Osmanlije su ............

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
japin_mutapi
Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#1126 Re: Osmanlije su, osvojivši Bosnu, porušili 464 katoličke cr

Post by japin_mutapi »

janko_007 wrote: Za bosansku crkvu, sve ostale crkve bile
su raskolničke.
Vjera bosanske crkve bila je «prava vjera apostolska», bosanska crkva je Hristova
crkva, a krstjani su sljedbenici apostola. Isto tako, među sobom imaju i jednog sljedbenika koji se
izdaje za namjesnika Isusa Krista i nasljednika svetog Petra. Bosanski «krstjani» su (prema
nezavisnim tekstovima iz različitih vremena) učili da su pape sve do vremena Silvestra bile
njihove vjere, a taj papa Silvestre je bio prvi koji se otpadio. Bosanski krstjani rimsku crkvu su
smatrali idolopokloničkom, za njih je ona bila prokleta, crkva idola.
da nisu te crkve "silne" i "mnogobrojne" porušili bosanski krstjani ili makar neke od njih u nemirima i haosu u godinama prije dolaska osmanlija

ako bi to bilo tako cijela lažna historija i teze o katoličkoj bosni padaju u vodu
Cybernetic

#1127 Re: Osmanlije su, osvojivši Bosnu, porušili 464 katoličke cr

Post by Cybernetic »

.
Last edited by Cybernetic on 08/10/2015 22:52, edited 1 time in total.
korisnik101

#1128 Re: Osmanlije su, osvojivši Bosnu, porušili 464 katoličke cr

Post by korisnik101 »

Cybernetic wrote:Samo ti nastavi izmisljati svoju povijest.... :lol:

U tome vi prednjacite (sa 464 crkve :lol: )
Cybernetic

#1129 Re: Osmanlije su, osvojivši Bosnu, porušili 464 katoličke cr

Post by Cybernetic »

.
Last edited by Cybernetic on 08/10/2015 22:52, edited 1 time in total.
korisnik101

#1130 Re: Osmanlije su, osvojivši Bosnu, porušili 464 katoličke cr

Post by korisnik101 »

Cybernetic wrote: Ja nisam nigdje napisao da su u BiH bile 464 crkve, ali je jasno da su u BiH postojale prije dzamija, koliko god ih je bilo.
Ali jesu vasi suborci, Woody i ekipa. :lol:
hullu

#1131 Re: Osmanlije su, osvojivši Bosnu, porušili 464 katoličke cr

Post by hullu »

Cybernetic wrote:
korisnik101 wrote:
Cybernetic wrote:Samo ti nastavi izmisljati svoju povijest.... :lol:
U tome vi prednjacite (sa 464 crkve :lol: )
Ja nisam nigdje napisao da su u BiH bile 464 crkve, ali je jasno da su u BiH postojale prije dzamija, koliko god ih je bilo.
U Bosni je prije Islama Bosanska crkva bila dominantna, a ona nije bila ni katolicka ni pravoslavna.

A ako imate neki problem sa Turcima, pravac Ankara pa im se obratite.
Cybernetic

#1132 Re: Osmanlije su, osvojivši Bosnu, porušili 464 katoličke cr

Post by Cybernetic »

.
Last edited by Cybernetic on 08/10/2015 22:53, edited 1 time in total.
korisnik101

#1133 Re: Osmanlije su, osvojivši Bosnu, porušili 464 katoličke cr

Post by korisnik101 »

Cybernetic wrote:
hullu wrote:
U Bosni je prije Islama Bosanska crkva bila dominantna, a ona nije bila ni katolicka ni pravoslavna.

Drugi nick, iste gluposti. :D

U cemu je glupost ?
fatamorgana

#1134 Re: Osmanlije su, osvojivši Bosnu, porušili 464 katoličke cr

Post by fatamorgana »

korisnik101 wrote:
Cybernetic wrote:
hullu wrote:

U cemu je glupost ?
Pa prije svega u nick-u, :wink:
fakat

#1135 Re: Osmanlije su, osvojivši Bosnu, porušili 464 katoličke cr

Post by fakat »

janko_007 wrote:
korisnik101 wrote:Od 1529 do 1683 Osmanlije su bukvalno kampovale pred vratima Beca.
To je dugo vremena gdje su Osmanlije prestavljale vrhunac vojne masinerije u svijetu i najveca pretnja opstanku krscanstva u Evropi.

