Sarajevski taksisti- dno dna

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
caros

#1126 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by caros »

I mogu li ja uzeti tu licencu koju neko vrati ? :oops:
sabina1
Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.

#1127 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by sabina1 »

mahalas505 wrote:
drndalo wrote:Da, posluju ispod rentabilnosti, pa zato u buljucima stoje u redovima da vrate svoje licence Ministarstvu... :roll:
"Uze" mi rijec iz usta.

@tvsabina
Mislim poslije ovog komentara gore od strane @drndalo sva tvoja prica o taksiju i luksuzu pada u vodu. Pa umjesto da opada broj taksija raste, sto legalnih, a naravno i onih bez licenci. Nikako ne kontam koliko veca cijena taxi usluga popraviti kvalitet iste? Bio je donedavno monopol Sa taxi, sta je njihova usluga bila bolja unazada 10 godina, nego sada? Cak sada sticem dojam da je njihova usluga postaje bolja, za manju cijenu, kako to objasnjavas?
tvsabina wrote:GRAS ne može opstati kao državna firma. On nni teoretski ne može biti usamljen primjer "strogoće" u upravljanju javnim firmama a već je poslovao katastrofalno a nikako po tržišnim principima a još manje da je neko strahovao od nekoga kad podnese bilans uspjeha na kraju godine.
U kojom to relevantnom izvoru informacija(knjiga, web site....) stoji da gradski saobracaj(u ovom slucaju GRAS) ne moze biti drzavni. Ne znam, prohodali ti malo Evropom, pa da vidis koliko je procenat gradskog saobracaja u gradskoj(drzavnoj) nadleznosti, i to u drzavama koje decenijama imaju kapitalizam. Pa gradski saobracaj je ZIVA KUCAVICA svakog grada, i kao takav ogromni znacaj ima za imalo veci grad. Pa u dosta slucajeva u evropskih gradovima se dobijaju/gube lokalni izbori, bas zbog gradskog saobracaja.
Drndalu sam već odgovorila - mislim da se ne povećava sada broj taksista već da lagano opada , svjedoci neka budu taksisti , učesnici dosadašnje rasprave.
Iako smo off-topic odgovorit ću ti za GRAS , odnosno postavit ču ti pitanja koja će biti moji odgovori.
Apsolutno se slažem s tobom oko Zapadne Evrope. Nešto sam vidjela i slažem se apsolutno. Međutim za naš GRAS se ne slažem u slijedećem :
- Ukoliko se hipotetski GRASU otpišu dugovi , KO GARANTUJE da će se s GRAS-om ukoliko ostane pod kantonalnom ingerencijom UPRAVALJATI odgovorno , profesionalno , poslovati s dobitkom , da se neće stvarati neodogovorni i nepotrebni troškovi i da će GRAS imati idealnu ekonomičnost i produktivnost te krajnje idealnu uslugu spram korisnika? Ko to može garantovati? ? Dosadašnje upravljanje GRAS-om u državnom vlasništvu može biti samo SUPROTAN PRIMJER od sveg navedenog u prvom pasusu zar ne?
- Čak i ako se GRAS-u u otpišu dugovi spram dobavljača i države , odakle ovom KANTONU NOVCI , da reinvestira u GRAS , da osposobi opremu (kupi novu ili popravi staru) ??? Odakle ovom gradu novac (teoretski samo kažem) da recimo poruši tramvajsku prugu , ukine tramvaj (ili ga ostavi samo na nekom kraćem dijelu zbog turista ili nostalgije i sl.) da na mjestu tramvajskih šina posadi drveće (zamislite aleju Ilidža - Filozofski Fakultet) postavi šetališnu ili biciklističku stazu , klupe , kioske. Pa mi vapimo za zelenilom posebno u Sarajevu. Ili eventualno da na mjestu pruge se proširi saobraćajnica jer nam je sve gušći saobraćaj? Odakle Kantonu novci? NEMA IH !!! NEMA !!!
Shvatite da naša država/kanton NEMA PARA. Ovo što sam navela u ovako malom gradu na zapadu za izgraditi nije problem , kod nas jeste jer nema love. Alternativa - ma kako besmislena bila je metro ili trolejbusi na glavnoj gradskoj saobraćajnici. Tramvaj je spor i traži mnogo prostora.

