Ginekologija - sve o tome

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply

Koliko cesto posjecujete svog ginekologa/ginekologinju?

Vise od jednom godisnje
161
21%
Jednom godisnje (za PAPa test) + po potrebi
235
30%
Samo jednom godisnje za redovni pregled
36
5%
Pokusavam ici na godisnji pregled ali nekad su razmaci duzi
56
7%
Samo po potrebi
92
12%
Kad se sjetim
29
4%
Nisam nikad bila na ginekoloskom pregledu
153
20%
Moj porodicni ljekar obavlja sve moje testove, nisam bila kod ginekologa
15
2%

Total votes: 777

astrogirl

#1126 Re: Ginekologija i vagine....

Post by astrogirl »

cordial wrote:Dr. Amra, poliklinika Clarus na Skenderiji. Jako prijatna, zna svoj posao. Ne zavlaci te mjesecima samo kako bi joj ostavljala novac.

NEBIH SE BAS SLOZILA S TOBOM JER KAO TINEJDZERKA SAM IMALA HORMONALNI POREMECAJ TJ NISAM DOBIVALA MENZES REDOVNO I DOKTORKA AMRA DALA MI JE DA PIJEM LOGEST BEZ TESTIRANJA HORMONA . Udebljala sam se 8 kg u kratkom roku ali sreca spasila me je doktorka gutic iz vojne bolnice . Tada je doktorica Amra radila u starom gradu i to bas doktor za tinejdzere ,ne poricem da nije ljubazna ,njezna i prijatna ali ipak doktor koji da kontracepciju bez hormonalnog statusa je po meni nula od doktora .
alica.k

#1127 Re: Ginekologija i vagine....

Post by alica.k »

astrogirl wrote:
cordial wrote:Dr. Amra, poliklinika Clarus na Skenderiji. Jako prijatna, zna svoj posao. Ne zavlaci te mjesecima samo kako bi joj ostavljala novac.

NEBIH SE BAS SLOZILA S TOBOM JER KAO TINEJDZERKA SAM IMALA HORMONALNI POREMECAJ TJ NISAM DOBIVALA MENZES REDOVNO I DOKTORKA AMRA DALA MI JE DA PIJEM LOGEST BEZ TESTIRANJA HORMONA . Udebljala sam se 8 kg u kratkom roku ali sreca spasila me je doktorka gutic iz vojne bolnice . Tada je doktorica Amra radila u starom gradu i to bas doktor za tinejdzere ,ne poricem da nije ljubazna ,njezna i prijatna ali ipak doktor koji da kontracepciju bez hormonalnog statusa je po meni nula od doktora .
meni vala nije ni njezna, a i meni je dala kontracepciju bez hormona (tad sam bila mlada i zelena..sad bih znala kak da reagujem). i onda me prebacivala s jednih pilula na druge :S sta ja znam...
jaca-maca

#1128 Re: Ginekologija i vagine....

Post by jaca-maca »

Moj problem i jesu neredovne menstruacije. Uradila sam sve moguce testove, ultrazvuk, papa test, hormonski test itd. i svi nalazi su uredu. Tada mi je doktorica rekla da pocnem uzimati kontracepcijske pilule. Ja nisam htjela pa sam otisla kod drugog ginekologa. Druga doktorica mi je dala Dabroston tablete koje su mi pomogle i zadnjih pola godine sam imala sve redovne menstruacije. No, sad se problem opet vratio. Ja stvarno ne zelim da pijem kontracepciju. Ima li neko iskustva s ovim problemom i kako ga rijesiti bez upotrebe pilula?
Last edited by jaca-maca on 28/04/2011 11:09, edited 1 time in total.
bez_ideje

#1129 Re: Ginekologija i vagine....

Post by bez_ideje »

Imam ja....svake prestupne.....doduse pocetkom godine se ko biva uredovilo......sad nastavilo opet po staroj hajduciji.....
Necu vala da uzimam nista,sve je privremeno rjesenje......i dabrostan pila i glave me dosle Diane........nek se goni u 3 p.m........
Samo redovno na uzv da nema sta od cista i sl....
Ako nema nikakvih problema,ako krmi iz nepoznatih razloga......zdra'o
Cholina_Lokica

#1130 Re: Ginekologija i vagine....