Ta pretnja je direktno prouzrokovala radjanje nove vjere medju krscanima, koja je postala motor razvitka i progresa , naime protestantizma.
Protestantizam je uticao da se katolicka vjera modifikuje (citaj reformima) po njihovoj zeli, Ultimativno je protestantizam ponajvise ekonomski a onda i vojno istjerao Osmanlije iz Evrope.
Ne mogu nikako da shvatim da nisi prokuzio ovu temu i sta woodyjev fratar hoce da kaze. Na perfidan nacin zeli prikazati Osmanlije(nisu cak ni Turci)kao barbare, koji ruse sve pred sobom, pa im ni boziji hramovi ne predstavljaju nista. Ne zeli ni komentarisati da se radnja desava u XV i XVI stoljecu, u isto vrijeme kada spanska inkvizicija protjeruje prvo Arape, a potom i Jevreje iz Spanije. Da u isto vrijeme u juznoj Americi, konkviskadori, uz papin blagoslov i sa fratrima na celu vrse genocid i nasilno pokrstavanje domicilnog stanovnistva, da u sjevernoj Americi ih cak ni ne pokrstavaju nego odmah ubijaju. Zeli dakle fra Andrija govoriti samo o Tucima i o onima koji prihvatise njihovu poganu vjeru i srusise im 464 crkve. Nije stvar toga, po njemu, sto su srusene, vec on to na kraju svoga pamfleta elaborira i sledecim rjecima na pitanje „Vraćamo li se, glede kršćanske baštine u BiH, u osmanska vremena?“ odgovara:
„Ne bih znao, ali pokazatelji nisu dobri.“,misleci valjda da to rusenje nije zavrseno i da oni koji se ponose osmanlijskim naslijedjem, valjda imaju na umu da to zavrse.
Krscanska bastina u Bosni, je valjda katolicka, jer ja ne mogu ni pojmiti da bi jedan doktor teologije, mogao pod istu kapu krscanstva staviti katolicku crkvu, crkvu bosansku i pravoslavnu crkvu. Protivrjecnosti izmedju npr Crkve bosanske, a sad namjerno pisem, bogumilske, dualisticke, pavlikijanske, patarenske hereze i katolicke crkve su bile nepremostive i ja sam u svom postu, koji nazalost niko nije do kraja procitao, a citirano iz Cirkovicevog rada „Bosanska crkva u bosanskoj drzavi“ veoma naglasio. Jedan citat u kom se govori da je Crkva bosanska hriscanska crkva je i woody pohvalio i namjerno presutao nastavak citata, jer mu ocito nije isao u prilog. A onda sam ja taj isti citat podebljao masnim slovima i uvecao a on glasi sledece:
janko_007 wrote: Za bosansku crkvu, sve ostale crkve bile
su raskolničke.
Vjera bosanske crkve bila je «prava vjera apostolska», bosanska crkva je Hristova
crkva, a krstjani su sljedbenici apostola. Isto tako, među sobom imaju i jednog sljedbenika koji se
izdaje za namjesnika Isusa Krista i nasljednika svetog Petra. Bosanski «krstjani» su (prema
nezavisnim tekstovima iz različitih vremena) učili da su pape sve do vremena Silvestra bile
njihove vjere, a taj papa Silvestre je bio prvi koji se otpadio. Bosanski krstjani rimsku crkvu su
smatrali idolopokloničkom, za njih je ona bila prokleta, crkva idola.
.“
Evidentno je to da pred sam dolazak Turaka “prokleti kralj”Stjepan Tomas(citat), 1459 skoro uspio iskorjeniti heres, vecinu(medju njima i svecenike Crkve bosanske) protjerao u zemlju herceg Stjepana , pri tom njihovu zemlju razdjelio katolicima. Jedan dio pripadnika Crkve bosanske se pritajio i toboz pokatolicio. I zbog toga se danas, hrvatska historiografija , predvodjena ko sto vidimo, katolickim klerom upire iz petnih zila da dokaze da u BIH, dolaskom Osmanlija nije bilo bosanskih patarena(Bogumila)tj. Pripadnika Crkve bosanske I da je cijela BIH bila katolicka. I naravno da svi lazu i naravno da zele prekrajati povjest Bosne, sa istim ili slicnim ciljem, kiji to cini i srpska historiografija, a to je dokazati da oni polazu historijsko pravo na BIH. Pri tom negiraju naravno i to da su pripadnici Crkve bosanske prvi prihvatili islamsku vjeru. Prihvatili su je , ne zbog toga, sto neki povrsno tumace, da je ucenje Crkve bosanske slicno ucenju u islamu, nego su prihvatili islam, jer su mrzili I papu, koga su nazivali Luciferom I antikristom I katolicku crkvu, njene fratre I njihovo ucenje. Medjutim iz obje pomenute historiografije , a pogotovo iz njihovih crkava , oni koji su prihvatili islam u Bosni, mogu sad slobodno reci, bosanski muslimani, danas vecinom Bosnjaci, se predstavljaju kao oni koji su svoju katolicku odnosno pravoslavnu vjeru prodali za veceru, tj das u obicni konvertiti. Nigdje nit raga o toj dubokoj mrznji izmedju katolika I pripadnika Crkve bosanske. I to su fakti. Naravno da ovaj fratar, hobi kvazipovjesnicar, ima pravo ovakve pamflete objavljivati po tim nekim katolickim glasilima poput ovog Katolickog tjednika. Naravno da on sluzi u propagandu vjere(Storico de Propaganda Fide) I ako ostane u tim okvirima, onda je to njihova unutrasnja stvar. Medjutim onog momenta kada woody to postavlja kao temu I kao toboze predstavlja kao neko povjesno djelo o kome se treba raspravljati u povjesnim krugovima I davit tom izlaganju pomenutog fratra neku naucnu tezinu, onda se vidi sva perfidnost I zle namjere postavljaca ove teme.
:thumbup:
hullu

#1136 Re: Osmanlije su, osvojivši Bosnu, porušili 464 katoličke cr

Post by hullu »

Cybernetic wrote:
hullu wrote:

Znaci ne slazes da Bosanska crkva nije bila ni pravoslavna ni katolicka?

Cija je bila onda... srpska ili hrvatska (mislim da predjemo na stvar) ?