Privatizacija GRAS-a bi bila mamac investitorima. Kanton može zadržati dio vlasništva.- Može se dati koncesija. Ima tu hiljadu opcija koje svježa i velika lova može implentirati.
Oprostite na off-topicu.
Bimmer_

#1128 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by Bimmer_ »

tvsabina wrote:
drndalo wrote:Da, posluju ispod rentabilnosti, pa zato u buljucima stoje u redovima da vrate svoje licence Ministarstvu... :roll:
Ljjudi ne stoje u buljucima. Međutim ljudi "lagano" vraćaju licence a neka ti potvrde Bimmer ili Jon Spencer.
Koliko sam shvatila (naravno ispravite me ako griješim) da bi se dobila važeća licenca moraju biti izmireni svi doprinosi i obaveze. Ukoliko samostalni taksist , član UT Sarajevo taksi nije dosada sebi redovno uplaćivao doprinose teško će iskeširati neku veću sumu u današnje vrijeme. Ispravite me naravno , informacije koje imam mogu biti dezinformacije.
Ukoliko je sve ovo tačno - standardi su na većem nivou i to je dobro. Loše je što ljudi ostaju bez posla :sad: :sad: :sad: :sad: ali negdje se mora "presjeći"..valjda :sad:
Da licence se gube, neki nemaju novca da plate dug drzavi i izgube je, ima ih duznika i po 20-25 000KM, nikad nisu placali i izgubili su licencu (ne daju vise licencu ako si imalo duzan) . Oni koji mogu u penziju odu i vrate licencu, nadju bolji posao vrate licencu, bankrotiraju vrate licencu, dobiju zabranu upravljanja motornim vozilom gube licencu, optuzeni su i osudjeni za kriminalno djelo (samo odredjena) gube licencu itd.
Kanton ide ka tome da smanji broj taksista i dosta su smanjili. Odredili cu cifru 1:700, 1 taksista na 700 stanovnika, po uzoru na velike Evropske gradove i dok ne postignu tu cifru nece izdavati nove licence i taksi oznake, tako da caros, ne mozes dobiti kad nekome propadne ili je "vrati".
Standardi se dizu, sto se tice vozila donesena je odluka da svi clanovi do kraja godine MORAJU imati auto sa: ABS-om, servom, klimom, zracnim jastukom vozaca i suvozaca,... Sto odmah suzava izbor na novija auta. Ispravnost vozila se provjerava na DETALJNOM, polugodisnjem tehnickom pregledu te se dobija papir o "tehnickoj ispravnosti za eksploataciju vozila" i isti se nosi u ministarstvo. Vozac treba biti propisno obucen ( ne nositi sorc, papuce, japanke, raditi u potkosulji, majici bez rukava itd...)
Vidno istaknut cjenovnik usluga
Redovno vrsiti sanitaciju vozila
I jos mnogo pravila da ne tipkam sad ;)
šrink

#1129 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by šrink »

...
Last edited by šrink on 31/08/2012 11:36, edited 1 time in total.
Bimmer_

#1130 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by Bimmer_ »

Oprosti na nevjerici ali to je poprilicno nevjerovatna situacija.
1. zasto bi neko sjeo sa vama ili vi sa nekim koga ne poznajete u taksi, kad mozete zaustaviti drugi
2. naplatio 35KM, nisu stranci plaho glupi znam jer ih vozim tacno znaju koliko trebaju platiti i "ostriji" su po pitanju taksimetra od lokalaca, tako da ne vjerujem da je platio.
3. Iako je platio ne vjerujem da je taksista ponovo upalio taksimetar, kad je receno da on placa za sve.
4. Kako je PONOVO upalio taksimetar a vec naplatio 35KM, taksimetar nije mogao otkucati 35KM za tu njegovu relaciju gdje god da je
5. Zasto uopste platiti neku cifru ako taksimetar pokazuje drugacije, cemu on sluzi...
6. Covjek vam uzme skoro 50KM i da niste ni pogledali ko je :-)
7. zasto bi iko dao toliko novca bez ikakve rasprave i trazenja racun
8. Ako je to sve tacno sto si napisala onda ti imas viska para pa te boli briga ali zasto dopustas da te neko napravi budalom?
Opet se izvinjavam na nevjerici ali prica je sa mnogo nedosljenosti i porilicno nevjerovatna, jer voznnja od 40-50K Mje nemoguca,nemoguce je da je neko plati, a i da neko to trazi da se naplati jer je to dnevnica prosjecnog vozaca.
caros

