Šta trenutno čitate?

Kulturna dešavanja, predstave, izložbe, festivali, obrazovanje i budućnost mladih...

Moderator: Chloe

Post Reply

Citate?

Sa zadovoljstvom!
1196
91%
Dovoljno je sto moram citat titlove na TV-u...
123
9%

Total votes: 1319

sojka

Post by sojka »

Everything is illuminated, prije filme :-)

http://wwws.warnerbros.de/everythingisilluminated/
nadia

Post by nadia »

Uz Zadie Smith u elektronskom morala sam naci i jednu papirnatu za kasno citanje:) Odabir: ALeksandar Hemon, Covjek bez proslosti; nekkao mi je do sada izmicao, sad uzeh da procitam ....
black_sabot_cat

#1128 razmjena/posudba knjiga:)

Post by black_sabot_cat »

eh ovako, posto sam poprilicno nova na ovom forumu, prvo vas sve fino pozdravljam:::

meni se cesto desi da na netu ili kroz pricu sa prijeteljima i prijateljicama cujem za neku knjigu koja mi se pravo dopadne, ali frka je sto tu knjigu nigdje ne meres naci ili znate vec-kosta pravo puno, pa bih ja imala prijedlog ako ste voljni/e da sudjelujete u njemu.. :-D
dakle, jednostavno mozemo raditi neku zezu sa razmjenom/posudbom knjiga npr. odredi se jedan datum kada bi se svi/e sastali/e negdje sa knjigama za razmjenu/posudbu i fino se izrazmjenjivali/isposudjivali medjusobno s njima..ili neke razmjene pojedinacno...mozda

Znam da sam malo iskomplicirala stvar, ali mislim da je ovo izvodljivo :-)
razmazena

#1129 Re: razmjena/posudba knjiga:)

Post by razmazena »

black_sabot_cat wrote:eh ovako, posto sam poprilicno nova na ovom forumu, prvo vas sve fino pozdravljam:::

meni se cesto desi da na netu ili kroz pricu sa prijeteljima i prijateljicama cujem za neku knjigu koja mi se pravo dopadne, ali frka je sto tu knjigu nigdje ne meres naci ili znate vec-kosta pravo puno, pa bih ja imala prijedlog ako ste voljni/e da sudjelujete u njemu.. :-D
dakle, jednostavno mozemo raditi neku zezu sa razmjenom/posudbom knjiga npr. odredi se jedan datum kada bi se svi/e sastali/e negdje sa knjigama za razmjenu/posudbu i fino se izrazmjenjivali/isposudjivali medjusobno s njima..ili neke razmjene pojedinacno...mozda

Znam da sam malo iskomplicirala stvar, ali mislim da je ovo izvodljivo :-)
Tesko izvodivo.:) Meni moji prijatelji i poznanici, ljudi koje znam, a kojima posudim knjige na citanje, ne vracaju knjige na vrijeme, nego ih ja moram tegliti za rukav i napominjati da mi ih vrate. Jos ako ne zapisem kome sam sta posudila na citanje, mogu se halaliti s tim knjigama. Sta bi tek bilo s nepozantim ljudima? Nije da sam sebicna, niti bilo sta slicno, ali tako je kako je. Nemam zelju da se zauvijek rastanem sa knjigama iz moje licne biblioteke.:D
van Basten

Post by van Basten »

slažem se s razmaženom... moja lična biblioteka je već pretrpila podosta štete zbog tih odgovornih čitača... zato sam sada mnogo oprezniji, fino utefterim u komp ko uzme knjigu (ako je dobije naravno) i onda svako malo osvježim mozak svoj, a onda i posuđivača... nema labavo više 8)
nadia

Post by nadia »

Sama sam se opekla sa psoudjivanjem knjiga, ali ako bi to bila razmjena, pa da ide 1 na 1, onda valjda je svakome cilj da dobije svoju knjigu. Ja imam bas poveliku porodicnu biblioteku, ali ipak bih rado posudila neke aktuelnije naslove..a da napise svako koju knjigu bi rado posudio, i da se javi onaj ko je ima..ali bilo bi dobro da to bude nova tema...