Odgovori direktno ako nije problem... napisi to sto ti je na umu "jugoslovenskom"
ZV Keli

#1137 Re: Osmanlije su, osvojivši Bosnu, porušili 464 katoličke cr

Post by ZV Keli »

korisnik101 wrote:Jedina greska Osmanlija lezi u tome sto nisu nasilno sve ljude islamizirali ,kao sto su Evropljani nasilno katolicili nad porazenima.
Danas bi mi svi u BiH bili muslimani i 90% svih nasih sukoba ne bi postojalo.
Tacno tako, a Ahdnama eto nista ne znaci, eto Sultan im onako dao. A da ne spominjemo da katolici opet nisu bili toliko brojni u Bosni da bi imali toliko crkvi, pa 1991. nije sruseno toliko vjerskih objekata. Ovo je jos samo jedan pokusaj propagande skutora.

Ps Bosna tada i nije bas bila zadnja rupa na sviralu cak sta vise, za evropske standarde je bila skroz dobra sto danas nije, i mozemo se sa Tadzikistanom mjeriti mada sumnjam da su i oni losiji od nas.
Woody
Location: Jedna država, dva entiteta, tri naroda, četiri pičke materine

#1138 Re: Osmanlije su, osvojivši Bosnu, porušili 464 katoličke cr

Post by Woody »

Haman, ljudi što ste se upalili... Vidi - 14 stranica bullshita :-) E, jeb'o me svak' da sam znao, ne bi nikad :( Ma šalim se ja, djeco moja. Pa znate vi mene, ja bi' opet da me sijeku na komade. Jašta :thumbup:

A, ja k'o pravi musliman i mumin krećem s desne na lijevo. Pa kaže @ZV Keli (kako ga nije stid stavljati OVO ime za svoj nick):
Tacno tako, a Ahdnama eto nista ne znaci, eto Sultan im onako dao. A da ne spominjemo da katolici opet nisu bili toliko brojni u Bosni da bi imali toliko crkvi, pa 1991. nije sruseno toliko vjerskih objekata. Ovo je jos samo jedan pokusaj propagande skutora.

Ps Bosna tada i nije bas bila zadnja rupa na sviralu cak sta vise, za evropske standarde je bila skroz dobra sto danas nije, i mozemo se sa Tadzikistanom mjeriti mada sumnjam da su i oni losiji od nas.
Re: Zašto im je Sultan "podao" Ahdnamu, objašnjeno ti je u uvodnom tekstu. A ti, što si ljenguz, pa ti teško čitati sve... Ti samo pročitao "keywords": Osmanlije... srušili... 400-i nešto KATOLIČKIKIH crkvi (uh, mal' ne napisah "crkava", pa da mi se profa srpskohrvatskog digne iz groba da mi zvizne šamarčinu od uha do uha, hmmm... interesantno i ona je bila katolkinja. Počivala u miru vječnom. Pa ja! Nije to za džaba, znao sam ja. Ne, ne!) I ti odmah plotun, rafalnu paljbu iz svih oruđa i oružja... E, moj brate...

Ovo o poređenju 1991-e i 1463-e neću ni kometraisati jer se nadam da se šališ. Ili što reče neko pametniji od mene: "Bolje je šutiti da svi misle da si pametan, nego progovoriti i odagnati svaku sumnju..." :thumbup:

A to što je Bosna po standardu bara-bara sa Tadžikistanom... Opet si slagao. Tadžikistan je za Bosnu i Hercegovinu (nemoj mi zaboravljati Hercegovinu, iako u njoj ne žive samo "škutori" - raspitaj se malo po Konjicu, Jablanici i Istočnoj obali Mostara, a da ne spominjem Nevesinje pa sve do Trebinja nazubillah - ha, ja). Uh, zaboravih šta sam ono hotio rjet? A ja- Tadžikistan je za BiH DRŽAVA i po (98% muslimana... hm, interesantno poređenje) to ti kriviš "škutore". E, jebi ga šefe...

Ostale kometare neću ni pominjati, ne vrijede ni vremena ni prostora (a što? Pa zato što su vrijeme i prostor isprepleteni, po teoriji Euklidskog prostora)

Ali, hajde da se malo vratim na JEDINOG relevatnog sugovornika na ovu temu... Pa naravno! @janko_007!!! Mada mi i on malo podbacuje (pravi kampanjac - nauči samo kad zna da ću ga pitati ;-) )

E, jebi ga sad' se moram samom sebi posrat' u usta i uzeti u raspravu Crkvu Bosansku. A, rekao sam da neću, jer nije tema. Al', jebi ga, kad' me tako isprovociraju... ja nama' vadim pištolj. Evo me žena opominje da ne vadim ništa, nije mi ovo 92-a :lol: A ja ti njoj: "Pa ovo ti je više figurativno, bona..."
Za bosansku crkvu, sve ostale crkve bile
su raskolničke. Vjera bosanske crkve bila je «prava vjera apostolska», bosanska crkva je Hristova
smatrali idolopokloničkom, za njih je ona bila prokleta, crkva idola. .“
Daklem, "... Za bosansku crkvu, sve ostale crkve su bile raskolničke..." Hajde sad ovako: Crkva Bosanska nije priznavala vrhovnu vlast ni Vatikana ni Konstantinopolja, a kamoli Peći... Znači, ko je bio raskolnik? Ja ne znam, reci mi ti?