#1131 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by caros »

A vidiš da je bila p'jana. Nikad ne vjeruj žena koja.. Nebitno. Uglavnom ne vjeruj joj :mrgreen:
dzeno123

#1132 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by dzeno123 »

caros wrote:I mogu li ja uzeti tu licencu koju neko vrati ? :oops:
Ne mozes, to ministar prodaje ovim privatnim taxi kucama za boga pitaj koliko para.
drndalo

#1133 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by drndalo »

Kako prodaje, kad maloprije Bimmer rece da se ne izdaju ponovo one koje su vracene u cilju smanjenja broja ?
Bimmer_

#1134 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by Bimmer_ »

nekad davno je izdavao privatnim firmama za velike pare, zato su i ponikle ovolike :D
Sada ne moze nikom, jako cvrsto se drzi toga da se cak na sudu mnogi (Zuti, Kale, BOSS, neki SA taxi...) "ganjaju" jer nece da "vrati" licence koje su izgubljene i izda nove
drndalo

#1135 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by drndalo »

Bimmer_ wrote:nekad davno je izdavao privatnim firmama za velike pare
Pa tako brate, dosta je vise bilo sitno-jajarskog mentaliteta, kad je vec neko potkupljiv, onda bar nek' ne bude potkupljiv jeftino... :lol:

Steta, bas sam mislio sebi uzeti par komada za firmu koju bi tek osnovao (drndalo taxi) 8-) , kad bi se neke zaostale transakcije realizovale... :D
Bimmer_

#1136 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by Bimmer_ »

I ja to planiram i zeljno izcekujem novu odluku po kojoj cu moci da kupim par licenci i mozda bude Bimmer taxi ;)

I ja to kazem ako te prozivaju za korupciju onda nek bude za velike pare, a ne potkupio ga za okrajak hljeba i teglu sirutke :D
Hemera

#1137 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by Hemera »

šrink wrote:Neku noc/jutro, sjednemo prijateljica i ja zajedno sa nekim Poljakom u taxi (ne sjecam se koji je bio) Krenuli smo iz centra, taj je trebao do hotela Italia, a mi odatle na Č.Vilu. I ponudi se decko kad je izlazio da plati i nase, na sto mu taxista govori da je sve 35KMova. Ja onako pripita sa zadnjeg sjedista govorim ''Ma daaaj, pokrade covjeka, necemo do Rakovice'' Tu bivam 'ladno izignorisana, a onda je uslijedio govor, kako sam bezobrazna, ne mislim na to koliko je on voznji imao tu noc, kako nekome mora nadoknaditi, a doticnom je 35 maraka nista etc
I da, ispred hotela je ponovo ukljucio taximetar, te nasu voznju opet naplatio :)
mozda ti se ucinilo?
mahalas505

#1138 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by mahalas505 »

@tvsabina
U vezi grasa odgovreno ti je na temi vezano za gras, posto toj diskusiji nije mjesto na ovoj temi.

I ako mozes da mi odgovoris da li ti na taxi gledas kao vlasnik taxi firme ili kao krajni korisnik uluge taxi firme? To je izuzetno bitno za diskusiju, jer imam osjecas da malo ides iz jedne domene u drugu, i onda postovi izgledaju konfuzno.
Jon Spencer

#1139 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by Jon Spencer »

