Bosanska piramida Sunca

Kulturna dešavanja, predstave, izložbe, festivali, obrazovanje i budućnost mladih...

Moderator: Chloe

Locked
znanje

Post by znanje »

Sarafcina wrote:Katapult ;)
hajde dokazi da lupam ;)
ako mozes :P
(za zilet mozes probati i da ga naostris ;) radi :D)
Na tvrdoglavosti bi ti mogao zavidjeti i piramidalalalog: petominutna pretraga na Google vratila je npr. ovo:
http://www.trebuchet.com
http://www.medieval-castle-siege-weapon ... odels.html
gdje se navodi kako su katapulti izbacivali kamenje i od po 150 kg, pa zatim konjske lešine te razne druge predmete koje bi što smradom što vatrom a što čistom kinetikom tjerale branitelje kula i utvrda na predaju. Kako inače misliš da su sve i jedna antička i srednjevjekovna kula i gradina u Bosni završile u ruševinama? (Ovo je retoričko pitanje, molim te nemoj pokušavati dati objašnjenje!)

Pošto vidim da si ljubitelj antičkog oružja, još par enciklopedijskih podataka: katapult su koristile i jedinice Aleksandra Makedonskog, a izmislili su ga inžinjerci Dionisija Starijeg, vladara Sicilije - čak se zna i tačna godina - 399 p.n.e. Britannica ima i ovaj podatak za fizičare-amatere kao što si ti: "Modern experiments suggest that a trebuchet with an arm about 50 feet (15 metres) long would have been capable of throwing a 300-pound (135-kilogram) stone to a distance of 300 yards (275 metres); such a trebuchet would have had a counterpoise of about 10 tons." ili u prijevodu "Današnji eksperimenti sugeriraju da je katapult s polugom dužine oko 15 m mogao dobacivati kamen težine 135 kg na daljinu od 275 m; takav katapult bi trebao protivuteg od oko 10 t". Dakle, neupitno je postojanje tako masivne municije kakva je razbacana i širom Bosne. I još jednom: kako su se sve i jedna utvrda u Bosni našle u ruševinama? (Retoričko pitanje - ne moraš odgovarati!)

Iako ne razumijem tvoj bijes, valjda ti je bilo lakše praviti se pametan nego provesti 5 minuta na Internetu, šta li? Koja plitka pamet - pa ti si prevazišao i idola svih piramidaša...

Volio bih da mogu proniknuti u pamet tvoju i amaterovu, šta je to što vas ljudi tjera na pomisao da nauka počinje s vama, i da ste upravo vi pozvani tumačiti historiju civilizacija?
Last edited by znanje on 14/11/2005 01:35, edited 2 times in total.
kekec

Post by kekec »

Napominjem, geoloska analiza ne moze dati nikakve podatke o postojanju piramide, jer je piramida djelo ljudskih ruku a ne prirodnih procesa u toku geoloske istorije zemlje, odnosno aktuelnog prostora.
Jedini dokaz cemo dobiti obicnim fizickim radom- kopanjem.

Ja ne postavljam pitanje strucnosti, odnosno obrazovanja S.O. na nekoj obrazovnoj ustanovi (koledz, fakultet, doktorat i sl). O tome nisam ni pisao jer mislim da i ambiciozni amater moze postici, cak i vise, nego uspavani strucnjak. Naveo sam tipican i za ovu temu odgovarajuci slucaj Nijemca Slimana, koji je otkrio Troju, a bio je po struci trgovac (i oko njegovog otkrica ima nekih osnovanih sumnji, ali to nije tema).

Kod davanja imena piramidi, mislim da sam u pravu. Kao prvo nema naznaka ko bi mogao napraviti ovu/epiramidu/e, Iliri ili vanzemaljci. Egipcani nisu sigurno, a jos manje Maje. O zivotu starih Egipcana i Maja ima dovoljno podataka da bi se mogla imenovati odredjena piramida koju su isti sagradili. Ja bih prije povjerovao u teoriju gradnje piramide/a od strane vanzemaljaca, a nikako od strane cobana Ilira.
Ali, taj detalj oko imena i nije bitan, meni je malo smijesan i vise mi govori o necijoj razvijenoj masti. Ime bi trebalo doci kao posljedica otkrica necega sto govori o graditelju, njegoom zivotu, porijeklu...
Sta ako vise odgovara naziv Piramida sazvijezdja Orion. :)

