Sulejman Bugari

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
sablja

#1126 Re: Sulejman Bugari

Post by sablja »

z
Nurudin
Location: "Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve između toga.

#1127 Re: Sulejman Bugari

Post by Nurudin »

semirizsvemira wrote:miskin je u pravu ali ne mogu cijeniti covjeka koji je isao obiljeziti dan Homeinijeve smrti . On lijepo prica a sa malo vjezbe to moze svak . Dobro mi je rekao jedan brat . On rece : dobar je on za pocetnike a kasnije .............
Hafiz Sulejman je čovjek koji i početnicima zna prenijeti jako komplexne stvari ,na jedan jednostavan način ali svim ovim daijama tipa Bosnić i po stilu i po znanju i po publici koja to osjeća ,hafiz može da bude učitelj ...nedostižni
Baghira

#1128 Re: Sulejman Bugari

Post by Baghira »

m_l wrote:
Beauty01 wrote:Zna li mi neko reći...gdje, u koliko sati, koliko često..hafiz drži predavanja..i kako doći do njega, tj. da se porazgovara s njim..??? I by the way možete pljuvati na njega koliko hoćete, ali iz čovjeka iman jednostavno izvire, a Allah najbolje zna!
Ne obracaj paznju na pojedine komentare! Neka Allah t. nagradi hfz.Bugarija za svako dobro koje cini ovom narodu.

http://www.sulejmanbugari.com/news/latest/kontakt/

m.selam
Hafiz je imam Bijele dzamije na Vratniku. Ako nije na putu, trebao bi biti redovno na namazima u dzamiji. Sabah namaz je mozda najbolji termin za poslijenamaski muhabet, sjedenjem u halki.

Hafiz je izuzetan covjek. Insan koji je stalno obuzet Allahom, i stalno o Njemu i islamu prica, u koje god doba dana i bilo s kim. Niti ce ohalalit nesto sto je zabranjeno, niti ce oharamiti ono sto je dozvoljeno, po mojoj procjeni, a misljenja se razilazu, je'l. Samo nekad bi mozda trebao svoj autoritet i respekt koji uziva iskoristiti, i malo jace uticati na neke negativne stvari koje se desavaju u njegovom direktnom okruzenju, kod brace i sestara, ali na hair. Da ga Allah ucvrsti na daljem radu, i udalji negativce od njega, amin. :)
ravno

#1129 Re: Sulejman Bugari

Post by ravno »

AbdulHaq wrote:
Beauty01 wrote:Zna li mi neko reći...gdje, u koliko sati, koliko često..hafiz drži predavanja..i kako doći do njega, tj. da se porazgovara s njim..??? I by the way možete pljuvati na njega koliko hoćete, ali iz čovjeka iman jednostavno izvire, a Allah najbolje zna!
Kako ja znam on je u nekoj đzamiji u Sarajevu.

U glavnom je on loš. Brani Homenija i sigorno negira mnogo aspekta islama. Volio bi popričati sa njim da vidim jeli sve tačno šta se kaže o njemu. Ja ne odbijam sufije kao što to rade vehabije. Ali hafiz Bugari nije sufija već novotar. U sufizmu ne može biti novotarija i pogrešnih vjerovanja. Ko to čine se samo pogrešno prepisuje sufizmu.

http://www.praviput.com/selected_articl ... muzik.html

http://www.praviput.com/knjige/Mektubat/index.
Ja nisam advokat hafiza Bugarija niti imam investiranih interesa oko njega. Ti na osnovu poznavanja njegove lokacije boravka izgata i da je loš, i da "brani" Homeinija i da "sigurno negira mnogo aspekta islama". Zar ti voliš pričati sa lošim osobama, kako bi utvrdio jesu li one toliko loše koliko ih ti predstavljaš? Na osnovu kojih kvalifikacija tvrdiš da je čovjek novotar? Na osnovu čega tvrdiš da u sufizmu ne može biti novotarija i pogrešnih vjerovanja? Bi li ti Bugari bio draži da zagovara rat protiv Irana? Šta još kaže tvoj šejh, valja li iko živ osim njega i tebe? Sram te bilo!
sour cherry

#1130 Re: Sulejman Bugari

Post by sour cherry »

