Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
“Gospodar tvoj zapovijeda da se samo Njemu klanjate i da roditeljima dobročinstvo činite. Kad jedno od njih dvoje, ili oboje, kod tebe starost dožive, ne reci im ni: 'Uh!' – i ne podvikni na njih, i obraćaj im se riječima poštovanja punim. Budi prema njima pažljiv i ponizan i reci: 'Gospodaru moj, smiluj im se, oni su mene, kad sam bio dijete, njegovali!“ (El-Isra', 23-24.)
Allahovom Poslaniku, sallallahu alejhi ve sellem, došao je jedan čovjek i upitao ga: "O Allahov Poslaniče! Ko je najpreči za moje lijepo druženje i ponašanje prema njemu?" On reče: "Tvoja majka." Čovjek tada upita: "Ko poslije nje?" "Tvoja majka", odgovori on. "Ko poslije nje?", ponovo upita čovjek. "Tvoja majka", ponovo odgovori Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem. Čovjek ponovo upita: "Ko poslije nje?", a on tek tada reče: "Tvoj otac."
Penje se Bilal na časnu Kabu i uči ezan. Obraća se čitavom dunjaluku najvećim i najvrednijim riječima koje insan može izgovoriti i čija se vrijednost i snaga neće umanjiti sve do Sudnjega dana. Kada je Bilal proučio ezan, ljudi zaplakaše. A kako i ne bi! Ko bi mogao slušati taj glas i gledati taj prizor veličanstvenog trijumfa i pobjede imana nad kufrom, i istine nad neistinom, a da ne zaplače? Zaplakao je i Vjerovjesnik, s.a.v.s., sjećajući se dana boli i patnje kroz koje su prošli vjernici koje sada gleda pred sobom, i sjećajući se Allahove milosti i blagodati koju im je ukazao, kada im je dao ovu veliku pobjedu.
Više na http://islam-bih.com/bilal-r/
Svim kršćanima želim dobro i zato im neću čestitati "Božić"
Pošto se bliži najveći kršćanski praznik/blagdan, tzv. Božić, želio bih da ukažem na neke činjenice, tačnije na jedan drugi pristup u viđenju ovog problema, tj. čestitanja nemuslimanskih praznika. Mnogi muslimani – i pored jasnih kur’ansko-sunnetskih zabrana čestitanja nemuslimanskih praznika i zabrana koje su izrekli ispravni učenjaci – i dalje u ime navodne tolerancije čestitaju ovaj praznik, ne znajući da time nanose štetu i sebi i onima kojima čestitaju...
Na samom početku želim istaći da kršćanima ne čestitam ovaj praznik jer sam iskren i želim im dobro. Dakle, prema kršćanima se ophodim u duhu najveće tolerancije koju je prema njima iskazao islam. Nemam ništa protiv kršćana, čak štaviše želim im više dobra nego što im žele oni koji im čestitaju Božić, a najveće je dobro Allahova uputa, tj. vjera islam. Dakle, moje nečestitanje Božića motivirano je željom da im ukažem na najveće dobro. Čestitanje Božića je licemjerno, jer svaki musliman je svjestan da nijedna osoba koja smatra da postoji više bogova ili da Bog ima sina nikada neće ući u Džennet.
Znači, svaki musliman koji čestita Božić svjestan je da je taj kršćanin u zabludi zbog svog pogrešnog vjerovanja u trojstvo, ali mu i pored toga čestita na toj njegovoj zabludi. Musliman koji kršćaninu uistinu želi sve najbolje, iskreno će mu ukazati na pogrešnost kršćanskog vjerovanja. Kao ilustrativan primjer za to možemo zamisliti da imamo nekog dragog prijatelja kojeg gledamo kako se kreće prema rubu provalije i sekunde ga dijele od strovaljivanja u bezdan. U ovom slučaju svaki normalan čovjek upozorio bi svog prijatelja na provaliju koju on ne vidi iz nekih razloga.
Dakle, iskren čovjek potrudio bi se da upozori i spasi svoga prijatelja, a ne bi rekao: “Ja ga volim, ali hajde, neka se strovali”. Da, postoje i ono koji bi postupili ovako: izrazili verbalno ljubav, ali ne bi ništa poduzeli i mirno bi gledali kako se njihov prijatelj strovaljuje u bezdan – tako bi postupili licemjeri. Situacija je ista i u slučaju čestitanja Božića: Kako da nekom kršćaninu čestitam Božić i zaželim mu sve najbolje, a u dubini duše smatram da će on biti stanovnik Vatre?
Kakav sam ja to dobronamjernik ako smatram da ćeš ići u Vatru zbog svoga širka – pripisivanja sudruga jednom Bogu – a u isto vrijeme ti upućujem čestitku za taj širk i kao želim sve najbolje?! Ne, ne! Moje nečestitanje Božića kršćanima pokazuje moju plemenitost i dobre namjere koje nemaju i ne pokazuju oni koji im čestitaju Božić. Zašto i kako? Ako ja smatram da će kršćanin ići u Vatru zbog svoga vjerovanja u Sveto trojstvo ili vjerovanja da je Isa, alejhis-selam, Bog ili Božiji sin, onda ne čestitajući mu Božić ja pokazujem da mu stvarno želim dobro, tj. da želim da ga spasim od Vatre.