Ako bi Sarafcina lijevim metodama dokazao....
Onda Sarafcina ne bi dolazio u neku zabit a´la Visoko i prosipao podatke koje niko ziv ne bi razumio. Morao bi se obratiti malo visoj naucnoj instanci kojoj nije lako prosipati ublehe. I posto je rezultat bitan, novootkrivena planeta bi se zvala "Sarafcina", a tvoje lijeve metode bi se priznale i postale nova metoda u identifikaciji novih, neotkrivenih nebeskih tijela. I ti bi bio pocasni doktor na mnogim univerzitetima itd... :)
E to ce se isto desiti i sa nasim gostom iz Hjustona, ako se piramide ukazu.

Sto se tice polemike sa znanjem, eto vas tamo, ali imaj na umu da on nije mozda ohol, nego samo revoltiran, te reaguje kako reaguje. A posto svi nismo isti, nisu ista ni misljenja, odnosno interpretacija istih.
Takodje, tesko je pisati komentare na temi koja je ipak zahtjevna, lakse je diskutovati rijecima, ali...

A da se malo ubacim i u ta druga pitanja, a priznajem nisam detaljno ni procitao.
Zilet, koliko sam ja citao se ne ostri u piramidi, on se samo sporije tupi, a kako i zbog cega, ima strucnijih, pa mogu objasniti.
Sto se tice kamenih kugli. Iste se nisu koristile samo za katapult. Neke, velike, su koristene u bitkama, tako da su pustane da se kotrljaju nizbrdo u pravcu vojnika koji napadaju.
Toliko, cekajmo proljece i nova kopanja. Ako nista moci ce se krompir zasaditi na iskopanom ili bar sadnice jelki i borova. :)
Sarafcina

Post by Sarafcina »

znanje wrote:
Sarafcina wrote:Katapult ;)
hajde dokazi da lupam ;)
ako mozes :P
(za zilet mozes probati i da ga naostris ;) radi :D)
Na tvrdoglavosti bi ti mogao zavidjeti i piramidalalalog: petominutna pretraga na Google vratila je npr. ovo:
http://www.trebuchet.com
http://www.medieval-castle-siege-weapon ... odels.html
gdje se navodi kako su katapulti izbacivali kamenje i od po 150 kg, pa zatim konjske le¹ine te razne druge predmete koje bi ¹to smradom ¹to vatrom a ¹to èistom kinetikom tjerale branitelje kula i utvrda na predaju. Kako inaèe misli¹ da su sve i jedna antièka i srednjevjekovna kula i gradina u Bosni zavr¹ile u ru¹evinama? (Ovo je retorièko pitanje, molim te nemoj poku¹avati dati obja¹njenje!)

Po¹to vidim da si ljubitelj antièkog oru¾ja, jo¹ par enciklopedijskih podataka: katapult su koristile i jedinice Aleksandra Makedonskog, a izmislili su ga in¾injerci Dionisija Starijeg, vladara Sicilije - èak se zna i taèna godina - 399 p.n.e. Britannica ima i ovaj podatak za fizièare-amatere kao ¹to si ti: "Modern experiments suggest that a trebuchet with an arm about 50 feet (15 metres) long would have been capable of throwing a 300-pound (135-kilogram) stone to a distance of 300 yards (275 metres); such a trebuchet would have had a counterpoise of about 10 tons." ili u prijevodu "Dana¹nji eksperimenti sugeriraju da je katapult s polugom du¾ine oko 15 m mogao dobacivati kamen te¾ine 135 kg na daljinu od 275 m; takav katapult bi trebao protivuteg od oko 10 t". Dakle, neupitno je postojanje tako masivne municije kakva je razbacana i ¹irom Bosne. I jo¹ jednom: kako su se sve i jedna utvrda u Bosni na¹le u ru¹evinama? (Retorièko pitanje - ne mora¹ odgovarati!)

Iako ne razumijem tvoj bijes, valjda ti je bilo lak¹e praviti se pametan nego provesti 5 minuta na Internetu, ¹ta li? Koja plitka pamet - pa ti si prevazi¹ao i idola svih piramida¹a...

Volio bih da mogu proniknuti u pamet tvoju i amaterovu, ¹ta je to ¹to vas ljudi tjera na pomisao da nauka poèinje s vama, i da ste upravo vi pozvani tumaèiti historiju civilizacija?