Ali hafiz Bugari nije sufija već novotar.
Sačuvaj me,Bože,priča o novotarijama.Najvećim fitnarošima su puna usta bi'data.Dosta je više.Ako hoćete živjeti s drugim muslimanima u miru,živite, i pustite druge da žive kako hoće.
Rottweiler

#1131 Re: Sulejman Bugari

Post by Rottweiler »

Hafiz Bugari je mozda nase najvece bogatstvo.
Hadzi Lojo

#1132 Re: Sulejman Bugari

Post by Hadzi Lojo »

Svim kriticarima Bugarija, samo da kazem da je Stvoritelj jedini sudija! Kritizranje je tipicno za one koji procitaju nekoliko vjerskih sektaskih brosura i o nda umisle da su Bogom dani da oni sude koje fin ko los.
Manite se se supljiranja majmuni jedni i prestanite siriti netrpeljivost medju bracom i sestrama, nije vam bio zadnji rat dovoljan da se opametite! neprijatelja imamo dovoljno u komsiluku!
Hadzi Lojo

#1133 Re: Sulejman Bugari

Post by Hadzi Lojo »

Ljudina prije svega!
Rottweiler wrote:Hafiz Bugari je mozda nase najvece bogatstvo.
salik79

#1134 Re: Sulejman Bugari

Post by salik79 »

DakleM, hafizov "smrtni grijeh", po misljenju sljedbenika "dawitelja", je "odbrana" lika i djela Imama Homeinija k.s.?! Aferim. Cisto za vasu informaciju - duhovni ucitelj hafizovog duhovnog ucitelja, bio je upravo Imam k.s., tako da je logicno da hafiz dijeli njegov vjero-i svjetonazor, a ne onih koje vi slijedite i od kojih vi ucite, to sto ucite. Jedna slika hafizovog duhovnog ucitelja (k.s.), s jos jednim velikanom (k.s.) islama - kakav je stoljecima njegovan u BiH :
Image
silm

#1135 Re: Sulejman Bugari

Post by silm »

O postovanom hafizu Bugariju mogu relevantno suditi samo oni koji se uznastoje pribliziti njegovoj frekvenci.
A zato je potrebno htjeti i potruditi se. Ostalo je u rukama Svevisnjeg.
A neozbiljno je, blago receno, suditi o vocu koje nisi probo!
theTruePath

#1136 Re: Sulejman Bugari

Post by theTruePath »

salik79 wrote:DakleM, hafizov "smrtni grijeh", po misljenju sljedbenika "dawitelja", je "odbrana" lika i djela Imama Homeinija k.s.?! Aferim. Cisto za vasu informaciju - duhovni ucitelj hafizovog duhovnog ucitelja, bio je upravo Imam k.s., tako da je logicno da hafiz dijeli njegov vjero-i svjetonazor, a ne onih koje vi slijedite i od kojih vi ucite, to sto ucite. Jedna slika hafizovog duhovnog ucitelja (k.s.), s jos jednim velikanom (k.s.) islama - kakav je stoljecima njegovan u BiH :
Image
U BIH njegovan siizam stoljecima?? :lol:
Thorin

#1137 Re: Sulejman Bugari

Post by Thorin »

Nemam nikakvo posebno mišljenje o Bugariju, samo znam jedno a to je, zahvalan sam Allahu Milosnom što mi je kroz jedan Bugarijev muhabet koji sam čuo u Bijeloj džamiji, pomogao da se vratim na put koji ne vodi u mrak. Ranije sam vjerovao ali sada znam da Uzvišeni Allah pruža pomoć, upute i smjernice na neviđeno mnogo različitih načina, pa ko smo mi da sudimo tome i o tome... Bugarija sam slušao tada i nikada više, jednostavno nisam imao potrebe jer sam čuo ono što sam trebao da čujem i shvatio ono što sam trebao da shvatim...
CaneBos

#1138 Re: Sulejman Bugari

Post by CaneBos »