Uzvišeni Allah u Kur’anu jasno kaže: “Nevjernici su oni koji govore: ‘Bog je – Mesih, sin Merjemin!’” (5:72), a nevjernici idu u vječnu Vatru. Znači, kako da nekome čestitam nešto za što vjerujem da će ga odvesti u vječnu Vatru?! To je isto kao kad bi neko krenuo da izvrši samoubistvo skokom sa zgrade i to svima obznani, a mi umjesto da ga spriječimo u toj namjeri i spasimo, mi mu samo čestitamo i zaželimo sve najbolje... Gdje je tu razum?
Ja kršćanima želim dobro i spreman sam uvijek sa svima sarađivati da zajednički radimo dobra djela, ali iz svoje dobrote ne mogu i ne želim čestitati nekome Božić navodno iz kulture, a u srcu ga smatrati nevjernikom. To je, po meni, licemjerno. Također, oni muslimani koji će i dalje čestitati Božić, neka znaju da će ih na Sudnjem danu taj isti kršćanin kome su čestitali praznik možda upitati što ga nisu upozorili na njegovo nevjerstvo, što mu nisu ukazali da radi pogrešno... Nadam se da ćete shvatiti opasnost ovakvog postupanja, jer zbog ovih njegovih riječi Uzvišeni Allah može i vas kazniti! Pa znajte da ste upozoreni!
Da zaključim: Kršćanima želim dobro i upravo zbog toga im neću čestitati njihov praznik, jer kako da im čestitam nešto, a smatram da će ih to odvesti u Vatru. Dakle, odbijam da budem licemjer, a pravi kršćanin koji shvata religiju shvatit će i cijeniti ovaj moj postupak, jer ovim dokazujem da mu stvarno želim dobro.
Onima koji smatraju da kršćanima treba čestitati Božić zbog tolerancije, izgradnje dobrosusjedskih odnosa i poštivanja njihovih osjećanja, postavljam dva pitanja:
1) Da sutra u BiH odjednom bude dva miliona sektaša koji počnu vjerovati da je Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem, Bog (euzubillahi) i dan njegovog rođenja proglase svojim praznikom, kao da je tada rođen Bog, da li biste im čestitali taj njihov praznik isto u duhu tolerancije i dobrosusjedskih odnosa, a imajte na umu da ih je dva miliona u Bosni?
2) Ako sutra u BiH bude tri miliona homoseksualaca i legaliziraju svoje brakove i postanu moćna sila u BiH i utemelje svoj praznik, “gej” praznik, koji bi čak bio i državno priznat, da li biste im vi, muslimani, opet čestitali taj praznik u duhu tolerancije i dobrosusjedskih odnosa? Oni koji su razumom obdareni shvatit će na šta ova pitanja ukazuju!
Neka Allah spusti Svoj mir i spas na sve muslimane koji pročitaju ovaj tekst, a uputi nemuslimane! Allah vas nagradio svakim dobrom!
Ah teksta majko mila, zasto jednostavno nisi napisao "ja sam licemjer", ti hoces da objasnis kako nisi licemjer a u stvari se u tekstu opozivas na jednog u stilu: "moja je vjera ona prava, a vi svi ostali svi u krivu", vi ste takav mentalni sklop, koji se nikad u zivotu nije zapitao "da li sam ja u pravu" i nikad ne gledate na stvari iz neke druge perspektive, nego samo se drzite koje kakvih knjiga , i po njima osuđujete svijet oko sebe, ja stvarno neznam u kakvom vi okruzenju odrastate.
A da, da ti razrjesim odma ovo glavno, ti ovim tekstom ne prizivas ni na kakav mir, ovdje ti navodis samo na mrznju i licemjerstvu.
Ah teksta majko mila, zasto jednostavno nisi napisao "ja sam licemjer", ti hoces da objasnis kako nisi licemjer a u stvari se u tekstu opozivas na jednog u stilu: "moja je vjera ona prava, a vi svi ostali svi u krivu", vi ste takav mentalni sklop, koji se nikad u zivotu nije zapitao "da li sam ja u pravu" i nikad ne gledate na stvari iz neke druge perspektive, nego samo se drzite koje kakvih knjiga , i po njima osuđujete svijet oko sebe, ja stvarno neznam u kakvom vi okruzenju odrastate.
A da, da ti razrjesim odma ovo glavno, ti ovim tekstom ne prizivas ni na kakav mir, ovdje ti navodis samo na mrznju i licemjerstvu.
To je tvoje mišljenje. Tekst nisam ja lično pisao, napisao bih ga drugačije ali bi bit ostala ista. Dakle, slažem se sa autorom teksta.
Da ponovim, to je tvoje mišljenje o meni koje si napisao. Neka i ostali o tekstu zaključe za sebe na osnovu svog životnog iskustva.
Ostani u miru.
Možda bi se tekst nekome svidio više ako sadrži ovaj ajet:
Reci: "O sljedbenici Knjige! Dođite riječi istoj među nama i među vama: Da obožavamo samo Allaha i da Mu ne pridružujemo ništa i ne uzimamo mi jedni druge gospodarima mimo Allaha." Pa ako se odvrate, tad recite: "Svjedočite da smo mi muslimani."