Post by Cholina_Lokica »

Meni se mentruacija nije regulisala do 24-25 godina :-) Jednostavno je bilo tako, ono kao da sam tek dobila, i nije se regulisalo to sve. Pila anti-baby, ali zbog njihove stvarne namjene :D i tad mi je bilo ok, u sat znala kad cu dobiti, kad sam prestala piti, sve po starom, i negdje sa 25 godina se sve regulise i sad ok. Elem, i sto se doktora tice, bilo je to sto mi se jednostavno kasnije to regulisalo :-)
jaca-maca

#1131 Re: Ginekologija i vagine....

Post by jaca-maca »

Iskreno meni je jednim dijelom drago sto nemam mens jer me ne boli stomak, ne moram stavljati i mijenjati pelene, nemam pms i tak to :D
S druge strane znam da to nije uredu, ali sta cu. Moja mama je ta koja sizi, a ne ja :lol:
alica.k

#1132 Re: Ginekologija i vagine....

Post by alica.k »

jaca maca...imam savjet za tebe :D
kupi kapsule na bazi konopljike (imaju od cydonie, imaju solaray, a bile su i od enciana pms free - bilo koje za pms kapsule bi trebale da sadrze konopljiku - vitex agnus castus, ali nemoj uzimat mjesavine...samo tu samu biljku). one su meni ustabilile ciklus dok sam bila mladja - na savjet doktora sam ih uzimala. i sad ih ponovo uzimam, i odma da kazem da sam vec 2 puta redovno dobila (samo je prva izostala) otkako sam prestala uzimat pilulu, tak me bilo strah da ko zna kad cu dobiti :) horore sam citala po forumima.

proguglaj malo konopljiku, i savjetuj se sa doktorom, inace se uzima za te stvari regulisanja ciklusa u dozama do 1g dnevno (ja uzimam 800mg, preko 1g se uzima za neplodnost). ova biljka potice tijelo da prirodno proizvodi hormone :)

najbitnije je sto nemam nikakve nuspojave ko sa pilulom, i nakon mjesec dana mucenja sa valunzima i promjenama raspolozenja jer sam se skinula sa pilule sad sam ponovo "normalna" kako mi mama kaze.

edit: joj i da...smirilo mi je hormone. tak su divljali da je bilo smjesno.
jaca-maca

#1133 Re: Ginekologija i vagine....

Post by jaca-maca »

Hvala, pokusacu s tim :D
alica.k

#1134 Re: Ginekologija i vagine....

Post by alica.k »

jaca-maca wrote:Hvala, pokusacu s tim :D
al pliz, prvo vidi sa nekim doktorom nesto :) da ne bude da ja trujem ljude po forumu
bez_ideje

#1135 Re: Ginekologija i vagine....

Post by bez_ideje »

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Ma.Le.Na

#1136 Re: Ginekologija i vagine....

Post by Ma.Le.Na »

alica je nas forumski vrac :D :D :D :D

:kiss:
Wutkica

#1137 Re: Ginekologija i vagine....

Post by Wutkica »

Imal kakav dobar privatni ginekolog jos k tome dobar za kontracepcijske pilule? :roll:
male_okice

#1138 Re: Ginekologija i vagine....

Post by male_okice »

jaca-maca wrote:Moj problem i jesu neredovne menstruacije. Uradila sam sve moguce testove, ultrazvuk, papa test, hormonski test itd. i svi nalazi su uredu. Tada mi je doktorica rekla da pocnem uzimati kontracepcijske pilule. Ja nisam htjela pa sam otisla kod drugog ginekologa. Druga doktorica mi je dala Dabroston tablete koje su mi pomogle i zadnjih pola godine sam imala sve redovne menstruacije. No, sad se problem opet vratio. Ja stvarno ne zelim da pijem kontracepciju. Ima li neko iskustva s ovim problemom i kako ga rijesiti bez upotrebe pilula?

a izvini molim zasto ne zelis da pijes kontracepciju? i generalno pitala bih i ostale zene, cega se to boje i sta vide toliko lose u pilulama? ja pilule pijem preko 3 godine i to bas iskljucivo zbog kontracepcije, i imam i niz ostalih pogodnosti. Kada sam pravila pauzu od 4 mjeseca isto mi je menstruacija bila normalna kao i bez njih samo puno puno vise bolna.Takodjer znam zene koje su pile godinama kontracepciju i kad su zeljele ostati trudne zatrudnile su bez ikakvih problema. Takodjer tijelu je potrebno odredjeno vrijeme da se priviknu na pilule, i taj period je malo nezgodan ali prodje poslije mjesec dva dana i to je to, a danasnje pilule imaju jako malo hormona u poredjenju sa prvim koje su izasle imale su 50x vise hormona nego ove sadasnje. Takodjer se pojavila nova pilul: QLAIRA- NOVA ANTIBABY PILULA

Ovih dana na zapadnom tržištu pojavila se nova antibaby pilula Qlaira. Samo po se bi to i ne bi bila neka vijest, no ipak se ovdje radi skoro o novom, revolucionarnom događaju na tome području.