Nisam nikoga prevazisao ni u cemu :(.
Nisam pozvan da tumacim istoriju civilizacija, mi samo diskutujemo. Niti ti znas ko stoji iza Sarafcine niti ja znam ko je iza znanja. Oficijelno, mazlumi bez kvalifikacija ;).

150kg je cini mi se vise od 150 puta manje od 25T. Kod Semira imas cak i tolike kugle.
Da ne ulazim u mase kamenih kugli, ali kocka od leda sa stranicom od jednog metra je teska nesto manje od tone. To je tek da imas sliku o redu velicina o kojima pricamo.
A meni je jasno sta su u antici mogli napraviti i na koju daljinu izbaciti (u idealnom slucaju), ali izgleda da nije tebi, pa pricas da je municija za katapult bila kamena kugla (ja sam namjerno naveo ovu od 25T).

To sto ti navodis za katapulte moze biti tacno (vjerujem da jeste), ali pokusaj onda zamisliti koliki ti protivteg (ako je za 300 funti trebalo 10t)treba da bi izbacio kugletinu od jedne tone (kazu da su one oko banjaluke jos teze, ali nisam siguran u to, dok ne bih stavio na papir).
I kako bi ti digao taj protivteg... da ne "lupam" dalje... fizikalno jeste izvodivo u teoriji, ali je u praksi jako zeznuto (koja je onda debljina te poluge) i nije uopste primjenjivo (ljudi koji dizu taj protivteg bi morali da trce vece razdaljine od udaljenosti samih meta...sporo, ranjivo i neefikasno). Nadam se da shvatas zasto se "teske" kugle nisu koristile u katapultu.

E ako smo sada zavrsili sa kuglama male tezine (do 400kg, jer i moja ofrlje metoda :D govori da je upitno realizovati katapult za nesto teze), sta cemo sa tezim kuglama?
Iz tog razloga i preskacem tvoja retoricka pitanja (i preuranjene zakljucke ;)) ;), jer mene od samog pocetka zanima za ove teske ;).
Malih sam u rukama imao ;)
Ima li objasnjenja?
ILIR_

Post by ILIR_ »

Ciao Sarafcina & Co. :)

Ja cas skontam, cas ne skontam stvari.

Sto se tice tako velikih, teskih i tako pravilni kugli ja ne mislim da su one za katapultiranje.
Jer bolje je katapultirati ostre, ne izradjene kamene - ubijali bi vise a i ne trosis vrijeme za njohovu izradu.
Takve kugle mogu nekoga pogoditi a ne ubiti ga jel su tako fine i perfektnog obloka.

Sto se tice zilata i piramida - ja mislim da je to vise misticizam i sarlatanstvo. Inace ako bi bilo tako onda bi ljudi piramide iskoristili da prave pare - patentirali bi razlicite proizvode i mi bi kupili piramide u trafikama...frizideri bi bili piramidicasti itd.

A Kekec ti sto zoves Ilire cobanima - kaze meni da si sam neki coban sa srednjom skolom (mozda i poceo neki faks ali ne i zavsio). Mada nisam siguran mozes biti i ti nekakva doktor. :-)
Kekec isto mi je zao sto si toliko vrijemena, energije potrosio da analiziras pisanje g. Semira ovdje u forumu i dosao do pogresnog zakljucka da nije bio licno on...

A Znanje mi se svidja sto ima toliko energije i ne da se - i daje detaljne analize :-) On je zvijezda ovdje (sada dao li je negativna ili pozitvna - treba se utvrdi glasanjem) .
Sarafcina

Post by Sarafcina »

Kekec :)
ma slazem se da treba cekati proljece ;) ... iz mnogih razloga :)
I u pravu si za ime... malo sam se zaletio s komentarom (valjda zato sto me zaboli .... za imenom necega sto oficijelno jos ne postoji)