Last edited by zapamti on 15/12/2013 18:15, edited 1 time in total.
vazi wrote:@zapamti, ovaj tvoj tekst nema mesta na ovoj temi i ja bih voljela da ga moderi izbrisu, izvini, nista licno, ali to nije tema ove emisije
jal' nadji neku drugu temu jal' otvori svoju, ali ovdje tekstu, bar se meni tako cini, nije mjesto
Vjeruj mi da je preplavljenja ova tema sa onim što nema uporišta u Islamu. Pa jesi li još koji put prije reagovala, ili je ovo prvi put? Zašto ne bi imao mjesta, pored mnoštva drugih tekstova za koje se iz ,,aviona,, vidi da su neutemeljena.
Je li to neki musliman ne smije iznijeti svoje mišljenje o komšijama sa kojima živi?
Ova osoba koja je napisala tekst je poznata široj javnosti.
Propis čestitanja neislamskih praznika
Piše: Mr. Safet Kuduzović
Kada god se približi neki nemuslimanski praznik, počnu se voditi polemike da li čestitati dotični praznik ili ne. Nije poznato da nemuslimani pomišljaju a kamoli raspravljaju o tome da li muslimanima čestitati Bajram ili Novu hidžretsku godinu (a nju, svakako, ne treba slaviti niti čestitati). Ako pogledamo običajna prava ljudi općenito, uočit ćemo da čestitanje određene stvari znači radovanje i potpuno...
prihvatanje njezine legitimnosti, a izbjegavanje čestitanja ukazuje na odricanje, neprihvatanje i njeno praktično ignoriranje. Musliman je dužan poštovati sve ljude i prema njima se pravedno i humano odnositi bez obzira na njihovu vjersku pripadnost. Međutim, to poštovanje i uvažavanje ne smije preći granicu, pa da musliman čestita ljudima ubjeđenja koja ruše temelje islama i potiru monoteizam koji su promovirali svi Allahovi poslanici.
Od svanuća islamske zore nije bilo poznato da muslimani s takvim žarom i tako hitro, kolektivno i individualno, nastoje udovoljiti pripadnicima drugih religija čestitajući im njihove vjerske, nacionalne i druge praznike.
Komentirajući ajet: “...i oni koji ne prisustvuju laži i nevaljalštini” (prijevod značenja El-Furkan, 72), Ibn Abbas, Ebu Âlije, Ibn Sirin, Dahhak, Rebia b. Enes i neki drugi mufessiri, rekli su: “To se odnosi na mnogobožačke praznike.” (Vidjeti: Tefsirul-Kur’anil-azim, 3/341, i Ed-Durrul-mensur, 5/148.)
Svaki dan najmanje po sedamnaest puta muslimani na namazima mole: "Uputi nas na Pravi put, na put onih kojima si blagodati podario, a ne onih na koje se srdžba izlila i koji su zalutali." (Prijevod značenja El-Fatiha, 6-7.) Prenosi Ibn Adi da je Poslanik, sallallahu alejhu ve sellem, rekao: "Srdžba se izlila na jevreje, a kršćani su zalutali." (Ahmed, Tirmizi, sa dobrim lancem prenosilaca)
Zar nakon ove veličanstvene dove čestitati vjerske praznike ljudima na koje se Uzvišeni Allah zbog njihovih ubjeđenje rasrdio i u zabludi ih ostavio?!
Enes b. Malik prenosi da su se ashabi u Medini zabavljali u dva još iz paganskoga doba naslijeđena dana, čak i nakon Hidžre. Kada je to čuo Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao je: “Allah vam je te dane zamijenio boljim od njih: Ramazanskim i Kurbanskim bajramom.” (Nesai, Ahmed i Bejheki, sa ispravnim lancem prenosilaca. Vidjeti: El-Iktida, 1/486, Fethul-Bari, 2/442, Subulus-selam, 2/70, i Es-Silsiletus-sahiha, 5/34.)
Neki se čovjek zavjetovao da će prinijeti žrtvu u Buvani (mjesto južno od Mekke), a kada je za to saznao Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, upitao je: “Da li se na tom mjestu nalazio kakav kip koji su pagani obožavali?” “Nije”, odgovoriše prisutni, pa je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, opet upitao: “Da li su na tom mjestu mnogobošci slavili kakav praznik?” Na ovo ashabi odgovoriše: “Nisu.” “Onda ispuni svoj zavjet!”, naredi mu Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem. (Ebu Davud. Ibn Tejmijje tvrdi da hadis ispunjava kriterije koje su postavili Buharija i Muslim. Vidjeti: El-Iktida, 1/490.) Ovaj hadis jasno ukazuje na dokidanje paganskih običaja i nevjerničkih praznovanja.
Ibn Abbas prenosi da je Poslanik, sallallahu alejhu ve sellem, rekao: "Ne pripada nama onaj ko postupa po običajima drugih." (Taberani, 11/123/11335. Šejh Albani ovu predaju ocjenjuje kao dobru. Vidjeti: Sahihul-džamia, 2/957.)
Omer b. Hattab govorio je: “Ne ulazite u njihove bogomolje dok u njima praznuju, jer se tada na njih spušta Allahova srdžba!” (Abdurrezzak, 1/411, i Bejheki, 9/392, sa ispravnim lancem prenosilaca. Vidjeti: Ahkamu ehliz-zimma, 3/1246.) Alija b. Ebu Talib na Omerovu je izreku dodavao: “Da vas ne bi zadesila Allahova srdžba zajedno s njima!” (Vidjeti: Tarihu Bagdad, 8/25.)
Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao je: “Ko oponaša neki narod, on mu i pripada.” (Ahmed i Ebu Davud, s dobrim lancem prenosilaca, tvrde Ibn Tejmijje, u djelu El-Iktida, 1/269, imam Zehebi, u djelu Es-Sijer, 15/509, i Ibn Hadžer, u djelu Fethul-Bari, 10/271.)
Šejhul-islam Ibn Tejmijje i Ibnul-Kajjim tvrde: “Po jednoglasnom mišljenju učenjaka, zabranjeno je veličanje nemuslimanskih praznika, njihovo pomaganje u tome i prisustvovanje takvom slavlju.” (Vidjeti: El-Iktida, 1/479, i Ahkamu ehliz-zimma, 3/1245.)
Na drugom mjestu Ibnul-Kajjim zapisao je: “Ako se onaj ko čestita nevjernicima njihove praznike uspije sačuvati nevjerstva, neće se uspjeti sačuvati očitog harama, jer takav čovjek sličan je onome ko im čestita njihovo klanjanje kipovima. To njegovo čestitanje veći je grijeh kod Allaha od konzumiranja alkohola, ubistva nevine osobe i nemorala. Onaj ko im čestita njihove praznike izazvao je Allahovu srdžbu na sebe, i to rade samo oni koji islamu ne pridaju važnost.” (Vidjeti: Ahkamu ehliz-zimma, 1/441.)
Šejh Ibn Usejmin kaže: "Čestitanje njihovog Uskrsa, ili nekog drugog vjerskog praznika, zabranjeno je po konsenzusu učenjaka koji spominje Ibnul-Kajjim." (Vidjeti: Medžmuu fetava, 3/404.)
Učenjaci hanefijske pravne škole, kao i drugi, smatraju strogo zabranjenim uručiti poklon nevjerniku na dan njihovih praznovanja, a u vezi s onim čovjekom koji to učini s namjerom veličanja njihovih blagdana, Ebu Hafs en-Nesefi, hanefijski pravnik, veli: “Kada bi čovjek obožavao Allaha cijeli život, potom poklonio nemuslimanu jaje na dan njihovih praznovanja, želeći uveličati i obilježiti taj dan, počinio bi nevjerstvo i njegova bi djela bila poništena. Isto tako, kada bi, želeći obilježiti taj dan, kupio nešto što nije običavao ranije kupovati, počinio bi nevjerstvo.” (Vidjeti: Hašijetu Ibn Abidin, 10/520-521.)
U hanefijskim djelima El-Bahrur-raik, 8/555, Medžmeul-enhur, 4/491, i Tebjinul-hakaik, 6/228, stoji: "Uručivanje poklona na dan Nejruza i Mihredžana (proljetni i jesenji mušrički praznici) je haram, ne samo haram, već kufr."
U djelu hanefijskog mezheba, El-Fetaval-hindijje, 6/446, stoji: "Kaže se u djelu El-Džamiul-asgar: Kada bi musliman na dan Nejruza poklonio drugom muslimanu poklon, ne želeći veličati taj dan, već to uradi samo radi običaja koji je poznat kod nekih ljudi, ne bi počinio nevjerstvo. Međutim, ne treba nikako poklanjati na taj dan da ne bi oponašao taj narod." Ovdje se govori o poklonu uručenom muslimanu na dan nemuslimanskog praznika, pa šta je tek onda sa darivanjem poklona inovjercima želeći im izraziti čestitke na zabludi u kojoj se nalaze?!
Hanbelijski pravnici kažu: "Pogrdno je (muslimanu) striktno postiti dan Nejruza i Mihredžana jer su to paganski praznici." (Vidjeti: Kešful-kinaa, 2/341). Ako je pogrdno Allahu činiti ibadet izrazito u danima paganskih praznovanja, šta je onda sa čestitanjem istih?!
Kažu neki malikijski učenjaci: "Ko na dan njihovog blagdana presiječe lubenicu (želeći obilježiti taj dan) kao da je zaklao svinju." (Vidjeti: El-Iktida, 1/396, od šejhul-islama Ibn Tejmijje)
Kada čestitamo kršćanima njihov blagdan, mi im, ustvari, čestitamo njihovo ubjeđenje:
a) da Allah ima suprugu,
b) da Allah ima dijete,
c) da je Isa, a.s., razapet
d) da su ga oni ubili,
e) da je Allah jedan od trojice (otac, sin i duh sveti)
Ko je ikada otvorio Allahovu Knjigu, mogao je pročitati nedvojbenu negaciju i ništavnost ovih ubjeđenja. Međutim, neki ljudi obmanjuju sami sebe pa kažu da im samo formalno, iz kurtoazije i laskanja, čestitaju, ne želeći nikako potvrditi njihova ubjeđenja!!! Dakako, srčana potvrda takvih ubjeđenja predstavlja kulminaciju zla, a u protivnom je veliki grijeh.
Da pretpostavimo da je naš radni kolega kršćanin počinio nemoral sa ženom svoga bliskog prijatelja, nakon čega je zatrudnjela i rodila mu sina. Da li nam je dozvoljeno dotičnom radnom kolegi, onako iz kurtoazije ugađajući počinitelju, ne sa ubjeđenjem, čestitati dobitak?! Ili da je spomenuti kolega u jednom od noćnih barova našao sebi ljubavnika s kojim provodi slobodno vrijeme?! Hoćemo li, laskajući radnom kolegi iz ljubaznosti i predusretljivosti, čestitati uspostavu nove intimne veze ili ćemo se, pak, zgražavati nad njegovim postupcima?! Zar su ovi gnusni postupci, po šerijatskim mjerilima, veći grijeh od prethodno spomenutih izjava i ubjeđenja?!