Pa, "...Bosanski Krstjani (ja, ja - KRSTJANI, a ne Bogumili!)... su smatrali Rimsku (valjda Katoličku? Haj', nema veze - raumijemo se) crkvu idolopokloničkom, za njih bila prokleta, crkva idola... Opet ponavljam. Ko je bio raskolnički? Mada mi sve ovo miriše na Jihad muslimana Makkah-e, pod vođstvom Muhammad-a s. a. w. s. i Bitku na Bedru, a sve protiv idolopoklonika iz Mecce... Hmmm, opet ti...

I da završim (obeć'o sam, drugovi, da ću biti kratak):
Naravno da on sluzi u propagandu vjere(Storico de Propaganda Fide) I ako ostane u tim okvirima, onda je to njihova unutrasnja stvar. Medjutim onog momenta kada woody to postavlja kao temu I kao toboze predstavlja kao neko povjesno djelo o kome se treba raspravljati u povjesnim krugovima I davit tom izlaganju pomenutog fratra neku naucnu tezinu, onda se vidi sva perfidnost I zle namjere postavljaca ove teme.
Pa čitava ova diskusija (da ne kažem svađa - a, ne bi puno pogriješio) je baš to: "Storico de Propaganda Fide". Da, da! NA SVIH 14 STRANICA do sada. Eto, ako mi ne vjeruješ, a ti pročitaj svih 14 stranica, pa će ti se samo kaz'ti!

Haj', živio ti meni :thumbup:
fantom slobode

#1139 Re: Osmanlije su, osvojivši Bosnu, porušili 464 katoličke cr

Post by fantom slobode »

ramo, Ramo druze moj... :lol: :lol: :lol:

samo ti jecaj... :lol: :lol: :lol: i kmechi... :lol: :lol:
hullu

#1140 Re: Osmanlije su, osvojivši Bosnu, porušili 464 katoličke cr

Post by hullu »

Specijalno za Wudija... i ostalu napacenu krscansku bracu

rasuta_riza

#1141 Re: Osmanlije su, osvojivši Bosnu, porušili 464 katoličke cr

Post by rasuta_riza »

Woody wrote:Haman, ljudi što ste se upalili... Vidi - 14 stranica bullshita :-) E, jeb'o me svak' da sam znao, ne bi nikad :( Ma šalim se ja, djeco moja. Pa znate vi mene, ja bi' opet da me sijeku na komade. Jašta :thumbup:

A, ja k'o pravi musliman i mumin krećem s desne na lijevo. Pa kaže @ZV Keli (kako ga nije stid stavljati OVO ime za svoj nick):

Re: Zašto im je Sultan "podao" Ahdnamu, objašnjeno ti je u uvodnom tekstu. A ti, što si ljenguz, pa ti teško čitati sve... Ti samo pročitao "keywords": Osmanlije... srušili... 400-i nešto KATOLIČKIKIH crkvi (uh, mal' ne napisah "crkava", pa da mi se profa srpskohrvatskog digne iz groba da mi zvizne šamarčinu od uha do uha, hmmm... interesantno i ona je bila katolkinja. Počivala u miru vječnom. Pa ja! Nije to za džaba, znao sam ja. Ne, ne!) I ti odmah plotun, rafalnu paljbu iz svih oruđa i oružja... E, moj brate...

Ovo o poređenju 1991-e i 1463-e neću ni kometraisati jer se nadam da se šališ. Ili što reče neko pametniji od mene: "Bolje je šutiti da svi misle da si pametan, nego progovoriti i odagnati svaku sumnju..." :thumbup:

A to što je Bosna po standardu bara-bara sa Tadžikistanom... Opet si slagao. Tadžikistan je za Bosnu i Hercegovinu (nemoj mi zaboravljati Hercegovinu, iako u njoj ne žive samo "škutori" - raspitaj se malo po Konjicu, Jablanici i Istočnoj obali Mostara, a da ne spominjem Nevesinje pa sve do Trebinja nazubillah - ha, ja). Uh, zaboravih šta sam ono hotio rjet? A ja- Tadžikistan je za BiH DRŽAVA i po (98% muslimana... hm, interesantno poređenje) to ti kriviš "škutore". E, jebi ga šefe...

Ostale kometare neću ni pominjati, ne vrijede ni vremena ni prostora (a što? Pa zato što su vrijeme i prostor isprepleteni, po teoriji Euklidskog prostora)

Ali, hajde da se malo vratim na JEDINOG relevatnog sugovornika na ovu temu... Pa naravno! @janko_007!!! Mada mi i on malo podbacuje (pravi kampanjac - nauči samo kad zna da ću ga pitati ;-) )

E, jebi ga sad' se moram samom sebi posrat' u usta i uzeti u raspravu Crkvu Bosansku. A, rekao sam da neću, jer nije tema. Al', jebi ga, kad' me tako isprovociraju... ja nama' vadim pištolj. Evo me žena opominje da ne vadim ništa, nije mi ovo 92-a :lol: A ja ti njoj: "Pa ovo ti je više figurativno, bona..."
Za bosansku crkvu, sve ostale crkve bile
su raskolničke. Vjera bosanske crkve bila je «prava vjera apostolska», bosanska crkva je Hristova
smatrali idolopokloničkom, za njih je ona bila prokleta, crkva idola. .“
Daklem, "... Za bosansku crkvu, sve ostale crkve su bile raskolničke..." Hajde sad ovako: Crkva Bosanska nije priznavala vrhovnu vlast ni Vatikana ni Konstantinopolja, a kamoli Peći... Znači, ko je bio raskolnik? Ja ne znam, reci mi ti?