tvsabina wrote:
Ljjudi ne stoje u buljucima. Međutim ljudi "lagano" vraćaju licence a neka ti potvrde Bimmer ili Jon Spencer.
Koliko sam shvatila (naravno ispravite me ako griješim) da bi se dobila važeća licenca moraju biti izmireni svi doprinosi i obaveze. Ukoliko samostalni taksist , član UT Sarajevo taksi nije dosada sebi redovno uplaćivao doprinose teško će iskeširati neku veću sumu u današnje vrijeme. Ispravite me naravno , informacije koje imam mogu biti dezinformacije.
Ukoliko je sve ovo tačno - standardi su na većem nivou i to je dobro. Loše je što ljudi ostaju bez posla :sad: :sad: :sad: :sad: ali negdje se mora "presjeći"..valjda :sad:
U nekom od prethodnih postova izračunah da nas je ukupno 717 regularnih sa svom potrebnom dokumentacijom. Pretpostavimo da ih je nekih 20 - 30% u procesu produžavanja ili nekoj sličnoj proceduri.
Dobro je što se traži izmirenje dugova ali je simptomatično da je u istoj godini donesen zakon po kojem moraš imati vozilo sa ABS-om, klimom itd. pa onda zakon po kojem moraš izmiriti dugove dok se istovremeno toleriše "divljanje" privatnika, "Travničana" i klasičnih divusa. Tako da trenutno imamo situaciju da je, pogotovo u večernjim satima naročito vikendom imamo više divljih nego regularnih na cesti. Zamislite taxu koji ima duga 10-tak milja i trulju koju bi trebao promjeniti kad izađe da zaradi za Lulića i kompaniju.
Niko ne vraća licencu nego jednostavno propada, dolazi u bezizlaznu situaciju u kojoj nema rješenja i odustaje. U stvari ne odustaje nego prelazi u ilegalu i još uvijek je na cesti (za mene je i on divljak jer ako ja plaćam vala nek plaća i on).
Dobro je da se mora poštovati država i plaćati porez ali je jako neodgovorno, bezobrazno i licemjerno od države tražiti sve do zadnjeg feninga a istovremeno ne zaštiti svoje taxi prevoznike i dozvoliti im da zarade i sebi i državi. Od "divljaka" niko nema fajde osim korumpirane gospode u ministarstvu . Klasični paraziti.
Šta očekivati od ovakvih "lulića" kad budu radili na novom zakonu? Na čiju stranu će nategnuti? Ko da više naravno! Tim likovima ne vjerujem ali ono nikako. Gospodin ministar je kadar Sdp-a. Da li će biti država za Zajku ili Erovića?
Last edited by Jon Spencer on 04/07/2012 23:56, edited 1 time in total.
Jon Spencer

#1140 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by Jon Spencer »

tvsabina wrote:
sheilak wrote: Ok, ali ti impliciras da osobe koje uzimaju taxi, rade to jer se zele voziti luksuznom klasom-da ostanemo kod tvojih poredjenja-pa, stoga i trebaju vise platiti. Ali to vecinom nije tacno. Opet ponavljam da taxi cesto bude jedino prijevozno sredstvo jer GRAS nece da vozi. Ja ne govorim sad da bi taxi usluge trebale cijenama biti na nivou onih gradskog prijevoza, ali ne mislim da bi trebale biti okarakterizirane kao luksuz. Jer, realno, kod nas jesu potreba.

Ja cesto koristim taxi, zbog GRASA, naravno, ali i iz zdravstvenih razloga. Ima zaista cudnih vozaca, koji smatraju da ti njima moras bit zahvalan jer su te primili u auto. I da smiju sa tobom razgovarati kako hoce, da se smiju derati i vrijedjati te ako im sugeriras da idu drugim, kracim putem. Ali ima i (jako) pozitivnih primjera. Primjerice, taxisti sa standa u mom naselju (Mojmilo) su super ljudi, sve pohvale za njih. :thumbup: Sasvim ok su i oni sa Malte.
Ma ne , nisi me shvatila. To što imamo loš GRAS nisu krivi taksisti. Oni su krivi jer su dozvolili da ih bude previše što je dovelo do sniženja cijena , posluju ispod nivoa tačke rentabilnosti i "lagano" otpadaju.

GRAS ne može opstati kao državna firma. On nni teoretski ne može biti usamljen primjer "strogoće" u upravljanju javnim firmama a već je poslovao katastrofalno a nikako po tržišnim principima a još manje da je neko strahovao od nekoga kad podnese bilans uspjeha na kraju godine.
Čak i kad bi svi dobavljači i država otpisali GRAS-u dugove , veliko je pitanje da li bi se "izvukao" sa katastrofalnom opremom i voznim parkom za šta su opet potrebni silni novci koje ovaj grad nema. Riješenje - privatizacija. Brza , efikasna i jeftina usluga jer nam je grad malen i to nije problem. Spas za GRAS , spas za taxi - tj.oni koji imaju novac a žele sigurnost i komfor uvijek će se voziti taksijem bez obzira na cijenu.
Dakle visoki standardi izlaska taksi vozila na ulicu - visoke cijene - dobar GRAS alternativa za sve druge koji nemaju novac.
Najjači su mi likovi koji tvrde da smo u talu sa Grasom kad im stane tramvaj. Zavjera taxističko-grasovska-vatikanska.
Da je ministarstvu i Vladi KS stalo da zaštite svoju firmu Gras mogli su uspostaviti minimalnu cijenu taxi prevoza i vratiti dio korisnika svojih usluga i naravno povećati profit. Izgleda da je ovdje u pitanju oprobani proces srozaj Javno preduzeće i uvali svoju privatnu firmu u posao.
Last edited by Jon Spencer on 04/07/2012 23:58, edited 1 time in total.
convict

