Po čemu si došao do zaključka da je Plenković drugačiji od Milanovića?
Istu politiku vode. Da nije tako, ne bi mu se bh. podružnica ponašala kako se ponaša.
Good cop i bad cop.
512MB wrote: ↑07/08/2023 13:53 BiH je po mnogo čemu jedinstvena na svijetu, ali je za sigurno jedini komad zemlje na planeti gdje jedan narod, koji je prije samo dvadesetak godina pretrpio užasne zločine, silovanja, etnička čiščenja, protjerivanja, i na koncu Genocid, i koji uprkos svemu mora redovno trpiti javne uvrede, negiranja zločina, psovanja mrtvih, itd.
Taj fenomen jednostavnp ne postoji na planeti zemlji.
Bošnjačke političke elite su propale kurvetine, bez truna empatije i odgovornosti.
Plenković razmišlja šta će reći i namazaniji je od Zorangutana.On ne vodi Dodika po restoranima i po ostrvima.
Nisam glaso za njega, jer mi je djelovao onako anemičan, ali ako ovako nastavi i bude kandidat sigurno dobija moj glas.palermo wrote: ↑07/08/2023 13:42Odlicnokakotakonikako wrote: ↑07/08/2023 10:38 Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović je na svečanoj akademiji u Cazinu poručio da je Bosna i Hercegovina na udaru devet opasnih strategija laži i manipulacija, javlja Anadolu.
Prva strategija je strategija preusmjeravanja pažnje. Ciljano se pokušava pažnja ljudi preusmjeriti sa sudbinski važnih pitanja na nevažna. Ljude pokušavaju zasuti poplavom nebitnih informacija kako ne bi razmišljali o krucijalnim stvarima bitnim za očuvanje države.
Druga strategija je rušenje države postepeno, iz mjeseca u mjesec, iz godine u godinu. Projektanti ove strategije znaju da bi naglo rušenje države izazvalo snažan otpor i zato svoje ciljeve žele provesti višegodišnjim iscrpljivanjem i politikom malih koraka. Njihova namjera je da neprimjetno u miru razore državu, a da bosanskohercegovački patrioti ne budu ni svjesni tektonskih promjena.
Treća strategija je plansko izazivanje pometnje i konfuzije kako bi se neprijatelji predstavili kao prijatelji, a prijatelji kao neprijatelji. Moramo to prepoznati i ne dozvoliti ovu opaku podvalu.
Četvrta strategija je političko, psihološko i medijsko privikavanje ljudi na projekat podjele države. Javnost se sistematski pokušava pripremiti da mirno i bez otpora prihvati kataklizmu razbijanja države.
Peta strategija je zloupotreba emocija s ciljem onemogućavanja razumnog prosuđivanja. Namjerno se nameće pristup u kojem trebamo kritičku svijest zamijeniti emotivnim impulsima (bijes, strah").
Šesta strategija je bazirana na snažnoj medijskoj indoktrinaciji kako ljudi ne bi razumjeli mehanizme manipulacije i razmjere opasnosti. Cilj ove strategije je držati ljude u što većem stepenu neznanja kako bi bilo lakše realizirati manipulacijske korake.
Sedma strategija je stvaranje ambijenta nesigurnosti, apatije i pesimizma. Pokušavaju nam ogaditi sve što je bosanskohercegovačko. Antibosanski centri moći žele da se odreknemo svoje historije, svoje kulture, svoje vjere, svog jezika, svoje države, svojih heroja…
Osma strategija je diskreditiranje svih relevantnih snaga i pojedinaca koji brane državu. Cilj ove strategije je izložiti sve bh. patriote snažnom napadu izvana, a istovremeno iznutra imati instalirane pojedince koji izjednačavaju odgovornost onih koji ruše i brane državu. Nije slučajno da imamo seriju tekstova kojima se diskreditiraju bosanskohercegovački kadrovi. To je dio opasnog projekta.