Dakle, veličanje (a čestitanje je jedan od najizraženijih vidova veličanja) nemuslimanskih praznika je zabranjeno po konsenzusu islamskih učenjaka, i nije mi poznato da je neko od islamskih klasika kroz generacije dozvolio čestitanje njihovih blagdana.
Razilaženje je nastalo u savremenom vremenu kada su pojedini učenjaci, povodeći se za općim argumentima, izveli zaključke i propise koji su bili skriveni najvećim ekspertima islamskih nauka u proteklih četrnaest stoljeća. Uz veliko poštovanje Evropskog vijeća za fetve i naučna istraživanja, kao i šejha Karadavija, koji su dozvolili čestitanje nemuslimanskih praznika, smatramo dotičnu fetvu pogrešnom i velikim promašajem. Ova kritika nije stvar proizvoljnog zaključivanja i shvatanja islama, već je utemeljena na konsenzusu islamskih učenjaka iz različitih pravnih škola kroz historiju islama, a dijelove njihovih izjava prethodno smo citirali. Ovo je, također, stav mnogih savremenih učenjaka današnjice, kao Ibn Baza, Albanija, Ibn Usejmina, Fevzana, Gudejana, Bekr Ebu Zejda, Ibn Džibrina i mnogih drugih.
Voljeli bismo da je Evropsko vijeće citiralo mišljenje barem jednog učenjaka iz prvih osam stoljeća islama koji su dozvolili čestitanje nemuslimanskih praznika!! Ko je preči za slijeđenje: sva islamska ulema do našeg vremena (ili u najmanju ruku u prvih osam stoljeća) koja je kategorički zabranila ovaj čin, ili, pak, nekoliko savremenih učenjaka koji su kazali suprotno njima?!
Pitanje čestitanja nemuslimanskih pravnika davno je riješeno i ne postoji situacija koja može promijeniti ovaj propis, osim ako musliman bude prisiljen da to učini. Što se tiče dobročinstva prema nemuslimanima, ono je utemeljeno decidnim šerijatskim tekstovima. Ovo dobročinstvo je pohvalno i poželjno, ali u okvirima šerijatskih granica. Po jednoglasnom mišljenju učenjaka, čestitanje njihovih vjerskih praznika ne ulazi u sastavni dio dobročinstva prema njima.
U vezi s ovim pitanjem mogu se citirati desetine izjava islamskih učenjaka iz različitih pravnih škola, ali budući da je u pitanju konsenzus pravnika, zadovoljit ćemo se spomenutim, a Allah najbolje zna.
@zapamti
Tvoji postovi nisu stavovi islamske sunitske uleme , a kod nas pogotovu. To su stavovi vehabijske sekte ,a Kuduzović je
jutube šejh i ne djeluje u okviru IZ ,znači nema apsolutno nikakav autoritet ,a kamo li da izdaje fetve.
Ne kažem da to treba brisati jer neka imaju vehabijski alimi pravo koje bi drugima ukinuli da mogu ali treba jasno reći
šta je vehabijski ili kako ga sakrivaju iza naziva "selefijski" stav ,a šta je stav IZ institucija
"Ko navečer prouči posljednja dva ajeta sure El-Bekare (Amenerresulu), biće mu dovoljna zaštita te noći." (Buharija i Muslim)
To su sljedeća dva ajeta:
285. Amener-resulu bima unzile ilejhi mir-rabbihi ve-Imu'minun. Kullun amene billahi ve mela'iketihi ve kutubihi ve rusulih..La nuferriqu bejne ehadin mir-rusulih. Ve qalu semi'na ve eta'na gufraneke rabbena ve ilejke-l-mesir.
286. La jukellifullahu nefsen illa vus'aha, leha ma kesebet ve 'alejha mektesebet. Rabbena la tu' ahizna in nesina ev ahta'na. Rabbena ve la tahmil' alejna isren kema hameltehu ' alellezine min qablina. Rabbena ve la tuhammilna ma la taqate lena bih. Va' fu 'anna, vagfirlena, verhamna, ente mevlana fensurna 'ale-l-qavmi-l -kafirin.
Vjeruje Poslanik u ono šta mu je objavljeno od Gospodara njegovog, i vjernici.Svaki vjeruje u Allaha i meleke Njegove i knjige Njegove i poslanike Njegove. "Ne pravimo razliku između i jednog od poslanika Njegovih." I govore: "Čujemo i pokoravamo se. Oprost tvoj, Gospodaru naš! A dolazište je Tebi!"
Ne opterećuje Allah dušu, izuzev mogućnošću njenom. Imaće ona šta zasluži, a protiv nje je šta zasluži. Gospodaru naš! Ne kazni nas ako zaboravimo ili pogriješimo. Gospodaru naš! I ne tovari na nas teret kao što si ga tovario na one prije nas. Gospodaru naš! I ne tereti nas onim zašto mi nemamo moći. I briši nam (grijehe);, i oprosti nam i smiluj nam se.Ti si Zaštitnik naš, zato nas pomozi protiv naroda koji ne vjeruju!
zapamti wrote:Preduhitrio si me sa postom iznad ovog.