#1141 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by convict »

Jon Spencer wrote:
tvsabina wrote:
sheilak wrote: Ok, ali ti impliciras da osobe koje uzimaju taxi, rade to jer se zele voziti luksuznom klasom-da ostanemo kod tvojih poredjenja-pa, stoga i trebaju vise platiti. Ali to vecinom nije tacno. Opet ponavljam da taxi cesto bude jedino prijevozno sredstvo jer GRAS nece da vozi. Ja ne govorim sad da bi taxi usluge trebale cijenama biti na nivou onih gradskog prijevoza, ali ne mislim da bi trebale biti okarakterizirane kao luksuz. Jer, realno, kod nas jesu potreba.

Ja cesto koristim taxi, zbog GRASA, naravno, ali i iz zdravstvenih razloga. Ima zaista cudnih vozaca, koji smatraju da ti njima moras bit zahvalan jer su te primili u auto. I da smiju sa tobom razgovarati kako hoce, da se smiju derati i vrijedjati te ako im sugeriras da idu drugim, kracim putem. Ali ima i (jako) pozitivnih primjera. Primjerice, taxisti sa standa u mom naselju (Mojmilo) su super ljudi, sve pohvale za njih. :thumbup: Sasvim ok su i oni sa Malte.
Ma ne , nisi me shvatila. To što imamo loš GRAS nisu krivi taksisti. Oni su krivi jer su dozvolili da ih bude previše što je dovelo do sniženja cijena , posluju ispod nivoa tačke rentabilnosti i "lagano" otpadaju.

GRAS ne može opstati kao državna firma. On nni teoretski ne može biti usamljen primjer "strogoće" u upravljanju javnim firmama a već je poslovao katastrofalno a nikako po tržišnim principima a još manje da je neko strahovao od nekoga kad podnese bilans uspjeha na kraju godine.
Čak i kad bi svi dobavljači i država otpisali GRAS-u dugove , veliko je pitanje da li bi se "izvukao" sa katastrofalnom opremom i voznim parkom za šta su opet potrebni silni novci koje ovaj grad nema. Riješenje - privatizacija. Brza , efikasna i jeftina usluga jer nam je grad malen i to nije problem. Spas za GRAS , spas za taxi - tj.oni koji imaju novac a žele sigurnost i komfor uvijek će se voziti taksijem bez obzira na cijenu.
Dakle visoki standardi izlaska taksi vozila na ulicu - visoke cijene - dobar GRAS alternativa za sve druge koji nemaju novac.
Najjači su mi likovi koji tvrde da smo u talu sa Grasom kad im stane tramvaj. Zavjera taxističko grasovska vatikanska.
Da je ministarstvu i Vladi KS stalo da zaštite svoju firmu Gras mogli su uspostaviti minimalnu cijenu taxi prevoza i vratiti dio korisnika svojih usluga i naravno povećati profit. Izgleda da je ovdje u pitanju oprobani proces srozaj Javno preduzeće i uvali svoju privatnu firmu u posao.
Cijena taxi usluga je i više nego korektna za taksiste. Kome je malo, neka pita taksiste iz Tuzle ili Zenice kako i koliko naplaćuju.
Jon Spencer

#1142 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by Jon Spencer »

Jon Spencer wrote:
tvsabina wrote:
sheilak wrote: Ma ne , nisi me shvatila. To što imamo loš GRAS nisu krivi taksisti. Oni su krivi jer su dozvolili da ih bude previše što je dovelo do sniženja cijena , posluju ispod nivoa tačke rentabilnosti i "lagano" otpadaju.

