OC Bjelasnica i Igman

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Haris.ba

#1126 Re: OC Bjelasnica i Igman

Post by Haris.ba »

Bio sam na Babinom u hotelu prije 7 dana. Ima dosta tablica iz Hrvatske, Ceske, Njemacke. Dosta je i Arapa.

Sta je sa onim parkom u ravnici blizu sankalista? Vidim ogradjeno trakom inspekcije.
tramvajtrojka

#1127 Re: OC Bjelasnica i Igman

Post by tramvajtrojka »

F&N wrote: 27/08/2025 08:50 @tramvajtrojka

Druze imas li kakvih info?
Novi direktor, desava li se ista, ima li se sta u planu da se radi ili se ceka zima da dodje?

Vidim tamo su na parkingu ogradili neke sportske terene da prave.
osim rekonstrukcije sportskih terena apsolutno nema nikakvih drugih aktivnosti nedavno i ja bas bio, i tuga je vidjeti da se nista apsolutno ne radi :roll:
Ateista

#1128 Re: OC Bjelasnica i Igman

Post by Ateista »

Steta, kako bi bilo super bar da jos neke staze srede i poravnaju, ako vec nema nista od novih staza i liftova.
Ako nista,nadam se da ce kotlovi raditi i u toku sezone, ne samo na samom kraju kao proslu sezonu.
F&N
Location: Od Ciglana do Podhrastova, Breke i Mejtasa including Jezero...

#1129 Re: OC Bjelasnica i Igman

Post by F&N »

Ateista wrote: 27/08/2025 09:11 Steta, kako bi bilo super bar da jos neke staze srede i poravnaju, ako vec nema nista od novih staza i liftova.
Ako nista,nadam se da ce kotlovi raditi i u toku sezone, ne samo na samom kraju kao proslu sezonu.
Ma ne vjerujem ja da ce kotlovi ikad raditi prije marta. Ne znam jesu li ikad i radili prije kraja februara pocetak marta.
Puno vjetra koji odnese sav prhki snijeg ostane samo led, a strmina ogromna.
foton

#1130 Re: OC Bjelasnica i Igman

Post by foton »

Ateista wrote: 27/08/2025 09:11 Steta, kako bi bilo super bar da jos neke staze srede i poravnaju, ako vec nema nista od novih staza i liftova.
Staza izmedju glavne staze i kolijevke je "preorana" ociscena od kamenja i poravnata ovo ljeto. To sam vidio da se radilo, i ima smisla, taj dio je u hladu i ima sanse da snijeg opstane, a moze rasteretiti druge staze i zabavna je, strma.
F&N

#1131 Re: OC Bjelasnica i Igman

Post by F&N »

foton wrote: 27/08/2025 09:33
Staza izmedju glavne staze i kolijevke je "preorana" ociscena od kamenja i poravnata ovo ljeto. To sam vidio da se radilo, i ima smisla, taj dio je u hladu i ima sanse da snijeg opstane, a moze rasteretiti druge staze i zabavna je, strma.
ali na toj stazi nema topova uopste
Ateista

#1132 Re: OC Bjelasnica i Igman

Post by Ateista »

F&N wrote: 27/08/2025 09:26
Ma ne vjerujem ja da ce kotlovi ikad raditi prije marta. Ne znam jesu li ikad i radili prije kraja februara pocetak marta.
Puno vjetra koji odnese sav prhki snijeg ostane samo led, a strmina ogromna.
Da, nezgodno je to sa vjetrom gore. Tek prosle sezone prvi put imao priliku da skijam gore kad su otvorili u martu, i cak i tad je na samom vrhu bilo toliko vjetra koji je nosio sitne komadice leda da je to strasno, u isto vrijeme pri dnu u Babinom dolu ljetna atmosfera, u Sarajevo kad sam sisao morao klimu upaliti koliko je toplo bilo. :mrgreen:
Opet, nadam se da cu uhvatiti neki fin dan da nema vjetra, da otvore sve i da se spustim sa vrha do dna u komadu, bez stajanja.
F&N

#1133 Re: OC Bjelasnica i Igman

Post by F&N »