Da ga ne citiram
Za prethodni mogu kazati ili uputiti dovu, da Allah Uzvišeni sačuva ljude od tvoje smutnje.
amin , od svačije smutnje- fitne. Fitna je inače kad se pomiješa istina i laž , kad se laž zaogrće nekim istinama da bi se prodala pod istinu i ona. Zato treba ljudima jasno reći npr "ovo učenje je od tog i tog mezheba ili ovo učenje se ne drži ni jednog mezheba i ovaj učenjak također" pa neka sebi svako izabere šta voli
gle' 'vamo, evo jedan razuman odgovor/fetva od prof. Ljevakovica:
Pitanje:
Esselamu alejkum!
Cijenjeni alime, pročitao sam Vaš odgovor u kome dozvoljavate čestitanje nevjerničkih praznika (konkretno božića). Ja bih volio da ste u Vašem odgovoru citirali mišljenje nekog od hanefijskih autoriteta budući da se obraćate ljudima koji slijede hanefijski mezheb a i Vi se sami pozivate na Ebu Hanifu, rahimehullah. Koliko je meni poznato svi hanefijski učenjaci bez iznimke žestoko osuđuju čestitanje nevjerničkih praznika, a neki od njih taj postupak smatraju nevjerstvom, pa ne znam po kojoj osnovi je dozvoljeno čestitanje vjerskih praznika ljudima koji su iskrivili svoju vjeru i čija "vjerska" ubjeđenja Kur'an i Sunnet tretiraju nevjerstvom?!
Odgovor:
Esselamu alejkum!
Pitanje čestitanja nemuslimanima njihovih vjerskih praznika ne treba dizati na nivo akaidskog pitanja, već ga posmatrati kao praktično-pravno pitanje koje spada u domen sijase šer'ijje ili društvenih odnosa. To što se nekome čestita njegov vjerski praznik ne znači podržavanje bilo čijih doktrina i vjerovanja s kojima se ne slažemo, jer kad bi se stvari tako posmatrale, onda bi se i poseban status koji Kitabije imaju u muslimanskoj državi, ili Poslanikovo a.s. primanje kršćanskih delegacija u džamiji, mogao tako tumačiti. Tom činu (čestitanju) ne treba davati značenje koje mu ne pripada. Radi se o uobičajenim, kurtoaznim čestitkama koje jedni drugima upućuju sljedbenici različitih religija, ni manje ni više od toga. Stavovi koje ste citirali u Vašem pismu izgrađeni su i izrečeni u drugačijim društvenim i historijskim okolnostima, kada je na snazi bio sistem odnosa "darul-islam: darul-harb" i to pitanje su posmatrali sa akaidskog aspekta.
Evropsko vijeće za fetve je u fetvi broj 133 zauzelo stav da je to čestitanje, kao izraz dobrih međureligijskih i međuljudskih odnosa, dozvoljeno.
P.S.a ti @Nurudine ubi se objasnjavajuci o sufizmu a ovako osoro odgovaras. Ono nisu vehabijski stavovi vec stavovi svih mezheba, ali kao sto prof Ljevakovic rece stavovi izgrađeni i izrečeni u drugačijim društvenim i historijskim okolnostima, kada je na snazi bio sistem odnosa "darul-islam: darul-harb" i to pitanje su posmatrali sa akaidskog aspekta. Eh sad, sto Kuduzovic te stavove smatra primjenjivim i u danasnjem vremenu je njegovo pravo, a mi ga ne moramo slijediti.
mezhebska pravila o vanjskim pitanjima se mijenjaju kako se mijenjaju i vanjske okolnosti . Kao što fetva i emin Ljevaković reče , to je iz perioda kad su ratovali križari vs muslimani, osmanlije vs rusko carstvo itd ,a iz tog perioda potječe i smrtna kazna za onog ko pređe na drugu vjeru odnosno na drugu stranu.
To više nema nikakvog smisla uopće upotrebljavati osim kao istorijske podatke iz tih vremena, međutim evo vidimo i dan danas se ljude loži na te stvari i po meni treba oštro reagovati na takve stvari . Dr. Tariq Ramadan jedan od vrhunskih islamskih mislilaca je napisao knjigu "radikalna reforma "
Za one koji imaju imalo ili trunku naklonosti da pomisle a kamoli da čestitaju nevjernicima praznik, njima poručujem:
Osim širka, zamislite najgore moguće grijehe koje čovjek ili ljudi mogu uraditi.
Beli će se mnogi zgražavati dok zamišljaju najveće i najgore stvari od grijeha koje neko čini ili može da učini.
Oprostite na toj neugodnosti. Na primjer (mnogi će to pomisliti) znamo da je Uzvišeni Stvoritelj, ubistvo samo jednog čovjeka uporedio kao da su svi ljudi ubijeni ili taj čin izjednačio sa ubistvom svih ljudi. Tako da ste slobodno mogli i umnožavati te grijehe, uglavnom da dobijete što veću količinu grozote ili grijeha.
Na jednu stranu stavite sve te grozote koje ljudi su u stanju uraditi (što ste zamislili ili zamišljate), a na drugu stranu stavite širk.
Kod našeg Stvoritelja, Plemenitog, Silnog, Koji sve stvoreno opskrbljuje nevidljijvim nama ili vidljivim blagodatima, Koji ni jednog dokaza nije dao da postoji Njemu Jedinom, Pravednom, Gospodaru svih svjetova, nije dao nijedan dokaz da postoji sudrug s Njim.
