KARCINOM I BORBA SA NJIM!!!

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
centar1969

#1126 Re: KARCINOM I BORBA SA NJIM!!!

Post by centar1969 »

Samo da spomenem jaja japanske prepelice...ako nekome treba neka se javi.
Janjicar

#1127 Re: KARCINOM I BORBA SA NJIM!!!

Post by Janjicar »

centar1969 wrote:Samo da spomenem jaja japanske prepelice...ako nekome treba neka se javi.
Treba meni, po moogucnosti lijevo ?
I jel vasa ugradnja xD :lol: :lol:
Peryton_

#1128 Re: KARCINOM I BORBA SA NJIM!!!

Post by Peryton_ »

Janjicar wrote:
centar1969 wrote:Samo da spomenem jaja japanske prepelice...ako nekome treba neka se javi.
Treba meni, po moogucnosti lijevo ?
I jel vasa ugradnja xD :lol: :lol:

Koji si ti kralj. :-D

Svaka ti cast, tako i treba.Samo drzi takvo raspolozenje :bih:
Janjicar

#1129 Re: KARCINOM I BORBA SA NJIM!!!

Post by Janjicar »

Ukljucio sam i kamilicu sada i nju pijem :)

Peryton_ valja se i zezati :)

Nego sutra idem porodicnom doktoru da mi uputnice za nalaze, i imam problema nekada kada lezim i udahnem duboko na ledjima ali unutra stvori se tupa bol.
Kada duboko udahnem ili kada skroz izdahnem pa cu mu reci sutra.

Takodje sutra se ide i na utakmicu aBd u Zenicu samo se dobro valja utopliti :bih:
theTruePath

#1130 Re: KARCINOM I BORBA SA NJIM!!!

Post by theTruePath »

Zdrava ishrana je najbitnija,i toga se drzi i kad sve ovo ostavis iza sebe. :thumbup:
Janjicar

#1131 Re: KARCINOM I BORBA SA NJIM!!!

Post by Janjicar »

Danas vadio nalaze leukociti se popeli na 3,0 a u srijedu je drugi ciklus terapije.
Dok mi na KKS drugi dio dole ne pise nista samo linije ----:---- Samo ispred T2
Ono gdje je NEUT i jos par stavki zna li neko sta to znaci ?
nenchy

#1132 Re: KARCINOM I BORBA SA NJIM!!!

Post by nenchy »

Da li je neko radio NRAS/KRAS analizu prije terapije?
van helsing

#1133 Re: KARCINOM I BORBA SA NJIM!!!

Post by van helsing »

A sta je to ?

Tapatalk 2
apsidejzi

#1134 Re: KARCINOM I BORBA SA NJIM!!!

Post by apsidejzi »

Dr Aziz Ebu Bekr sa Nothingemskog univerziteta je nedavno (cini mi se 2010-e) zavrsio istrazivanje "besmrtnih crvi" i objasnio nam zasto starimo i zasto dobijamo kancer. Znam da ovo ne moze pomoci oboljelima od kancera ali nam makar moze pomoci da razumijemo razloge zasto dolazi do istog.

U skoli smo ucili da imamo 23 para hromozoma u kojima je sakriveno cca 23.000 gena. Svaki hromozom ima takozvanu telomeru tj podrucje na krajevima hromozoma koje ne nosi nikakav genetski kod. Dugo se nije znala svhra istog, no na kraju se ispostavilo da to podrucje sluzi kao zastita gena. Da bi se celija podijelila u dvije celije i na taj nacin omogucila organizmu da raste i da se razvija ili regenerise, svaki hromozom se mora kopirati u dva identicna gdje ce po jedan otici u svaku celiju. Kriticni dio tog procesa je sam njegov pocetak. Kada masinerija koja cita gene dodje do hromozoma ona ga mora "otvoriti", "procitati", "kopirati" a zatim "zatvoriti". Posto je hromozom veoma dugacak masina je konstruisana tako da prednji kraj otvara nekoliko nukleotida, srednji dio ih procita a kraj ih kopira i zatvara. Masina se zatim pomjera na iduce nukleotide a za njom ostaju dva zavrsena kraja. Kao kada mi uzmemo dugacku vunicu i dijelimo je u dva dijela.

Problem u ovom procesu je to sto pri otvaranju hromozoma na samom pocektu uvijek izgubi nekoliko nukelotida i hromozom ostane "kraci" nego sto je bio prije diobe. Da bi se to ispravilo dolazi nova masina koja pokusava namiriti izgubljene nukleotide. Dr Aziz je otkrio da kod besmrtnih crva ta masina odradi posao kako treba, no to je do sada jedina vrsta u kojoj masina vrati sve kako je bilo. Kod svih ostalih, masina namiri ali nikada 100%.

