Haman, ljudi što ste se upalili... Vidi - 14 stranica bullshita

E, jeb'o me svak' da sam znao, ne bi nikad

Ma šalim se ja, djeco moja. Pa znate vi mene, ja bi' opet da me sijeku na komade. Jašta
A, ja k'o pravi musliman i mumin krećem s desne na lijevo. Pa kaže @ZV Keli (kako ga nije stid stavljati OVO ime za svoj nick):
Tacno tako, a Ahdnama eto nista ne znaci, eto Sultan im onako dao. A da ne spominjemo da katolici opet nisu bili toliko brojni u Bosni da bi imali toliko crkvi, pa 1991. nije sruseno toliko vjerskih objekata. Ovo je jos samo jedan pokusaj propagande skutora.
Ps Bosna tada i nije bas bila zadnja rupa na sviralu cak sta vise, za evropske standarde je bila skroz dobra sto danas nije, i mozemo se sa Tadzikistanom mjeriti mada sumnjam da su i oni losiji od nas.
Re: Zašto im je Sultan "podao" Ahdnamu, objašnjeno ti je u uvodnom tekstu. A ti, što si ljenguz, pa ti teško čitati sve... Ti samo pročitao "keywords": Osmanlije... srušili... 400-i nešto KATOLIČKIKIH crkvi (uh, mal' ne napisah "crkava", pa da mi se profa srpskohrvatskog digne iz groba da mi zvizne šamarčinu od uha do uha, hmmm... interesantno i ona je bila katolkinja. Počivala u miru vječnom. Pa ja! Nije to za džaba, znao sam ja. Ne, ne!) I ti odmah plotun, rafalnu paljbu iz svih oruđa i oružja... E, moj brate...
Ovo o poređenju 1991-e i 1463-e neću ni kometraisati jer se nadam da se šališ. Ili što reče neko pametniji od mene: "Bolje je šutiti da svi misle da si pametan, nego progovoriti i odagnati svaku sumnju..."
A to što je Bosna po standardu bara-bara sa Tadžikistanom... Opet si slagao. Tadžikistan je za Bosnu i Hercegovinu (nemoj mi zaboravljati Hercegovinu, iako u njoj ne žive samo "škutori" - raspitaj se malo po Konjicu, Jablanici i Istočnoj obali Mostara, a da ne spominjem Nevesinje pa sve do Trebinja nazubillah - ha, ja). Uh, zaboravih šta sam ono hotio rjet? A ja- Tadžikistan je za BiH DRŽAVA i po (98% muslimana... hm, interesantno poređenje) to ti kriviš "škutore". E, jebi ga šefe...
Ostale kometare neću ni pominjati, ne vrijede ni vremena ni prostora (a što? Pa zato što su vrijeme i prostor isprepleteni, po teoriji Euklidskog prostora)
Ali, hajde da se malo vratim na JEDINOG relevatnog sugovornika na ovu temu... Pa naravno! @janko_007!!! Mada mi i on malo podbacuje (pravi kampanjac - nauči samo kad zna da ću ga pitati

)
E, jebi ga sad' se moram samom sebi posrat' u usta i uzeti u raspravu Crkvu Bosansku. A, rekao sam da neću, jer nije tema. Al', jebi ga, kad' me tako isprovociraju... ja nama' vadim pištolj. Evo me žena opominje da ne vadim ništa, nije mi ovo 92-a

A ja ti njoj: "Pa ovo ti je više figurativno, bona..."
Za bosansku crkvu, sve ostale crkve bile
su raskolničke. Vjera bosanske crkve bila je «prava vjera apostolska», bosanska crkva je Hristova
crkva, a krstjani su sljedbenici apostola. Isto tako, među sobom imaju i jednog sljedbenika koji se
izdaje za namjesnika Isusa Krista i nasljednika svetog Petra. Bosanski «krstjani» su (prema
nezavisnim tekstovima iz različitih vremena) učili da su pape sve do vremena Silvestra bile
njihove vjere, a taj papa Silvestre je bio prvi koji se otpadio. Bosanski krstjani rimsku crkvu su
smatrali idolopokloničkom, za njih je ona bila prokleta, crkva idola. .“
Daklem, "... Za bosansku crkvu, sve ostale crkve su bile raskolničke..." Hajde sad ovako: Crkva Bosanska nije priznavala vrhovnu vlast ni Vatikana ni Konstantinopolja, a kamoli Peći... Znači, ko je bio raskolnik? Ja ne znam, reci mi ti?
Pa, "...Bosanski Krstjani (ja, ja - KRSTJANI, a ne Bogumili!)... su smatrali Rimsku (valjda Katoličku? Haj', nema veze - raumijemo se) crkvu idolopokloničkom, za njih bila prokleta, crkva idola... Opet ponavljam. Ko je bio raskolnički? Mada mi sve ovo miriše na Jihad muslimana Makkah-e, pod vođstvom Muhammad-a s. a. w. s. i Bitku na Bedru, a sve protiv idolopoklonika iz Mecce... Hmmm, opet ti...
I da završim (obeć'o sam, drugovi, da ću biti kratak):
Naravno da on sluzi u propagandu vjere(Storico de Propaganda Fide) I ako ostane u tim okvirima, onda je to njihova unutrasnja stvar. Medjutim onog momenta kada woody to postavlja kao temu I kao toboze predstavlja kao neko povjesno djelo o kome se treba raspravljati u povjesnim krugovima I davit tom izlaganju pomenutog fratra neku naucnu tezinu, onda se vidi sva perfidnost I zle namjere postavljaca ove teme.
Pa čitava ova diskusija (da ne kažem svađa - a, ne bi puno pogriješio) je baš to: "Storico de Propaganda Fide". Da, da! NA SVIH 14 STRANICA do sada. Eto, ako mi ne vjeruješ, a ti pročitaj svih 14 stranica, pa će ti se samo kaz'ti!
Haj', živio ti meni