Taj grijeh pripisati Njemu Uzvišenom sudruga je kod Njega veći ili najveći kojeg ljudi (ili pak džinni) mogu počiniti.
Znači, svu onu grozotu koju ste zamislili i umnožili sa brojem kojim ste htjeli, veći grijeh kod Allaha Stvoritelja je upravo širk. Iako se naravno sama količina ili njihova grozota nije umanjila tj. ostala je ista.
Pa vi vidite da li vam je Allah dao u Svojoj Uputi opravdanje da čestitate nekome širk ili nevjerstvo.
Zavirite dobro u svoju unutrašnjost, svoju savjest, imate li validno opravdanje pred Allahom svojim Stvoriteljem da nekome ko Mu čini širk, da mu čestitate nevjerstvo.
"Pa neka je hvaljen Allah, Gospodar nebesa i Gospodar Zemlje, Gospodar svih svjetova" (prijevod značenja 45/36)
U posljednje vrijeme u medijskom prostoru je prisutna opća profanizacija i estradizacija nekih islamskih termina. Najgore od svih prolazi džihad. Određeni muslimani sami doprinose ovome stvarajući jedan vid folklora od svoje nakaradne vizije islama. Ova pojava je posebno prisutna na internetu, pa tako imamo ljude koji propagiraju ideju turbo džihada po kojoj su centralne vrijednosti islama militarističko dangubljenje po internetu, postavljanje slika žena koje nose kalašnjikov, te nošenje palestinki i maskirne odjeće. Mnogi naivni muslimani zbog nekontrolisanih emocija nasjedaju na ovu propagandu koja najčešće nema ni izvora, već je plasiraju anonimusi po internetu i islamofobičnim medijima. Ona je zasnovana na parcijalnom i površnom razumjevanju vjere izgrađenom na vlastitim frustracijama. Ove grupice i pojedinci nameću sebi parametar da su muslimani bolji što više galame i što više glume macho komandose.
Iako ova furka često izgleda benigno i djetinjasto, mnoge od ovih ideja su pogubne jer svoje sljedbenike vode u vjersko zastranjivanje, te fizičku i psihičku izolaciju, pa često zbog svoje kratkovidnosti postaju sredstvo manipulacije i zloupotrebe protiv ostalih muslimana.
Zbog toga je potrebno ukazivati na ovu opasnu pojavu i objašnjavati ovim ljudima da se trebaju vrati u okvire zdravog razuma i manje gledati Chuck Norrisa i Steven Seagala. Zbog opće dobrobiti svih muslimana trebali bi više pristupati racionalnijem, zrelijem i dubljem tumačenju vjere i njenih propisa, kao i vratiti se na uvažavanje ljudi koji su priznati vjerski autoriteti.
Pored ostalih komponenti, njihov mitomanski imidž se sastoji i od osebujnog vokabulara kojeg upražnjavaju u svakodnevnom govoru. Slijedi rječnik termina po kojima su ovi pojedinci lahko prepoznatljivi:
Daija – svršenik nekog fakulteta na Arabijskom poluostrvu koji ne radi u Islamskoj zajednici
Bivši daija – daija iz prethodne definicije koji je skratio bradu ili se zaposlio u Islamskoj zajednici
Dawa – kopiranje i podjela letaka o novotarijama
Šejh – osoba u društvu koja misli za vas
Ulema – učenjaci koji u datom trenutku imaju mišljenje koje vam odgovara
Ahi (akhy za dijasporu) – musliman sa bradom kojeg lično poznajete
Brat – musliman sa bradom kojeg ne morate lično poznavati
Džahili – Svi ostali koji ne spadaju u prethodne dvije kategorije
Džemat – tarikat u kojem se okupljate sa desetak drugih istomišljenika
Ders – interno sijelo na kojem je jedan od prisutnih završio ili pokušao završiti fakultet na Arapskom poluostrvu i na kojem se priča o tome zašto ste vi bolji muslimani od ostalih
Akika – jedini događaj na kojem kao prilog ovčetini progutate sva neslaganja i nesuglasice jer bratstvo je najpreče
Halka – svaki put mi nešto iskrsne, ahi...
Islam – stvar koju ste u vašoj čaršiji vi najbolje shvatili
Kur'an – Allahova knjiga koja govori o tehakumu
Tehakum - jedina tema zbog koje ste spremni ostati online do sabaha
Glasanje – kufr
Kufr - glasanje
Hadisi – Rečenice koje je Poslanik a.s. izrekao da dokaže da ste vi uvijek u pravu
Mesdžid – Ljetnja kuhinja kod rođaka u kojoj klanjamo
Džamija – betonski objekat sa visokim tornjem u kojem se skupljaju novotari
Hodže – mušrici islamske vjeroispovjesti
Fitna – više od dva neistomišljenika na jednom mjestu
Ahlak – definicija nedostaje
Glava – dio tijela koji služi za nošenje brade
Torzo – dio tijela koji služi za nošenje maskirnog prsluka
Prsti – dio tijela za pisanje postova
Facebook – Društvena mreža za raspravu i psovanje neistomišljenika
Rasprava – Stvar koje se svi muslimani trebaju kloniti nakon što vi iznesete svoje mišljenje
Murdžije – redakcija magazina „Saff“
Pašćad – redakcija magazina „Saff“ kad objavi tekst o džihadistima
Murtedi – Islamska zajednica
Ihvanije – selefije koje ne galame na Islamsku zajednicu
Tagut – Saudijska Arabija
Mudžahid – musliman sa bradom i puškom AK-47 čija se slika ili video može naći na Facebooku
Šehiditi – poginuti u Siriji
Talaknuti – razvesti ženu
Keramet – mudžahid iz kavkaskog emirata koji je jednim metkom ubio tri marionete, riječ Allah na telećoj koži
Džihad – Svaka društvena djelatnost koja involvira pucačinu
Garibi/guraba – muslimani koji su zbog svoje oholosti i osionosti pokidali sve veze sa okolinom, a blago li se garibima...