Qlaira sadrži u sebi po prvi puta prirodni, ženski , spolni hormon estrogen estradiol-valerat. Kao što znamo pilule služe za kontracepciju, a sadrže sintetske ženske spolne hormone u kombinaciji, estrogene i progesteron.

Estradiol valerat je prirodni ,ženski spolni hormon identičan hormonu kojeg produciraju ženski jajnici. Očekuje se da on kao takav ne bi mogao imati nikakvih štetnih nuspojava osobito štetnih utjecaja na jetru, metabolizam i krvnožilni sustav. Već duže vrijeme koristi se kao sastavni dio hormonskih tableta koje se uzimaju u klimakteriju i postmenopauzi kao hormonsko, nadomjesno liječenje.

Poznato je da antibaby pilule blokiraju ovulaciju, pa su time najsigurnije kontracepcijsko sredstvo. Qlaira bi trebala poboljšati izbor raznih pilula i zahvaljujući prirodnom estrogenu imati manje štetnih nuspojava.

Sadrži za razliku od većine pilula 28 tableta(ne 21), od kojih su dvije zadnje bez hormona, pa se na taj način izaziva menstruacija. Treba ih uzimati točno po redu, jedna za drugom , jer su po sastavu, odnosno količini hormona različite. Od prve do zadnje pada količina estrogena a raste količina progesterona. Da bi uzimanje bilo što jednostavnije, pauze nema. Proizvođač je svjetski poznate firma Bayer-Schering.Na našem tržištu bi se trebala pojaviti krajem godine.

Pa ako ste zdrava i mlada zena sve one nus pojave koje spominju kao dobices trombozu ovo ono su stvarno neinformisanost obicna (ne kazem da nije moguce ali su stvarno brojke minimalne), pa na zapadu se koriste preko 50 godina i dosad bi onda njihove zene trebale biti davno mrtve: a i evo i jos nekih prednosti kontracepcije:

Sve prednosti korištenja pilule prepoznate su od strane velikog broja žena u zemljama zapadne Evrope, gdje se stopa korištenja kontracepcije kreće od 15-60%, dok u BiH istu koristi trenutno 2-2,5% žena.
Predstavlja efikasno sredstvo za zaštitu od neželjene trudnoće. Ukoliko se radi o dugoj vezi gdje postoji povjerenje među partnerima, pilula može da bude najbolje rješenje. Ne štiti od spolno prenosivih bolesti.
Danas se pilula osim u planiranju porodice, koristi u ginekološkoj praksi za regulisanje menstrualnog krvarenja, umanjenje menstrualnih bolova (dismenoreje), smanjenje tegoba predmenstrualnog sindroma (PMS–a), te smanjenje rizika nastanka hipohromne anemije, kao posljedice obilnih krvarenja.
Izuzetno značajno je da upotreba pilule smanjuje rizik od nekih oblika raka. Pokazalo se da korištenje pilule u periodu od pet godina ili duže umanjuje rizik za nastanak raka na debelom crijevu, jajnicima ili na tijelu maternice (karcinomu endometija maternice).
Kontraceptivna pilula, na još jedan način, poboljšava zdravlje žene - vaše kosti će postati čvršće. Studije pokazuju da se gustina kostiju povećava za 1% za svaku godinu uzimanja pilule, što praktično znači manji rizik od osteoporoze i lomova kostiju u kasnijim godinama.
Oralni kontraceptivi su jedan od najefikasnijih lijekova ikada napravljenih, pridonose općem i reproduktivnom zdravlju, bez obzira na dob korisnice i dužinu korištenja. Neželjeni učinci su minimalni, kontraceptivna tableta obezbjeđuje kvalitetno planiranje porodice, te povećava kvalitetu života žene.(vise na kontracepcija.ba)

Takodjer htjela bih reci a to mi je licno potvrdilo i vise ginekologa da zene koje piju pilule neposredno poslije prestanka imaju vecu sansu da zatrudne jer cuvaju cajnike i jajne celije. A eto ako ipak i dalje ne zelis da ih pijes imas jedne biljne kapi zovu se Femisan A (http://www.herbasvet.co.rs/FemiSanA.htm) cula sam da su jako dobre kod stabilizacije ciklusa a na biljnoj su bazi iskljucivo tako da nemaju nus pojava kupuju se u apoteci.
Michun

#1139 Re: Ginekologija i vagine....

