Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
bosanska rijec

Post by bosanska rijec »

Bosanac sa dna kace wrote:.... suha mesa nemoj stavljat puno ko za pohoda al nemoj ni malo da se ne bi pobili oko komad-dva...itd... :D
hahaha :lol:
leticija

Post by leticija »

Evo jos nesto jednostavno, zdravo i ukusno.

Isjeci krompir na kriske, prasu na kolutove, jednu zelenu papriku i crveni luk na sitne kockice.
Posoliti, pouljiti, dodati malo vegete, par zrna bibera i lagano izmijesati. Smjesu staviti na pek-papir,
a odozgo poredati filete ociscene ribe (najbolje, bez kosti).
Ribu malo posoliti i pouljiti, dodati malo ruzmarina, papir sastaviti sa svih strana i hermeticki zatvoriti. Ubaciti u dobro zagrijanu rernu i peci oko 20 minuta. Skinuti gornji dio papira i staviti tepsiju pod gornji grijac oko 5-10
minuta da malo porumeni.
Posebno na tavi sa malo ulja proprziti na listice isjeckan bijeli luk i preliti preko ribe.

Image

Image

Image

Image
FFK as Lucy01

Post by FFK as Lucy01 »

leticija wrote:Dalmatinka, obarim kratko spinat i dobro ga ocijedim, a onda sitno isjeckam nozem.
Bacim ga na vrelu masnocu (komadic putera), i dobro izmijesam, dodam
malo soli, vegete, ceno bijelog luka, sasvim malo bibera i zalijem
sa fildzan mlijeka. Kad sva tecnost ispari dodam 1-2 kasike pavlake, izmijesam i sklonim sa vatre. Za tri porcije dovoljno je 1/2 kg spinata.

Lucy, tvoj recept je takodje dobar, ali je malo kaloricniji od ovoga zbog besamela i mozarele. Ne sumnjam da je jako ukusno.
Ako koristis integralno brasno, mozarelu i mlijeko sa malim postotkom masnoce, i nije bas :D
ozbiljna

Post by ozbiljna »

Posto nam nema Dalmatinke evo ja da stavim svoju "hobu" od neki dan. Bila je ijaaaaaaaaaaooooooooooooo :-)

Image
idia

Post by idia »

.
Last edited by idia on 08/03/2011 21:00, edited 1 time in total.
dalmatinka

Post by dalmatinka »

Jučerašnji ručak ( da ne ispadne da se samo hranim ribom :D )
Najprije najobičnija bistra juneća juha
Image
Zatim meso na roštilju: svinjski vrat, teleći kotleti, ramstek u senfu i pileća prsa:
Image
prilog - mladi pečeni krumpir, endivija
Image
desert ne spada u ovu rubriku jer ga nisam ja spremala, nisam imala vremena pa sam kupila breskvice
Image
anais_nin

Post by anais_nin »

@dalmatinka, nije bitno ko ih je "gazao" (breskvice), vala ih je divno vidjeti :D

samo da priupitam zna li iko sta je sa hadzinicom :? nema je opet odavno :( nije valjda opet zdravlje....
@hadzinice :kiss: nadam se da si dobro, i da cemo uskoro opet imati priliku zaviriti u tvoju kuhinju :D
The_Fluid

Post by The_Fluid »

Image

djelic vecere od prije par sedmica
anais_nin

Post by anais_nin »

Image
Op3r4t0r

Post by Op3r4t0r »

Spojio dvoje sto najvise volim, krompir i piletinu :), sve premazao smjesom od pola case ulja u koje sam ubacio crvene paprike, vegetu, timian, oregano, persun, majoran i dosta curry-a, ispekao i prejeo se :), mozda vama ovo nije nesto ali meni koji zivi i hrani se studentski ovo je bila odlicna vecera :)

Image

Image
dalmatinka

Post by dalmatinka »

Op3r4t0r
Spojio dvoje sto najvise volim, krompir i piletinu :), sve premazao smjesom od pola case ulja u koje sam ubacio crvene paprike, vegetu, timian, oregano, persun, majoran i dosta curry-a, ispekao i prejeo se :), mozda vama ovo nije nesto ali meni koji zivi i hrani se studentski ovo je bila odlicna vecera :)
Ne znam da li si pokušao koristiti Kotany začin za piletinu, u njemu ćeš naći sve ovo što si nabrojio, pečena piletina s njim je fantastična.

A ja danas fažol:
Image
Op3r4t0r

Post by Op3r4t0r »

Ja volim da spajam sam sebi po svom ukusu :)
dalmatinka

Post by dalmatinka »

Op3r4t0r wrote:Ja volim da spajam sam sebi po svom ukusu :)
:thumbup:
atko

Post by atko »

Op3r4t0r wrote:Spojio dvoje sto najvise volim, krompir i piletinu :)
I kod mene se prehrambeni artikli djele na tri grupe: krompir, piletina i ostalo :D

Kad smo kod tih uljnih premaza imate li nekih recepTata :-D koji idu uz krompir i piletinu (ili puretinu) ?
callmethebreeeze

Post by callmethebreeeze »

dalmatinka wrote:
Op3r4t0r
Ne znam da li si pokušao koristiti Kotany začin za piletinu, u njemu ćeš naći sve ovo što si nabrojio, pečena piletina s njim je fantastična.