Znaci ja trazim::
Margaret Atwood : Sluskinjina prica
Haruki Murakami
to je za pocetak:)
Pearl

Post by Pearl »

Rania wrote:
crnjak wrote:ormah pamuk - zovem se crveno
prva liga
Knjiga je fenomenalna. jedna od rijetkih koja te zarobi jos na prvoj stranici!
samo je kraj nekako bezveze, bar meni... knjigu sam procitala u jednom dahu.. a onda se na kraju razvuce i razvodni..to me malo razocaralo ...
Rania

Post by Rania »

Pearl wrote:
Rania wrote:
crnjak wrote:ormah pamuk - zovem se crveno
prva liga
Knjiga je fenomenalna. jedna od rijetkih koja te zarobi jos na prvoj stranici!
samo je kraj nekako bezveze, bar meni... knjigu sam procitala u jednom dahu.. a onda se na kraju razvuce i razvodni..to me malo razocaralo ...
u pravu si, ja sam isto osjetila blago razvodnjavanje (kao da je pisac bio preokupiran novom knjigom) samo ne mogu bas reci da sam icim bila razocarana. Ipak mislim da je knjiga odlicna.
dunia

Post by dunia »

A gdje mogu naci Zadie Smith u elektronskoj formi? Hvala
nadia

Post by nadia »

Thanks to InfraRed ja citam Zadie, samo lagano nazalost zbog nedostatka slobodnog vremena, valja radit a plus ispit sljedece sedmice...
black_sabot_cat

Post by black_sabot_cat »

Beatrix wrote:
van Basten wrote:slažem se s razmaženom... moja lična biblioteka je već pretrpila podosta štete zbog tih odgovornih čitača... zato sam sada mnogo oprezniji, fino utefterim u komp ko uzme knjigu (ako je dobije naravno) i onda svako malo osvježim mozak svoj, a onda i posuđivača... nema labavo više 8)
ma nazalost i ja sam postala takva... bila je to lijepa utopisticka ideja, moram se predomisliti. nebrojeno puta sam bila bukvalno "opljackana". i onda se nanerviram kako mi ljudi obicno sve vracaju na vrijeme, novac, odjecu, uslugu... al knjige im kao nesto nisu bitne, ko biva sta ce ti ne's umrijet bez njih ionako si procitala (da, bilo je i toga :D)

tako da, dok i ako se ne napravi neki ozbiljan sax klub knjige, ja nisam za razmjenu.
sto sada ja tu mogu?? ja sam utopistkinja izgleda, mislim da su svie odgovornie poput mene, mada se i meni desava ta situacija da nekome posudim knjigu, a on ili ona mi je nikada vise ne vrate, no ja imam stav da knjige treba, sto je moguce vise sverati ljudima, pa mi to i ne smeta toliko :)
ono u fazonu sam da knjigu koju procitam poklonim nekome ko je zeli :-D
anais_nin

Post by anais_nin »

Beatrix wrote:
van Basten wrote:slažem se s razmaženom... moja lična biblioteka je već pretrpila podosta štete zbog tih odgovornih čitača... zato sam sada mnogo oprezniji, fino utefterim u komp ko uzme knjigu (ako je dobije naravno) i onda svako malo osvježim mozak svoj, a onda i posuđivača... nema labavo više 8)
ma nazalost i ja sam postala takva... bila je to lijepa utopisticka ideja, moram se predomisliti. nebrojeno puta sam bila bukvalno "opljackana". i onda se nanerviram kako mi ljudi obicno sve vracaju na vrijeme, novac, odjecu, uslugu... al knjige im kao nesto nisu bitne, ko biva sta ce ti ne's umrijet bez njih ionako si procitala (da, bilo je i toga :D)

tako da, dok i ako se ne napravi neki ozbiljan sax klub knjige, ja nisam za razmjenu.
Ja da se nadovezem na ovo posto sam imala takvih situacija mali milion i to par puta sa knjigama koje se vise ne mogu nabaviti :roll: jednostavno tiraz rasprodan, pa se mogu slikati :roll: ali s druge strane moram pohvaliti Bumbar sa foruma, kao jednu od osoba koje me nikad, ali NIKAD nisu iznevjerile po to pitanju :D zato mi je ona trenutno jedina osoba koja ima pravo posuditi i najdragocjenije knjige iz moje kolekcije, jer znam da ih uvijek vrati i to na vrijeme :D :kiss: inace cesce poklanjam knjige nego sto ih posudjujem :D a posudjujem samo one od kojih mi nije tragedija trajno se rastati :D
pitt

