Recepti

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
vesna555

#1126 Re: Recepti

Post by vesna555 »

Ej žene moje,
danas premijerno pravim musaku s makaronima, pa ako mi neka može reći koliko slojeva makarona, a koliko mesa? Dala mi kolegica s posla recept, ali mi nije to rekla, a ja posmotana svakako, sve što pravim ili preslano ili neslano ili pregusto ili rijetko, baš sam neki antitalenat za kuhinju, a truuuuuuuuuuudim se i ne ide, bojim se i ovo cu zeznuti :(
Ma.Le.Na

#1127 Re: Recepti

Post by Ma.Le.Na »

hm nisam to nikad pravila ali po logici stvari trebalo bi ici nekako proizvoljno :)
ono red makarona...pa zalijes mjesavinom jaja i pavlake..i naribas sira...pa opet makaroni itd itd..

jel tako nekako ide recept?

a meso...ja ne volim fasirano pa sam ga izbacila iz ovog primjera :D
Ma.Le.Na

#1128 Re: Recepti

Post by Ma.Le.Na »

Ma.Le.Na wrote:hm nisam to nikad pravila ali po logici stvari trebalo bi ici nekako proizvoljno :)
ono red makarona...pa zalijes mjesavinom jaja i pavlake..i naribas sira...pa opet makaroni itd itd..

edit sad nesto kontam
ja bi tu ubacila i mozzarele...a u tu mjesavinu jaja i pavlake - bosiljka :) mozda i malo origana
bah nemam pojma...lupam napamet :D

i da paradajz salata uz ovo :D
vesna555

#1129 Re: Recepti

Post by vesna555 »

Ma.Le.Na wrote:
Ma.Le.Na wrote:hm nisam to nikad pravila ali po logici stvari trebalo bi ici nekako proizvoljno :)

edit sad nesto kontam
ja bi tu ubacila i mozzarele...a u tu mjesavinu jaja i pavlake - bosiljka :) mozda i malo origana
bah nemam pojma...lupam napamet :D

i da paradajz salata uz ovo :D
A ženo draga, zakomplikova ti meni. Bona ja sam antitalenat, stvarno, samo najjednostavnije znam, jer mi čoek voli kuhati i jesti, pa on većinom kuha, a ja sam mu pomoćnik, ono sjeckam stvari, donosim iz frižidera šta treba, perem suđe koje isprlja, šegrt sam mu, a on glavno odradi :lol: A sad ga hocu iznenaditi jer ce doci s puta, pa mi bas stalo da fino ispadne.
Ja kontala preprziti meso na luku, dodati malo vegete, soli, bibera, bosiljka, skuhati makarone, pouljiti vatrostalnu i onda red makarona i red mesa, samo ne znaam koliko redova da ne bude debelo. I jedno 15 min. u rernu. Kupila sam i vrhnje za kuhanje i narezani žuti sir, a ne znam kako da to sprčkam sve i gdje to da stavim, nije mi ova kolegica detaljno napisala, a ja stvarno smotana, nikad ovo vrhnje za kuhanje nisam koristila u zivotu :( Sta mislis jel OK da kad stavim meso zalijem to vrhnjem za kuhanje i tako svaki red i na kraju na zadnji red makarona stavim rendani sir? Ili ce to biti bljak? Joj valjda ce na nesto liciti :(
ladyblue18
Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status

#1130 Re: Recepti

Post by ladyblue18 »

minjonja wrote:predlozite mi nesto sto se pravi sa mascarponeom, nisam nikad pravila.
Tiramisu?

Vesna pogledaj ovdje naci ces ideju sigurno http://www.coolinarika.com/pretrazivanj ... i+makaroni
vesna555

#1131 Re: Recepti

Post by vesna555 »

ladyblue18 wrote:
minjonja wrote:predlozite mi nesto sto se pravi sa mascarponeom, nisam nikad pravila.
Tiramisu?