Upravo ovaj manjak nukleotida dovodi do toga da pri svakoj diobi celija telomera na hromozomu biva kraca i kraca. Izracunato je da celije u covjeka trebaju otprilike 50 dioba u prosjeku da dodju do tacke kada je telomera ostecena u potpunosti. Svaka iduca dioba je opasna jer masinerija otvara hromozom tamo gdje geni pocinju i posto se svaki put hromozm malo osteti, onda to znaci da se pri 51-oj diobi osteti genetski materijal, sto u potpunosti poremeti normalno funkcionisanje celije i ona se pocne ponasati cudnovato i pocne proizvoditi proteine koje inace ne proizvodi.

Cim se to desi, organizam posalje antitjela da tu celiju ubiju. Ovo je sasvim normalan proces u ljudskom organizmu i ove celije sa ostecenim genetskim materijalom se unistavaju svakodnevno. Mi imamo preko 100 triliona celija koje pri svakoj diobi bivaju starije za jednu generaciju dok konacno ne dodju u tacku da bivaju ubijene. Otprilike treba 9 mjeseci da se izvrsi tih 50 dioba po celiji sto znaci da mi svakodnevno imamo milione celija da ubijemo i zamijenimo novim, koje su konstantno starije za jednu generaciju (to je razlog zasto starimo).

Da bi organizam uspjesno eliminisao te celije mora imati antioksidante koji se nalaze u crvenom vocu, zelenom caju i sl. Sve dok organizam ima dovoljno materijala on ce uspjesno eliminisati celije. Problem nastaje kada mu ponestane materijala. Celija se nastavlja dijeliti i sve vise ostecivati genetski materijal. Ako jedna celija postane ostecena, nakon jednog dijeljenja imamo dvije celije, zatim cetiri, 8, 16, 32, 64... Vidite progresiju. U veoma kratkom periodu organizam ima stotine hiljada celija koje nije ubio i kojima vise ne moze prici jer su okruzene drugim ostecenim celijama. Posto su celije veoma male treba ih mnogo da bi se ta nakupina mogla uociti i da bi pocela praviti veci problem. No kada ih se nakupi dovoljno da se primjete, obicno su zauzele jedan dio nekog organa i onda se proces vise ne moze zaustaviti. Jos otezavajuca okolnost je ta sto se celije i okruzenju dijele u jednakom tempu jer poticu od iste celije. Sve su na istom generacijskom nivou, tako da kada jedna dostigne 50tu generaciju obicno ih ima jos nekoliko hiljada u okruzenju koje su tu negdje.

To mi nazivamo: Kancer. Celije koje su dostigle svoj prirodni kraj ali nisu unistene od strane organizma pa su se nastavile dijeliti sa ostecenim genetskim materijalom.

Citav organ, na srecu, se ne dijeli istim tempom, i onda doktori pokusavaju kemoterapijama ubiti i pomoci organizmu da ubije ostecene celije, a onda pustiti celije sa ostataka organa koje nisu toliko generacijski stare, da se izdjele i namire osteceno podrucje. Kod koga uspije, taj se izlijecio od kancera. Kod koga ne uspije... Organ obicno izgubi funkciju, proizvode se cudnovati proteini, organizam salje sve vise i vise resursa u borbu protiv celija koje proizvode materije koje nisu trebale proizvoditi. Ne znam koliko se razumijete u molekularnu biologiju, ali ono najosnovnije znanje nam kazuje da je gen ustvari niz molekula koje mi nazivamo adenin, timin, guanin i citozin koji se simbolicno oznacavaju sa slovima A,T,G,C. Gen je ustvari niz ovih slova npr AGTTTTGGCCAC. Kada se gen cita u ribosomu, onda se uzimaju po tri molekule odjednom i na osnovu kombinacije slova uzima se odredjena aminokiselina. Iduca tri slova odredjuju narednu aminokiselinu i tako sve dok se ne proizvede odgovarajuci protein.

Zamisli sad havarije ako imas niz ATG GGG CTA i ako pri diobi celija nestane prva molekula A. Automatski se niz pretvara u TGG GGC TA...TGG nije ista aminokiselina kao ATG i kada se dekodira novi niz, dobije protein koji nije ni blizu onog sto je trebao biti. Sve okolne celije proizvode neki normalni protein a nadje se jedna koja proizvodi neki cudnovati, a onda ih sve vise i vise biva i sve manje i manje normalnog proteina a sve vise i vise i sve raznovrsnijih cudnovatih proteina jer sve celije nisu ostetile gen na isti nacin.