Problem s kuglama je i da su predobro obradjenje...
jedno od mogucih objasnjenja nastanka je kao... ako usijanu (tecnu) lavu bacis u tecnost odredjene temperature (valjda hladnu vodu :D).... navodno se dobiju kugle (skoro pa perfektne), ali to treba kakvog solidnog tehnologa/geologa upitati, jer koliko ja znam, taj fol fercera za celicne kuglice (manje od centa). A ne znam ni za vulkane koji bi to uradili u slucaju BiH.
Da li su ih kotrljali nizbrdo... more bit, ali koji ce se klinac onda handrit sa granitom, ako imaju puno mekse materijale. A to kada jednom zakotrljas, nece se zaustaviti bez obzira koliko je felsavo (pitanje: cemu onda obrada).
Itd itd ...
sto se tice znanja, ja ne bih volio da ga uvrijedim. ali revoltiranost nije razlog da se sa Osmanagicem (bilo kim) ismijava. Odnosno, ja bih to nekako i prihvatio da se Znanje drzi nauke i naucne argumentacije (da se drzao, ove rasprave ne bi ni bilo :( ;) ), ili da je Osmanagic ikoga prozivao (stavise, covjek je fakat bio korektan u tim pocetnim istupima-mozda cak i previse), ali ... ne volim da se ljudi odradjuju na taj nacin ...jbg :(...
Jer .. sta fali da i mi imamo svog Denikena :D.

Za zilet, navodno (opet po mom sjecanju) da je fol u zemljinom magnetnom polju i ostrici koja je samo jedan red molekula i koji se lahko stavlja u kristalnu resetku. Dobar fol koji fercera i mislim da je super kao dokaz da se lijevom i neispravnom metodom moze doci do ispravnog rezultata.
ILIR_

Post by ILIR_ »

Hahaha Sarafcino pobijedio sam te sa sekundu za postiranje :)
Sarafcina

Post by Sarafcina »

ILIR_ wrote:Hahaha Sarafcino pobijedio sam te sa sekundu za postiranje :)
;) bitno je biti brz ;)
na jeziku i na pistolju :D
kekec

Post by kekec »

ILIR_ wrote:A Kekec ti sto zoves Ilire cobanima - kaze meni da si sam neki coban sa srednjom skolom (mozda i poceo neki faks ali ne i zavsio). Mada nisam siguran mozes biti i ti nekakva doktor. :-)
Kekec isto mi je zao sto si toliko vrijemena, energije potrosio da analiziras pisanje g. Semira ovdje u forumu i dosao do pogresnog zakljucka da nije bio licno on...
Ilirko, de nam kazi sta su to radili ondasnji Iliri. Ako im nadjes zanimanje van podrucja stocarstva i zemljoradnje, smatracu te genijem. Vec sam na putu da te takvim i proglasim, poredeci stil i jezik u tvom prvom postu sa tvojim narednim postovima. Koja metamorfoza. :P
A biti coban sa srednjom skolom je, htio to ti priznati ili ne, ogromna stvar. Mnogo veca, nego imati srednju skolu, a voditi drzavu. :P

Ulozena energija nije imala cilj da dokaze identitet pisca onog posta.
Cini mi se da je pisanje imalo drugi smisao i namjeru, a da li je ono bio licno S.O. ili neki njegov klon/saradnik, totalno je nebitno.
Profulio si. :)
ILIR_

Post by ILIR_ »

kekec wrote:
ILIR_ wrote:A Kekec ti sto zoves Ilire cobanima - kaze meni da si sam neki coban sa srednjom skolom (mozda i poceo neki faks ali ne i zavsio). Mada nisam siguran mozes biti i ti nekakva doktor. :-)
Ilirko, de nam kazi sta su to radili ondasnji Iliri. Ako im nadjes zanimanje van podrucja stocarstva i zemljoradnje, smatracu te genijem. Vec sam na putu da te takvim i proglasim, poredeci stil i jezik u tvom prvom postu sa tvojim narednim postovima. Koja metamorfoza. :P

Kekec
(hvala na komplimantima :-)),
bogami nemam jakog motiva a ni vrijemena te ucim historije ilira.
Eto samo jednu stvar onda: Iliri izmedju ostalog bili su vrsni mornari (marinari ili kako se kaze na bosnjacki, ne mogu se sjetiti tacno)...

Citaj poslije malo i o kraljici Teuti, kralja Agrona...Dioklecijana...
Mozes malo poglijedati i o pelasgima...

Citaj sam. Imas internet.

Ali nemoj citati samo neobjektivne, propagandne srpske (i ruske & Co. friends) autore nego citaj i druge autore koji nisu su pro-ilirski nastrojeni (bolje reci ubedjeni).
ILIR_

Post by ILIR_ »

kekec wrote:

Kekec
Eto samo jednu stvar onda: Iliri izmedju ostalog bili su vrsni mornari (marinari ili kako se kaze na bosnjacki, ne mogu se sjetiti tacno)...