Najjači su mi likovi koji tvrde da smo u talu sa Grasom kad im stane tramvaj. Zavjera taxističko grasovska vatikanska.
Cijena taxi usluga je i više nego korektna za taksiste. Kome je malo, neka pita taksiste iz Tuzle ili Zenice kako i koliko naplaćuju.
Misliš da je to bolje ili gore? Misliš li da je to put ka Evropi ili Africi? Treba li se ugledati na Tuzlu i Zenicu ili London i Pariz? Sreća pa ti ne odlučuješ o cijenama jer bih u protivnom vozio rikšu.
Jon Spencer

#1143 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by Jon Spencer »

mahalas505 wrote:@tvsabina
U vezi grasa odgovreno ti je na temi vezano za gras, posto toj diskusiji nije mjesto na ovoj temi.

I ako mozes da mi odgovoris da li ti na taxi gledas kao vlasnik taxi firme ili kao krajni korisnik uluge taxi firme? To je izuzetno bitno za diskusiju, jer imam osjecas da malo ides iz jedne domene u drugu, i onda postovi izgledaju konfuzno.
A iz koje ti pozicije gledaš?
mahalas505

#1144 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by mahalas505 »

Jon Spencer wrote:

Pa Jony, stari trolu, ako nisi do sada skontao, ne znam ni kad ces :-) . I kontam nesto ima nade i za tebe, popravili su se malo postovi, sad ipak malo vise krivis one koji su odgovorni za uredjene taxi saobracaja.
Bimmer_

#1145 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by Bimmer_ »

convict wrote: Cijena taxi usluga je i više nego korektna za taksiste. Kome je malo, neka pita taksiste iz Tuzle ili Zenice kako i koliko naplaćuju.
Ma dajte molim Vas, Vi to ozbiljno :mrgreen:
Dazbine, cijene goriva, te odrzavanje auta (koje je poskupo jer niti ljudi hoce da se voze u starim autima, a u drugu ruku nam nisu ni dozvoljene starudije) te sa ovom kolicinom posla cijene su i preniske.
To najbolje pokazuje i privatni taksi prevoznici kojima su auta propala (vecinom) i sve je gore iz mjeseca u mjesec.
O dugovima privatnih firmi drzavi (pouzdan izvor) koji iznose sestocifrene brojeve, do ovih SA taksija koji su kao pojedinci nagurali na petocifrene brojeve duga.
Em nas ima i viska ukljucujuci i "divljake" koji su vise postali normalna pojava na cesti, niti ih ko dira niti primjecuje,mozemo zadovoljit jos ovoliko stanovnika, pri navali turista za SFF :lol:
Ja se maloprije sokirao, ukljucujem se na Obalu, kad imam sta vidjet, dokle se pogled proteze sve taksisti na sinama jedan za drugim, svjetle firme uveliko, ja prodjem kad pola nelegalno :run:
Cijene su ovakve da bi ostale pristupacne korisnicima, jer standard opada. A da su za nas korektne to se ne slazem.
nidokralj

#1146 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by nidokralj »

pa koliko bi ti naplacivao?s obzirom na generalnu situaciju u drzavi ,standard itd. mislim da su ove cijene taman i da stalni porast i potraznja za licencama to pokazuje...normalno je da je vama ova cijena prejeftina :D
Bimmer_

#1147 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by Bimmer_ »

nidokralj wrote:pa koliko bi ti naplacivao?s obzirom na generalnu situaciju u drzavi ,standard itd. mislim da su ove cijene taman i da stalni porast i potraznja za licencama to pokazuje...normalno je da je vama ova cijena prejeftina :D
Pa kazem da za trenutni standard gradjana, koji konstantno opada, vise se ne moze naplacivati i ove cijene su uredu. Nama jeste prejeftina gledajuci da je prije krize <2008. uz mnogo manje cijene goriva, dazbina, manje "divljaka",vecu zaposlenost i plateznu moc gradjana, bila ova ista cijena taksi usluga. Sada uz mnogo vece troskove i ostala poskupljna cijena je i dalje ista. Cijena je ta samo sbog gradjana jer vise ne mogu podnijet, ni zbog cega drugog;)