Organizam salje i salje odbranu u to podrucje a ono sve vise i vise zahtjeva resursa. Konacno, ako se skup ostecenih celija uspije povezati na krvotok i ako uspije stvoriti splet krvnih sudova oko sebe, ono postaje organ sam za sebe. Hrani se kod domacina, koristi kisik domacina a u krv ubacuje ono sto ne treba. Pored svega, slabi imuni sistem i na kraju organizam vise nije u stanju da se odbrani od najobicnijih bolesti.

Ono sto je bitno za znati jeste da se ne smije dozvoliti tim celijama da naprave vlastite krvne sudove. Antioksidanti su prirodni usporivaci tih procesa i potrebno ih je sto vise unositi kako bi organizam sto lakse pobio celije koje su dosle do svog kraja. Isto tako su bitni da se karcinom ne vrati, jednom kada se izvrsi operacija i te nakupine stetnih celija mehanicki odstrane od strane hirurga. Jedan od bitnih faktora je i "pozitivno raspolozenje" jer ono potice organizam na prozivodnju boljeg i kvalitetnijeg imunog sistema. Svaki osmjeh je gomila novih antitjela. Uz pravilnu ishranu, bogatu antioksidantima, sa manje secera i masnoca pomaze se organizmu da eliminise problematicne celije.

Ja nisam pronasao istrazivanje o uticaju antioksidanata kod onih koji vec imaju karcinom ali nadam se da nisam ofulio temu u potpunosti jer borba protiv karcinoma pocinje prije nego se isti dobije. Mi smo svakodnevno izlozeni milionima celija koje salju signal organizmu i zahtjevaju da budu ubijene, i mi organizmu moramo pomoci u tom procesu.

Jos bih dodao jednu tezu na citavu pricu. Telomere koje stite genetski dio hromozoma su kod nekih ljudi duze a kod enkih krace, sto po automatizmu znaci da neko ima 30 generacija prije nego se telomera u potpunosti osteti a neko 70. Broj koji sam ranije naveo od 50 dioba je prosjek kod vecine ljudi. Neki ljudi su skloniji kanceru, a mi to zovemo genetska predispozicija, jer jednostavno imaju krace telomere koje se brze istrose. Gledajte na telomere kao na brusne ploce koje se trose radom. Ako ih ne zamjenis na vrijeme, ode citava masina u helac.

Ovo istrazivanje doktora Aziza je novo istrazivanje, staro svega 3 godine. Nije nam donijelo odgovor o lijeku protiv postojeceg kancera ali nam je makar objasnilo zasto ih dobijamo i zasto starimo na kraju krajeva. Beba kada se rodi, njene celije su prva generacija i mi ih zovemo maticne celije. Oni crvi sa kojima je dr Aziz radio, poslije svake diobe i dalje imaju maticne celije jer se telomera nikada ne trosi. Uzmes crva i prepolovis ga na dva dijela, celije se izdjele i dobijes dva identicna crva na kraju. Jedini nacin da ba ubijes jeste da ga spalis i sve celije unistis.

Nauka napreduje velikom brzinom. Sad za sad znamo sta je izvor problema i malo toga mozemo uciniti da mu se suprostavimo. Zanimljivo kako jednostavna i naizgled mala stvar kao sto je gubljenje po nekoliko molekula iz niza svaki put dovodi do starenja i smrti organizma kao cjeline. Naravno, mi cemo prije ili poslije doci do svoje 50te generacije. Neki organ mora doci prvi do tog odredista. Pitanje je samo hocemo li dozvoliti organizmu da se odbrani od razmnozavanja ostecenih celija.

Antioksidanti se nalaze u crvenom vocu (jagode, grozdje i sl) kao i u zelenom caju. Zeleni caj je veoma bogat antioksidantima. Osmjeh i zdravi humor nikada nisu na odmet. Moram priznati da sam se kvalitetno nasmijao za ono lijevo nojevo jaje nekoliko postova iznad :)

Nadam se daje ovaj post bio od koristi nekome.
Chuckie

#1135 Re: KARCINOM I BORBA SA NJIM!!!

Post by Chuckie »

van helsing wrote:A sta je to ?

Tapatalk 2
Analiza tipa tumora, pa se u zavisnosti od rezultata primjenjuju različti protokoli terapije, tj primjenjuje se ona terapija koja je pokazala bolji učinak na navedeni tip tumora. Ne znam da li se radi kod nas?
van helsing

#1136 Re: KARCINOM I BORBA SA NJIM!!!