Deveta strategija je izazivanje nejedinstva i rascjepkanosti snaga koje se bore za očuvanje države. Zato najviše panike izazivaju pozivi da se prodržavne snage okupe u borbi za pitanja od kapitalnog značaja za državu.
Zašto sam govorio o ovih devet opasnih strategija? Ljude moramo upozoriti na ovaj pakleni plan. Ljude moramo istinito informirati, osvijestiti, povezati i aktivirati. Samo s državom imamo sigurnu budućnost", poručio je Bećirović.
Podvukao je kako se u turbulentnim vremenima neskrivenog ugrožavanja ustavnog poretka mora biti jedinstven u odbrani nezavisne, suverene i nedjeljive Bosne i Hercegovine.
U normalnim političkim okolnostima poželjno je da se političke stranke takmiče u nuđenju ideja, programa i projekata za kvalitetnije uređenje unutrašnjih sadržaja u državi. Međutim, u vrijeme direktnih i brutalnih nasrtaja na ustavni poredak Bosne i Hercegovine nužno je okupljati, povezivati i koordinirati aktivnosti probosanskih stranaka u zajedničkom frontu za očuvanje domovine Bosne i Hercegovine. Stranačke, grupne i individualne interese moramo potpuno podrediti državnim interesima. Ne mogu i ne smiju lični, grupni, stranački ili bilo koji partikularni animoziteti i sujete biti ispred državnih interesa. Među probosanskim strankama ne smije biti podjele na poziciju i opoziciju kada se odlučuje o kapitalnim pitanjima kao što su: očuvanje i afirmiranje nezavisnosti i suvereniteta države Bosne i Hercegovine, zaštita teritorijalnog integriteta države Bosne i Hercegovine, poštivanje i afirmacija principa ustavnosti i zakonitosti, bezrezervna podrška ubrzanju euroatlantskih integracija Bosne i Hercegovine; promocija i osiguranje ljudskih i građanskih sloboda. Političkim ekstremistima, kao i njihovim mentorima izvan granica Bosne i Hercegovine, moramo odlučno i jedinstveno staviti do znanja da ćemo na svaku aktivnost koja bude prijetnja nezavisnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine odgovoriti institucionalno, jedinstveno i odlučno - naglasio je Bećirović.
Dodao je kao se moraju početi ispravljati greške koje se talože godinama i decenijama. To nije jednostavno, ali jeste ljekovito.
Nije dobra praksa kojom se razvlašćuju legalni državni organi, a suštinsko odlučivanje prebacuje u ruke stranačkih lidera i njihovih centrala. Nije dobro da stranački čelnici razgovaraju po hotelima, a da državni organi ne rade. Nije dobro da stranački čelnici od parlamenata i vlada prave protočne bojlere, a ne mjesta istinskog odlučivanja. To su neke od grešaka koje moramo početi ispravljati. Na kraju obraćanja, da podvučem, mi nikada nećemo odustati od naše domovine. Nikada! Neka je rahmet na sve plemenite bosanskohercegovačke šehide i neka je vječno sjećanje na poginule borce našeg odbrambeno-oslobodilačkog rata! Čuvajmo našu jedinu domovinu - Bosnu i Hercegovinu! Neka vječno živi Bosna i Hercegovina - zaključio je Bećirović.
![]()
. Posebno ova prica o devet syrategija.
Denis me zaista prijatno iznenaduje. Mogao bi, nastavi li ovako, postati ona.licnost oko koje se.ljudi okupljaju.
jesu li i i oni uhapseni gradjani na granici i Beslic i pokojni Jovo Divljka.. i svi za kojima je raspisana potjernica iz Srbije clanovi Sda?sumirprimus wrote: ↑07/08/2023 15:28 diskreditiraju bh kadrovi? ne koje je tacno kadrove ovde mislio? zasad ovo sto se o diplomama prica, iu hapsenja su vecinom sda kadrovi![]()
To je to. Vracamo se na onaj Komsicev slucaj "Peljeski most". Bolje nekad presutiti nego pokazati koliko si nemocan. Koliko je rezio i pjenio zbog mosta, naravno s razlogom i opravdano, i onda kad se poceo graditi most nista, samo qurko.