Image

Jedina sansa za buducnost je razvoj skijalista u ovom smijeru. Jer ovamo je hladovina vecim dijelom dana. I generalno se duze snijeg zadrzava u ovom dijelu planine. Drugo blazi je i moglo bi se praviti novih staza, na kraju ima neki slican i plan ali kriminalac Berilo ne da.
F&N

#1134 Re: OC Bjelasnica i Igman

Post by F&N »

Reklame za prodaju sezonskih su pocele, od 15. septmebra ali nigdje nema cijena niti paketa?
Ima li neko info?
Danguba

#1135 Re: OC Bjelasnica i Igman

Post by Danguba »

Image

Bice ovo super samo dok se zavrsi.
Bio sam u augustu i primjetio sam da se nesto stalo sa radovima na uredjenju.

Bice ovo dobro mjesto za odmor kako zimi tako i ljeti.(setnja, biciklizam, motori-kvadovi...)
vanjki

#1136 Re: OC Bjelasnica i Igman

Post by vanjki »

Danguba wrote: 09/09/2025 00:07 Image

Bice ovo super samo dok se zavrsi.
Bio sam u augustu i primjetio sam da se nesto stalo sa radovima na uredjenju.

Bice ovo dobro mjesto za odmor kako zimi tako i ljeti.(setnja, biciklizam, motori-kvadovi...)
Stalo jer zamjenik Berila nece nista da potpisuje.Vjerovatno je to nalog baje.Nista nisu radili tokom ljeta na ovom centru i sramota da zjapi
kobe_meh

#1137 Re: OC Bjelasnica i Igman

Post by kobe_meh »

https://www.klix.ba/biznis/privreda/obj ... e_vignette

Da hoce biti zima sa prosjecnom temperaturom od plus 20 :mrgreen:
Digli cijene karte za 20%, a nema novih liftova. Valjda su povecali kapacitet akumulacija za osnjezavanje ili brzinu punjenja akumulacija; uglavnom nesto od toga dvoje. I isfrezali su stazu 4. Ali ovo nije opravdanje za poskupljenje od 20%. Sada ce neki spominjati Berila kako je kriv jer ne da se usvoji novi regulacioni plan; sto je istina. Ne moze im Berilo biti vadiona za dizanje cijena.
Lani samo staza 3 bila u funkciji, a glavnu (stazu 1) cuvali za takmicare. O drugim stazama koje idu sa izlaza sestosjeda da ne pricamo. U decembru lani palo 150 cm snijega, a kamenja na stazi kao u prici.
Ateista

#1138 Re: OC Bjelasnica i Igman

Post by Ateista »

kobe_meh wrote: 24/09/2025 12:04 https://www.klix.ba/biznis/privreda/obj ... e_vignette

Da hoce biti zima sa prosjecnom temperaturom od plus 20 :mrgreen:
Digli cijene karte za 20%, a nema novih liftova. Valjda su povecali kapacitet akumulacija za osnjezavanje ili brzinu punjenja akumulacija; uglavnom nesto od toga dvoje. I isfrezali su stazu 4. Ali ovo nije opravdanje za poskupljenje od 20%. Sada ce neki spominjati Berila kako je kriv jer ne da se usvoji novi regulacioni plan; sto je istina. Ne moze im Berilo biti vadiona za dizanje cijena.
Lani samo staza 3 bila u funkciji, a glavnu (stazu 1) cuvali za takmicare. O drugim stazama koje idu sa izlaza sestosjeda da ne pricamo. U decembru lani palo 150 cm snijega, a kamenja na stazi kao u prici.
Tako je, nikakvog opravdanja nema za ovoliko povecanje a nista novo ne nude u odnosu na ranije. Da su bar napravili jos koje jezero pa da je snijeg osiguran, ovako ni toga nemamo, jezera sa malim kapacitetom koja ne mogu garantovati snijeg. Sramota.

Jedino sto cini mi se da je tu negdje cijena sezonske, nisam 100% siguran ali mislim da se ove sa popusotm nisu puno mijenjale, ako nista sigurno je puno bolji odnos cijene sezonskih u odnosu na dnevne, znam da je nekad trebalo 11-12 odlazaka da se isplati, sada se moze vec sa 9 odlazaka. Kao da idu na to da prodaju sto vise sezonskih, valjda se boje kakva ce biti sezona pa su im sezonske jedina sigurica.
F&N

#1139 Re: OC Bjelasnica i Igman

Post by F&N »

Misljenja sam da je neopravdano povecanje cijena.
Nista novo nije uradjeno. Realno godinama unazad nista novo nema da se radi gore.
OK jesu popravljene taze, prosirene, poravnate itd... 6. sjed je zadnja novina. Ostalo nista. Cak i ovaj lift do vrha nije novina samo je zamijenjen stari nefunkcionalni.