Vesna pogledaj ovdje naci ces ideju sigurno http://www.coolinarika.com/pretrazivanj ... i+makaroni
Trazila, ali nije to to na sta ja mislim, ovo sve komplikovano, s nekim karafekama, meni treba najjednostavniji recept.
Ali hvala ti :)
ladyblue18

#1132 Re: Recepti

Post by ladyblue18 »

Pa nista onda jednostavno skuhaj makarone u posoljenoj vodi (1 kafena kasika soli je ok) i preprzi meso ono klasika luk, vegeta, paprika, zacini , properi makarone, u tepsiju ili zdjelu u kojoj ces peci poulji normalno onda stavljaj red makarona, pa mesa i zaljevaj vrhnjem procitah da si ga kupila. Ne znam kolika ti je dubina posude ali ja bih redala dok ne ispunim, iako licno ne bih vise od 4 reda, znaci makaroni, meso, vrhnje, makaroni, meso, vrhnje i onda odozgor staviti jos mesa ako ti ostane i sir poredaj. To ti je najlakse.
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#1133 Re: Recepti

Post by plain vanilla »

vesna555 wrote:Ej žene moje,
danas premijerno pravim musaku s makaronima, pa ako mi neka može reći koliko slojeva makarona, a koliko mesa? Dala mi kolegica s posla recept, ali mi nije to rekla, a ja posmotana svakako, sve što pravim ili preslano ili neslano ili pregusto ili rijetko, baš sam neki antitalenat za kuhinju, a truuuuuuuuuuudim se i ne ide, bojim se i ovo cu zeznuti :(
kojeg mesa?
ja sam pravila s gljivama, isto je to

skuhas makarone, a meso pripremis..znaci, ako je mljeveno, malo ga proprzis, mozes dodati malo luka, mrkve..sta vec volis

i onda po tepsiji-red makarona, unutra meso, pa preko makarone, zalijes vrhnjem za kuhanje, i nek se pece
pred kraj naribas sira, i vratis da to jos malo porudi
vesna555

#1134 Re: Recepti

Post by vesna555 »

E to je to, sad mi je malo jasnije, hvala vam žene :kiss: :kravata:
ladyblue18

#1135 Re: Recepti

Post by ladyblue18 »

Zene pomagajte :|

Imam ustaljeni recept za sladoled gdje se ukuhavaju zumanca sa mlijekom i secerom jel i makne se sa vatre cim provrije, ali navrati me vrag da probam novi recept u kojem pise nakon sto provri ostaviti jos minutu i voila zumanca se zgrudvala, prekuhala, to sad nije ni k od kreme nego vise lici na topu. :|
Sad ne znam smije li se to uopste jesti, ako smije da zamrznem pa mozda i bude licilo na nesto, ali ako nije sigurno ne bih da se igram. :|
BJB

#1136 Re: Recepti

Post by BJB »

U kantu i pravi po starom provjerenom :D ..Smijes garant jesti ali nece biti ukusno. Probaj, neces umrijeti. :D Ili izmiksaj pa mozda i razbijes grudvice..
Ja miksam jaja+secer, vrhnje, sve sastavim, dodam jogurt, pa aromu ili arome (voce izblendano, karamel ili bilo sta sto nadjem, rum), ali posto se zamrzne i izvadis u zdjele dok pojedes, ne moze se pokvariti a bude fin i kremast..
ladyblue18

#1137 Re: Recepti

Post by ladyblue18 »

Uspjela. :D Hvala olmajti guglu, Davidu Lebovitzu i blenderu. :D
vesna555

#1138 Re: Recepti

Post by vesna555 »

I ja i ja i ja upsjela :D Eno u rerni, peče se, za 15 min. bi trebalo biti gotovo, nadam se da će mi tajming biti OK, ako ne, mogu li ja to ostaviti u rerni toploj da se ne ohladi?
Inače, nisam mogla fino makarone poredati onaj zadnji red, stalno nekako naheravi bili :lol: pa sam ih sve jedan po jedan i sad i estetski lijepo izgleda :D
Oj, nadam se da će biti ukusno :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
pustopoljina

#1139 Re: Recepti

Post by pustopoljina »

pa nemas sta pogrijesiti...sve ti je fino i mjesavina je fina :)
vesna555

#1140 Re: Recepti

Post by vesna555 »

pustopoljina wrote:pa nemas sta pogrijesiti...sve ti je fino i mjesavina je fina :)
A nece smjesa da se sjedini... Makaroni gore, a nisu se sjedinili s mesom :?
pustopoljina

#1141 Re: Recepti

Post by pustopoljina »

vesna555 wrote:
pustopoljina wrote:pa nemas sta pogrijesiti...sve ti je fino i mjesavina je fina :)
jesi zalila necim? zalij jos. vodom, ako nista.
vesna555