Ali nemoj citati samo neobjektivne, propagandne srpske (i ruske & Co. friends) autore nego citaj i druge autore koji nisu su pro-ilirski nastrojeni (bolje reci ubedjeni).
ILIR_

Post by ILIR_ »

kekec wrote:

Kekec

kekec

Post by kekec »

Ne bih se prepucavao. Kakvi su Iliri bili moreplovci, mozemo samo nagadjati. Da su plovili, slazem se, a kako si ti napisao, ispasce brzo da su i skijali na vodi.
Ovdje je rijec o praIlirima koji su zivjeli duboko (za one prilike) u unutrasnjosti. Oni su bili stocari. To smo rijesili.

Potezanje argumenata tipa :
propagandne srpske (i ruske & Co. friends) autore nego citaj i druge autore koji nisu su pro-ilirski nastrojeni (bolje reci ubedjeni).
mi se nimalo ne svidja, prije svega sto nisu istiniti, a zatim sto se to meni ne moze prikaciti.
Ili cemo kako treba ili necemo nikako. :!:
Zadig

Post by Zadig »

pa dobro ljudi, ima li tog trokuta u bosni vise ili nema?

prije ce biti da je to bila piramida magle, a ne sunca
:D
horoz

Post by horoz »

Par komentara sa http://piramida.blogger.ba/:

U Kur´anu Allah dz.s. preporucuje vjernicima da putuju po svijetu i vide znamenja koja su ostavili ljudi koji su postojali prije nas i kaze da su oni veca znamenja po zemlji ostavili od ljudi koji su stvoreni kasnije...
Ti ajeti cine da povjerujem kako nije nemoguce da su ljudi prije 12 000 godina gradili piramide sto da ne!!!
Dakle postojala se razvijenije civilizacije nego sto mi mozemo i zamisliti Allah zna , a nama je dato samo malo znanja !!!

Прерано је рећи је ли то пирамида или није. Археологија је спора и мора да буде спора.
На другој страни археолошка чуда јесу могућа, што видимо и по Јонагунију, потопљеном јапанском комплексу, старом најмање 10.000 година, недавно пронађеном.
У сваком случају, г-дин Семир има нешто позитивно и у наступу и у приступу.

Добри људи,
Пошто имам више везе са археологијом него већина других, бићу слободан да појасним моје горње наводе. Постојање пренеолитских цивилизација ПОТПУНО ЈЕ ЛЕГИТИМНА НАУЧНА ХИПОТЕЗА, и зато није поштено казати да г-дин Османагић фантазира, већ просто научним путем оповргнути или доказати да је у Високом вештачка творевина. Сам г-дин Османагић НИЈЕ археолог, то се пре може назвати „независним истраживачем“. Међутим, и независни истраживачи чине ВАЖАН део научног процеса и многима треба захвалити за кључне научне резултате. НИКО НЕМА МОНОПОЛ НА ИСТИНУ, а најмање наше злехуде установе широм Титиних земаља, које вежу коња како им газда каже.

За разлику од разних других „независних“ који се мотају око археологије, или од „зависних“ који понекад више затрпавају него што откривају, у приступу г-дина Османагића има пар врло позитивних аспеката и зато није уљудно нападати га. Бригом да добије дозволе и да укључи научне специјалисте и установе, али и срдачним и здраворазумским ставом заслужује да не буде изругиван, већ да се сви прикључимо, и то на методолошки исправан начин. Тиме штете не може бити: ако јесте пирамида сви ћемо се радовати, а ако није пирамида -- вредело је труда, јер је и оповргавање уобичајен научни резултат.

Као хипотетички одговор на анкету: ДА, МОГЛА БИ БИТИ ВЕШТАЧКА ТВОРЕВИНА, АНОМАЛИЈЕ СУ ПРЕВИШЕ ОЧИГЛЕДНЕ.

Само мудро даље! СРЕЋНО!