Post by Michun »

ja licno spadam u visoko rizicnu grupu - karcinom dojke. tetka umrla a dvije tetke i mama operisale.
kad bi uzimala tablete povecala bi rizik.
e sad kad bi morala i kad bi me menzes morio...uzimala bi. kod mene je to redovno, par dana gore dole se zna desiti.
male_okice

#1140 Re: Ginekologija i vagine....

Post by male_okice »

Michun wrote:ja licno spadam u visoko rizicnu grupu - karcinom dojke. tetka umrla a dvije tetke i mama operisale.
kad bi uzimala tablete povecala bi rizik.
e sad kad bi morala i kad bi me menzes morio...uzimala bi. kod mene je to redovno, par dana gore dole se zna desiti.
to stvarno razumijem, ja sam imala tu srecu da stvarno zene sa mamine strane nisu imale nikad ni karcinom ni nista slicno tome, ali sam dosta puta citala bas na ovom forumu da zene odbijaju kategoricno pilulu kao da ce odmah umrijeti od nje. Fakat mi nije jasno sta je toliko lose u njoj kad je stvarno super stvar, i kad znam zene koje radje idu na abortus koja je ozbiljna hirurska intervencija nego piju pilule :shock: :x . Mene nije zezala menstruacija bila je tacna u dan i sad je tacna u dan ali kad sam upoznala svog sadasnjeg muza htjela sam da budemo slobodni u svakom pogledu bez da tripujem jesam li ili nisam ostala trudna (jer ne planiramo jos djecu) a i sa kondomima uvijek frkan zaboravimo kupiti a i nije vala isti osjecaj :lol:
wewa

#1141 Re: Ginekologija i vagine....

Post by wewa »

uzimala sam hormonsku terapiju u nekoliko navrata, a kontracepcija je bila dio te terapije. promjene koje sam dozivljavala ne bih pozelila nikome, a jedna od posljedica su ciste na dojkama koje moram kontrolisati svakih 6 mjeseci.
neka, hvala - ima i drugih oblika kontracepcije koji ne mijenjaju elementarnu ravnotezu (samo zeninog) tijela.
alica.k

#1142 Re: Ginekologija i vagine....

Post by alica.k »

male okice, ja sam uzimala pilulu 7 godina i stanje prije...za vrijeme...i poslije, su dva svijeta.
skroz sam druga osoba kad nisam na piluli.
sad znam da su se doktori izivljavali na meni jer je to kraci put do rjesavanja sve i jednog problema.

i prije nego kazes da otkud znam da mi je pilula to sve uzrokovala - znam, prevelika je slucajnost da sam jedna osoba na piluli a skroz druga kad ne pijem.

ja i hormonalna kontracepcija - NIKAD VISE. i dok me ima svima cu savjetovati da se klone tih stvari.
jaca-maca

#1143 Re: Ginekologija i vagine....

Post by jaca-maca »

male_okice wrote: a izvini molim zasto ne zelis da pijes kontracepciju? i generalno pitala bih i ostale zene, cega se to boje i sta vide toliko lose u pilulama?
Ne bojim se ja kontracepcije, vec naprotiv. S jedne strane bih htjela da ih pijem iz istog razloga zasto si pila prije nego sto si se udala i sad :lol: a i naravno zbog mojih neredovnih menstruacija vec 5 godina. Ali nekako mi je to previse, prevelika odgovotnost, ja sam zaboravna i smotana :D , a ipak su to hormoni. Kad citam negativna iskustva s tim pilulama ne bih htjela da to prozivim. Moja sestra pije godinama i sve je uredu, nije imala nikakve negativne posljedice. Moja mama je ta koja se najvise protivi tim pilulama. Mozda cu ih piti ali mozda kasnije, jos sam mlada. :P
suza81

#1144 Re: Ginekologija i vagine....