Pa, "...Bosanski Krstjani (ja, ja - KRSTJANI, a ne Bogumili!)... su smatrali Rimsku (valjda Katoličku? Haj', nema veze - raumijemo se) crkvu idolopokloničkom, za njih bila prokleta, crkva idola... Opet ponavljam. Ko je bio raskolnički? Mada mi sve ovo miriše na Jihad muslimana Makkah-e, pod vođstvom Muhammad-a s. a. w. s. i Bitku na Bedru, a sve protiv idolopoklonika iz Mecce... Hmmm, opet ti...

I da završim (obeć'o sam, drugovi, da ću biti kratak):
Naravno da on sluzi u propagandu vjere(Storico de Propaganda Fide) I ako ostane u tim okvirima, onda je to njihova unutrasnja stvar. Medjutim onog momenta kada woody to postavlja kao temu I kao toboze predstavlja kao neko povjesno djelo o kome se treba raspravljati u povjesnim krugovima I davit tom izlaganju pomenutog fratra neku naucnu tezinu, onda se vidi sva perfidnost I zle namjere postavljaca ove teme.
Pa čitava ova diskusija (da ne kažem svađa - a, ne bi puno pogriješio) je baš to: "Storico de Propaganda Fide". Da, da! NA SVIH 14 STRANICA do sada. Eto, ako mi ne vjeruješ, a ti pročitaj svih 14 stranica, pa će ti se samo kaz'ti!

Haj', živio ti meni :thumbup:

Nisam povjesničar da bih si dao za pravo da potvrđujem ili opvrgavam navode teme. Naslov koji si postavio dovoljno govori u kom pravcu si želio da tema ide, i naravno da ti je drago da si uspio u tome.
Šta ja mislim o tome?,
Lično mislim da ga dotični fratar sere i to narijetko, ne u smislu da vjerovatno i nije bilo rušenja crkava. Ali 464?
U 15 stoljeću nema šanse da ih je u Bosni koja je bila šupak svijeta mnogo gori negoli je to danas uopće bilo toliko izgrađenih bogomolja? U to doba je možda jedino u Italiji bilo toliko crkava. I gdje ih nabroja 4-6-4, zašto ne oko 470?
Cifra je namjerno tako postavljena da pobudi psiholški efekat tačnosti kao ona na popustu za cijenu samo 4,99.
To da je Turcima bio prioritet rušenje crkava, kako onda objasniti da su silni manastiri po Kosovu i Raškoj ostali pošteđeni od istih a jadni fra ga nabroja ni manje ni više nego baš precizno 464?!
Misliš da je neko kreten da povjeruje da, u doba kada je populacija čitave Bosne brojala manje nego Montenegro ima stanovnika bilo čak 464 crkve?! I to samo katoličke.
korisnik101

#1142 Re: Osmanlije su, osvojivši Bosnu, porušili 464 katoličke cr

Post by korisnik101 »

Niko normalan u taj broj od 464 ne vjeruje.
Pogotovo kada se zna (imaju stechci, imaju kameni znakovi na Bosanchici !) da je u BiH postojala Bosanska Crkva koja je bila izuzetno prisutna kod naroda a ne samo kod vlastodrzaca (znamo, jer su pogrebni natpisi u kamenu bili naslovljeni po obicnim trgovcima, farmerima, i sl).

I Zasto bi Osmanlije neke crkve rusili a neke ostavljali ??
Pricamo pobogu o 15-om vijeku. U to vrijeme su katolici stavljali na lomacu svakoga ko nije vjerovao u Papu.
Osmanlije su imali potpuno pravo da uniste sve nemuslimane i sve nemuslimanske bogomolje na svom teritoriju,, da su htjeli. Ali nisu.
Nisu htjeli. (sto je po mom misljenju bila greska).
asurbanipal

#1143 Re: Osmanlije su, osvojivši Bosnu, porušili 464 katoličke cr

Post by asurbanipal »

Woody wrote:A, ja k'o pravi musliman i mumin krećem s desne na lijevo. Pa kaže @ZV Keli (kako ga nije stid stavljati OVO ime za svoj nick):

Jašta radi. Mislim da si pogriješio, ti ipak radije krećeš "s lijeve na desno."

Woody wrote:Tacno tako, a Ahdnama eto nista ne znaci, eto Sultan im onako dao. A da ne spominjemo da katolici opet nisu bili toliko brojni u Bosni da bi imali toliko crkvi, pa 1991. nije sruseno toliko vjerskih objekata. Ovo je jos samo jedan pokusaj propagande skutora.

Poput fra Andrije Zirduma, ili mu imenjaka fra. Nikića, inače prije rata osumnjičenog za pedofiliju, ili pak Lea Pločkinića, Nine Raspudića i ostale im kompanije sa "poskoka".

Woody wrote:Ps Bosna tada i nije bas bila zadnja rupa na sviralu cak sta vise, za evropske standarde je bila skroz dobra sto danas nije, i mozemo se sa Tadzikistanom mjeriti mada sumnjam da su i oni losiji od nas.