Thorin wrote:Nemam nikakvo posebno mišljenje o Bugariju, samo znam jedno a to je, zahvalan sam Allahu Milosnom što mi je kroz jedan Bugarijev muhabet koji sam čuo u Bijeloj džamiji, pomogao da se vratim na put koji ne vodi u mrak. Ranije sam vjerovao ali sada znam da Uzvišeni Allah pruža pomoć, upute i smjernice na neviđeno mnogo različitih načina, pa ko smo mi da sudimo tome i o tome... Bugarija sam slušao tada i nikada više, jednostavno nisam imao potrebe jer sam čuo ono što sam trebao da čujem i shvatio ono što sam trebao da shvatim...
Lijepo receno. :)
Cistokrvan

#1139 Re: Sulejman Bugari

Post by Cistokrvan »

Nemam vremena procitati sve postove, ali iz onih koje sam vidio jasno je da su misljenja podijeljenja. Da se naslutiti da ovi sa potkracenim pantolama nazivaju hafiza Bugarija novotarom :lol: . Odakle im samo taj pojam? To valjda neki njihov velikan skovao, koji za sebe i svoje slusace voli misliti da je Islam kojeg oni zive najispravniji. Allah me pocastio da vise puta prisustvujem hafizovim predavanjima i svaki puta vidjeh covjeka vedrog lica i govora, koji budi ljudska srca iz nemara ! Da ga Uzviseni pozivi medju nama, amin. A neka pozivi i one koji ga gibete, jer tako njegove grijehe preuzimaju na sebe, pa ce nam Hafiz aBd biti haman pa bezgrijesan :-D .
CaneBos

#1140 Re: Sulejman Bugari

Post by CaneBos »

Naletim negdje u ovoj temi kako lik spotice hafizovu ''nepismenost''.
Lik je vjerovatno veci kredibilitet od Univerziteta Al Azhar na kojem je hafiz bio student generacije :)

A o tome zasto, zbog cega i kako je nivo hafizovog vokabulara simplificiran da bi ga prihvatile nase sire ''nepismene'' narodne mase, bi trebalo pitati samog hafiza, mada se odgovor sam namece. No munaficima i licemjerima se usta posljedna zacepe :D
pravimsefrancuz

#1141 Re: Sulejman Bugari

Post by pravimsefrancuz »

CaneBos wrote:Naletim negdje u ovoj temi kako lik spotice hafizovu ''nepismenost''.
Lik je vjerovatno veci kredibilitet od Univerziteta Al Azhar na kojem je hafiz bio student generacije :)

A o tome zasto, zbog cega i kako je nivo hafizovog vokabulara simplificiran da bi ga prihvatile nase sire ''nepismene'' narodne mase, bi trebalo pitati samog hafiza, mada se odgovor sam namece. No munaficima i licemjerima se usta posljedna zacepe :D
Samim tim sto je studirao u Egiptu ne znaci da je najbolji daija trenutno u svijetu . Sta reci za one sto studiraju u Meki ili Medini . Ko dmene je izgubio sve poene , on je kao sto neko napisa na predposljednjoj stranici , dobar za pocetnike , koji slabo poznaju Islam . Tako sam i ja davno slusao njegove dersove i ne samo njegove ali njegova djela su ga fakticki srozala . Ici i velicati imamam Homeinija , gafidiju i otpadnika koji je rekao da je njihovih 12 imamam vrijednije od Poslanika ( ili na stupnju poslanika ) a koji pljuju po nasim hadisima , nasim pravedim halifama i Aisi r.a.onda nemamo sta pricati . Cak je javno rekao da treba ici Torabiju , poznatom sirbazu i smutljivcu . Samim tim , slusajuci ga, mnogi iskreni muslimani u neznanju su otisli kod Torabija i pocinili sirk ne znajuci da su u krivu . Znam Bosnjo voli olaksice a on u svojim pricama voli da prica o olaksicama . Znam samo jedno da molim Allaha da ne budem u skupini koju ce predvoditi imam Homeini a koji je ponistio ono sto je Muhammed s.a.w.s. donoseci fetvu za dozvoljen analni odnos sa zenom .Ko je on da donosi fetve kad se fino kaze :
Poslanik s.a.v.s. je rekao: “Allah
neće ni pogledati čovjeka koji ima odnos sa svojom ženom u analni otvor.” (En-Nesai
i Ibn Hibban) U drugom hadisu rekao je: “Proklet je onaj ko ima odnos sa svojom
ženom u analni otvor.” (Ebu Davud)
svratio