Po svim cinjenicama do sada vjerujem da je to stvarno piramida. Sam izgled Visocice je dovoljan dokaz da to nije prirodna pojava i jos uz to dodatne cinjenice kao sto su podzemni hodnici, kamene ploce i alatke od 7000 godina su u podpunosti dovoljan dokaz za mene da je to piramida. Mislim da se gospodinu Osmanagicu treba dati puna podrska u svemu ovome kako od vlade tako i od stanovnistva Bosne i Hercegovine. To je jedan veliki znacaj za nasu zemlju kako u Historijskom smislu tako i u buducem razvitku turizma i standarda nase prelijepe domovine Bosne i Hercegovine. Mnogi traze neka objasnjenja i daju zakljucke sasvim prerano kao sto je to i uvazeni gospodin Zahi Hawass uradio. On je rekao ipak da je moguce i da sve podsjeca na piramidu samo se neslaze o procjeni starosti od 10 do 12 hiljada godina a razlog se zna zasto to zabrinjava gospodina Hawassa. Naime kada bi se dokazalo da je ova Bosanska piramida starija od Egipatskih postojale bi teze i varijante da je Bosanska piramida sluzila kao primjer starim Egipcanima jer udaljenost izmedju Bosne i Egipta i nije toliko velika. Gospodinu Osmanagicu kao i cijeloj njegovoj ekipi zelim mnogo srece u daljem radu na ovom projektu koji ce promijeniti Historiju Bosne i svijeta a naravno i buducnost..

Jedan od linkova (http://www.morien-institute.org) je o japanskoj piramidi ispod morske površine, starija od egipatskih, ne znam kol'ko...
Ima i drugih "ubleha" na ovoj stranici :) a traže i pare, doduše za stradale od uragana, al' nikad se ne zna, garant je neka prevara u pitanju :-) . Zato, pripazite na svoje pare, ne dajte da vas izvaraju.
Prenj

Post by Prenj »

horoz wrote:
...
i jos uz to dodatne cinjenice kao sto su podzemni hodnici, kamene ploce i alatke od 7000 godina su u podpunosti dovoljan dokaz za mene da je to piramida.

...
Sad su i "alatke" odnekud isplivale :-)
Sta je sljedece ... mumija?
Zadig

Post by Zadig »

Image

ti spavas, prenj, ti spavas....
bosna ima piramidu, bosna ima piramidu

:-) :D
horoz

Post by horoz »

Sad su i "alatke" odnekud isplivale
Najvažnije je da ne osporavaš ostatak teksta. Napreduješ čovječe :D
Za mumije ne znam a alatke su pronađene u okolini Visokog (Ekipa sa jednog nemačkog univerziteta vrši iskopavanja u okolini piramide - na dubini od svega jednog metra pronašli su alatke stare 7000 godina. (bbc))
.

Više dobre namjere a manje žuči, i biće ti bolje :-D
Last edited by horoz on 14/11/2005 09:10, edited 2 times in total.
Prenj

Post by Prenj »

horoz wrote:
Sad su i "alatke" odnekud isplivale
Najvažnije je da ne osporavaš ostatak teksta. Napreduješ čovječe :D
Za mumije ne znam a alatke su pronađene u okolini Doboja.

Više dobre namjere a manje žuči, i biće ti bolje :-D
Ostatak teksta je vec nekoliko puta osporen, nema potrebe za ponavljanjem.

Ali ponovicu neka pitanja, jer nikako da dobijem odgovore od pristalica hipoteze o piramidi:

Cime je to Semir O. zadobio vase bezgranicno povjerenje?

Relevantnim obrazovanjem?
Relevantnim strucnim referencama?
"Nepobitnim dokazima" o postojanju piramide?
horoz

Post by horoz »

Kakve je to Tito im'o reference pa je opet bio Tito?

Ne osporavam da gospodin Osmanagić nije diplomirani arheolog, niti da nema nikakve "stručne reference" (vjerovatno mu se ne da prepisivati k'o ostalim "relevantnim" bosanskim "naučnicima").
Dokazi postoje, i ne sjećam se da si ti išta pobio od toga.
Prenj

Post by Prenj »

horoz wrote:Kakve je to Tito im'o reference pa je opet bio Tito?

Ne osporavam da gospodin Osmanagić nije diplomirani arheolog, niti da nema nikakve "stručne reference" (vjerovatno mu se ne da prepisivati k'o ostalim "relevantnim" bosanskim "naučnicima").
Dokazi postoje, i ne sjećam se da si ti išta pobio od toga.
Kako arheolozi uopste sticu reference?
Radom na terenu, detaljnom analizom prikupljenih uzoraka i objavljivanjem tih rezultata u referentnim casopisima.
SO jeste obisao brojne piramide, ali kako?
Kao i horde ostalih obicnih turista, sa foto-aparatom, kao jedinim sredstvom 'istrazivanja'.
Semir jeste napisao brojne knjige, ali ko ih je objavio?
Osim jedne, koja je izdata u USA, sve su ostali objavili BH i hrvatski izdavaci (http://www.alternativnahistorija.com/Editions.htm).
Ii ta jedna knjiga, koja je izdata u USA, izdata je pod kategorijom putopisa, znaci u kategoriji knjiga cija su publika prvenstveno turisti.