Opet i dalje daleko jeftinije od Jahorine ali ako poredimo kilometre staze i broj liftova na Jahorini i Bjelasnici onda ispada da je Bjelasnica skuplja.

Gledam i cijenu sezonske, skuplja je, ne sad drasticno ali i dalje jeste. Nije stvar te razlike u cijeni nego u tom momentu da nesto placas skuplje nego prosle godine, a pri tome upitno je kakve ce biti cijene a kapaciteti za vjestacko osnjezenje su takvi da mozes racunati na jednu stazu ako ne bude snijega koju ces da gulis cijelu sezonu.

Ima jos dana da razmislim ali vidjet cu da li cu uzimati ili ne.
Ateista

#1140 Re: OC Bjelasnica i Igman

Post by Ateista »

Ja cu vjerovatno opet uzeti sezonsku, ako nista pogotovo sa ovim cijenama se vise isplati, iako sam svjestan da im to i jeste cilj da idu na siguricu od sezonskih, jer tako uzmu pare odmah i mirni su bez obzira na to koliko snijega ima, prodaja dnevnih vec zavisi od snijega i one su njihov rizik, dok je sezonska nas rizik.
Ovo im je bas pogresan potez, ali jbg kad nemamo nekog izbora, Jahorina osim sto je skupa ima bas prekratke staze za moj ukus, nije mi to to.

Ja sam sebi vec u Junu rezervisao italiju 8 dana (7 dana skijanja) ali opet ne zelim da mi to bude sve, hocu i ovdje da iskoristim.
F&N

#1141 Re: OC Bjelasnica i Igman

Post by F&N »

Ateista wrote: 24/09/2025 13:06 Ja cu vjerovatno opet uzeti sezonsku, ako nista pogotovo sa ovim cijenama se vise isplati, iako sam svjestan da im to i jeste cilj da idu na siguricu od sezonskih, jer tako uzmu pare odmah i mirni su bez obzira na to koliko snijega ima, prodaja dnevnih vec zavisi od snijega i one su njihov rizik, dok je sezonska nas rizik.
Ovo im je bas pogresan potez, ali jbg kad nemamo nekog izbora, Jahorina osim sto je skupa ima bas prekratke staze za moj ukus, nije mi to to.

Ja sam sebi vec u Junu rezervisao italiju 8 dana (7 dana skijanja) ali opet ne zelim da mi to bude sve, hocu i ovdje da iskoristim.
MA ta Italija je uzivanje ovo je prezivljavanje :mrgreen:
Ma i ja cu je vjerovatno uzeti, iskreno najvise zbog onog momenta da mogu otici kad hocu i da budem koliko hocu.

Ali mi upravu si sve sta si napisao.

Ako bude snijega onda ce biti pun pogodak, ako ne bude deremo kolijevku do iznemoglosti :mrgreen:
kobe_meh

#1142 Re: OC Bjelasnica i Igman

Post by kobe_meh »

Da preduhitrim botove aktualne vlasti :mrgreen:
Evo šta su sve uradili za novu sezonu, i mislim da ovo nije vrijedno skoro nikakvog povećanja cijena karata.
Malisa11

#1143 Re: OC Bjelasnica i Igman

Post by Malisa11 »

a jahorina snizila cijene
Ateista

#1144 Re: OC Bjelasnica i Igman

Post by Ateista »

F&N wrote: 24/09/2025 13:13
Ateista wrote: 24/09/2025 13:06 Ja cu vjerovatno opet uzeti sezonsku, ako nista pogotovo sa ovim cijenama se vise isplati, iako sam svjestan da im to i jeste cilj da idu na siguricu od sezonskih, jer tako uzmu pare odmah i mirni su bez obzira na to koliko snijega ima, prodaja dnevnih vec zavisi od snijega i one su njihov rizik, dok je sezonska nas rizik.