A ja danas fažol:
Image
sta je fazol? grah? recept, please :D
dalmatinka

Post by dalmatinka »

@callmethebreeeze- pa što će ti recept za fažol ili grah? :shock: To svi znaju spremati na ovim prostorima od pamtivijeka. Ali ako baš hoćeš, mogu ti napisati moj način.
callmethebreeeze

dalmatinka wrote:@callmethebreeeze- pa što će ti recept za fažol ili grah? :shock: To svi znaju spremati na ovim prostorima od pamtivijeka. Ali ako baš hoćeš, mogu ti napisati moj način.
ja sam probao sto i jedan nacin, sve jedan recept koji sam dobio od nena, baka, mama, tata i nikada mi ukus nije isti kao kada ga jedem na balkanu, mozda je do kvaliteta graha, a mozda je i do mene. :-)
nedavno sam nasao jedan recept u knjizi sa receptima za mediteransku kuhinju, tamo ide bijelo vino, e jos ga samo sa vinom nisam kuhao
ako ti nije mrsko rado mi napisi recept :D :-)
dalmatinka

Post by dalmatinka »

OK- evo kako ga ja spremam, ali to su ti sve nijanse.

Grah namočim preko noći.
Poriluk, bijeli luk, peršin, celer sitno isjeckam, mrkvu naribam najsitnije što se može na ribežu. U to ulijem vodu i stavim kuhati. Dodam još pire od rajčica, goveđu kocku, Vegetu, ljutu papriku u prahu ili 2 mala suha peperoncina. Ubacim još i sitno sitno isjeckane pancete, otprilike jednu kockicu veličine malog maslaca, a usitnim je kao što usitnim npr. bijeli luk. Ako je ne jedeš, ovo preskoči. Dok se to kuha, ocijedim grah, promijenim vodu i stavim ga posebno kuhati. Kad malo prokuha, ponovo ga ocijedim i ubacim u vodu s povrćem. Kad omekša, bude kuhan, napravim zapršku od ulja i brašna i ubacim je u grah. Suho meso ja kuham posebno i to je obično hamburger, a alternativa su ti fenomenalne pureće kobasice Purisove Pečenice.
callmethebreeeze

dalmatinka wrote:OK- evo kako ga ja spremam, ali to su ti sve nijanse.

Grah namočim preko noći.
Poriluk, bijeli luk, peršin, celer sitno isjeckam, mrkvu naribam najsitnije što se može na ribežu. U to ulijem vodu i stavim kuhati. Dodam još pire od rajčica, goveđu kocku, Vegetu, ljutu papriku u prahu ili 2 mala suha peperoncina. Ubacim još i sitno sitno isjeckane pancete, otprilike jednu kockicu veličine malog maslaca, a usitnim je kao što usitnim npr. bijeli luk. Ako je ne jedeš, ovo preskoči. Dok se to kuha, ocijedim grah, promijenim vodu i stavim ga posebno kuhati. Kad malo prokuha, ponovo ga ocijedim i ubacim u vodu s povrćem. Kad omekša, bude kuhan, napravim zapršku od ulja i brašna i ubacim je u grah. Suho meso ja kuham posebno i to je obično hamburger, a alternativa su ti fenomenalne pureće kobasice Purisove Pečenice.
odlicno. hvala:)
Leonid Breznjev

Post by Leonid Breznjev »

fakat nisam odavno! :D :D

no, da se ne kaze da se arsla nije pripremio za docek sutrasnjeg, danasnjeg praznika!

daklem!

burek spremit!

Image

sirnice takodjer! :)

Image

Image

od slatkisa naravno jabukovaca i baklava a l'arslan ! :D :D

Image

Image

Image

oprostite na losim slikama, slikah sa mobilnim u nedostatku mog aparata!

al trud pri kuhanju i spremanju ovih dragih mi djakonija je bio isti kao da sam imao pravi aparat! :D
Last edited by Leonid Breznjev on 20/12/2007 15:22, edited 1 time in total.
dalmatinka

Post by dalmatinka »

Arslane što mi uradi rano ujutro :shock: :shock: :shock: Ovo izgleda mljac na kvadrat. :D
mamica papucarka

Post by mamica papucarka »

Arslane, jel ovaj burek spremit (genijalna rijec :lol: ) od gotove jufke, ili si hin sam razvijo :D
Leonid Breznjev

Post by Leonid Breznjev »

mamica papucarka wrote:Arslane, jel ovaj burek spremit (genijalna rijec :lol: ) od gotove jufke, ili si hin sam razvijo :D
jufke sam naravno sam suko iliti razvijo! :D
aminchev2

Post by aminchev2 »

arsla!
ima li ba bujruma???
Aorta

Post by Aorta »

Arslane,

Daj malo....jabukovace.

Good to see you back.

Bajrambarecula.
Post Reply