "više vrijednim" i prodati dušu vragu za 80 $ Mio. (godišnje)...
- Better Man
#1136 Re: F1 2008, 2009 and counting
Ima, pobjedio je u veleslalomu.JohnnyS wrote:U ovom tvom zamišljenom slučaju sam na Bernijevoj strani. Rađe bi da je prvak netko tko je završio samo dvije trke koje je usput i pobijedio nego netko tko je 17 puta bio drugi. Kakav je to svjetski prvak koji nije nijednu utrku dobio? To sam nedavno govorio za Kostelića koji je do zadnje 4 utrke bio u igri da bude svjetski prvak, a nema nijednu pobjedu u sezoni?! Alo, kakav je to šampion koji ne može utrke dobit? Možda sam broj pobjeda nije neki kriterij, ali treba puno više nagradit pobjedu... Neka bodovanje bude 20-5-4-3-2-1-LIBERO- wrote:Sada mi nije jasno sta dobija ovaj 2 na trci.
Sta ako neko bude drugi ili treci 15 puta,ne bude ni jednom prvi...a ovaj drugi pobjedi 3 trke,ali zato sve druge trke ne zavrsi uopste![]()
![]()
- Better Man
#1137 Re: F1 2008, 2009 and counting
van Basten wrote:Bernie je odavno pogubio kompas, a nikako da shvati kako majka nije Muju karala što se kockao nego što se vadio, pa se vadi i vadi a ustvari samo više zaglibljuje u blato gluposti kojima prijeti da uništi formulu 1 do kraja.
Naravno da je Bernie prolupao, jer ga je ostavila ženica i prijeti mu gubitak pola bogatstva koje će pripasti ženici. I zato donosi ovako glupe, odnosno idiotske odluke.
-
dinosaur
#1138 Re: F1 2008, 2009 and counting
Novi način bodovanja se odgađa za narednu sezonu,jer su svi timovi bili protiv

- Edin H.
#1139 Re: F1 2008, 2009 and counting
Izgleda da su se vec rastilili, rekao je da nece biti povlacenja po sudovima.Better Man wrote:van Basten wrote:Bernie je odavno pogubio kompas, a nikako da shvati kako majka nije Muju karala što se kockao nego što se vadio, pa se vadi i vadi a ustvari samo više zaglibljuje u blato gluposti kojima prijeti da uništi formulu 1 do kraja.
Naravno da je Bernie prolupao, jer ga je ostavila ženica i prijeti mu gubitak pola bogatstva koje će pripasti ženici. I zato donosi ovako glupe, odnosno idiotske odluke.
-
paja_patak
#1140 Re: F1 2008, 2009 and counting
jesu ovi novi bolidi odvratni fuj sto skratise ono nazad sranje...
- beco
#1141 Re: F1 2008, 2009 and counting
Gdje da gledam prvi trening sutra ujutru?! Jedina mi je nada DSF? Ali nisam našao da prenose u petak ujutru prvi trening 
- simonese
#1142 Re: F1 2008, 2009 and counting
RTL,svabskibeco wrote:Gdje da gledam prvi trening sutra ujutru?! Jedina mi je nada DSF? Ali nisam našao da prenose u petak ujutru prvi trening
- beco
#1143 Re: F1 2008, 2009 and counting
JEsi siguran kada?
-
Gost1515
#1144 Re: F1 2008, 2009 and counting
Ne prenosi RTL slobodni trening. Evo ti svi termini ovdje, što se njemačkih televizija tiče.
http://www.adac-motorsport.de/index.php ... 9&direct=1
Dakle, DSF (osim ako nemas Premiere ...)
- beco
#1145 Re: F1 2008, 2009 and counting
Hvala
Ma DSF- Hoće li Hayat ove godine prenositi?! Ne znam kako oni to mogu opravdati to je bacanje para, jer fakat im je grozan prenos i ona dvojca sa alternativne su bolji!Gost1515 wrote:Ne prenosi RTL slobodni trening. Evo ti svi termini ovdje, što se njemačkih televizija tiče.
- beco
#1146 Re: F1 2008, 2009 and counting
Šta ovo bi? Pa difuzor 3 je 1s brža od sviju! Ej kako je dobra ona Force India! Od ostatka poredka mislim da je najbrži Ferrari pa Reno, pa BMW pa Meclaren. 
-
dinosaur
-
epehlic
#1148 Re: F1 2008, 2009 and counting
Vise o prvim treninzima pogledajte na http://f1-bosnia.com.ba/
- Romeo 80
- Grijem se na: Džemper
- Vozim: Azijsku nakazu
#1149 Re: F1 2008, 2009 and counting
Je li se meni samo čini ili su manje više svi veliki timovi podbacili?!
Pa Rosberg rastura zajedno sa Brown GP-om, a McLaren?!
Nemam riječi iako ne mogu reći da mi nije drago zbog srebrnih stijela... 
Pa Rosberg rastura zajedno sa Brown GP-om, a McLaren?!
- beco
#1150 Re: F1 2008, 2009 and counting
Je li ko zaintersovan za malo predviđanja za kladionice? Po meni Rosberg i Buton u prva 3, Truli Bahricelo i kimi u prvih 8. To mi je nekako logično, vidjet če mo poslije kvalifikacija.