Muwehid – osoba koja na Facebook profilu ima sliku konjanika ili sablje
Tekfir – diskretan način da ostaneš u pravu i kad ti izbiju sve argumente
Identitet – stvar od koje je bitnije imati coolerski nadimak poput Isukana sablja ili ebu Dabi el Konjici ibn Bosnewi
Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini (IZBiH) Husein Kavazović uputio je nadbiskupu vrhbosanskom kardinalu Vinku Puljiću čestitku u povodu kršćanskog blagdana Božića, uz želju da "vjerski blagdani među našim vjernicima jačaju duh razumijevanja i poštovanja”, prenosi Anadolija.
”U svoje lično i u ime Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini čestitam Vama osobno, svim službenicima Katoličke crkve i svim katolicima u našoj zajedničkoj domovini Bosni i Hercegovini veliki blagdan rođenje Isaa (Isusa), neka je na njega Božiji mir i spas, moleći Uzvišenog Boga da nas ojača međusobnom ljubavlju i razumijevanjem, voljom i trudom da radimo za zajedničko dobro”, navodi se u tekstu čestitke.
Kavazović je u svojoj poruci izrazio želju da "vjerski blagdani među našim vjernicima jačaju duh razumijevanja i poštovanja”.
Daija – svršenik nekog fakulteta na Arabijskom poluostrvu koji ne radi u Islamskoj zajednici
Bivši daija – daija iz prethodne definicije koji je skratio bradu ili se zaposlio u Islamskoj zajednici
Dawa – kopiranje i podjela letaka o novotarijama
Šejh – osoba u društvu koja misli za vas
Ulema – učenjaci koji u datom trenutku imaju mišljenje koje vam odgovara
Ahi (akhy za dijasporu) – musliman sa bradom kojeg lično poznajete
Brat – musliman sa bradom kojeg ne morate lično poznavati
Džahili – Svi ostali koji ne spadaju u prethodne dvije kategorije
Džemat – tarikat u kojem se okupljate sa desetak drugih istomišljenika
Ders – interno sijelo na kojem je jedan od prisutnih završio ili pokušao završiti fakultet na Arapskom poluostrvu i na kojem se priča o tome zašto ste vi bolji muslimani od ostalih
Akika – jedini događaj na kojem kao prilog ovčetini progutate sva neslaganja i nesuglasice jer bratstvo je najpreče
Halka – svaki put mi nešto iskrsne, ahi...
Islam – stvar koju ste u vašoj čaršiji vi najbolje shvatili
Kur'an – Allahova knjiga koja govori o tehakumu
Tehakum - jedina tema zbog koje ste spremni ostati online do sabaha
Glasanje – kufr
Kufr - glasanje
Hadisi – Rečenice koje je Poslanik a.s. izrekao da dokaže da ste vi uvijek u pravu
Mesdžid – Ljetnja kuhinja kod rođaka u kojoj klanjamo
Džamija – betonski objekat sa visokim tornjem u kojem se skupljaju novotari
Hodže – mušrici islamske vjeroispovjesti
Fitna – više od dva neistomišljenika na jednom mjestu
Ahlak – definicija nedostaje
Glava – dio tijela koji služi za nošenje brade
Torzo – dio tijela koji služi za nošenje maskirnog prsluka
Prsti – dio tijela za pisanje postova
Facebook – Društvena mreža za raspravu i psovanje neistomišljenika
Rasprava – Stvar koje se svi muslimani trebaju kloniti nakon što vi iznesete svoje mišljenje
Murdžije – redakcija magazina „Saff“
Pašćad – redakcija magazina „Saff“ kad objavi tekst o džihadistima
Murtedi – Islamska zajednica
Ihvanije – selefije koje ne galame na Islamsku zajednicu
Tagut – Saudijska Arabija
Mudžahid – musliman sa bradom i puškom AK-47 čija se slika ili video može naći na Facebooku
Šehiditi – poginuti u Siriji
Talaknuti – razvesti ženu
Keramet – mudžahid iz kavkaskog emirata koji je jednim metkom ubio tri marionete, riječ Allah na telećoj koži
Džihad – Svaka društvena djelatnost koja involvira pucačinu
Garibi/guraba – muslimani koji su zbog svoje oholosti i osionosti pokidali sve veze sa okolinom, a blago li se garibima...
Muwehid – osoba koja na Facebook profilu ima sliku konjanika ili sablje
Tekfir – diskretan način da ostaneš u pravu i kad ti izbiju sve argumente
Identitet – stvar od koje je bitnije imati coolerski nadimak poput Isukana sablja ili ebu Dabi el Konjici ibn Bosnewi