Ma i ja cu je vjerovatno uzeti, iskreno najvise zbog onog momenta da mogu otici kad hocu i da budem koliko hocu.

Ako bude snijega onda ce biti pun pogodak, ako ne bude deremo kolijevku do iznemoglosti :mrgreen:
Vrijedi stvarno otici, sad ne znam koliko bi tebi bila razlika jer koliko se sjecam vozis board pa ti vjerovatno manje smeta losa staza, ali na skijama je bas razlika, plus ako se probere dobro skijaliste onda puno vise staza, duze staze i slicno.
Fenomenalno je ko zivi u Sarajevu da imamo tako blizu Bjelasnicu za vikende, ali na Alpama je pravo uzivanje. :mrgreen:
Ateista

#1145 Re: OC Bjelasnica i Igman

Post by Ateista »

kobe_meh wrote: 24/09/2025 14:01

Da preduhitrim botove aktualne vlasti :mrgreen:
Evo šta su sve uradili za novu sezonu, i mislim da ovo nije vrijedno skoro nikakvog povećanja cijena karata.
Upravo to, za pohvalu je i ovo naravno, ali ovo su po meni neke normalne stvari koje se podrazumijevaju da se trebaju raditi.
Ne znam ovo sa punjenjem jezera, nadam se da nece ostati samo da se radi na tome, to mi od svega djeluje najkonkretnije, ako vec nemaju nova jezera znacice ako nista brze punjenje, to moze omoguciti bolje koristenje topova i da se manje zavisi od padavina.
Sve u svemu, za ovoliko povecanje cijene se ocekuje nesto malo konkretnije, minimum jedna potpuno nova staza i novi vertikalni transport, ali ne neki manji lift nego nova zicara ili gondola duzine kao postojeci sestosjed da ga malo rastereti.
F&N

#1146 Re: OC Bjelasnica i Igman

Post by F&N »

Ateista wrote: 25/09/2025 08:24
F&N wrote: 24/09/2025 13:13

Vrijedi stvarno otici, sad ne znam koliko bi tebi bila razlika jer koliko se sjecam vozis board pa ti vjerovatno manje smeta losa staza, ali na skijama je bas razlika, plus ako se probere dobro skijaliste onda puno vise staza, duze staze i slicno.
Fenomenalno je ko zivi u Sarajevu da imamo tako blizu Bjelasnicu za vikende, ali na Alpama je pravo uzivanje. :mrgreen:
Ma nije ni na bordu uzivanje vozati se po hangovima ili po ledu. Barem meni nije.
Cjelac i lijepa uredna staza su merak.

Prosel godine sam isao uglavom radnim danima, i to se pokazalo kao vec isprobani najbolji recept, def. i ove godine isto. Vikendom s djecom na sidro. Ali zaista je bilo predobrih dana sa po max 10 ljudi na stazi. Da je samo bila jos jedna staza mimo kolijevke otvorena bilo bi fenomenalno.
splinter

#1147 Re: OC Bjelasnica i Igman

Post by splinter »

F&N

#1148 Re: OC Bjelasnica i Igman

Post by F&N »

splinter wrote: 03/10/2025 08:17 Pali šestosjed !!

https://bjelasnica.ba/livecam-bjelasnica/
Ja sinoc zeni govorim, da je decembar sad bih opremu pakovao za sutra ovako samo uzivat u prizoru i molit Boga da se ponovi kad bude trebalo.

Nesto imam osjecaj da ova zima nece zakazati.
splinter

#1149 Re: OC Bjelasnica i Igman

Post by splinter »

F&N wrote: 03/10/2025 08:26
splinter wrote: 03/10/2025 08:17 Pali šestosjed !!

https://bjelasnica.ba/livecam-bjelasnica/
Ja sinoc zeni govorim, da je decembar sad bih opremu pakovao za sutra ovako samo uzivat u prizoru i molit Boga da se ponovi kad bude trebalo.

Nesto imam osjecaj da ova zima nece zakazati.
Istog sam osjećaja :thumbup:
gold'n'brown

#1150 Re: OC Bjelasnica i Igman

Post by gold'n'brown »

Mangupski bi bilo kada bi kotlove uredili :D
Pa na ljetnim gumama gore :lol:
Post Reply