Post by pitt »

sreca pa ih nema puno oko mene sto vole citat knjige koje se meni svidjaju pa tako i nemam tih problema. :D

a upravo sam zavrsio Great Gatsby po preporuci :D i i sad malo citam Zuku Dzumhura - Nekrolog Jednoj Carsiji......u iscekivanju je "We" - Yevgeny Zamyatin (isto po preporuci).

Image
Book Description
“[Zamyatin’s] intuitive grasp of the irrational side of totalitarianism– human sacrifice, cruelty as an end in itself–makes [We] superior to Huxley’s [Brave New World].”
–George Orwell

An inspiration for George Orwell’s 1984 and a precursor to the work of Philip K. Dick and Stanislaw Lem, We is a classic of dystopian science fiction ripe for rediscovery. Written in 1921 by the Russian revolutionary Yevgeny Zamyatin, this story of the thirtieth century is set in the One State, a society where all live for the collective good and individual freedom does not exist. The novel takes the form of the diary of state mathematician D-503, who, to his shock, experiences the most disruptive emotion imaginable: love for another human being.
At once satirical and sobering–and now available in a powerful new modern translation–We speaks to all who have suffered under repression of their personal and artistic freedom.

“One of the greatest novels of the twentieth century.”
–Irving Howe
PeryVes

Post by PeryVes »

Trenutno čitam Ibrišimovićev Vječnik.
Dezze

Post by Dezze »

Agatha Christie, Pet prasica. :D Jednostavno uzivam u njenim knjigama i little grey cells :)[/b]
anais_nin

Post by anais_nin »

YASMINA KHADRA - The Swallows of Kabul

Image

Prica o sudbini 2 bracna para u Kabulu pod Talibanskim rezimom...knjiga me zaintrigirala jer je Yasmina Khadra u stvari muskarac, tj neki oficir Alzirske vojske koji je uzeo zenski pseudonim da zaobidje ogranicenja vojne cenzure....knjiga je "lagana" stilom pisanja ali ne i temom, koja je "poteska", ali mislim da vrijedi procitati knjigu, jedna od onih koje se procitaju za dan-dva ukoliko je tema ono sto vas interesuje....
feferoncic

Post by feferoncic »

Znam da mozda ruzno zvuci ali knjige nikome ne posudjujem, zbog par losih iskustava, elem....trenutno citam ~Mit o Sizifu~ ,Camus
Bumbar

Post by Bumbar »

anais_nin wrote: Ja da se nadovezem na ovo posto sam imala takvih situacija mali milion i to par puta sa knjigama koje se vise ne mogu nabaviti :roll: jednostavno tiraz rasprodan, pa se mogu slikati :roll: ali s druge strane moram pohvaliti Bumbar sa foruma, kao jednu od osoba koje me nikad, ali NIKAD nisu iznevjerile po to pitanju :D zato mi je ona trenutno jedina osoba koja ima pravo posuditi i najdragocjenije knjige iz moje kolekcije, jer znam da ih uvijek vrati i to na vrijeme :D :kiss: inace cesce poklanjam knjige nego sto ih posudjujem :D a posudjujem samo one od kojih mi nije tragedija trajno se rastati :D
:D :kiss: hvajaaaaaaa :) :)

hmmm...sad ste me podsjetili da mi podosta knjiga fali... :( a ja ne znam kome sam pozajmila :shock: :(
tigris

Post by tigris »

citam gricku vjesticu 8-) inace jako volim zagorku 8-)
pred ocima su mi brkati vitezovi sa macevima koji se bore za ljubav svojih dama :D u balskim haljinama i sa dugim kosama :-) :-) :D
danas cu morati preskociti peglanje vesa da bi procitala kako ce nera saznat za osjecaje sinise( on neru ludo voli i pise joj pisma svojom vlastitom krvi :D :D :D
anais_nin