Necu dozvolit.Hurtić o Trgovskoj gori: Neću dozvoliti da ovdje dobijemo "Bosanski Černobil"
Pa da, razmišlja šta će reći i šta će uraditi.
Političke izjave imaju svoju težinu i bez želje da umanjim njihov značaj i dalje su to sam izjave. Fino je to sve sročeno, ali fascinira naša potreba da cijenimo ljude na osnovu dojma i priče. Ja čekam rezultate rada (za to je još rano) i povučenih poteza (ambasadori npr.) pa ću dati konačan sud o njegovom RADu. Ja sam glasao za njega i ponovo bih u ovom trenutku. Samo želim da skrenem pažnju na to da rad ne treba ocjenjivati na osnovu toga šta je neko izjavljivao u toku mandata (umjetnički dojam) nego po konkretnim rezultatima. A generalno su ljudi skloni tome (zato npr. postoji marketing), a pogotovo na ovim turbulentnim prostorima. Ovdje se javno iskazani patriotizam (plus je ako se šukne uz to onim drugim) prima k'o saučešće što je donekle i razumljivo uzimajući sve u obzir, ali nije pametno. Najlakše je zaraditi simpatije tvrdim patriotskim stavom. Ovdje ne mislim na patriotizam kao osobinu nego na njegovu eksploataciju u političke svrhe. Davno jedan lik iz 18. vijeka reče: "patriotizam je posljednje utočište hulja".anelsol wrote: ↑07/08/2023 15:23Nisam glaso za njega, jer mi je djelovao onako anemičan, ali ako ovako nastavi i bude kandidat sigurno dobija moj glas.
E sad ovo što je nabrojao devet strategija, neka oni koji prate ovaj forum obrate pažnju, aktivne protagoniste tih strategija na ovom forumu je lahko prepoznati.
Denis je odličan.sumirprimus wrote: ↑07/08/2023 13:50 dabogda rumeni dobije drugi mandat. trojci je bolje da poture kakvog drugog. ovaj je previse zelen.
E to je ono sto je... nase kokoske a nije horozA_A_AKCIJA wrote: ↑07/08/2023 20:55Denis je odličan.sumirprimus wrote: ↑07/08/2023 13:50 dabogda rumeni dobije drugi mandat. trojci je bolje da poture kakvog drugog. ovaj je previse zelen.
Ljevica je dugo pucala sebi u koljeno slijepim usvajanjem ideje da je patriotizam desničarski posao.
Možda jeste u normalnom svijetu, ali ne možeš ignorisati činjenice:
Tvoja država je napadnuta oružjem i uništena
Tvoj narod je preživio genocid.
Napadi i dalje traju: negiranje genocida, bosanskog jezika, prava povratnika, premlaćivanja, vrijeđanje i izazivanje nacionalne mržnje.
I slijep vidi da proBiH strana nije ta koja potkuhava priču. Komšije i dalje sponzorišu destabilizaciju, tako da neka vrsta patriotskog odgovora mora postojati od Trojke.
Za tu ulogu Denis je odličan, da na pristojan i civiliziran način bude odgovor, balans na tu politiku.
Inače rizikuješ da ti tu ulogu preuzmu Mulahusić i druga ekstremno desna govna i u potpunosti unište poziciju države na međunarodnom nivou.
Mile i kompanija bi platili da Bošnjaci krenu ekstremno desno, jer bi onda njihova priča konačno imala smisla.
Denis kao razumna, civilizirana opcija to sprječava.
Trojka na federalnom i državnom nivou se bavi operativnim pitanjima, a Denis se može posvetiti onome što glasači realno očekuju. Da se retorički suprostavi udarima.