A sto se tice pobijanja "dokaza" pogledaj priloge koje smo postavili Kekec, Vratnik, ja, ... na prethodnim stranicama.
Ako je potrebno ponavljati, reci, ali da ne trosimo uzalud prostor na ponavljanje.

Tito je stekao brojne reference, koje su ga dovele, prvo na polozaj Generalnog sekretara KPJ, a poslije Vrhovnog komandanta NOVJ.
I tek je onda postao Predsjednik Jugoslavije, nije dosao iz potpune anonimnosti na to mjesto.

Ti bi sada da mi prihvatimo Semira Osmanagica kao autoriteta na polju istrazivanja piramida, a ja opet pitam: Na osnovu cega?
horoz

Post by horoz »

Ti bi sada da mi prihvatimo Semira Osmanagica kao autoriteta na polju istrazivanja piramida, a ja opet pitam: Na osnovu cega?
Niko ne traži da ti gospodin Osmanagić bude autoritet po bilo kom osnovu. Tvoji autoriteti su vjerovatno umrli s bivšom državom :D
Od skeptika samo tražim minimalnu dozu poštovanja za tuđe ideje i tuđi trud, sve dok se ne utvrdi da su promašaj.
Kekec jedini normalno pokušava da ospori postojanje piramide, bez omalovažavanja. Svi ostali izazivate gadost.
Prenj

Post by Prenj »

horoz wrote:
Niko ne traži da ti gospodin Osmanagić bude autoritet po bilo kom osnovu. Tvoji autoriteti su vjerovatno umrli s bivšom državom :D
Od skeptika samo tražim minimalnu dozu poštovanja za tuđe ideje i tuđi trud, sve dok se ne utvrdi da su promašaj.
Kekec jedini normalno pokušava da ospori postojanje piramide, bez omalovažavanja. Svi ostali izazivate gadost.
Da se ova rasprava ikako mogla voditi samo o argumentima za i protiv hipoteze o piramidi, ova bi se tema davno zavrsila ...
horoz

Post by horoz »

Da se ova rasprava ikako mogla voditi samo o argumentima za i protiv hipoteze o piramidi, ova bi se tema davno zavrsila ...
Izneseni su i jedni i drugi, očito nedovoljni da ubijede suprotnu stranu.

A ono što je ostalo jeste netrpeljivost prema nekome sa novim idejama. Tipično za bivše komunjare, birokrate i one koje su odgojili.
I kad čovjek malo dublje proanalizira kompletnu diskusiju ne može a da ne zaključi da iza sve te halabuke kontriranja (ničim izazvane :D ) u suštini i najvjerovatnije stoje neki privatni razlozi, jer ne mogu da vjerujem da ljudi mogu biti takve prokletinje. Nazivati čovjeka svakakvim nadimcima, osporavati njegov rad, ismijavati se nečemu što nam samo može koristiti... Stvarno ne shvatam. :?

U Kur´anu Allah dz.s. preporucuje vjernicima da putuju po svijetu i vide znamenja koja su ostavili ljudi koji su postojali prije nas i kaze da su oni veca znamenja po zemlji ostavili od ljudi koji su stvoreni kasnije...
znanje

Post by znanje »

Prenj wrote:
horoz wrote:
Odlično racionalno zapažanje.
Sarafcina

Post by Sarafcina »

znanje wrote:
Prenj wrote:
horoz wrote: Niko ne tra¾i da ti gospodin Osmanagiæ bude autoritet po bilo kom osnovu. Tvoji autoriteti su vjerovatno umrli s biv¹om dr¾avom :D
Od skeptika samo tra¾im minimalnu dozu po¹tovanja za tuðe ideje i tuði trud, sve dok se ne utvrdi da su proma¹aj.
Kekec jedini normalno poku¹ava da ospori postojanje piramide, bez omalova¾avanja. Svi ostali izazivate gadost.
Odlièno racionalno zapažanje.

Tacno tako. Problem je ocito da bi morala zavrsiti da se mora iskopati da se dokaze.. ;)
a onda dolazi ko bi to radio ;)
pa dobijemo pozivanja na strucnost , pozivanja na autoritet i sve ono sto nema veze sa argumentima ;)
Locked