Post by anais_nin »

tigris wrote:citam gricku vjesticu 8-) inace jako volim zagorku 8-)
pred ocima su mi brkati vitezovi sa macevima koji se bore za ljubav svojih dama :D u balskim haljinama i sa dugim kosama :-) :-) :D
danas cu morati preskociti peglanje vesa da bi procitala kako ce nera saznat za osjecaje sinise( on neru ludo voli i pise joj pisma svojom vlastitom krvi :D :D :D
joj to jos nisam citala :D a zvuci tako "socno" :D svaki put kad bih nasla na nekom od sajmova citav set knjiga bio je preskup :roll: :( :sad: docepacu se ja vjestice kad tad :lol: :D
anais_nin

Post by anais_nin »

Beatrix wrote:
anais_nin wrote:YASMINA KHADRA - The Swallows of Kabul

Image

Prica o sudbini 2 bracna para u Kabulu pod Talibanskim rezimom...knjiga me zaintrigirala jer je Yasmina Khadra u stvari muskarac, tj neki oficir Alzirske vojske koji je uzeo zenski pseudonim da zaobidje ogranicenja vojne cenzure....knjiga je "lagana" stilom pisanja ali ne i temom, koja je "poteska", ali mislim da vrijedi procitati knjigu, jedna od onih koje se procitaju za dan-dva ukoliko je tema ono sto vas interesuje....
joj anais :D ja samo čitam klasike a nove su mi knjige preskupe, pa znam presjediti u buybooku čitajući :D i to kad i ako dobiju to što tražim, a to i nije tako često :roll:

zaaaaviiiiidiiiim ti :D šmrc :(
i ja sebi zavidim :lol: bila sam ludo zeljna novih naslova :D sad je kod mene drugi problem, od dragosti sve bih citala odjednom pa ono ne znam za sta cu prije :D jos sam se uvalila u jedan program da pisem recenzije za knjige koje ce tek biti objavljene pa sada uzivam u odredjenom broju noviteta djaba :D :D :D samo valja to sve na vrijeme procitati :D nekad se osjecam ko da sam ponovo na faksu :D ali fakat ima jako kvalitetnih novijih knjizevnika :D klasika je naravno klasika, ali jednog dana ce neki od ovih radova takodje biti smatrani klasikom :D
mala-i

Post by mala-i »

Čitati Lolitu u Teheranu.za sad sam jako zadovoljna

Image
Rania

Post by Rania »

Procitah konacno Novi Zivot, Orhana Pamuka. Moram priznati ostavljala sam je i vracala joj se nekoliko sedmica. Nesto mi je poteska na momente.
Na kraju postane mnogo zanimljivija.
Ne lici na ostala Pamukova djela..i stil je drugaciji.
nadia

Post by nadia »

mala-i wrote:Čitati Lolitu u Teheranu.za sad sam jako zadovoljna

Image
Meni se ova knjiga jako svidjela, slicno kao i kod knjige koju ju anais komentarisala, teska tema na izvanredno lagan i citljiv nacin. Ja sam je u jednom dahu procitala, i tako me je uvukla u zivot svojih likova...znala sam nekad razmisljati u smislu, lako je muslimaknkama u islamskim zemljama gdje se podrazumijeva da si pokriven i gdje su sve djevojke oko tebe pokrivene, ali ovo me nagnalo na drukcije razmisljanje, one pak nisu pokrivene zbog uvjerenja nego zbog pravila, i onda gubi smisao..a tortura nad tim zenama, uzas, mislim neko me treba torturisat jer imam ruzicaste carape, ili jedem jabuku zavodljivo??
nadia

Post by nadia »

anais_nin wrote:
tigris wrote:citam gricku vjesticu 8-) inace jako volim zagorku 8-)
joj to jos nisam citala :D a zvuci tako "socno" :D svaki put kad bih nasla na nekom od sajmova citav set knjiga bio je preskup :roll: :( :sad: docepacu se ja vjestice kad tad :lol: :D
Jooj, tako davno sam citala gricku vjesticu, sedmi razred, rat, dugi raspust, period kad sam procitala sve sto se moglo naci u kucama prijateljica:) Voljela bih ponovo procitati Gricku, da se malo romantiziram..eh al ovakve knjige su me zeznule u zivotu, previse ocekujem od ovih nasih suvremenih muskaraca :-x
Post Reply