#1142 Re: Recepti

Post by vesna555 »

pustopoljina wrote:
vesna555 wrote:
jesi zalila necim? zalij jos. vodom, ako nista.
Nisam nicim, cim cu? Mama mi spominjala nesto mlijeko i jaja, ali nije mi objasnila kako, a ne smijem je zvati, u romingu je :D
plain vanilla

#1143 Re: Recepti

Post by plain vanilla »

samo naribaj nekog sira ako imas,on ce povezati
ili umuti jaja s malo mlijeka ili vrhnja, i prelij i zapeci
vesna555

#1144 Re: Recepti

Post by vesna555 »

plain vanilla wrote:samo naribaj nekog sira ako imas,on ce povezati
ili umuti jaja s malo mlijeka ili vrhnja, i prelij i zapeci
Hvalaa, odoh to uraditi, pa javim
pustopoljina

#1145 Re: Recepti

Post by pustopoljina »

zalij tim vrhnjem za kuhanje, a u njega razmuti 1-2 jaja. nemoj zaboraviti posoliti. sir odgore narendas malo kasnije.
plain vanilla

#1146 Re: Recepti

Post by plain vanilla »

umutis 2-3 jaja i dl mlijeka, malo posolis i prelijes preko musake
vratis u rernu da se zapece
vesna555

#1147 Re: Recepti

Post by vesna555 »

Uradila sve to, eno djeluje sad bolje. Kako god, ima da pojede i pohvali jelo, inače mu nema jesti narednih pet dana :lol:
wewa

#1148 Re: Recepti

Post by wewa »

hocu da podijelim jedan ofrljativni recept s vama:

neku noc sam za iftar, izmedju ostalog, punila paradajz: kupila 5-6 paradajza jednake velicine, odrezala poklopac, izdubila sjemenje i poredala u malu tepsiju. na malkice putera i ulja proprzila saku mljevenog mesa i ribanu mrkvu (imala vec kuhanu iz supe), dodala zacinsko bilje (to je kotany morska so sa mediteranskim zacinima), cesnjak u granulama, dosta bibera. kad se meso ohladilo, dodala malo ribanog parmezana, kockice gaude i jedno jaje. tom smjesom punila paradajz i zapekla u rerni nekih 20 min na 200 stepeni - moram priznati da je bilo izvrsno, lagano i aromaticno, a u biti ekonomicno. komotno se moze posluziti i kao glavno jelo uz ev. rizu ili kuhani krompir/pire.
Ma.Le.Na

#1149 Re: Recepti

Post by Ma.Le.Na »

(wewa fin ti recept..ja svakako ne volim punjene paprike a paradajz :thumbup: )

kako pravite rizu kao prilog?

i sta sve koristite kao prilog...SEM krompira :D
uvijek mi je upitnik iznad glave kad mislim o prilozima..

moja mama...sem krompira (kuhan..pomfrit..restovan..iz rerne..pire..) cesto kao prilog pravi povrce na pari...ili povrce u vrhnju..te rizu - ali koja se meni bas i ne svidja..

sta vi pravite i kako? :)
wewa

#1150 Re: Recepti

Post by wewa »

ovo isto mozes i s tunjevinom - a zaboravila sam i kukuruz u smjesi :D rekoh da je ofrljativno...

sto se dolmi tice, ja nijednu ne pravim s rizom, ne volim vidjeti rizu da proviri iz smjese :cry: zato koristim ribani krompir da omeksa smjesu.

rizu kuham po sistemu koji sam pronasla na forumu: na malo putera proprzim solju rize, kad bude staklasta dodam dvije solje hladne vode i pola mesne kocke, po potrebi soli i bibera. kad smjesa provri, smanjim vatru, poklopim i pustim da krcka, promijesam mozda dvaput. kad na povrsini vise ne bude vidljiva voda, sklonim serpu s vatre i pustim da stoji poklopljeno. riza bude idealna, razabrana i tamam kuhana.

osim rize, kuham ledo njoke, peceni krompir iz rerne (na deblje snite), rezance, makarone. to bi bio skrobni spektar :D pravim i sataras, grilovano povrce, salate ovakve i onakve.
Post Reply