Možda si mislio na manji BeHa šumski entitet ?

Woody wrote:A to što je Bosna po standardu bara-bara sa Tadžikistanom... Opet si slagao. Tadžikistan je za Bosnu i Hercegovinu (nemoj mi zaboravljati Hercegovinu, iako u njoj ne žive samo "škutori" - raspitaj se malo po Konjicu, Jablanici i Istočnoj obali Mostara, a da ne spominjem Nevesinje pa sve do Trebinja nazubillah - ha, ja). Uh, zaboravih šta sam ono hotio rjet? A ja- Tadžikistan je za BiH DRŽAVA i po (98% muslimana... hm, interesantno poređenje) to ti kriviš "škutore". E, jebi ga šefe...
U pravu si. Ne treba kriviti samo "bjeločarapaše", a gdje su im tek braća po "križu ili krstu" ili bolje reći po zločinu iz istočne Hercegovine. Doduše, ovi prvospomenuti su svoj pos'o odradili puno ranije i "efikasnije". Ovi drugi su na to morali čekati do '92-e, ali su ga uradili jednako "efikasno".
Woody wrote:E, jebi ga sad' se moram samom sebi posrat' u usta i uzeti u raspravu Crkvu Bosansku. A, rekao sam da neću, jer nije tema. Al', jebi ga, kad' me tako isprovociraju... ja nama' vadim pištolj. Evo me žena opominje da ne vadim ništa, nije mi ovo 92-a :lol: A ja ti njoj: "Pa ovo ti je više figurativno, bona..."

Filing mi kaže da ga ti nisi vadio ni '92-e. Više si se ti volio kretati "s desne na lijevo" ili tebi puno draže i milije "s lijeve na desno". :D

Woody wrote:Daklem, "... Za bosansku crkvu, sve ostale crkve su bile raskolničke..." Hajde sad ovako: Crkva Bosanska nije priznavala vrhovnu vlast ni Vatikana ni Konstantinopolja, a kamoli Peći... Znači, ko je bio raskolnik? Ja ne znam, reci mi ti?

Šta reći, koju posluku porati :-)

I napiši k'o insan, k'o pravi Bošnjo fino "Meka, Muhamed", neće ti niko ruku otkinut', ili jezik odrezat'.

Woody wrote:I da završim (obeć'o sam, drugovi, da ću biti kratak):

Već si prije napisao, treba slušati pametnije od tebe. :izet:
Woody wrote:Ili što reče neko pametniji od mene: "Bolje je šutiti da svi misle da si pametan, nego progovoriti i odagnati svaku sumnju..."

Čitavih 14 ili bolje reći 15 stranica propagande i kvaziargumenata, od strane kvazihistoričara ili kvazipovjesničara "muslimana" Woodija i fratra mu Andrije Zirduma.

I okle ti u avataru Meho Džeger ? :D
janko_007

#1144 Re: Osmanlije su, osvojivši Bosnu, porušili 464 katoličke cr

Post by janko_007 »

Znas woody,
na to sto si ti rekao, ne bih ja mogao puno dodati. Vjerovatno si zaboravio gradivo koje ti je fra Andrija dao u zadatak da ovdje postiras , pa si poceo da improvizujes I ….onda se zapleo u svoju mrezu. Hajd prvo da razjasnimo ono glede, sta su bosanski krstjani mislili o katolickoj crkvi: Bosanski«krstjani» su (prema nezavisnim tekstovima iz različitih vremena) učili da su pape sve do vremena Silvestra bile njihove vjere, a taj papa Silvestre je bio prvi koji se otpadio. Bosanski krstjani rimsku crkvu su
smatrali idolopokloničkom, za njih je ona bila prokleta, crkva idola. U svemu ovome Čirković
bosansku crkvu vidi kao malu zajednicu bosanskih krstjana koja je mogla imati dugu tradiciju u
trpljenju progona i u odbijanju i osuđivanju materijalnog i vidljivog svijeta, ali u vlasti nije mogla
djelovati upravo zbog svoje «filozofije».
Ti si mislio naravno da su to moje rijeci I moja interpretacija, a ja kad nesto ne znam sam, onda pitam, pa sam ovo I pozajmio od Ćirkovića I to uredno naveo, a ti odmah, po Kur’anu, Ćabi, idolopoklonstvu. Ma jok, bolan woody, nisu bosanski krstjani muslimani, bar jos nisu bili. Sima Ćirković to navodi a ne ja da su krstjani nazivali katolicku crkvu idolopoklonickom. Drugo. U zadnje vrijeme , puno tih “osvjestenih” povjesnicara kune se I busa u prsa junacka , da je Crkvu bosansku iznjedrila katolicka crkva, a ti onda, mene pitas sledece:
“ Daklem, "... Za bosansku crkvu, sve ostale crkve su bile raskolničke..." Hajde sad ovako: Crkva Bosanska nije priznavala vrhovnu vlast ni Vatikana ni Konstantinopolja, a kamoli Peći... Znači, ko je bio raskolnik? Ja ne znam, reci mi ti?“

