hahahaBosanac sa dna kace wrote:.... suha mesa nemoj stavljat puno ko za pohoda al nemoj ni malo da se ne bi pobili oko komad-dva...itd...
Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)
Moderator: anex
-
bosanska rijec
-
leticija
Evo jos nesto jednostavno, zdravo i ukusno.
Isjeci krompir na kriske, prasu na kolutove, jednu zelenu papriku i crveni luk na sitne kockice.
Posoliti, pouljiti, dodati malo vegete, par zrna bibera i lagano izmijesati. Smjesu staviti na pek-papir,
a odozgo poredati filete ociscene ribe (najbolje, bez kosti).
Ribu malo posoliti i pouljiti, dodati malo ruzmarina, papir sastaviti sa svih strana i hermeticki zatvoriti. Ubaciti u dobro zagrijanu rernu i peci oko 20 minuta. Skinuti gornji dio papira i staviti tepsiju pod gornji grijac oko 5-10
minuta da malo porumeni.
Posebno na tavi sa malo ulja proprziti na listice isjeckan bijeli luk i preliti preko ribe.

Isjeci krompir na kriske, prasu na kolutove, jednu zelenu papriku i crveni luk na sitne kockice.
Posoliti, pouljiti, dodati malo vegete, par zrna bibera i lagano izmijesati. Smjesu staviti na pek-papir,
a odozgo poredati filete ociscene ribe (najbolje, bez kosti).
Ribu malo posoliti i pouljiti, dodati malo ruzmarina, papir sastaviti sa svih strana i hermeticki zatvoriti. Ubaciti u dobro zagrijanu rernu i peci oko 20 minuta. Skinuti gornji dio papira i staviti tepsiju pod gornji grijac oko 5-10
minuta da malo porumeni.
Posebno na tavi sa malo ulja proprziti na listice isjeckan bijeli luk i preliti preko ribe.

-
FFK as Lucy01
Ako koristis integralno brasno, mozarelu i mlijeko sa malim postotkom masnoce, i nije basleticija wrote:Dalmatinka, obarim kratko spinat i dobro ga ocijedim, a onda sitno isjeckam nozem.
Bacim ga na vrelu masnocu (komadic putera), i dobro izmijesam, dodam
malo soli, vegete, ceno bijelog luka, sasvim malo bibera i zalijem
sa fildzan mlijeka. Kad sva tecnost ispari dodam 1-2 kasike pavlake, izmijesam i sklonim sa vatre. Za tri porcije dovoljno je 1/2 kg spinata.
Lucy, tvoj recept je takodje dobar, ali je malo kaloricniji od ovoga zbog besamela i mozarele. Ne sumnjam da je jako ukusno.
- dalmatinka
Jučerašnji ručak ( da ne ispadne da se samo hranim ribom
)
Najprije najobičnija bistra juneća juha

Zatim meso na roštilju: svinjski vrat, teleći kotleti, ramstek u senfu i pileća prsa:

prilog - mladi pečeni krumpir, endivija

desert ne spada u ovu rubriku jer ga nisam ja spremala, nisam imala vremena pa sam kupila breskvice

Najprije najobičnija bistra juneća juha

Zatim meso na roštilju: svinjski vrat, teleći kotleti, ramstek u senfu i pileća prsa:

prilog - mladi pečeni krumpir, endivija

desert ne spada u ovu rubriku jer ga nisam ja spremala, nisam imala vremena pa sam kupila breskvice

- anais_nin
@dalmatinka, nije bitno ko ih je "gazao" (breskvice), vala ih je divno vidjeti
samo da priupitam zna li iko sta je sa hadzinicom
nema je opet odavno
nije valjda opet zdravlje....
@hadzinice
nadam se da si dobro, i da cemo uskoro opet imati priliku zaviriti u tvoju kuhinju 
samo da priupitam zna li iko sta je sa hadzinicom
@hadzinice
- Op3r4t0r
Spojio dvoje sto najvise volim, krompir i piletinu
, sve premazao smjesom od pola case ulja u koje sam ubacio crvene paprike, vegetu, timian, oregano, persun, majoran i dosta curry-a, ispekao i prejeo se
, mozda vama ovo nije nesto ali meni koji zivi i hrani se studentski ovo je bila odlicna vecera 

- dalmatinka
Ne znam da li si pokušao koristiti Kotany začin za piletinu, u njemu ćeš naći sve ovo što si nabrojio, pečena piletina s njim je fantastična.Op3r4t0r
Spojio dvoje sto najvise volim, krompir i piletinu, sve premazao smjesom od pola case ulja u koje sam ubacio crvene paprike, vegetu, timian, oregano, persun, majoran i dosta curry-a, ispekao i prejeo se
, mozda vama ovo nije nesto ali meni koji zivi i hrani se studentski ovo je bila odlicna vecera
A ja danas fažol:

- dalmatinka
Op3r4t0r wrote:Ja volim da spajam sam sebi po svom ukusu
-
callmethebreeeze
sta je fazol? grah? recept, pleasedalmatinka wrote:Ne znam da li si pokušao koristiti Kotany začin za piletinu, u njemu ćeš naći sve ovo što si nabrojio, pečena piletina s njim je fantastična.Op3r4t0r
Spojio dvoje sto najvise volim, krompir i piletinu, sve premazao smjesom od pola case ulja u koje sam ubacio crvene paprike, vegetu, timian, oregano, persun, majoran i dosta curry-a, ispekao i prejeo se
A ja danas fažol:
- dalmatinka
@callmethebreeeze- pa što će ti recept za fažol ili grah?
To svi znaju spremati na ovim prostorima od pamtivijeka. Ali ako baš hoćeš, mogu ti napisati moj način.
-
callmethebreeeze
ja sam probao sto i jedan nacin, sve jedan recept koji sam dobio od nena, baka, mama, tata i nikada mi ukus nije isti kao kada ga jedem na balkanu, mozda je do kvaliteta graha, a mozda je i do mene.dalmatinka wrote:@callmethebreeeze- pa što će ti recept za fažol ili grah?To svi znaju spremati na ovim prostorima od pamtivijeka. Ali ako baš hoćeš, mogu ti napisati moj način.
nedavno sam nasao jedan recept u knjizi sa receptima za mediteransku kuhinju, tamo ide bijelo vino, e jos ga samo sa vinom nisam kuhao
ako ti nije mrsko rado mi napisi recept
- dalmatinka
OK- evo kako ga ja spremam, ali to su ti sve nijanse.
Grah namočim preko noći.
Poriluk, bijeli luk, peršin, celer sitno isjeckam, mrkvu naribam najsitnije što se može na ribežu. U to ulijem vodu i stavim kuhati. Dodam još pire od rajčica, goveđu kocku, Vegetu, ljutu papriku u prahu ili 2 mala suha peperoncina. Ubacim još i sitno sitno isjeckane pancete, otprilike jednu kockicu veličine malog maslaca, a usitnim je kao što usitnim npr. bijeli luk. Ako je ne jedeš, ovo preskoči. Dok se to kuha, ocijedim grah, promijenim vodu i stavim ga posebno kuhati. Kad malo prokuha, ponovo ga ocijedim i ubacim u vodu s povrćem. Kad omekša, bude kuhan, napravim zapršku od ulja i brašna i ubacim je u grah. Suho meso ja kuham posebno i to je obično hamburger, a alternativa su ti fenomenalne pureće kobasice Purisove Pečenice.
Grah namočim preko noći.
Poriluk, bijeli luk, peršin, celer sitno isjeckam, mrkvu naribam najsitnije što se može na ribežu. U to ulijem vodu i stavim kuhati. Dodam još pire od rajčica, goveđu kocku, Vegetu, ljutu papriku u prahu ili 2 mala suha peperoncina. Ubacim još i sitno sitno isjeckane pancete, otprilike jednu kockicu veličine malog maslaca, a usitnim je kao što usitnim npr. bijeli luk. Ako je ne jedeš, ovo preskoči. Dok se to kuha, ocijedim grah, promijenim vodu i stavim ga posebno kuhati. Kad malo prokuha, ponovo ga ocijedim i ubacim u vodu s povrćem. Kad omekša, bude kuhan, napravim zapršku od ulja i brašna i ubacim je u grah. Suho meso ja kuham posebno i to je obično hamburger, a alternativa su ti fenomenalne pureće kobasice Purisove Pečenice.
-
callmethebreeeze
odlicno. hvala:)dalmatinka wrote:OK- evo kako ga ja spremam, ali to su ti sve nijanse.
Grah namočim preko noći.
-
Leonid Breznjev
fakat nisam odavno!
no, da se ne kaze da se arsla nije pripremio za docek sutrasnjeg, danasnjeg praznika!
daklem!
burek spremit!

sirnice takodjer!

od slatkisa naravno jabukovaca i baklava a l'arslan !

oprostite na losim slikama, slikah sa mobilnim u nedostatku mog aparata!
al trud pri kuhanju i spremanju ovih dragih mi djakonija je bio isti kao da sam imao pravi aparat!
no, da se ne kaze da se arsla nije pripremio za docek sutrasnjeg, danasnjeg praznika!
daklem!
burek spremit!

sirnice takodjer!

od slatkisa naravno jabukovaca i baklava a l'arslan !

oprostite na losim slikama, slikah sa mobilnim u nedostatku mog aparata!
al trud pri kuhanju i spremanju ovih dragih mi djakonija je bio isti kao da sam imao pravi aparat!
Last edited by Leonid Breznjev on 20/12/2007 15:22, edited 1 time in total.
- dalmatinka
Arslane što mi uradi rano ujutro
Ovo izgleda mljac na kvadrat. 
-
mamica papucarka
Arslane, jel ovaj burek spremit (genijalna rijec
) od gotove jufke, ili si hin sam razvijo 
-
Leonid Breznjev
jufke sam naravno sam suko iliti razvijo!mamica papucarka wrote:Arslane, jel ovaj burek spremit (genijalna rijec) od gotove jufke, ili si hin sam razvijo