Predsjedništvo ima limitirane nadležnosti i upitno je šta bilo koji od članova može nešto "konkretno" da uradi. Realno to je jedna protokolarna funkcija. Ono što probosanskom frontu hronično nedostaje je glas koji će građanima ukazati jasno i nedvosmisleno šta se dešava u državi, a separatistima šta ih čeka ako krenu u realizaciju separatističkih ideja.mirza_15 wrote: ↑07/08/2023 20:44Političke izjave imaju svoju težinu i bez želje da umanjim njihov značaj i dalje su to sam izjave. Fino je to sve sročeno, ali fascinira naša potreba da cijenimo ljude na osnovu dojma i priče. Ja čekam rezultate rada (za to je još rano) i povučenih poteza (ambasadori npr.) pa ću dati konačan sud o njegovom RADu. Ja sam glasao za njega i ponovo bih u ovom trenutku. Samo želim da skrenem pažnju na to da rad ne treba ocjenjivati na osnovu toga šta je neko izjavljivao u toku mandata (umjetnički dojam) nego po konkretnim rezultatima. A generalno su ljudi skloni tome (zato npr. postoji marketing), a pogotovo na ovim turbulentnim prostorima. Ovdje se javno iskazani patriotizam (plus je ako se šukne uz to onim drugim) prima k'o saučešće što je donekle i razumljivo uzimajući sve u obzir, ali nije pametno. Najlakše je zaraditi simpatije tvrdim patriotskim stavom. Ovdje ne mislim na patriotizam kao osobinu nego na njegovu eksploataciju u političke svrhe. Davno jedan lik iz 18. vijeka reče: "patriotizam je posljednje utočište hulja".anelsol wrote: ↑07/08/2023 15:23
Nisam glaso za njega, jer mi je djelovao onako anemičan, ali ako ovako nastavi i bude kandidat sigurno dobija moj glas.
E sad ovo što je nabrojao devet strategija, neka oni koji prate ovaj forum obrate pažnju, aktivne protagoniste tih strategija na ovom forumu je lahko prepoznati.
Odoh ja malo dalje. Do patriotizma kao jedne od najčešće korištenih metoda za pridobijanje naklonosti širokih narodnih masaSuština je na početku komentara. Prelako se svi damo kupiti riječima umjesto da tražimo djela.
"Acta non verba"![]()
To je najlakše u trenutnoj situaciji kod nas. Može to da uradi bilo ko od nas s foruma. Evo ja ću napisati tekst kao odgovor Dodiku koji će da grmi od patriotskog naboja. Da sam političar koji razmišlja samo o glasovima to bih radio svako malo radi rejtinga, a i ako bi šta loše krenulo sa realizacijom nekih stvarnih projekata ili me neko uhvati u kakvom kriminalu, korupciji i sl. napisao bih još bolji govor, malo bih zagalamio, lupio šakom o stol i podigao prst... A raja bi krenula da se pali i žari i zaboravila bi sve moje aferime.anelsol wrote: ↑07/08/2023 21:44Predsjedništvo ima limitirane nadležnosti i upitno je šta bilo koji od članova nešto "konkretno" uradi. Realno to je jedna protokolarna funkcija. Ono što probosanskom frontu hronično nedostaje je glas koji će građanima ukazati jasno i nedvosmisleno šta se dešava u državi, a separatistima šta ih čeka ako krenu u realizaciju separatističkih ideja.mirza_15 wrote: ↑07/08/2023 20:44
Političke izjave imaju svoju težinu i bez želje da umanjim njihov značaj i dalje su to sam izjave. Fino je to sve sročeno, ali fascinira naša potreba da cijenimo ljude na osnovu dojma i priče. Ja čekam rezultate rada (za to je još rano) i povučenih poteza (ambasadori npr.) pa ću dati konačan sud o njegovom RADu. Ja sam glasao za njega i ponovo bih u ovom trenutku. Samo želim da skrenem pažnju na to da rad ne treba ocjenjivati na osnovu toga šta je neko izjavljivao u toku mandata (umjetnički dojam) nego po konkretnim rezultatima. A generalno su ljudi skloni tome (zato npr. postoji marketing), a pogotovo na ovim turbulentnim prostorima. Ovdje se javno iskazani patriotizam (plus je ako se šukne uz to onim drugim) prima k'o saučešće što je donekle i razumljivo uzimajući sve u obzir, ali nije pametno. Najlakše je zaraditi simpatije tvrdim patriotskim stavom. Ovdje ne mislim na patriotizam kao osobinu nego na njegovu eksploataciju u političke svrhe. Davno jedan lik iz 18. vijeka reče: "patriotizam je posljednje utočište hulja".