Tvoj fratar kaze da hereze u Bosni nema, da nema dualizma, nema raskolnicke crkve, sve je to po njemu, modificirano ucenje katolicke crkve(i nije jedini) a ti mene , eto, sad pitas, da ti odgovorim koja je od ovih dvaju crkava raskolnicka. I ja to ovdje citavo vrijeme tvrdim, moj woody. Crkva bosanska je bila hereticka i osim nekih globalnih stvari nema nista sa ucenjem katolicke crkve, a o antagonizmu i bezgranicnoj mrznji medju pripadnicima dvaju crkava ne treba ni da ti govorim. I to su fakti. To je onda sah-mat, woody.
Ja sam citavo vrijeme pokusavao osporiti navode ovog fratra, koji svakim svojim navodom pokazuje svu svoju netrpeljivost prema Bosanskoj crkve , ali i prema bosanskoj povjesti koju zeli lazirati(vec vidjeno iz ovih krugova) . Te lazi oko rusenja 464 crkve, ja nemam ni volje ni zelje da pobijam, jer jednostavno ne stoje. Njegova karta koju si ti ovdje u njegovo ime ovjavio a tice se rasporeda katolickih crvi po BIH, prije dolaska Osmanlija, granici sa fantazijom i ja se bas zapitam, da nije doslo vrijeme da tvoj fratar mjenja dilera. Vidis sta mu uvaljuje. Kao sto rekoh ovaj fratar je ovaj pamflet objavio u nekom tamo Katolickom tjedniku i sluzi za njihovu internu upotrebu i nema sta traziti na ovakvim forumima koji se bave povjesti. Fratara bi ja poslije svega stavio u onu grupu franjevaca, koji rade i djeluju sa pozicija protubosanskih , slicnih djelovanju onih hercegovackih franjevaca, iako on sam potice iz drugog djela BiH. Ali ja a i ti znamo da u Bosni ima drukciji franjevaca, koji vole ovu zemlju i sve njene ljude i koji Bosnu smatraju jedinom svojom domovinom. I bas kad sam to htio napisati pogledam ovu zadnju emisiju Hrvatske TV, „Nedjeljom u 2“ i cijelu emisiju sam odgledao sa knedlom u grlu , a cesto i koji put zasuzio. Hajd kad ovo sve odgledas , mozda i ti promjenis misljenje(mada sumnjam). Covjek franjevac prica sve ono sto sam ja htio pricati(I ovdje bi me proglasili fasistom I fanatikom)a on to prica u Pereciji(kako je zovu skutori na “Poskokuinfo), prica u Hrvatskoj koja puca izgleda po temeljnim savovima demokracije I koja stremi prema krajnjoj desnici , da ne koristim neki tezi izraz. Dakle pogledaj ovu emisiju I volio bih zaista da je pogledaju svi Bosanci I Hercegovci, a pogotovo oni koji vole ovu zemlju.
https://www.youtube.com/watch?v=Vm30C54U9Yc#t=2304
neretvanac

#1145 Re: Osmanlije su, osvojivši Bosnu, porušili 464 katoličke cr

Post by neretvanac »

Znam da zvuci klise i izlizano i da ovdje nije mjesto da se pisu takve stvari, ali ne mogu odoliti. Nase drage komsije katolici su krajem 20. vijeka porusili jos vise islamskih bogomolja i spomenika kulture i islamske civilizacije, 500 stotina godina nakon istog perioda, koji se nije bez razloga zvao 'mracno doba'. To su ucinili u vremenu inih konvencija i zastita spomenika kultue i civilizacije. Izvinjavam se na off-topicu.
ravno

#1146 Re: Osmanlije su, osvojivši Bosnu, porušili 464 katoličke cr

Post by ravno »

Jučer šetam Kujundžilukom i sretoh starog hodžu Abdulah-efendiju. «Selam alejkum, hodž-efendi!» «Alejkumu selam, sine! Hajrullah?»
I sjedosmo na kahvu i zbor-razgovor dođosmo na temu fra Andrije i 464 crkve (katoličke) što ih Osmanlije «porušiše» po Bosni kad su je osvojili. On reče da su Osmanlije najviše jada nanijele Bošnjacima – što kroz vječite mobilizacije i ratove, vječite poreze i ratne namete, ali da fra Andrija laže k'o pašče i da niti je toliko crkava bilo, niti su Osmanlije, u pravilu, crkve rušili tamo gdje su osvajali. Da je nekih slučajeva bilo – jest. Ako Abdulah-efendija kaže da je tako, nemam razloga da mu ne vjerujem. I što bi? Koliko je on samo zapisa napravio!
A sve ovo Abdulah-efendija zna, ne boj se.
I onda mi Abdulah-efendija ispriča sve o «woody-ju». On ti je, sine, dijete iz miješanog braka. Babo mu je onaj Nino Raspudić, a mater Veselin Gatalo. A ta mu mater prvo Boga 'sovala, pa se onda udala za muslimana, pa se neki dan i krstila – u 'rišćanskoj crkvi. Ona ti je gazap svoje vrste – «ratovala» u Armiji BiH, a očima ne može gledat' Bošnjake. A babo mu Nino je fin čo'jek – voli Mostar iznad svega, jedino Mostaru zamjera što u njemu ima Bošnjaka. A ne voli Bosnu – sve bi po njoj pobio, a fratre najprije!
Ali, mali im skrvio da hoće u Bošnjake i islam i da hoće da govori bosanski – i bog! Čak je i na avatar metn'o sliku rahmetli Mehe Humačkića zvanog «Džeger» - poznatog i simpatičnog mostarskog boema-klošara - da zna narod da on voli mostarske tradicije. Sve mu odma' mostarski hajvani povjeruju – čim vide Mehu «Džegera»! A što je najgore, skrvio da uči turski, pored onoliko finih stranih jezika. Ima tamo «na onoj strani» da učiš turski na tri mjesta, pa on svaki dan iđe na drugo mjesto, da utvrdi. Da se zna da je musliman! Tamo ti Turke ne vole, ali vole učit' turski. Veća ti je, sinko, para!