A ta potraznja za licencama, je to sto je taksi postao urbana legenda, "uzimaju oni lopatom" "nemere se izic na taksi oni tamo ne daju, da mogu bolje zaradzivat" "lagan poso a mores zaradit 2000KM ko sposlom" "uzmu dvije glave do podne" itd.
Nas narod hoce sve sto ne moze, cim mu se otvori mogucnost on onda nece, trazi nesto drugo. Klasicna prica neradnika "ja bi al ne moze eto..." Trziste licenci je bilo vec otvoreno prije i mogle su se kupovat pa opet je neradnicima bio nekakav problem kao eto nemoze, treba auto, treba stanica od 1000KM, treba taksimetar od 500KM, aparati, papirologija + sama licenca eto ti minimalno 25 000 pocetnog kapitala.
Nije to samo haj na taksi da "izadjem" i daju ti licencu i "udri" po Titovoj.
vidjet cemo kad se sad otvori slobodno trziste licencama kako ce to sve da bude, uskoro ce ;)
Jon Spencer

#1148 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by Jon Spencer »

nidokralj wrote:pa koliko bi ti naplacivao?s obzirom na generalnu situaciju u drzavi ,standard itd. mislim da su ove cijene taman i da stalni porast i potraznja za licencama to pokazuje...normalno je da je vama ova cijena prejeftina :D
Po meni realno bi bilo da se digne samo start na 2,5 do 3 KM a kilometar da ostane isti. Time bi se "zloupotreba" taxija (ono hajd me samo 100 m) a i nezgodne situacije (tipa neće da me vozi kratka relacija) svele u granicu normale a korisnici koji idu na malo duže relacije nebi toliko osjetili razliku (ako daš 8-9 KM ni 9-10 KM ti neće biti bitno skuplje). A ko hoće da se luksuzira na 100 m neka plati 3-4 KM.
Ja bih onda samo kratke ganjao.
Jon Spencer

#1149 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by Jon Spencer »

mahalas505 wrote:
Jon Spencer wrote:

Pa Jony, stari trolu, ako nisi do sada skontao, ne znam ni kad ces :-) . I kontam nesto ima nade i za tebe, popravili su se malo postovi, sad ipak malo vise krivis one koji su odgovorni za uredjene taxi saobracaja.
Očituj se! Moje pozicije su jasne.
vrbas1979

#1150 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by vrbas1979 »

Jon Spencer wrote:
Po meni realno bi bilo da se digne samo start na 2,5 do 3 KM a kilometar da ostane isti. Time bi se "zloupotreba" taxija (ono hajd me samo 100 m) a i nezgodne situacije (tipa neće da me vozi kratka relacija) svele u granicu normale a korisnici koji idu na malo duže relacije nebi toliko osjetili razliku (ako daš 8-9 KM ni 9-10 KM ti neće biti bitno skuplje). A ko hoće da se luksuzira na 100 m neka plati 3-4 KM.
Ja bih onda samo kratke ganjao.
Čuj ti bi start podigao na 2,5 - 3 KM !?!?

Jedan Zagreb je nekada vrijedio kao grad sa najskupljim taksistima u ex-Yu. Situaciija je danas sljedeca: Oryx taxi - startna 9,5 kuna (2,4 KM), kilometar 4,8 kuna (1.2 KM). Znači trebamo biti isti ili skuplji i od njih, a porediti standard stanovnika Zagreba i Sarajeva je...hmm

Dalje, Taxi Cammeo Zagreb - startna 15 kuna (3,9 KM) u što je uključeno prva dva pređena kilometra, dalje se naplaćuje 5 kuna po kilometru (1,3 KM).

Dakle od Skenderije do stadiona Grbavica po tvom prijedlogu bi plaćali 5KM, a za istu relaciju bi ti gore spomenuta taxi firma naplatila 3,9KM.

No da se i podigne cijena na onu koju predlažeš većina naših taksista nikada neće biti zadovoljna i uvijek će tražiti više. U životu nisam sreo veći broj radnika koji toliko kukaju i cvile oko ama baš svega: "što tako kratka relacija, samo 5 kilometara, jao ulica i jada, otiće mi amortizeri, zar si baš morao ovamo ići, znaš li ti koliko danas košta gorivo, a koliko karambolka koju sam jutros promijenio, zar si baš mene morao pokupiti sa štanda, jesi čitao jutros u Avazu kako je..."

Ama sve mene to kao mušteriju ne zanima. Cijena je takva kakva jeste. Taksisti je posao da me pozdravi, pita lokaciju i odveze na istu što ću ja uredno i platiti. Završena priča. A za pomenute probleme, brate, kući ženi ili kome već pa se istresaj (mada savjetujem da to rade pred zgradama vlada, parlamenata, sindikata i drugih institucija).
Post Reply