#1142 Re: Sulejman Bugari

Post by svratio »

ma daj ljudi sta vam je kakav bugari! Prakticira sitsko ucenje, urazumite se !
dustaban

#1143 Re: Sulejman Bugari

Post by dustaban »

pravimsefrancuz wrote:...
Poslanik s.a.v.s. je rekao: “Allah neće ni pogledati čovjeka koji ima odnos sa SVOJOM ženom u analni otvor.” (En-Nesai i Ibn Hibban)
U drugom hadisu rekao je: “Proklet je onaj ko ima odnos sa SVOJOM ženom u analni otvor.” (Ebu Davud)
:lol: :lol: :lol:
Maykemi ova religija me pocinje privlaciti!
Dakle zapamtite braco muslimani, mozete ga sloziti u..., je li, znate na sta mislim, TUDJOJ zeni.

Al nemoj da vam padne napamet da probate kulen.

Grohotom se smijem...
detroit-mercy

#1144 Re: Sulejman Bugari

Post by detroit-mercy »

pravimsefrancuz wrote:
CaneBos wrote:Naletim negdje u ovoj temi kako lik spotice hafizovu ''nepismenost''.

Samim tim sto je studirao u Egiptu ne znaci da je najbolji daija trenutno u svijetu . Sta reci za one sto studiraju u Meki ili Medini . Ko dmene je izgubio sve poene , on je kao sto neko napisa na predposljednjoj stranici , dobar za pocetnike , koji slabo poznaju Islam . Tako sam i ja davno slusao njegove dersove i ne samo njegove ali njegova djela su ga fakticki srozala . Ici i velicati imamam Homeinija , gafidiju i otpadnika koji je rekao da je njihovih 12 imamam vrijednije od Poslanika ( ili na stupnju poslanika ) a koji pljuju po nasim hadisima , nasim pravedim halifama i Aisi r.a.onda nemamo sta pricati . Cak je javno rekao da treba ici Torabiju , poznatom sirbazu i smutljivcu . Samim tim , slusajuci ga, mnogi iskreni muslimani u neznanju su otisli kod Torabija i pocinili sirk ne znajuci da su u krivu . Znam Bosnjo voli olaksice a on u svojim pricama voli da prica o olaksicama . Znam samo jedno da molim Allaha da ne budem u skupini koju ce predvoditi imam Homeini a koji je ponistio ono sto je Muhammed s.a.w.s. donoseci fetvu za dozvoljen analni odnos sa zenom .Ko je on da donosi fetve kad se fino kaze :
Poslanik s.a.v.s. je rekao: “Allah
neće ni pogledati čovjeka koji ima odnos sa svojom ženom u analni otvor.” (En-Nesai
i Ibn Hibban) U drugom hadisu rekao je: “Proklet je onaj ko ima odnos sa svojom
ženom u analni otvor.” (Ebu Davud)
I tata bi sine :mrgreen: .
asurbanipal

#1145 Re: Sulejman Bugari

Post by asurbanipal »

SKANDALOZNO I PONIŽAVAJUĆE! Turske vlasti uhapsile pa deportirali hafiza Bugarija

http://thebosniatimes.ba/clanak/10877

Iako, niko ne želi govoriti o razlozima koji su doveli do odlaska hafiza Bugarija iz BiH u Crnu Goru, a iz tona njegovih riječi lako je zaključiti da taj odlazak nije bio dobrovoljan, počele su se pojavljivati mnoge teorije zavjere.

Prema jednoj od njih koju je objavio portal Slobodna Bosna, a o kojoj govore i ozbiljni izvori iz Islamske zajednice, Sulejman Bugari pripadao je mreži poštovalaca i simpatizera pokreta "Hizmet" i njegovog osnivača imama Fetullaha Gulena, optuženog za pokušaj državnog udara u Turskoj.

Prema ovim izvorima, političke i vjerske vlasti Bošnjaka u BiH upozorene su na to od turskih kolega i zamoljene, pogotovo s obzirom na njegov ugled i utjecaj, da hafiza Bugarija što hitnije, ali i opreznije, bez velike pompe, sklone iz BiH. Što je, kako se tvrdi, i učinjeno.
Post Reply