Samo, voli nekad «na jabanu» pričat, što bi rekle Osmanlije. Npr.

3. To je proces koji je trajao 200-tinjak godina i tek u XVII vijeku dolazi do formiranja nukleusa nacija (uključujući i Bošnjake)

TEK u XVII vijeku "...bosanski kustod fra Anđeo Zvizdović junački pristupa pod čador sultanov na Milodraškom polju i isposluje od njega zaštitu za narod u času općeg rasula. Sultan, ne samo vrstan ratnik nego i dalekovidan državnik, daje fra Anđelu glasovitu Ahd-namu, osnovni pravni dokument kojim su franjevci branili Crkvu i vjernike puna četiri vijeka..." Bosanska Biskupija se osniva tek 1840 (znači - sredina XIX vijeka)

Što se tiče @scooby_dooby_doo i @saead01 - @Chmoljo mi je uzeo riječ iz usta (@Chmoljo, kad god ti zatreba samo me zovni - znam ja kako treba sa djecom)

Ali, voli istoriju, pa vazda po njoj. Samo, najčešće ne zna šta priča.

Džaba vam je ljudi upinjati se da dokazujete «nedokazivo». Ako je reka' fra Andrija – onda je tako. Oni koji malo bolje poznaju Hercegovinu, znaju da među dijelom katoličkog življa i danas vrijedi: «Reka' je vratar (fratar) i točka»! A jasno vam je da to ovde i nije poenta!
Njima ništa ne vrijedi da je još Poslanik s.a.w.s. u Medinskom Ustavu zabranio diranje bogomolja nemuslimana.
Da je još 628. godine u Povelji Privilegija, koju je poslao kaluđerima manastira Sv. Klare na Sinaju, između ostalog, navedeno: «Niko ne smije uništavati kuće njihove religije, oštećivati ih ili nositi bilo šta iz njih u kuće muslimana................... Njihove crkve se moraju poštovati. Ne smije ih se sprječavati da ih popravljaju niti dirati u svetost njihovih zavjeta. Niko od naroda (muslimana) se ne smije o ovo oglušiti do kraja svijeta.»
Bilo bi iluzorno očekivati da su se baš svi u prošlosti držali ovoga. Ali, svjedoci smo da generalno jesu. Nije bilo nikakve politike rušenja crkava, niti nasilnog prevođenja u islam (onako kako su to radile katolička i pravoslavna crkva u kršćanstvo/hrišćanstvo). Čak i sama Ahdnama ima korijen u ovome o čemu govorim.

Woody, mene ne prevari tvoj nick!
nosara

#1147 Re: Osmanlije su, osvojivši Bosnu, porušili 464 katoličke cr

Post by nosara »

korisnik101 wrote:Osmanlije su imali potpuno pravo da uniste sve nemuslimane i sve nemuslimanske bogomolje na svom teritoriju,, da su htjeli. Ali nisu.
I niko ni habera, moji sekularisti i multi-kulti kurci-palci...
ravno

#1148 Re: Osmanlije su, osvojivši Bosnu, porušili 464 katoličke cr

Post by ravno »

nosara wrote:
korisnik101 wrote:Osmanlije su imali potpuno pravo da uniste sve nemuslimane i sve nemuslimanske bogomolje na svom teritoriju,, da su htjeli. Ali nisu.
I niko ni habera, moji sekularisti i multi-kulti kurci-palci...
nema ti ovde, broto, ni sekularista, ni multi-kulti kuraca-palaca.........sve go četnik, ustaša i balija. Samo ja i ti fini! :kiss:
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#1149 Re: Osmanlije su, osvojivši Bosnu, porušili 464 katoličke cr

Post by Chmoljo »

korisnik101 wrote:Niko normalan u taj broj od 464 ne vjeruje.
Pogotovo kada se zna (imaju stechci, imaju kameni znakovi na Bosanchici !) da je u BiH postojala Bosanska Crkva koja je bila izuzetno prisutna kod naroda a ne samo kod vlastodrzaca (znamo, jer su pogrebni natpisi u kamenu bili naslovljeni po obicnim trgovcima, farmerima, i sl).

I Zasto bi Osmanlije neke crkve rusili a neke ostavljali ??
Pricamo pobogu o 15-om vijeku. U to vrijeme su katolici stavljali na lomacu svakoga ko nije vjerovao u Papu.
Osmanlije su imali potpuno pravo da uniste sve nemuslimane i sve nemuslimanske bogomolje na svom teritoriju,, da su htjeli. Ali nisu.
Isključen/a korisnik/ca iz razloga “kršenje pravila foruma”
» korisnik101

:-)
Cybernetic

#1150 Re: Osmanlije su, osvojivši Bosnu, porušili 464 katoličke cr

Post by Cybernetic »

.
Last edited by Cybernetic on 08/10/2015 22:53, edited 1 time in total.
Post Reply