Odoh ja malo dalje. Do patriotizma kao jedne od najčešće korištenih metoda za pridobijanje naklonosti širokih narodnih masaSuština je na početku komentara. Prelako se svi damo kupiti riječima umjesto da tražimo djela.
"Acta non verba"![]()
Ja lično nisam nikada bio za opciju da imamo "velikog vođu" međutim u momentima ozbiljne krize ljudima je potreban neko ko će stati na čelo naše borbe. Neko ko će Miloradu reći da se ova država neće predati i da će svako onaj ko ugrozi njen suverenitet i teritorijalni integritet dobiti oštrog protivnika.
Zbog toga cijenim Željka Komšića, šta god forumski puk mislio o njemu. Koliko je svakom od nas koji volimo ovu zemlju na početku rata značilo to što Bešlagić pred sukob 92. rekao "ma neka je rat, ali neće mi vješat četničku zastavu u sred grada", ili kad je Murat Šabanović javno na televiziji jebao mater Kukanjcu i prijetio da će pustit sve niz Drinu. Bio je to pucanj iz prazne puške ali je psihološki značio jako mnogo.
Željko je neki dan sa Жељком dao komad države Srbiji, tačnije za konzulat u Bijeljini a sve to su uradili preglasavajući Denisa. A za to nismo dobili ništa. SDA jeste. I to je katastrofa. Da se toliko srozao politički.
Ok slažem se da pozicija nije ista. Po meni Denis za sada to pametno radi, i ne prelazi granice umjerenog i normalnog ponašanja u svjetu politike.mirza_15 wrote: ↑07/08/2023 22:04To je najlakše u trenutnoj situaciji kod nas. Može to da uradi bilo ko od nas s foruma. Evo ja ću napisati tekst kao odgovor Dodiku koji će da grmi od patriotskog naboja. Da sam političar koji razmišlja samo o glasovima to bih radio svako malo radi rejtinga, a i ako bi šta loše krenulo sa realizacijom nekih stvarnih projekata ili me neko uhvati u kakvom kriminalu, korupciji i sl. napisao bih još bolji govor, malo bih zagalamio, lupio šakom o stol i podigao prst... A raja bi krenula da se pali i žari i zaboravila bi sve moje aferime.anelsol wrote: ↑07/08/2023 21:44
Predsjedništvo ima limitirane nadležnosti i upitno je šta bilo koji od članova nešto "konkretno" uradi. Realno to je jedna protokolarna funkcija. Ono što probosanskom frontu hronično nedostaje je glas koji će građanima ukazati jasno i nedvosmisleno šta se dešava u državi, a separatistima šta ih čeka ako krenu u realizaciju separatističkih ideja.
Ja lično nisam nikada bio za opciju da imamo "velikog vođu" međutim u momentima ozbiljne krize ljudima je potreban neko ko će stati na čelo naše borbe. Neko ko će Miloradu reći da se ova država neće predati i da će svako onaj ko ugrozi njen suverenitet i teritorijalni integritet dobiti oštrog protivnika.
Zbog toga cijenim Željka Komšića, šta god forumski puk mislio o njemu. Koliko je svakom od nas koji volimo ovu zemlju na početku rata značilo to što Bešlagić pred sukob 92. rekao "ma neka je rat, ali neće mi vješat četničku zastavu u sred grada", ili kad je Murat Šabanović javno na televiziji jebao mater Kukanjcu i prijetio da će pustit sve niz Drinu. Bio je to pucanj iz prazne puške ali je psihološki značio jako mnogo.