Post by suza81 »

Mislim da se kontracepcije i ne treba bojati vec joj samo pristupiti odraslo i odgovorno. To znaci obaviti potrebne ginekoloske pretrage, uraditi hormonsku sliku i uz pomoc ginekologa odabrati odgovarajucu pilulu. Ove koje se danas proizvode su sa niskom dozom hormona i sve nuspojave su minimalne.

Bila sam na Triquilaru 3-4 godine i mogu reci da mi je (koliko znam i ovako kratkorocno gledano) donio samo pozitivne stvari. Moja kilaza se nije mijenjala, PMS skoro da nisam imala, nije bilo osjecaja napuhnutosti prije mece, sa kozom nikakvih problema, znala sam u dan kad cu dobiti.... i naravno bez straha od neplanirane trudnoce- neprocjenjivo :D
Naravno, izmedju koristenja pilule i trudnoce napravila sam jednogodisnju pauzu, kazu tako treba da se organizam "ocisti".

Od svih stvari koje se zeni mogu dogoditi pilula je najmanje zlo.
LaCici

#1145 Re: Ginekologija i vagine....

Post by LaCici »

Spahovic me je uputio na tipizaciju HPV-a, i odlucila sam da idem u drzavnu jer je kod privatnika skupo. Moze li mi neko reci koja je procedura kada se dobije uputnica, gdje se zakazujem, koliko se ceka i da li se placa.
bez_ideje

#1146 Re: Ginekologija i vagine....

Post by bez_ideje »

male okice........zato sto kod pilula ne vrijedi ona :sto te ne ubije ,ojaca te...... :roll:
Fala lijepo,nikad vise
Bihnela

#1147 Re: Ginekologija i vagine....

Post by Bihnela »

LaCici wrote:Spahovic me je uputio na tipizaciju HPV-a, i odlucila sam da idem u drzavnu jer je kod privatnika skupo. Moze li mi neko reci koja je procedura kada se dobije uputnica, gdje se zakazujem, koliko se ceka i da li se placa.

mislim da bi se prvo trebala javiti na neku od ovih adresa, izaberi koja ti je najbliza, imaju i brojevi telefona

http://www.zzzm.ba/kontakt.php
LaCici

#1148 Re: Ginekologija i vagine....

Post by LaCici »

OK hvala,to znam, zakazala sam se, ali sta dalje, gdje i koliko se placa? Oni kakvi su u Skerlicevoj nece mi nista objasniti. Ako ima neko ko je prosao kroz to bilo bi najbolje da napise svoje iskustvo.
nera18

#1149 Re: Ginekologija i vagine....

Post by nera18 »

Eh evo moje pricice vezane za pilule:)
Dugo dugo sam imala problema s kozom, aknama... pisala sam ranije, na moju traznju prosle godine me dermatolog uputio ginekologu, uradjen je hormonalni satus u sva tri perioda ciklusa i nalaz je pokazao da hormoni nisu ok ni u jednom periodu. Dosla sam s nalazom kod ginekologa, naravno preplasena jer imam i policisticne jajnike, ona mi je uzela nalaze, ne pitajuci me od kojeg je datuma koji, fol ih pogledala, izvukla jedan od donesena tri... na moje pitanje kako znate kad sam taj nalaz uradila rekla : "Pa vjerovatno u srednjem periodu", u prilogu je naravno bio i nalaz krvi koji je bio ok... tom prilikom prepisala mi je jasmin, da bih ja usput prokomentarisala da sam nekad ranije pila diane a ona usput rekla, a, da da pa pij diane onda :)
Godinu dana neprekidno uzimam diane, na preglede idem redovno, ginekoloske, lice, koza, hormnoni su pod kontrolom, medjutim obzirom da je zelim prestati s pilulom odem opet ginekologu, dogovorim da prestanem s pilulom, da drugi mjesec nakon toga uradim nalaz...tralala i evo to je ovaj drugi mjesec i ja osjecam i vidim da mi hormoni lude, divljaju :)
Dakle, sta sam dobila? Dobila sma privremeno rjesenje, medjutim ja od toga nemam bas puno :)
alica.k

#1150 Re: Ginekologija i vagine....

Post by alica.k »

nera, divljanje hormona sam ja rijesila vitexom :) probaj.
a sta jes jes, gadno je pravo bilo. lice mi se nazalost vratilo na staro :(
Post Reply