Post by van helsing »

Ne znam da su meni to radili,a iskreno prvi put cujem za to .

Tapatalk 2
nenchy

#1137 Re: KARCINOM I BORBA SA NJIM!!!

Post by nenchy »

Tacno.

Radi se o lab testu koji pomaze u boljem određivanju vrste raka (mutacije celija), KRAS/NRAS/BRAF test se obicno radi (u razvijenijim zemljama od nase), i istrazivanja su pokazala da 4 od 10 kolorektalnih kancerogenih promjena spada u ove promjene. Ukoliko se dokaze ova vrsta mutacija onda terapija određenim lijekovima kao npr cetuximab (Erbitux) ili panitumumab (Vectibix) nije standardni protokol.

http://www.cancer.org/acs/groups/cid/do ... 96-pdf.pdf

Mislim da bi ovaj test mogla raditi KCUS Laboratorija za molekularnu biologiju
Grover

#1138 Re: KARCINOM I BORBA SA NJIM!!!

Post by Grover »

Janjicar

#1139 Re: KARCINOM I BORBA SA NJIM!!!

Post by Janjicar »

Janjicar wrote:Danas vadio nalaze leukociti se popeli na 3,0 a u srijedu je drugi ciklus terapije.
Dok mi na KKS drugi dio dole ne pise nista samo linije ----:---- Samo ispred T2
Ono gdje je NEUT i jos par stavki zna li neko sta to znaci ?
Ovo T2 je ipak znacilo da nisu ni vadili te nalaze tacnije Neutrofile
Stigao u srijedu u bolnicu i u cet. nisu davali terapije zbog niskih leukocita u petak se popeli preko 4,5 tako da je danas 3 dan terapije zavrsio i u utorak aBd kuci (Y)

Za dizanje leukocita takodje dobra germa tj. kvasac onaj (kako ga ko zove) razmutiti kasikicu u toploj vodi ili mlijeku, i izbjegavajte sve jer vas to naduse i pocnu plinovi :D ali boli vas briga :D , i teleca potkoljenica ( neko to zove "pače") da se skuha i to jesti :thumbup:
kerima1

#1141 Re: KARCINOM I BORBA SA NJIM!!!

Post by kerima1 »

Kako ste mi raja?
van helsing

#1142 Re: KARCINOM I BORBA SA NJIM!!!

Post by van helsing »

Tako-tako,neka sredina. U cetvrtak primio terapiju,jos se oporavljam.

Tapatalk 2
kerima1

#1143 Re: KARCINOM I BORBA SA NJIM!!!

Post by kerima1 »

Naribaj sve domace.cvekle,mrkve,jabuke,medom zaspadi i jedi po citav dan na kasikicu.Ovo oporavlja,a sve sirovo,zdravo.
Janjicar

#1144 Re: KARCINOM I BORBA SA NJIM!!!

Post by Janjicar »

van helsing wrote:Tako-tako,neka sredina. U cetvrtak primio terapiju,jos se oporavljam.

Tapatalk 2
Brate jel kod tebe dnevne one il lezis u bolnici ?
van helsing

#1145 Re: KARCINOM I BORBA SA NJIM!!!

Post by van helsing »

Dnevne.

Tapatalk 2
kerima1

#1147 Re: KARCINOM I BORBA SA NJIM!!!

Post by kerima1 »

Ukucajte u Google "Enzimi" ili " Kako se prave Enzimi".Tajna koja je dugo bila skrivana od svijeta. :sad:
van helsing

#1148 Re: KARCINOM I BORBA SA NJIM!!!

Post by van helsing »

Ponovo na operaciju jetre moram. Vjerovatno sljedeci mjesec.
A mozda i krajem ovog mjeseca.
Svijet mi se srusio na glavu.
Nisam se jos oporavio od prosle operacije,od kemoterapija,ono ponovo operacija.
Koji shok u pm.
Chuckie

#1149 Re: KARCINOM I BORBA SA NJIM!!!

Post by Chuckie »

Ne znam sta bih ti rekao.

Resekcija jetre je jedina sansa za ozdravljenje, tesko da kemo moze izljeciti mete na jetri, mnogo ljudi prima avastin da bi jetru doveli u resektabilno stanje.

Puno srece!
kerima1

#1150 Re: KARCINOM I BORBA SA NJIM!!!

Post by kerima1 »

Helsing hvala Bogu kad se moze bilo sta uraditi od strane doktora,ja mislim da ces se ti izvuci.InsAllah.
Post Reply