Bešlagićeva pozicija i pozicija Murata Šabanovića nisu bile jednostavne. Za njihove izjave i postupke je trebala hrabrost. Te izjave i postupci su donijeli i neke rezultate u tom trenutku. Opaliti Dodika po prstima (na sveopštu radost naroda) iz Sarajeva se ne može porediti sa tim.
Nekada treba odgovoriti, ali odgovoran političar (kada kažem odgovoran mislim na one koji misle najbolje državi i ljudima koji žive u njoj) će hladne glave razmisliti da li će njegova izjava donijeti neku korist ili možda štetu i to ne samo u bliskoj budućnosti.
Željko u tom političkom smislu jeste "karikatura", ali meni i značajnom broju ljudi je puno značio krajem 2021 i 2022 godine kada su se u BiH pripremali sukobi koji su trebali usljediti nakon pada Kijeva. To su na kraju pokazali i izbori i broj glasova koje je dobio. Iskreno ne poznajem te procese koji se dešavaju u pozadini diplomatskog svijeta, kao i većina drugih forumaša, da bi cijenio da li je neko nešto uradio ili nije uradio, pa tako ne mogu ocijeniti niti Željkov niti Denisov rad/nerad u tom diplomatskom dijelu. Pročitaš na vijestima da se sa nekim sastao, izjave koje su tipične diplomatske fliskule i to je to.A_A_AKCIJA wrote: ↑07/08/2023 22:11Željko je neki dan sa Жељком dao komad države Srbiji, tačnije za konzulat u Bijeljini a sve to su uradili preglasavajući Denisa. A za to nismo dobili ništa. SDA jeste. I to je katastrofa. Da se toliko srozao politički.
Realno, on osim priče nije uradio bukvalno ništa. Govorimo o 12 godina sa ovim mandatom.
Retorika sama od sebe je nedovoljna i nije ni minimum koji je dovoljan. Retorika treba da služi da umiri onaj neuki dio glasača. Iza kulisa se mora raditi udarnički za državu. Lobirati i pridobijati bitne ličnosti za našu stvar. Tražiti i moliti dobre stvari za nas u svijetu.
Željko to nije imao ni na mapi.
Denis je već dosta bolji, što nije teško.
Velika istina.
Pa sam si odgovorio.anelsol wrote: ↑07/08/2023 22:43Željko u tom političkom smislu jeste "karikatura", ali meni i značajnom broju ljudi je puno značio krajem 2021 i 2022 godine kada su se u BiH pripremali sukobi koji su trebali usljediti nakon pada Kijeva. To su na kraju pokazali i izbori i broj glasova koje je dobio. Iskreno ne poznajem te procese koji se dešavaju u pozadini diplomatskog svijeta, kao i većina drugih forumaša, da bi cijenio da li je neko nešto uradio ili nije uradio, pa tako ne mogu ocijeniti niti Željkov niti Denisov rad/nerad u tom diplomatskom dijelu. Pročitaš na vijestima da se sa nekim sastao, izjave koje su tipične diplomatske fliskule i to je to.A_A_AKCIJA wrote: ↑07/08/2023 22:11
Željko je neki dan sa Жељком dao komad države Srbiji, tačnije za konzulat u Bijeljini a sve to su uradili preglasavajući Denisa. A za to nismo dobili ništa. SDA jeste. I to je katastrofa. Da se toliko srozao politički.
Realno, on osim priče nije uradio bukvalno ništa. Govorimo o 12 godina sa ovim mandatom.
Retorika sama od sebe je nedovoljna i nije ni minimum koji je dovoljan. Retorika treba da služi da umiri onaj neuki dio glasača. Iza kulisa se mora raditi udarnički za državu. Lobirati i pridobijati bitne ličnosti za našu stvar. Tražiti i moliti dobre stvari za nas u svijetu.
Željko to nije imao ni na mapi.
Denis je već dosta bolji, što nije teško.